Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07243 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

  • Шет тілі (кәсіби)

    Мақсаты: Болашақ магистранттың кәсіби іс-әрекетінде белсенді тілді меңгеру дағдылары мен дағдыларын одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілігін жүйелі түрде тереңдету. Мазмұны: Оқу дағдыларын дамыту және кәсіби саладағы ғылыми тақырыптар бойынша шет тілінде жазбаша баяндамалар дайындау: тезистер, ғылыми зерттеу тақырыбы бойынша баяндама, конспектілеу, ғылыми мәтінге аннотация жасау, қорытындылау. Дәрістерді, хабарламаларды тыңдап түсіну дағдыларын дамыту. Кәсіби салада ауызша сөйлеуді дамыту: ғылыми баяндаманы ұсыну, ғылыми зерттеуді ұсыну, ғылыми пікірталас, пікірталас..

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалаудың заманауи тәсілдері

    Мақсаты: Технологиялық есептеулердің, жобалаудың және реконструкциялаудың заманауи тәсілдері мен құралдарын пайдалана отырып, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының ғимараттарын салуды немесе реконструкциялауды жүзеге асыруға мүмкіндік беретін техникалық құжаттама кешенін әзірлеуде дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалау саласындағы ағымдағы жағдайды және дамудың перспективалық бағыттарын талдау. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалаудың негізгі ережелері. Технологиялық есептеулер және жабдықты таңдау. Өндірістік қызмет көрсету, тұрмыстық, қоймалық және басқа да үй-жайлардың аумақтарын есептеу. Олардың функционалдық мақсатына сәйкес үй-жайларды жоспарлау шешімдері. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының кеңістікті жоспарлау шешімдері. Қоғамдық тамақтандыру мекемесінің бас жоспары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын оңтайландыру

    Мақсаты: Кәсіпорын қызметінің негізгі көрсеткіштері бойынша ақпаратты жинау және түсіндіру, сондай-ақ кайдзен философиясын енгізу негізінде өндірісті оңтайландыру тәсілдерін зерттеу Мазмұны: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын оңтайландырудың жалпы принциптері. Инновациялық технологиялық жабдықты енгізу есебінен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын оңтайландыру. Жабдыққа инвестиция салмай өндірісті оңтайландыру. Канбан жүйесінің көмегімен өндірісті оңтайландырудың жалпы принциптері. Тәжірибеде қолданылатын өндірісті оңтайландырудың негізгі әдістері Өндірісті оңтайландыру деңгейлері. Өндірістің жалпы оңтайландыруы. Кайдзеннің өндірістегі тәжірибесі. Өндірісті басқаруды оңтайландыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Мақсаты: Ғылым феномені мәселелерін арнайы философиялық талдау пәні ретінде зерттеу, әлеуметтік-мәдени контексте алынған ғылыми білімді өндіруге арналған арнайы қызметтің даму заңдылықтары мен тенденциялары. Мазмұны: Жаратылыстану және техникалық ғылымдар тарихы мен философиясы. Мәдениет пен өркениеттегі жаңа еуропалық ғылым, ғылымның пайда болуы, оның тарихи динамикасы, ғылыми білімнің құрылымы, нақты ғылымдардың философиялық мәселелері. XXI ғасырдағы коммуникациялық технологиялар, олардың қазіргі ғылымдағы рөлі. Қазіргі жаһандық өркениет дамуының философиялық мәселелері. Жаратылыстану және әлеуметтік және гуманитарлық ғылымдардың қазіргі заманғы өзекті әдіснамалық және философиялық мәселелері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қоғамық тамақтанудың прцесстерін математикалық модельдеу

    Мақсаты: Модельдеудің кең таралған әдістерін игеру және модельдерді құру кезінде статистикалық құралдарды дұрыс таңдай білу, модельдеу нәтижелерін түсіндіру. Мазмұны: Тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық процестерін модельдеу мәселесінің қойылуы: Модельдеу мақсаты мен міндеттерін анықтау. Азық-түлік өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін сипаттау үшін математикалық формулаларды қолдану негізінде модельдеу объектісінің формалды моделін құру. Бағдарламалау ортасында компьютер моделін жасау. Ақпараттық технологиялар мен жасанды интеллект көмегімен қоғамдық тамақтандыру процестерін модельдеу. Компьютерлік эксперимент: өнім рецептісін модельдеу үлгісін қолданып, модель құру, зерттеу жүргізу. Модельдің дұрыстығын тексеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жоғары мектеп педагогикасы және психологиясы

    Мақсаты: ЖОО оқытушысының кәсіби-педагогикалық мәдениетінің негіздерін, жалпы педагогикалық құзыреттіліктерін қалыптастыру, магистранттарды жоғары оқу орындары педагогикасының теориялық және әдістемелік негіздерімен таныстыру. Мазмұны: Жоғары білім берудің заманауи парадигмалары. Қазақстандағы жоғары кәсіптік білім беру жүйесі. Педагогика ғылымының әдістемесі. ЖОО оқытушысының кәсіби құзыреттілігі. Университетте оқытудың кредиттік технологиясы негізінде оқу процесін ұйымдастыру. ЖОО-дағы заманауи білім беру технологиялары, жоспарлау, оқыту және басқару әдістері мен формалары; университет пәндерін әдістемелік қамтамасыз ету. Жоғары мектеп маманды тәрбиелеу мен қалыптастырудың әлеуметтік институты ретінде. Жастар арасында және қоғамда жаһандық және ұлттық құндылықтарды насихаттаудың тұжырымдамалары, стратегиялары, тетіктері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Мақсаты: Ұйымның адам ресурстарын басқару дағдыларын қалыптастыра отырып, психологиялық менеджмент саласындағы білімін меңгеру арқылы психологтың құзыреттілігін қамтамасыз ету. Мазмұны: Басқару психологиясының объектісі мен пәні. Басшының басқару функциялары. Көшбасшылық стилінің әлеуметтік-психологиялық мәні. Классикалық, заманауи және арнайы басқару стильдерінің психологиясы. Басқарушылық шешім қабылдау психологиясы: шешім қабылдауға әсер етудің алгоритмі және факторлары, шешім қабылдаудың заманауи әдістері. Басқару объектілері ретінде тамақ кәсіпорны мен еңбек ұжымының ерекшеліктері. Іскерлік қарым-қатынас пен командалық жұмыс психологиясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ғылыми тәжірибені жоспарлау және дайындау

    Мақсаты: Процестерді эксперименттік зерттеудің негізгі ұғымдарын, әдістері мен әдістерін зерттеу Мазмұны: Қоғамдық тамақтандырудағы ғылыми зерттеулердің мақсаты мен міндеттері. Ғылыми жұмыстың бөлімдері. Эксперименттік зерттеу тақырыбының өзектілігін таңдау және негіздеу. Ғылыми ақпаратты жинақтау және әдебиеттер мен патенттік мәліметтерді талдау негізінде ғылыми экспериментті жоспарлау. Эксперименттік зерттеу әдістері мен құралдарын таңдау. Ғылыми эксперименттің нәтижелерін дайындау, тұжырымдау және талдау. Ғылыми жұмысты тұжырымдау. Қорғау тәртібі

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Кәсіптік пәндерді оқыту әдістемесі

    Мақсаты: Магистранттардың тамақ өнімдерін өндіру саласында техника және технология магистрлерін даярлауды жүзеге асыратын білім беру ұйымдарында бейіндік пәндерді оқытудың қазіргі заманғы әдістемелерін меңгеруі. Мазмұны: Магистрантты даярлау бағытын ескере отырып, оқытуда құзыреттілік тәсілді іске асыру. Бейіндік пәндерді оқыту кезінде студенттерді орталықтандырылған оқыту және бағалау принциптері. "Тамақ өнімдерін өндіру" бағыты бойынша бейіндік пәндерді оқытудың тәжірибеге бағдарланған әдістерінің ерекшеліктері. Білім, ғылым және өндірістің интеграциясын ескере отырып, бейіндік пәндер бойынша оқу процесін жоспарлау және ұйымдастыру ерекшеліктері. Дуальды оқыту кезінде бейіндік пәндерді оқытудың тиімділігі. Оқу нәтижелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жартылай фабрикаттарды өндірудің заманауи технологиялары

    Мақсаты: Тамақ жартылай фабрикаттарын өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу дағдысын игеру. Мазмұны: жартылай фабрикаттардың шикізат түрлері мен шығарылатын өнімдер топтары бойынша жіктелуі. Азық-түлік шикізатының түрлері бойынша жартылай фабрикаттарды талдау: ет, құс еті, балық, жеміс-жидек және көкөніс. Тағамдық шикізат топтары бойынша жартылай фабрикаттарды талдау: табиғи; нан; туралған; тұшпара, оралған ет; тез мұздатылған дайын тағамдар. Жартылай фабрикаттарды өндіру, буып-түю, жартылай фабрикаттарды сақтау және тасымалдау технологияларын талдау. Жартылай фабрикаттар мен жабдықтардың инновациялық технологиялары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың микробиологиялық әдістері

    Мақсаты: Азық-түлік өнімдерін өндіру және сақтау кезінде олардың қауіпсіздігі мен гигиенасын бағалау, қамтамасыз ету мақсатында заманауи әдістерді сыни тұрғыдан таңдау және микробиологиялық талдау және тағам сапасын бақылау дағдыларын дамыту. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібіндегі микроорганизмдердің популяциясы. Микроорганизмдерді оқшаулау және анықтау әдістері. Тағамның микробиологиялық талдауы. Микробиологиялық көрсеткіштер негізінде тамақ өнімдерінің сапасын бақылау: сапаны бақылау нормативтері мен ережелері, тамақ өнімдерінің сапасының негізгі көрсеткіштері, тамақ өнімдерінің гигиенасы, қауіпсіздігі және консервациясы көрсеткіштерін анықтау әдістері. Тағамның микробиологиялық ластануының алдын алу және бақылау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Жоғары технологиялық тамақ өнімдері

    Мақсаты: Оңтайландырылған өндіріс технологиясын таңдауды негіздеу мақсатында жоғары технологиялық тамақ өнімдерін алудың ғылыми-теориялық негіздерін сыни тұрғыдан талдау дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Соңғы технологияларды қолдану арқылы дайындалған жоғары технологиялық тағам: молекулалық тағамдар, Sous-vide, PacoJet технологиясы, Art-Visage; молекулалық тағамдар; хош иісті дистилляция; тағамдар мен стильдердің қоспасы, 3D технологиялары, Cook&Chill, интенсивті салқындату және шокпен мұздату, тағамды дайындаудың жаңа әдістеріне негізделген азотты пайдаланатын технологиялар және т.б. Пісіру технологияларын одан әрі дамыту бағыттары зерттелуде.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнеркәсібінің логистикалық жүйелері

    Мақсаты: тамақ өнімдерін сенімді жеткізуді және сақтауды қамтамасыз ету, шығындарды азайту және тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында тамақ өнеркәсібінде тиімді логистикалық жүйелерді ұйымдастырудың негізгі принциптері мен әдістерін зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібіндегі логистикалық жүйелердің ерекшеліктері. Тамақ өнеркәсібінде логистикалық жүйелерді ұйымдастыру. Тамақ өнімдерінің қорлары мен жарамдылық мерзімдерін басқару. Тамақ өнеркәсібіндегі логистикалық операциялар. Тамақ өнеркәсібі логистикасындағы ақпараттық технологиялар: қойма және көлік қызметін автоматтандыру жүйелерін пайдалану. Тамақ өнеркәсібіндегі логистикалық қызметті оңтайландыру. Кейс-стади және логистикалық шешімдердің тиімділігін талдау. Тамақ өнеркәсібінің логистикалық жүйелерін дамытудағы қазіргі тенденциялар. Тамақ өнеркәсібінің логистикасындағы тәуекелдер мен сапаны басқару.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерінің сапасын басқару

    Мақсаты: Нормативтік және заңнамалық базаның талаптарына сәйкес ауыл шаруашылығы шикізаты мен оны қайта өңдеу өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау қағидаттарын зерделеу Мазмұны: тағамның сапасы мен қауіпсіздігі. ҚР-дағы тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі жүйесінің нормативтік-заңнамалық негізі. ХАССП жүйесі негізінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздік сапасын қамтамасыз ету. Тамақ өнімдерінің сапа қауіпсіздігін бақылау. Тамақ өнімдерін өндірудегі сапа менеджменті жүйесінің принциптері мен функциялары. Азық-түлік кәсіпорнында сапа және қауіпсіздік жүйесін әзірлеу және енгізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың ақпараттық технологиялары

    Мақсаты: IT мүмкіндіктерін талдауды ескере отырып, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын бақылау мен реттеудің әртүрлі түрлерін жүзеге асыру үшін ақпараттық технологияларды қолдану. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Тамақ өнімдерінің сапасын бақылау әдістері. Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау саласындағы ақпараттық технологиялар. Ақпараттық технологияларды қолдану арқылы тамақ өнімдерінің сапасының негізгі көрсеткіштерін өлшеу, өңдеу және анықтау. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің сапасын үздіксіз, таңдамалы, тұрақсыз, мерзімді және үздіксіз бақылау мен реттеуді жүзеге асыру үшін ақпараттық технологиялар мен жасанды интеллектті қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Шикізат пен азық-түлікті зерттеудің заманауи әдістері

    Мақсаты: Ғылыми негізделген сенсорлық, аспаптық, физика-химиялық және тамақ өнімдерін талдаудың басқа түрлерінің әдіснамасы мен негізгі әдістерін тәжірибеде қолдану Мазмұны: Қазіргі ғылым мен техникалық прогрестің жетістіктерін ескере отырып, тамақ өнімдерін зерттеу әдістерін талдау. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін жан-жақты зерттеу. Тамақ өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің органолептикалық әдістерін талдау. Тамақ өнімдерінің қасиеттерін зерттеудің аспаптық әдістерін талдау. Тағамдық шикізат пен өнімдердің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің физика-химиялық, реологиялық, биологиялық, генетикалық, микроскопиялық, радиометриялық әдістері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының қызметін бақылау

    Мақсаты: Қызмет көрсету сапасын және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін арттыруға бағытталған қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының қызметіне бақылауды ұйымдастыру және жүргізу дағдысын қалыптастыру. Мазмұны: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының қызметін бақылау нысандары: әкімшілік, ведомстволық, халықтық, қоғамдық. Тауарлы-материалдық құндылықтардың жұмсалуының дұрыстығын бақылау; құжаттаманы жүргізу тәртібін, оларды сақтауды, тамақ өнімдерін дайындаудың технологиялық нұсқауларын сақтауды; бағалар мен маржалардың дұрыстығы. Кәсіпорын қызметінің тиімділігін арттыруға бағытталған резервтерді пайдалануды бақылау тәртібі

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тиімді және теңдестірілген тамақтануға арналған жаңа тамақ өнімдері

    Мақсаты: Халықтың әртүрлі топтарының қажеттіліктерін ескеретін ұтымды және теңдестірілген тамақтанудың жаңа түрлерін жасау тәсілдерін зерттеу. Мазмұны: Рационалды және теңдестірілген тамақтанудың жаңа тағамдарын жасаудың заманауи әдістері. Рационалды және теңгерімді тамақтанудың жаңа тамақ өнімдерін: сауықтыру тағамдарын, функционалдық тамақ өнімдерін, диеталық тағамды, балалар тағамын, ұлттық және шетелдік тағамдарды, спорттық тамақтануды әзірлеудің отандық және шетелдік тәжірибесі. Тамақ өнімдерін өндіруді одан әрі жетілдіру тәсілдері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жоғары технологиялық жабдықтары

    Мақсаты: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының технологиялық жабдықтарын сауатты таңдауды, пайдалануды және оңтайландыруды жүзеге асыру. Мазмұны: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының заманауи жоғары технологиялық жабдықтары. Механикалық: өнімді жуу, тазалау, ұнтақтау; инжекторлар; вакуумдық массажерсмаринаторлар; орау машиналары және т.б. Жылулық: индукциялық пештер; инфрақызыл жылыту тақталары; электр грильдері мен темекі шегетін қоймалар; тексеру шкафтары; "Sous vide", PaccoJet, Thermomixing және т.б. Тоңазытқыш: тоңазытқыш шкафтар; жарылыс салқындатқыштары. Сауда: тарату желілері, тарату шкафтары, есептегіштер, витриналар және т.б.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіпорынның тамақ өнеркәсібінің имиджін құру және қолдау

    Мақсаты: Стратегияны әзірлеу үшін қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының корпоративтік имиджін қалыптастыру және жетілдіру. Мазмұны: Кәсіпорын имиджінің түсінігі, түрлері және құраушы элементтері. Тамақ кәсіпорны имиджін қалыптастырудың теориялық негіздері. Азық-түлік кәсіпорнының имиджін талдау және бағалау. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының сипаттамасы. Азық-түлік кәсіпорнының шаруашылық қызметін талдау. Тамақтану кәсіпорны имиджінің элементтерін бағалау. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының имиджін жақсарту бойынша ұсыныстар әзірлеу. Азық-түлік кәсіпорнының имиджін қалыптастыру бағдарламасын әзірлеу және іске асыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ технологиясындағы заманауи әдістер мен өлшеу құралдары

    Мақсаты: Тамақ технологиясында өлшеудің заманауи әдістері мен құралдарын қолдану арқылы шикізат пен тамақ өнімдерін бағалауды жүргізу. Мазмұны: Тағамдық технологиядағы өлшемдердің жіктелуі және принциптері, прибор жасау негіздері, талдаудың сенсорлық әдістері, газ анализаторлары, спектрофотометрия, хроматография, талдаудың электрохимиялық әдістері, өлшеулерде компьютерлік технологияны қолдану, статистикалық мәліметтерді өңдеу, қазіргі заманғы құрылғылармен жұмыс істеудің практикалық дағдылары. өлшеу құралдары мен жабдықтары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін құралдық талдаудың заманауи әдістері

    Мақсаты: тамақ өнімдерінің сапасын бақылау және ғылыми зерттеулер жүргізу үшін тамақ өнімдерін аспаптық талдаудың заманауи әдістерін қолдану. Мазмұны: Аналитикалық тәжірибенің заманауи әдістері. Талдаудың физикалық және химиялық әдістері. Тамақ өнімдерінің элементтік құрамын анықтау әдістері. Тамақ өнімдерінің антиоксиданттық белсенділігін анықтаудың биологиялық әдістері мен әдістері. Ластану мен қалдық заттарды анықтау әдістері (пестицидтер, гербицидтер, антибиотиктер, ауыр металдар және радионуклидтер). Өнімді сертификаттауда қолданылатын талдау әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Болжамды қасиеттері бар арнайы және функционалдық мақсаттағы өнімдерді әзірлеу

    Мақсаты: Денсаулықты сақтау мен аурулардың алдын алуда арнайы және функционалды мақсаттағы өнімдердің маңыздылығын жан-жақты түсіну және болжамды қасиеттерге қол жеткізу үшін қолайлы шикізат пен технологиялық әдістерді талдау және таңдау. Мазмұны: Мамандандырылған және функционалдық мақсаттағы азық-түлік өнімдерінің қасиеттерін болжауға қойылатын заманауи талаптар. Азық-түлік шикізаты мен тағамдық қоспаларды олардың өндіріс технологиясының ерекшеліктерін сақтау негізінде біріктіру негізінде болжамды қасиеттері бар тамақ өнімдерін әзірлеудің ғылыми аспектілері. Әзірленген тамақ өнімдерінің сапасына қойылатын негізгі талаптардың сақталуы. Ақпараттық технологияларды, жасанды интеллект пен компьютерлік техниканы қолдану арқылы болжамды қасиеттері бар тағам өнімдерін әзірлеу дағдыларын меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігі

    Мақсаты: Қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін бағалауды өз бетінше жүргізу және оның бәсекеге қабілеттілігін арттыру стратегиясын қалыптастыру Мазмұны: Шығарылатын өнімнің, көрсетілетін қызметтердің және тұтастай алғанда кәсіпорынның сапа және бәсекеге қабілеттілік өлшемдерін бағалаудың жіктелуі мен принциптері азық-түлік кәсіпорнының бәсекеге қабілеттілігін арттырудың негізгі стратегиялары мен ерекшеліктері. Шығарылатын өнімдер мен қызметтердің бәсекеге қабілеттілігінің құндық және ұйымдастырушылық өлшемшарттарының сипаттамасы Кәсіпорынның сипаттамасы және қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының бәсекеге қабілеттілігін талдау. Тамақ кәсіпорнының ішкі және сыртқы бәсекеге қабілеттілігін арттыру ерекшеліктері

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Энергия мен ресурстарды үнемдеуге негізделген тамақ өнімдерінің инновациялық технологиялары

    Мақсаты: Энергия және ресурс үнемдеуге негізделген тамақ өнімдерін өндіру саласында инновацияларды енгізу кезінде креативті ойлауды қалыптастыру. Мазмұны: Экологиялық өндіріс әдістеріне және қалдықсыз технологияларға негізделген тамақ өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары. Органолептикалық қасиеттері жақсартылған, адам ағзасы үшін құндылығы мен қауіпсіздігі жоғары тамақ өнімдерін жасау мәселелері. Жаңа тамақ өнімдерін өндіру үшін дәстүрлі емес өсімдік материалдары мен шикізатты пайдалану энергия мен ресурстарды айтарлықтай үнемдеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Дәруменделген тамақ өнімдерінің технологиясы

    Мақсаты: Тамақ өнімдерін витаминдермен және минералдармен байытудың әртүрлі әдістерін, оларды енгізудің технологиялық процесінің оңтайлы кезеңдерін негіздеу. Мазмұны: Тағамдық өнімдердің витаминдік құрамын байытатын витаминдер мен тағамдық компоненттердің негізгі түрлері. Байытылған тамақ өнімдерінің технологиялары. Қосылған витаминдер мен минералдардың өнім сапасына әсері. Дайын өнімдегі витаминдердің оңтайлы болуын қамтамасыз ететін оларды өнімге енгізу технологиясының әдістері мен оңтайлы кезеңдері. Байытылған азық-түлік өнімдерін дамыту перспективалары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында өндірісті және қызмет көрсетуді заманауи ұйымдастыру

    Мақсаты: Кәсіпорында өндірісті ұйымдастыру және қызмет көрсету бойынша оңтайлы шешімдерді өз бетінше қабылдау, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының тиімді қызметін қамтамасыз ететін заманауи ұйымдастырушылық формалар мен әдістерді таңдау Мазмұны: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының қазіргі құрылымы мен қызметін ұйымдастыру. Кәсіпорындарда қызмет көрсетудің заманауи технологиялары. Сервистік технологияларды дамытудың перспективалық бағыттары: Интернет желісін пайдалану негізінде виртуалды мейрамханалар желісін кеңейту; қоғамдық тамақтандыру қызметтерін ұйымдастыру; тұжырымдамалық кәсіпорындар құру; келушілердің қатысуымен тамақ дайындау; мерчандайзингті қызметке енгізу; Сымсыз дәлдiк; QR кодтары; роботтандыру; «3D кешкі ас» т.б.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ғылым философиясының ережелері мен санаттарына негізделген заманауи ғылымның дүниетанымдық және әдіснамалық фактілерін, құбылыстары мен мәселелерін талдайды.
  • Кәсіби салада қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде ауызша және жазбаша коммуникация дағдыларын қолданады.
  • Заманауи білім беру технологияларында, оқыту әдістерінде және жоғары оқу орындарының пәндерін әдістемелік қамтамасыз етуде құзыреттілігін көрсетеді.
  • Білім беру саласындағы кәсіби және жеке даму қабілеттерін көрсетеді.
  • Іскерлік қарым-қатынас психологиясы, топтық жұмыс және азық-түлік кәсіпорнының адами ресурстарын басқару саласындағы құзыреттілікті көрсетеді.
  • Корпоративтік имиджді қалыптастыруға және жақсартуға және тамақ кәсіпорындарының өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттыру саласындағы жұмыстарға қатысады.
  • Заманауи ақпараттық технологияларды, компьютерлік техниканы және жасанды интеллектті пайдалана отырып, азық-түлік өнімдері мен кәсіпорындардың технологиялық процестерін модельдеу және оңтайландыру мәселелері бойынша құзыретті шешімдер қабылдайды.
  • Жабдықтардың жұмысы мен пайдаланылуын ұйымдастыруды; тамақ өнімдерін өндірудің заманауи технологияларын енгізуді бақылауды жүзеге асырады.
  • Ғылыми зерттеулердің нәтижелерін жоспарлаудың, жүргізудің, талдаудың, қорытындылаудың және интерпретациялаудың заманауи әдістерін меңгеруді, соның ішінде ақпараттық технологиялар мен жасанды интеллектті меңгеруді көрсетеді.
  • Қызметтердің сапасын арттыру және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында материалдық ресурстарды пайдалануды бақылауды қоса алғанда, азық-түлік өнімдерін өндіру жөніндегі кәсіпорындардың өндірісін және қызметін бақылауды ұйымдастырады.
  • Тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін, оның ішінде ақпараттық технологияларды пайдалана отырып бақылауды және басқаруды жүзеге асырады.
  • Азық-түлік өнімдерін өндіретін кәсіпорындарды жобалау және қайта құру үшін заманауи тәсілдерді қолданады.
Top