Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07205 Тағам химиясы және технологиясы в Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті

Пәндер

  • Мамандыққа кіріспе

    Пәннің мақсаты: Студенттерге тағам химиясы және технологиясы мамандығы туралы жалпы ақпарат беру, тағам өнімдерін зерттеуге байланысты негізгі және негізгі ұғымдармен, олардың химиялық құрамымен, технологиялық процестерімен және талдау әдістерімен таныстыру. Көмірсулар, ақуыздар, майлар, дәрумендер мен минералдар сияқты тағамның негізгі компоненттерін, сондай-ақ олардың функциялары мен адам денсаулығы үшін маңыздылығын қарастыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Физика

    Пәннің мақсаты: Студенттерді механика, термодинамика, электромагнетизм, оптика және кванттық физика сияқты физиканың негізгі ұғымдары мен заңдарымен таныстыру. Студенттерге физикалық процестерді талдау әдістерін, соның ішінде есептерді шешуді, эксперименттік деректерді модельдеуді және түсіндіруді үйрету. Студенттердің ғылыми дүниетанымды қалыптастыру үшін маңызды болып табылатын ғылыми деректерді сыни талдау және бағалау қабілетін ынталандыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жоғары математика

    Пәнді оқытудың мақсаты-пәннің теориялық материалына енгізілген жоғары математика бөлімдерінің негізгі ұғымдарын, заңдары мен теорияларын игеру, белгілі бір мәселелерді шешу үшін үйренген әдістер мен әдістерді қолдана білу. Математикалық интуицияны және студенттің болашақ мамандыққа байланысты қолданбалы сипаттағы есептерді шешуде үйренген математикалық әдістерді қолдану қабілетін дамыту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жалпы және бейорганикалық химия

    Пәннің мақсаты: Бейорганикалық заттардың негізгі теориялық ұғымдарын, принциптері мен қасиеттерін игеру. Пәнді игеру барысында атом құрылымы мен химиялық байланыс туралы заманауи идеялар қалыптасады. Химиялық процестердің энергетикасы мен кинетикасы, тотығу-тотықсыздану реакцияларының теориялық негіздері және күрделі қосылыстардың химиясы, ерітінділердегі реакциялардың негізгі заңдылықтары туралы түсінік алынады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері курсы сыбайлас жемқорлықтың алдын алу, оның себептері мен салдарын түсіну, сондай-ақ қоғамда сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға бағытталған. Курста сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл бойынша халықаралық және отандық тәжірибесіне, азаматтық қоғам өкілдерінің, жастардың және жалпы жұртшылықтың ролі туралы ақпараттарға талдау жасалады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Биоорганикалық химия

    Пәннің мақсаты: биологиялық жүйелердегі органикалық қосылыстардың өзара әрекеттесуінің негізгі принциптері мен механизмдерін тұжырымдау, сондай-ақ биомолекулалардың құрылымын, қызметін және реакциялық қабілетін зерттеу. Пән аясында: биомолекулалардың құрылымы мен функциялары; негізгі метаболикалық процестер; ферменттердің құрылымы мен қызметі, олардың әсер ету механизмдері және белсенділікке әсер ететін факторлар; биомолекулаларды синтездеу және талдау әдістері; әр түрлі биомолекулалар арасындағы өзара әрекеттесу механизмдері қарастырылады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі

    Пән екі өзара байланысты аспектіні қамтиды: еңбек қауіпсіздігі - бұл жұмыскерлердің кәсіби қызметі барысында қауіпсіздігі мен денсаулығын қамтамасыз етуге бағытталған, және тіршілік қауіпсіздігі - бұл адам өмірі мен денсаулығын күнделікті өмірде қорғауды қамтитын сала. Пән шеңберінде еңбек қауіпсіздігін қамтамасыз ету, кәсіби аурулар мен жарақаттардың алдын алу бойынша құқықтық, ұйымдастырушылық және техникалық шаралар, сондай-ақ төтенше жағдайларда әрекет ету ережелері мен әрекеттері (өрттер, техногендік апаттар, экологиялық қауіптер және т.б.) қарастырылады. Білім алушылар азаматтық қорғаудың негіздерін, алғашқы дәрігерге дейін көмек көрсету және құтқару жұмыстарын ұйымдастыру негіздерін зерттейді. Пән білім алушыларда қауіпсіздік мәселелеріне жүйелі көзқарас қалыптастыруға және жұмыс орнында және күнделікті өмірде қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін практикалық дағдыларды дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тағам химиясы

    Пәннің мақсаты: Студенттерге тамақ өнімдерінде болатын химиялық процестердің негіздері мен құрылымын, қасиеттерін және өзара әрекеттесуін игереді. Пән аясында: тағам өнімдерінің химиялық құрамы мен құрылымына қатысты негізгі ұғымдар мен принциптер, тағам өнімдеріндегі химиялық реакциялар, өңдеудің химиялық құрамға әсері, сапаны талдау және бақылау қарастырылады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Құқық негіздері

    Құқық негіздері курсы құқықтың негізгі ұғымдары мен принциптерін түсінуге бағытталған. Бұл курс құқықтық білім мен қоғамдағы құқықтық реттеудің негіздерін түсіндіре отырып, олардың құқықтық мәдениетін қалыптастыруды көздейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нутрициология

    Пәннің мақсаты: Рационалды тамақтану саласында теориялық білімді игеру және дағдыларды қалыптастыру. Пәнді оқу барысында диетаның адамның физикалық және психикалық жағдайына әсері, аурулардың алдын алу, иммундық жүйені нығайту, физикалық белсенділікке, денсаулық жағдайына байланысты дұрыс тамақтану бойынша ұсыныстар, тағам сапасын жақсартудың заманауи әдістерін талдау, ағзаның қажеттіліктеріне сәйкес тамақ өнімдерін жасау қарастырылады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Органикалық химия

    Пәннің мақсаты: Кәсіби құзыреттілікті дамыту үшін қолданбалы міндеттерді шешумен байланысты органикалық химия саласындағы жүйеленген білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру. Курста пәннің теориялық негіздері, органикалық химия бойынша есептерді шешудің практикалық дағдылары, зертханалық эксперименттерді орындау, бақылауларды түсіндіру, қорытындыларды тұжырымдау, эксперименттік зерттеу жұмыстарын жүргізу дағдылары және нәтижелерді диагностикалау әдістері игеріледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инженериядағы инклюзивті білім

    Пәннің мақсаты: Инженериядағы инклюзия мысалдарын көрсететін жобалар мен кейс-кезеңдер арқылы практикалық дағдыларды дамыту. Курста әртүрлі пайдаланушылардың қажеттіліктерін ескеретін дизайн принциптері, әртүрлі сипаттамалары бар студенттердің қажеттіліктерін анықтау және талдау әдістері, мүмкіндігі шектеулі студенттерге көмектесетін бағдарламалық қамтамасыз ету мен құрылғыларды зерттеу; әртүрлі адамдар топтарымен жұмыс істеудің этикалық аспектілерін түсіну; инклюзивті инженерлік шешімдерді әзірлеуге бағытталған жобаларды әзірлеу қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тағам өнімдері технологиясына кіріспе

    Пәннің мақсаты: Технологиялық процестерді жүзеге асырумен байланысты негізгі міндеттерді шешу, тағам өнімдеріндегі қарапайым операциялар мен процестерді орындау қабілетін қалыптастыру. Гидромеханикалық, термиялық және масса алмасу процестері, критериалды теңдеулер, технологиялық процестердің түрлері, технологиялық процестердің материалдық-энергетикалық балансын талдау, тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Экология және тұрақты даму

    Пәннің мақсаты: Табиғи ресурстарды тиімді пайдалану, қоршаған ортаны қорғау және қоғамның әлеуметтік, экономикалық қажеттіліктерін ескере отырып, тұрақты даму принциптерін түсіндіру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Аналитикалық химия негіздер

    Пәннің мақсаты: Сапалы және сандық химиялық талдау негіздерін қамтитын химия пәнінен студенттерді іргелі даярлау. Студенттер аттарды талдау әдістерін, аналитикалық химиядағы химиялық реакциялар мен процестердің негізгі түрлерін, олардың негізгі заңдылықтарын, химиялық зерттеулер жүргізуді, нәтижелерді түсіндіруді меңгереді және осы саладағы мәселелерді шешу үшін алған білімдерін қолданады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік

    Мақсаты: Бұл курс студенттерге болашақ кәсіби қызметіне байланысты экономикалық білім беруге, талдау дағдыларын және негізделген экономикалық шешімдер қабылдау қабілетін дамытуға бағытталған. Курстың бір бөлігі ретінде студенттер өздерінің қызмет салаларында қолданылатын экономика мен кәсіпкерліктің негізгі принциптерін меңгереді. Негізгі экономикалық түсініктер, экономикалық ақпаратты талдау әдістері, экономикалық шешімдерді қабылдау принциптері және бизнес стратегиялары қарастырылады. Нәтиже: Курсты аяқтағаннан кейін студенттер табысты кәсіптік қызметке қажетті экономикалық білімге ие болады. Олар сондай-ақ экономикалық жағдайларда негізделген және тиімді шешімдер қабылдауға мүмкіндік беретін аналитикалық және кәсіпкерлік дағдыларды дамытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің микробиологиясы

    Пәннің мақсаты студенттердің тағам өнеркәсібіндегі микроорганизмдердің рөлі туралы білімдерін қалыптастыру, сондай-ақ тамақ өнімдерінің микробиологиялық жағдайын талдау және бақылау дағдыларын дамыту. Пән шеңберінде: тағам өнімдерінде кездесетін микроорганизмдердің жіктелуі мен сипаттамасы; тағам өнімдерін өндіру, сақтау және өңдеу процестеріндегі микроорганизмдерді талдау; тағамдық микрофлораны зерттеу және ашыту әдістерін игеру қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам биотехнологиясы

    Пәннің мақсаты: Тамақ өнімдеріндегі биотехнологиялық процестердің заманауи жетістіктері және оның дамуының негізгі бағыттары туралы білімді қалыптастыру. Курста биотехнологияның технологиялық процестерін теориялық тұрғыдан негіздейтін мәліметтер жинақталған және жүйеленген. Теориялық негіздер, жалпы методология, сондай-ақ өнеркәсіптік микробтық синтездің практикалық аспектілері қарастырылады. Ферменттердің алу және қолдану ерекшеліктері жаңа тағам өнімдерін кеңейту және жасау мақсатында баяндалған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қаржы сауаттылық негіздері

    Пәннің мақсаты: Экономика саласындағы проблемалар мен болып жатқан өзгерістерді талдауға, негізделген пайымдаулар мен қабылданған шешімдердің ықтимал салдарын бағалау қабілетін дамытуға мүмкіндік беретін функционалдық қаржылық сауаттылықты қалыптастыру. Пәнді оқу барысында қаржылық сауаттылықтың анықтамасы және оның қазіргі экономикадағы маңызы, үнемдеу және инвестициялау тәсілдері, негізгі қаржы құралдары,шешім қабылдауға арналған қаржылық математикалық модельдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Коллоидтық химия

    Пәннің мақсаты: Курс коллоидтық жүйелердің қасиеттері мен өзара әрекеттесуі, олардың жіктелуі (дисперсті жүйелер, эмульсиялар, суспензиялар және гельдер) және коллоидтардың негізгі сипаттамалары туралы іргелі және кәсіби білімді қалыптастырады. Пәнді зерттеу кезінде электростатикалық және стерикалық өзара әрекеттесу сияқты коллоидтық жүйелердің тұрақтылығына әсер ететін факторларды талдау, сондай-ақ коллоидты тұрақтандыру әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам өндірісінің процестері мен аппараттары

    Пәннің мақсаты: Тағам өнеркәсібінде қолданылатын технологиялық процестер мен жабдықтарды жобалау негіздерін, пайдалану және оңтайландыру, тағам өнеркәсібіндегі өнімдерді өңдеу, консервациялау, орау және сақтаудың технологиялық процестерін игереді. Пәнді игеру нәтижесінде тағам өндірісінің процестерін, аппараттар мен жабдықтарды, технологиялық схемаларды, энергетикалық және материалдық баланстарды, процестерді басқаруды меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам шикізаты

    Пәннің мақсаты: Тағам шикізаттарының сапасы мен қауіпсіздігі туралы теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пән шеңберінде: шикізат түрлері және оның өндіріске қажетті тағам өнімдеріндегі маңызды рөлі, сапасы мен химиялық құрамы, бағалау негіздері, шикізатты қайта өңдеу әдістері мен технологиялары, өндіріс процесін оңтайландыру және дайын өнімнің сапасын арттыру, сақтау шарттары мен стандарттары қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам өнеркәсібіндегі стандарттау, сертификаттау және метрология*

    Пәннің мақсаты: Тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін қажетті стандарттардың, сертификаттаудың және метрологиялық процестердің негіздерін қалыптастыру.Пән шеңберінде тамақ өнеркәсібіндегі стандарттау принциптері мен әдістері, тамақ өнімдерін сертификаттау процестерімен танысу, метрология негіздерін зерттеу, өлшеу әдістері, жабдықты калибрлеу және өндіріс процестеріндегі деректердің сенімділігін қамтамасыз ету үшін қажетті өлшеу дәлдігін бақылау қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін әзірлеу

    Пәннің мақсаты: Студенттерде тағам өнімдерінің тағамдық құндылығы, өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі туралы түсініктерді қалыптастыру.Пәнді зерделеуде тағам өнімдерін әзірлеу кезінде болып жатқан химиялық, биохимиялық, механикалық процестер туралы іргелі ғылыми білім, өнім сапасын жақсарту, өнімнің тағамдық құндылығының теріс өзгерістерін азайту, оны сақтау мерзімін ұзарту үшін заманауи технологиялық әдістерді қолдану қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндіруші кәсіпорындарын жобалау негіздері

    Пәннің мақсаты: Тағам кәсіпорындарын жобалаудың негізгі принциптерін, функционалды аймақтарға бөлу, өндірістік процестерді жоспарлау және жабдықты таңдау бойынша теориялық білім мен түсінікті қалыптастыру. Пән шеңберінде: тиімділікті арттыру және ластану тәуекелдерін азайту үшін жобалау принциптерін, өндірістік ағындарды талдау және оңтайландыру әдістерін зерделеу, санитарлық және гигиеналық талаптарды, процестерді автоматтандыруды, тағам кәсіпорындарын жобалаудағы заманауи технологиялармен және инновациялармен танысу қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Көкөністер мен жемістерді өңдеу технологиясы

    Пәннің мақсаты: Көкөністер мен жемістерді өңдеу әдістері мен технологияларын, сондай-ақ олардың қоректік заттарын, дәрумендерін және басқа да пайдалы компоненттерін сақтауға әсер ететін процестерді игереді. Курс консервілеу, кептіру, мұздату және басқа әдістерді қоса алғанда, өсімдік өнімдерін өңдеу туралы теориялық және практикалық білімді дамытуға, сондай-ақ ауылшаруашылық өнімдерін өңдеуге арналған жабдықты таңдау және қолдану принциптерін игеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физикалық химия

    Пәннің мақсаты: Физикалық химияның негізгі заңдарын қолдану қабілетін қалыптастыру, нақты мәселелерді шешуде олардың принциптік мүмкіндіктерін нақты түсіну. Физикалық және химиялық процестер арасындағы байланыс, химиялық кинетика, гомогенді және гетерогенді катализ, қазіргі заманғы беттік теориялар тамақ технологиясындағы процестерді түсіну үшін қажет.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін ашыту процестері

    Пәннің мақсаты: Ашытудың биологиялық, химиялық және технологиялық процестерін, сондай-ақ олардың тағам өнімдерін өндіруде қолданылуын зерттеу. Курс микробиологиялық ашыту принциптерін игеруге, өнімдердің органолептикалық, қоректік және функционалдық қасиеттеріне әсер етуге, сондай-ақ өндірістік жағдайларда ашыту процестерін таңдау және бақылау дағдыларын дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібіндегі сапа менеджменті

    Пәннің мақсаты: Білім алушыларда тағам өнеркәсібінің сапа менеджменті жүйесінің негізгі ұғымдары, қағидаттары, сапасын басқару әдістері мен талаптары бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пәнді игеру барысында сапаны басқару мен менеджменттің негізгі жүйелері және олардың тамақ өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде тамақ өнеркәсібінде қолданылуын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық қоспалар химиясы

    Пәннің мақсаты:студенттердің тағамдық қоспалардың химиялық құрамы, қасиеттері мен қызметі туралы білімдерін қалыптастыру, сондай-ақ оларды талдау және қауіпсіздікті бағалау дағдыларын дамыту. Пән аясында: тағамдық қоспалар химиясында қолданылатын негізгі принциптер мен әдістер, тағамдық қоспалардың жіктелуі мен қызметі, тағам өнеркәсібінде қоспалар түрлерін қолдану, тағамдық қоспаларды талдаудың химиялық қасиеттері мен әдістері, тағамдық қоспаларды пайдалануды реттейтін нормалар мен стандарттарды зерттеу қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің биохимиясы

    Пәннің мақсаты: Тағамды сақтау, өңдеу және дайындау процесінде тағамда болатын биохимиялық өзгерістер туралы жүйелі білімді қалыптастыру. Пәнді оқу кезінде тамақ өнімдерінің химиялық құрамы және биохимиялық процестері, биохимиялық талдау әдістері, тағамның тағамдық құндылығындағы биохимиялық компоненттердің рөлі қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және басқару.

    Пәннің мақсаты: Студенттер тағам өнеркәсібіндегі өндірістік процестерді басқару мен ұйымдастырудың әртүрлі аспектілерін игереді. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы өндірістік процестерді ұйымдастыру және басқару принциптерін, тамақ кәсіпорындарының құрылымдарын, өндірісті жоспарлауды, тамақ өнімдерін өңдеу мен өндірудің негізгі технологияларын, өндіріс процесін оңтайландыруды, тамақ өнеркәсібіндегі экономикалық талдау негіздерін меңгереді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарындағы санитария және гигиена

    Пәннің мақсаты: Студенттердің тағам өнімдерін өндіру мен сақтаудың қауіпсіз жағдайларын қамтамасыз ету үшін қажетті санитарлық нормалар мен гигиеналық талаптар туралы теориялық білімдерін қалыптастыру. Пән шеңберінде: тағам өнеркәсібі кәсіпорындарының қызметін реттейтін негізгі санитарлық нормалар мен ережелер, өнімнің ластануын болдырмау әдістері, өндірістік процестің барлық кезеңдерінде санитарлық нормалар мен гигиеналық талаптардың сақталуын бақылау, кәсіпорындарда санитарияны басқару принциптері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін ғылыми зерттеу негіздері

    Пәннің мақсаты: Азық-түлік саласында ғылыми зерттеулер жүргізудің теориялық және практикалық аспектілерін меңгереді. Курс студенттердің ғылыми іздеу әдістері, тағам өнімдерінің құрамы, сапасы мен қауіпсіздігі туралы білімдерін қалыптастыруға, сондай-ақ тағам өнеркәсібі саласындағы зертханалық және далалық зерттеулерді әзірлеу және жүргізу принциптерін игеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін кептіру технологиясы

    Пәннің мақсаты: Өндірілетін өнімдердің тиімділігі мен сапасын арттыруға ықпал ететін кептірудің технологиялық процестерін әзірлеу және оңтайландыру үшін білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пән аясында: өнімдерді кептірудің негізгі принциптері мен кезеңдері, кептіру кезінде болатын физикалық-химиялық процестер, өнімдерді кептіру әдістері, өнімдерді кептіруге арналған жабдықтар, заманауи технологиялар мен құрылғылар қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің орамдары

    Пәннің мақсаты: Орамдардың материалдарының негізгі түрлері мен қасиеттерін, азық-түлік қаптамасының құрамын, орау технологиясын, орау материалдарына қойылатын талаптарды меңгереді. Пән шеңберінде: технологиялық процесті оңтайландыруға және дайын өнімнің сапасына әсер ететін шикізат пен жартылай фабрикаттардың қасиеттерін анықтау және талдау, ресурс үнемдеу, тамақ өнімдеріне арналған қаптаманы әзірлеу, қаптаманың әртүрлі түрлерінің технологиясы қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Сүт өнімдерінің технологиясы

    Пәннің мақсаты: Сүтті өңдеу және сүт өнімдерін өндіру саласында білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады. Пән шеңберінде : сүттің құрамы, оның физика-химиялық және биологиялық қасиеттері, сүтті өңдеу технологиясы және сүт өнімдерін өндіру принциптері, пастерлеу, зарарсыздандыру, ашыту процестері, сүт және сүт өнімдерінің сапасын бағалау әдістері қарастырылады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағамдық дисперсті жүйелер

    Пәннің мақсаты: Дисперсті жүйелер мен фазалық беттердің негізгі қасиеттерін, фазааралық құбылыстарды, тамақ өнімдерін өндіруге арналған дисперсті жүйелерді алу әдістерін қарастыру. Пәнді зерделеу кезінде дисперсті жүйелер мен фазааралық құбылыстар, жоғары дисперсті жүйелердің молекулалық-кинетикалық қасиеттері, дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, құрылымдық-механикалық, электрокинетикалық және оптикалық қасиеттері, өзін-өзі қалыптастыратын жүйелер, беттік-белсенді заттар қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тағам өнімдерін экстракциялау технологиясы

    Пәннің мақсаты: Майлар, сығындылар, хош иістер, дәрумендер, антиоксиданттар және басқа да биоактивті заттар сияқты құнды шикізат алу үшін тағамдық компоненттерді алудың принциптері мен әдістерін меңгереді. Курс тағам өнеркәсібінде қолданылатын экстракция технологиялары туралы білімді қалыптастыруға, сондай-ақ экстракция процестерін оңтайландыру және басқару үшін практикалық дағдыларды дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін химиялық талдау

    Пәннің мақсаты: Зерттелетін тағам өнімдерін сапалы және сандық анықтау әдістерінің теориялық, практикалық негіздерін зерделеу кезінде оның нәтижелерін талдау және түсіндіру құзыреттерін қалыптастыру. Білім алушыларды тағамның құрамын анықтау үшін қолданылатын физика-химиялық талдаудың негізгі қағидаттарымен таныстыру, сондай-ақ тағамның сапасы мен қауіпсіздігін бағалау үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі/ МИНОР

    Пәннің мақсаты: Студенттерде азық-түлік өнімдерінің өндірісі, сақтау және реализациясы жүргізілетін барлық кезеңдерде қауіпсіздікті қамтамасыз етудің теориялық білімдерін қалыптастыру. Пән шеңберінде: азық-түлік қауіпсіздігін реттейтін заңнама мен халықаралық стандарттар, тағам өнімдерінің қауіпсіздігіне байланысты тәуекелдерді бағалау әдістері, өндіріс процесінің барлық кезеңдерінде сапаны бақылау дағдылары, тағам өнімдерінің қауіпсіздігін басқару принциптері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инструментальдық талдау

    Пәннің мақсаты: Тағам өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу үшін заманауи аспаптық талдау әдістерін қолдану саласындағы білім мен дағдыларды тұжырымдау. Пән аналитикалық аспаптармен және әдістермен жұмыс істеу қағидаттарын игеруге, сондай-ақ талдау нәтижелерін түсіндіру және оларды тағам өнімдерінің сапасын, қауіпсіздігін және стандарттарына сәйкестігін бақылау үшін қолдану қабілетін дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сусындар өндіру технологиясы

    Пәннің мақсаты: Алкогольді және алкогольсіз сусындарды өндіру технологиясымен байланысты мәселелерді шешу қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында сусындарды өндіру технологиясының негіздері, технологиялық жабдықтар, түссіздендіру және тұрақтандыру мақсатында өңдеу әдістері, сондай-ақ студенттердің топтық және жеке жұмысын қолдана отырып, технологиялық процестің әртүрлі кезеңдеріндегі микробиологиялық және технохимиялық бақылау қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібіндегі нанотехнология

    Пәннің мақсаты: Студенттерде наноматериалдармен жұмыс істеу, олардың қасиеттері мен тағам өнімдерін орау, сақтау және қайта өңдеудегі қолданылуы туралы білім мен дағдыларды қалыптастыру. Пән шеңберінде: тағам өнімдерінің сапасын, қауіпсіздігін және функционалдығын жақсарту үшін наноматериалдар мен наноқұрылымдарды пайдалануға мүмкіндік беретін негізгі принциптер, әдістер мен технологиялар қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету

    Пәннің мақсаты: Тағам өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету және зиянды заттардың қаупін азайту үшін азық-түлік кәсіпорнындағы технологиялық процестерді барынша оңтайландыру туралы білімді қалыптастырады. Пәнді оқу барысында тағам өнімдерінің сапасын қамтамасыз етудің теориялық негіздері, сапаны басқару жүйелері, өнім сапасын бақылау, сапаны бағалау әдістері, сәйкессіздіктерді талдау және өндіріс процесіндегі өзгерістерді басқару принциптері және олардың өнім сапасына әсері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін сенсорлық бағалау

    Пәннің мақсаты: Арнайы дайындалған дегустаторлар мен автоматтандырылған жүйелерді пайдалануды және сенсорлық бағалау әдістері мен техникасын меңгеру. Практикалық тапсырмаларды орындай отырып, тағамның сапасын, дәмін, иісін, құрылымын және сыртқы түрін бағалау үшін адамдардың сезімдерін жүйелі түрде қолдана отырып, тағамның тұтынушылық қасиеттерін анықтайды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам қалдықтарын қайта өңдеу технологиялары

    Пәннің мақсаты: Білім алушыларда тағам қалдықтарын кәдеге жарату және қайта өңдеу технологиясы бойынша теориялық және практикалық білім мен дағдыларды қалыптастыру. Пән шеңберінде: қалдықтарды жіктеуді және олардың көздерін қоса алғанда, тағам қалдықтарын қайта өңдеу принциптері, тағам қалдықтарының қоршаған ортаға әсерін талдау, өңдеу және қайта пайдалану жолдары қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Инновациялық тағам технологиялары

    Пәннің мақсаты: Тағам өнеркәсібінде жаңа технологияларды әзірлеу мен енгізудегі заманауи әдістер мен тәсілдерді қарастырады. Осы пән шеңберінде: тағам технологиясындағы инновациялық процестердің принциптері, жаңа өнімдерді әзірлеу және енгізу кезеңдері, жаңа ингредиенттерді пайдаланудағы заманауи үрдістермен танысу, нанотехнология, биотехнология және молекулалық гастрономия сияқты заманауи технологиялық процестерді зерделеу және оларды тағам өнімдерін өндіруде қолдану қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өнеркәсібіндегі жасанды интеллект негіздері

    Пәннің мақсаты: Тағам өнеркәсібінің әртүрлі аспектілерінде жасанды интеллект технологияларын қолдану үшін қажетті білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пән шеңберінде: жасанды интеллекттің негізгі тұжырымдамалары мен әдістері, машиналық оқыту, деректерді талдау үшін жасанды интеллект әдістерін қолдануды қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің химиялық экологиясы

    Пәннің мақсаты: Студенттерде тағам өнімдерінде болатын химиялық процестер және олардың қоршаған ортаға әсері туралы түсінік қалыптастыру. Пән Тағам өнімдеріндегі химиялық ластануды бағалау және азайту әдістерін зерттеуге, сондай-ақ тағам өнімдерін өндіру мен өңдеудің экологиялық қауіпсіз технологияларын әзірлеу дағдыларын қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам саласындағы технологиялық процестің автоматизациясы

    Пәннің мақсаты: Тағам өнеркәсібінде технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерін жобалау, енгізу және пайдалану үшін қажетті білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пәнді оқу барысында автоматтандыру қағидаттары, автоматтандырылған жүйелердің негізгі компоненттері, технологиялық процестерді басқару және бақылау әдістері, азық-түлік өнеркәсібінің әртүрлі сегменттері, соның ішінде өнімді өңдеу, орау және сақтауда технологиялық процестердің ерекшеліктері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қант және кондитерлік өнімдер технология

    Пәннің мақсаты: Студенттерде қант және кондитерлік өнімдерді өндіру, өңдеу және сапасын бағалау үшін қажетті білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Бұл пән шикізат материалдарымен, өндіріс технологияларымен, сондай-ақ кондитерлік өнеркәсіптегі сапаны басқарумен, қант пен кондитерлік өнімдер өндірісінде қолданылатын негізгі шикізатпен, олардың қасиеттерімен және түпкілікті өнімге әсерімен байланысты негізгі аспектілерді қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің экологиялық аспектілері/МИНОР

    Пәннің мақсаты: Студенттерде азық-түлік қауіпсіздігі мен экологиялық факторлар арасындағы байланыс туралы түсінік қалыптастыру. Пән тағам өнімдерін өндіру, өңдеу және тұтыну процесінде туындайтын экологиялық проблемаларды зерделеуге, сондай-ақ тағам өнімдерімен байланысты экологиялық тәуекелдерді бағалау және азайту дағдыларын дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін сақтау технологиясы

    Пәннің мақсаты: Студенттер тағам өнімдерін сақтау және олардың сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін қолданылатын қолданыстағы әдістер мен технологиялар туралы білім алады. Пән шеңберінде: Азық-түлік өнімдерін сақтаудың маңызы мен принциптері, азық-түлікті сақтауға әсер ететін факторлар, сақтау әдістері мен технологиялары, сақтау мерзімдері, сақтау шарттары мен өнім сапасының көрсеткіштері, сақталатын өнімдердің сапасын талдау және бақылау әдістері, сақтау саласындағы перспективалар мен үрдістер қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Майлар технологиясы негіздері

    Пәннің мақсаты: Май өнімдерін өндіру үшін гидрогенизация процесінде майларды өңдеудің заманауи технологияларын қолдануға байланысты мәселелерді шешу қабілетін қалыптастыру. Бұл пән майларды өндіруде қолданылатын негізгі шикізатты, олардың қасиеттерін, соңғы өнімдердің құрамын, осы саладағы майларды өңдеу технологиясын зерттеуді қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарындағы экологиялық қауіпсіздік, еңбекті қорғау және тіршілік саласындағы теориялық білімді түсінеді және көрсетеді, сондай-ақ саланың экономикалық мүмкіндіктерін ескере отырып бизнес-жоспарлар әзірлейді, қаржылық шығындарды есептейді және сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатты іске асырудың құқықтық және ұйымдастырушылық негіздерін және өндірістегі этикалық стандарттардың сақталуын талдайды.
  • Физикалық процестердің заңдылықтарын модельдеу және оңтайлы параметрлерді есептеу үшін математикалық әдістерді қолданады. Заттардың құрылымын, олардың қасиеттері мен құрамын зерттеудің зертханалық әдістерінің дағдыларын дамытады. Органикалық молекулалар мен биологиялық макромолекулалардың өзара әрекеттесу механизмдерін, коллоидтық жүйелерді және химиялық процестердің термодинамикасын зерттейді.
  • Қазіргі кезеңде тамақтану саласындағы мамандықтың негізгі аспектілерінің маңызы мен рөлін талдай отырып,инклюзивті білім беру ортасын құру әдістерін үйретеді, тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалайды, тағамдық шикізат пен микробиологиялық құрамды зерттеудің химиялық әдістерін қолданады, дұрыс тамақтану принциптерін ескере отырып диеталар жасайды.
  • Көкөністер мен жемістерді өңдеу және консервілеу әдістерін, сусындар мен сүт өнімдерін, май, қант және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологияларын меңгереді және қолданады.
  • Тағам өнеркәсібіндегі технологиялық процестердің принциптерін, өнімдерді кептіру және сақтау әдістері бойынша технологияларды қолданады, қалдықтарды қайта өңдеудің өндіріс сапасы мен тұрақтылығына әсерін талдайды.
  • Шикізатты таңдау, дисперсті жүйелерді тұрақтандыру және ашыту процестерін қоса алғанда, жаңа өнімдерді әзірлеу бойынша эксперименттер жүргізеді. Процестердің өнім сапасына әсерін зерттейді және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін орау принциптері мен технологияларын таңдауды бағалайды.
  • Өндірісті ұйымдастыру мен жобалауда тағам өндірісінің процестері мен аппараттарын қолдануды, санитарлық нормалар мен гигиенаның сақталуын, тағам кәсіпорындарындағы өнім сапасының менеджментін қамтамасыз етеді.
  • Тағамдық қоспалардың түрлерін жіктейді және пайдалы компоненттерді алу үшін экстракция әдістерін қолданады, қоспалардың әсерін талдайды және тағамдағы биохимиялық өзгерістер мен жаңа биотехнологияларды зерттейді.
  • Тағам өнімдеріне химиялық және аспаптық талдау жүргізеді, олардың сапасын сенсорлық бағалауды жүзеге асырады, басқару жүйелерін әзірлейді және тамақ өнеркәсібінде сертификаттау стандарттарын қолданады. Сондай-ақ тағам өнімдерін өндіру мен тұтынумен байланысты экологиялық тәуекелдерді бағалау және азайту дағдыларын дамытады
  • Ғылыми зерттеулердің деректерін талдау үшін инновациялық тағамдық нанотехнологияларды және жасанды интеллект негіздерін қолданады, сондай-ақ тамақ өнеркәсібіндегі процестерді оңтайландыруға бағытталған автоматтандырылған жүйелерді әзірлейді
Top