Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05112 Биотехнология в Қазақ технология және бизнес университеті

Пәндер

  • Тағам микробиологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: жалпы микробиология және тағам өндірістерінің микробиологиясы саласындағы мәселелерді жүйелеу. Бұл пән аясында шартты-патогенді микроорганизмдер туралы заманауи түсініктер қалыптастыру, тағам өнімдерінің санитарлық-микробиологиялық зерттеулерін жүргізу және олардың зертханалық диагностикасын меңгеру көзделеді. Сондай-ақ, тағам өнімдері мен олардың өндіріс процестеріне микробиологиялық бақылау жүргізу дағдыларын қалыптастыру, микроорганизмдерді идентификациялау, қоректік орталар дайындау және биотехнологиялық өндірістер өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігін бағалау әдістерін игеру қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Техникалық микробиология

    Пәнді оқытудың мақсаты: өнеркәсіптік жолмен құнды қалдықтарды алу үшін маңызды микробиологиялық процестерді игеру. Кешенді әсер ететін ассоциативті микроорганизмдер негізінде жоғары тиімді бактериялық биопрепараттарды құру мәселелерін, өндірістік процестердегі микроорганизмдердің рөлін қарастыру. Өнеркәсіптік микробиологиялық процестерді, микроорганизмдерді өсіру әдістерін, қарапайым және дифференциалды бояу әдістерін игеру. Тамақ өнімдерін санитарлық-микробиологиялық бақылау мәселелерін талдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Физикалық және коллоидтық химия

    Пәнді оқу мақсаты – термодинамика заңдарының мазмұнын және химиялық термодинамиканың негізгі теңдеулерін, электролит ерітінділерінің термодинамикасын және электрохимиялық жүйелерді, біртекті, гетерогенді және ферментативті катализ негіздерін ашу. Білімалушыларға күрделі, тізбекті, гетерогенді және фотохимиялық реакцияларды сипаттау үшін кинетикалық теңдеулерді қолдану, сондай-ақ көп компонентті жүйелердегі химиялық және фазалық тепе-теңдіктерді термодинамикалық сипаттау әдістерін қолдану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жоғары математика

    Пән математикалық есептерді, сызықтық және векторлық алгебра элементтерінің практикалық есептерін, математикалық талдауды, ықтималдықтар теориясын модельдеуге және шешуге мүмкіндік беретін математикалық аппаратты зерттеуге бағытталған. Пәнді меңгергеннен кейін білім алушылар кәсіби қызметтегі есептерді шешу үшін математикалық әдістерді қолдана алады

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Пәнді оқудың мақсаты – тірі ағзаларды құрайтын химиялық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері, биохимиялық процестердің негізгі заңдылықтары және зат алмасудың реттелу механизмдері туралы білім беру. Органикалық қосылыстардың класстарының негіздерімен және организмде болатын биохимиялық процестермен, белоктардың, липидтердің және көмірсулардың құрылысы, қасиеттері, алмасуымен таныстыру. Энергия алмасу жүйесін, нуклеин қышқылдарының қасиеттерін, ақуыз синтезін және оның реттелуін зерттеу. Ағзаның қызмет етуіндегі ферменттердің, гормондардың және витаминдердің рөлін түсіну.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (экономика және кәсіпкерліктің негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)

    Интеграцияланған пән экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық негіздерін қамтиды. Негізгі экономикалық тұжырымдамаларды, бизнесті жүргізу қағидаттарын, қызметтің құқықтық аспектілерін және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін зерттейді. Қаржылық жоспарлаудың, жеке қаржы мен инвестицияларды басқарудың негізгі принциптерін қарастырады. Экономикалық шешімдерді тиімді қабылдау, құқықтық қорғау, тұрақты бизнес-құзыреттерді қалыптастыру және жеке қаржыны басқару дағдыларын дамытуға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндіріс шикізаттары мен өнімдерінің теориялық негіздері

    Пәнді оқытудың мақсаты: шикізатты кешенді және тиімді өңдеу мәселелерін игеру, бұл биотехнологиялық өндірістердің өнімдерінің сапасын және сәйкестігін қамтамасыз етеді. Биотехнологиялық процестерді тамақ өнеркәсібінде қолдану мәселелері мен болашағы туралы білім қалыптастыру. Биотехнологиялық өндірістің ұйымдастыру, құрылым және функционалдық элементтерінің принциптерін, негізгі кезеңдерін қарастыру. Ресурстарды тиімді пайдалану негізінде жоғары сапалы биологиялық тұрғыдан толыққанды өнімдер алу үшін биотехнологиялық процестерді басқару әдістері мен тәсілдерін меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологияға кіріспе

    Пәнді оқыту мақсаты: биотехнологияның ғылым және өндіріс саласы ретіндегі мазмұнын ашатын негізгі мәселелерді игеру. Биотехнологияны дамытудың негізгі кезеңдерімен және перспективаларымен танысу. Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын биотехнологиялық процестердің схемаларын зерттеу. Биотехнологияда қолданылатын өндірушілердің сипаттамасы. Микробтардың, гендік-модификацияланған штаммдардың көмегімен әртүрлі заттарды алу процестері, олардың мембраналық технологияларды қолдана отырып оқшаулануы туралы мәліметтерді жалпылау. Микроорганизмдерді, өсімдіктер мен жануарлар жасушаларын өсіру әдістерін игеру және биоөнімдерді тазарту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шикізатын өңдеудің биотехнологиялық негіздері

    Пәнді оқыту мақсаты: биотехнологиялық өндірісте қолданылатын өсімдік шикізатын заманауи өңдеу туралы білімді қалыптастыру. Шикізатты, субстраттарды, сондай-ақ азық-түлік өндірісінде болып жатқан биотехнологиялық процестерді таңдау туралы заманауи идеяларды жалпылау. Өсімдік шикізатын өңдеуде биотехнологиялық әдістерді қолданудың негізгі перспективаларын талдау. Өсімдік шикізатының қасиеттерін, құрамын, тағамдық және биологиялық құндылығын бағалауда заманауи талдау әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы

    Пәнді оқыту мақсаты: микробиологиялық процестердің принциптері мен ерекшеліктері, микроорганизмдердің жоғары өнімді өнеркәсіптік штамдарын алу әдістері, оларды өсіру және сақтау туралы білім алу. Мақсатты өнімнің микробтық синтезі технологиясын зерттеу, ашытылған сүт өнімдерін, микробтық ақуызды, органикалық қышқылдарды, микробтық полисахаридтерді және бейтарап өнімдерді алу тәсілдерін игеру. Өнеркәсіптік штаммдардың өндірістік қауіпсіздігін қамтамасыз ету принципін түсіну.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасушаның молекулалық биологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: биологиялық процестерді және молекулалық биологияның заманауи әдістерін басқаратын молекулалық жүйелер жұмысының негізгі механизмдері туралы идеяларды қалыптастыру. Биологиялық молекулалық жүйелердің қасиеттерін зерттеу. Белоктар мен хроматиннің негізгі қасиеттері мен функцияларын игеру. Құнды өнімдерді алу және мақсатты түрлендірулерді жүзеге асыру үшін биоагенттерді өндірістік пайдалануда молекулалық-генетикалық процестер туралы білімді қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық нысаналарды өсіру технологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: өндірістік процестерде биообъектілерді өсірудің негізгі технологиялық тәсілдері мен өсіру жағдайлары туралы білім қалыптастыру. Биообъектілерді өсіруге арналған субстрат түрлері қарастырылады. Биотехнологияда қолданылатын модельді және базалық микроорганизмдер мен штаммдарды қоса алғанда, биообъектілерді таңдаудың негізгі принциптері меңгеріледі. Биологиялық белсенді заттардың көзі ретінде өсімдіктер және жануарлар жасуша дақылдары туралы заманауи ғылыми түсініктер талданады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жалпы және молекулалық генетика

    Пәнді оқытудың мақсаты: тірі жасушалардың генетикалық пайда болуы, қалыптасуы және дамуы мәселелерін игеру. Тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздері және аллельді емес гендердің өзара әрекеттесуі туралы білімді қалыптастыру. Тұқым қуалайтын материалдың қиылысу және өзгергіштік әдістерін талдау және игеру. Мутациялық вариация, генетикалық онтогенез және популяция әдістерін зерттеу. Жынысты анықтау әдістерін және олардың генетикалық дамуын игеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақтану физиологиясы және нутрициология

    Пәнді оқытудың мақсаты: қоректік заттардың өзара әрекеттесуінің функционалдық, метаболикалық және гигиеналық аспектілерін, сондай-ақ олардың адам ағзасына әсерін зерттеу. Курста тағамды таңдаудың, оның тағамдық және энергетикалық құндылығын бағалаудың, сондай-ақ ағзаның физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкес тағамдық заттар мен энергиямен қамтамасыз етілуінің үдерістері қарастырылады. Сонымен қатар, тамақтану бойынша ұсыныстарды практикалық қызметте қолдану және тамақтану саласындағы мемлекеттік саясаттың негізгі бағыттарын талдау мәселелеріне ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиядағы үрдістер мен жабдықтар

    Пәнді оқытудың мақсаты: биотехнологиялық өндірістердің технологиялық үдерістері мен машина-аппараттық сызбаларын зерттеу, биотехнологиялық өнеркәсіпке арналған аппараттардың құрылымы мен құрылымдау теориялық негіздері бойынша заманауи білім алу. Курста технологиялық үдерістердің тиімді түрлері, олардың оңтайлы параметрлері, қолданыстағы үдерістерді қарқынды жүргізу жолдары және биотехнологиялық өндірісте қолданылатын жабдықтарды жетілдіру мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақтану гигиенасы

    Пәнді оқытудың мақсаты: студенттерге тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын гигиеналық қамтамасыз ету, гигиеналық стандарттарды әзірлеу және енгізу, сондай-ақ бақылау әдістерін меңгеру бойынша білім қалыптастыру. Курста тағамға байланысты аурулардың мәселелері мен олардың алдын алу шаралары талданады. Ерекше назар жасанды интеллектті тамақтану гигиенасын бақылау, талдау және жетілдіру, сондай-ақ тамақтану мен санитарлық нормалардың бұзылуынан туындайтын аурулардың алдын алу мақсатында қолдануға аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық жабдықтар

    Пәнді оқытудың мақсаты: биотехнологиялық өндірістерге арналған жабдықтарға қойылатын талаптарды, олардың жіктелуін, құрылымын және жұмыс істеу принциптерін зерделеу. Курста биошикізатты өңдеуге, сақтауға және қайта өңдеуге арналған технологиялық жабдықтар қамтылады, оның ішінде ферментерлер, сепараторлар, автоклавтар, сүзгілер және аэротендер. Әртүрлі биотехнологиялық үдерістерге арналған жабдықтардың құрылымдық ерекшеліктері, пайдалану сипаттамалары және оңтайлы жабдықты таңдау мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпорындағы экономика және жоспарлау

    Курс Кәсіпорындағы экономика мен жоспарлау негіздерін зерделеуге, өндірістің техникалық-экономикалық деңгейін бағалау дағдыларын қалыптастыруға, өнім сапасының көрсеткіштерін және кәсіпорын қызметінің тиімділігін талдауға бағытталған. Білім алушылар ресурстық және еңбек шығындарын жоспарлау әдістерін меңгереді, сондай-ақ нарық жағдайында кәсіпорынның барынша тиімділігі мен тұрақтылығына қол жеткізу үшін өнімділікті арттыру, бизнес-процестерді оңтайландыру және бәсекеге қабілеттілікті арттыру стратегияларын әзірлейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биотехнологиядағы ғылыми зерттеулердің негіздері

    Пәнді оқыту мақсаты: биотехнологиядағы ғылыми зерттеулердің заманауи әдістері мен кезеңдері туралы білімді қалыптастыру. Экспериментті жоспарлау және ұйымдастыру, өндірісті техникалық дайындау, ғылыми зерттеулер жүргізу ерекшеліктері туралы білім мен идеяларды жалпылау. Биотехнологиялық зерттеулердің жаңа әдістерін игеру, статистикалық есептеулерді қолдана отырып және ғылыми зерттеулердің қорытындыларын тұжырымдай отырып, ғылыми эксперименттің нәтижелеріне талдау жүргізу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық зерттеу әдістемесі

    Пәнді оқытудың мақсаты: студенттерді ғылыми-зерттеу жұмыстарын жоспарлау және жүргізу, сондай-ақ оның нәтижелерін ғылыми-техникалық құжаттама түрінде рәсімдеуге үйрету. Курстың аясында әдіснаманың этикалық-эстетикалық негіздері туралы білім қалыптастырылады, зерттеу тақырыбының өзектілігін дұрыс тұжырымдап, ғылыми жаңашылдығын талдау дағдылары қалыптасады. Сонымен қатар, биотехнология саласындағы технологиялар бойынша патенттік іздеу мен ғылыми деректерді өңдеу туралы ақпаратты жинақтауға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллектке кіріспе

    Пән заманауи жасанды интеллект жүйелерінде қолданылатын негізгі ұғымдарды, әдістер мен технологияларды зерттеуге бағытталған. Курс жасанды нейрондық желілерді, машиналық оқытуды, терең оқытуды және компьютерлік көру, табиғи тілді өңдеу, робототехника және ойын өнері сияқты әртүрлі салаларда қолданылатын қолданбалы алгоритмдер мен модельдерді қарастырады. Курс аяқталғаннан кейін студенттер жасанды интеллект әдістерін қолдана отырып, есептерді талдауға және шешуге қабілетті

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Дәстүрлі емес шикізатты өңдеудің биотехнологиялық негіздері

    Пәнді оқытудың мақсаты: студенттердің дәстүрлі емес шикізатты өңдеу технологиясы және оны тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолдану бойынша теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Дәстүрлі емес шикізаттың химиялық құрамы, тағамдық және биологиялық құндылығы, сондай-ақ функционалды-технологиялық қасиеттері зерттеледі. Мұндай шикізатты ұннан жасалатын кондитерлік өнімдер мен ет өнімдерін өндіруде қолдану мүмкіндіктері бағаланады. Тамақ өнімдерін өндіруге арналған дәстүрлі емес шикізатты қолдануға негізделген заманауи қалдықсыз технологиялар талданады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды нейрондық желілерді әзірлеу

    Пән адам миының жұмысын имитациялайтын математикалық модельдер болып табылатын нейрондық желілерді құру және оқыту әдістерін зерттеуге бағытталған. Бұл пәнді оқу барысында студенттер нейрондық желілердің әртүрлі түрлері, олардың құрылымдары және оқу алгоритмдері туралы біледі. Курс аяқталғаннан кейін студенттер жасанды интеллект пен машиналық оқытудың әртүрлі мәселелерін шешу үшін нейрондық желілерді құруға, оқытуға және қолдануға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: жасанды қоректік ортада асептикалық жағдайда оқшауланған өсімдік жасушаларын, тіндерін және мүшелерін культивациялау теориялық негіздері мен әдістемелік принциптерін зерттеу. Жаңа формалар, желілер және өсімдік будандарын жасау әдістері мен технологияларын меңгеру. Өсімдіктердің абиотикалық және биотикалық факторларға төзімді желілерін қалыптастыру. Өсімдіктердің биоалуантүрлілігін бағалау, сауықтырылған отырғызу материалдарын сақтау әдістерін меңгеру және өсімдіктердің екінші метаболизм заттарын алу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шарап және шарап жасау өндірісінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: әртүрлі шарап түрлерінің физика-химиялық, кинетикалық, биохимиялық және микробиологиялық қасиеттері, олардың адамның тамақтануы мен тіршілік әрекетіндегі рөлі, сондай-ақ шарап сапасын бағалау тәсілдері мен құралдары туралы білім мен дағдыларды қалыптастыру. Курс аясында шараптардың жіктелуі және олардың өндіріс технологиясының ерекшеліктері, шараптардың аурулары, кемшіліктері (дефектілері) мен ақаулары, жүзім шырынында ашыту, шарапты шынықтыру және ұзақ сақтау кезінде жүретін биохимиялық үдерістер, сондай-ақ шарап өндірісінің қалдықтарын пайдалану мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетикалық түрлендірілген организмдер және биоқауіпсіздік

    Пәнді оқытудың мақсаты: студенттердің генетикалық түрлендірілген организмдерді (ГТО) алу және пайдалану, азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігі туралы жүйелі түсінік қалыптастыру. Ерекше назар рекомбинантты ДНҚ құрастыруға, ГТО қолдану қауіпсіздігі мәселелеріне, сондай-ақ осы саладағы халықаралық және мемлекеттік реттеу нормаларына аударылады. Сонымен қатар, студенттер ГТО өндіру және пайдалану барысындағы қызметті бақылау мен реттеу әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ашыту өндірісінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: студенттерде ашыту жүйесі, химиялық, микробиологиялық, коллоидтық, биохимиялық және жылуфизикалық процестер туралы білім қалыптастыру, олар ашыту өндірістерінің әртүрлі кезеңдерінде өтеді. Ашытқы өнімдерін өндіруде микроорганизмдер клеткаларының метаболизмі негізінде әртүрлі ашыту (ферментация) түрлерін қолданатын өнімдерді зерттеу. Ашыту процестері негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдарын талдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гендік инженерия негіздері

    Пәнді оқытудың мақсаты: молекулярлық-генетикалық әдістер кешенін зерттеу, олардың көмегімен жасанды генетикалық бағдарламалар (рекомбинантты ДНҚ) құруға мүмкіндік беретін әдістерді меңгерту, бұл генетикалық түрлендірілген организмдерді бағыттап жобалауға деген түсінік қалыптастыруға мүмкіндік береді. Курста молекулярлық диагностика, Ex vivo және in vivo гендік терапия, сондай-ақ ДНҚ секвенирлеу және амплификациялау мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология нысандары

    Пәнді оқытудың мақсаты: биотехнологияда қолданылатын биологиялық объектілер туралы білімдерді жетілдіру және олардың жасалуы үшін қолданылатын негізгі принциптермен танысу. Организмдердің құрылымдық-функционалдық ұйымдасу ерекшеліктері және өндірісте қолдану үшін объектілерді іріктеу принциптерімен танысу. Биологиялық объектілерді қоректік ортада өсірудің техникалық әдістері мен тәсілдерін меңгеру, сондай-ақ модификацияланған биообъектілерді алу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық биотехнология

    Пәнді оқытудың мақсаты: тағам өнімдерін әзірлеу мен өндіруде биотехнологиялық үдерістерді қолдану бойынша білім мен дағдыны қалыптастыру, олардың сапасын, қауіпсіздігін және қоректік қасиеттерін жақсарту. Оқу барысында студенттер тағам өнімдерін өндіруде микроағзаларды, ферменттерді және басқа да биологиялық агенттерді қолдану әдістерін меңгереді, технологиялық үдерістерді оңтайландыруды үйренеді, биотехнологиялардың функционалдық және ашытылған өнімдер сияқты инновациялық өнімдерді жасауға және тамақ өндірісінің тиімділігін арттыруға әсерін бағалауды игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ұлттық тағам өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: студенттердің ұлттық тамақ өнімдері туралы білімдерін және биоөнімдерді өндіру биотехнологиясында ашытқы дақылдарын пайдалану дағдыларын қалыптастыру. Ашытқы дайындау үшін микроорганизмдерді практикалық іріктеуді жүзеге асыру. Ұлттық тамақ өнімдерін алу тәсілдерін меңгеру: қыран, қымыз, айран, шұбат және шалап және өнім сапасына, технологиялық процеске бақылау жүргізу. Дайын өнімді сақтау мәселелерін қарау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: жануарлар биотехнологиясының методологиялық тәсілдерін, жасанды ұрықтандыру әдістерін, клеткаларды криоконсервациялау мәселелерін қарастыру. Эмбрио трансплантациясы, эмбрио мәдениеті және эмбриоинженерия арқылы жануарлар генотиптерін жылдам көбейту туралы қазіргі заманғы мәліметтерді талдау. Жануарлар объектілерімен, микроскопиялық техникамен және зертханалық жабдықтармен жұмыс жасау дағдыларын меңгеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нанобиотехнология

    Пәнді оқудың мақсаты: нанотехнологиялық тапсырмаларды шешу үшін атомдар мен молекулалармен жұмыс істеудің биотехнологиялық және молекулярлық-биологиялық принциптері, әдістері мен тәсілдерін меңгеру. Курстың аясында бионаноматериалдар, бионаноэнергетика, молекулалық кешендер, биомолекулалық сенсорика және өздігінен көбею саласындағы қазіргі көзқарастар жалпыланады. Сонымен қатар, масс-спектрометрия, микроскопия және ядролық магниттік резонанс сияқты аналитикалық әдістерді игеру жүзеге асырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағамдық қоспалар және биологиялық белсенді заттар

    Пәнді оқытудың мақсаты: тағамдық қоспалар, биологиялық белсенді заттар және олардың өндіріс процесіне әсері туралы білімді қалыптастыру, сондай-ақ тағамдық шикізаттың және дайын өнімдердің микробиологиялық және оксидативті бұзылуын баяулататын қоспалар туралы зерттеу. Оқу барысында технологиялық және биологиялық белсенді қоспаларды жүйелеу, сондай-ақ микробтық синтез, жануарлар мен өсімдік жасушаларынан БАҚ алу технологиясын меңгеру жүзеге асырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Метрология, стандарттау және сертификаттау

    Пәнді оқытудың мақсаты: метрология, стандарттау және сертификаттау саласында өнімді өндіруді, сынауды, пайдалануды және кәдеге жаратуды метрологиялық және нормативтік қамтамасыз ету міндеттерін шешу үшін қажетті білім алу болып табылады. Метрология, стандарттау және сертификаттау, метрологиялық қамтамасыз ету және нормативтік-техникалық құжаттама негіздері туралы түсінік. Өлшеу аспаптары мен өнімдерінің сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерін игеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Курс экономика, қоғамның әлеуметтік дамуы, қоршаған ортаны сақтау, адам өмірі мен денсаулығын қорғау арасындағы тепе-теңдікті қамтамасыз ету принциптері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Ұлттық стратегияларды әзірлеу және бизнес-процестерді жүзеге асыру; техногендік, табиғи және әлеуметтік тәуекелдерді талдау, болжау және азайту; эко-тұрақты өмір салты және өз қауіпсіздігіне жауапкершілікпен қарау кезінде дөңгелек экономикада энергия мен қалдықтарды тиімді басқару дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Объектілерді басқарудағы жасанды интеллект

    Пән жасанды интеллект жүйелерінің негізгі ұғымдары мен принциптерін, сондай-ақ олардың объектілерді басқаруда қолданылуын зерттейді. Объектілерді тиімді басқаруға арналған жасанды интеллект әдістері мен технологиялары. Курсты аяқтағаннан кейін студенттер объектілерді сәтті басқару үшін қажетті дағдылар мен білім алады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биологиялық белсенді заттардың микробиологиялық өндірісі

    Пәнді оқытудың мақсаты: микробиологиялық өндірісте биологиялық белсенді заттарды (БАЗ) өндіру саласында теориялық білімді меңгеру және осы білімдерді практикалық қызметте қолдану. Бұл пән аясында микроорганизмдер биомассасын және микробиологиялық синтез өнімдерін өндіру, БАЗ негізінде биопрепараттар өндірісінің технологиялық схемаларын құру принциптері, сондай-ақ бақылау және қауіпсіздік мәселелері қарастырылады. Сонымен қатар, БАЗ қолдану саласындағы нормативтік құқықтық база туралы танысуға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Стандарттау және сәйкестікті растау

    Пәннің мақсаты – өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін нормативтік құжаттарды (стандарттар, нұсқаулықтар, ережелер) және техникалық регламенттерді әзірлеу негіздерін, сондай-ақ халықаралық және ұлттық стандарттарды қолдануды зерделеу. Пән аясында өндірістік процестерді бақылау және талдау әдістері мен өнімнің сәйкестігін растау мәселелері қарастырылады. Негізгі назар тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ететін өнімге, өндірістік процестерге және зертханалық зерттеулерге қойылатын талаптарға аударылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өндірістік биотехнология

    Пәнді оқытудың мақсаты: биотехнологиялық өндірістерді ұйымдастыру, әртүрлі өсіру тәсілдерінің өндірістік тиімділігін бағалау, сондай-ақ нақты мақсатты өнімді алу үшін қажетті әдістерді таңдаудың және бағалаудың критерийлері бойынша білім қалыптастыру. Курста зертханалық және өнеркәсіптік ферментерлердің жұмыс істеуінің негізгі принциптері, микробтық ақуыздың, бастапқы және қайталама метаболиттердің биотехнологиялық өндірісі қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиядағы заманауи әдістер

    Пәнді оқытудың мақсаты - биофизикалық, молекулалық-генетикалық, иммунологиялық әдістер мен ақпараттық технологиялардың негізгі қағидаларын меңгеру, соның ішінде биотехнологияда қолданылатын деректерді өңдеу мен талдау үшін жасанды интеллектті пайдалану. Мембраналық құрылымдарды зерттеу, ақуыздарды бөліп алу және тазарту, нуклеин қышқылдарын бөліп алу және иммунологиялық әдістерді жүргізу, сондай-ақ талдаудың дәлдігі мен тиімділігін арттыру үшін заманауи цифрлық технологиялар мен жасанды интеллект алгоритмдерін пайдалану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ірімшік және сарысуды қайта өңдеу өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: ірімшік және сарысуды өңдеу өнімдерін өндіру саласындағы өндірістік-технологиялық қызмет үшін қажетті білімдерді меңгеру. Пән аясында ірімшік өндірісінде қолданылатын бактериялық ашытқылардың жіктелуі, сондай-ақ ашытқыға арналған мәдениеттерді іріктеу дағдылары қарастырылады. Қышқыл сүтті және балқытылған (плавленый) ірімшіктерді өндірудің заманауи әдістерін меңгеруге, сондай-ақ сарысудан қоюлатылған және құрғақ өнімдерді алудың биотехнологиялық әдістерін жинақтауға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нан өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: нан пісіруде қолданылатын негізгі биотехнологиялық үдерістерді, соның ішінде ферментация мен микроорганизмдерді қолдануды зерттеу, нан өнімдерінің сапасын жақсарту үшін биотехнологиялық үдерістерді әзірлеу және оңтайландыру әдістерін меңгеру, сондай-ақ нан пісіру өндірісінің тиімділігін арттыру үшін биологиялық белсенді заттар, мысалы, қышқылдар, ашытқылар мен ферменттерді таңдау және пайдалану дағдыларын дамыту.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қайта өңдеу өндірістерінің микробиологиялық синтезі

    Пәнді оқудың мақсаты: микробтық синтездің әртүрлі өнімдерін алу үшін биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы теориялық білімдерді қалыптастыру. Ферментативті және микробтық биоконверсия технологиясы саласында шикізатты өңдеудің биотехнологиялық әдістерін жүйелеу. Технологиялық штаммдарды өсіру, бөліп алу және себу әдістерін қолдану. Микробтық майды, микробиологиялық синтез өнімдерін және биомассаны алу тәсілдерін меңгеру. Микробиологиялық синтездің мақсатты өнімдерін (сүт өнімдері, сыра қайнату, нан пісіру өндірісі) алу схемасын құрастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Консерві өндірісінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: жоғары сапалы консервіленген өнімдер өндіру мен ауыл шаруашылық шикізатын өңдеудің тиімді биотехнологиялық әдістерін әзірлеу бойынша білім беру, дайын өнім мен бастапқы шикізаттың сапасын сақтау мәселелерін терең меңгеруге баса назар аудару. Пән аясында консерві өндірісіне арналған шикізатты дайындау мәселелері жинақталып, тағам өнімдерін консервілеудің биотехнологиялық әдістері зерттеледі, консерві өндірудің негізгі биотехнологиялық үдерістері жүйеленіп, консерві өндірісінде қолданылатын микробиологиялық әдістер меңгеріледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Субөнімдердің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: жануарлар тектес қосалқы өнімдерді қайта өңдеу биотехнологиялық үдерістері туралы білім қалыптастыру, оларды жоғары сапалы, қауіпсіз және тағамдық құндылығы жоғары өнімдер алу үшін пайдалану әдістерін меңгеру. Қосалқы өнімдерді тамақ өнеркәсібі мен басқа да салаларда тиімді пайдалануға бағытталған биотехнологиялық үдерістерді әзірлеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ақуыз заттардың биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: ақуыз-көмірсу шикізатын пайдалану арқылы микробтық синтездің түрлі өнімдерін өндіру технологиясы туралы білім қалыптастыру. Курста бастапқы және екінші метаболиттер, биотехнологиялық жабдықтар мен өнеркәсіптік мақсаттағы өнімдер, биосинтез, төменгі спирттерде микробтық ақуыз алу, көмірсутек шикізатында жемдік биомассаны өндіру технологиясы және ақуызды заттарды көмірсутек шикізатынан алу мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: ет өнімдерін өндіруде қолданылатын биотехнологиялық үдерістер туралы білім қалыптастыру, шикізатқа биотехнологиялық әсер ету әдістерін меңгеру, бұл ет өнімдерінің сапасын, қауіпсіздігін және тағамдық құндылығын жақсартуға бағытталған. Курста сонымен қатар қазіргі тенденциялар мен тағам қауіпсіздігі талаптарын ескере отырып, ет өнеркәсібінде инновациялық технологияларды әзірлеу және өндірістік үдерістерді оңтайландыру дағдылары дамытылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мамандандырылған тамақ өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: мамандандырылған тағам өнімдерін әзірлеу және сақтау технологиясы туралы білім алу. Бағытталған мақсатты тамақтану, жеке тамақтану, теңгерімді тамақтану және функционалдық тамақтану концепцияларын ажырату дағдыларын меңгеру. Комбинирленген өнімдерді өндірудің теориялық негіздерін, олардың сапасы мен қауіпсіздігін зерттеу. Балалар тағамы және зиянды өндірістерде жұмыс істейтіндерге арналған рациондарды қарастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: сүт және сүт өнімдерін биотехнологиялық жолмен өндірудің заманауи аспектілерін зерттеу. Курста ашытылған сүт өнімдері мен ірімшік өндіруде қолданылатын микроағзалардың жіктелуі мен сипаттамасы, өндіріс барысында жүретін биохимиялық процестер, ашытылған сүт өнімдерін алу әдістері, сондай-ақ сүт және сүт өнімдерін өндірудің биотехнологиялық процесі мен өнім сапасын бақылау мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ашытқы дақылдарының биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: биоөнім өндіруге арналған ашытқылық мәдениеттердің тұрақтылығын зерттеу бойынша практикалық дағдыларды меңгеру. Курс барысында пробиотикалық ашытқылардың сүт өнімдерінің, ет өнімдерінің және нан-тоқаш өнімдерінің сапасын қалыптастырудағы рөлі, пробиотикалық мәдениеттерді таңдаудың негіздемесі, оңтайлы қоректік ортаны зерттеу және таңдау, сондай-ақ технологиялық көрсеткіштерді анықтау әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің биотехнологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты: ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндіру барысында жүретін биохимиялық және микробиологиялық үдерістер туралы білім қалыптастыру. Ерекше көңіл биотехнологияға негізделген технологияларды әзірлеуге аударылады, бұл өнімнің құрылымын, хош иісін және тағамдық құндылығын жақсартуға бағытталған. Пән аясында дайын кондитерлік өнімдердің дәмдік қасиеттерін арттыру және сақтау мерзімін ұзарту мақсатында табиғи ашытқылар мен дрожжыларды қолдану тәсілдері де зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібінің ферменттік препараттары

    Пәнді оқытудың мақсаты: ферменттік препараттардың тамақ өнеркәсібіндегі рөлін түсіндіру, оларды технологиялық процестерді оңтайландыру, өнім сапасын жақсарту және сақтау мерзімін ұзарту мақсатында қолдану әдістерін меңгеру. Курстың аясында ферменттерді таңдау, өндіру және оларды тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларына енгізу дағдылары дамытылады. Ерекше назар ферменттік препараттарды пайдалану арқылы инновациялық технологияларды әзірлеуге және олардың өндіріс тиімділігі мен тағам өнімдерінің қауіпсіздігіне әсерін талдауға аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірісті бақылау және бағалау

    Пәнді оқудың мақсаты: биотехнологиялық процестердің тиімділігін мониторингтеу және бағалау саласында білім мен дағдыларды игеру, өндіріс барлық кезеңдерінде сапаны бақылау әдістерін меңгеру, биотехнологиялық өндірісте қауіпсіздік пен жоғары сапа стандарттарын қамтамасыз ету үшін заманауи аналитикалық және диагностикалық технологияларды қолдану қабілетін дамыту.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістерді технохимиялық бақылау

    Пәнді оқытудың мақсаты: биотехнологиялық өндірістерде технохимиялық бақылаудың ерекшелігі туралы түсініктерді қалыптастыру. Биотехнологиялық өндірістерді ұйымдастыру және жоспарлау. Күл, минералдар мен хлоридтердің құрамын және қышқылдығын анықтау. Есептеу әдісімен тамақ өнімдерінің энергетикалық құндылығының химиялық құрамын анықтау. Өндірістік процестерді техникалық-химиялық бақылау схемасы. Физика-химиялық көрсеткіштерді бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және биоалуантүрлілік

    Пәнді оқытудың мақсаты — биоалуантүрлілік туралы негізгі ұғымдарды меңгеру және биосфераның әртүрлі деңгейлерінде оның талдау әдістерін үйрену. Курс аясында экожүйелердің тұрақтылығын зерттеу және биоалуантүрлілікті сақтау мониторингінің принциптері игеріледі, сондай-ақ өзгерістердің жалпы үрдістері мен қазіргі қауіп-қатерлер қарастырылады. Сонымен қатар, ерекше қорғалатын табиғи аумақтар және Биоалуантүрлілік туралы конвенцияның ережелері зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау

    Пәнді оқытудың мақсаты: өңдеу өндірістері кәсіпорындарында жобалау үдерісінің әдістемесі мен жобалау қызметін жүзеге асыру тәртібі туралы білім қалыптастыру. Курста өндірістік үдерістерде қолданылатын негізгі технологиялық жабдықтарды есептеу әдістемесі зерттеледі, сондай-ақ өңдеу өндірістерінің цехтары мен кәсіпорындарын жоспарлау қағидаттары меңгеріледі. Қосымша ретінде нысандардағы өндірістік және көмекші үй-жайларға қойылатын талаптар қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық кәсіпорындарды жобалау

    Пәнді оқытудың мақсаты: биотехнологиялық азық-түлік өнеркәсібі кәсіпорындарының тәжірибелік және өндірістік қондырғыларын жобалаудағы теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, сондай-ақ жабдықтарды технологиялық желілерге рационалды түрде таңдап, біріктіру қабілетін дамыту. Курстың аясында салалық кәсіпорындарды жобалаудың заманауи әдістері, жобалау және қайта құру кезінде жұмыстардың сапасын арттыру мен мерзімдерін қысқартудың тәсілдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экологиялық биотехнология

    Пәнді оқытудың мақсаты: қоршаған ортаның негізгі экологиялық мәселелері туралы білім қалыптастыру және оларды шешу үшін биотехнологиялық әдістерді (қалдықтарды өңдеу, суды тазарту, ластануды жою) қолдану дағдыларын меңгеру. Курс экологиялық таза энергия алу жолдарын, биологиялық биоремедиация әдістерін және су жүйелерінің ластануын биоиндикациялау тәсілдерін игеруге бағытталған. Сонымен қатар, сабан секілді өсімдік шикізатын компосттау және биодеградациялау процестері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Кәсіби қызметтегі міндеттерді шешу үшін экономика, құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық салаларындағы негізгі құзыреттіліктерді қалыптастырады.
  • Қолданбалы ғылыми міндеттерді шешуде аналитикалық әдістерді тиімді пайдаланады.
  • Биотехнологиялық үдерістерді негіздеу, әзірлеу және жетілдіру мақсатында молекулалық және жасушалық тетіктерді талдайды.
  • Биотехнологиялық және азық-түлік үдерістерінің тиімділігі мен қауіпсіздігін арттыру мақсатында нысандардың биологиялық және микробиологиялық параметрлерін бағалайды.
  • Заманауи әдістерді, технологияларды және жасанды интеллект құралдарын пайдалана отырып, ғылыми зерттеулердің нәтижелерін интерпретациялайды.
  • Жаңа өнімдер мен үдерістерді жасау мақсатында заманауи әдістер мен технологияларды қолдана отырып, биотехнологиялық тәсілдерді әзірлейді.
  • Заманауи өнеркәсіптік технологиялар негізінде функционалдық тағам өнімдерін өндірудегі биотехнологиялық үдерістерді талдайды.
  • Биотехнологиялық кәсіпорындардың өндірістік үдерісіне қатыса отырып, азық-түлік өнімдерінің тиімділігін арттыру мақсатында шикізатты өңдеудің технологиялық шешімдерін әзірлейді.
  • Өндірістің тіршілік қауіпсіздігін, сондай-ақ олардың жұмыс істеу және даму үдерісіндегі экономикалық әрі экологиялық аспектілерін ескере отырып, кәсіпорындарға арналған биотехнологиялық үдерістер мен жабдықтарды жобалайды.
  • Биотехнологиялық үдерістердің нормативтік талаптар мен сапа стандарттарына сәйкестігін қамтамасыз ете отырып, оларды бақылау және стандарттау жүйелерін әзірлейді.
Top