7M07239 Азық-түлік өнімдері технологиясы (салалар бойынша) в Қазақ технология және бизнес университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ өнеркәсібінің заманауи ғылыми, педагогикалық және практикалық міндеттерін шешуге қабілетті, кәсіби құзыреттілікке ие, азық-түлік өнімдерінің технологиясы саласында жоғары білікті мамандарды даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Басқару психологиясы
Пәннің мақсаты басқа үдерістеріндегі және оның психологиялық механизмдеріндегі адам факторының ролі туралы тұтас идеяларды құруға, басқару үдерісіне теориялық және әдіснамалық тәсілдерді жүйелеуге, ұйымдағы адамды басқару мәселесінің жүйелік көзқарасын дамытуға бағытталған. Пәннің мазмұны болашақ мамандарды негізгі кәсіби даярлау жүйесінде маңызды заманауи ұйымда басшылықты тиімді басқарудың психологиялық құралдарын жасауға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
Пәнді оқытудың мақсаты: тамақ өнімдерін өндіру саласында білім алу, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу. Пән тамақ өнімдерін өндіру бойынша ғылыми білімді, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде техникалық шешім қабылдау негіздемесін қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерін әзірлеуге ғылыми тәсілдер дағдыларын меңгереді, оларды қолданудың экологиялық салдарын ескере отырып, техникалық құралдар мен технологияларға талдау жүргізе алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет-сүт өнімдерінің тағамдық құндылығын жоғарылатудың биотехнологиялық әдістері
Пәннің мақсаты: ет-сүт өнеркәсібінде қолданылатын заманауи биотехнологиялық әдістерді зерттеу. Курс студенттердің ет-сүт өнімдерінің тағамдық құндылығын арттыру үшін биотехнологиялық процестерді қолданудың перспективасы мен тиімділігі туралы білімдерін қалыптастырады. Ет және сүт шикізатын технологиялық өңдеудің ұтымды әдісін бағалаудың және таңдаудың заманауи әдістерін игеруге ықпал етеді. Ет және сүт шикізатын өңдеудің технологиялық процестерінде биопрепараттарды пайдалану тиімділігін талдау дағдыларын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулер және экспериментті ұйымдастыру
Курстың мақсаты: шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу құралдары мен әдістерін қолдана отырып, ғылыми зерттеулер бағдарламаларын әзірлеудің заманауи әдіснамасын игеру. Пән тамақ өнеркәсібі саласындағы ғылым мен инновациялық технологияның жетістіктері туралы іргелі білімді қалыптастырады. Заманауи ақпараттық технологияларды, эксперименттік деректерді талдау мен түсіндірудің статистикалық әдістерін қолдана отырып, экспериментті ұйымдастырудың, жоспарлаудың жаңа әдістерін, құралдарын игеру дағдыларын дамытуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Функционалдық және мамандырылған тамақ өнімдерінің технологиясы
Курстың мақсаты: функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін дамытудың жаңа технологияларын игеру. Курс білім алушыларда функционалдық және мамандандырылған мақсаттағы өнімдер технологиясын зерттеудегі ғылымның заманауи жетістіктері туралы іргелі білімді қалыптастырады. Биокаталитикалық, химиялық, биохимиялық, микробиологиялық процестерді модельдеу негізінде тамақтың сапасын зерттеу дағдыларын дамытуға ықпал етеді. Білім алушылар берілген құрамы мен қасиеттері бар өнімдердің жаңа және дәстүрлі технологияларын әзірлеп жетілдіре алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Пәннің мақсаты ғылыми ізденістің негізгі білімі мен дағдыларын қалыптастыруды, оларды жан-жақты дамыған, әлеуметтік белсенді, шығармашылық ойлайтын тұлғаны қалыптастырудың қажетті негізі ретінде нақты педагогикалық қызметте практикалық қолдануды қамтиды. Пәннің мазмұны жоғары мектеп педагогикасы саласында педагогикалық құзыреттілікті қалыптастыруға, жоғары мектеп педагогикасын ғылыми білім саласы ретінде дамыту туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Пәнді зерттеудің мақсаты ғылымды философиялық тұрғыдан түсіну, теориялық және практикалық кәсіби қызметте алған білімдері мен дағдыларын одан әрі қолдана отырып, оның даму кезеңдерінің нақты және дүниетанымдық мазмұнын түсіну. Курсты зерттеу ғылымда оның дамуының қазіргі кезеңінде туындайтын негізгі дүниетанымдық және әдіснамалық мәселелерді талдауға және ғылымның тарихи даму тенденциялары туралы түсінік алуға бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шет тілі (кәсіби)
Курстың мақсаты болашақ магистрдің мәдениетаралық, кәсіптік және ғылыми қызметінде шет тілін коммуникация құралы ретінде пайдалануға мүмкіндік беретін шет тіліндегі білім берудің халықаралық стандарттарына сәйкес құзыреттіліктерді игеру және жетілдіру болып табылады. Пәнді оқу еңбек нарығында бәсекеге қабілетті жоғары білікті мамандарды даярлауға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өндірісіндегі биотехнологиялар
Курстың мақсаты: тамақ өнеркәсібінде биотехнологиялық процестерді қолдану принциптерімен танысу. Пән білім алушыларда биологиялық агенттерді пайдалана отырып, тамақ өнімдерін өндіру кезінде ферменттік препараттарды, микробиологиялық ашытқыларды, тағамдық қоспаларды қолданудың жаңа түсініктері туралы білім жүйесін қалыптастырады. Білім алушылар өндірістің сапасы, сенімділігі, тіршілік қауіпсіздігі және экологиялық тазалығы талаптарын ескере отырып, өнімді жасау кезінде оңтайлы шешімдерді таңдау тиімділігін талдай алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісіндегі физика-химиялық және биохимиялық процестер
Пәннің мақсаты: физика-химиялық және биохимиялық процестерді, технологиялық режимдерді, шикізат пен тамақ өнімдерін өңдеу және сақтау шарттарын зерттеу. Пән азық-түлік биохимиясы саласындағы заманауи ғылыми жетістіктер және олардың физика-химиялық қасиеттері туралы іргелі білімді қалыптастырады. Білім алушылар өндірістің технологиялық процесін бағалай алады, өнімдерді технологиялық өңдеудегі негізгі заттардың өзгеруін анықтай алады және тамақ өнімдерінің сапалық және сандық сипаттамаларын анықтау үшін тамақ өнімдерін талдаудың заманауи әдістерін қолдана алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісіндегі тосқауылдар технологиясы
Курстың мақсаты: аралас биофизикалық технологияларды зерттеу, тосқауылдардың пайда болу көздерін және олардың тамақ сапасына әсерін анықтау. Пән өнімнің зиянды факторлардан, ақпараттық технологиялардың заманауи бағдарламалық және техникалық құралдарынан қорғалуын бағалау әдістерін дамытуға ықпал етеді. Білім алушыларда шикізаттың, жартылай фабрикаттардың сапасын бағалау және дайын өнімнің тосқауыл көрсеткіштерін анықтау үшін өлшеулер жүргізу дағдыларын дамытады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ шикізаттары мен өнімдерді зерттеу әдістері
Пәннің мақсаты: тамақ шикізаттары мен өнімдерін зерттеудің заманауи әдістерін игеру. Пән дайын өнімнің жоғары сапасын қамтамасыз ету үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін бағалаудың әдістері туралы білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрылымын, құрамы мен қасиеттерін кешенді зерделеу үшін талдаудың аспаптық әдістерін қолдану дағдыларын игереді, өлшеулер мен бақылаулар жүргізе алады, шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін зерттеу нәтижелерін сипаттай және талдай алады, сондай-ақ тамақ шикізатының сапасы мен ұтымды пайдаланылуына баға бере алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнім сапасын басқару
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау, бақылау және қауіпсіздік саласындағы мәселелерді зерделеу. Пән халықаралық, отандық стандарттар мен заңнамалардың талаптары шеңберінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша іргелі білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерінің ластануын мониторингтеу жүйелерін талдай алады және тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтаудың заманауи жоғары тиімді талдамалық әдістерін бағалай алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету
Пәннің мақсаты: басқарудың жаңа тәсілдері мен қағидаттарына сәйкес қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету мәселелерін зерделеу. Курс қайта өңдеу өндірістерінің тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды қамтамасыз ету туралы ғылыми білімді қалыптастырады. Пән шеңберінде білім алушылар қайта өңдеу өндірістерінің өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын, өнімдердің сапасын анықтаудың заманауи, жоғары тиімді әдістерін талдау дағдыларын меңгереді, тамақ өнімдерінің қауіпсіздік стандарттары мен жүйелерін, қайта өңдеу өндірістерінің тамақ өнімдеріне қойылатын нормативтік-техникалық құжаттаманы бағалай алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерінің контаминациясы
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдері мен тамақ шикізатының контаминанттармен ластануының өзекті мәселелерін, деконтаминацияның заманауи әдістерін зерттеу. Пән білім алушыларда тамақ өнімдеріне улы заттардың түсу түрлері, контаминанттардың түсуінің алдын алу жолдары мен анықтау әдістері туралы ғылыми білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдері мен тамақ шикізатының қауіпті ластануының негізгі жолдарын талдай алады, ағзаға түсетін ластаушы заттардың басымдылығын және адам денсаулығына қауіп-қатерді бағалау дағдыларына ие болады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік және жануартекті мамандырылған тамақ өнімдері
Пәннің мақсаты: жануарлар мен өсімдік көздерінен алынған мамандандырылған тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері мен процестерін зерттеу. Пән білім алушыларда тамақ өнімдерін өндіру технологиясының заманауи мәселелері мен перспективалары туралы білім жүйесін қалыптастырады. Жануарлар мен өсімдік көздерінен алынған мамандандырылған тамақ өнімдерін алудың технологиялық сызба нұсқаларын әзірлеу бойынша дағдыларды дамытуға ықпал етеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Геродиеталық тамақ өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты: геродиеталық тамақ өнімдерінің ғылыми негізделген технологияларын зерттеу. Пән қазіргі заманауи тенденциялар, геродиеталық өнімдерінің жаңа буындарын құру және дамыту жолдары туралы теориялық білімді қалыптастырады. Білім алушылар геродиеталық тамаққа арналған өнімдерді өндірудің әзірлемелері мен негізгі технологиялық процестерін талдай алады және егде жастағы адамдар үшін тамақтың сапалық көрсеткіштерін бағалай алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қалдықтарды және қайталама шикізатты қайта өңдеу технологиясы
Пәннің мақсаты: ресурс үнемдеуші технологиялар саласындағы мәселелерді зерттеу. Пән білім алушыларда тамақ өнеркәсібінде қолданылатын қалдықтар мен қайталама шикізатты қайта өңдеудің заманауи әдістері туралы білім жүйесін қалыптастырады. Курс шеңберінде білім алушылар тамақ өнеркәсібінің қалдықтары мен қайталама шикізатының қауіпсіздігін бағалау дағдыларын және оларды функционалдық мақсаттағы жаңа тамақ өнімдерін әзірлеу үшін ұтымды пайдалануды меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жаңа өнімдерді әзірлеу технологиясы
Пәннің мақсаты: жаңа өнімдерді әзірлеу процестері, әдістері мен технологиялары туралы жүйелі түсінік қалыптастыру. Бұл курс білім алушыларда бастапқы компоненттерді таңдау, рецептураны басқару, технологиялық процестерді жобалау, тұтынушылардың өзекті талаптарына және саланың заманауи технологиялық мүмкіндіктеріне жауап беретін бәсекеге қабілетті тамақ өнімдерін құру мәселелері туралы білімдерін қалыптастырады. Оқу процесінде магистранттар жаңа тамақ өнімдерін әзірлеу технологиясының заманауи тәсілдерін идеяны қалыптастыру мен рецептураны жобалаудан бастап шикізатты, оңтайлы технологиялық режимдерді таңдау және өндірісті масштабтауға дейін меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ферменттік препараттарды өндіру технологиясы
Курстың мақсаты: тамақ өнеркәсібіне арналған ферменттік препараттарды өндіру технологиясының принциптері мен ерекшеліктерін зерттеу. Пән ферменттік препараттардың негізгі ұғымдары, жіктелуі, номенклатурасы мен ерекшелігі туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Білім алушылар ферменттер мен ферменттік препараттарды тамақ өнеркәсібінде тиімді биокатализатор ретінде пайдалануды талдай алады және қазіргі заманғы өндірісті ұйымдастыруда, ассортиментті қалыптастыруда және өнімнің биологиялық толықтығын қамтамасыз етуде биотехнологиялық әдістерді қолдана алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісі саласындағы инновациялық техника мен технологиялар
Пәннің мақсаты: тамақ өндірісі саласындағы инновациялық даму мәселелерін зерттеу. Курс техника мен технологияны жетілдіру, тамақ кәсіпорындарында өнімнің сапасы мен шығымдылығын арттыру үшін ғылыми зерттеулер туралы білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерін өндірудің заманауи инновациялық техникалары мен технологияларын игере алады; сала кәсіпорындарының инновацияларға бейімділігінің негізгі факторларын талдау дағдыларын игереді; өндіріске инновациялық техникалар мен технологияларды енгізуді бағалай алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық биоөнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты: тағамдық биоөнімдер технологиясы саласындағы заманауи түсініктер, биоөнімдер технологияларын әзірлеудің инновациялық әдістері туралы ғылыми білім алу және олардың сапалық көрсеткіштерін зерттеу. Бұл курс білім алушыларда тағамдық биоөнімдерді өндіру перспективалары, мұздатылған және кептірілген биоөнімдерді, органикалық өсірілген тамақ өнімдерін өндіру технологиясының ерекшеліктері туралы білімді қалыптастырады. Пән білім алушыларда жоғары сапалы биологиялық толыққанды өнімдерді алудың технологиялық процестерін басқару әдістері мен тәсілдерін игеру, тамақ биоөнімдерін өндірудегі инновациялық үрдістерді талдау дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ шикізаттарын өңдеудің инновациялық технологиялары
Пәннің мақсаты: жасанды интеллект технологияларын қолдана отырып, басқарудың жаңа тәсілдері мен қағидаттарына сәйкес қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету мәселелерін зерттеу. Курс деректерді мониторингілеу мен талдаудың зияткерлік жүйелерін қолдана отырып, қайта өңдеу өндірістерінің тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды қамтамасыз ету туралы ғылыми білімді қалыптастырады. Пән шеңберінде білім алушылар қайта өңдеу өндірістерінің өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын меңгереді, өнімдердің сапасын анықтаудың заманауи, жоғары тиімді әдістерін талдау дағдыларын меңгереді, тамақ өнімдерінің қауіпсіздік стандарттары мен жүйелерін, қайта өңдеу өндірістерінің тамақ өнімдеріне қойылатын нормативтік-техникалық құжаттаманы бағалай алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызмет саласында шет тілінде ғылыми және кәсіби коммуникацияның заманауи әдістері мен технологияларын қолданады
- Ғылым тарихы мен философиясын пайдалана отырып, тұтас жүйелі ғылыми дүниетаным саласында зерттеулер жүргізеді
- Жоғары мектеп педагогикасының әдіснамалық негіздерін, білім алушы жастарды оқыту және әлеуметтендіру кезінде кәсіптік білім мен дағдыларды қолданады
- Психология саласындағы білімді басқару міндеттерін шешуде, кәсіби және жеке дамуды жоспарлауда қолданады
- Тамақ өнімдерін өндіруде ғылыми зерттеулерді жүргізу үшін сандық және сапалық әдістерді, заманауи жабдықтарды қолданады
- Тамақ өнімдері мен шикізаттың қауіпсіздігін және олардың құрамындағы контаминанттарды, биологиялық агенттерді, химиялық заттарды анықтап бағалайды
- Функционалдық, мамандандырылған және геродиеталық тамақ өнімдерін, ферменттік препараттарды, тағамдық қоспалар мен биоөнімдерді өндірудің технологиялық және биотехнологиялық процестерін жүргізу үшін ұсынымдар әзірлейді
- Ғылыми білім, озық тәжірибе және тамақ өнеркәсібін дамыту перспективалары негізінде тамақ өнімдерінің инновациялық технологияларын әзірлейді
- Дайын өнімді алу және жаңа өнімдерді әзірлеу үшін қалдықтар мен қайталама шикізатты қайта өңдеудің жаңа технологиялық процестерін өндірісте игеруді енгізу және жеделдету жөнінде шаралар қабылдайды
- Тамақ өнімдерін өндіруде ғылыми зерттеулер жүргізу және технологиялық процестерді әзірлеу үшін зерттеудің заманауи әдістерін, ақпараттық технологияларды, жасанды интеллект пен жабдықты қолданады
- Ет-сүт өнімдерінің өндірістік - технологиялық әлеуетін, жануарлар мен өсімдік шикізатын және оларды қайта өңдеу өнімдерін өндіру үшін биотехнологиялық әдістерді қолдана отырып, технологиялық процестерді талдайды
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнының өндірістік-шаруашылық қызметін басқаруға, өндірісті басқаруға және тамақ өнеркәсібінің жаңа желілерін жобалауға қабілетті