Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07205 Тағам химиясы және технологиясы в Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарындағы экологиялық қауіпсіздік, еңбекті қорғау және тіршілік саласындағы теориялық білімді түсінеді және көрсетеді, сондай-ақ саланың экономикалық мүмкіндіктерін ескере отырып бизнес-жоспарлар әзірлейді, қаржылық шығындарды есептейді және сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатты іске асырудың құқықтық және ұйымдастырушылық негіздерін және өндірістегі этикалық стандарттардың сақталуын талдайды.
  • Физикалық процестердің заңдылықтарын модельдеу және оңтайлы параметрлерді есептеу үшін математикалық әдістерді қолданады. Заттардың құрылымын, олардың қасиеттері мен құрамын зерттеудің зертханалық әдістерінің дағдыларын дамытады. Органикалық молекулалар мен биологиялық макромолекулалардың өзара әрекеттесу механизмдерін, коллоидтық жүйелерді және химиялық процестердің термодинамикасын зерттейді.
  • Қазіргі кезеңде тамақтану саласындағы мамандықтың негізгі аспектілерінің маңызы мен рөлін талдай отырып,инклюзивті білім беру ортасын құру әдістерін үйретеді, тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалайды, тағамдық шикізат пен микробиологиялық құрамды зерттеудің химиялық әдістерін қолданады, дұрыс тамақтану принциптерін ескере отырып диеталар жасайды.
  • Көкөністер мен жемістерді өңдеу және консервілеу әдістерін, сусындар мен сүт өнімдерін, май, қант және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологияларын меңгереді және қолданады.
  • Тағам өнеркәсібіндегі технологиялық процестердің принциптерін, өнімдерді кептіру және сақтау әдістері бойынша технологияларды қолданады, қалдықтарды қайта өңдеудің өндіріс сапасы мен тұрақтылығына әсерін талдайды.
  • Шикізатты таңдау, дисперсті жүйелерді тұрақтандыру және ашыту процестерін қоса алғанда, жаңа өнімдерді әзірлеу бойынша эксперименттер жүргізеді. Процестердің өнім сапасына әсерін зерттейді және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін орау принциптері мен технологияларын таңдауды бағалайды.
  • Өндірісті ұйымдастыру мен жобалауда тағам өндірісінің процестері мен аппараттарын қолдануды, санитарлық нормалар мен гигиенаның сақталуын, тағам кәсіпорындарындағы өнім сапасының менеджментін қамтамасыз етеді.
  • Тағамдық қоспалардың түрлерін жіктейді және пайдалы компоненттерді алу үшін экстракция әдістерін қолданады, қоспалардың әсерін талдайды және тағамдағы биохимиялық өзгерістер мен жаңа биотехнологияларды зерттейді.
  • Тағам өнімдеріне химиялық және аспаптық талдау жүргізеді, олардың сапасын сенсорлық бағалауды жүзеге асырады, басқару жүйелерін әзірлейді және тамақ өнеркәсібінде сертификаттау стандарттарын қолданады. Сондай-ақ тағам өнімдерін өндіру мен тұтынумен байланысты экологиялық тәуекелдерді бағалау және азайту дағдыларын дамытады
  • Ғылыми зерттеулердің деректерін талдау үшін инновациялық тағамдық нанотехнологияларды және жасанды интеллект негіздерін қолданады, сондай-ақ тамақ өнеркәсібіндегі процестерді оңтайландыруға бағытталған автоматтандырылған жүйелерді әзірлейді
Top