6B07205 Технология және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі в БҚИТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты тамақ өнімдерін өндіру саласында кәсіби дағдыларды меңгерген, еңбек нарығының қазіргі заманғы талаптарына жауап беретін, сондай-ақ сапа мен тұрақты технологиялық процестерді басқару үшін шикізат пен өнімдердің тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін өндірістік міндеттерді шешуге қабілетті жоғары білікті кадрларды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Математика
Пәннің мақсаты: Негізгі ұғымдарды, заңдарды, формулаларды, теоремаларды және математикалық зерттеулер әдістерін меңгеру болып табылады. Пәннің мазмұны: Пән көптеген айнымалылардың функциясын, айнымалылардың функциясын анықтау аймағын, екі айнымалының функциясының шегін, екі және үш айнымалылардың функцияларының ішінара туындыларын табуды, екі айнымалының функцияларының бірінші және екінші ретті дифференциалдарын табуды, күрделі функцияның дифференциациясын, екі айнымалының функциясының экстремумын қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Экономика, құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық негіздері
Пәннің мақсаты: Білім алушылардың экономика, құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық саласындағы теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Пән кәсіпкерлікті ұйымдастыру және қызметтерін атқаруды, кәсіпкерлік қызметтің ұйымдастыру-құқықтық нысандары мен түрлерін, сондай-ақ бизнес-жоспарлауды зерделейді. Қазақстан Республикасының құқық салаларының негiздерiне, әлеуметтiк-экономикалық процестердi ғылыми зерттеу әдiстерiне, сандық қаржылық сауаттылыққа, қаржы қызметтерiн тұтынушылардың құқықтары мен заңды мүдделерiн қорғауға, сондай-ақ қаржы өнiмдерiн талдауға ерекше көңiл бөлiнедi.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика
Пәннің мақсаты: студенттерде әртүрлі физикалық ұғымдардың, заңдардың, теориялардың қолданылу шекараларын дұрыс түсінуді қалыптастыру Пәннің мазмұны: Пән Механиканың физикалық негізін, молекулалық физика мен термодинамиканы, электр өрісінің кернеулігі мен бейімділігін, өткізгіштер мен конденсаторлардың электр сыйымдылығын, электр өрісінің энергиясын, тұрақты ток заңдарын, Кирхгоф ережелерін, био-Савар-Лаплас Заңын, ампер күші мен Лоренц Күшін қарастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сызба геометриясы және инженерлік графика
Пәннің мақсаты: студенттердің сызбаларды құру және оқу саласында құзыреттіліктерін қалыптастыру. Жобалық құжаттаманың бірыңғай жүйесінің стандарттарын қанағаттандыратын құжаттардың орындалуы. Пәннің мазмұны: Пән нүктелік проекцияны, форматтарды, масштабтарды, аксонометриялық проекцияны, өлшемдерді қолдануды, техникалық формаларды құруды, проекциялық құрылыстарды, техникалық формалардың шеңберлерін құруды, түрлерін, кесінділерін, қималарын, қашықтағы элементтерін қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Химия
Пәннің мақсаты: химия туралы жалпы түсініктерді қалыптастыру, химиялық заңдылықтар мен процестерді қазіргі техникада қолдану. Пәннің мазмұны: пән химияның негізгі ұғымдары мен заңдылықтарын, атомның құрылымын, химиялық элементтердің систематикасын, химиялық байланыс түрлерін, ерітінділерді, химиялық кинетиканы, электролиттік диссоциация теориясын, тотығу-тотықсыздану реакцияларын, күрделі қосылыстарды, заңдылықтарды, химиялық процестердің энергетикасын, химиялық термодинамиканы, әртүрлі химиялық процестерді зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерінің өндіріс технологияларындағы теориялық негізі
Пәннің мақсаты: білім алушылардың тағам технологиясы туралы жалпы түсініктерін дамыту Пәннің мазмұны: «Тамақ өнімдері технологиясының теориялық негіздері» курсының пәні тамақ өндірісінде қолданылатын жануар және өсімдік тектес шикізаттар, олардың қасиеттері, сапасы мен қауіпсіздігі, сондай-ақ оларды өңдеу, сақтау және өңдеу әдістері мен процестері. тамақ өндірісінде. Жануарлар мен өсімдік тектес шикізатты тамақ өнімдеріне айналдыру процестері күрделі және физика мен химия, механика мен термофизика, микробиология және биохимия заңдарына негізделген білімді қажет етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Қазіргі тағамдық инженерия
Пәннің мақсаты: қазіргі заманғы әдістерді (салқындату және мұздату, булану, буып-түю, микротолқынды пешті қолдану арқылы сүтті пастерлеу), тамақ өнімдерін өндіру мен өңдеуде қолданылатын технологиялар мен принциптерді оқып үйрену. Пәннің мазмұны: осы пән аясында білім алушылар өндірістік процестерді оңтайландыруды, өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етуді, сонымен қатар тамақ өнеркәсібінде жаңа өнімдер мен технологияларды игеруді үйренеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық және физикалық химия
Пәннің мақсаты: білім алушыларда заттар мен объектілерді талдау әдістерімен, әдістерімен және тәсілдерімен таныстыру және игерту, талдаудың химиялық және физика-химиялық әдістерінің теориялық негіздерін меңгеру, химиялық және физика-химиялық талдау әдістерін практикада қолдана білу дағдыларын дамыту. Пәннің мазмұны: аналитикалық химия пәні мен міндеттері, аналитикалық химияның қоршаған ортаны қорғаудағы рөлі, аналитикалық химияның әдістері, химиялық анализдің теориялық негіздері, катиондар мен аниондардың сапалық талдауы, сандық химиялық талдау, гравиметриялық талдау, титриметриялық талдау әдістерінің теориялық негіздері, қышқылдық-негіздік титрлеу әдістері, тотығу-тотықсыздану титрлеу әдістері, перманганатометрия, йодометрия, қоршаған орта объектілерін талдаудағы физика-химиялық әдістер, потенциометриялық талдау. тікелей потенциометрия және потенциометриялық титрлеу. қоршаған орта объектілері мен экологиялық таза өнімдерді талдаудағы хроматографиялық талдау әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ микробиологиясы
Пәннің мақсаты: микроорганизмдердің табиғаттағы маңызын, олардың морфологиясын, құрылысын, көбеюін және жіктелуін оқып білу. Пәннің мазмұны: тиісті сала кәсіпорындарында қолданылатын микроорганизмдердің маңызды биохимиялық процестерін зерттейді. Прокариоттық микроорганизмдер (бактериялар), эукариоттық микроорганизмдер (жіп тәрізді саңырауқұлақтар және ашытқылар), вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің жүйелері
Пәннің мақсаты: білім алушыларда тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің сапа менеджменті жүйесінің негізгі ұғымдары, қағидаттары мен талаптары бойынша теориялық білімді қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пән NACCR және GMP принциптерін қолданумен байланысты мәселелерді қарастырады. азық-түлік және қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында тәуекелдерді талдау жүйесін әзірлеу және енгізу бойынша жұмысты ұйымдастырудың тұтас көрінісін қалыптастыру ИСO 9000 сериясының халықаралық стандарттары негізінде қауіпсіздікті басқару принциптерін меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ биохимиясы
Пәннің мақсаты: білім алушыларды тамақ шикізатының, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің химиялық құрамы туралы, шикізатты дайын өнімге қайта өңдеу кезінде жүретін химиялық процестердің жалпы заңдылықтары туралы, тағамның негізгі компоненттерінің өндірістегі рөлі туралы білім алады. адам ағзасының өмірі, тамақ өнімдерінің тағамдық және энергетикалық құндылығын есептеу тәртібімен таныстыру. Пәннің мазмұны: аминқышқылдарының, ферменттердің, витаминдердің, гормондардың, антибиотиктердің, токсиндердің және биологиялық белсенді заттардың сипаттамасын, маңызын және қолданылуын қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлікті сақтау технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың тамақ өнімдерін өндіруге, сақтауға және сәйкестендіруге байланысты құзыреттер мен дағдыларды меңгеруі. Пәннің мазмұны: азық-түлік объектілерін сақтау мәселелерін қарастырады. Материалдық объектілерді қысқа мерзімді және ұзақ мерзімді сақтау туралы түсінік. Сақтау кезіндегі азық-түлік шикізатының және азық-түлік өнімдерінің өзгеруі. Тағамдардың бұзылуының себептері мен факторлары. Азық-түлік қауіпсіздігі және сақтау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Процестер мен аппараттар тамақ өндірісі
Пәннің мақсаты: саладағы теориялық білімді меңгерутамақ өндірісінің процестері мен аппараттарыжәне қоғамдық тамақтандыру, сонымен қатар осы білімді шешу кезінде кәсіби қызметте қолдану дағдыларын меңгеруөндірістапсырмалар. Пәннің мазмұны: механикалық, гидромеханикалық, жылулық, масса алмасудың теориялық негіздерін меңгеру мақсатында оқытылады.процестер, олардың аппараттық құрылымы және негізгі өлшемдерін есептеу әдістері құрылғылар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіне арналған машиналар мен жабдықтар
Пәннің мақсаты: тамақ өнеркәсібінде тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтары мен технологиясын жетілдіру мәселелерін зерттеу, прогрессивті технологиялық процестерді, машиналар мен агрегаттарды құрудың ғылыми негізделген әдістерін зерттеу бойынша білімді қалыптастыру және нақтылау. Пәннің мазмұны: конструкциялардың сенімділігін, өндіргіштігін және техникалық-экономикалық негіздемелерін зерттейді. Құрастырудың дәлдігін қамтамасыз ету үшін өлшемдік тізбектерді есептеу. Азық-түлік жабдықтарының конструкциясының ерекшеліктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнім мен процесс сапасын басқарудың статистикалық әдістері
Пәннің мақсаты: білім алушылардың өндірістік ақаулардың себептерін талдаудың статистикалық әдістері туралы білімін дамыту. Пән мазмұны: негізгі ұғымдар мен анықтамаларды қарастырады. Кездейсоқ таңдауды жүзеге асыру, іріктеу теориясы, статистикалық гипотезаларды тексеру, сапаны бақылаудың статистикалық әдістері, біржақты және көпжақты шектеулері бар сандық критерийлерге негізделген іріктеу жоспарлары, дәлдікті, тұрақтылықты және процесті бақылауды статистикалық талдау, техникалық сапаны бақылауды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнімдерінің технохимиялық бақылауы, сапасы мен қауіпсіздігін бағалау
Пәннің мақсаты: ет/сүт шикізатының негізгі функционалдық және технологиялық қасиеттері және олардың шикізатты сақтау және өңдеу технологиялық процесі кезіндегі өзгерістері туралы түсінік қалыптастыру; ет/сүт шикізаты мен ет/сүт өнімдерінің технологиялық және органолептикалық сипаттамаларын анықтаудың негізгі әдістері туралы. Пәннің мазмұны: пән ет/сүт өнімдерінің негізгі топтарын өндірудің технологиялық процестерінің операцияларын технологиялық, физикалық-химиялық, санитарлық-гигиеналық және органолептикалық бақылау принциптерін, тамақ өнімдерінің сапасының негізгі көрсеткіштерінің өзара байланысын зерттейді. қолданылатын шикізаттың сапа көрсеткіштерімен, ет/сүт шикізатын өңдеудің технологиялық процесінің жұмыс параметрлерімен және дайын ет/сүт өнімдерін сақтау шарттарымен танысу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Тамақ қауіпсіздігі тәуекелін бағалау
Пәннің мақсаты: білім алушылардың тамақ өнеркәсібіндегі азық-түлік қауіпсіздігінің қауіп факторларын анықтауға және бақылауға мүмкіндік беретін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау бойынша білім, білік және дағдылардың тұтас жүйесін дамыту болып табылады. Пәннің мазмұны: пән салауатты тамақтану саласындағы мемлекеттік саясатты зерттейді. NACCR жүйесін пайдалана отырып, азық-түлік қауіпсіздігін бағалау критерийлері. Уыттылық шегі белгіленбеген кезде тәуекелді анықтау. Тәуекелді бағалау және азық-түлік қауіпсіздігі. Әлеуметтік-гигиеналық бақылау. Микробиологиялық қауіптің тәуекелін бағалау және өңдеу құралдарын пайдалану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Жасанды интеллект негіздері
Пәннің мақсаты: Білім алушыларға қазіргі әлемде жасанды интеллекттің мүмкіндіктері мен қолданылуы және олардың қызметтің әртүрлі салалары үшін маңызы туралы базалық білім беру. Пәннің мазмұны: Пән жасанды интеллекттің тарихы мен негізгі мәселелері , этикалық және құпия аспектілері, білімді іздеу және ұсыну негіздері, агент парадигмалары, классикалық жоспарлау, роботтардың физикалық құрылымы, нейрондық желілер, жасанды эволюция және генетикалық алгоритмдер туралы жалпы ақпаратты зерттеуді қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік стандарттары өнімдер мен техникалық реттеу
Пәннің мақсаты: өнім сапасын арттыру бойынша ұйымдастыру-техникалық шараларды жүзеге асыруды реттейтін ережелерді, стандарттау әдістерін, нормативтік құжаттарды, өнім сапасына қойылатын стандарттық талаптарды және өнімді сертификаттау тәртібін әзірлеу және қолдануды оқып үйрену. Пәннің мазмұны: пәнді меңгеру білім алушыларға стандарттау, сертификаттау және метрология бойынша халықаралық ұйымдар саласында кең және терең білім алуға мүмкіндік береді. Сертификаттарды беру тәртібі, сертификаттау схемалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді автоматтандыру
Пәннің мақсаты: білім алушылар технологиялық процестерді және өңдеу өнеркәсібін автоматтандыру саласында білім, білік және дағдыларды алады. Пәннің мазмұны: технологиялық процестерді және өндірісті автоматтандыруға дайындау: жабдықтарды жаңғырту және механикаландыру, диспетчерлеу. Автоматтандыру жүйелеріндегі ақпаратты өңдеу және түрлендіру. Жабдықтардың сипаттамалары мен үлгілері. Машина жасаудағы автоматтандыру жүйелерін басқару жүйесінің функцияларын, ақпараттық, математикалық және бағдарламалық қамтамасыз етуді негіздеу және әзірлеу. Процесті басқару жүйесі – модульдер, функциялар және құрылымдар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инклюзив, тұрақты мәдениет, қауіпсіздік, экология және сыбайлас жемқорлыққа қарсы негіздер
Пәннің мақсаты: Білім алушыларға инклюзивті құндылықтар, тұрақты даму қағидаттары, қауіпсіздік және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері туралы білім мен түсініктер жүйесін қалыптастыру Пәннің мазмұны: пән білім алушылардың бойында инклюзияның, тұрақты дамудың және әлеуметтік жауапкершіліктің негізгі қағидаттарын түсінуді қалыптастыруға, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті, экологиялық сананы және тіршілік әрекетінің қауіпсіздігін дамытуға бағытталған. Өмірдің түрлі салаларында адалдықтың, ашықтықтың және әлеуметтік әділеттіліктің маңыздылығын түсінуге, адам құқықтарын құрметтеу және қоршаған ортаны қорғау құндылықтарын нығайтуға, сондай-ақ қазіргі заманғы қоғам жағдайында сыни ойлау және этикалық шешімдер қабылдау дағдыларын дамытуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
Пәннің мақсаты: шикізат пен жартылай фабрикаттарды өңдеудің ғылыми негізделген принциптері мен әдістерін оқу. Пән мазмұны: негізгі және қосымша шикізаттардың сипаттамаларын, өсімдік және жануарлардан алынатын өнімдердің құрамы мен қасиеттерін, қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің технологиясын, мал шаруашылығы өнімдерінің жалпы технологиясын; технологиялық процестерді жүзеге асыру әдістерін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі цифрлық технологиялар
Пәннің мақсаты: білім алушылардың тамақ өнеркәсібін цифрландыру туралы білімдерін дамыту. Пәннің мазмұны: технологиялық кибернетиканың негізгі ұғымдары мен анықтамаларын және тамақ өндірісіндегі технологиялық процестерді цифрлық басқару теориясын зерттейді; процестерді басқару әдістері мен функциялары; цифрлық басқару жүйелері және технология салаларын реттеу. Тамақ өнеркәсібінде цифрлық технологияны қолдану арқылы деректерді өңдеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Санитарлық бағалау және тамақ қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің санитарлық-гигиеналық сараптамасын меңгеру. Пәннің мазмұны: дайын өнімді өткізу технологиясы мен ерекшеліктерін қарастырады, дайын өнімді қабылдаудан өткізуге дейінгі өндіріс процесінің барлық кезеңдерінің санитарлық-гигиеналық жағдайын талдау және бағалау әдістерін меңгеру, тамақ өнімдерінің сапасын арттыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сынақ, бақылау және өнімнің қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты – білім алушылардың шикізат пен дайын мал шаруашылығы өнімдерін сынау, сапасын және қауіпсіздігін бақылау бойынша теориялық білімдерін және практикалық дағдыларын қалыптастыру. Пән мазмұны: мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің барлық технологиялық кезеңдерінде сынау әдістерін, сақтау кезіндегі қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылауды зерттейді. Тағамдық құндылықты, өнімнің, шикізаттың қауіпсіздігін және дұрыс орындалуын сипаттайтын көрсеткіштерді сынау әдістерітамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің тауарлық зерттеулері
Пәннің мақсаты: теориялық білімді меңгеру, тауарлардың сапасы мен ассортиментін бағалау және басқару, тұтынушылық қасиеттерін: азық-түлік және азық-түлік емес тауарларды анықтау бойынша маркетинг және коммерция саласында білікті кәсіби қызметті қамтамасыз ететін дағдылар мен дағдыларды қалыптастыру. өмірлік циклдің әртүрлі кезеңдеріндегі өнімдер. Пәннің мазмұны: пән тамақ өнімдерінің сапасын, тамақ өнімдерінің құрамын, сақтау режимдерін, тамақ өнімдерінің классификациясын кешенді бағалауды қамтамасыз етеді; тамақ өнімдерін шығаратын кәсіпорындарда өндірісті ұйымдастыруды, өндіріс технологиясының ерекшеліктерін логикалық және дәйекті түрде негіздейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін зерттеудің зертханалық әдістері
Пәннің мақсаты: азық-түлік өнімдерін сапасы мен қауіпсіздігін объективті бағалау үшін шикізат пен тамақ өнімдерін талдаудың заманауи аспаптық әдістері туралы білім қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пәнді игеру білім алушыларға шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылау, шикізат пен тамақ өнімдерін зерттеу түрлерін жіктеу саласындағы білімді игеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығында сапаны басқару
Пәннің мақсаты: алған теориялық білімдер негізінде мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын сақтау және білімдерін қалыптастыру. Пәннің мазмұны: заманауи зерттеу әдістерін қолдана отырып, өнім сапасын бағалау дағдыларын, ауыл шаруашылығы мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын басқару дағдыларын қалыптастыруды қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау
Пәннің мақсаты: білімді қалыптастыру тамақ өндірісі өнімдерінің қасиеттерін зерттеу. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында өнім сапасын бағалау әдістері. Пән мазмұны: тамақ сапасын бақылау мәселелерін зерттейді. Болашақ технологтарды шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасын бағалауға, сонымен қатар технологиялық процесті енгізу мен өзгертуге қатысты мәселелерді шешуге үйретуді қарастырады..
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік және мал шикізатынан тамақ өнімдерін өндіруге арналған технологиялық қоспалар мен жетілдіргіштер
Пәннің мақсаты: дайын өнімнің сапасын арттыру немесе өндіріс процесін жеңілдету мақсатында тағамдық қоспаларды қолдану саласында кәсіби білім мен тәжірибелік дағдыларды меңгеру. Пәннің мазмұны: пән тағамдық қоспалардың негізгі топтарының жіктелуін, құрамын және қолдану ерекшеліктерін, олардың өсімдік және жануар текті өнімдердің негізгі түрлеріне әсер етуінің технологиялық функциялары мен механизмдерін қарастыруды зерттейді; тағамдық шикізаттың басқа компоненттерімен өзара әрекеттесуі туралы заманауи идеяларды ескере отырып, қоспаларды қолдану әдістерін меңгеру. Тағамдық қоспалардың бүкіл тағам жүйесіне әсерін түсіну.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет жартылай фабрикаттарын өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: ет жартылай фабрикаттарын және тез мұздатылған тағамдарды өндіру технологиясын оқып үйрену, сонымен қатар ет жартылай фабрикаттарының өндірістік бақылауын және дайын өнімнің сапасын бақылауды меңгеру. Пән мазмұны: жартылай фабрикаттарды дайындау үшін қолданылатын шикізат және ет жартылай фабрикаттарын өндіру технологиясын оқуды қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлардан алынатын өнімдердегі биологиялық белсенді және тағамдық қоспалар
Пәннің мақсаты: жануарлардан алынатын өнімдердегі тағамдық қоспалардың жіктелуін және токсикологиялық-гигиеналық бағасын зерттеу. Пәннің мазмұны: етте тағамдық қоспаларды қолданудың орындылығын қарастырады, сүт өнімдері, консервілер және жартылай фабрикаттар. Тағамдық қоспалардың классификациясы. Биологиялық белсенді қоспалар. Тағамдық қоспалардың экологиялық қауіпсіздігін бағалау, тағамдық қоспалардың тұтынушылық қасиеттері, жануарлардың өнім сапасының көрсеткіштері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шұжық өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушыларға ет өңдеу өнеркәсібіндегі технологияны дамытудың ең перспективалы бағыттары туралы заманауи түсініктер беру, оның дамуының биохимия, микробиология, биофизика, реология, тағам биотехнологиясының жетістіктерімен байланысын көрсету. Пән мазмұны: шұжықтардың әртүрлі түрлерін (қайнатылған, қайнатылған-ысталған, шикі ысталған және т.б.) өндіру технологиясын зерттейді. Ет шикізатын өңдеу технологиясында нақты ғылыми-зерттеу, ақпараттық іздестіру, әдістемелік мәселелерді шешу үшін іргелі ғылымдардың білімін практикалық жұмысында пайдалануды үйрету; заманауи зертханалық жабдықтарды пайдалану; ғылыми-зерттеу және өндірістік жұмыстарды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт консервілері және балалар тағамы өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты: заманауи материалдық-техникалық базаға және ғылыми дәлелденген режимдерге негізделген сүт консервілері мен сүт шикізатын өндіру әдістері, технологиялық процестердің теориялық негіздері туралы терең білімді қалыптастыру. Пәннің мазмұны: сүт консервілері мен балалар тағамы өнімдерін өндірудің қазіргі жағдайы мен келешегі – олардың жіктелуі, технологиясы, қаптамасы, сапасы,сақтау кезіндегі жағымсыз өзгерістерді қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнімдерін өңдеудің физика-химиялық әдістері
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық, электрофизикалық, физико-химиялық және басқа да қасиеттерін зерттеу әдістеріне арналған. Пәннің мазмұны: пассивті технологиялық процестерді интенсификациялауға және кейбір жағдайларда механикаландыруға мүмкіндік беретін жаңа физикалық өңдеу әдістерін негіздеуді қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Дәмді талдау және органолепти-калық бағалау
Пәннің мақсаты: дегустация талдауының ғылыми негізделген әдістері мен тәсілдерін меңгеруде теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пәннің мазмұны: тағам өнімдерін дегустациялау талдауының негіздері, ғылым ретінде органолептика туралы жалпы мәліметтер, органолептиканың психофизиологиялық негіздері, дегустация талдауындағы сараптамалық әдістеме, заманауи дегустация талдауын ұйымдастыру, тағам өнімдеріне дегустация талдауын және сенсорлық бағалау жүргізу әдістері, дегустация актісін жасау және беру тәртібі, органолептикалық талдау жүргізуге арналған үй-жайлар мен жабдықтарға қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік жабдықтары-ның стандарттары
Пәннің мақсаты: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірілетін өнімдердің сапасы, ол алдын ала өңдеуде, өндірісте және қосалқы процестерде қолданылатын тамақ жабдықтарына тікелей байланысты. Пәннің мазмұны: өнім сапасын арттыру бойынша ұйымдық-техникалық шараларды жүзеге асыруды реттейтін ережелерді, стандарттау әдістерін, нормативтік құжаттарды, өнім сапасына қойылатын стандарттық талаптарды және өнімді сертификаттау тәртібін әзірлеу және қолдану мәселелері. Стандарттау, сертификаттау және метрология бойынша халықаралық ұйымдар. Сертификаттарды беру тәртібі, сертификаттау схемаларын. қарастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің реологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың нан-тоқаш, кондитерлік, макарон, ет және сүт өнімдерінің шикізатының, жартылай фабрикаттарының және препараттарының реологиясының негізгі түсініктері туралы білімдерін дамыту. Пәнді мазмұны: бидай қамырының, қара бидай ұны мен қамырының, шикізат пен макарон қамырының реологиялық қасиеттері. Адгезия және үйкеліс. Ұн мен қамырдың қасиеттерін өлшейтін аспаптар. Жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдердің реологиялық қасиеттерін пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнімдерін өндіру және сақтау технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушыларға шикізатты қабылдауға, сақтауға және сапасын бақылауға, технологиялық өндіріс процестерін жүргізуге және ет және сүт өнімдерінің сапасын бағалауға мүмкіндік беретін теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пәннің мазмұны: мал шаруашылығы өнімдерін сақтаудың негізгі принциптерін, әдістерін, әдістерін және шарттарын оқу; физикалық, химиялық және шикізатқа әсер етудің басқа әдістеріне негізделген мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу технологиялары; стандарт талаптарына сәйкес сүт және ет, сүт және ет өнімдерінің сапасын анықтау дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Май және ірімшік өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: білімді ұрпақ ірімшік пен май өндірудің заманауи технологиялары, сүт өнеркәсібінің шикізаты ретінде сүт сапасына әсер ететін факторлар туралы тәжірибеге бағытталған идеялар, ірімшіктер мен майдың негізгі ассортиментін білу. Пәннің мазмұны: шикізатты өңдеудің жаңа физикалық әдістері, сүттің ірімшік жарамдылығына әсер ететін факторлар, технологиялық процестерді жүзеге асыру әдістері, қазіргі заманғы май мен ірімшік жасаудың ғылыми негіздері, сиыр майы мен ірімшіктің әртүрлі түрлерінің сипаттамасы, май мен ірімшіктің классификациясы, технологиялық схемалар. сары май мен ірімшіктің әртүрлі түрлерін өндіру, өнімнің есебін жүргізу, рецептураларды дайындауды қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің ғылыми негіздері
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы ғылыми зерттеулердің негіздері туралы білімдерін қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пәнді меңгеру білім алушылар тамақ өндірісі саласындағы білім алуға, жануар және өсімдік тектес шикізаттан тамақ өнімдерін өндіруде болатын күрделі процестердің ғылыми негіздерін зерделеуге және технологиялық процестердің негізгі параметрлерін өлшеуге арналған құралдарды пайдалануға мүмкіндік береді; жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдер.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің өнімдерін сертификаттау
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау саласындағы білімдерді қолдану дағдыларын қалыптастыру, өнімді әзірлеуді, өндіруді, сынауды, пайдалануды және жоюды нормативтік қамтамасыз ету, өнімді стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды жоспарлау және жүзеге асыру және процестер, нормативтік және сәйкестендіру сараптамаларын жүргізу. Пәннің мазмұны: түрлі тамақ өнімдерін қолданыстағы заңнама талаптарына сәйкестігін бағалау. Кәсіпкерлерге заңды түрде өнімді өндіруге, өткізуге және импорттауға/экспорттауға мүмкіндік беретін рұқсат беруді тексеру сұрақтарын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты: технологиялық жабдықтарды есептеу және таңдау, цехтар мен өндірістік ғимараттардың сызбасын жүзеге асыру. Пәннің мазмұны: ет және сүт өңдеу бойынша тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау. Ет өнеркәсiбi кәсiпорындарын салу немесе реконструкциялаудың техникалық-экономикалық негiздемесi, техникалық сызбаларды таңдау және негiздеу, өнiмдердiң есептеулерiді қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамның функционалдық технологиясы
Пәннің мақсаты: функционалдық тамақ өнімдерін өндіру және сапасын сараптау саласындағы білімді қалыптастырады. Пәннің мазмұны: функционалды тамақ өнімдерін өндіру технологиясы, функционалды ингредиенттердің сапасы мен қауіпсіздігі, оларды тамақ өнімдеріне енгізу әдістері мен кезеңдері, сақтау процесінде функционалды тамақ өнімдерінің сапасы мен тұрақтылығын оңтайландырудың технологиялық ерекшеліктері, тамақ өнімдеріндегі функционалды ингредиенттерді талдаудың заманауи әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашыған сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылар ашытылған сүт өнімдері мен сүт-ақуыз концентраттары технологиясы саласындағы өндірістік, технологиялық және ғылыми-зерттеу қызметіне қажетті білімді меңгереді. Пәннің мазмұны: өңдеу режимі мен технологиялық процестеріне байланысты ашытылған сүт өнімдері мен сүт протеин концентраттарын алудың әртүрлі кезеңдерінде сүттің құрамы мен қасиеттерінің өзгеруін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сақтау және өңдеу кезінде мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету
Пәннің мақсаты – шикізатты қабылдауға, сақтауға және сапасын бақылауға мүмкіндік беретін білім, білік және тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру. Пәннің мазмұны: технологиялық өндірістік процестерді жүргізу және әртүрлі типтегі мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалау мүмкіндігін қарастырады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін стандарттау және сапасын бақылау
Пәннің мақсаты: қоғамдық тамақтандырудағы міндеттерді, стандарттау әдістерін және сапаны бақылауды зерттеу. Пәннің мазмұны: шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің тұтынушылық қасиеттеріне, оны сақтау мерзімдеріне, орау материалдарына қойылатын талаптарды қарайды, өнім сапасын басқару мәселелерін қарайды, өнім сапасын бақылаудың әдістері мен техникалық құралдарын игеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдердің сапасын бақылау және бағалау
Пәннің мақсаты – болашақ маманнан өндірістік, технологиялық және ғылыми-зерттеу қызметіне қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды меңгеру. Пәннің мазмұны: өнімнің қауіпсіздігі мен сапасы бойынша кіріс, технологиялық және қабылдау бақылауын жүзеге асыру бойынша жұмыс істей білуге қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және ет және көкөніс консервілерінің технологиясы
Пәннің мақсаты: ет өнімдерінің тұтыну нарығын талдау бойынша білімді қалыптастыру, желіні жаңғыртудың техникалық-экономикалық негіздемесі келтірілген, ет және ет-өсімдік консервілерін өндіру технологиясы, шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар қарастырылған. Пәннің мазмұны: консервілерді өндіру кезіндегі қауіпсіздік және тіршілік ету ережелерін, сондай-ақ санитарлық-гигиеналық нормаларды қарастырады; ет және ет-өсімдік консервілерінің ассортименті мен технологиясын зерделеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің биотехнологиялық негіздері
Пәннің мақсаты: тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестерді, олардың тағам өнімдерінің тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы рөлін оқу; тамақ биотехнологиясының қазіргі жетістіктері және оның дамуының негізгі бағыттары. Пәннің мазмұны: өсімдіктер, жануарлар және микроб жасушалары арқылы адамға пайдалы заттар мен қосылыстарды алудың негізгі процестері бойынша сұрақтар; тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестерді қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және ет өнімдерін өндіру
Пәннің мақсаты – кәсіпорындарды жобалау кезінде экономикалық есептеулер технологиясын меңгеру. Пәннің мазмұны: болашақ мамандардың білімі мен кәсіби құзыреттілігін арттыру, сонымен қатар олардың ет және ет өнімдерінің технологиясы, жартылай фабрикаттарды өндіру технологиясы және қолданыстағы технологиялық процестерді басқару туралы ой-өрісін кеңейтуді қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану ғылымдары мен жалпы техникалық пәндердің нақты мәселелері бойынша шешім қабылдай білу, оларды күнделікті жағдайларда тәжірибеде қолдану тәсілдері, ақпараттық-коммуникациялық технологияларды пайдалана отырып, ақпараттық-библиографиялық мәдениет негізінде кәсіби қызметтің типтік мәселелерін шеше білу
- Кәсіптік қызметтегі жаратылыстану-ғылыми және жалпы техникалық пәндердің негізгі заңдарын, тамақ кәсіпорындарындағы заманауи инженерлік шешімдерді, сондай-ақ құқық және тұрақты мәдениет, қауіпсіздік, экология негіздерін білу
- Кәсіпкерлік қызметтің тиімділігін бағалай білу, бизнес жүргізудің экономикалық тиімді тәсілдерін таңдай білу, нақты өндірістік жағдайларда экономикалық білімді қолдана білу, өндірістік-шаруашылық қызметті басқара білу.
- Технологиялық процесті автоматтандыруды және цифрландыруды ұйымдастыра білу, тамақ өндірісінің жабдықтарын таңдау, теориялық білімдерін практикалық есептерді шешу үшін қолдана білу
- Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес тамақ өнімдерін сақтау, орау және тасымалдау режимдерін таңдау, өнімнің сапасын, өндірісін, техникалық реттеуін анықтайтын стандарттарды, технологиялық шарттарды, технологиялық нұсқауларды және басқа да нормативтік құжаттарды қолдана білу
- Азық-түлік және мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын және қауіпсіздігін қамтамасыз етуді басқару, тәуекелді талдауды ескере отырып, қарастырылатын қауіптер тізімін құру, маңызды бақылау нүктелерінде іс-шаралардың орындалуы туралы ақпаратты талдау, өндірілген тамақ өнімдерінің сапасын техникалық және химиялық бақылауды ұйымдастыру және басқара білу
- Тамақ өнімдерін өңдеу әдістерін білу, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен бақылауы үшін тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық процесті ұйымдастыра білу, өндіріс тиімділігін арттыру және практикалық мәселелерді шешу үшін ғылыми білімдерді пайдалана білу
- Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің негізгі сипаттамалары туралы түсінікке ие болу. Ет және ет өнімдерін өндірудегі процестердің жалпы заңдылықтарын білу. Азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде дайын өнім сапасына зертханалық зерттеулер жүргізуді талдау
- Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы бойынша білімін көрсету, сүт және сүт өнімдерін өндірудің технологиялық сызбасын құрастыру, өнімдердің, жұмыстардың және қызметтердің сапасын бақылау және сынау параметрлерін анықтау, статистикалық өңдеуді орындау, бақылау нәтижелерін, өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын зертханалық зерттеулерді бағалау
- Тамақ өнімдерін өндіру кәсіпорындарын жобалауға және қайта құруға, технологиялық жабдықтарды есептеуге, жобалауға және жаңартуға, өндірісті автоматтандыруға қатысу