Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша) в АТУ

Пәндер

  • Ғылыми-зерттеу экспериментін жоспарлау

    Мақсаты: магистранттарда ғылыми зерттеу экспериментін жоспарлаудың практикалық негіздерін қалыптастыру болып табылады. Ғылыми зерттеулер экспериментін жоспарлау әдістері. Экспериментті жоспарлау теориясында қолданылатын ұғымдар. Оңтайлы жоспарларды құру әдістері мен алгоритмдері. Әр түрлі өлшеу есептері үшін өлшеу жоспарын құру. Алгоритмдерді қолдана отырып өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу жоспарын түсіндіру, өлшеу нәтижелері және оларды өңдеу нәтижелері. Жоспар сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттаудың математикалық модельдері. Эксперимент нәтижелерін жобалау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Мақсаты: әр түрлі пікірлер жағдайында орындаушылар ұжымының жұмысын ұйымдастыру, басқару шешімдерін таңдау, негіздеу, қабылдау және іске асыру дағдыларын қалыптастыру. Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен әртүрлі ұғымдармен танысу. Менеджердің жеке басқару тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    Мақсаты: жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру ұйымдарының заманауи педагогикалық технологиялары негізінде педагогикалық шеберлік дағдыларын қалыптастыру. Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдіснамалық принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие процесін ұйымдастыру мен іске асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Стандарттау мен сертификаттаудың заманауи аспектілері

    Мақсаты: Тамақ өнімдерінің техникалық регламенттер (өнім түрлері бойынша) және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы техникалық регламент талаптарына сәйкестігін бағала. Қазақстандағы және шетелдегі стандарттау мен сертификаттаудың қазіргі жағдайы. Мемлекеттік стандарттарды олардың халықаралық баламаларымен үйлестіру жолымен саудадағы техникалық кедергілерді жою. Сәйкестікті растау ережелерін, рәсімдерін сақтай отырып, сәйкестікті растау жөніндегі жұмыстарды жүргізу. Декларациялау. Техникалық құжаттаманы талдау. Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін нормативтік құжаттамаға сәйкестігін тексеру. Бағаланатын процестің жай-күйін талдау және әдістемесін әзірлеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шетел тілі (кәсіби)

    Мақсаты: кәсіби ортада және жалпы қоғамда шет тілінде қарым-қатынас дағдыларын қалыптастыру, ғылыми жұмыстарды жазу және таныстыру. Шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктері. Мамандық бойынша шет тілінде сөйлейтін ақпаратты түсіндіру. Мамандығы бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару. Мамандығы бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау). Конференцияларда шет тілінде ғылыми мақалалар жазу және ғылыми баяндамалар жасау

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Мақсаты: магистранттарда ғылымның мәнін, шығу тегі мен дамуын тұтас, философиялық түсінуді, ғылымдардың алуан түрлілігі, ғылымның қазіргі жай-күйінің ерекшеліктері, ғылыми ұтымдылықтың құндылықтары туралы түсініктерді қалыптастыру. Ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппараты. Әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихы, қазіргі ғылым философиясының мәселелері және мамандандырылған білімнің негізгі бағыттары. Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілерін, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны іске асыру нысанын білу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Зияткерлік меншікті басқару

    Мақсаты: магистранттардың негізгі теориялық білімдерін, сондай-ақ жеке және заңды тұлғалардың зияткерлік меншік объектілерін табысты басқару үшін жеткілікті практикалық дағдыларын меңгеру болып табылады. Зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды сақтау және қорғау саласындағы Қазақстан Республикасы заңнамасының негіздері. Қазақстан Республикасындағы және шетелдегі зияткерлік меншік объектілеріне құқық. Зияткерлік меншік объектілерін азаматтық айналымға шығаруға ықпал ету. Өнертапқыштық қызмет ұйымының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау тәсілдері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қызметтерді шетелдік сертификаттау

    Мақсаты: шетелдік қызметтерді сертификаттаудың негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру болып табылады. Қызметтерді шетелдік сертификаттаудың негізгі ережелері. Қызметтерді шетелдік сертификаттау. Халықаралық стандарттар қызметтерді, өндірістік процестерді және өнімдерді сертификаттау.Қызметтерді шетелдік сертификаттауды жүргізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелері. Сәйкестікті растау, сертификаттауды жүргізу тәртібі, халықаралық және отандық стандарттарды құру қағидаттары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қызметті мемлекет аралық сертификаттау

    Мақсаты: мемлекетаралық қызметтерді сертификаттаудың негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру болып табылады. Мемлекетаралық қызметтерді сертификаттау жүйесі. Тауарларды сапасы бойынша қабылдау және оларды сату кезінде босату кезінде қызмет көрсету стандарттарымен жұмыс істеу, міндетті талаптардың, нормативтік құжаттардың, сондай-ақ ГОСТ, ГОСТ Р, ТШ ерікті негізде талаптардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру. Сәйкестікті растау-сәйкестікті сертификаттау және мемлекетаралық деңгейде қызметтердің сәйкестігін декларациялау

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Менеджментінің біріктірілген жүйелері

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібінің кәсіпорындарын дамытуды басқарудың интеграцияланған жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістемесінің теориялық негіздерін қалыптастыру. Интеграцияланған менеджмент жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, тамақ кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапаның интеграцияланған жүйесі моделінің әдісін жасау, тамақ кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапаның интеграцияланған жүйесінің элементтерін зерделеу, интеграцияланған менеджмент жүйесінің құжаттамасын зерделеу

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Бәсекеге қабілетті тамақ өнімдерін талдау

    Мақсаты: студенттерге нарықтағы бәсекелестіктің жоғары деңгейі жағдайында Ұйымның дамуының перспективалық бағыты ретінде бәсекелестік талдау әдіснамасы саласында білім беру, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті саласында болашақ мамандардың қалыптасуына ықпал ету. Нарықтағы жоғары дәрежелі бәсекелестік жағдайында ұйымды дамытудың перспективалық бағыты ретінде бәсекелік талдау әдіснамасы, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті. Азық-түлік өндіретін кәсіпорындардың өнімдерін маркетингтегі, коммуникациядағы және жарнамадағы инновациялық тәсіл мен әдіс.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіби сертификаттау

    Мақсаты: стандарттау және сертификаттау бойынша нормативтік құжаттар қорын, сертификаттауды орындау тәртібі мен ережелерін ұйымдастыру мақсатында шикізаттар мен ет өнімдерін сертификаттаудың құқықтық режимін, сондай-ақ шығарылатын өнім сапасының талап етілетін деңгейін бақылауға және қолдауға арналған санитарлық ережелер мен нормаларды оқып білу. Кәсіпорында қолданылатын нормативтік құжаттарды, олардың мақсатын, кәсіпорынның өзінің құжаттар базасын құрудағы мүмкіндіктерін, сондай-ақ шығарылатын өнімнің сапасын Растауды, оның қауіпсіздігін қамтамасыз етуді және практикалық стандарттау мен сертификаттау саласында білім, білік пен дағдыларды қалыптастыруды зерттеу.Негізгі ұғымдар, кәсіби элементтер сапа көрсеткіштері және оларды бағалау әдістері, сертификаттау жүйелері мен схемалары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сынау орталықтары мен сертификаттау органдарын аккредиттеу

    Мақсаты: магистранттарды аккредиттеу саласындағы халықаралық тәжірибемен таныстыру, ҚР БҒМ сертификаттау қатысушыларын аккредиттеу, сынақ зертханасын аккредитациялау шарттарын. Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралыҚР Заңы. СРО және СЗ аккредиттеуге қойылатын талаптар Аккредиттеу бойынша жұмыстардың негізгі кезеңдері, ҚР аккредиттеудің құрылымдық схемалары. ОЖ және СЗ қызметін инспекциялық бақылау. Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдаланумен байланысты рәсімдер. Сертификаттау органдарының техникалық құзыреттілігі. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экспорттық бақылау және лицензиялау

    Мақсаты: магистранттарды өнімді мемлекеттік қадағалау және экспорттық бақылау ережелерімен таныстыру болып табылады. Азық-түлік өнімдерін экспорттық бақылау және тамақ өнімдерін өндіруді лицензиялау. Экспортталатын өнімдер мен лицензиялау ережелерінің сақталуын қадағалау. Мемлекеттік тізілім туралы түсінік. Тізілім деректері бойынша ақпараттық қызмет көрсету. Техникалық саясатты жүргізудегі және экспортталатын өнімді басқарудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі. Қазақстан Республикасының экспорттық бақылау және лицензиялау туралы заңнамасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Өнімнің өмірлік циклін ақпараттық қамтамасыз ету

    Мақсаты студенттерде кәсіпорын қызметінің тиімділігіне қол жеткізуге ықпал ететін білім, білік және дағдыларын қалыптастыру мақсатында өнімнің өмірлік циклін қолдаудың негіздері, әдістері мен механизмдері туралы жан-жақты білім беру. өндіру, сапасын бағалау және өнімнің, жұмыстың, көрсетілетін қызметтің заманауи нарық талаптарына сәйкестігін растау. Өнімнің өмірлік циклі түсінігі. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері (кезеңдері). Өнімнің өмірлік циклінің процестерін жоспарлау. Өнімнің өмірлік циклінің операциялары мен процестері. CASE-Ақпараттық жүйелерді құру және қолдау технологиясы. Ақпараттық жүйелерді жобалау әдістемесі. Мақсаттары, артықшылықтары Continuous Acquisition and Lifecycle Support (CALS). CALS / IPI технологиясының қалыптасу кезеңдері. Компоненттері, құрылымы Continuous Acquisition and Lifecycle Support (CALS). STEP Өнім үлгісі деректерімен алмасу стандарты. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерін сипаттау, олардың негізгі сипаттамалары. Өнімнің өмірлік циклін қамтамасыз ететін технология, сапа менеджментіне қатысты қазіргі заманғы негізгі түсініктер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Сапаны басқарудың шетелдік әдісі

    Мақсаты: шет елдерде сапаны басқару әдістері мен тәсілдерінің дамуымен таныстыру. Сапаны басқарудың шетелдік әдісінің негізгі ережелері. Шет елдердегі сапаны басқару теориясының әдістемелік және практикалық мәселелері. Өнім сапасын тұрақты жетілдіру үшін техникалық, ұйымдастырушылық, экономикалық және әлеуметтік іс-шаралар. Өнім сапасына әсер ететін факторлар: ішкі (сыртқы) жағдайлар, адами фактор және сыртқы жағдайлар. Өнім сапасын басқару механизмі және басқару шешімінің сипаты

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Сапаны инспекциялық бақылау

    Мақсаты: білім магистранттары өнімнің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін кезең-кезеңмен ұйымдастырады: өндіріс, жобалау, түрін зерттеу, инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органның ішкі тексерулерін жүргізу. Өнімдердің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастыру. Өнімнің, процестердің және көрсетілетін қызметтердің инспекциялық қызметінің сапасын қамтамасыз ету. Кезеңдер бойынша инспекцияны жүзеге асыру: өндіріс, жобалау, типті зерттеу. Пайдалану процесінде тексеру. Инспекцияны орындау кезінде техникалық менеджмент, тәуекелдерді басқару және сапаны бақылау. Инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органға ішкі тексерулер жүргізу.Сәйкестікті бағалау. Сертификаттау рәсімдерінде инспекциялық бақылауды жүргізу тәртібі

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағамдық эпидемиология

    Мақсаты: әртүрлі микроорганизмдермен жұқтырған тамақ өнімдерін тұтынудан туындайтын және жалпы интоксикация және жедел гастроэнтерит белгілері бар қысқа ағымымен сипатталатын, тағамды дайындау, тасымалдау, сақтау кезінде ластанған кезде тағамдық уланудың таралуын зерттеу. және дайын өнімді өткізу және тиісті санитарлық бақылау. Термиялық өңдеу, инфекция механизмі. Туындаған аурулар. Ауру тудыруы мүмкін қоздырғыштың мөлшері мен токсиннің дозасы, адам ағзасының жағдайын, сондай-ақ қоздырғыш пен оның токсиндерінің қасиеттерін анықтау. Тағамдық токсикоинфекцияларға сезімталдық. Тағамдық токсикоинфекцияларды диагностикалау. Шартты патогендік және тіпті патогендік бактериялар. Алдын алу және медициналық-санитарлық және ветеринарлық іс-шаралар кешені. Халық арасында тамақ санитариясы бойынша білім, қоғамдық тамақтану саласы қызметкерлерінің санитарлық-гигиеналық минимумын өткізу ережесі. Қазақстан Республикасындағы тамақтан улану эпидемиологиясының кейбір аспектілерін анықтау, олармен күресу шараларын күшейту

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Халықаралық сапа менеджменті және қауіпсіздігі жүйесі

    Мақсаты: магистранттарды сапа менеджменті мен қауіпсіздіктің халықаралық жүйесін құру үшін арнайы пәндерде алған білімдерін қолдануға және оларды басқаруға үйрету болып табылады. Сапа және қауіпсіздік менеджментінің біріктірілген жүйелері (БЖКБ). Әзірлеу және енгізу (СМЖ). кәсіпорын мысалында. Өмір сапасын қамтамасыз ету. Құру үшін халықаралық стандарттар (БМСК). Жобалау және енгізу (СМЖ). Нәтижелілікті бағалау (СМЖ). Сапа менеджменті жүйесі. Экологиялық менеджмент жүйесі және қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Әлеуметтік жауапкершілік жүйесі. Жақсарту әдістері (ИСМКБ).IDEF0 стандартын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың халықаралық жүйесін құруда қолдану. Сапа менеджменті жүйесін сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тамақтану қауіпсіздігі және гигиенасы

    Мақсаты: тамақтану ғылымының теориялық және практикалық негіздерін зерттеу; тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары және олардың адам ағзасы үшін маңызы; халықтың тамақтануын рационализациялаудың қазіргі тенденциялары; тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерінің ластануы және тамақ гигиенасы туралы. Ағзаның тіршілік әрекетін қалыпқа келтірудегі тағамның негізгі компоненттері, олардың физиологиялық процестердің белсенділігі мен адам денсаулығына әсері. Тағамның негізгі биохимиялық компоненттерінің жетіспеушілігіне немесе асып кетуіне байланысты қауіптер. Азық-түлік шикізаты мен отандық тағам өнімдерінің және импорт бойынша келіп түсетін сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін нормативтік құжаттама. Детоксикацияның алдын алу және әдістері. Тамақ өнімдерінің негізгі құрамдас бөліктерінің гигиеналық сипаттамасы, Қазақстан Республикасындағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша нормативтік құқықтық базаға сәйкес тағам өнімдерінің сапасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапа менеджменті жүйесі

    Мақсаты: сапа менеджментінің интеграцияланған жүйелерін құру кезінде пайдаланылатын халықаралық стандарттар кешенін ескере отырып, сапаны және бәсекеге қабілеттілікті қамтамасыз етудің қазіргі заманғы проблемаларын өзгерту жөніндегі жаңа ұйымдастыру жүйелерін немесе ұсыныстарды әзірлеу Пәннің міндеті АМАЖ құру кезінде қолданылатын халықаралық стандарттар кешенін ескере отырып, өндірісті басқарудың ұйымдастырушылық құрылымын ғылыми негізделген қалыптастыру, сапа философиясын ұғыну, баға, құндылық, сапа бойынша бәсекелестік күрес жүргізу әдістерін зерделеу; практикалық міндеттерді шешу дағдыларын меңгеру; практикалық міндеттерді шешу кезінде командада жұмыс істеу дағдыларын бекіту болып табылады. ИСО 22000 халықаралық стандарты. Әлемдік деңгейде тамақ өнеркәсібіндегі және онымен байланысты салалардағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің талаптары. ИСО 22000 халықаралық стандартының қолданылу саласы. ИСО 9001 ИСО 22000 стандартымен үйлесімділігін жақсарту, ИСО 22000 тиісті бөліктерінің НАССР қағидаттарымен және оларды тамақ кәсіпорнында қолдану кезеңдерімен өзара байланысы.IDEF0 стандартын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесін құруда қолдану. Кәсіпорында азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесін әзірлеу мен қолдауды ұйымдастыру және сертификат пен сертификат алу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Ғылыми қызметтің әртүрлі салаларында шет тілін меңгерген, әртүрлі пайымдау логикасын практикалық талдауға қабілетті және дайын, көпшілік алдында сөйлеу, дәлелдеу дағдыларын меңгерген, пікірталастар мен полемикалар жүргізеді
  • Ғылым тарихы мен философиясы саласындағы білімді пайдалана отырып, тұтас жүйелі ғылыми дүниетаным негізінде кешенді, оның ішінде пәнаралық зерттеулерді жобалайды және жүзеге асырады
  • Орта кәсіптік және жоғары оқу орындарында педагогикалық қызмет жүргізеді, тамақ қауіпсіздігі саласында инновациялық технологияны және ғылыми - зерттеу қызметінің нәтижелерін қолданады
  • Техникалық реттеу және сапа жүйелері саласында математикалық, алгоритмдерді пайдалана отырып, ғылыми зерттеулер мен техникалық әзірлемелерді жүргізудің жұмыс жоспарлары мен бағдарламаларын әзірлеуге қабілетті, әлеуметтік, этикалық және ғылыми пайымдауларды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асырады
  • Тамақ саласы кәсіпорындарында сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу, сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу проблемаларын кәсіби деңгейде білуді, түсінуді және шешу қабілетін қолданады,мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлайды.
  • Өнімнің сапасын, қауіпсіздігін тұрақты жақсарту бойынша, тамақ эпидемиологиясы мәселелері бойынша инспекциялық қызметті ұйымдастыруға қабілетті, өнімнің экспортын бақылайды және талдайды, мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлайды
  • Кәсіпорынның тиімді стратегиясы мен саясатын қолданады, өндірістегі сапа менеджменті және тамақ қауіпсіздігі жүйелерін практикалық дамытуға қатысады, деректердің статистикалық іріктемесі негізінде өнімнің өмірлік циклінің процестерін талдайды, өзінің білімін, түсінігін және жаңа ортадағы проблемаларды шешу қабілеттерін кәсіби деңгейде қолдана отырып, сандық технологияларды қолдана отырып, кең пәнаралық контекст
  • Техникалық реттеу, кәсіпорындардағы сапаны басқару, ластаушы заттарды бақылау әдістерін игеру, тамақ кәсіпорындары мен Техникалық реттеу орталықтарында есептілікті ұсына және жүргізе отырып, техникалық нормативтік құжаттарды әзірлеу саласындағы ғылыми зерттеулердің әдістері мен нәтижелерін қолданады
  • Кәсіби және ғылыми қызметте стандарттау және сертификаттау саласында зертханалық және эксперименттік зерттеулер көмегімен инспекциялық бақылауды ұйымдастыру мен жүргізуде білімін қолданады, кәсіпорындардағы сапаны басқарады, Академиялық адалдық қағидаттарын сақтай отырып, кәсіпорынның есептілігін ұсынады
Top