7M07240 Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты 7М072 «Өңдеу және өңдеу өнеркәсібі» бағыты бойынша жоғары білім беру жүйесіне және сүт және сүт өнімдерінің технологиясы саласындағы ғылыми-өндірістік салаға құзыретті ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіндегі сапалық көрсеткіштерінің ғылыми зерттеу методологиясы
Мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіндегі сапа көрсеткіштерін ғылыми зерттеу әдіснамасында магистранттардың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе.Әдістемені әзірлеу сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіндегі сапа көрсеткіштерін ғылыми зерттеу. Сүт және сүт өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері мен қауіпсіздік талаптары. Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштері. Сүт пен сүт өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін ықтимал факторлар.Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау. Сүт және сүт өнімдерінің гигиеналық сараптамасы. Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сүт және сүт өнімдерінің сапасын зерттеудің заманауи әдістері
Мақсаты: магистранттардың сүт және сүт өнімдерінің сапасын зерттеудің заманауи әдістерін зерттеуде теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе. Сүттің тағамдық және биологиялық құндылығы. Сүт сапасына қойылатын талаптар. Сүт сапасын заманауи бағалау. Сүт пен сүт өнімдерін бағалау әдістерінің артықшылықтары мен кемшіліктері. Сүтті алудың және бастапқы өңдеудің заманауи технологиялары. Сүт өнімдерінің жіктелуі және ассортименті. Сүт және сүт өнімдерінің ақаулары. Сүт өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары. Сүт өнімдерінің сапасын заманауи бағалау. Сүт және сүт өнімдерін сақтау шарттары мен мерзімдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Кәсіптік пәндерді оқыту әдістемесі
Мақсаты: Магистранттардың тамақ өндірісі саласында техника және технология магистрлерін дайындайтын білім беру ұйымдарында бейіндік пәндерді оқытудың заманауи әдістерін меңгеру. Мазмұны: Магистранттың оқу бағытын ескере отырып, оқытудың құзыреттілік тәсілін жүзеге асыру. Бейіндік пәндерді оқыту кезінде студентке бағдарланған оқыту және студенттерді бағалау принциптері. «Азық-түлік өндірісі» бағыты бойынша бейіндік пәндерді оқытудың тәжірибелік-бағдарлы әдістерінің ерекшеліктері. Білім, ғылым және өндіріс интеграциясын ескере отырып, бейіндік пәндер бойынша оқу процесін жоспарлау және ұйымдастыру ерекшеліктері. Дуальды оқытуда бейіндік пәндерді оқытудың тиімділігі. Оқыту нәтижелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектеп педагогикасы және психологиясы
Мақсаты: ЖОО оқытушысының кәсіби-педагогикалық мәдениетінің негіздерін, жалпы педагогикалық құзыреттіліктерін қалыптастыру, магистранттарды жоғары оқу орындары педагогикасының теориялық және әдістемелік негіздерімен таныстыру. Мазмұны: Жоғары білім берудің заманауи парадигмалары. Қазақстандағы жоғары кәсіптік білім беру жүйесі. Педагогика ғылымының әдістемесі. ЖОО оқытушысының кәсіби құзыреттілігі. Университетте оқытудың кредиттік технологиясы негізінде оқу процесін ұйымдастыру. ЖОО-дағы заманауи білім беру технологиялары, жоспарлау, оқыту және басқару әдістері мен формалары; университет пәндерін әдістемелік қамтамасыз ету. Жоғары мектеп маманды тәрбиелеу мен қалыптастырудың әлеуметтік институты ретінде. Жастар арасында және қоғамда жаһандық және ұлттық құндылықтарды насихаттаудың тұжырымдамалары, стратегиялары, тетіктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдері өндірістерінің процестерін оңтайландыру
Мақсаты: Магистранттардың сүт өнімдерін өндірудегі негізгі технологиялық процестерді және кәсіпорындарды оңтайландыру саласында жалпы дағдыларды меңгеру. Мазмұны: Кіріспе. Сүт өнеркәсібіндегі тамақ кәсіпорындары мен технологиялық процестерді оңтайландыру туралы жалпы мәліметтер. Технологиялық процестер мен кәсіпорын қызметінің негізгі көрсеткіштері бойынша ақпаратты жинау және түсіндіру негізінде сүт өнімдерінің өндірісін оңтайландыру жолдарын талдау. Оңтайландыру деңгейлері. Өндіріс процесінің тиімділігін арттыру, өндірістің еңбек сыйымдылығын төмендету, шикізат, материалдар, энергия ресурстарын тұтынуды азайту және еңбек өнімділігін арттыру үшін тәжірибеде қолданылатын қазіргі заманғы оңтайландыру әдістері мен әдістері. Инновациялық технологиялық жабдықтарды енгізу арқылы оңтайландыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Басқару психологиясы
Мақсаты: психологиялық менеджмент саласындағы білімді игеру арқылы психологтың құзыреттілігін қамтамасыз ету, ұйымның адами ресурстарын басқару дағдыларын дамыту. Мазмұны: басқару психологиясының әдіснамалық негіздері. Басқарудың психологиялық теорияларын дамыту. Басқару психологиясының жалпы теориялық мәселелері. Басқарушылық қарым-қатынас психологиясы. Қызметкерлердің психологиялық сипаттамасы. Қызметкерлерді ынталандыру психологиясы. Ұйымның адам ресурстарын басқару технологиялары. Ұйымның кадр саясатын психологиялық қамтамасыз ету. Ұйымдағы жанжал психологиясы. Тұлғаның кәсіби деформациясының алдын алу технологиялары. Диагностикалық құралдарды құру, басшыларды даярлаудың, басқарушылық кеңес берудің цифрлық әдістерін әзірлеу түрінде практикалық іске асыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Мақсаты: ғылым феноменінің мәселелерін арнайы философиялық талдау пәні ретінде, әлеуметтік-мәдени контексте алынған ғылыми білімді өндіруге арналған арнайы іс-әрекеттің даму заңдылықтары мен тенденцияларын зерттеу. Мазмұны: Ғылым тарихы мен философиясының негізгі мәселелерінің ерекшелігі мен байланысын анықтау. Ғылымның даму заңдылықтарын және ғылыми білімнің құрылымын, ғылыми зерттеу әдістерін зерттеу. Жаратылыстану, әлеуметтік-гуманитарлық және техникалық білім әдістемесін түсіну негізінде қазіргі теория мен практиканың шындықтарын талдау. Сыни тұрғыдан ойлау қазіргі қоғамның дамуы мен жұмыс істеуінің алғышарты ретінде. Сыни ойлауды дамыту технологиялары: аргумент логикасын қарастыру және зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сүт өнімдері өндірістерінің технологиялық процестерін модельдеу
Мақсаты: магистранттарды сүт және сүт өнімдерін өндірудің, өңдеудің және өңдеудің технологиялық процестерін модельдеудің негізгі түрлері мен ерекшеліктерімен таныстыру. эксперименттік деректерді талдау және эксперименттерді жоспарлау. Мазмұны: пәнге кіріспе. Модель және модельдеу ұғымы. Модельдеу мәселелерін қою және шешім қабылдау проблемасының пайда болуы. Модельдерді ресми және бейресми сипаттау әдістерінің пайда болуының алғышарттары. Модельдерді құру әдістерінің жалпы жіктелуі. Технологиялық процестердің параметрлік схемалары. Сараптамалық бағалау әдісі (факторлардың априорлық рейтингі). Тәжірибелік деректерді өңдеу. Дисперсиялық талдау. Корреляциялық-регрессиялық талдау. Факторлық эксперимент туралы түсінік.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шет тілі (кәсіби)
Мақсаты: болашақ магистранттың кәсіби қызметінде тілді белсенді меңгеру дағдылары мен дағдыларын одан әрі дамыту негізінде шет тілді білім берудің халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі тереңдету. Мазмұны: В2,С1 деңгейлері кәсіби және академиялық мақсаттар үшін кәсіби бағыттағы бағдарлама түрінде жоғары деңгейде ұсынылған: ғылыми-ақпараттық база, ғылыми ақпаратты түсіндіру, дәлелдеу, сендіру, ғылыми полемика, академиялық жазу. Инновациялық әдістер мен технологияларды пайдалану және заманауи құралдарды (Интернет-ресурстарды) тарту. Кез-келген сабақтас пән бойынша тілдік материалды білуді көрсету.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сүт және сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі
Мақсаты: магистранттарда сүт өнімдерін өндіру кезінде сапа мен қауіпсіздікті қамтамасыз ету саласында кәсіби білімді, практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: өнімнің негізгі қасиеттері ретінде сапасы мен қауіпсіздігі.Сапаны басқарудың заманауи технологиялары мен әдістері.Өнім сапасын және сүт өндірісінің санитарлық-гигиеналық жағдайын бақылауды ұйымдастырудың негізгі принциптері. Шикі сүттің микрофлорасы сүтті микроорганизмдермен ұрықтандыру көздері болып табылады. Пастерлеудің сүт микрофлорасына әсері. ИСО 22000 стандарттарының талаптарына сәйкес тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесі, сүт кәсіпорындарында ХАССП сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесін әзірлеу және енгізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Сүт өнімдері өндірістерінде ресурс және энергия үнемдейтін технологиялар мен техникалар
Мақсаты: Сүт өнімдерін өндірудің ресурс және энергия үнемдейтін технологиялары бойынша магистранттардың кәсіптік білімдері мен тәжірибелік дағдыларын дамыту. Мазмұны: Сүт өнімдерін, стартерлік дақылдарды, ашытылған функционалды сусындар, сүзбе өнімдері, қаймақ, май жасау, балалар сүт өнімдері, зарарсыздандырылған сүтті өңдеудің ресурс және энергия үнемдейтін жабдықтары мен технологиясы. Екінші қыздыру температурасы төмен сары май мен ірімшіктерге арналған ресурс пен энергияны үнемдейтін технологиялар. Ресурсты үнемдейтін технологияларды қолдана отырып пісірілген сүтті өндірудің ерекшеліктері. Ресурсты үнемдейтін технологиялардың кемшіліктері және олардың алдын алу. Сүт өнеркәсібінің екіншілік шикізатынан сүт өнімдерінің технологиясы. Сүт өнімдерін қалдықсыз өндіру принциптері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Сүт және сүт өнімдерін кептірудің инновациялық технологиясы
Мақсаты: магистранттардың сүт және сүт өнімдерін кептірудің инновациялық технологияларын зерделеуде дағдыларын алу. Мазмұны: Кіріспе. Құрғақ сүт бөлшектерінің физикалық модельдері. Кептірудің теориялық негіздері. Құрғақ сүт өнімдерінің ассортименті. Құрғақ сүт өнімдерін өндірудің инновациялық технологиясы. Құрғақ сүт өнімдерін өндірудің жалпы технологиялық процесі. Сүтті жалпы алдын ала өңдеу. Сүтті кептірудің әртүрлі әдістері мен әдістері. Пленка (байланыс), бүріккіш (ауа) және сублимация. Негізгі кептіру қондырғылары. Бір сатылы кептіру. Екі сатылы кептіру. Үш сатылы кептіру. Бүріккіш кептірудің жұмыс принципі. Құрғақ сүт өнімдерінің ақаулары. Сүт және сүт өнімдерін кептіру сапасы мен төзімділігін арттыру жолдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Паста тәрізді және құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Мақсаты: паста және құрғақ сүт өнімдерін өндіру саласында магистранттардың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: сәйкестендіру және бұрмалаудың Теориялық түсініктері. Сүт және оны қайта өңдеу сүт өнімдерінің КО ТР 0337 талаптарына сәйкестігін стандарттау және растау. НАССР қағидаттары негізінде сүт өнімдерінің сапасын өндірістік бақылауды ұйымдастыру. Сүт және оның өңделген сүт өнімдерін сәйкестендіру. Сүт және оның өңделген сүт өнімдерін бұрмалау. Сүт және сүт өнімдерінің ақаулары. Пайда болу себептері. Түрлері, бұрмалау әдістері және оны анықтау әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сүт пен сүт өнімдерін төмен температурада өңдеу және сақтау
Мақсаты: Магистранттар арасында сүт және сүт өнімдерін төмен температурада өңдеу және сақтау саласында білім мен дағдыны қалыптастыру. Мазмұны: Төмен температураларды алу принциптері. Сүт және сүт өнімдерін төмен температурада өңдеудің негізгі және қосалқы процестері. Төмен температурада өңдеу кезінде сүт және сүт өнімдерінің өзгеруі. Сүт және сүт өнімдерін төмен температурада өңдеу және сақтау үшін сүт өнеркәсібінде қолданылатын жабдықтар мен температуралық деңгейлер. Тоңазытқыштардың жылутехникалық есептеулері негізінде тоңазытқыш жабдықтар мен машиналарды есептеу және таңдаудың заманауи әдістері. Төмен температуралық технологиялардың даму перспективалары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ірімшік өндірісінің инновациялық технологиялары
Мақсаты: нақты өндірістік жағдайларда әртүрлі қуаттағы кәсіпорындарда ірімшіктердің инновациялық технологиясы саласындағы магистранттардың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе. Әлемде және ҚР-да ірімшік өндірудің инновациялық технологиясын дамыту. Әр түрлі ірімшіктерді өндірудің рецептуралары мен инновациялық технологиясын әзірлеудің өзектілігі. Әзірленетін ірімшіктердің әртүрлі түрлерінің сипаттамасы. Әр түрлі ірімшіктерді өндірудің инновациялық технологиясының ерекшеліктері. Ірімшіктің әртүрлі түрлерін өндірудің жаңа инновациялық технологияларының даму тенденциялары. Ірімшіктің әртүрлі түрлерін өндірудің инновациялық технологияларын дамыту перспективалары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Түйе және бие сүтінен өндірілетін балалар тағамдары технологиясы
Мақсаты: бие, түйе сүтінен балалар тағамының әртүрлі түрлерін өндірудің инновациялық технологиялары саласында магистранттардың түсініктерін, білімдерін, іскерліктерін қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе. Бие мен түйе сүтінен жасалған балалар тағамының шикізаты мен өнімдерінің сипаттамасы. Бие мен түйе сүтінен балалар мен диеталық тағамның құрғақ, сұйық және паста тәрізді өнімдерін өндіру кезіндегі технологиялық процестерге қойылатын талаптар. Бие мен түйе сүтінен жасалған балалар мен диеталық тағамдардың құрғақ өнімдерінің технологиясы. Ашытқылардың өндірісі мен сапасын бақылау. Шикізаттың, технологиялық процестердің және дайын өнімнің сапалық көрсеткіштерін бақылау әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдерін құралдық талдаудың заманауи әдістері
Мақсаты: магистранттарда сүт өнімдерін талдау әдістері бойынша білімді қалыптастыру, өндірістік-технологиялық және ғылыми-зерттеу қызметінде эксперименттік зерттеу әдістерін қолдана білу және шикізат пен сүт өнімдерінің сапасын жүйелі талдау әдістерін меңгеру. Мазмұны: Кіріспе. Сүт және сүт өнімдерін талдау ерекшеліктері. Сүт өнімдерін талдау әдістерінің метрологиялық сипаттамалары. Сүт өнімдерін зерттеу әдістерінің теориялық негіздері. Шикізат пен сүт өнімдерінің химиялық құрамын зерттеу әдістері. Шикізат пен сүт өнімдерінің физикалық, физика-химиялық және технологиялық қасиеттерін зерттеу әдістері. Зерттеу әдістері сүт өнімдері мен азық-түлік шикізатының құрылымдық-механикалық қасиеттері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерінің сапасын зерттеудің физика -химиялық әдістері
Мақсаты: магистранттарда шикізаттың, материалдардың және дайын сүт өнімінің сапасын зерттеудің әртүрлі әдістерін зерделей отырып, сүт шикізатының, қоспалардың, материалдардың және дайын сүт өнімінің сапасын бақылау дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе. Шикізат пен дайын сүт өнімдерін зерттеудің заманауи әдістерінің жалпы сипаттамасы. Экспресс зерттеу әдістері туралы түсінік. Талдау әдістерінің метрологиялық сипаттамалары. Зерттеу әдістерінің теориялық негіздері. Шикізат пен сүт өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу әдістері. Шикізат пен сүт өнімдерінің физикалық, физика-химиялық және технологиялық қасиеттерін зерттеу әдістері. Сүт өнімдерінің құрылымдық-механикалық қасиеттерін зерттеу әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Сүт өнімдерінің сапасын бақылаудың микробиологиялық әдістері
Мақсаты: магистранттарға сүт өнімдерінің сапасын бақылаудың микробиологиялық әдістері бойынша негізгі білім беру, сүт өнімдерінің сапасын бақылау бойынша практикалық дағдыларды игеру. Мазмұны: Кіріспе. Қауіпсіздік көрсеткіштері, физика-химиялық және органолептикалық көрсеткіштер бойынша Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарына түсетін шикізатты бақылау. Техникалық және микробиологиялық бақылау зертханаларын ұйымдастыруға және аттестаттауға қойылатын талаптар. Сүт шикізатының және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарына түсетін басқа компоненттердің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау. Сүт және сүт өнімдерін өндіруді микробиологиялық бақылау. Сүт өнімдерін өндірудің биотехнологиялық процестерін техникалық-химиялық және микробиологиялық бақылау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Фунционалды құралмалы сүт өнімдері
Мақсаты: магистранттарда халықтың әртүрлі топтары үшін функционалдық мақсаттағы аралас сүт өнімдерінің ғылыми негізделген технологияларын әзірлеуге мүмкіндік беретін функционалдық мақсаттағы аралас сүт өнімдерін өндіру саласындағы базалық теориялық білім мен практикалық дағдылардың көлемін қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе. Функционалдық мақсаттағы аралас сүт өнімдерін өндірудегі перспективалық бағыттар. Функционалды мақсаттағы аралас сүт өнімдерін құрудың ғылыми принциптері. Функционалды мақсаттағы сүт құрамдас өнімдерінің функционалдық ингредиенттерінің негізгі топтарының сипаттамасы. Функционалды мақсаттағы аралас сүт өнімдерін жасаудың заманауи тәсілдері. Функционалдық мақсаттағы аралас сүт өнімдерін өндіру технологиялары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Арнайы функционалды сүт өнімдерінің технологиясы
Мақсаты: магистранттарда функционалдық мамандандырылған тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестері туралы кәсіби құзыреттер мен білімді қалыптастыру Мазмұны: Кіріспе. Функционалды тамақтанудың даму тарихы. Функционалды тамақтану теориялары. Әлемде және Қазақстанда функционалдық тамақтануды дамыту. Функционалды мамандандырылған тағамдардың жіктелуі. Мамандандырылған тағамның функционалды ингредиенттері. Функционалды мамандандырылған тамақ өнімдерін құру принциптері. Функционалды мамандандырылған тамақ технологиялары. Арнайы тағамға функционалды ингредиенттерді енгізу технологиясы. Функционалды мамандандырылған тамақ өнімдерін технологиялық жетілдірудің негізгі көрсеткіштері. Функционалды мамандандырылған тағамдарды қолдану перспективалары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ технологиясындағы заманауи әдістер мен өлшеу құралдары
Мақсаты: магистрантқа тамақ технологиясындағы өлшеудің заманауи әдістері мен құралдарын зерделеу бойынша негізгі білім мен дағдыларды беру. Мазмұны: Кіріспе. Тамақ технологиясындағы өлшеу әдістері мен құралдары туралы негізгі ұғымдар. Метрологияның негізгі көріністері. Өлшеу классификациясы. Метрологиялық сипаттамалары мен қателіктері. Азық-түлік технологиясындағы өлшеу сигналдарының заманауи әдістері мен құралдары. Кванттау өлшеу сигналдарын іріктеу. Өлшеу құралдары. Қарапайым өлшеу құралдары. Кешенді өлшеу құралдары. Өлшеу-есептеу кешендері. Температураны өлшеу. Термоэлектрлік термометрлер. Термоэлектрлік пирометрлер. Айнымалы және тұрақты қысым дифференциалының шығын өлшегіштері. Технологиялық процестердің шикізаты мен өнімінің сапасын өлшеу. Виртуалды ақпараттық өлшеу құралдары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдері өндірісінің ғылыми аспектілері
Мақсаты: магистранттардың сүт өнімдерін өндірудің ғылыми аспектілерін зерттеуде және олардың сапасын арттыруда теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Кіріспе. Сүт өндірісінің ғылыми аспектілері. Сүт өнімдерін өндірудің биотехнологиялық аспектілері. Функционалды сүт өнімдерін жасау аспектілері. Сүт негізіндегі өнімдерді өндірудің заманауи технологиялары. Сүт сарысуын биотехнологиялық өңдеу. Сүт өнімдерін өндіруде Сарысу ақуызының микропартикуляциясын қолданудың технологиялық аспектілері. Ірімшік өндірісінің биотехнологиялық аспектілері. Сүт консервілерін жасау аспектілері. Жоғары сапалы дайын сүт өнімдерін алу үшін технологиялық процестерді басқару әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Сүт өнеркәсібінің логистикалық жүйелері
Мақсаты: магистрантқа сүт өнеркәсібінің өндірістік логистикалық мәселелерін болашақ кәсіби қызметінде шешу үшін сүт өнеркәсібінің логистикалық жүйелерін зерттеу бойынша негізгі білім беру. Мазмұны: Кіріспе. Өнеркәсіптік сүт кәсіпорны логистика нысаны ретінде. Өндіріс факторларының басқарушылық (логистикалық) әсер ету стратегиясы мен тактикасы. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарындағы ішкі өндірістік логистика. Өндірістік логистиканың алдында тұрған негізгі міндеттер Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын дамытудың негізгі бағыты ретінде логистикалық жүйелерді интеграциялау. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын логистизациялаудың негізгі бағыттары. Сүт өнеркәсібінің логистикалық жүйелерін дамыту перспективалары. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын басқаруда жасанды интеллект қолдану перспективалары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылым философиясының ережелері мен категорияларына сүйене отырып, қазіргі ғылымның идеялық-әдістемелік фактілерін, құбылыстары мен мәселелерін талдау.
- Кәсіби салада қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде ауызша және жазбаша коммуникация дағдыларын қолдану.
- Заманауи білім беру технологиялары, оқыту әдістемесі және университет пәндерін әдістемелік қамтамасыз ету негізінде және студентке бағытталған және инклюзивті оқыту принциптерін ескере отырып оқыту.
- Білім алушылардың кәсіби құзыреттілігінің қажетті деңгейін және олардың кәсіби біліктілігі мен жеке дамуын қамтамасыз ету.
- Іскерлік қарым-қатынас, топтық жұмыс және адам ресурстарын басқару психологиясы саласындағы психологиялық-педагогикалық білім мен құзыреттіліктің интеграциясын қамтамасыз ету.
- Бақылаудың ақпараттық технологияларын қоса алғанда, сүт шикізаты мен өндірілетін сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды және басқаруды жүзеге асыру.
- Технологиялық процестерді модельдеу және сүт өндірісі саласындағы кәсіпорындарды оңтайландыру мәселелерін шешу, оның ішінде заманауи ақпараттық технологияларды, компьютерлік техниканы және жасанды интеллектті қолдану.
- Болжамды қасиеттері бар және энергия және ресурс үнемдеу технологиялары бойынша өндірілген өнімдерді қоса алғанда, жоғары технологиялық жабдықтардың, сүт өнімдерін өндіру мен сақтаудың заманауи технологияларының тиімділігіне қол жеткізу мақсатында жұмыстарды ұйымдастыру.
- Эксперименттік зерттеулерді жоспарлау, жобалау, жүргізу, талдау және оны заманауи ғылыми зерттеу әдістерін қолдана отырып, ғылым, білім және еңбек нарығының интеграциясын қамтамасыз ету арқылы жалпылайды.
- Сүт және сүт өнімдерін өндіру, оның ішінде логистика саласындағы кәсіпорындардың өндірістік-шаруашылық қызметін басқару.