Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазіргі заманғы ғылыми және практикалық проблемаларды тұжырымдауға және шешуге қабілетті жеміс-көкөніс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы, жемістер мен көкөністерді сақтау және өңдеу саласында бәсекеге қабілетті, құзыретті кәсіби кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 245
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Қаржылық сауаттылық негіздері
Кәсіпкерлік
Азаматтық құқық
Жоғарғы математика
Экономика
Өсімдіктер биологиясы
Агрометеорология
-
2 Оқу жылы
Физика және биофизика негіздері
Жасанды интеллект негіздері
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Өсімдік шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Топырақтану
Экология және тұрақты даму
Бейорганикалық және органикалық химия
Жеміс-көкөніс шаруашылығы негіздері
Ара шаруашылығы
Өсімдіктердің зиянды организмдерін зерттеудің негіздері
Егіншілік
Ауылшаруашылық микробиологиясы
-
3 Оқу жылы
Көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы
Агрохимия
Сәндік бақ шаруашылығы
Өсімдік шаруашылығы
Жүзім шаруашылығы
Бақша шаруашылығы
Аграрлық экономика
Бақ шаруашылығын қарқындату
Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы озық технологиялар
Жеміс дақылдарын өсіру технологиясы
Көкөністерді жылыжайда өндіру
-
4 Оқу жылы
Көшеттік шаруашылығы
Дәрілік көкөніс өсімдіктер
Зиянкестер мен аурулардың дамуын болжау
Жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсіру технологиясы
Шарап дайындау негіздері
Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің негіздері
Жеміс-көкөніс дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау
Жеміс-көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы
Органикалық өнімдерді өндіру технологиясы
Жеке жеміс шаруашылығы
Жеке көкөніс шарушылығы
Жеміс-көкөніс өнімдерінің сапасын сараптау
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану және әлеуметтік-саяси пәндердің негіздерін, химияның, биофизиканың, микробиологияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасушалардың құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің функцияларын, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау. Инклюзивті білім беру жағдайында студенттерге психологиялық-педагогикалық қолдау көрсетуді ұйымдастыру құзыреттілігін дамыту.
- Экономикалық заңдардың әрекеттерін, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау нормаларын, тұрақты дамуды, адамгершілік даму ережелерін, әртүрлі физикалық, микробиологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.
- Жеміс-көкөніс, жүзім шаруашылығы және органикалық өнім өндірісі саласындағы әлеуметтік, этикалық және ғылыми тұрғыларды ескере отырып, пікір қалыптастыру үшін ақпаратты жинау және оны интерпретациялау. Ақпараттық-коммуникативтік технологиялар мен жасанды интеллект элементтері негізінде агротехнологияларды басқару заңдарын білу.
- Жеміс-жидек, субтропиктік, жаңғақ жемісті, көкөніс-бақша, сәндік және дала дақылдарының түрлерін көрсету; Қазақстанда бақ шаруашылығының даму тарихын, микроорганизмдердің, зиянкестер мен аурулардың түрлерін, топырақты құнарландыру тәсілдерін көрсету.
- Өсімдіктер биологиясын, олардың химиялық қасиеттерін, өсу мен дамудың физиологиялық заңдылықтарын, жеміс-жидек, көкөніс, бақша дақылдары, картоп пен жүзім дақылдарының қалыптасу ерекшеліктерін олардың емдік қасиеттерін, сақтау шарттарын, өңдеу және сапасын сараптау тәсілдерін түсіндіру.
- Жеміс-жидек, көкөніс, картоп, бақша дақылдары мен жүзімнің жоғары өнімді сорттарын (будандарын) отырғызу материалдарын, қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші агротехнологияларын таңдай білу.
- Жетекші елдердің жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа перспективалы сорттарын, будандарын өсіру, жеміс-көкөніс шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану және жылыжай өндірісіндегі инновациялық технологиялар саласындағы озық тәжірибесін пайдалану. Ашық жерге арналған көкөніс ауыспалы егістерінің, қорғалған топырақ құрылыстарына арналған дақылдардың сұлбаларын жасау.
- Жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру және көбейту барысында заманауи машиналар мен жабдықтарды, жасанды интеллектті ұтымды пайдалана отырып, жаңа технологиялар жөніндегі білім мен түсініктерді қолдану.
- Ашық және қорғалған топыраққа арналған жеміс-көкөніс, жидек, субтропикалық және жаңғақты дақылдар мен сәндік өсімдіктердің жаңа сорттарын, будандары мен түрлерін, вируссыз отырғызу материалдарын алу үшін зерттеулер жүргізу.
- Қазіргі заманғы ауыл шаруашылығы машиналары мен техникасын пайдалана отырып, органикалық жеміс-көкөніс шаруашылығында топырақты өңдеу технологиялары мен тыңайтқыштар жүйесін теориялық және практикалық білімді қолдану және салыстыру, органикалық және дәрілік жемістер, жидектер мен көкөністер өндіру мәселелерін шешу.
- Бақтардың фитосанитариялық жағдайын, өсімдікке минералдардық заттардың түсуін, өсіру технологияларын және ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді қорғаудың кешенді әдістерін, өнімді қалыптастырудағы аралардың маңыздылығын анықтау үшін жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығындағы ғылыми зерттеу әдістерін білу.
- Өсіру аймағының метеорологиялық жағдайларын және оларды қайта өңдеу өнімдерін ескере отырып, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру кезінде агротехникалық жұмыстардың сапасын тексеру, өнім сапасын сараптау.
- Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өсіру бойынша бизнес-жоспар құру, осы салалардың рентабельділігін қамтамасыз ету. Жемістер мен көкөністердің органикалық өнімдерін өсіру технологиясы бойынша рационализаторлық ұсыныстармен жұмыстарды ұйымдастыру.
- Шаруашылықтың агрометеорологиялық және топырақ-климаттық жағдайларын ескере отырып, көктемгі егіс, күтім жұмыстарын жүргізу, минералды және органикалық тыңайтқыштар енгізу және жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді жинау үшін оқыту дағдыларын жоспарлау.