6B08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазіргі заманғы ғылыми және практикалық проблемаларды тұжырымдауға және шешуге қабілетті жеміс-көкөніс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы, жемістер мен көкөністерді сақтау және өңдеу саласында бәсекеге қабілетті, құзыретті кәсіби кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 245
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
Пәндер
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыруға үйрету, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен мүдделерін қорғаудың тиімді тәсілдері, қаржылық өнімдер мен қызметтерді пайдалану тәртібін білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Пән студенттерде кәсіпкерлік қызмет негіздерін түсінуді қалыптастыруға, табысты бизнес үшін негізгі дағдылар мен құзыреттерді дамытуға бағытталған. Курстың мақсаты студенттерді кәсіпкерліктің негізгі аспектілерімен таныстыру, соның ішінде бизнес-идеяны қалыптастыру және оның нәтижесінде бизнес-жоспар құру. Курс барысында студенттер бизнес-жоспарларды әзірлеу және талдау, кәсіпкерлік жобаны басқарудың стратегиялық және тактикалық тәсілдерін қолдану, бизнес мәселелерін тиімді шешу дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азаматтық құқық
Азаматтық құқық құқықтағы салалық ғылымдардың ең маңызды саласы. Азаматтық құқықтың мәні азаматтық заңнаманың нарықтық экономикаға зор әсерімен анықталады. Пәнді оқу барысында студент азаматтық құқық түсінігі, қайнар көздері, қағидалары, азаматтық құқықтық қатынас элементтері, жеке тұлға, заңды тұлға, кәсіпкерлік түсінігі, шарт, мәміле, міндеттеме түсінігі, оны орындауды қамтамасыз ету әдістері, интеллектуалдық меншік, мұрагерлік құқық туралы мәліметтер алып шығады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғарғы математика
Жоғары математика курсы сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер, ықтималдықтар теориясы мен математикалық статистика бөлімдерін қамтитын математикалық білімнің негізі болып табылады. Математиканың теориялық негіздерін білу және практикалық есептерді шешуде тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру негізгі және кәсіби пәндерді зерделеуге және ғылыми және техникалық облыстарда математикалық әдістерді пайдалануға қажеті болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика
«Экономика» пәні жеке адамдардың, жекелеген кәсіпорындардың және мемлекеттің экономикалық қызметі жүзеге асырылатын қоғамның экономикалық өмірі туралы негізгі білімді меңгеруге бағытталған. Пән студенттердің экономикалық ой-өрісін дамытуға және шектеулі табиғи ресурстар жағдайында ұтымды шешім қабылдауға ықпал етеді. Пән экономиканың жұмыс істеуі туралы алған білімдерін мамандық таңдауда және одан әрі білім алуда бағдарлау үшін пайдалануға дайындығын қалыптастыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер биологиясы
«Өсімдіктер биологиясы» пәні су режимі, өсімдіктердің фотосинтезі және тыныс алуы, олардың онтогенезі, өсу мен даму барысын басқару мақсатында ұйымдастыру сияқты өсімдіктер тіршілігінің физиологиялық процестерінің мәнін ашады, сондай-ақ өсімдіктердің цитологиясы мен гистологиясының, органографиясының, көбеюі мен систематикасының негіздері, олардың биосферадағы және өмірдегі рөлі туралы білім алуға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Агрометеорология
"Агрометеорология" пәні атмосферада болып жатқан негізгі құбылыстардың мәнін түсіну және климатты шектейтін факторлардың ауыл шаруашылығы өндірісінің негізгі салаларына әсерін анықтау үшін биосфералық үрдістер мәселелерін зерттейді. Ауыл шаруашылығы дақылдарының қоршаған ортаның негізгі факторларына (жарық, жылу, ылғал) нормативтік агрометеорологиялық қажеттіліктерін және агрометеорологиялық болжамдар мен ауыл шаруашылығы климатын бағалау әдістерін қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физика және биофизика негіздері
«Физика және биофизика негіздері» пәні студенттерге биологиялық заңдар мен заңдылықтардың физикалық негіздерін түсінуге және оларды ветеринарияда, биотехнологияда, агрономияда және экологияда қолдануға бағытталған іргелі физикалық заңдар туралы білім алуға мүмкіндік береді. Классикалық және қазіргі физика мен биофизиканың негізгі заңдылықтары туралы түсініктерді қалыптастыруға және оларды кәсіби қызметте, сондай-ақ өлшеу мен зерттеудің физикалық әдістерінде қолдануға дағдыландырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Пән жасанды интеллекттің (ЖИ) негізгі ұғымдарымен, тарихымен және негізгі бағыттарымен таныстырады. Интеллектуалды жүйелерді құрудың әртүрлі әдістерін, соның ішінде машиналық оқытуды, терең оқытуды, табиғи тілді өңдеуді және компьютерлік көруді қарастырады және жасанды интеллекттің этикалық және әлеуметтік аспектілерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Курс қауіпсіздіктің кәсіби мәдениетін қалыптастырады және алған білімдерінің жиынтығын кәсіби қызметте қолдану, кәсіби қызмет саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін біліктілік пен дағдылар қабілеттілігі түсініледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану
"Өсімдік шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану" пәні тракторлар мен ауыл шаруашылығы машиналарының жалпы құрылысын, тракторларды ауыл шаруашылығы машиналарымен агрегаттауды, машина-трактор паркін (МТП) өндірістік пайдаланудың теориялық негіздерін қарастырады. Өндірістік процестер мен агрегаттарға жалпы сипаттама беріледі, мобильді энергетикалық құралдар мен жұмыс машиналарының пайдалану қасиеттері, есептеу әдістемесі, жинақтау, қозғалыс әдістері, өнімділік және ауылшаруашылық жұмыстарын орындау кезіндегі пайдалану шығындары қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Бакалаврларда құқықтық сауатты ойлауды дамыту, практикалық міндеттерді шешудегі ғылымның рөлі туралы мағыналы түсінік қалыптастыру, теориялық білімді бекіту, Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресте практикалық дағдыларды игеру. Курстың негізгі мәселелері сыбайлас жемқорлық құбылысын зерттеудің заманауи тәсілдерін зерттеуге арналған. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы тәжірибеде халықаралық құқық пен қазақстандық заңнаманы қалыптастыру және қолдану мәселелері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Топырақтану
Пән топырақты табиғи табиғи-тарихи дененің дербес табиғаты, топырақ түзілу факторлары мен процестері, топырақтың құрамы мен қасиеттері, жер жамылғысының қалыптасуының географиялық ерекшеліктері ретінде зерттейді. Егістік топырақты ұтымды пайдалану, топырақ құнарлылығын арттыру әдістерін әзірлеу және топырақты ластанудан және деградациялық процестерден қорғау мәселелерін қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология және тұрақты даму
Барлық табиғат қорғау іс-шараларының, оның ішінде адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның денсаулығын сақтау жөніндегі іс-шаралардың теориялық негізі болып табылатын экологиялық білім негіздерін қалыптастыру, сананы экологияландыру және экологиялық мәдениетті тәрбиелеу, болашақ маманға экологиялық білімді жан-жақты қалыптастыру сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және орнықты даму жолында қозғалысқа жәрдемдесуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Пән химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, өзара өзгеру заңдылықтарын, жалпы химиялық қасиеттерін, бейорганикалық қосылыстардың құрылымын қарастырады. Сондай-ақ органикалық қосылыстардың жіктелуін, олардың физика-химиялық қасиеттерін, органикалық қосылыстар кластары арасында жүретін реакцияларды зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс-көкөніс шаруашылығы негіздері
"Жеміс-көкөніс шаруашылығы негіздері" пәні Қазақстанда, алыс және жақын шетелдердің басқа елдерінде бақ және көкөніс шаруашылығының даму тарихын, жетістіктерін қарастырады. Жеміс-көкөніс дақылдарының түрлерінің, сорттарының шығу тегі және шаруашылықтық -биологиялық ерекшеліктері. Биология, агроэкология және агротехнология, бақ және көкөніс дақылдарын өсіру мәселелері. Жеміс-көкөніс дақылдарының отырғызу материалын дайындау. Жеміс, жидек және көкөніс дақылдары өнімдерін жинауды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ара шаруашылығы
"Ара шаруашылығы" пәні биоәртүрлілікті сақтау, орманды қалпына келтіруді қолдау, климаттың өзгеруіне тұрақтылық пен бейімделу, сондай-ақ өсімдіктердің тіршілік әрекеті мен өсімін қамтамасыз ету, ауыл шаруашылығы өнімдерінің саны мен сапасын арттыру бойынша білімі бар жоғары мамандандырылған мамандарды даярлауға мүмкіндік береді. Пән биология, ара колонияларын ұстау, ара шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы және ара өсіру бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдіктердің зиянды организмдерін зерттеудің негіздері
"Өсімдіктердің зиянды организмдерін зерттеудің негіздері " пәні зиянды организмдер туралы негізгі ұғымдарды, олардың жіктелуін (зиянкестер, патогендер мен арамшөптер), биологиялық ерекшеліктерін, климаттық және топырақ жағдайларының әсерін, сондай-ақ аурулар мен зиянкестерді анықтау әдістерін зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Егіншілік
"Егіншілік" пәні өсімдік шаруашылығы өнімін қажетті мөлшерде және сапада өндіруді, егіс алқаптарының құрылымын жетілдіру, өнімділіктің өсуі, минералды және органикалық тыңайтқыштарды тиімді пайдалану, ауыл шаруашылығы дақылдарын зиянкестерден, аурулар мен арамшөптерден кешенді қорғау, мелиорацияланған жерлерде және жеткілікті ылғалдандыру аудандарындағы жерлерде дақылдарды кеңейту, жоғары өнімді тыңайтқыштарды енгізу негізінде оның тұрақтылығын арттыруды зерттейді. Сорттары мен будандары, ауыл шаруашылығы дақылдарының агротехникасын жақсарту.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық микробиологиясы
"Ауыл шаруашылығы микробиологиясы" пәні жалпы микробиология, систематика, морфология, физиология, микроорганизмдердің генетикасы негіздерін зерттейді. Микробтық жасушаға әртүрлі факторлардың әсері. Заттар айналымындағы микроорганизмдердің рөлі; микроорганизмдердің белсенділігімен байланысты топырақ құнарлылығының көздері. Микроорганизмдердің N, C, P, S, Fe және басқа элементтердің қосылыстарын түрлендіруге қатысуы. Топырақтың әртүрлі түрлерінің микрофлорасы. Бастапқы топырақ түзілу процесінде және гумустың түзілуіндегі микроорганизмдердің рөлі. Органикалық және Минералды тыңайтқыштардың топырақ микрофлорасына әсерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы
"Көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы" пәнінде көкөністердің тамақтанудағы, халық шаруашылығындағы маңызы, көкөніс дақылдарының ботаникалық және биологиялық ерекшеліктері және олардың қоршаған орта факторларына қатынасы туралы; көкөніс дақылдарының жіктелуі көкөніс өсімдіктерін көбейту әдістері, себіндік және отырғызу материалдарын дайындау, тұқым себу және көшет отырғызу мерзімдері, өсімдіктерге күтім жасаудың жалпы әдістері және өнім жинау жөнінде мәліметтер беріледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Агрохимия
Өсімдіктердің қоректенуін қолайландыру, тыңайтқыштар, өсімдік пен топырақта жүретін үрдістерді және топырақ құнарлылығын жоғарылату, дақылдардың өнімділігі мен сапасын жаңартуда қамтамасыз ететін негізгі құрал ретінде басқаруда зерттелетін ғылым. Ауылшаруашылық дақылдарына тыңайтқыштарды қолданудың агрохимиялық және физиологиялық ерекшеліктерін, оларды сақтау, дайындау және топыраққа енгізу технологиялары мен қоршаған ортаны қорғау мәселелерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сәндік бақ шаруашылығы
"Сәндік бақ шаруашылығы" пәні бау-саябақ өнерінің пайда болуы мен дамуының негізгі кезеңдерін қарастырады. Композицияны құру негіздері. Көгалдандыру объектілерін орналастыру қағидалары. Сәндік өсімдіктерді отырғызу. Көгалдарды жіктеу, құрылымы және күтім жасау. Сыртқы және ішкі көгалдандыру элементтері. Ашық және қорғалған топырақтағы гүл шаруашылығы мәселелері егжей-тегжейлі ашылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өсімдік шаруашылығы
"Өсімдік шаруашылығы" пәні егіншілікті, жеміс–көкөніс шаруашылығын, шалғындықты, орман шаруашылығын біріктіреді, ал пән ретінде - егістік дақылдар, дәнді дақылдар, бұршақ дақылдары, тамыржемістер, жем-шөп өндірісі, бақша шаруашылығы және талшықты дақылдар. Жоғарыда аталған дақылдарды өсіру технологиясын, сондай-ақ өсімдіктердің өнімділігі мен сапасына қолданылатын агротехникалық әдістердің әсерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жүзім шаруашылығы
"Жүзім шаруашылығы" пәні жүзімнің шығу тегін, сорттардың түрлері мен экологиялық-географиялық топтарын, қоршаған орта жағдайларына қойылатын негізгі талаптарды зерттейді. Әлемде және Қазақстанда өнеркәсіптік дақылдың таралуы. Бұтаның құрылымы және жүзімнің жылдық даму циклі. Жүзімнің көбеюінің биологиялық негіздері. Бұталарды қалыптастырудың негізгі түрлері, шырпудың биологиялық негіздері. Жүзімдіктер отырғызу және агротехникалық күті-баптау шаралары. Асханалық және техникалық сорттарды жинау, процесті кешенді механикаландыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бақша шаруашылығы
"Бақша шаруашылығы" пәнінде бақша дақылдарының биологиялық және морфологиялық ерекшеліктері қарастырылады. Қазақстанның бақша шаруашылығы аймақтары мен түрлері. Бақша дақылдарының ерте өнімін алу тәсілдері. Ашық танапта бақша дақылдарын өсіру технологиясы. Көшеттері мен алғашқы нағыз жапырақтары бойынша бақша дақылдарын ажырата білу. Бақша дақылдарын өсірудің агрожоспарын құру. Бақша дақылдарының жемістерін тасымалдау және сақтау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аграрлық экономика
Курста экономиканың аграрлық секторын қалыптастыру мен дамытудың объективті алғышарттары, сондай-ақ, макро, мезо және микро деңгейдегі агробизнестің экономикалық тетіктері, бәсекеге қабілетті ауыл шаруашылығы өнімін өндіру процесінде аграрлық сектордың түрлі ресурстарын пайдалану және ұйымдастыру зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бақ шаруашылығын қарқындату
"Бақ шаруашылығын қарқындату" пәні жеміс-көкөніс дақылдарын өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, қарқынды бақтар салуды, ағашбөркінің қарқынды пішііндерін құруды зерттейді. Жеміс шаруашылығындағы стратегия туралы түсінік және қарқындату жлдары. Өндірісті ұйымдастырудағы және оны материалдық-техникалық қамтамасыз етудегі өзгерістер; сатудың жаңа нарықтарының пайда болуы және т. б.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы озық технологиялар
"Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы озық технологиялар" пәнінде жеміс өсіруді қарқынды жүргізудің агротехникалық негіздері, озық технологиялық әдістерді қолдану есебінен өнімділікті арттыру, екпелерді отырғызу және күтіп-баптау, сондай-ақ өнім жинау кезінде пайдаланылатын агротехника мәселелері қаралады. Жаңа техниканы, жаңа технологиялық процестерді немесе өндірісті жаңа нарықтық қамтамасыз етуді пайдалану; жаңа қасиеттері бар өнімдерді енгізу. Тамшылатып суаруды қолдана отырып, озық технологиялар бойынша жеміс-жидек дақылдарының жаңа сорттарын өсіру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жеміс дақылдарын өсіру технологиясы
"Жеміс дақылдарын өсіру технологиясы" пәнінде жеміс өсімдіктерінің жіктелуі мен биологиясының негіздері, өсу, жеміс беру және көбею заңдылықтары, сондай-ақ материалдық және еңбек ресурстарының ең аз шығындарымен жеміс-жидек дақылдарының жыл сайынғы жоғары өнімділігін арттыру тәсілдері мен әдістерін, бақ отырғызатын орынды таңдау, бақ отырғызу, ағашбөркін шырпу және қалыптастыру, бақтағы ағаштар мен топырақты күту бойынша сұрақтар қарастырылған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Көкөністерді жылыжайда өндіру
"Көкөністерді жылыжайда өндіру" пәні қысқы және көктемгі жылыжайларда көкөністерді өсірудің заманауи технологияларының ерекшеліктерін, олардың құрылымы мен пайдалану ережелерін және қорғалған топырақтың басқа түрлерін зерттейді. Мәдени құрылыстарды пайдалану жүйесі. Жылыжайлар мен ашық жерге арналған көкөніс өсімдіктерін көбейтудің инновациялық технологиялары. Егіс және отырғызу материалдарын дайындау, тұқым себу және көшет отырғызу мерзімі, жылыжайларда өсімдіктерді күтудің жалпы әдістері. Зиянкестер мен аурулармен күресудің инновациялық шаралары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Көшеттік шаруашылығы
Пән жеміс және жидек дақылдарының отырғызу материалын өсірудің заманауи технологияларының ерекшеліктерін, тамырыөзіндік және телінген жеміс өсімдіктерінің, аналық егістіктердің биологиялық ерекшеліктерін зерттейді. Негізгі жеміс дақылдарын телітушілеріне сипаттама берілген. Отырғызу материалдарын биотехнологиялық тәсілмен көбейту ерекшеліктері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәрілік көкөніс өсімдіктер
Пәнде медициналық практикада қолданылатын немесе қолданылған көкөніс дәрілік өсімдіктері туралы мәліметтер жинақталған. Өсімдіктерді таныстыру кезінде қысқаша ботаникалық сипаттама, өсу орны, жинау уақыты, сақтау шарттары, фармакологиялық әсері туралы мәліметтер беріледі, қолдану көрсеткіштері мен қарсы көрсеткіштері туралы ақпараттар көрсетіледі. Тұнба, қайнатпа дайындау тәсілдері келтіріледі..
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зиянкестер мен аурулардың дамуын болжау
"Зиянкестер мен аурулардың даму болжамы" пәнінде зиянды организмдердің саны, таралуы және пайда болу уақыты туралы ғылыми негізделген болжамдар қарастырылады. Жұқпалы аурулар қоздырғыштарының биологиялық ерекшеліктерін, өсірілетін дақылдар сорттарының тұрақтылығын, зиянкестер мен қоздырғыштардың даму кезеңдерін, иесі өсімдіктің физиологиялық жағдайы мен дамуын зерттейді. Қорғау іс-шараларын өткізу мерзімдерін айқындайды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын өсіру технологиясы
Пән Қазақстандағы жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалын өсіру жағдайы мен перспективаларын қарастырады. Жеміс өсімдіктерінің көбею ерекшеліктері. Аналық екпелерді отырғызу, тұқымдық және клондық телімдерді көбейту тәсілдері, көшеттерді қалыптастыру бөлімшесінде жүргізілетін жұмыстар, көзсабақтау, қалемшелермен телу әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шарап дайындау негіздері
"Шарап дайындау негіздері" пәні табиғи шараптардың әртүрлі түрлерін дайындаудың технологиялық ерекшеліктерін, олардың құрамын, сапасын зерттейді. Жүзім, жидек және жеміс шараптарын өндірудегі айырмашылықтарды қарастырады, негізгі процестердің сипаттамасын береді. Жемістер мен жидектерден жасалған шарап рецептері. Аралас десерт шараптары. Шырын қоспасынан жасалған аралас шараптарға арналған рецепттер. Вермут-хош иісті шарап. Жүзім шарабы. Шарапты сақтау және қартаю.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс-көкөніс шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің негіздері
Бұл пән студенттерде агрономияның негізгі салаларының бірі — Жеміс-көкөніс шаруашылығы саласында ғылыми зерттеулер жүргізу үшін қажетті базалық білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында студенттер ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың және жүргізудің заманауи тәсілдерімен, мақсат қоюдан және гипотезаны тұжырымдаудан бастап, алынған мәліметтерді түсіндіруге және ғылыми тұжырымдарды қортындылауға, сондай-ақ ғылыми-зерттеу жобаларын дайындауға және қорғауға дейін оқып танысады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс-көкөніс дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау
Бұл курстың мақсаты - студенттерді жеміс-көкөніс дақылдарының негізгі ауруларымен, олардың биологиялық ерекшеліктерімен, өсірумен иесімен, олардың жаппай көбею және таралу себептерімен таныстыру. Жеміс-көкөніс дақылдарын аурулардан қорғау агроном - жеміс-көкөніс өсірушілерді даярлауда бейіндеуші пәндердің бірі болып табылады. Пәнді оқу барысында студент жеміс-көкөніс дақылдарының ауруларын диагностикалау және есепке алу әдістерін меңгеруі, экология және қоршаған ортаны қорғауды ескере отырып, қорғау шараларын жүргізуді дұрыс жоспарлауы тиіс.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеміс-көкөністерді сақтау және өңдеу технологиясы
Пәнде жемістер мен көкөністердің сапасы, химиялық құрамы, өсу жағдайлары, және сақталғыштығының өзгеруі қарастырылған. Сақтауға, өңдеуге арналған жемістер мен көкөністерді жинау, сорттау, іріктеу, қаптау әдістері, технологиялары; жеміс-көкөністерді сақтаудың теориялық негіздері, сақтау әдістері, қоймалардың түрлері, сақтау технологиялары; консервілеу түрлері, олардың жіктелуі, сипаттамасы, жемістер мен көкөністерді кептіру жөнінде мәліметтер берілген.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық өнімдерді өндіру технологиясы
"Органикалық өнімдерді өндіру технологиясы" пәні органикалық өнім өндірісін дамытудың негізгі бағыттарын, шаруашылықтың климаттық аймағына бейімделген жеміс-көкөніс дақылдарының төзімді сорттары мен будандарын пайдалануды, органикалық өндіріс өніміне қойылатын талаптарды, топырақ процестерін барынша азайту кезінде органикалық егіншіліктің негізгі технологияларын әзірлеуді, органикалық өндірісті сертификаттауды жүргізу қағидаларын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеке жеміс шаруашылығы
"Жеке жеміс шаруашылығы" пәнінде әр дақылдың ботаникалық сипаттамасы, сорттың шығуына қатысқан жабайы түрлердің сипаттамасы, дақыл туралы тарихи мәліметтер, дақылдың адам тамақтануындағы маңыздылығы, оның таралуы және өнім мөлшері, биологиялық ерекшеліктері, өсіру әдістері мен бағыттары, ең жақсы өнеркәсіптік және кең таралған сорттардың помологиялық сипаттамасы, көбейту әдістері, бақ отырғызатын алқапты ұйымдастыру және отырғызу, ағаштар мен бұталардың ағашбөркін қалыптастыру және шырпу, бақтағы топырақты күтіп ұстау және өңдеу, тыңайту, суару, зиянкестер мен аурулардан қорғау, жемістерді жинау технологиясы туралы мәліметтер беріледі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жеке көкөніс шарушылығы
"Жеке көкөніс шаруашылығы" пәнінде жекелеген көкөніс дақылдарын өсірудің биологиялық ерекшеліктері мен технологиялары, оның ішінде Қазақстанның әртүрлі климаттық аймақтарында өсіруге болатын дақылдардың түрлік және сорттық әртүрлілігіне қатысты технологиялардың аймақтық ерекшеліктері келтіріледі. Сондай - ақ, қорғалған топырақта көкөніс шаруашылығын дамыту перспективалары қарастырылып, IT технологияны қолдана отырып, жылыжайларда көкөніс дақылдары мен көшеттерін өсірудің заманауи технологиялары келтірілген.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жеміс-көкөніс өнімдерінің сапасын сараптау
"Жеміс-көкөніс өнімдерінің сапасын сараптау" пәні республикалық және халықаралық стандарттарға негізделген тауарлық, биохимиялық және химиялық көрсеткіштерді қамтитын жеміс-көкөніс өнімдерінің сапалық индикаторларымен танысуға мүмкіндік береді. Тауар индикаторлары - бұл өлшемдерді, өнімнің сыртқы түрін, оның пісу дәрежесін және консистенциясын қамтитын параметрлік және көрнекі белгілер. Биохимиялық көрсеткіштер арнайы жабдықтар мен арнайы әдістерді қолдана отырып, жедел немесе зертханалық әдістермен анықталады. Химиялық көрсеткіштер өнімдегі әртүрлі элементтердің мазмұнын және олардың ШРК сәйкестігін көрсететін арнайы зертханаларда анықталады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану және әлеуметтік-саяси пәндердің негіздерін, химияның, биофизиканың, микробиологияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасушалардың құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің функцияларын, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау. Инклюзивті білім беру жағдайында студенттерге психологиялық-педагогикалық қолдау көрсетуді ұйымдастыру құзыреттілігін дамыту.
- Экономикалық заңдардың әрекеттерін, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау нормаларын, тұрақты дамуды, адамгершілік даму ережелерін, әртүрлі физикалық, микробиологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.
- Жеміс-көкөніс, жүзім шаруашылығы және органикалық өнім өндірісі саласындағы әлеуметтік, этикалық және ғылыми тұрғыларды ескере отырып, пікір қалыптастыру үшін ақпаратты жинау және оны интерпретациялау. Ақпараттық-коммуникативтік технологиялар мен жасанды интеллект элементтері негізінде агротехнологияларды басқару заңдарын білу.
- Жеміс-жидек, субтропиктік, жаңғақ жемісті, көкөніс-бақша, сәндік және дала дақылдарының түрлерін көрсету; Қазақстанда бақ шаруашылығының даму тарихын, микроорганизмдердің, зиянкестер мен аурулардың түрлерін, топырақты құнарландыру тәсілдерін көрсету.
- Өсімдіктер биологиясын, олардың химиялық қасиеттерін, өсу мен дамудың физиологиялық заңдылықтарын, жеміс-жидек, көкөніс, бақша дақылдары, картоп пен жүзім дақылдарының қалыптасу ерекшеліктерін олардың емдік қасиеттерін, сақтау шарттарын, өңдеу және сапасын сараптау тәсілдерін түсіндіру.
- Жеміс-жидек, көкөніс, картоп, бақша дақылдары мен жүзімнің жоғары өнімді сорттарын (будандарын) отырғызу материалдарын, қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші агротехнологияларын таңдай білу.
- Жетекші елдердің жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа перспективалы сорттарын, будандарын өсіру, жеміс-көкөніс шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану және жылыжай өндірісіндегі инновациялық технологиялар саласындағы озық тәжірибесін пайдалану. Ашық жерге арналған көкөніс ауыспалы егістерінің, қорғалған топырақ құрылыстарына арналған дақылдардың сұлбаларын жасау.
- Жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру және көбейту барысында заманауи машиналар мен жабдықтарды, жасанды интеллектті ұтымды пайдалана отырып, жаңа технологиялар жөніндегі білім мен түсініктерді қолдану.
- Ашық және қорғалған топыраққа арналған жеміс-көкөніс, жидек, субтропикалық және жаңғақты дақылдар мен сәндік өсімдіктердің жаңа сорттарын, будандары мен түрлерін, вируссыз отырғызу материалдарын алу үшін зерттеулер жүргізу.
- Қазіргі заманғы ауыл шаруашылығы машиналары мен техникасын пайдалана отырып, органикалық жеміс-көкөніс шаруашылығында топырақты өңдеу технологиялары мен тыңайтқыштар жүйесін теориялық және практикалық білімді қолдану және салыстыру, органикалық және дәрілік жемістер, жидектер мен көкөністер өндіру мәселелерін шешу.
- Бақтардың фитосанитариялық жағдайын, өсімдікке минералдардық заттардың түсуін, өсіру технологияларын және ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді қорғаудың кешенді әдістерін, өнімді қалыптастырудағы аралардың маңыздылығын анықтау үшін жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығындағы ғылыми зерттеу әдістерін білу.
- Өсіру аймағының метеорологиялық жағдайларын және оларды қайта өңдеу өнімдерін ескере отырып, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру кезінде агротехникалық жұмыстардың сапасын тексеру, өнім сапасын сараптау.
- Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өсіру бойынша бизнес-жоспар құру, осы салалардың рентабельділігін қамтамасыз ету. Жемістер мен көкөністердің органикалық өнімдерін өсіру технологиясы бойынша рационализаторлық ұсыныстармен жұмыстарды ұйымдастыру.
- Шаруашылықтың агрометеорологиялық және топырақ-климаттық жағдайларын ескере отырып, көктемгі егіс, күтім жұмыстарын жүргізу, минералды және органикалық тыңайтқыштар енгізу және жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді жинау үшін оқыту дағдыларын жоспарлау.