Жаңа білім беру бағдарламасы

6B09103 Ветеринария в БҚИТУ

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты ББ мақсаты бітірушінің жалпы адамзаттық және әлеуметтік-тұлғалық құндылықтарын, теориялық және практикалық білімдерін, кәсіби қызметте жүзеге асыру үшін қажетті іскерліктері мен дағдыларын қалыптастыру және кәсіби қызметте отандық және шетелдік тәжірибені пайдалана білу болып табылады.
  • Академиялық дәреже Специалитет
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 5 года
  • Кредиттер көлемі 300
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
  • ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
  • Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария

Пәндер

  • Жануарлар морфологиясы

    Пәннің мақсаты: жануарлардың құрылысы мен дамуының ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері, жануарлардың ұлпалары мен мүшелерінің құрылымдық ерекшеліктері, олардың онтогенездегі даму заңдылықтары туралы білім кешенін қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пән цитология, эмбриология, жалпы гистология негіздерін, жасушалардың, тіндердің, мүшелердің микроскопиялық және субмикроскопиялық құрылымдарының анатомиясын, дамуы мен құрылымын зерттейді, жануарлардың әртүрлі түрлерінде осьтік қаңқа, бас қаңқасы, магистраль қаңқасы, аяқ-қол қаңқасының ерекшеліктері туралы түсінік қалыптастырады, сонымен қатар синдесмология (артрология), миология және тері құрылымы және оның туындылары және дене жүйелерінің құрылымы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 9
  • Экономика, құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық негіздері.

    Пәннің мақсаты: Білім алушылардың экономика, құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық саласындағы теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Пән кәсіпкерлікті ұйымдастыру және қызметтерін атқаруды, кәсіпкерлік қызметтің ұйымдастыру-құқықтық нысандары мен түрлерін, сондай-ақ бизнес-жоспарлауды зерделейді. Қазақстан Республикасының құқық салаларының негiздерiне, әлеуметтiк-экономикалық процестердi ғылыми зерттеу әдiстерiне, сандық қаржылық сауаттылыққа, қаржы қызметтерiн тұтынушылардың құқықтары мен заңды мүдделерiн қорғауға, сондай-ақ қаржы өнiмдерiн талдауға ерекше көңiл бөлiнедi.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар физиологиясы

    Пәннің мақсаты: жануарлар ағзасындағы физиологиялық процестер, функциялар және олардың реттелуі, жануардың сау ағзасының өмірлік процестері, оның қоршаған ортамен өзара әрекеттесу заңдылықтары туралы білімді қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пән жануарлар физиологиясы ұғымын, оның биологиялық және ауылшаруашылық ғылымдарының арасындағы орнын, жануарлар ағзасының жасушалар, ұлпалар, органдар, жүйелер және тұтастай организм деңгейіндегі физиологиялық процестері мен функцияларын, олардың өзара байланысын және қоршаған орта жағдайларының әсерін, жануарларды ұстау, тамақтандыру және пайдалану технологиясын ескере отырып зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Химия.

    Пәннің мақсаты: студенттердің химия туралы жалпы түсінігін қалыптастыру және қазіргі теориялық химияның маңызды тарауларын игеру, химиялық заңдылықтар мен процестерді кәсіби қызметте қолдану. Пәннің мазмұны: Пән химияның негізгі ұғымдары мен заңдылықтарын, атом құрылысын, химиялық байланыстың түрлерін, ерітінділер теориясын, электролиттік диссоциацияны, тотығу-тотықсыздану реакцияларын, химиялық процестердің энергетикасын, химиялық термодинамикасын, кешенді қосылыстарын, химия элементтерін оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Аналитикалық химия.

    Пәннің мақсаты: сапалық және сандық талдаудың теориялық негіздерін меңгеру, химиялық және физика-химиялық талдау әдістерін тәжірибеде қолдана білу дағдыларын дамыту. Пәннің мазмұны: Пән сапалық және сандық талдаудың теориялық негіздері мен әдістерін, талдаудың химиялық және физика-химиялық әдістерін, заттың химиялық құрамын анықтаудың принциптері мен әдістерін, қоршаған орта объектілерін талдауды, экологиялық таза өнім алу үшін талдау әдістерін қолдануды қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар патологиясы

    Пәннің мақсаты: патологиялық үдерістердің, ауру мен сауығудың даму механизмдерінің, қызмет пен құрылым бұзылуының туындауы, дамуы және ақырының жалпы заңдылықтарын оқып-үйрету. Пән мазмұны: Жануарлар патологиясы әртүрлі ауруларда кездесетін тұрақты және типтік ағымы бар патологиялық процестер болып табылады. Патологиялық физиология дененің жеке мүшелері мен жүйелері функциясының бұзылу механизмдерін ашады: патоморфологиялық диагностиканы жүзеге асыру, клиникалық зерттеулермен патологиялық өзгерістерді сүйемелдеу, қалпына келтіру механизмдерін, аурулардың алдын алу мен емдеудің жалпы принциптерін түсіну және бағалау, өлімнің себептерін, механизмдерін анықтауды оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Жануарлар биохимиясы

    Пәннің мақсаты: тірі ағзаларды құрайтын химиялық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері туралы, биохимиялық процестердің негізгі заңдылықтары мен зат алмасуды реттеу механизмдері туралы білім алу. Пәннің мазмұны: Курс білім алушыларды жануарлар биохимиясының негізгі білімдерімен таныстырады; жануарлардағы зат және энергия алмасуы; биологиялық тотығу және тотығу ферменттері; көмірсулар, липидтер, ақуыздар, олардың ағзада қорытылуы және сіңуі; ақуыздың алмасуы мен нуклеин қышқылдарының, көмірсулардың және липидтердің алмасуы арасындағы байланыс; жануарлар ағзасындағы су мен минералды заттардың рөлі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық генетика

    Пәнде жануарлар генетикасының негізгі мәселелері бойынша теориялық материалдар бар. Курс студенттердің кәсіби мәселелерді шешу үшін тұқым қуалаушылық және өзгергіштік туралы ғылымның негізгі заңдылықтары туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылығы және мал азықтандыру.

    Пәннің мақсаты: студенттерге ауыл шаруашылығы жануарларының биологиялық ерекшеліктері; олардың тұқым қуалайтын негізгі белгілерінің өнімділікке әсері мен қалыптасуы; азықты тиімді пайдалану сияқты негізгі мәселелер туралы іргелі білім беру. Пәннің мазмұны: Пән ауыл шаруашылық жануарларының шығу тегі мен эволюциясын, жеке даму ерекшеліктерін, жануарларды іріктеу мен іріктеуді, өсірудің әртүрлі әдістерін қолдануды, жануарлардың биологиялық, өнімдік және асыл тұқымдық қасиеттерін зерттеуді, жануарлардың қоректік заттар мен энергияға қажеттілігін, олардың физиологиялық жағдайын ескере отырып анықтауды ашады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ветеринарлық микробиология және вирусология.

    Пәннің мақсаты: микробтар мен вирустарды зерттеу, олардың сыртқы ортада таралуы, жануарлардың жұқпалы ауруларындағы, жалпы биологиялық мақсаттарды шешудегі, ауыл шаруашылығы мен өндірістегі және сыртқы ортаны қорғаудағы рөлі оқыту. Пәннің мазмұны: қоздырғыштың атауы, түрі, сипаттамасы және патогендігі көрсетілген омыртқалы вирустардың жіктелуі мен номенклатурасын зерттейді. Вирустардың морфологиясы мен химиялық құрамын, орнықтылығын, антигендік қасиеттерін, эксперименталды инфекцияны, локализациясын және бөлінуін, өсірілуін, сондай-ақ эпизоотологиясын, клиникалық көрінісін, патизмін, зертханалық диагностикасын және аурудың спецификалық профилактикасын сипаттаудан тұрады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 10
  • Ветеринарлық гигиена және санитария

    Пәннің мақсаты: білім алушылар жануарлардан алынатын өнімдерді өндіру, өңдеу, сақтау, тасымалдау және өткізу кезінде гигиена және санитария саласында теориялық білім мен практикалық тәжірибе алады. Пәннің мазмұны: адам мен жануарларға ортақ аурулардың алдын алу бойынша ғылыми негізделген шараларды әзірлеу және жүзеге асыру; жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу, жануарлардың барлық түрлерінің тұрақты әл-ауқатын құру; санитарлық сапасы жоғары мал шаруашылығы өнімдерін алуды қамтамасыз ету; табиғатты патогенді және шартты патогенді микрофлораның және химиялық заттардың жинақталуынан қорғау шараларын әзірлеу; жануарларға, ет өңдеу және шикізат кәсіпорындарына арналған үй-жайларды жобалау мен салуға ветеринариялық-санитариялық талаптарды әзірлеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пәннің мақсаты: Білім алушыларға қазіргі әлемде жасанды интеллекттің мүмкіндіктері мен қолданылуы және олардың қызметтің әртүрлі салалары үшін маңызы туралы базалық білім беру. Пәннің мазмұны: Пән жасанды интеллекттің тарихы мен негізгі мәселелері , этикалық және құпия аспектілері, білімді іздеу және ұсыну негіздері, агент парадигмалары, классикалық жоспарлау, роботтардың физикалық құрылымы, нейрондық желілер, жасанды эволюция және генетикалық алгоритмдер туралы жалпы ақпаратты зерттеуді қамтиды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зерттеу жұмысын ұйымдастыру негіздері

    Пәннің мақсаты: әдіснаманы, техниканы игеру және ғылыми зерттеуді ұйымдастыру арқылы кәсіби құзыреттілікті қалыптастыру, жоғары кәсіптік білімі бар мамандарды ғылыми даярлау деңгейін арттыру. Пән білім алушылардың зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру негіздерін береді, негізгі анықтамалар мен ұғымдарды, тиімді ақпараттық іздеу ережелерін, зерттеу жұмыстарын орындау құрылымы мен алгоритмін, зерттеу нәтижелерін өңдеу мен ұсынуды ашады, сондай-ақ зерттеу қызметінің дағдыларын, олардың ветеринария саласында зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындығын үйретеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Індеттану және жануарлардың індетті аурулары

    Пән дәрігерлік ойлауды қалыптастырады және жұқпалы аурулардың пайда болу, таралу, азаю және жоғалу заңдылықтарын ашады. Эпизоотиялық процестерді қарастырады, сондай-ақ биотикалық және абиотикалық факторлардың әсерінен жаппай таралуы бар жұқпалы аурулардың алдын алу және олармен күресу әдістері мен құралдарын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 11
  • Жануарлар шикізатын санитариялық бағалау және сараптау.

    Пән заманауи талаптарға сәйкес мал шикізатының қауіпсіздігі мен сапасының дәрежесін белгілейтін санитарлық бағалау және сараптау сұрақтарын қарастырады, сонымен қатар санитарлық-гигиеналық зерттеу мәселелерін және мал шикізатын ветеринариялық-санитариялық бағалау ережелерін қамтиды. Сою және қайта өңдеу цехтарында союға дайындау ережелерін меңгертеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Оперативтік хирургия.

    Пәннің мақсаты: жануарларға хирургиялық операция жасау дағдыларын қалыптастыру және диагностиканы жүзеге асыру, хирургиялық ауруларды емдеу және алдын алу шараларын әзірлеу. Пәннің мазмұны: пән жануарлар ағзалары мен тіндерінің анатомиялық-топографиялық деректерін, операция техникасын зерттейді, операцияны орындау кезінде хирургиялық ойлау дағдыларын қалыптастырады, хирургиялық патологияларды анықтайды және жануарлардың өмірін сақтауға және олардың өнімділігін арттыруға бағытталған емдеу және алдын алу шараларын жүргізеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Алғашқы ветеринарлық көмек.

    Пәннің мақсаты: жануарларға алғашқы дәрігерлік көмек көрсету әдістері мен әдістерімен таныстыру. Пәннің мазмұны: Пән алғашқы дәрігерлік көмек әдістерін, жануардың өміріне қауіп төндіретін немесе оның өнімділігі мен жұмысқа қабілеттілігінің бұзылуына әкелетін аурулардың белгілерін, Медициналық және ветеринариялық аппаратураны, зертханалық, диагностикалық және емдік мақсаттағы құралдарды, жануарларды тексеру техникасын; жұқпалы және инвазиялық аурулар кезіндегі емдеу-диагностикалық іс-шараларды, жұқпалы аурулар кезінде шаруашылықтарды дезинфекциялау және сауықтыру әдістерін зерделейді. аурулар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инклюзивті, тұрақты мәдениет, қауіпсіздік, экология және сыбайлас жемқорлыққа қарсы негіздер

    Пәннің мақсаты: Білім алушыларға инклюзивті құндылықтар, тұрақты даму қағидаттары, қауіпсіздік және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері туралы білім мен түсініктер жүйесін қалыптастыру Пәннің мазмұны: пән білім алушылардың бойында инклюзияның, тұрақты дамудың және әлеуметтік жауапкершіліктің негізгі қағидаттарын түсінуді қалыптастыруға, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті, экологиялық сананы және тіршілік әрекетінің қауіпсіздігін дамытуға бағытталған. Өмірдің түрлі салаларында адалдықтың, ашықтықтың және әлеуметтік әділеттіліктің маңыздылығын түсінуге, адам құқықтарын құрметтеу және қоршаған ортаны қорғау құндылықтарын нығайтуға, сондай-ақ қазіргі заманғы қоғам жағдайында сыни ойлау және этикалық шешімдер қабылдау дағдыларын дамытуға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау.

    Пәннің мақсаты: ет-сүт өнімдерін өндіру технологиясы, өндірістің гигиенасы мен санитариясы, сондай-ақ шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау бойынша білімді қалыптастыру. Пәннің мазмұны: Пән жоғары санитарлық сападағы мал шаруашылығы өнімдерін, шикізат пен мал азығын алу жолдарын, ет және ет өнімдерін өндіру гигиенасы мен санитариясын, сүт және сүт өнімдерін өндіру гигиенасы мен санитариясын зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 9
  • Ветеринарлық фармакология және токсикология

    Пəннің мақсаты: дәрілік заттардың қасиеттерін зерттеу заттар, олардың жануарлар организмінің физиологиялық функцияларына әсері, емдік және профилактикалық мақсатта қолдану. Пәннің мазмұны: Пән әр түрлі деңгейдегі физиологиялық жүйелердің дәрілік заттармен өзара әрекеттесу заңдылықтарын зерттейді, улы заттардың қасиеттерін, олардың жануарлар ағзасына әсерін, ағзадағы уланудың өзгеру жолдарын, оның мүшелер мен тіндерде жиналуын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау.

    Пән өнімнің сапасы туралы негізделген қорытынды береді, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты шығару және қайта өңдеу, сондай-ақ олардың сапалы өнім шығаруын қамтамасыз ету жөніндегі кәсіпорындарда стандарттардың сақталуына бақылауды жүзеге асыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануарлардың эмерджентті және трансшекаралық аурулары

    Пәннің мақсаты: білім алушыларға пайда болған эмердженттік және трансшекаралық ауруларын бақылау, талдау және болжау бойынша білім беру. Пәннің мазмұны: пәнді оқу кезінде эпизоотологиялық тұрғыдан жануарлардың жұқпалы ауруларының (трансшекаралық, пайда болған) негізгі сипаттамалары, олардың диагностикасы, алдын алу және жою шаралары болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Соттық ветеринария

    Соттық ветеринариясының негіздерін, ветеринариялық медицина саласында сараптама жүргізуді, оны тағайындау тәртібін, сот-ветеринарлық сарапшының құқықтары мен міндеттерін зерттейді. Сот-ветеринариялық танатология, травматология, токсикология, ветеринариялық-санитариялық сараптама, акушерлік-гинекологиялық, ішкі жұқпалы емес, жұқпалы және инвазиялық аурулар кезіндегі сараптама, сондай-ақ ветеринариялық қызметкерлердің кәсіби құқық бұзушылық істері бойынша принциптері мен тәсілдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Клиникалық балау

    Пәннің мақсаты: студенттерге жануарлардың ауруларын тану және диагноз қою үшін медициналық техниканы, симптоматологияны және медициналық логиканы үйрету Пән емдеу-профилактикалық іс-шараларды жоспарлау және жүзеге асыру мақсатында ауру жануардың аурулары мен жай-күйін танудың заманауи әдістері мен дәйекті кезеңдерін зерттейді, жануарды мақсатты ветеринариялық тексеру процесін, алынған зерттеу нәтижелерін жалпылау мен түсіндіруді зерттейді. Клиникалық ветеринариялық медицинаның әдістемелік негізін құрайды және клиникалық пәндерді одан әрі тереңдетіп зерттеуге негіз болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық иммунология

    Пәннің мақсаты: білім алушыда иммундық жүйенің негізгі компоненттерінің алуан түрлілігі және олардың организмнің ішкі ортасын антигендердің енуінен қорғаудағы рөлі туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру. Пән иммундық жүйенің негізгі компоненттерін және олардың организмнің ішкі ортасын антигендердің енуінен қорғаудағы рөлін, органикалық молекулалардың антигендік қасиеттері туралы идеяны, 4иммундық жауаптардың дамуы барысында иммундық жүйе жасушаларының өзара әрекеттесуінің негізгі механизмдерін, иммуноглобулиндердің молекулалық құрылымы және олардың қасиеттері туралы мәліметтерді, алған білімдерін болашақ мамандықта қолдануды зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Жалпы және жеке хирургия.

    Пәннің мақсаты: жалпы және жеке хирургиялық патологиялардың этиологиясын, патогенезін тану, диагноз қою әдістерін үйрету, жалпы және жеке хирургиялық аурулардың болжамын анықтау, емдеу мен алдын-алуды дұрыс таңдау бойынша теориялық білім, практикалық дағдылар мен дағдыларды игеру. Пән күрделі хирургиялық араласуларды ғана емес, сонымен қатар жалпы және жеке сипаттағы хирургиялық аурулар кезінде профилактикалық және емдеу шараларын ұйымдастыра және жүргізе алатын кең бейінді маманды қалыптастырады; студентті өз бетінше жауапты шешімдер қабылдауға және олар үшін жеке жауапкершілікке үйрету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 9
  • Ветеринарлық акушерлік.

    Студенттерге жыныстық процестердің нормалары мен патологиясы, ұрықтандыру, ұрықтандыру, жүктіліктің дамуы, босану, босанғаннан кейінгі кезең, жаңа туылған нәрестелер, сүт безі аурулары, сондай-ақ бедеуліктің себептерін анықтау және гинекологиялық патологияны диагностикалаудың, емдеудің, алдын-алудың негізгі принциптері туралы теориялық білім мен практикалық дағдыларды беру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шекара және көліктегі ветеринариялық санитариялық бақылау.

    Пәннің мақсаты: мемлекеттік шекара арқылы және ел ішінде жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдерді, жемшөп пен биологиялық материалдарды өткізу кезінде ветеринарлық-санитариялық бақылауды ұйымдастыру және жүзеге асыру саласында кәсіби білім мен дағдыларды қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пән жануарларды және жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау кезінде ветеринарлық-санитарлық іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу ерекшеліктерін, сондай-ақ жұқпалы және жұқпалы емес аурулардың алдын алу және оларға қарсы күрес жөніндегі шараларды ашады. Тасымалдау процесінде жануарлардың аурулары мен өлімінің алдын алуға, биоқауіпсіздікті қамтамасыз етуге және санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтауға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ішкі жұқпалы емес аурулары

    Пәннің мақсаты: студенттерге жалпы профилактика және терапия, терапевтік техника, этиология, патогенез, симптоматология, диагностика, емдеу және инфекциялық емес патология ауруларының алдын алу бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды беру. Пән жануарлардың жұқпалы емес ауруларын диагностикалау, терапевтік техника, Жалпы профилактика, химиялық және микробиологиялық синтез құралдарын қолдана отырып емдеу мәселелерін зерттейді, жүрек-қан тамырлары, тыныс алу, ас қорыту, зәр шығару, жүйке жүйесі, қан, зат алмасу, тері, улану түрлері және жануарларды диспансерлеу әдістемесін талдайды. Курс ветеринарлық маман болуға бағытталған құзыреттерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Паразитология және инвазиялық аурулар

    Пән адам мен жануарларға ортақ аурулардың қоздырғыштарына, паразиттік жағдайды болжауға, аурушаңдықты болжауға, инвазиялық бастауды сақтау және таратудағы қоршаған ортаның рөліне, паразитоз қоздырғыштарынан қоршаған ортаны қорғау және сауықтыру мәселелеріне, инвазиялық аурулар кезінде ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жоспарлау және тиімділігін арттыруға, сондай-ақ олардың тиімділігін бақылауға ерекше көңіл бөледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Санитарлық және тағамдық микробиология.

    Пән санитарлық-микробиологиялық зерттеулердің заманауи әдістері туралы теориялық және практикалық білім береді, қоршаған орта объектілерінде және тағам өнімдерінде микроағзалардың сандық және сапалық құрамын анықтау және өзіндік, қоректік орталарды дайындау бойынша жұмыстың практикалық дағдылары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық істі ұйымдастыру

    Пәннің мақсаты: білім алушыларда мал шаруашылығы мен агроөнеркәсіптік кешеннің түрлі салаларында ветеринарлық істі ұйымдастыру және басқару негіздері туралы жүйелі түсінік қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пәнге ветеринарлық заңнама, ветеринарлық істі ұйымдастыру және экономика, ветеринарлық іс-шараларды жоспарлау, ветеринарлық есеп пен есептілік, ветеринарлық кәсіпкерлік және ветеринарлық істің халықаралық аспектілері негіздері кіреді. Пән мемлекеттік ветеринарлық қадағалау бойынша білім береді, мұның бәрі болашақ жоғары кәсіби ветеринарлық дәрігерлерді тәрбиелеуге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Патологияны диагностикалаудың, емдеудің және алдын алудың инновациялық әдістері

    Пәннің мақсаты: ветеринария мамандарында жануарлар ауруларын диагностикалаудың, емдеудің және алдын алудың заманауи инновациялық әдістері саласында терең білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пән білім алушыларға жануарлар ауруларын диагностикалаудың, емдеудің және алдын алудың заманауи инновациялық әдістері туралы теориялық білім береді. Алынған білімді диагностика, терапия және патологияның алдын алу саласындағы инновациялық тәсілдерді әзірлеу және жетілдіру үшін қолдану қабілетін қалыптастырады. Ақпаратты сыни және жүйелі талдау, заманауи технологияларды енгізу мүмкіндіктерін бағалау және оларды ветеринарлық медицинада практикалық қолдану әдістерін негізді таңдау қабілеттерін дамытады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық қоспаларын пайдалану кезінде мал шаруашылығы өнімдерінің сараптамасы және қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты: азықтарды ветеринариялық-санитариялық сараптау бойынша практикалық білімді қолдану дағдыларын қалыптастыру, азықтарды зерттеудің зертханалық әдістемелерін жүргізу, сондай-ақ білім алушылардың азықтарды және азық қоспаларын сараптау саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды игеруі. Пән студенттерге азық қоспаларын пайдалану кезінде мал шаруашылығы өнімдерінің тағамдық құндылығы мен қауіпсіздігі туралы теориялық білім береді, мал шаруашылығының экологиялық таза өніміне қойылатын арнайы талаптарды талдайды, мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету шараларын қолдану кезінде тәуекелдерді басқаруды бағалайды. Мал шаруашылығы, құс шаруашылығы және балық шаруашылығы өнімдерінде ксенобиотиктердің қалдық мөлшерінің болуын бақылауды қамтамасыз етеді, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін өндірістік бақылауға қойылатын талаптарды регламенттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық рентгенология

    Пәннің мақсаты: аурулардың алдын алу және диагностикалау мақсатында жануарлардың қалыпты және патологиялық өзгерген органдары мен жүйелерінің құрылымын, функцияларын зерттеу үшін рентген сәулелерін қолдана отырып, ауру жануарларды ерте кезеңде анықтау бойынша студенттерді оқыту. Пән рентгендік диагностиканы, ультрадыбыстық диагностиканы, магниттік-резонанстық бейнелеуді және интервенциялық радиологияны қолдану әдістерінің мәселелерін ашады-бұл сәулелік зерттеулердің бақылауымен терапевтік араласуларды орындау. Бұл әдістерді қолдану тіндердің тұтастығын бұзбай және жануардың ауырсынуын тудырмай, әртүрлі органдардың жасына байланысты морфологиясы мен функцияларын зерттеуге, емдеу шараларының тиімділігін бақылауға және жоғары технологиялық хирургиялық операцияларды жүргізуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Практикалық терапия.

    Пән білім алушыларда жануарлардың терапиясының негізгі принциптері (физиологиялық, кешенді, белсенді және экономикалық мақсаттылық принципі) туралы білімді қалыптастырады. Курс жұқпалы емес сипаттағы аурулардың жалпы алдын алу, этиология, патогенез, симптоматика, емдеу әдістері мен алдын алу мәселелерін ашады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тауартану және мал шаруашылығы өнімдерін сараптау.

    Пән өндірілетін және сатылатын тауарлардың ассортименті мен сапасын және өндіріс, тасымалдау, сақтау және өндіруші кәсіпорындарының бәсекеге қабілеттілігіне тиімді әсер ету процесінде олардың қалыптасуына әсер ететін факторларды анықтауды үйренеді. Гигиеналық зерттеу әдістерін және мал шаруашылығы өнімдерін ветеринарлық–санитарлық бағалау ережелерін, сондай-ақ жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды сертификаттауды стандарттау технологиясының негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық биологиялық препараттар.

    Пәннің мақсаты: өндіріс принциптерін, әдістері мен технологияларын, сондай-ақ жануарлар ауруларының алдын алу, диагностикалау және емдеу үшін биологиялық препараттарды қолдануды зерттеу. Пәннің мазмұны: пән жануарлар ауруларының алдын алуға, диагностикалауға, емдеуге, өнімділікті арттыруға арналған жануарлардан, өсімдіктерден немесе синтетикалық заттардан тұрады, ветеринариялық биотехнология саласындағы заманауи жетістіктер мен инновацияларды зерттейді және биологиялық препараттармен жұмыс істеудің практикалық дағдыларын береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы менеджмент

    Пәннің мақсаты: білім алушылардың қазіргі заманғы басқарудың негізгі ұғымдары мен түйінді мәселелерін зерделеуі және меңгеруі, осы саладағы негізгі практикалық дағдыларды меңгеруі, басқару процестерінің мәнін түсінуге және тиімді менеджер болу үшін қажетті құзыреттерді алуға ықпал ететін кәсіби ойлауды қалыптастыру. Пән нарық жағдайында ветеринариялық кәсіпорынды басқару негіздерін үйретеді және кәсіпорынның нарықтың сұранысы мен қажеттіліктеріне бағдарлануын, нақты тұтынушылардың сұраныстарын және сұранысқа ие тауарлардың, өнімдер мен қызметтердің түрлерін өндіруді ұйымдастыруды және т. б. қамтиды. Білім және әлеуметтік және кәсіптік практика нысандары. Оны зерттеу білімнің жоғары деңгейін, академиялық және әлеуметтік ұтқырлықты қамтамасыз етеді, мамандардың кәсібилігін, олардың өзін-өзі тәрбиелеуге және өзін-өзі жетілдіруге дайындығын арттырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жартылай өнімдерді ветеринарлық санитарлық сараптау.

    Пәннің мақсаты: жартылай өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, олардың сапасы туралы негізделген қорытындылар жасау. Пәннің мазмұны: пән жартылай өнімдердің қауіпсіздігі туралы жалпы ақпарат туралы білім береді, химиялық құрамы мен тағамдық құрамын зерттейді жартылай өнімдердің құндылығы, санитарлық-гигиеналық жартылай өнімдерді зерттеу және санитарлық бағалау, зертханалық зерттеу үшін сынама алу ережелері, сапаны бақылаудың заманауи әдістері, жартылай өнімдердің тағамдық құндылығы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Төл аурулары.

    Пән білім алушыларда ауыл шаруашылығы жануарлары төлдерінің ауруларының жалпы алдын алу саласында терең кәсіби білімді қалыптастырады. Курсты оқу кезінде терапевтік техника, этиология, патогенез, симптоматика, диагностика, емдеу және жұқпалы емес сипаттағы төлдердің нақты ауруларының алдын алу сұрақтары ашылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы микробиологиялық зерттеу әдістері.

    Пәннің мақсаты: микроорганизмдерді зерттеудің қазіргі биохимиялық, молекулалық-генетикалық, иммунологиялық әдістерімен теориялық және практикалық таныстыру. Пәннің мазмұны: пән клиникалық ветеринариядағы диагностиканың зертханалық әдістерін, микроорганизмдердің табиғи ортасының микробиологиясын, қоршаған орта объектілерін санитарлық-микробиологиялық зерттеуді, микроорганизмдер мен тамақ өнімдерін өндіруді, жануарлардан алынатын тамақ өнімдерін санитарлық-микробиологиялық зерттеуді зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Гинекологиялық аурулар.

    Пән білім алушыларда жыныстық процестердің патологиялары мен нормалары, бедеуліктің себептерін анықтау және ауыл шаруашылық малдарындағы гинекологиялық патологияларды диагностикалау, емдеу, алдын алудың негізгі принциптері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.

    Пәнде ветеринарлық-санитарлық бағалау, өсімдік шаруашылығы, балық шаруашылығы, омарта шаруашылығы және құс шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының деңгейін белгілеу, сонымен қатар зертханалық зерттеулерге арналған өнімдер сынамаларын алу ережелері сұрақтары бар.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Тамақ гигиенасы

    Пәннің мақсаты: білім алушыларға өндірісті гигиеналық және санитарлық бақылау және тамақ өнімдерінің зиянсыздығын қамтамасыз ету әдістері бойынша білім беру. Пән азық-түлік гигиенасын зерттейді, оның негізі азық-түлік өнімдерін өндіру, өңдеу, сақтау және тарату үшін қажетті жағдайлар мен шаралар болып табылады, олар денсаулыққа қауіпсіздікті, Тұрмыстық тұтынуға арналған өнімдердің сапасы мен пайдасын қамтамасыз етуге арналған. Өндірістің санитарлық-гигиеналық жағдайын бақылаудың, санитарлық-гигиеналық күзет пен кәсіпорындарды қорғауды ұйымдастырудың әдістемелік негіздерін береді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • ХАССП негіздерімен ветеринариялық-санитариялық сараптама.

    Пәннің мақсаты: ХАССП негіздерімен ветеринариялық-санитариялық сараптаманың әдістері мен әдістерін меңгеру, білім алу. Пәннің мазмұны: пән ХАССП негіздерімен мал шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы өнімдерін дайындауды, тасымалдауды, сақтауды және өткізуді, қатерсіз өнім шығаруды бақылауды, жануарлардың жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес ауруларының алдын алуды, қоршаған ортаны биологиялық ластанудан қорғауды зерделейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық андрология.

    Пән тұқымдық репродукцияның биотехникасын және еркектердің жыныс мүшелерінің функционалдық анатомиясын оқытады. Диагностиканың заманауи әдістері, биотехнологиялық манипуляциялар және емдеу мен алдын алудың әртүрлі әдістерін орындау қарастырылады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.

    Пән білім алушыларда мал өнімдерінің сапасы туралы негізделген қорытынды бере алатын, мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу бойынша кәсіпорындардың ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылауды жүзеге асыратын және олардың сапалы өнім шығаруын қамтамасыз ететін ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу бойынша базалық білімді қалыптастыру мәселелерінен тұрады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылық жануарларын жасанды ұрықтандыру

    Пән білім алушыларда ауыл шаруашылық малын өндірушілерден шәует алудың ғылыми негіздері мен техникасы, шәует физиологиясы мен биохимиясы, оны бағалау әдістері, сондай-ақ ауыл шаруашылық малының шәуетін сұйылту, сақтау және тасымалдау мәселелері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Практикалық хирургия.

    Пәннің мақсаты: болашақ ветеринарлық мамандардың өндірісіндегі практикалық қызметте жиі кездесетін хирургиялық аурулар мәселелері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пәннің мазмұны: пән практикада жиі кездесетін ауруларды және бас аймағында, мойынның вентральды аймағында, кеуде және іш қабырғаларында, грыжа кезінде, іш қуысында, жыныс мүшелерінде, аяқ-қолдарда және жануарлардағы көру органдарының жаппай ауруларды зерттейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің санитарлық-экологиялық қауіпсіздігі.

    Пәннің мақсаты: Кеден одағы мен Дүниежүзілік Сауда Ұйымы жағдайында мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу үшін білім мен практикалық дағдыларды алу. Пәннің мазмұны: пән тамақ өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау бойынша жұмыстарды практикалық ұйымдастыру мен жүргізудің заманауи әдістерін; жануарлар мен адам ағзасына зиян келтіруі мүмкін тамақ өнімдеріндегі бөгде заттардың негізгі топтарын; тамақ өнімдеріндегі негізгі бөгде заттарды анықтау әдістерін зерделейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • - жануарлар морфологиясының негіздері, физиологиялық процестерді қолдану заңдылықтары және жануарлардағы функцияларды реттеу механизмдері туралы теориялық және әдістемелік білімді қолдану
  • - жануарларды ұстаудың, азықтандырудың, өсірудің және тиімді пайдаланудың заманауи әдістері бойынша ұсыныстар беру және қолдану
  • - нәтижелерді талдау, физиологиялық және биохимиялық процестердің заңдылықтары туралы қорытынды жасау, байқалған фактілерді қорытындылау және ветеринария негіздері саласында өз идеясын қалыптастыру және нақты ұсыныстар шығару, сондай-ақ жануарлар ауруларының алдын алуға және жоюға бағытталған ветеринариялық-санитариялық және профилактикалық іс-шараларды жүргізу, оның ішінде ветеринария объектілерінде дезбарьерлердің жай-күйін, дезинфекция жүргізу сапасын және микроклимат параметрлерін тексеру
  • - патологиялық процестердің ықтимал себептерін, даму тетіктері мен нәтижелерін анықтау, соттық-ветеринарлық сараптаманың қорытындыларын дәлелдеу, ауруларды емдеудің кәсіби дағдыларын қолдану
  • - ғылым мен технологияның заманауи жетістіктерін, аппаратура мен жабдықты зертханалық, диагностикалық және емдік мақсаттарда қолдану, қойылған диагнозға сәйкес қажетті емдеуді тағайындау
  • - әртүрлі патологиялардағы дәрілік заттардың жануарлар ағзасына фармакологиялық әсерінің негізгі механизмдерін білу, емдеуге арналған препараттарды таңдауды ғылыми негіздеу және жануарларға дәрігерлік көмек көрсету
  • - ветеринарлық және өндірістік бөлімшелердің жұмысын перспективалық жоспарлауды жүзеге асыру, радиациялық жағдай нашарлаған кезде ветеринарлық іс-шаралардың тиімділігін бағалауды және халықты қорғауды жүргізу
  • - дозаларды есептей білу және дәрілік заттарды қолданудың оңтайлы тәсілдерін анықтай білу, олардың өміріне қауіп төндіретін түрлі патологиялары бар жануарларға ветеринариялық көмек көрсете білу, аурулардың симптоматологиясын анықтау және кәсіби диагноз қою, терапевтік техника мен физиотерапия әдістерін меңгеру, сондай-ақ жануарларды диспенсерлеуді жүргізу
  • - қажетті диагностикалық, терапевтік және акушерлік-гинекологиялық іс-шараларды жүзеге асыру, әртүрлі аурулар кезінде жануарлардың алдын алу, диагностикалау және емдеу, жануарлардың көбею әдістерін меңгеру
  • - жануарлар мен құстарды ветеринариялық-санитариялық сою алдында қарау әдістемесін қолдана білу, жануарлар ауруларының алдын алуға және жоюға бағытталған ветеринариялық-санитариялық және профилактикалық іс-шараларды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу, сондай-ақ жануарлардың инфекциялық, инвазиялық, жұқпалы емес аурулары мен улануы кезінде өнімдер мен шикізатқа ветеринариялық-санитариялық сараптама және санитариялық бағалау жүргізу
  • - мал шаруашылығының, ара шаруашылығының және су кәсіпшілігінің қауіпсіз өнімінің өндірісін ветеринариялық-санитариялық бағалау мен бақылауды жүргізу, ветеринариялық қызметтің бақылауындағы жүктерді тасымалдау қағидаларын білу, алған білімдерін қолдана отырып ғылыми және өндірістік бағыттағы міндеттерді шеше білу
  • - заңнамалық база шеңберінде ветеринарлық іс-шараларды жүргізе білу; жасанды интеллект, құқық және тұрақты мәдениет негіздерін, сондай-ақ кәсіпкерліктің, қауіпсіздік пен экологияның базалық білімін меңгеру; жаңа перспективалы құралдар жасау мақсатында зерттеудің қазіргі заманғы теориялық және эксперименттік әдістерін меңгеру, зерттеу нәтижелерін практикада пайдалану және енгізу жөніндегі жұмыстарды ұйымдастыру
Top