Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша) в АТУ

Пәндер

  • Математика

    Мақсат: Пәнді оқытудың мақсаты есептің дұрыс қойылуын анықтау, қолданбалы есептерді шешу үшін математикалық аппаратты пайдалану, болашақ кәсіби қызметтің есептерін шешуде математикалық әдістерді қолдану, қолданбалы есептерді зерттеумен байланысты математикалық модельдерді әзірлеу Сызықтық алгебра және Аналитикалық геометрия. Бір айнымалы функциялардың дифференциалдық есебі. Көптеген айнымалылардың функцияларын дифференциалды есептеу. Бір айнымалының функцияларын интегралды есептеу. Қарапайым дифференциалдық теңдеулер. Жолдар. Сандық әдістер. Ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бейорганикалық химия

    Мақсат: Талдаудың сандық әдістерінің теориялық негіздерін және анали-тикалық аспаптармен жұмыс істеудің практикалық дағдыларының білімін қалыптастыру. Атом құрылысы. ХЭПЖ. Атом орбиталдарынка толтыру қағидалары мен ережелері. Химиялық байланыстың пайда болу машинері және типтері, ониң сипаттамалары. Бейорганикалық және кешенді қосы-лыстар. Химиялық термодинамика. Химиялық процестің мүмкіндігі мен бағыты. Реакционные кинетические сипаттамалары. Химиялық тепе-техдік. Ерітінділер.Электролиттик диссоциация, гидролиз, тотығу-тотықсыздану реакциилары, электрохимиялық процестер. Металдар және металл емес металдар, оларды алу және қасиеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)

    Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Жеке қаржыны басқару. Қаржы саласындағы құралдар. Бюджетті жоспарлау, жинақтау жүйесі. Жеке салық салу жүйесі. Қаржылық ақпаратты талдау. Қаржылық өнімдер. Инвестициялық стратегиялар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Мақсаты: Мақсат: Студенттерді жасанды интеллектінің (ЖИ) негізгі концепциялары мен принциптерімен таныстыру, сондай-ақ қазіргі заманғы ЖИ жүйелерінің негізінде жатқан әдістер мен құралдар туралы бастапқы білім беру. Курс ЖИ-дің теориялық және практикалық аспектілерін, сондай-ақ оның әртүрлі салаларда қолданылуын түсінуді дамытуға бағытталған. Дисциплина жасанды интеллектінің негізгі теориялық принциптері мен әдістерін, соның ішінде машиналық оқыту мен нейрондық желілерді қамтиды. Студенттер ЖИ дамуының тарихымен, оның негізгі тәсілдерімен және қазіргі заманғы бағыттарымен, сондай-ақ ЖИ-дің әртүрлі салалардағы нақты қолдану мысалдарымен танысады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Аналитикалық химия

    Мақсат: Технологиялық әсер етуден туындайтын химиялық және биохимиялық процесстерге сараптама жасауды, технологиялық өңдеу, сонымен қатар сақтау және тасмалдауда болатын көрсеткіштерді  анықтау.   Химиялық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістері. Қолдану саласы бойыншатұндыру, шөгіндилер әдісі. Титриметриялық талдау. Қышқыл- негіз, тотығу-тотықсыздану титрлеу, кешендіоқу әдісі және тұндыру. Кернеу, көрсеткіштер, титрлеу шарттары. Кернеу, индикатор, титрлей карты. Физика-химиялық талдау әдістерінің жалпы сипаттамасы. Оптикалық, электрохимиялық және хроматографиялық талдау әдістері (нефелометрия, фотометрия, турбидиметрия, рефрактометрия, потенциометрия, кондуктометрия, вольтаметрия, хроматография).

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Физика

    Мақсат: Физикалық физикалық заңдар және олардың табиғаттағы көріністері туралы студенттердің ой-өрістерін дамыту. Ғылыми-техникалық есептерді шешуде негізгі физикалық заңдылықтарды қолдану мүмкіндіктерін көрсетіңіз. Табиғи ғылыми пәндердің бірлігі мен эмпирикалық және теориялық білімнің байланысын суреттеу   Пәннің мақсаты білім алушылардың механика, молекулярық физика және термодинамика, электр және магнетизм, оптика, атом және ядролық физиканың негізгі түсініктері мен заңдары туралы білімін қалыптастыру, сонымен қатар нақты есептерді шешуде физиканың іргелі заңдарын қолдана отырып, практикалық дағдыларды меңгеру. Механика: материалдық нүктенің қозғалысы. Динамика заңдары. Жұмыс. Ауырлық, серпімділік және үйкеліс күштері. Молекулярлық физика және термодинамика. Электр және магнетизм. Толқындық оптика. Атом және ядролық физика. Материалдық нүктенің механикалық кинематикасы мен динамикасының, молекулық физика және термодинамика, электр және магнетизм, аспаптық оптика, атом және ядролық физиканың негізгі түсініктері мен заңдары туралы білімдерін көрсете алады; есептерді шығаруда физиканың негізгі формулаларын қолданады; Физиканың заңдарын қолдана отырып, тәжірибелік және практикалық есептерді шеше алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Мақсаты: экология және тіршілік қауіпсіздігі бойынша базалық білім алу, сондай-ақ экожүйелер мен қоғамның тұрақты даму стратегиясын іске асыру үшін құзыреттерді қалыптастыру. Пән жалпы және жаһандық экологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде экожүйелердің құрамын, қасиеттері мен функцияларын, биосфераны және табиғаттағы заттардың айналымын қамтиды. Экологияның негізгі түрлері (аутэкология, демэкология, синэкология, жаһандық экология), сондай-ақ биотикалық, абиотикалық және антропогендік факторлардың қоршаған ортаға әсері қарастырылады. Қазіргі заманның өзекті экологиялық мәселелеріне, тұрақты даму стратегиясының басымдықтарына, табиғи ортаның қорғау тетіктеріне және экожүйелерге антропогендік әсерді бағалауға ерекше назар аударылды. Пән сонымен қатар экожүйелердің тұрақтылық жағдайын және өндірістегі экологиялық қауіпсіздік талаптарының орындалуын зерттейді. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар, табиғи апаттар және халық пен қоршаған ортаны қорғау тәсілдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Электрохимия

    Мақсат: электрохимия саласындағы заманауи жетістіктерді, заттардың қышқылдық-негіздік және тотығу-тотықсыздану қасиеттерінің мәселелерін, химиялық байланыс, комплементарлылық, металдар мен олардың қосылыстарының қасиеттерін, электрохимияны (коррозия мен коррозиядан қорғау, токтың химиялық көздері) оқыту. Химиялық жүйелер: ерітінділер, дисперсті жүйелер, электрохимиялық жүйелер, катализаторлар және каталитикалық жүйелер, Полимерлер және олигомерлер; химиялық термодинамика және кинетика: химиялық процестердің энергетикасы, химиялық тепе-теңдік, реакция жылдамдығы және оны реттеу әдістері, тербелмелі реакциялар; заттардың реактивтілігі: элементтердің химиясы және периодтық жүйесі, қышқылдық-негіздік және тотығу-тотықсыздану қасиеттері заттар, Химиялық байланыс, комплементарлық, металдар мен олардың қосылыстарының қасиеттері; электрохимия (Коррозия және коррозиядан қорғау, токтың химиялық көздері), химиялық сәйкестендіру: сапалық және сандық талдау, Аналитикалық сигнал, химиялық, физика-химиялық және физикалық талдау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Жалпы өлшеу теориясы

    Мақсат: Студенттер қажетті өлшеу дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету, өлшеу әдістері туралы теориялық білім алады әртүрлі физикалық шамалар және олардың нәтижелерін өңдеу   Өлшемдердің негізгі ұғымдары мен мерзімдері, өлшенетін шамалар, физикалық шамалар бірлігі, өлшеу нәтижесіне әсер ететін факторлар, деректерді өңдеудің тәжірибелік әдістері, өлшеу құралдары, сонымен қатар өлшеудің біркелкілігін қамтамасыз ету әдістері қарастырылады. Өлшемдердің адамның табиғатты білудегі рөлі, әртүрлі физикалық шамалардың өлшеу процестерінің теңдеулерін құру принциптері. Шамалар бірлігінің халықаралық жүйесі және өлшемді теория негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам химиясы

    Мақсат: Технологиялық әсер етуден туындайтын химиялық және биохимиялық процесстерге сараптама жасауды, технологиялық өңдеу, сонымен қатар сақтау және тасмалдауда болатын көрсеткіштерді анықтау. Тағам өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығы. Тағамдық шикізатты өңдеу кезінде қолданылатын процестердің тағам өнімдерінің әртүрлі сапалық сипаттамаларына әсерін бағалау. Тағам өнімдерінің сапалық көрсеткіштері. Тағамның негізгі нутриенттерінің биологические рөлі, функции және қасиеттері. Технологии әсермен бірлікте өтетін биохимиялық және биохимиялық процестердің талдауын зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Деректерді талдаудың бағдарламалық құралдары 1

    Мақсат: Пәнді меңгерудің міндеттері студенттерге статистикалық мәліметтерді талдау үшін компьютерлік бағдарламаларды қолдану арқылы мәліметтерді талдау және өңдеу әдістерін үйрету болып табылады.   Статистика деректерді талдау пакеттеріне шолу. Кездейсоқ шамалардың таралу заңдары. Гистограммалар мен Парето диаграммаларын құру. Корреляциялық және регрессиялық талдау. Қарапайым, көпмүшелік және бірнеше регрессия бақылау карталары сандық және балама негізде. Статистикалық деректерді талдау бойынша компьютерлік бағдарламаларды қолдана отырып, деректерді талдау және өңдеу әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Стандарттау және техникалық реттеу

    Мақсат: Қазақстан Республикасындағы стандарттау және техникалық реттеуді қолдану салалары, техникалық реттеу және стандарттаудың мемлекеттік жүйесінің құрылымы, стандарттау мен техникалық реттеуді ғылыми-техникалық қамтамасыз етудің негізгі ұстанымдары мен принциптерін негіздеу білімді қалыптастыру Стандарттау және техникалық реттеу саласын зерттеу. Стандарттау түрлері. Стандарттау принциптері. Ұлттық және мемлекетаралық стандарттау.GS1 сандық сәйкестендіру бағдарламасы. Штрих-код үшін GS1 стандарттары. Штрих-кодқа арналған GS1 стандарттары және өнім туралы қосымша ақпарат. Қауіпсіз өнім, контрафактілік тауарлар аз. Стандарттарды, стандарттау принциптері мен әдістерін және сапаны бақылауды қолданудағы практикалық дағдыларға үйрету, сондай-ақ студенттерде технологиялық процесс пен өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі стандарттау мен техникалық реттеудің рөлін түсінуді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Квалиметрия

    Мақсат: Теориялық базаны құру, қажетті сапаға жету үшін басшылыққа ала отырып, өнімнің, жұмыстың және көрсетілетін қызметтердің сапасын сандық анықтау үшін практикалық дағдыларды дамыту.   Квалиметрияның негізгі түсініктері. Квалиметрия принциптері. Квалиметрия объектілері. Сапа көрсеткіштерінің жіктелуі. Сапа көрсеткіштерін кешендеу және сапа көрсеткіштерінің салмақ коэффициенттерін анықтау.  Сапа деңгейін анықтау. Сапа деңгейін бағалау кезеңдері. Сапа деңгейин бағалау әдістері. Әр түрлі нысандардың сапалық деңгейін бағалау. Сапаны басқару мәселесімен бірге сапаны өлшеу және бағалау мәселелері. Ресімделетін объектіге кешенді бағалау жүргізу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірісі қауіпсіздігінің менеджмент жүйесі 1

    Мақсат: Талдаудың химиялық немесе физика-химиялық (аспаптық) әдістерімен сапалы немесе сандық талдау жүргізу әдістері туралы білім алу. Студенттерге микробиологиялық көрсеткіштердің алдын алу және бақылау дағдыларын, сондай-ақ процестің сапасына немесе оның қауіпсіздігін бақылау жүйесіне қатысты тағамның жарамдылық критерийлерін үйрету.   Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы бақылау жүйесі, тамақ технологияларында қолданылатын бақылау әдістерінің теориялық негіздерін зерттеу, Тамақ өнімдерінің шикізаты мен өнімдерінің сапасын бақылау үшін қолданылатын бақылаудың негізгі әдістерін практикалық игеру. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін, бөгде химиялық заттарды ластаудың негізгі көздері мен әдістері. Нормативтік құжаттарға сәйкес сапа мен қауіпсіздікті бағалау. Тамақ өнімдеріндегі микроорганизмдерді (патогендік, шартты-патогендік, сапрофиттер) бақылау, микробиологиялық бақылау әдістері, микробиологиялық тәуекелдерді басқару: шикізатты өңдеу және сақтау жағдайларын бақылау, тиісті өндірістік практикалардың (GMP) және гигиеналық практикалардың (GHP) талаптарын сақтау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Тауартану, өнеркәсіптік дизайн және брендинг(ағылшын тілінде)

    Цель: Изучение классификационных групп товаров, количественных характеристик товаров, факторов, обеспечивающие формирование и сохранение товароведных характеристик, виды потерь, причины возникновения, также вопросов прогнозирования ситуации нарынке, определения места бренда нарынке, оценивание бренда и продукта, качества продвижения Курс о товарах, его потребительские ценности. Теоретические основы товароведения: основные понятия, цели, задачи, принципы, функции, методы, основополагающие товароведные характеристики и факторы, виды товарных потерь, причины их возникновения и порядок списания, классификацию ассортимента, товароведные характеристики продовольственных и непродовольственных товаров однородных групп, оценку их качества, маркировку, условия и сроки транспортирования и хранения. Способы оптимизации процессов и методики дизайн-образования, 3D-объекты, AR-технологий. Показатели бренда вобласти имиджа ибизнес-показателей. Сратегии коммуникаций изапуск успешных реклам. Скиллы вобласти маркетинга и стратегия продвижения. Аналитика бренда, запуск маркетинговых кампаний ивыпуск продуктов нарынок ипозиционирование бренда.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Инженерлік және компьютерлік графика

    МЕМСТ талаптарына сәйкес келетін сызбаларды, сызбаларды, мәтіндік техникалық құжаттарды зерттеу. Техникалық сызбаларды құрудың теория негіздері, нақты инженерлік бұйымдардың графикалық модельдері. Күрделі техникалық объектілердің сызбаларын жасау. Техникалық шешімдерді сызбаның көмегімен баяндау, сондай-ақ аспап жасау бұйымдарының құрылымын сызба бойынша түсіну (оқу), оларды жасау әдістері және әрекет ету принципі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Метрология

    Мақсаты: студенттердің өлшеуге сауатты көзқарасын қалыптастыру, студенттердің өлшеу әдістері мен құралдары, өлшем бірліктері, физикалық шамалардың негізгі бірліктерінің эталондары, ҚР өлшем бірлігі заңдары, сондай-ақ тұрақты дамуға қол жеткізу үшін маңызды құралдар туралы жалпы түсініктерін алу. ҚР Тұрақты даму мақсаттарына қол жеткізудегі Метрологияның рөлі. Өндірістік процестердің дәлдігін қамтамасыз ету, тұрақты даму мақсаттарына жету үшін метрологияға ықпал ету тұжырымдамасы. Елдегі және шетелдегі Метрологияның қазіргі жағдайы, олардың бірлігін қамтамасыз етудің өлшемдері, әдістері мен құралдары, қажетті дәлдікке қол жеткізу жолдары, дамыған елдерде метрология бойынша қызметті ұйымдастыру, метрология бойынша халықаралық және өңірлік ұйымдар туралы. Метрологияның теориялық, ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері, өлшем бірлігін қамтамасыз етудің құқықтық негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өнімнің сәйкестігін растау

    Мақсат: Студенттердің сәйкестікті растау саласында білім алуы, студенттердің сәйкестікті растау саласындағы нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру. Қазақстан Республикасындағы сертификаттау қағидалары мен ережелері, сертификаттау саласы, тағам және ауыл шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растау схемы, ережелері мен тәртібі, Қызметтер мен сапа жүй элерин сертификатау курсов. Сертификаттаудың түрлері. Растау белгілері. Міндетті және эрікті аттестация. Орналасқан жерді, өнімдер мен жүктерді, штрих-кодтарды анықтауға арналған сектор-3 бағдарламалық қамтамасыз этоту. Сададағы өнімді бирегей анықтау үшін штрих-кодтарды (GTIN) алу. Өндірушіден тұтынушыға дейін жеткізу тізбегі бойынша барлық өнімдерді бірегей тануды анықтау және пайдалану үшін сектор-3 бағдарламасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістерінде сапа менеджменті жүйесін әзірлеу 1

    Азық-түлік кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесі саласында IDEF0 цифрлық бағдарламалық құралын қолдануды зерттеу. Сапа менеджменті жүйесі саласындағы терминологияны қарастыру. Процесті және жүйелік көзқарасты қалыптастыру. Азық-түлік кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін дамыту тәсілдерін зерттеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өлшемдердің физикалық негіздері және эталондар

    Мақсат: Пәнді меңгеру мақсаты – өлшеу құралдарының құрылысына жататын физикалық әсерлерді және физикалық шама бірліктерінің эталондарын оқу.   Халықаралық стандарттау және сертификаттау негіздері. Қазіргі халықаралық нормативтік құжаттар стандарттау және сертификаттау рәсімдері, оның теоретикалық және заңнамалық базалары, өнім сапасының көрсеткіштері және оларды анықтау әдістері. Сапаны қамтамасыз этудің инженерлі-техникалық тәсілі, стандарттаудың технологиялық объектілерін басқару процестері. Құқықтық негіздер және ұйымыдастылық-әдістемелік принциптер. Халықаралық стандарттауды нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Деректерді талдауды бағдарламалық қамтамасыз ету 2

    Мақсат: Курс мәліметтерді талдау мен интерпретациялауға арналған жүйелерді алгоритмдік қамтамасыз ету мәселелерін қарастырады. Деректерді талдау әдістері және алынған нәтижелерді одан әрі түсіндіру сипатталған. Детерминистік және статистикалық модельдерді қолдана отырып, деректерді жіктеу мәселелеріне көп көңіл бөлінеді. Деректер өлшемдерін азайту әдістері қарастырылады. Data Mining технологиясына негізделген деректерді талдаудың жаңа әдістері зерттелуде. Эксперименттік деректерді өңдеу мәселелерін шешу үшін қолданбалы бағдарламалардың заманауи пакеттері талданады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам саласындағы бақылау жүйесі

    Мақсат: Азық-түлік өндірісіндегі қадағалану жүйесін зерделеу, дайын өнімді дайындаудың технологиялық процесінің барлық кезеңдерінде өнім өндірудегі қауіп-қатер қаупін азайту, болашақта осындай проблемаларды болдырмау үшін қауіптілігі жоғары аймақтарды бақылау.   Тағам өндірісіндегі бақылау жүйесі туралы түсінік. Дайын өнімді өндіруге арналған технологиялық процестің барлық кезеңдерінде тағам шикізаты мен өнім жүйесін көрсету. Азық-түлік тұтынушысы үшін қауіпсіздікке қатысты мәселелер. Өнімдерді өндіру кезінде қауіпті азайту, ерекше жағдайларға тез жауап беру. Болашақта осындай проблемалардың алдын алу үшін анықталған жоғары қауіпті учаскелерде бақылау. Кәсіпорыннан тыс температуралық режимдерді (сыртқы бақылау), өндіріс процесін және құжат айналымын (ішкі бақылау) Сақтау, өнім қауіпсіздігін Құжаттамалық растаумен технологияны және регламенттелген операцияларды сақтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің сапасын сенсорлық бағалау

    Мақсаты: азық-түлік тауарларының сапалық белгілерінің номенклатурасына дәмдік және органолептикалық (сенсорлық) талдау мен көрсеткіштердің әдіснамасының негіздері мен негізгі әдістері туралы білім алу. Тауарлардың сенсорлық белгілері, дәмдеу және микробиологиялық талдау әдістері, дегустатор сарапшыларына қойылатын талаптар, балл шкаласын жасаудағы және профильдік талдаудағы сараптамалық әдістер, дегустациялық және аспаптық талдау нәтижелерінің өзара байланысы. Сарапшылардың сенсорлық қабілеттерін анықтау. Дегустаторлардың іскерлік қасиеттерін анықтау, Тамақ өнімдеріне органолептикалық талдау жүргізу бойынша сараптамалық топты (дегустациялық комиссияны) қалыптастыру. Органолептикалық бағалаудың баллдық шкалалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өндірісі қауіпсіздігінің менеджмент жүйесі 2

    Мақсат: Қауіпсіздік көрсеткіштері мен түрлерін; ластаушы заттар мен улы заттардың түрлерін, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптарды; өнімдердегі улы заттарды анықтау әдістерін зерттеу Өнімнің қауіпсіздік көрсеткіштері, оның түрлері, тағамдық қоспалар және олардың жіктелуі, нормалаудың гигиеналық принциптері және тағамдық қоспалардың қолданылуын бақылау. Азық-түліктің улы және негізгі ластану көздерін, тағамдық қоспалардың негізгі топтарын анықтау. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы КО ТР негізгі ережелері (КО ТР 021/2011) және тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару қағидаттары. Алиментариус Кодексінің Принциптері. ХАССП жүйесінің принциптері. Алдын ала кезеңдер. Бастапқы ақпаратты жинау және талдау. Тиісті өндірістік тәжірибелерді талдау және қолдану. Тамақ өнімдерінде кездесетін улы элементтер (мысалы, қорғасын, кадмий, сынап, мышьяк), пестицидтер және антибиотиктердің қалдықтары., Микотоксиндерді (афлатоксин, охратоксин және т.б.), нитрозаминдерді, полихлорланған бифенилдерді (ПХД) және басқа да зиянды қосылыстарды анықтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Мақсаты: Ғылыми зерттеулер жүргізу, ғылыми ақпаратты іздеу, жинау және талдау әдістерін қолдану дағдыларын игеру,  сондай-ақ ғылыми жұмыстар жазуға дайындық Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты. Фундаменталды, қолданбалы және ізденістік ғылымдар. Теориялық және эмпирикалық зерттеу деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу бағытын таңдау және тақырыптың негіздемесі. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнім жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапханалардағы әдебиетті жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми еңбектер, академиялық жазба жанрлары және олардың сипаттамасы (мақала, рецензия, монография, диссертация, реферат, аннотация). Ғылыми еңбектің тілі мен стилі. Ғылыми еңбектерді редакциялау және рецензиялау. Ғылыми қызметтің этикалық қағидаттары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздігі

    Мақсат: Тесттер мен бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және өткізу әдістерінің негізгі ережелері туралы, әртүрлі салалардағы өнімдерді зерттеу, анықтаушы және бақылау сынақтарын өткізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелерін шешуде білімді одан әрі пайдалану үшін тест нәтижелерін өңдеу туралы білім қалыптастыру. Тестілеудің және бақылаудың міндеттері мен түрлері. Технологиялық процесс ретінде сынақ. Дайындық және тестілеу, тестілеудің бірлігі туралы жалпы ережелер. Механикалық кернеуге арналған тестер. Климаттық әсерлерге арналған сынқтар, сенімділікке арналғантер: тест нәтижелерін талдауды жоспарлау, английская және өңдеу: сынқтарды техникалық қамтамасыз ету, сынақ зертханаларына қойылатын талаптар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам саласындағы бақылау жүйесі

    Мақсат: Азық-түлік өндірісіндегі қадағалану жүйесін зерделеу, дайын өнімді дайындаудың технологиялық процесінің барлық кезеңдерінде өнім өндірудегі қауіп-қатер қаупін азайту, болашақта осындай проблемаларды болдырмау үшін қауіптілігі жоғары аймақтарды бақылау. Тағам өндірісіндегі бақылау жүйесі туралы түсінік. Дайын өнімді өндіруге арналған технологиялық процестің барлық кезеңдерінде тағам шикізаты мен өнім жүйесін көрсету. Азық-түлік тұтынушысы үшін қауіпсіздікке қатысты мәселелер. Өнімдерді өндіру кезінде қауіпті азайту, ерекше жағдайларға тез жауап беру. Болашақта осындай проблемалардың алдын алу үшін анықталған жоғары қауіпті учаскелерде бақылау. Кәсіпорыннан тыс температуралық режимдерді (сыртқы бақылау), өндіріс процесін және құжат айналымын (ішкі бақылау) Сақтау, өнім қауіпсіздігін Құжаттамалық растаумен технологияны және регламенттелген операцияларды сақтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Бұзбайтын бақылау әдістері

    Мақсаты:студенттердің бұзбайтын бақылау (ББ) әдістері, олардың тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін қолданылуы туралы теориялық және практикалық білімдерін игеру болып табылады. Курс студенттердің өнім сапасын арттыру және өндіріс процесінің барлық кезеңдерінде тәуекелдерді азайту үшін тамақ өнеркәсібінің халықаралық стандарттары мен нормативтік талаптарына сәйкес ББ қолдану дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Тағам өнеркәсібіндегі бұзбайтын бақылау (ББ) бойынша курс өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін зақымдамай бақылау әдістерін қолдануға қажетті білім мен практикалық дағдыларды ұсынады. Курс аясында ультрадыбыстық, рентгендік, магниттік және визуалды бақылау сияқты негізгі ББ әдістері, олардың қаптаманың тұтастығын тексеру, азық-түлік өнімдерінің құрамы мен құрылымын талдау, санитарлық жағдайларды мониторингілеу үшін қолданылуы қарастырылады. Сондай-ақ, тағам өнеркәсібі жағдайларында ББ қолдану ерекшеліктері, оның ішінде қауіпсіздік талаптарына, нормативтер мен стандарттарға сәйкестігі талқыланады. Жасырын ақауларды, инфекцияларды және ластануларды диагностикалау әдістері өнім сапасын жақсартуға және тұтынушылардың сенімін арттыруға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өнім сапасын басқарудың статистикалық әдістері

    Мақсат: Өнімдерді статистикалық бақылау және сапасын басқарудың ғылыми әдістерін студенттерге үйрету және осы әдістерді өндіріске енгізу болып табылады. Статистикалық бақылау мен өнім сапасын басқарудың ғылыми әдістері. Сапа менеджментіндегі кездейсоқ шамалардың таралу заңдары. Диаграммалар. Шеварттың бақылау кестелері. функцияның өлшенген параметрін бақылауға арналған FMEA карты. Статистические данные сапаны бақылау кестелерін қолдану. Статистикалық қабылдауды бақылау. Деректерді басқару, статистикалық талдау және нәтижелерді қамтамасыз ету үшін IBM SPSS статистикасы бағдарламасы. Statistica 13 көмегімен талдау. Бұл бағдарламада статистикалық ақпаратты жинау, өңдеу, жалпылау және талдаудың заманауи әдістерін есептеу. Жеті негізгі құрал. Жеті жаңа құрал. Сапа функциясын қолдану (QFD). Сәтсіздіктердің сипаты мен салдарын талдау (FMEA). AQL.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өлшеу күйін бағалау

    Мақсат: Қызметтің мәлімделген (бекітілген) саласында өлшеулерді орындау бойынша зертхананың мүмкіндіктерінің сәйкестігін растау, сынақ, өлшеу зертханаларында және өндірістік және талдамалық бақылау зертханаларында өлшеулердің жай-күйін бағалау мәселелерін зерделеу. Мәлімделген (бекітілген) қызмет саласында өлшемдерді орындау бойынша зертхананың мүмкіндіктерінің сәйкестігін растау. Қазақстан Республикасының өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесі ҚР СТ 2.4-2019 өлшеу құралдарын тексеру. Ұйымдастыру және өткізу тәртібі. ҚР СТ 2.254-2012 аналитикалық, сынақ және өлшеу зертханаларында өлшеу жағдайын бағалау. Зертханада өлшеу жағдайын бағалау бойынша қызметтер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпорын экономикасы

    Мақсат: Кәсіпорын экономикасына тұтас көзқарас қалыптастыру, студенттер арасында жүйелі экономикалық ойлау, күрделі экономикалық есептерді шешуге үйрету, экономикалық есептеулер жүргізу дағдыларын дамыту және басқару шешімдерін негіздеу үшін пайдалану. Кәсіпорында өндіріс процестерін ұйымдастыру. Кәсіпорында басқару процесс ұйымдастыру. Кәсіпорынның ресурстары және оларды тиімді пайдалану. Өндіріс шығындарын қалыптастыру, өнімнің өзіндік құнын есептеу, кәсіпорынның баға саясаты. Кәсіпорынның қаржылық ресурстары, шаруашылық қызметтің тімділігі. Кәсіпорынның инновациондық қызметі. Өним сапасы. Кәсіпорынның инвестициялық саясаты. Персоналдың еңбегін ұйымдастыру және уәждеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін идентификациялау және бұрмалау

    Мақсаты: болып табылады негізгі сипаттамалары бойынша тағамның сәйкестігін немесе түпнұсқалығын анықтау әдістерін зерттеу және игеру. Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау, сәйкестендіру түрлері мен әдістерін, объектілерді, субъектілерді, сәйкестендіру және жалғандықты анықтау әдістері мен әдістерін, бірдейлендірілген тамақ өнімдерінің топтарын анықтаудың тұжырымдамалары. Қазақстан Республикасының және басқа елдердің заңнамалары тұтынушылардың құқықтарын қорғауға, тауарларды сәйкестендіруге арналған нормативтік базаға бағытталған. Азық-түлік өнімдерінің жекелеген топтарын бұрмалаудың ықтимал түрлері, тамақ өнімдерінің жекелеген түрлерін жалған анықтау критерийлері мен әдістері. Бұрмалаудың құқықтық, әлеуметтік және адамгершілік салдары. Пәнді зерттеу азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау мәселелерін шешудің әдістемесіне, студенттің түпнұсқалығын анықтауға және азық-түлік өнімдерінің жекелеген топтарын бұрмалауды анықтайтын дағдыларға ие болуына арналған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономикалық теория негіздері

    Мақсат: Студенттердің экономика негіздері бойынша базалық білімін қалыптастыру, оларды қоғамның экономикалық өмірінде болып жатқан түрлі процестерді өз бетінше талдау және бағалауды үйрету. Экономиканың маңызы мен рөлі. Заманауи өндіріс факторлары. Қоғамдағы экономикалық қатынастар. Нарық. Макроэкономика. Өндіріс-экономикалық игіліктің көзі. Экономикалық көрсеткіштер және олардың мәні.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Цифрлық ортада деректерді қорғау және қауіпсіздігі

    Мақсаты: Терминология білімін қалыптастыру және ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің практикалық дағдыларын меңгеру   Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен өлшемдері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығын және қол жетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдердің жіктелуі. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сапа басқару саласындағы құжаттарды әзірлеу

    Мақсат: Болашақ мамандарға стандарттар мен нормативтік құжаттамаларды әзірлеуде арнайы білім мен дағдылардың жиынтығын үйрету, әзірлеу кезеңдерінің құрылымы бойынша білім беру; стандарттарды әзірлеу құрылымы, мемлекеттік бақылау және қадағалау қызметтері туралы ақпаратты игеруге үйрету. Нормативтік құжаттаманың құрылымы, ұлттық стандарттарды әзірлеу және үйлестіру, ТР қолдану, номенклатураны таңдау негіздемесі, стандарттардың құрылымдық элементтері.Академиялық жазудың әртүрлі түрлерін қолдану. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезеңдері, нормативтік құжаттардың түрлері мен санаттары. Стандарттау туралы Қазақстан Республикасының Заңы 2018 жылғы 5 қазандағы № 183-VІ ҚРЗ. Туралы заңы,   Стандарттау  бойынша жұмыстарды жоспарлау. Қазақстан Республикасының Ұлттық стандарттау жүйесі. ҚР СТ 1.5-2019 Ұлттық стандарттар мен стандарттау жөніндегі ұсынымдарды құруға, баяндауға, ресімдеуге және мазмұнына қойылатын жалпы талаптар. Мемлекетаралық стандарттау жүйесі. Стандарттау  жөніндегі құжаттардың каталогы, нормативтік техникалық құжаттардың бірыңғай мемлекеттік қоры.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сандық технологияларға кіріспе

    Мақсат: Кәсіпорындарда цифрлық технологияларды қолдану дағдыларын, сондай-ақ цифрлық технологиялар саласындағы кәсіби құзыреттерді қалыптастыру Цифрлық карталар. Цифрлық технологияларды қолдану. Өндірісте сандық технологияларды еангізу. Бұлтты аспаптар мен сервистер көмегимен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технология. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық технологияны қолдану арқылы мәліметтерді өңдеу. Мәліметтер базасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Электротехника және электр жабдықтары

    Мақсат: Электрлік құрылғылар мен өлшеу қондырғыларының жұмыс істеу принциптері, электрлік және магниттік тізбектерде болатын физикалық процестерді оқыту Электр аспаптары мен өлшеу қондырғыларының жұмыс істеу принципін зерттеу. Электр және магниттік тізбектерде болатын физикалық процестер. Электр жабдықтарының мақсаты, функциялары және мүмкіндіктері. Электрлік өлшеу құралдарының қасиеттері. Құрамында электрлік және электронды сұлбалары бар құрылғылар мен қондырғылардың жұмыс істеуі бойынша нұсқаулықтарды, сипаттамаларды және техникалық деректер парақтарын зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тұтынушыға бағытталған тағам өнімдерін жобалау

    Мақсат: тамақ өнімдерін жобалау технологиясын, инновациялық өнімді, креативті өнімді және модульдік жобалауды, әзірленіп жатқан тамақ өнімінің тұжырымдамасын жасауды, қорытынды тұжырымдаманы талдауды, бағалауды және таңдауды, қорытынды тұжырымдама шеңберінде тұтынушылардың талаптарына басымдық беру деректері негізінде тамақ өнімінің негізгі техникалық сипаттамаларын айқындауды және құрылымдауды зерделеу. Тағам дизайны. Инновациялық өнім. Шығармашылық өнім. Өнімді жобалаудың себептері. Азық-түлік бизнесінің стратегиясы. ЖЖЖ қажеттілігінің себептері. Тағамдарды жобалаудың ғылыми әдістерін қолдану. Азық-түлік өнімдерін қайта өңдеу. Мақсатты аудитория мен тұтынушылардан сауалнамалар мен сұхбаттар. Тәуекелдік жағдайдың деңгейі мен ықтималдығы. Азық-түлік тауарларының мақсатты нарығын анықтау және оның құрылымын бағалау, бәсекелестікті талдау және бәсекеге қабілеттілікті бағалау, тұтынушылардың талаптарын анықтау, тұтынушылық және техникалық салыстыру жүргізу, өнімді жылжыту, шығаруды ұлғайту, сапаны жақсарту. Модульдік дизайн.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістерінде сапа менеджменті жүйесін әзірлеу 2

    Азық-түлік кәсіпорындарындағы сапа менеджменті жүйесі, оның элементтері және жүйенің қалыптасу үдерісі саласындағы тәжірибелік дағдыларды меңгеру. Тамақ кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесінің тиімділігі мен тиімділігін бағалаудың әдістемелік тәсілдерін меңгеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ кәсіпорындарындағы менеджмент жүйесіндегі адам ресурстары

    Мақсат:МС ИСО 9001:2015 стандартын, персоналдың біліктілігін арттыру жолдарын, персоналды ынталандыру мен ынталандырудың тиімді технологияларын, көшбасшылық көшбасшылықты, фактілер мен жеткізушілермен өзара тиімді қарым-қатынасқа негізделген шешім қабылдауды үйрену Адам ресурстары. МС ISO 9001:2015 талаптары. Персоналдың біліктілігін арттыру жолдары. персоналды ынталандырудың және ынталандырудың тиімді технологиялары. ISO 9001:2015 стандарты персоналды басқару тұтынушыға бағдарлану. көшбасшылық. процесстік тәсіл. қызметкердің қатысуы. басқаруға жүйелік көзқарас. тұрақты жақсартулар. фактіге негізделген шешім қабылдау. жеткізушілермен өзара тиімді қарым-қатынастар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау

    Мақсаты: Халықаралық стандарттау және сертификаттау саласындағы терминологиялық және нормативтік-техникалық құжаттама. Халықаралық стандарттау және сертификаттау негіздері, стандарттаумен өнім сапасын басқару негіздері және оның әдіснамалық негіздері, халықаралық сертификаттау қағидаларымен және қағидаттарымен, сондай-ақ сертификаттау әдістерімен танысу. Қазіргі заманғы халықаралық құжаттардың нормативтік құжаттары стандарттау және сертификаттау рәсімдері, оның теориялық және заңнамалық негізі, өнім сапасының көрсеткіштері және оларды анықтау әдістері. Сапаны қамтамасыз етуге инженерлік-техникалық тәсіл, стандарттаудың технологиялық объектілерін басқару процестері. Құқықтық негiздер және ұйымдық-әдiстемелiк принциптер. Халықаралық стандарттауды нормативтiк-әдiстемелiк қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірісінің қауіп-қатерлерін талдау

    Мақсат: Қауіп-қатерлерді талдауды, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының санитарлық-гигиеналық талаптарға сәйкестігі мәселелерін зерттеу, қауіпті фактордың тәуекел дәрежесін анықтау, қауіпті фактордың пайда болу ықтималдығын бағалау, қауіпті факторды енгізуден болатын зардаптардың ауырлығын талдау Қауіп-қатерді талдау. Азық-түлікті тұтынуға байланысты қауіптерді анықтау процессі. Қауіпті фактордың пайда болу қаупінің дережесі, осы фактордың пайда болу ықтималдығы, қолдану үшін қажетті әдістер. Сандық және сапалық бағалау. Нормативтік талаптар (өндіруші және/немесе экспорттау елінің заңнамасына сәйкес). Тағам өнеркәсібіндегі тәуекелді талдау түрлері. Қауіпті факторлардың классификациясы. Химиялық, физикалық, биологиялық факторлар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Дәлдікті нормалау және өзараалмастыру

    Мақсат: Пәннің мақсаты дәлдік нормаларын белгілеу тәртібін, өнімдер мен технологиялық процестердің параметрлерін белгілеу ережелерін анықтайтын негізгі нормативтік құжаттарды оқу болып табылады. Өзара алмастыру және дәлдік туралы негізгі ұғымдар. Қосылыстардың дәлдігін қалыпқа келтіру және таңдау. Өзара алмастырудың жалпы принциптері. Өзара алмастыру анықтамасы және оның түрлері. Толық және толық емес алмастыру. Сыртқы және ішкі өзара алмасу. Функционалды алмастыру. Өлшемдерді анықтау: номиналды, шекті, жарамды. Бұйымдардың берілген дәлдігіне қол жеткізу негіздері, бұйымдардың өзара алмастыру әдістері және оларға қол жеткізу жолдары. Стандарттау мен өзара алмастырудың теориялық негіздері, Нормативтік-техникалық құжаттаманы зерттеу. Жабдықты жобалау, дайындау және пайдалану кезіндегі жалпы техникалық стандарттар. Өлшеу әдістері мен құралдарын таңдау. Зертханалық жағдайда өлшеу жұмыстарын жүргізудің бастапқы дағдыларын меңгеру, эксперименттік және анықтамалық деректерді пайдалана отырып есептеулер жүргізе білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Web-технологиялар

    Мақсат: Web-ресурстарды құру, қолдау және басқару үшін заманауи web-технологиялар мен құралдарды оқу, практикалық қызметте қазіргі заманғы аспаптық құралдарды қолдану дағдылары мен іскерліктерін меңгеру. Веб-технология кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Веб-технологииң құрылымы мен принциптері. Технология және веб-желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттар құру. РНР бағдарламалау тілін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құру принциптері. Веб-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Пайдаланушы функцияларын құру ережелері. Қызмет көрсету бағдарламалары. HTML беттерін дайындау құралдары

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бизнесті жоспарлау

    Мақсат: Кәсіпкерлік қызметті реттеудің негізгі бағыттарын оқып білу.   Кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу және оның объектісі, кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеудің объективті қажеттілігі және оның мәні. Нарықтық экономиканың қалыптасуы мен дамуындағы мемлекеттің рөлі. Мемлекеттің экономикалық рөлі мәселелері бойынша негізгі ғылыми бағыттар. Кәсіпкерлік қызметтің экономикалық функциялары және оның нарықтық экономика жағдайында жұмыс істеу ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өлшеу құралдары мен түрлендіргіштердің теориясы мен есебі

    Мақсат:Типтік өлшем түрлендіргіштерінің құрылыс принциптерімен және қолдану аймақтарымен, олардың нормаланған метрологиялық сипаттамаларын анықтай отырып, әртүрлі физикалық шамаларды түрлендіруге қатысты мәселелерді зерттеу. Әр түрлі физикалық шамаларды түрлендірумен, типтік өлшеу түрлендіргіштерін құру принциптерімен және қолдану салаларымен, олардың нормаланатын метрологиялық сипаттамаларын анықтаумен байланысты мәселелерді зерттеу. Техникалық тапсырмаларға сәйкес әзірленген өлшеу, сынау және бақылау құралдарының бөлшектері мен тораптарын есептеу және жобалау және жобалауды автоматтандырудың стандартты құралдарын пайдалану. Физикалық негіздер және өлшеу теориясы, өлшеу түрлендіргіштері мен өлшеу құралдарын құру принциптері; өлшеу түрлендіргіштерінің дәлдігі мен шуылға төзімділігін арттыру әдістері мен түрлендіру әдістері, өлшеу құралдарының құрылымдық синтезі мен сапасын талдауды математикалық өңдеу негіздері, автоматтандырылған жобалау жүйелерінің құрылымы мен құрылу принциптері

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сынақ зертханаларын аккредиттеу критерийлеріне сәйкестігін бағалау

    Мақсаты:Халықаралық талаптарға сәйкес сынақ, тексеру зертханаларына аккредиттеудің жалпы талаптарымен танысу.  Сынақ зертханаларында сапа менеджменті жүйесін зерттеу және дамыту. ISO/IEC 17025-2019 сынақ және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар бойынша бейтараптық ұғымы. Метрологиялық бақылау. Сынақ немесе калибрлеу объектілерімен жұмыс істеу әдістерін таңдау, тексеру және тексеру.  Өлшеу белгісіздігін бағалау. ISO / IEC 17025-2019 басқару жүйесіне қойылатын талаптар

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірісіндегі өндірістік бақылау

    Мақсаты:Өнімнің санитарлық-эпидемиологиялық және экологиялық қауіпсіздігін, оның өндірісі мен айналымы (сақтау, тасымалдау, өткізу және кәдеге жарату) процестерін қамтамасыз ету, өнімнің сапасын басқару. Өндірістік процесс, процесті басқару жүйелері, тағам өндірісіндегі шығындар құрамы, оларды жіктеу және ішкі есеп беру саласындағы білімді қалыптастыру және нақтылау. Өндірістік есептің жалпы қабылданған принциптері. Қазіргі әлемдік есеп тәжірибесіндегі өндірістік есептің негізгі тұжырымдамалары. Бекітілген нормалар бойынша өндірістік есеп пен есептілікті ұйымдастыру. Экожүйелердің тұрақты даму стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Өндірістегі экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Деректерді интеллектуалы талдау

    Мақсаты: Жасанды интеллект негіздері. Басқа басқару жүйелелері арасында интеллектуалды талдау орны және заманауи технологияларды қарау. Деректерді талдаудыңда интеллектуалды бағдарламаларының нақты мысалдары. Интеллектуалды деректерді талдау әдістері және зияткерлік жүйелерді құрудың бағдарламалық құралдары. Зерттелген зиаткерлік әдістер тұрғысынан қолданбалы тапсырмалар белгілеу. Интеллектуалды бағдарламалық жасақтаманы қолдану арқылы өтініш тапсырмалары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік негіздері

    Мақсат: Кәсіпкерлік қызмет туралы білімді қалыптастыру, өз ісін құру дағдыларын қалыптастыру, бизнесті жүргізудің ережелері мен тәсілдерін меңгеру Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникилық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікти дамытудағы ортаның рөли, кәсіпкерлік шімдерді қабылдау технологии; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және Лицензия тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу механизмдері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді азаитудың негізгі тәсілдері; кәсіпкерлик қызмет және корпоративтік мәдениетінің негізгі элементтері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өлшеу, бақылау және сынауды автоматтандыру

    Мақсат: әртүрлі физикалық шамаларды автоматтандыру, күрделілігі әртүрлі стандартты өнеркәсіптік интерфейстерді қолдану арқылы компьютер негізінде автоматтандырылған өлшеу құралдарын құру, өлшеулерді автоматтандыру, бақылау және сынау мәселелерін оқу. Өлшемдерді, сынқтарды және бақылауды автоматтандырудың миндеттері мен құрамдастарын қарастыру. Өлшемдерді, бақылауды және сынуды автоматтандыруды техникилық, бағдарламалық және метрологическиелық қамтамасыз ету. Әртүрлі физикалық шамаларды автоматтандыру мәселелері, күрделілігі әртүрлі стандарты өндірістік интерфейстерді қолдану арқылы ЭЕМ негізінде автоматтандырылған өлшеу құралдарын құру. Сандық өлшеу құралдарының метрологиилық сипаттамаларын анықтаудың нормативтері мен реттеу әдістері. Өнім сапасын бақылау және өлшеу үшін бақылау-өлшеу аспаптары мен сыну жабдықтарын таңдау және реттеу

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Менеджмент жүйесінің аудиті және сертификаттау

    Мақсат: Студенттердің сыртқы және ішкі сапа аудитін өткізу тәртібі туралы, нормативтік құжаттардың құрылысы, презентациясы, дизайны және мазмұны туралы сараптамалық пікірлерін қалыптастыру Аудит. Сапа менеджменті жүйелерін сертификаттау. Менеджмент жүйелеріне аудит жүргізу және сертификаттау, бағалау және талдау. Аудит түрлері. Аудит мақсаттары. Аудит принциптері. Кәсіпорын аудиторлары. Аудит бағдарламасы. Аудит бағдарламасын басқару. Аудит процесі. Сапа менеджменті жүйесінің аудит кезеңдері және оны сертификаттау. Басқару жүйелерін тексеру және сертификаттау. Менеджмент жүйесінің аудиті бойынша нұсқаулық. Менеджмент жүйесіне аудит және сертификаттау жүргізу бойынша ҚР СТ ISO 19011-2019 стандартының талаптары. Жүргізу процесін зерделеу, менеджмент жүйесін сертификаттау кезінде аудиттің сәйкессіздігін жіктеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Саланың жалпы технологиясы және тағам өнімдерін стандарттау

    Мақсат: Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы және оларды стандарттау туралы білімдерін қалыптастыру. Тамақ өнімдерінің ассортиментін зерделеу, нормативтік құжаттармен, стандарттармен және заңнамалық актілермен, тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық схемаларымен жұмыс істеу, тауарларды саны мен сапасы бойынша қабылдау, азық-түлік стандарттарының талаптарына сәйкес тамақ өнімдерін тасымалдау, сақтау, өткізу ережелері мен шарттарының сақталуын қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету

    Мақсат: Студенттердің теориялық және практикалық білімін жалғастыру, ғылыми ұйымдардың негізінде ұйымдастырылады, техникалық құралдар, ереже және бірлік,өндірістегі өлшеудің қажетті дәлділігін біліп, жетістіктерге жету. Өндіріс тиімділігін арттырудағы және өнім сапасын басқарудағы метрологиялық қамтамасыз етудің маңызы. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерінде мамандар шешетін метрологиялық қамтамасыз етудің негізгі міндеттері. Өндіріс дайындауды метрологиялық қамтамасыз ету. Метрологиялық қамтамасыз ету негіздері. SCADA жүйелерін қолдану.Тәуліктік жұмыс режимінің технологиялық мнемоникалық диаграммаларын әзірлеу ортасы және бағдарламалау.Мемлекеттік қадағалау жүйесі, өлшем бірлігін ведомствоаралық және ведомстволық бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Кедендік бақылау

    Мақсаты:Кедендік органдарда тауар статусын, транспорттық құралдардың және кедендік бақылаудағы тұлғалардың  сәйкестік белігісін  анықтау мақсатында, кедендік ережелерді бұзушылықтардың алдын-алу және кеден саласында жауапкершілікті жүзеге асыру.   Кеден құқығы мәселелерінің өзіндік идеясы. Кедендік бақылау жүйесінің жұмыс істеу ерекшеліктері туралы тұтас түсінік қалыптастыру. D-Sector TS бағдарламасында кедендік құжаттарды құру. 3-сектор бағдарламасы. ETN VED тауар кодын анықтау. Функцияларға жалпы шолу, бағдарламаның мүмкіндіктері мен пайдалану процесін практикалық көрсету. Декларация толтыру. Электрондық декларациялау жүйесі ASTANA-1. Қызмет жүйесі: өзін-өзі тіркеу, электронды қашықтықтан декларациялау, қағазсыз жеткізілім құжаттары, электрондық пошта. төлемдер, тауарларды авторизациялау орындары. Бір терезенің негізі, ұсынылған құжаттардың, мөртабандар мен мөрлердің шынайылығын анықтау. Тәуекел санаттары. Тауар декларациясын 4 дәлізге бөлу - жасыл, көк, сары және қызыл. Кедендік рәсімдеудің артықшылықтары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Саланың жалпы технологиясы

    Мақсат: Саланың жалпы технологиясы пәнін (модульін) меңгеру мақсаты өндірістік-технологиялық, конструкторлық және ғылыми-зерттеу қызметіне қажетті теориялық білімдерді және тамақ шикізатымен жұмысты басқаруды ұйымдастыру саласындағы практикалық дағдыларды меңгеру болып табылады. Пәннің қысқаша мазмұны: жануарлар мен өсімдік тектес шикізат негізінде заманауи технологияларды қолдану арқылы алынатын түрлі тамақ өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары. Пән бакалаврлардың тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процесін ұйымдастыру, аспаптар мен жабдықтарды, өлшеу жүйелерін пайдалану бойынша өңдеу саласының практикалық міндеттерін өз бетінше шешу үшін қажетті білім мен дағдыларды игеруіне байланысты көптеген мәселелерді қамтидыі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 7

Оқыту нәтижелері

  • Стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы кәсіби қызметте бағдарламалық құралдарды, ақпараттық, цифрлық технологияларды, жасанды интеллект пен инженерлік есептеулерді пайдаланады
  • Кәсіптік қызметте экономика, кәсіпкерлік, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық негіздерін білуді қолданады
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешу үшін математикалық әдістер, физиканың негізгі заңдары туралы білімдерін қолданады
  • Ғылыми және өндірістік қызметтегі кәсіби міндеттерді шешуде жаратылыстану -ғылыми пәндер білімін, фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктерді білу мен түсінуді қолданады
  • стандарттау негіздерін, нормативтік құжаттаманы және өнім сапасын басқару саласындағы Физикалық өлшеудің заманауи әдістерін пайдалана отырып, нарық сұранысына бағдарлана отырып, өнімнің, брендтің және дизайнның табысты бейнесін жасау үшін модульдік жобалау бойынша озық білімді қолданады
  • ғылыми зерттеу әдістері туралы білімді, ғылыми және өндірістік қызметтегі академиялық жазу жанрларын және ғылыми этика мен академиялық адалдық принциптері мен мәдениетін ұстана отырып, тамақ өнімдерін стандарттау, сертификаттау, метрология және сапа менеджменті саласындағы ғылымдағы нейрондық желілерді қолданады
  • тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында азық-түлік қауіпсіздігі жүйесін жобалайды, қазіргі заманғы сынақ әдістерін білу негізінде өндіріс процесі мен кедендік бақылау жүйесінің білімін көрсетеді
  • азық-түлік саласының тәуекелдеріне талдау жүргізеді, тұрақты дамуды қамтамасыз ету үшін экологиялық проблемаларды және өндіріс тіршілігінің қауіпсіздігін шешеді
  • Тағам өндірістерінде стандарттау, сертификаттау, метрология және сапаны басқару саласында экономика және кәсіпкерлік білімдерін қолданады
  • халықаралық тәжірибе мен тәжірибені қолдана отырып, сертификаттау органдарын, өлшеу және сынақ зертханаларын аккредиттеу рәсімін, әлеуметтік, этикалық және ғылыми ойларды ескере отырып, ақпаратты жинау мен түсіндіруді түсінеді
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз етуді, өлшеу процестерін, сынақтарды, электр жабдықтары мен аспаптарды пайдалануды, өлшеулердің дәлдігінің оңтайлы нормаларын белгілеуді, бұзбайтын бақылаудың қазіргі заманғы әдістерін білу негізінде автоматтандырылған бақылау жүйелері мен сынақтарды пайдалана отырып, бақылаудың дұрыстығын орындау жөніндегі іс-шараларды жүргізеді
  • Тамақ өндірістерінде және метрологиялық зертханаларда сәйкессіздіктердің себептерін анықтау үшін сапа менеджменті мен аудит жүйесін енгізу жобасын әзірлейді.
  • Техникалық реттеу саласында практикалық мәселелерді шешуде аналитикалық және зерттеу дағдыларын қолданады, білім беру процесінің субъектілерінің өзара іс-қимылын қамтамасыз ете отырып, оқыту үшін персоналды даярлау бағдарламасын әзірлеуге дайын
Top