6B07208 Тамақ өнімдерінің технологиясы в Қарағанды индустриялық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ технологиясы саласында заманауи стандарттар мен нарық талаптарына сай қауіпсіз әрі инновациялық өнімдерді жасап шығаратын, өндірістік процестерді тиімді ұйымдастырып, енгізіп және басқара алатын бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Қарағанды индустриялық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Minоr
Қосымша білім беру бағдарламасы өзекті және сұранысқа ие бағыттарда қосымша құзыреттерді қалыптастыруға бағытталған. Бағдарлама аясында білім алушылар қызықтыратын саласы бойынша Minor (4 пән) таңдауға мүмкіндік алады: «Ақпараттық технологиялар», «Экономика», «3D-инжиниринг» және басқа салалар. Minor бағдарламасы метақұзыреттерді, шығармашылық ойлауды және пәнаралық тәсілді дамытуға бағытталған, бұл оқушыларға еңбек нарығының қарқынды өзгеріп жатқан жағдайларына неғұрлым тиімді бейімделуге мүмкіндік береді.
Несиелер - 20
-
Математика 1
Пәннің мақсаты – математикалық талдаудың іргелі ұғымдары мен категорияларын, матрицалық талдаудың элементтерін, векторлық алгебраны, аналитикалық геометрияны, комплекс сандарды, сондай-ақ бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есептеулерін зерделеу. Пән аналитикалық және кеңістіктік ойлауды дамытуға, сондай-ақ кәсіби қызметте қолданылатын есептерді шешуге арналған математикалық талдау әдістерін меңгеруге ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерліктегі экономика, құқық және қаржы
Пәннің мақсаты – қазіргі жағдайдағы бизнесті жүргізуге қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды меңгеру, экономикалық, құқықтық және қаржылық аспектілерді ескере отырып. Пән студенттердің экономикалық қызметтің негіздері, құқықтық реттеу және қаржылық басқару туралы кешенді түсінігін қалыптастыруға бағытталған. Пәнді оқу барысында студенттер нарықтық экономиканың негіздерімен, кәсіпкерлік қызметтің түрлерімен, бизнес үдерістерін реттейтін құқықтық нормалармен, сондай-ақ салық салу, бухгалтерлік есеп және қаржылық талдаудың негіздерімен танысады. Ерекше назар бизнес қаржыландыру механизмдеріне, ақша ағындарын басқаруға, инвестициялық қызметке және қаржылық тәуекелдерге аударылады. Курсты меңгеру студенттерге басқарушылық шешімдерді тиімді қабылдауға, заңнаманы сақтауға және кәсіпкерлік қызметтің тұрақты дамуын қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инклюзивті мәдениеттің негіздері
Пәннің мақсаты – студенттердің инклюзивті мәдениеттің негіздері туралы түсініктерін қалыптастыру, толеранттылық құндылықтарын, алуан түрлілікке құрметпен қарауды дамыту және қоғамның барлық мүшелері үшін тең мүмкіндіктерді қамтамасыз ету. Курстың аясында инклюзияның теориялық және практикалық аспектілері, инклюзивті білім берудің қағидаттары мен алуан түрлі ортада өзара әрекеттесудің әлеуметтік-мәдени негіздері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пәннің мақсаты қазіргі мемлекетте сыбайлас жемқорлықтың пайда болуы мен өсуіне ықпал ететін себептер мен жағдайларды талдауда қажетті білім мен дағдыларды игеру және сыбайлас жемқорлық көріністерін азайту және жою бойынша ұсыныстар әзірлеу, сондай-ақ сыбайлас жемқорлыққа қарсы ойлау мен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлықты қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Инженерлік графика
Пәннің мақсаты – инженерлік міндеттерді шешуге қажетті сызбаларды оқу, орындау және рәсімдеу бойынша студенттердің дағдылары мен іскерліктерін қалыптастыру. Курс барысында графикалық рәсімдеу стандарттары, проекциялық бейнелерді орындау ережелері, қималар мен тіліктерді құрастыру әдістері қарастырылады. Ерекше назар кеңістіктік ойлауды дамытуға, проекция жүйелерін практикалық қолдануға, сондай-ақ инженерлік нысандарды жобалау мен визуализациялауға арналған заманауи графикалық редакторларды пайдалану мүмкіндіктеріне аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Физика 1
Пәннің мақсаты – студенттердің физикалық заңдар мен құбылыстар туралы іргелі білімдерін қалыптастыру, сондай-ақ оларды кәсіби міндеттерді шешуде практикалық тұрғыда қолдану дағдыларын дамыту. Пән классикалық механика, молекулалық физика және термодинамика негіздерін қамтиды және техникалық пен инженерлік пәндерді әрі қарай меңгеруге теориялық база болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Математика 2
Пәннің мақсаты – дифференциалдық және интегралдық есептеулердің қолданбалы аспектілерін, скалярлық және векторлық өрістердің дифференциалдық және интегралдық сипаттамаларының қасиеттерін, сондай-ақ технологиялық үдерістерді дифференциалдық теңдеулер мен Фурье қатарлары арқылы сипаттауды зерделеу. Ерекше назар тәжірибелік деректерді статистикалық өңдеу әдістерін және ықтималдық модельдеу тәсілдерін қолдана отырып, қолданбалы есептерді шешуге аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Химия
Пәннің мақсаты – студенттердің химиялық заттар, олардың құрылысы, қасиеттері мен түрленулері, химияның негізгі заңдары мен химиялық есептеу әдістері бойынша іргелі білімдерін қалыптастыру, сондай-ақ оларды кәсіби және ғылыми қызметтің түрлі салаларында практикалық қолдану дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физика 2
Пәннің мақсаты – студенттердің негізгі физикалық принциптерді меңгеруі және оларды инженерлік есептерді талдау мен шешуде қолдану дағдыларын дамыту. Пән электродинамика, электр және магнетизм, тербелістер мен толқындар, оптика және кванттық физиканың элементтері бойынша білімді қамтиды, техникалық пәндерді әрі қарай меңгеру мен кәсіби қызметке қажетті негіз қалайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Органикалық химия
Пәннің мақсаты – студенттердің органикалық қосылыстардың құрылысы, қасиеттері және реакциялық қабілеттілігі туралы жүйелі білімдерін қалыптастыру. Курс барысында органикалық заттарды жіктеу принциптері, химиялық реакциялар механизмдері, сондай-ақ негізгі қосылыстар кластарын синтездеу мен талдау әдістері қарастырылады. Ерекше назар органикалық молекулалардың құрылысы мен қасиеттері арасындағы өзара байланысқа, олардың биологиялық жүйелердегі және өнеркәсіптік өндірістегі рөлін түсінуге аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Аналитикалық химия
Пәннің мақсаты студенттердің заттарды сапалық және сандық талдау саласындағы теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс аясында аналитикалық химияның негізгі әдістері, соның ішінде титриметрия, хроматография, спектрлік және электрохимиялық әдістер, сондай-ақ сынамаларды іріктеу мен талдауға дайындау принциптері қарастырылады. Ерекше назар өлшеулердің дәлдігіне, қайталанғыштығына және сенімділігіне, сондай-ақ зертханалық зерттеулерде қауіпсіздік техникасы мен сапа стандарттарын сақтау мәселелеріне аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Физикалық химия
Пәннің мақсаты табиғатта жүретін үдерістермен өзара байланыстағы химиялық және физикалық құбылыстар арасындағы байланыс пен химиялық үдерістер туралы білімді қалыптастыру. Негізгі назар химиялық реакциялардың жүру заңдарын, Химиялық кинетика мен термодинамиканы, химиялық және фазалық тепе-теңдік шарттарын және процестер бағыттарының бірқатар параметрлерге тәуелділігін, кинетика мен катализ, электрохимия мәселелеріне бөлінеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биология және микробиология негіздері
Пәннің мақсаты – студенттердің тірі ағзалардың құрылысы, қызметі және тіршілік әрекеті туралы, сондай-ақ микробиология негіздері мен микроағзалардың табиғаттағы және адам өміріндегі рөлі туралы базалық білімдерін қалыптастыру. Курс жасуша, тіндер, ағзалар және жүйелер деңгейіндегі негізгі биологиялық үдерістерді қамтиды, сондай-ақ микроағзалардың алуан түрлілігімен, олардың физиологиясымен, қоршаған ортамен өзара әрекетімен және адам денсаулығына әсерімен таныстырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнеркәсібіндегі жоғары молекулалық қосылыстар
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнеркәсібінде қолданылатын жоғары молекулалы қосылыстардың құрылымы, қасиеттері және қолданылуы туралы білімін қалыптастыру. Курс табиғи және синтетикалық полимерлердің негізгі кластарына, атап айтқанда, ақуыздар, полисахаридтер, тағамдық талшықтар, үлдір түзуші материалдар мен қоюлатқыштарға бағытталған. Макромолекулалардың физика-химиялық қасиеттері, олардың тағам өнімдерінің құрылымын, тұрақтылығын, сыртқы түрін және функционалдық сипаттамаларын қалыптастырудағы рөлі қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сүт өнеркәсібіндегі инновациялық технологиялар
Пәннің мақсаты – сүт өнеркәсібінде өнім сапасын арттыруға, өндірістің тиімділігі мен экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз етуге бағытталған заманауи тәсілдерді, әдістер мен технологияларды зерттеу. Ол инновациялық қызметтің негізгі аспектілерін қамтиды, оның ішінде сүт өңдеудің озық технологияларын енгізу, функционалды және байытылған өнімдер жасау, өндірістік процестерді оңтайландыру және сапа басқаруда сандық құралдарды пайдалану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өнеркәсібіндегі полимерлердің химиясы және физикасы
Пәнді оқытудың мақсаты – студенттердің тағам өнеркәсібінде қолданылатын полимерлердің химиялық және физикалық қасиеттері туралы білімін қалыптастыру. Курс аясында табиғи және синтетикалық полимерлердің (ақуыздар, полисахаридтер, үлдір түзуші материалдар мен қаптамалар) құрылымы, жіктелуі, алыну және модификациялау әдістері қарастырылады. Олардың тағам өнімдерінің құрылымын, тұрақтылығын, сақталуын және қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі рөліне, сондай-ақ тағам компоненттерімен және қоршаған ортамен өзара әрекеттесуіне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Коллоидтық химия
Пәннің мақсаты студенттердің дисперстік жүйелер мен беттік құбылыстардың табиғаты, құрылысы және қасиеттері туралы білімдерін қалыптастыру. Курс барысында коллоидтық ерітінділердің негізгі заңдылықтары, коллоидтық бөлшектердің тұрақтану және агрегатталу механизмдері, сондай-ақ беттік-активті заттардың рөлі қарастырылады. Студенттер коллоидтық жүйелерді зерттеу мен талдаудың практикалық әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Алкогольсіз және алкогольді сусындар технологиясы
Пәннің мақсаты – сусындарды өндіру, өңдеу және сапасын бақылау үдерістерін зерттеу. Ол алкогольсіз және алкогольді сусындарды дайындау технологияларын қамтиды, соның ішінде ферментация, сүзгілеу, карбонизация және орау, сондай-ақ олардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету және стандарттарға сәйкестігін бақылау әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жалпы химиялық технология
Пәннің мақсаты – химиялық технологияның жалпы заңдылықтары, ең типтік химия-технологиялық процестер, реакторлар және химия-технологиялық жүйелер туралы білім қалыптастыру. Курс аясында химиялық процестердің негізгі сипаттамаларын есептеу әдістері, сондай-ақ технологиялық аппараттар мен қондырғылардың материалдық және жылу баланстарын құру қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өндірістері технологиясының негіздері
Пәннің мақсаты тағам өнімдерін өндіру үдерістерін, оларды өңдеу, сақтау және сапасын қамтамасыз ету әдістерін зерттеу. Курс студенттерді азық-түлік өнеркәсібіндегі технологиялық тізбектің негізгі кезеңдерімен және қауіпсіз әрі сапалы тағам өнімдерін жасауға арналған заманауи тәсілдермен таныстыруға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Майлы дақылдарды өңдеу жабдықтары мен технологиясы
Пәннің мақсаты – соя, күнбағыс, рапс және басқа да майлы дақылдарды өңдеуде қолданылатын техника мен үдерістерді зерттеу. Пәннің негізгі аспектілері: май өндірісінде қолданылатын жабдықтар, технологиялық үдерістер, технологиялық желілер мен жүйелерді жобалау қағидаттары, сондай-ақ өңдеу тиімділігі мен өнімділігін арттыру тәсілдері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ өнеркәсібінде еңбек қорғау
Пәннің мақсаты студенттердің тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында еңбек қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша білімдері мен дағдыларын қалыптастыру. Зиянды өндірістік факторлар, өндірістік санитария, зиянды заттардың классификациясы, санитарлық заңнама және гигиеналық нормативтер қарастырылады. Ерекше назар кәсіби аурулардың алдын алуға және қауіпсіз еңбек жағдайларын жасауға аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Заманауи азық-түлік өндірістерінің технологиялық жабдықтары
Пәннің мақсаты – заманауи тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қолданылатын жабдықтардың құрылысы, жұмыс істеу принциптері және пайдалану ерекшеліктерін зерделеу, сондай-ақ студенттердің технологиялық желілерді таңдауға, жобалауға, оңтайландыруға және техникалық қызмет көрсетуге қажетті білімдері мен дағдыларын қалыптастыру. Арнайы назар процестердің автоматтандырылуы мен цифрландыруына, энергия үнемдейтін технологияларды қолдануға, жабдықтың экологиялық аспектілеріне және өндіріс қалдықтарын минимизациялауға бөлінеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өсімдік майлары мен майлар технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттердің өсімдік майлары мен майлардың өндірісі, қайта өңделуі және қолданылуы бойынша жүйелі білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс барысында әртүрлі шикізат түрлерінің ерекшеліктері, оны дайындау және сығу әдістері, майларды рафинациялау, гидратациялау, дезодорациялау және модификациялау технологиялық үдерістері қарастырылады. Ерекше назар өндіріс сапасын, қауіпсіздігін және экологиялық тиімділігін қамтамасыз ету мәселелеріне, сондай-ақ саланың заманауи үрдістері мен инновациялық технологияларына аударылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Азық-түлік кәсіпорындарының жалпы санитариясы
Пәннің мақсаты студенттердің тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық жағдайларды қамтамасыз ету саласындағы жүйелі білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс барысында ластанудың алдын алу қағидаттары, өндірістік үй-жайлар мен жабдықтарды тазалау және дезинфекциялау әдістері, сондай-ақ тиісті нормативтік-құқықтық актілердің талаптары қарастырылады. Ерекше назар стандартты санитарлық рәсімдерді және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесін әзірлеу мен енгізуге аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биологиялық белсенді қоспаларды өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты – денсаулықты жақсартуға арналған биологиялық белсенді заттар бар қоспаларды жасау және өңдеу үдерістерін зерттеу. Қоспаларды экстракциялау, тазалау, концентрлеу және формулировкалау әдістері, сондай-ақ олардың тиімділігі мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін сапа бақылауы, стандартизация және нормативтік талаптарға сәйкестік зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ет, ет және балық өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерге ет, ет және балық өнімдерін өңдеу технологиясы саласындағы теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Курста өнімді өңдеу, сақтау және қаптаудың заманауи әдістері, сапа, қауіпсіздік және стандарттау мәселелері, сондай-ақ өндірістік үдерістерге инновациялық шешімдерді енгізу қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерінің молекулалық химиясы
Пәннің мақсаты – тағам өнімдеріндегі молекулалық құрамды, құрылымды және жүретін химиялық үдерістерді зерттеу. Дисциплинаның негізгі аспектілері: ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер, минералдар зерттеу; функционалдық өнімдерді жасау, олардың сапасын жақсарту және сақтау мерзімін ұлғайту үшін молекулалық химияны қолданудың инновациялық технологиялары; тамақтың ағзаға әсер етуінің молекулалық механизмдерін зерттеу; нақты пайдалы қасиеттері бар өнімдер әзірлеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу технологиясы
Пәннің мақсаты – ауыл шаруашылығы өнімдерін (астық, көкөніс, жеміс-жидек, майлы дақылдар, ет, сүт, жұмыртқа) дайын тағам өнімдеріне айналдыруда қолданылатын әдістер мен үдерістерді зерттеу. Курста шикізатты бастапқы өңдеуден бастап дайын өнімді алу кезеңдеріне дейін барлық өңдеу сатылары қарастырылады, сапаға, қауіпсіздікке және өндірістің тиімділігіне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өндіруді интенсификациялау
Пәннің мақсаты – нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісінің тиімділігі мен өнімділігін арттырудың заманауи әдістерін зерделеу. Оқу барысында инновациялық технологияларды енгізу, өндірістің жекелеген кезеңдерін автоматтандыру, рецептураны оңтайландыру, өнім сапасын арттыру, сондай-ақ материалдық және энергетикалық шығындарды азайту мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Азық-түлік қоспаларын өндірудегі жоғары технологиялық тәсілдер
Пәннің мақсаты – студенттердің тағамдық қоспаларды өндіруде қолданылатын жоғары технологиялық тәсілдер мен инновациялық әдістер жөніндегі заманауи білімдерін қалыптастыру. Курс табиғи және синтетикалық қоспаларды алудың озық технологияларын қамтиды, оның ішінде микрокапсулалау, нанотехнологиялар, биокатализ, ферментативтік үдерістер және аса критикалық сұйықтықтарды қолдану арқылы экстракциялау әдістері. Тағамдық қоспалардың тиімділігін, биожетімділігін және қауіпсіздігін арттыру аспектілері, сондай-ақ стандарттау, сапаны бақылау және халықаралық талаптарға сәйкестік мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттердің нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясы саласындағы теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс әртүрлі нан, тоқаш және кондитерлік өнімдерді өндіруде қолданылатын шикізат базасын, технологиялық үдерістерді, жабдықтар мен режимдерді қамтиды. Рецептура, қамыр мен басқа да массаларды өңдеу барысында жүретін биохимиялық және физика-химиялық өзгерістер, сондай-ақ дайын өнімнің сапасына, қауіпсіздігіне және сақтау шарттарына қойылатын талаптар қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өнімдерінің биохимиясы
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнімдерінің химиялық құрамы, биологиялық макромолекулалар және оларда жүретін химиялық реакциялардың механизмдері туралы жүйелі білімін қалыптастыру. Дисциплина тірі организмде өтетін алмасу процестерін, ақуыздардың, аминқышқылдарының, көмірсулардың, липидтердің химиялық түрленуін, ақуыздардың химиясын, ақуыздардың аминқышқылдық құрамын, ДНҚ және РНҚ нуклеин қышқылдарының химиясын, көмірсуларды, моносахаридтерді, липидтерді, дәрумендерді зерттейді. Дисциплина сондай-ақ биохимияның азық-түлік өнеркәсібіндегі маңызды мәселелерді шешудегі рөлін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау саласындағы құзыреттерін қалыптастыру, оған технологиялық схемаларды таңдау, жоспарлау шешімдері мен инженерлік коммуникацияларды әзірлеу кіреді. Курс барысында өндірістік үдерістерді ұтымды ұйымдастыру қағидаттары, санитарлық-гигиеналық нормалар мен экологиялық қауіпсіздік талаптары, сондай-ақ жобалардың экономикалық тиімділік критерийлері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өнімдерін қаптау және сақтау бойынша инновациялық технологиялар
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнімдерінің қауіпсіздігін, сапасын және сақтау мерзімін ұзартуды қамтамасыз ететін заманауи және инновациялық қаптама мен сақтау технологиялары туралы білімін қалыптастыру. Курс қаптама материалдарының түрлерін, белсенді және интеллектуалды қаптамаларды, биоқаптамаларды, сондай-ақ өнімдерді өңдеудің жаңа әдістері мен сақтау шарттарын зерттеуді қамтиды. Қаптаманың тағам компоненттерімен өзара әрекеттесуі, экологиялық талаптар, кәдеге жарату және нормативтік құжаттарға сәйкестік мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Еңбек қауіпсіздігі, тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі және тұрақты дамудың қағидаттары
Пәннің мақсаты – студенттердің тіршілік қауіпсіздігі, еңбек қорғау және тұрақты даму қағидаттары жөнінде жүйелі түсінігін қалыптастыру, сондай-ақ кәсіби қауіп-қатерлерді анықтау, бағалау және алдын алу дағдыларын дамыту. Курстың аясында еңбек қорғаудың құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері, жұмыс орнындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету шаралары, экологиялық қауіпсіздік және табиғи ресурстарды тұрақты пайдалану тәсілдері қарастырылады. Әсіресе қауіпсіздік мәдениетін қалыптастыруға және әлеуметтік-экономикалық әрі экологиялық үдерістер контекстіндегі тұрақты дамуға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өнеркәсібінде ақпараттық технологиялар және жасанды интеллект
Пәннің мақсаты – студенттердің өндірістік үдерістерді оңтайландыру, деректерді талдау, сапаны бақылау, шикізат пен дайын өнімге деген сұранысты нақты уақытта болжау үшін ақпараттық технологиялар (IT) мен жасанды интеллектіні (ЖИ) қолдану дағдыларын қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулер негіздері
Пәннің мақсаты студенттердің ғылыми үдеріс, әдістеме және түрлі білім салаларында зерттеу жүргізу қағидаттары туралы базалық түсініктерін қалыптастыру. Курс барысында ғылыми ізденіс кезеңдері, соның ішінде мәселені қою, гипотезаны анықтау, деректерді жинау мен талдау, сондай-ақ алынған нәтижелерді интерпретациялау қарастырылады. Ерекше назар сыни ойлау, экспериментті жоспарлау дағдыларына және ғылыми қызметтегі этикалық нормаларды сақтауға аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Функционалды және байытылған өнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерді жетілдірілген тағамдық қасиеттері бар немесе қосымша функционалдық артықшылықтарға ие өнімдерді әзірлеу және өндіру әдістерін қолдануға дайындау. Курс аясында өнімдерді витаминдермен, минералдармен, пробиотиктермен және басқа да белсенді заттармен байыту технологиялары, сондай-ақ олардың тиімділігі, қауіпсіздігі және тұтынушылар денсаулығына әсерін бақылау әдістері қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі және сапа бақылауы
Пәннің мақсаты – студенттердің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс барысында тәуекелдерді анықтау және талдау, сыни бақылау нүктелерін анықтау, түзету әрекеттерін әзірлеу, құжаттаманы жүргізу және валидациялау рәсімдері қарастырылады. Ерекше назар заңнамалық базаға, халықаралық стандарттарға (ISO 22000:2018, СТ РК ISO 22000-2019, СТ РК ISO 9001-2016) және ХАССП жүйесін азық-түлік өнеркәсібі кәсіпорындарында практикалық қолдануға аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Академиялық хат / Academic writing
Пәннің мақсаты – студенттердің ғылыми салада жазбаша байланыс дағдыларын дамыту. Курсты оқу барысында білім алушылар ғылыми мәтіндердің, есептердің, аналитикалық шолулар мен академиялық жарияланымдардың құрылымы мен логикасын меңгереді. Ерекше назар әдеби деректерді сыни тұрғыдан талдауға, ғылыми стильдің анықтығы мен дәлдігін қалыптастыруға, сондай-ақ зерттеу мен ғылыми жариялау қызметінде этикалық нормаларды сақтауға аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Синтетикалық және табиғи азық-түлік қоспаларының химиясы мен технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнеркәсібінде қолданылатын синтетикалық және табиғи тағамдық қоспалардың химиялық табиғаты, қасиеттері, алыну әдістері және қолданылуы туралы білімін қалыптастыру. Курс қоспалардың жіктелуін, олардың әсер ету механизмдерін, технологиялық функцияларын (консерванттар, антиоксиданттар, бояғыштар, хош иістендіргіштер, эмульгаторлар және т.б.), сондай-ақ химиялық реакцияларды, синтез және экстракция технологияларын, тазарту мен тұрақтандыру әдістерін, қоспалардың тағам өнімдері мен тұтынушылардың денсаулығына әсерін талдауды қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өнеркәсіптік экология
Пәннің мақсаты студенттерде негізгі түсініктерді құқықтық, экономикалық және әлеуметтік негіздері қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету, қауіпті өндірістік объектілердің және вооружает болашақ мамандарды теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды меңгеру үшін қажетті жағдайлардың алдын алу қауіпті өндірістік объектілердегі авариялардың және дайындығын қамтамасыз ету ұйымдардың авариялар салдарын оқшаулау және жою
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Азық-түлік өндірістерінің экологиясы және қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты – студенттердің азық-түлік кәсіпорындарындағы экологиялық аспектілер мен қауіпсіздік талаптары жөнінде кешенді түсінігін қалыптастыру. Курс аясында тағам өндірісі үдерісінде туындайтын ластану көздері мен түрлері, табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану қағидаттары, экологиялық әсерді азайту және қалдықтарды кәдеге жарату әдістері қарастырылады. Экологиялық менеджмент жүйелеріне, нормативтік-құқықтық реттеуге, тәуекелдерді бағалауға және өндірістегі санитарлық-гигиеналық жағдайларды қамтамасыз етуге ерекше назар аударылады. Пән тағам өнеркәсібінің тұрақты және қауіпсіз жұмыс істеу саласындағы кәсіби құзыреттерді дамытуға бағытталған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ферменттелген өнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты – ферментация арқылы алынатын өнімдерді өндіру үдерістерін зерттеу. Ол ферментация микробиологиясын, бастапқы мәдениеттерді таңдау және басқаруды, ферментация шарттарын (температура, ылғалдылық, уақыт) оңтайландыруды және дайын өнімдердің сапасын бақылауды зерттеуді қамтиды. Сондай-ақ, ферменттелген өнімдердің денсаулыққа пайдасы мен олардың азық-түлік өнеркәсібіндегі қолданылуын зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының гигиенасы және эпидемиологиясы
Пәннің мақсаты – қоғамдық тамақтану орындарында жұқпалы аурулардың таралуын болдырмау қағидаттары мен санитарлық-гигиеналық нормаларды зерттеу. Негізгі назар тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етуге және халықтың денсаулығын қорғауға, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының ғимараттарына, жабдықтарына және қызметкерлеріне қойылатын гигиеналық талаптарға, сондай-ақ тамақтандыру кәсіпорындарындағы эпидемиологиялық қадағалау негіздеріне бөлінеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерін мемлекеттік реттеу
Пәннің мақсаты – азық-түлік өнімдері саласында қауіпсіздік, сапа және тұтынушылардың құқықтарын қамтамасыз етуге бағытталған заңнамалық және нормативтік шараларды зерттеу. Ол заң актілерін, реттеуші органдарды, бақылау процедураларын және тексерулерді, сондай-ақ осы шаралардың азық-түлік өнімдерін өндіру, тарату және тұтынуға әсерін талдауды қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерінің тауартануы
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнімдерінің сапасы, қауіпсіздігі, ассортименті және тұтынушылық қасиеттерін бағалау саласындағы теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Курс аясында тағамдық тауарлардың жіктелуі, олардың химиялық құрамы, органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері, сондай-ақ сақталуына және жарамдылық мерзіміне әсер ететін факторлар қарастырылады. Өнім сапасын нормативтік-құқықтық қамтамасыз етуге, таңбалауға қойылатын талаптарға, сақтау және тасымалдау шарттарына назар аударылады. Пән тағам өнімдерінің айналымының барлық кезеңдерінде сараптама мен сапа бақылауын жүзеге асыра алатын мамандарды даярлауға бағытталған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерін стандарттау және сертификаттау
Пәннің мақсаты – студенттерді тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етуге бағытталған стандарттар мен рәсімдерді әзірлеу және іске асыруға дайындау. Курс стандарттарды әзірлеу қағидаттарын, стандарттардың түрлері мен деңгейлерін (ұлттық, халықаралық, корпоративтік), сәйкестікті бағалау рәсімдерін, сондай-ақ ерікті және міндетті сертификаттау жүйесін қамтиды. Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері, таңбалауға, құжаттамаға және қадағалануға қойылатын талаптар қарастырылады. Стандарттау мен сертификаттаудың тағам өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттырудағы және тұтынушылар сенімін қамтамасыз етудегі рөліне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өндірістерінің экономикасын ұйымдастыру
Пәннің мақсаты – студенттердің тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы экономикалық үдерістерді ұйымдастыру мен олардың жұмыс істеу негіздері жөніндегі білімін қалыптастыру. Курс аясында тамақ өндірістерінің құрылымы мен ерекшеліктері, жоспарлау, нормалау, есеп жүргізу және экономикалық қызметті талдау қағидаттары қарастырылады. Тиімділік көрсеткіштері, өндірістік шығындар, баға қалыптастыру, еңбек ұйымдастыру, қаржылық жоспарлау және стратегиялық басқару мәселелері оқытылады. Ерекше назар қазіргі нарықтық экономика жағдайындағы тамақ кәсіпорындарының рентабельділігін, бәсекеге қабілеттілігін және тұрақты дамуын арттыру әдістеріне аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Экономикалық, құқықтық және қаржылық әсер етуші себептері басқарушылық шешімдерге әсерін талдау
- Әділетті, ашық әрі қолжетімді әлеуметтік орта құру үшін сыбайлас жемқорлыққа қарсы көзқарасты, құқықтық жауапкершілікті және инклюзивті ойлауды көрсету
- Тамақ өндірісі технологияларын әзірлеу және оңтайландыру саласындағы қолданбалы міндеттерді шешу үшін жаратылыстану және инженерлік ғылымдардың негізгі заңдары мен әдістерін қолдану
- Ғылыми зерттеулер жүргізу, алынған нәтижелерді академиялық стильде, академиялық адалдық пен ғылыми әдеп қағидаттарын сақтай отырып талдау және ұсыну, сондай-ақ өзіндік білім алу дағдыларын және кәсіби өсуге деген ұмтылысты көрсету
- Тамақ өнімдерінің сапасы, тұрақтылығы мен тағамдық және нутриенттік құндылығын сақтауына әсер ететін өндірістің барлық кезеңдеріндегі биохимиялық және химиялық үдерістерді талдау және бақылау
- Шикізаттың, аралық өнімдердің және дайын өнімнің сапасына жүйелі бақылауды зертханалық талдау және сынақ әдістері арқылы жүзеге асыру
- Тамақ өнімдерінің жіктелуін, олардың тауарлық қасиеттерін, қаптама мен таңбалауға қойылатын талаптарды түсіну, сондай-ақ тауартану әдістері мен құралдарын қолдана отырып, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне сараптама жүргізу
- Тамақ өнімдерінің тұтынушылық сипаттамаларын жақсартуға арналған дайындау құрамын, қаптама материалдарын және технологияларды әзірлеу және оңтайландыру мақсатында жоғары молекулалық қосылыстар мен полимерлердің құрылымын, қасиеттерін және жүріс-тұрысын талдау
- Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын технологиялық жабдықтардың жұмыс қағидалары мен түрлерін, соның ішінде өңдеу, қаптау, сақтау және сапаны бақылау машиналарын түсіну және бағдарлану
- Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын технологиялық жабдықтардың жұмыс қағидалары мен түрлерін, соның ішінде өңдеу, қаптау, сақтау және сапаны бақылау машиналарын түсіну және бағдарлану
- Саладағы инновациялық үрдістерді, сапа, қауіпсіздік, сертификаттау және экологиялық тұрақтылық талаптарын ескере отырып, ет, балық, сүт, нан-тоқаш, кондитерлік өнімдер, сусындар мен тағамдық майларды өндірудің барлық кезеңдеріне арналған технологиялық регламенттерді әзірлеу және енгізу
- Технологиялық жобалау қағидаларын, соның ішінде құрамдас бөліктерді іріктеу, байыту, ашыту және басқа да технологиялық әсерлердің тиімділігін бағалауды ескере отырып, биологиялық белсенді қоспалар мен функционалдық өнімдердің дайындау құрамын әзірлеу, сондай-ақ түпкі өнімнің сапасы, қауіпсіздігі және функционалдық құндылығына бағдарлану
- Тамақ өнімдерінің өмірлік айналымының барлық кезеңінде сапа мен қауіпсіздік басқару жүйелерін енгізу, қауіпсіздікке, экологиялық тазалыққа, сапаға және санитарияға қатысты стандарттар мен нормативтердің сақталуын қамтамасыз ете отырып, бақылау, қадағалау және автоматтандырылған бақылау үшін сандық технологияларды пайдалану
- Қоғамдық тамақтану және тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының санитариялық жағдайына талдау жүргізу негізінде ластану мен індеттердің таралу қаупінің алдын алу және оны төмендету бойынша шараларды әзірлеу
- Өндірістік учаскелердегі еңбек қорғау, өрт қауіпсіздігі, өндірістік және экологиялық қауіпсіздік жағдайын бағалап, оларды қамтамасыз ету шараларын айқындау