8D07101 Технологиялық машиналар мен жабдықтар в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тез өзгеретін әлеуметтік-экономикалық жағдайларға тез бейімделуге қабілетті тамақ және ет-сүт өнеркәсібінің технологиялық машиналары мен жабдықтары саласында жұмыс істеу үшін бәсекеге қабілетті мамандар даярлау, сондай-ақ тұлғаның жан-жақты кәсіби және интеллектуалдық дамуына қажеттіліктерін қанағаттандыру
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D103 Механика және металл өңдеу
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 8D071 Инженерия және инженерлік іс
Пәндер
-
Академиялық хат
Академиялық хат ғылыми қатысым процесінің процедуралық рәсімделуі болып табылады. Осы пәнді игеру нәтижесінде академиялық мәтінді оның негізгі құрылымы, мақсаттары, жанрлық және стилистикалық ерекшеліктері туралы түсінік негізінде құру дағдысы қалыптасады. Пәнді оқу академиялық сауаттылық деңгейін арттыруға, академиялық мәтіндерді құрудың қазақстандық және халықаралық стандарттарын игеруге, мәселелік бағыттағы ғылыми еңбектерді жазу дағдыларын дамытуға бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Бұл курс ет, сүт және балық өнімдері мен олардың негізіндегі азық-түлік өнімдерін жобалаудың, модельдеудің, есептеудің, зерттеудің деректерін өңдеудің ғылыми әдістерін игерудегі ғылыми және әдістемелік тәсілдерді түбегейлі ұсынуды көздейтін жалпы кәсіптік циклдің пәні болып табылады. Бұл пән деректерді өңдеудің математикалық әдістері курстарына негізделген және арнайы пәндерді әрі қарай оқу үшін негіз болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі мембраналық процестер мен технологиялар
Тамақ өнеркәсібіндегі мембраналы процестер мен технологияларды пайдалану докторантурада оқитын білім алушыға бейорганикалық және органикалық қосылыстардың ерітінділерін, оның ішінде сұйық тамақ өнімдерін өңдеуде экономикалық тиімділігі жоғары және аз қалдықты технологияларды құруға мүмкіндік береді. Бұл курс тамақ өнеркәсібіндегі мембраналық процестерді қолдануда өнімдердің сапасын, олардың биологиялық құндылығын жақсартуға және толық өңдеу мен пайдалануға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұтқыр пластикалық тамақ өнімдерінің реологиялық негіздері
Пәнді оқу құралы қайта өңделетін өнімге механикалық әсер етумен байланысты тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестері. Технологиялық жабдықты таңдау, оның жұмыс режимін анықтау тағам массаларының, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдердің физикалық-механикалық, реологиялық қасиеттерімен анықталады. Білім алушыларда олардың әрі қарайғы қызметі үшін жеткілікті және тиісті саладағы ғылым жетістіктері негізінде жаңа білімді өз бетінше игеруге мүмкіндік беретін қажетті теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары саласындағы жаңа жетістіктер
Бұл пән сүт және ет өнеркәсібіндегі машиналар мен жабдықтардың негізгі түрлері мен типтерін жетілдірудің ең перспективалы бағыттарымен танысу болып табылады. Жабдықтың осы түрлерін зерттеудегі басты назар жабдықты негізгі және мақсатты механизмдердің жалпы құрылымы тұрғысынан зерттеуге негізделген, олар өндірістік мақсаттар үшін әртүрлі технологиялық процестерде қолданылатын атқарушы механизмдер мен жұмыс органдарын құрайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жылу және массаалмасу процестерінің ғылыми теориялық негіздері
Бұл курста жылу және массаалмасу процестерінің ғылыми теориялық негіздері, сұйықтықтың агрегаттық күйі және фазалардың түйісу тәсілдері бойынша массаалмасу процестерінің жіктелуі, сонымен қатар процестің негізгі параметрлерін есептеу әдістемесі зерттеледі. Жылу және массаалмасу процестерінің ғылыми теориялық негіздерімен докторантарды таныстыру, практика жүзінде бұл салада білім мен тәжірибе алу. Жылу және массаалмасу процестерінің ғылыми теориялық негіздерін оқып үйренуге қабілеттілігі мен дайындығын арттыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Механикалық өңдеу процесін математикалық моделдеу
Бұл пән механикалық өңдеу процесін математикалық модельдеудің арнайы математикалық әдістерін терең зерттеуге және игеруге, сондай-ақ процестерді басқару мәселелерін білікті шешуге, технологиялық шешімдерді таңдауға және қабылдауға, шешім қабылдаудың интеллектуалды жүйелерін құруға, өңдеудің технологиялық мүмкіндіктерін зерттеуге негіз болып табылады. Механикалық өңдеу процесін математикалық моделдеумен докторанттарды таныстыру, практика жүзінде бұл салада білім мен тәжірибе алу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интелект қолдану арқылы инженерлік тәжірибенің теориясы және техникасы
Бұл курсты зерттеу тақырыбы-тәжірибені ұйымдастыру, оның нәтижелерін өңдеу және түсіндіру әдістері. Қазіргі уақытта негізгі назарды тәжірибелік жұмыстың жалпы принциптеріне және тәжірибені оңтайлы ұйымдастыруға назар аудару керек. Ғылыми эксперименттерді жоспарлау, жүргізу, талдау және түсіндіру үшін жасанды интеллектті пайдалану. Пәннің негізгі мәселелерін игеру білім алушыларда олардың одан ары қызметі үшін жеткілікті және тиісті саладағы ғылым жетістіктері негізінде жаңа білімді өз бетінше игеруге мүмкіндік беретін қажетті теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастыруды қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналар мен жабдықтар саласындағы ғылым мен практиканы дамытудың заманауи аспектілері
Бұл курста технологиялық машиналар мен жабдықтар саласындағы ғылым мен практиканы дамытудың заманауи аспектілері қарастырылып, сипатталады. Тамақ өнімдерін өңдеу процестерінің теориялық негіздері мен докторанттарды таныстыру және де практика жүзінде бұл салада білім мен тәжірибе алу. Тамақ өнімдері мен шикізаттарын өңдеудің гидромеханикалық процестерінің қозғаушы күшін, технологиялық тағайындалуын, құрамын оқып үйренуге қабілеттілігі мен дайындығын арттыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Технологиялық машиналар мен жабдықтар саласындағы ғылым мен тәжірибенің қазіргі заманғы даму аспектілерін бағалау.
- Оқу ақпаратын тарату, өз бетімен оқуға үйрету.
- Тұтас технологиялық процесті ұйымдастыру туралы базалық және жалпы білім беру білімін, техникалық қызметті басқару қабілетін, тамақ өнімдерін өндіру әдістерін, нысандары мен технологияларын таңдау дағдыларын көрсету.
- Білім алушыларды әлеуметтік құндылықтар жүйесіне тарту.
- Оқыту процесінде алынған теориялық білімдерді бекіту және кәсіби деңгейін арттыру деңгейін тексеру.
- Эксперименттерді ұйымдастыруды басқарады және алынған деректерді өңдеу.
- Дайындықты жоспарлау, модельдеу және ғылыми экспериментті дұрыс жүргізу. Алынған тәжірибелік деректерді өңдеуді жүргізу.
- Тұтас технологиялық процесті ұйымдастыру туралы базалық және жалпы білім беру білімін, техникалық қызметті басқару қабілетін, тамақ өнімдерін өңдеудің гидромеханикалық процестерінің әдістері мен нысандарын таңдау дағдыларын көрсету.
- Инженерлік эксперименттің теориясы мен техникасын қолдану; инженерлік эксперименттің теориясы мен техникасының басқа ғылымдармен байланысын, техникалық қызметті басқару қабілетін, инженерлік эксперименттің теориясы мен техникасын пайдалану дағдыларын түсіну.
- Білім үдерісін әдістемелік қамтамасыз етуді жүзеге асыру.
- Білім мазмұнын меңгеру деңгейін зерделеу, білім ортасын зерттеу.
- Кәсіби қоғамдастықпен және білім беру жүйесіндегі барлық мүдделі тараптармен қарым-қатынасты жүзеге асыру.