8D07202 Тағам қауіпсіздігі в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Азық-түлік өнімдерінің сапасы мен тамақ қауіпсіздігін бақылау саласында толыққанды сапалы кәсіби білім алу, ғылыми-зерттеу, жалпы мәдени және кәсіби құзыреттіліктерді алу үшін жағдайларды қамтамасыз ету.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 8D072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Академиялық хат
Академиялық жазудың ерекшеліктері. Академиялық жазу жанрлары. Академиялық мәтін. Ғылыми мәтінді құрылымдау қағидаттары. Зерттеу мәселесін қою. Енгізу құрылымы. Грантқа өтінімді және ғылыми жобалар бойынша есептік құжаттаманы жазу. Библиография және анықтамалық аппарат. Аннотациялар және оларды жасау ерекшеліктері. Ғылыми-біліктілік академиялық мәтін ретінде диссертация. Ғылыми мәтінді рецензиялау. Академиялық хатта ғылыми немесе ғылыми-публицистикалық стильді сақтау міндетті.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Ғылымның функциялары. Ғылыми білім, оның қағидаттары, меңгеру заңдылықтары, білім деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің логикасы. Зерттеу болжамы. Ғылым мен ғылыми зерттеулерді дамыту жолдары, қазіргі ғылымдағы техникалық ғылымдардың, информатика мен инженерлік зерттеулердің рөлі. Ғылым мен техникадағы жүйелі тәсіл. Зерттеудегі ақпараттық тәсіл. Модельдеу. Зерттеу процесіндегі ақпараттың өзгеруі. Ғылыми зерттеулерде таңдау мәселесі. Зерттеулерді жоспарлау және басқару. Зерттеу нәтижелерін талдау және ұсыну.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
R көмегімен статистика және эксперименттік дизайн
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз етудің ғылыми негіздері
Құбылыстарды талдау, синтездеу және бағалау үшін жалпы теориялық технология мен техника, өндірісті технологиялық дайындау бойынша әдістемелік және нормативтік материалдар, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша білім. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік тұжырымдамасы, терминдер мен анықтамалар. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару элементтері, проблемалар мен перспективалар. Азық-түлік өнімдерін жеткізу жүйесіндегі тәуекелдер мен бақылау. ХАССП сапасын бақылау, тәуекелді бағалау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ГМА жүйесі және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
ГМА өндірісінде кіріс бақылауды, өндірістік бақылауды және дайын өнімнің сапасын ұйымдастыру және тиімді жүзеге асыру бойынша өндірістік-технологиялық қызмет туралы курс; тиісті шикізат пен дайын өнімнің стандартты және сертификаттық сынақтарын жүргізу; проблемалық өндірістік жағдайларды талдау, проблемалық міндеттер мен мәселелерді шешу. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы негізгі ұғымдар, азық-түлік шикізатының сапасын бақылау және бақылау бойынша әдіснамалық базаны игеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйесін жетілдіру және жобалау
ХАССП халықаралық танылған жүйелі тәсілін немесе қауіпті факторды және бақылау критикалық нүктелерін талдау жүйесін қолдану туралы. Ет-сүт кәсіпорындарында және қоғамдық тамақтандыруда ХАССП жүйесін құрудың ұтымды тәсілі туралы. Еуразиялық экономикалық одақтың тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы заңнамасы туралы. Haaccp жүйесін әзірлеу және қолдану туралы. Тұжырымдама туралы, ИСО 22000-да ХАССП -тің жеті қағидасына негізделген.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестер мен өндірістің халықаралық қауіпсіздігі
Ғылыми жұмыс жүргізу, азық-түлік қауіпсіздігін айқындауды сәйкестендіру қағидаттарын меңгеру, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдеріне нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу; докторлық диссертацияны орындау үшін қажетті білім туралы курс. Қауіпсіздік техникасының құқықтық және ұйымдастырушылық мәселелері. Өндірістік жабдықты орнатуға және пайдалануға қойылатын қауіпсіздік талаптары. Қауіпсіздік техникасы бойынша нұсқаулықтарды қолдану, еңбекті қорғау жөніндегі ережелер мен нормалардың талаптарын сақтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект өнеркәсіптік қауіпсіздік пен өндірістік тәуекелдерді басқаруда
Жасанды интеллектпен азық-түлік сапасына әсер ететін негізгі физикалық, химиялық, биологиялық факторларды зерттеу. Тағамның химиялық құрамы және физика-механикалық қасиеттері. Жасанды интеллектін көмегімен өнімді өндіру процесінде өзін жеткілікті дәрежеде көрсете алатын тамақ өнімдерінің ықтимал ластануына әкеп соқтыратын тәуекелдерді анықтау және тізбесін жасау, сондай-ақ тәуекелдердің пайда болуы мен дамуын болдырмауға арналған алдын алу шараларын әзірлеу
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйесін талдау және жақсарту
Докторанттардың ғылыми, өндірістік және технологиялық қызметін жүзеге асыру үшін қажетті білім алуы. Азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйесін талдау және жақсарту. Тамақ өнімдерінің ықтимал ластануымен байланысты тәуекелдердің тізбесін анықтау және жеткілікті ықтималдық дәрежесімен өнімді өндіру процесінде көрінуі мүмкін, сондай-ақ тәуекелдердің пайда болуы мен дамуын болдырмауға бағытталған алдын алу шараларын әзірлеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйесін сертификаттау
ХАССП жүйесін дамытудың жалпы принциптері. Талаптар ГОСТ Р 51705.1-2001"ХАССП қағидаттары негізінде тамақ өнімдерінің сапасын басқару". ИСО 22000 ХС талаптарына сәйкес Азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің құжаттамасы мен жазбаларына қойылатын талаптар. Азық-түлік қауіпсіздігі менеджменті жүйесін үнемі жетілдіру және өзектендіру.Өнімді өндіруге, сақтауға, тасымалдауға және таратуға байланысты барлық ықтимал тәуекелдерді анықтауға, олардың көздерін және туындау ықтималдығын анықтауға мүмкіндік беретін тәуекелді талдау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз етудің ғылыми негіздері туралы түсінігі болуы тиіс
- Азық-түлік өнімдерінің халықаралық қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің нәтижелілігін тұрақты жақсартуды қамтамасыз етудің шетелдік әдістері мен құралдарына талдау жүргізу.
- ХАССП жүйесін жоспарлаудың және енгізудің жалпы принциптерін қолдану
- Заттардың генетикалық уыттылығы, тамақ өнеркәсібінде туындайтын токсикологиялық –гигиеналық мәселелер туралы түсіну
- Өндірісте тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне қауіп төндіретін қауіптерді талдау арқылы сәйкестендірілген алдын ала іс-шаралар қатерін анықтау
- Технологиялық процестің сақталуын бақылауды жүзеге асыру; тамақ өнімдерін өндіру қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі іс-шараларды іске асыруға қатысу
- Азық-түлік қауіпсіздігі менеджменті жүйесін жобалау және әзірлеу кезінде фундаменталды ғылымдар білімін пайдалану; азық-түлік өнімдеріндегі физика-химиялық, токсикологиялық, микробиологиялық қасиеттерін, оларды өңдеу тәсілдерін зерттеу бойынша ғылыми-зерттеу қызметін ұйымдастыруды білу
- Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету құралдары мен талдаудың қазіргі заманғы шетелдік әдістерін талдау және қолдану.
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің тарихы мен шығу тегі, қауіпті факторды талдау жүйесі және бақылау сыни нүктелері, Алиментариус кодексі комиссиясының қызметі туралы білімді қолдану
- ХАССП жүйесі негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі жүйесін іске асыру.
- Сапалы және қауіпсіз буып-түю материалдарын әзірлеуге және оларды өнімдерді өңдеудің технологиялық және санитарлық режимдерінде қолдануға, олардың сапасына қойылатын талаптарға қатысу.