Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08103 Жеміс-көкөніс шаруашылығы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Жаратылыстану және әлеуметтік-саяси пәндердің негіздерін, химияның, биофизиканың, микробиологияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасушалардың құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің функцияларын, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау. Инклюзивті білім беру жағдайында студенттерге психологиялық-педагогикалық қолдау көрсетуді ұйымдастыру құзыреттілігін дамыту.
  • Экономикалық заңдардың әрекеттерін, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау нормаларын, тұрақты дамуды, адамгершілік даму ережелерін, әртүрлі физикалық, микробиологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.
  • Жеміс-көкөніс, жүзім шаруашылығы және органикалық өнім өндірісі саласындағы әлеуметтік, этикалық және ғылыми тұрғыларды ескере отырып, пікір қалыптастыру үшін ақпаратты жинау және оны интерпретациялау. Ақпараттық-коммуникативтік технологиялар мен жасанды интеллект элементтері негізінде агротехнологияларды басқару заңдарын білу.
  • Жеміс-жидек, субтропиктік, жаңғақ жемісті, көкөніс-бақша, сәндік және дала дақылдарының түрлерін көрсету; Қазақстанда бақ шаруашылығының даму тарихын, микроорганизмдердің, зиянкестер мен аурулардың түрлерін, топырақты құнарландыру тәсілдерін көрсету.
  • Өсімдіктер биологиясын, олардың химиялық қасиеттерін, өсу мен дамудың физиологиялық заңдылықтарын, жеміс-жидек, көкөніс, бақша дақылдары, картоп пен жүзім дақылдарының қалыптасу ерекшеліктерін олардың емдік қасиеттерін, сақтау шарттарын, өңдеу және сапасын сараптау тәсілдерін түсіндіру.
  • Жеміс-жидек, көкөніс, картоп, бақша дақылдары мен жүзімнің жоғары өнімді сорттарын (будандарын) отырғызу материалдарын, қазіргі заманғы ресурс үнемдеуші агротехнологияларын таңдай білу.
  • Жетекші елдердің жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа перспективалы сорттарын, будандарын өсіру, жеміс-көкөніс шаруашылығында машиналар мен жабдықтарды пайдалану және жылыжай өндірісіндегі инновациялық технологиялар саласындағы озық тәжірибесін пайдалану. Ашық жерге арналған көкөніс ауыспалы егістерінің, қорғалған топырақ құрылыстарына арналған дақылдардың сұлбаларын жасау.
  • Жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру және көбейту барысында заманауи машиналар мен жабдықтарды, жасанды интеллектті ұтымды пайдалана отырып, жаңа технологиялар жөніндегі білім мен түсініктерді қолдану.
  • Ашық және қорғалған топыраққа арналған жеміс-көкөніс, жидек, субтропикалық және жаңғақты дақылдар мен сәндік өсімдіктердің жаңа сорттарын, будандары мен түрлерін, вируссыз отырғызу материалдарын алу үшін зерттеулер жүргізу.
  • Қазіргі заманғы ауыл шаруашылығы машиналары мен техникасын пайдалана отырып, органикалық жеміс-көкөніс шаруашылығында топырақты өңдеу технологиялары мен тыңайтқыштар жүйесін теориялық және практикалық білімді қолдану және салыстыру, органикалық және дәрілік жемістер, жидектер мен көкөністер өндіру мәселелерін шешу.
  • Бақтардың фитосанитариялық жағдайын, өсімдікке минералдардық заттардың түсуін, өсіру технологияларын және ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді қорғаудың кешенді әдістерін, өнімді қалыптастырудағы аралардың маңыздылығын анықтау үшін жеміс-көкөніс және жүзім шаруашылығындағы ғылыми зерттеу әдістерін білу.
  • Өсіру аймағының метеорологиялық жағдайларын және оларды қайта өңдеу өнімдерін ескере отырып, жеміс-жидек, көкөніс дақылдары мен жүзімді өсіру кезінде агротехникалық жұмыстардың сапасын тексеру, өнім сапасын сараптау.
  • Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзім өсіру бойынша бизнес-жоспар құру, осы салалардың рентабельділігін қамтамасыз ету. Жемістер мен көкөністердің органикалық өнімдерін өсіру технологиясы бойынша рационализаторлық ұсыныстармен жұмыстарды ұйымдастыру.
  • Шаруашылықтың агрометеорологиялық және топырақ-климаттық жағдайларын ескере отырып, көктемгі егіс, күтім жұмыстарын жүргізу, минералды және органикалық тыңайтқыштар енгізу және жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімді жинау үшін оқыту дағдыларын жоспарлау.
Top