Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07205 Тағам химиясы және технологиясы в Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тағам өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін жүргізетін және бақылайтын, шикізат пен дайын өнімнің химиялық құрамын талдауға қабілетті жоғары білікті және бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
2 Оқу жылы
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Биоорганикалық химия
Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі
Тағам химиясы
Құқық негіздері
Нутрициология
Органикалық химия
Инженериядағы инклюзивті білім
Тағам өнімдері технологиясына кіріспе
Экология және тұрақты даму
Аналитикалық химия негіздер
Экономика және кәсіпкерлік
Тағам өнімдерінің микробиологиясы
Тағам биотехнологиясы
Қаржы сауаттылық негіздері
Коллоидтық химия
Тағам өндірісінің процестері мен аппараттары
Тағам шикізаты
-
3 Оқу жылы
Тағам өнеркәсібіндегі стандарттау, сертификаттау және метрология*
Тағам өнімдерін әзірлеу
Тағам өндіруші кәсіпорындарын жобалау негіздері
Көкөністер мен жемістерді өңдеу технологиясы
Физикалық химия
Тағам өнімдерін ашыту процестері
Тағам өнеркәсібіндегі сапа менеджменті
Тағамдық қоспалар химиясы
Тағам өнімдерінің биохимиясы
Тағам кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және басқару.
Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарындағы санитария және гигиена
Тағам өнімдерін ғылыми зерттеу негіздері
Азық-түлік өнімдерін кептіру технологиясы
Тағам өнімдерінің орамдары
Сүт өнімдерінің технологиясы
Тағамдық дисперсті жүйелер
Тағам өнімдерін экстракциялау технологиясы
Тағам өнімдерін химиялық талдау
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі/ МИНОР
-
4 Оқу жылы
Инструментальдық талдау
Сусындар өндіру технологиясы
Тағам өнеркәсібіндегі нанотехнология
Тағам өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету
Тағам өнімдерін сенсорлық бағалау
Тағам қалдықтарын қайта өңдеу технологиялары
Инновациялық тағам технологиялары
Тағам өнеркәсібіндегі жасанды интеллект негіздері
Тағам өнімдерінің химиялық экологиясы
Тағам саласындағы технологиялық процестің автоматизациясы
Қант және кондитерлік өнімдер технология
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің экологиялық аспектілері/МИНОР
Тағам өнімдерін сақтау технологиясы
Майлар технологиясы негіздері
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарындағы экологиялық қауіпсіздік, еңбекті қорғау және тіршілік саласындағы теориялық білімді түсінеді және көрсетеді, сондай-ақ саланың экономикалық мүмкіндіктерін ескере отырып бизнес-жоспарлар әзірлейді, қаржылық шығындарды есептейді және сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатты іске асырудың құқықтық және ұйымдастырушылық негіздерін және өндірістегі этикалық стандарттардың сақталуын талдайды.
- Физикалық процестердің заңдылықтарын модельдеу және оңтайлы параметрлерді есептеу үшін математикалық әдістерді қолданады. Заттардың құрылымын, олардың қасиеттері мен құрамын зерттеудің зертханалық әдістерінің дағдыларын дамытады. Органикалық молекулалар мен биологиялық макромолекулалардың өзара әрекеттесу механизмдерін, коллоидтық жүйелерді және химиялық процестердің термодинамикасын зерттейді.
- Қазіргі кезеңде тамақтану саласындағы мамандықтың негізгі аспектілерінің маңызы мен рөлін талдай отырып,инклюзивті білім беру ортасын құру әдістерін үйретеді, тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалайды, тағамдық шикізат пен микробиологиялық құрамды зерттеудің химиялық әдістерін қолданады, дұрыс тамақтану принциптерін ескере отырып диеталар жасайды.
- Көкөністер мен жемістерді өңдеу және консервілеу әдістерін, сусындар мен сүт өнімдерін, май, қант және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологияларын меңгереді және қолданады.
- Тағам өнеркәсібіндегі технологиялық процестердің принциптерін, өнімдерді кептіру және сақтау әдістері бойынша технологияларды қолданады, қалдықтарды қайта өңдеудің өндіріс сапасы мен тұрақтылығына әсерін талдайды.
- Шикізатты таңдау, дисперсті жүйелерді тұрақтандыру және ашыту процестерін қоса алғанда, жаңа өнімдерді әзірлеу бойынша эксперименттер жүргізеді. Процестердің өнім сапасына әсерін зерттейді және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін орау принциптері мен технологияларын таңдауды бағалайды.
- Өндірісті ұйымдастыру мен жобалауда тағам өндірісінің процестері мен аппараттарын қолдануды, санитарлық нормалар мен гигиенаның сақталуын, тағам кәсіпорындарындағы өнім сапасының менеджментін қамтамасыз етеді.
- Тағамдық қоспалардың түрлерін жіктейді және пайдалы компоненттерді алу үшін экстракция әдістерін қолданады, қоспалардың әсерін талдайды және тағамдағы биохимиялық өзгерістер мен жаңа биотехнологияларды зерттейді.
- Тағам өнімдеріне химиялық және аспаптық талдау жүргізеді, олардың сапасын сенсорлық бағалауды жүзеге асырады, басқару жүйелерін әзірлейді және тамақ өнеркәсібінде сертификаттау стандарттарын қолданады. Сондай-ақ тағам өнімдерін өндіру мен тұтынумен байланысты экологиялық тәуекелдерді бағалау және азайту дағдыларын дамытады
- Ғылыми зерттеулердің деректерін талдау үшін инновациялық тағамдық нанотехнологияларды және жасанды интеллект негіздерін қолданады, сондай-ақ тамақ өнеркәсібіндегі процестерді оңтайландыруға бағытталған автоматтандырылған жүйелерді әзірлейді