8D07105 Технологиялық машиналар және жабдықтар в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Жоғары оқу орындарында, тамақ және қайта өңдеу саласындағы ғылыми-зерттеу ұйымдары мен кәсіпорындарында педагогикалық, ғылыми-зерттеу және инновациялық қызметті жүзеге асыру үшін философия докторларын (PhD) дайындау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D103 Механика және металл өңдеу
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 8D071 Инженерия және инженерлік іс
Пәндер
-
Ғылыми зерттеу әдістері (ағылшын тілінде)
Мақсаты: ғылыми ойлау қабілетін және ғылыми зерттеулерді орындау, оның ішінде диссертациялық жұмысты орындау шеңберінде дағдыларын қалыптастыру. Ғылымның функциялары. Ғылыми білімнің құрылымы. Ғылым мен техникадағы жүйелік тәсілдің мәні. Процестер мен жүйелерді зерттеуге ақпараттық тәсіл. Ғылымды дамыту логикасы. Ғылыми революциялар және парадигмалардың өзгеруі. Процестер мен жүйелерді модельдеу. Ғылыми зерттеу процесінде ақпаратты түрлендіру. Ғылыми зерттеудегі таңдау мәселесі. Ғылыми зерттеудің заманауи құралдары. Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және басқару. Ғылыми зерттеулердің нәтижелерін талдау және ұсыну.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат (ағылшын тілінде)
Мақсаты: өз идеяларын құрылымдық түрде ұсыну дағдыларын, академиялық дискурстың ерекшелігін ескере отырып, әртүрлі типтегі ғылыми және ғылыми-ақпараттық мәтіндерді құра білу дағдыларын қалыптастыру. Академиялық жазылымның негізгі жанрлары (аңдатпа, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды мазмұндаудың әдістемелік әдістері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасудың негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-семантикалық талдау. Ғылыми дерекқорлар, электрондық каталогтар. Академиялық қауымдастықтардың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өңдеуге арналған машиналар мен жабдықтарды әзірлеудің ғылыми негіздері
Мақсаты: әзірленетін жабдықтың болжамы мен логистикасының ғылыми әдістерін игеру. Әзірленетін жабдықтың болжамы мен логистикасының ғылыми әдістері. Технологиялық жабдықтың құрылымы, талдау және синтездеу әдістері; өңдеу өндірістерінің машиналары мен аппараттарының жұмыс органдарын есептеу және құрастыру әдістер, жабдықты эксперименттік зерттеу және өнеркәсіптік сынау әдістері, жабдықтың арнайы бөлшектерін, құрастыру бірліктері мен механизмдерін құрастыру, технологиялық машиналар мен аппараттардың жалпы құрастырылуы. Өңдеу өндірістерінің машиналарын, жабдықтарын есептеу және құрастыру саласындағы ғылымның жетістіктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұйымдастырушылық жүйелерді басқару теориясы
Мақсаты: ұйымдық жүйелерді басқарудың математикалық теориясының негіздеріне сипаттама. Ұйымдардың (кәсіпорындардың, мекемелердің, фирмалардың және т.б.) жұмыс істеу тиімділігін арттыру үшін математикалық модельдерді қолдану мүмкіндігі мен орындылығын көрсету. Қырықтан астам типтік механизмдер сипатталған басқару шешімдерін қабылдау процедуралары (жоспарлау, ұйымдастыру, ынталандыру және бақылау функцияларын жүзеге асыру): ұйымдық жүйелердің құрамы мен құрылымын басқару, институционалдық, мотивациялық және ақпараттық басқару. Олардың жиынтығын конструктор деп санауға болады, оның элементтері ұйымды басқарудың тиімді жүйесін құруға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеуге арналған инновациялық жабдықтар
Мақсаты: жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеуге арналған инновациялық энергия үнемдеуші технологиялық процестерді және аппараттарды меңгеру және қолдану.Инновациялық энергия үнемдейтін технологиялық процестер және жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеуге арналған аппараттар. Жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеу процестерін математикалық модельдеу. Қайта өңделетін өнім бұйымдарының сапасын арттыру және оларды шығарудың өзіндік құнын төмендету мақсатында қайта өңдеу әдістерін жетілдіру жолдары. Технологиялық машиналар мен аппараттарды жобалау және оңтайландыру әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік кәсіпорындарының заманауи жабдықтары
Мақсаты: тамақ кәсіпорындарының заманауижабдықтарын игеру. Жабдықтарды есептеу және таңдаудың ғылыми принциптері. Машиналар мен агрегаттардың жабдықтарын есептеу және жобалау әдістері. Заманауи тамақ жабдықтары. Технологиялық процестерді ұйымдастыру принциптері және олардың аппараттық-технологиялық конструкциясы. Машиналар мен құрылғылардың өнімділігін және негізгі конструктивтік өлшемдерін есептеу әдістері. Негізгі және қосалқы технологиялық жабдықтарды есептеу және таңдау үшін физика-химиялық және термофизикалық қасиеттерді анықтау әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жобаларды басқару
Мақсаты:жобаларды басқару негіздерін игеру және қолдану. Негізгі терминдер мен ұғымдар. Жобаның сипаттамасы. Жобаларды жіктеу. Жобаның өмірлік циклі. Басқарудың функциялары мен ұйымдық құрылымдары. Басқарушылық шешімдерді қабылдау және іске асыру. Халықаралық стандарттар. PMI халықаралық жобалық менеджмент институты және оның стандарттары. Жобаларды басқарудағы білім салалары. Адами ресурстарды, коммуникацияларды, тәуекелдерді және жобаны жеткізуді басқару. Жобаларды басқару процестерінің топтары. Жобаның тиімділігін бағалау. Жобаларды басқаруда ақпараттық жүйелерді қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Тамақ және қайта өңдеу саласы кәсіпорындарында инновациялық технологиялар мен энергия тиімді жабдықтарды енгізеді, өз білімі мен жетістіктерін әріптестеріне, ғылыми қоғамдастыққа және қалың жұртшылыққа хабарлайды.
- Технологиялық жабдықты жобалау және жаңғырту кезінде есептеудің жаңа әдістерін ойлау, әзірлеу және енгізу, зерттеу процесін ғылыми тәсілмен бейімдеу қабілетін көрсетеді.
- Зерттеу дағдылары мен әдістерін меңгерген, зияткерлік және талдамалық қабілеттерді жетілдіреді және дамытады, ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады
- Білім беру процесі мен ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мен басқарудың жаңа әдістерін пайдалана отырып, ұжым жұмысын ұйымдастыруға, жаңа және күрделі идеяларды сыни тұрғыдан талдауға, бағалауға және синтездеуге қабілетті.
- Білімге негізделген қоғамның технологиялық, Әлеуметтік және мәдени дамуын академиялық және кәсіби тұрғыда ілгерілету мақсатында білікті кадрларды даярлау бойынша білім беру қызметін жүзеге асырады.
- Отандық және шетелдік тәжірибедегі ғылымның, техниканың және технологияның соңғы жетістіктерін қолдана отырып, ұлттық немесе халықаралық деңгейде жариялауға лайық ғылыми саланың шекарасын кеңейтуге өзінің түпнұсқа зерттеулерімен үлес қосады.
- Зерттеу саласын жүйелі түсінуді көрсетеді, инновациялық әдіснамалар мен озық ақпараттық технологиялар негізінде тамақ және қайта өңдеу өндірістерін механикаландыру саласында ғылыми-зерттеу қызметін ұйымдастыруға және жүргізуге қабілетті.