7M07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша) в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Стандарттау және сертификаттау және сапа жүйесі саласындағы кәсіби, ғылыми-педагогикалық дайындықтың терең, жүйелік теориялық білімі мен практикалық дағдылары бар жоғары білікті кадрларды даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M130 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Мақсаты: магистранттарда ғылымның мәнін, шығу тегі мен дамуын тұтас, философиялық түсінуді, ғылымдардың алуан түрлілігі, ғылымның қазіргі жай-күйінің ерекшеліктері, ғылыми ұтымдылықтың құндылықтары туралы түсініктерді қалыптастыру. Ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппараты. Әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихы, қазіргі ғылым философиясының мәселелері және мамандандырылған білімнің негізгі бағыттары. Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілерін, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны іске асыру нысанын білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау
Мақсаты: магистранттарда ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мен жоспарлаудың теориялық негіздері мен әдіснамасын және ғылыми-зерттеу қызметінің мақсатты бағдарламасын әзірлеу әдістерін қалыптастыру болып табылады. Ғылыми сынақтарды ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, кешенді зерттеулерді орындау реттілігі, олардың логикалық байланыстары, ғылыми зерттеулер мен инновациялық қызметті болжау әдістері. ғылыми-зерттеу қызметін ұйымдастыру). Ғылыми-техникалық және патенттік ақпарат көздері, ғылыми-техникалық ақпарат жүйелері, инженерлік эксперимент негіздері, экспериментті жоспарлау әдістері. Ғылыми зерттеу нәтижелерін ресімдеуге қойылатын талаптар, ғылыми жұмысты бағалау критерийлері және оның нәтижелерін енгізу жүйесі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шетел тілі (кәсіби)
Шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктері. Мамандық бойынша дыбысталған шет тілдік сөйлеуден алынған ақпаратты түсіндіру. Мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару. Мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау). Шет тіліндегі конференцияларда ғылыми мақалалар жазу және ғылыми баяндамалармен сөз сөйлеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Мақсаты: жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру ұйымдарының заманауи педагогикалық технологиялары негізінде педагогикалық шеберлік дағдыларын қалыптастыру. Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдіснамалық принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие процесін ұйымдастыру мен іске асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Стандарттау мен сертификаттаудың заманауи аспектілері
Мақсаты: Тамақ өнімдерінің техникалық регламенттер (өнім түрлері бойынша) және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы техникалық регламент талаптарына сәйкестігін бағалау. Қазақстандағы және шетелдердегі стандарттау мен сертификаттаудың қазіргі жағдайы. Мемлекеттік стандарттарды олардың халықаралық баламаларымен үйлестіру жолымен саудадағы техникалық кедергілерді жою. Сәйкестікті растау ережелерін, рәсімдерін сақтай отырып, сәйкестікті растау жөніндегі жұмыстарды жүргізу. Декларациялау. Техникалық құжаттаманы талдау. Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін нормативтік құжаттамаға сәйкестігін тексеру. Бағаланатын процестің жағдайын талдау және әдістеме әзірлеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулерді эксперименталды жоспарлау
Мақсаты: магистранттарда ғылыми зерттеу экспериментін жоспарлаудың практикалық негіздерін қалыптастыру болып табылады. Ғылыми зерттеулер экспериментін жоспарлау әдістері. ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру принциптері. Экспериментті жоспарлау теориясында қолданылатын ұғымдар. Оңтайлы жоспарларды құру әдістері мен алгоритмдері. Әртүрлі ғылыми және инженерлік міндеттерді шешу үшін ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру. Әртүрлі өлшеуіш есептерге арналған өлшеу жоспарын қалыптастыру. Алгоритмдерді қолдану арқылы өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу жоспарын түсіндіру, өлшеу нәтижелері және оларды өңдеу нәтижелері. Жоспардың сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттаудың математикалық модельдері. Эксперимент нәтижелерін рәсімдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Мақсаты: әр түрлі пікірлер жағдайында орындаушылар ұжымының жұмысын ұйымдастыру, басқару шешімдерін таңдау, негіздеу, қабылдау және іске асыру дағдыларын қалыптастыру. Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен әртүрлі ұғымдармен танысу. Менеджердің жеке басқару тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сынау орталықтары мен сертификаттау органдарын аккредиттеу
Мақсаты: магистранттарды аккредиттеу саласындағы халықаралық тәжірибемен таныстыру, ҚР БҒМ сертификаттау қатысушыларын аккредиттеу, сынақ зертханасын аккредитациялау шарттарын. Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралыҚР Заңы. СРО және СЗ аккредиттеуге қойылатын талаптар Аккредиттеу бойынша жұмыстардың негізгі кезеңдері, ҚР аккредиттеудің құрылымдық схемалары. ОЖ және СЗ қызметін инспекциялық бақылау. Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдаланумен байланысты рәсімдер. Сертификаттау органдарының техникалық құзыреттілігі. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қызметті мемлекет аралық сертификаттау
Мақсаты: мемлекетаралық қызметтерді сертификаттаудың негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру болып табылады. Мемлекетаралық қызметтерді сертификаттау жүйесі. Тауарларды сапасы бойынша қабылдау және оларды сату кезінде босату кезінде қызмет көрсету стандарттарымен жұмыс істеу, міндетті талаптардың, нормативтік құжаттардың, сондай-ақ ГОСТ, ГОСТ Р, ТШ ерікті негізде талаптардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру. Сәйкестікті растау-сәйкестікті сертификаттау және мемлекетаралық деңгейде қызметтердің сәйкестігін декларациялау
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
ЕАЭО-да және шетелде техникалық реттеу ерекшеліктері
Мақсаты: техникалық реттеу саласында теориялық білім алу, сондай-ақ өнімнің сәйкестігін бағалау бойынша практикалық дағдылар мен іскерлікті қалыптастыру.<br /> Техникалық комитеттің қызметін ұйымдастыру. Өндірістегі Жаңа объектілерді стандарттау процесін ұйымдастыру. Құжаттарды әзірлеу және сараптау. Ұлттық және мемлекетаралық техникалық комитеттің және стандарттау жөніндегі Халықаралық комитеттің жұмысы. Стандарттау жөніндегі құжаттарды өндіріске енгізу.Техникалық реттеу саласындағы персоналды аттестаттау және сертификаттау. Сәйкестікті растау жөніндегі сарапшылар. Аккредиттеу бойынша бағалаушылар. Өлшеу құралдарын салыстырып тексерушілер. Стандарттау және аккредиттеу жөніндегі техникалық сарапшылар
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект және зияткерлік меншік
Мақсаты: Пәннің мақсаты магистранттардың базалық теориялық білімді, сондай-ақ жасанды интеллект бағдарламаларын пайдалана отырып, жеке және заңды тұлғалардың зияткерлік меншік объектілерін табысты басқару үшін жеткілікті практикалық дағдыларды игеруі болып табылады. Қазақстан Республикасының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау және қорғау саласындағы заңнамасының негіздері. Қазақстан Республикасындағы және шетелдегі зияткерлік меншік объектілеріне құқықтар. Зияткерлік меншік объектілерін азаматтық айналымға енгізу тәсілдері. Өнертапқыштық қызметті ұйымдастырудың зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау тәсілдері. Жасанды интеллектті тіркеуге өтінімдерді өңдеумен байланысты шешім қабылдау процестері жасанды интеллект бағдарламаларға. Патенттік ведомстволар басқармасында жасанды интеллект технологияларын пайдалану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бәсекеге қабілетті тамақ өнімдерін талдау
<color:#333333;font-size:10pt;>Мақсаты: студенттерге нарықтағы бәсекелестіктің жоғары деңгейі жағдайында Ұйымның дамуының перспективалық бағыты ретінде бәсекелестік талдау әдіснамасы саласында білім беру, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті саласында болашақ мамандардың қалыптасуына ықпал ету. Нарықтағы жоғары дәрежелі бәсекелестік жағдайында ұйымды дамытудың перспективалық бағыты ретінде бәсекелік талдау әдіснамасы, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті. Азық-түлік өндіретін кәсіпорындардың өнімдерін маркетингтегі, коммуникациядағы және жарнамадағы инновациялық тәсіл мен әдіс.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіби сертификаттау
Мақсаты: стандарттау және сертификаттау бойынша нормативтік құжаттар қорын, сертификаттауды орындау тәртібі мен ережелерін ұйымдастыру мақсатында шикізаттар мен ет өнімдерін сертификаттаудың құқықтық режимін, сондай-ақ шығарылатын өнім сапасының талап етілетін деңгейін бақылауға және қолдауға арналған санитарлық ережелер мен нормаларды оқып білу. Кәсіпорында қолданылатын нормативтік құжаттарды, олардың мақсатын, кәсіпорынның өзінің құжаттар базасын құрудағы мүмкіндіктерін, сондай-ақ шығарылатын өнімнің сапасын Растауды, оның қауіпсіздігін қамтамасыз етуді және практикалық стандарттау мен сертификаттау саласында білім, білік пен дағдыларды қалыптастыруды зерттеу.Негізгі ұғымдар, кәсіби элементтер сапа көрсеткіштері және оларды бағалау әдістері, сертификаттау жүйелері мен схемалары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қызметтерді шетелдік сертификаттау
Мақсаты: шетелдік қызметтерді сертификаттаудың негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру болып табылады. Қызметтерді шетелдік сертификаттаудың негізгі ережелері. Қызметтерді шетелдік сертификаттау. Халықаралық стандарттар қызметтерді, өндірістік процестерді және өнімдерді сертификаттау.Қызметтерді шетелдік сертификаттауды жүргізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелері. Сәйкестікті растау, сертификаттауды жүргізу тәртібі, халықаралық және отандық стандарттарды құру қағидаттары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Біріктірілген менеджменті жүйелері
Мақсаты: тамақ өнеркәсібінің кәсіпорындарын дамытуды басқарудың интеграцияланған жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістемесінің теориялық негіздерін қалыптастыру. Біріктірілген менеджмент жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің моделінің әдістемесін құру, тамақ кәсіпорнындағы қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің элементтерін зерттеу, біріктірілген менеджмент жүйесінің құжаттамасын зерделеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы стандарттары
Мақсаты: магистранттарға азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы халықаралық және ұлттық стандарттар бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Курс азық-түлік өнімдерін өндіру және айналымын реттейтін нормативтік-құқықтық актілерді, сондай-ақ олардың белгіленген стандарттарға сәйкестігін бағалау және қамтамасыз ету әдістерін зерделеуге бағытталған. Оқу барысында магистранттар сапа мен қауіпсіздікті басқару жүйесінің принциптерімен, сондай-ақ шикізаттан бастап дайын өнімге дейінгі барлық өндіріс кезеңдерінде өнімдерге қойылатын талаптармен танысады. Бұл тұтынушылардың денсаулығын сақтау және өнімнің нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында жүзеге асырылады. «Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы стандарттары» пәні курсы азық-түлік өнімдерін өндіру және айналымын реттейтін ұлттық және халықаралық стандарттарды зерделеуге бағытталған. Курс барысында магистранттар азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйелерінің негізгі принциптері мен талаптарымен танысады, соның ішінде HACCP, ISO 22000 сияқты жүйелермен және тағам қауіпсіздігін реттейтін нормативтік-құқықтық актілермен және Кодекс Алиментариус, «Тамақ өнімдерін өндіру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық ережелерімен, ҚР СТ ISO/TS22002-3-2017 Азық-түлік қауіпсіздігінің алғышарттары бағдарламаларымен, гигиеналық стандарттар мен Азиядағы көшеде азық-түлік сату ережелерінің аймақтық жинағымен CXC 76- 2017. Курс аясында өндірістің әртүрлі кезеңдерінде сапаны бағалау және бақылау әдістеріне ерекше назар аударылады: шикізатты талдау, өндірістік процестер, қаптама және сақтау. Магистранттарге тиімді сапа және қауіпсіздік менеджменті жүйелерін әзірлеу және енгізу дағдыларын дамытуға баса мән беріледі. Бұл өнімнің санитарлық нормалар мен тұтынушылардың талаптарына сәйкестігін қамтамасыз етіп, оның нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін арттыруға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экспорттық бақылау және лицензиялау
Мақсаты: магистранттарды өнімді мемлекеттік қадағалау және экспорттық бақылау ережелерімен таныстыру болып табылады. Азық-түлік өнімдерін экспорттық бақылау және тамақ өнімдерін өндіруді лицензиялау. Экспортталатын өнімдер мен лицензиялау ережелерінің сақталуын қадағалау. Мемлекеттік тізілім туралы түсінік. Тізілім деректері бойынша ақпараттық қызмет көрсету. Техникалық саясатты жүргізудегі және экспортталатын өнімді басқарудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі. Қазақстан Республикасының экспорттық бақылау және лицензиялау туралы заңнамасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағамдық эпидемиология
Мақсаты: әртүрлі микроорганизмдермен жұқтырған тамақ өнімдерін тұтынудан туындайтын және жалпы интоксикация және жедел гастроэнтерит белгілері бар қысқа ағымымен сипатталатын, тағамды дайындау, тасымалдау, сақтау кезінде ластанған кезде тағамдық уланудың таралуын зерттеу. және дайын өнімді өткізу және тиісті санитарлық бақылау. Термиялық өңдеу, инфекция механизмі. Туындаған аурулар. Ауру тудыруы мүмкін қоздырғыштың мөлшері мен токсиннің дозасы, адам ағзасының жағдайын, сондай-ақ қоздырғыш пен оның токсиндерінің қасиеттерін анықтау. Тағамдық токсикоинфекцияларға сезімталдық. Тағамдық токсикоинфекцияларды диагностикалау. Шартты патогендік және тіпті патогендік бактериялар. Алдын алу және медициналық-санитарлық және ветеринарлық іс-шаралар кешені. Халық арасында тамақ санитариясы бойынша білім, қоғамдық тамақтану саласы қызметкерлерінің санитарлық-гигиеналық минимумын өткізу ережесі. Қазақстан Республикасындағы тамақтан улану эпидемиологиясының кейбір аспектілерін анықтау, олармен күресу шараларын күшейту
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өндірісте сапа мен тәуекелдерді басқару
Мақсаты: магистранттарға өндірістік кәсіпорындарда сапа мен тәуекелдерді басқару бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Бұл мақсатқа халықаралық және ұлттық стандарттарды (ISO 9001, ISO 31000) және өндіріс пен өнеркәсіптік қауіпсіздік саласындағы нормативтік-құқықтық актілерді ескере отырып, өнімнің жоғары сапасын қамтамасыз ету және тәуекелдерді барынша азайтуға бағытталған әдістер мен құралдарды зерделеу арқылы қол жеткізіледі. «Өндірісте сапа мен тәуекелдерді басқару» курсы өнім сапасы мен өндірістік процестердегі тәуекелдерді басқару әдістері мен тәсілдерін зерделеуге бағытталған. Курс барысында магистранттар халықаралық және ұлттық сапа стандарттарымен танысады (мысалы, ISO 9001, ISO 31000) және өндірістің барлық кезеңдерінде тәуекелдерді бағалау мен бақылау құралдарын зерттейді. Курс сапа мен тәуекелдерді басқару жүйелерін әзірлеу мен енгізудің негізгі аспектілерін, сондай-ақ процестердің тиімділігі мен қауіпсіздігіне әсер ететін өндірістік тәуекелдерді алдын алу және минимизациялау әдістерін қарастырады. Магистранттар тәуекелдерді талдау әдістерін, алдын алу шараларын енгізу тәсілдерін, сондай-ақ сапа басқару нәтижелерін бақылау мен бағалау әдістерін үйренеді. Курс өндіріс тиімділігін арттыруға, өнім сапасын жақсартуға және өндірістің барлық кезеңдерінде тәуекелдерді минимизациялауға қажетті дағдыларды дамытуға көмектеседі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қаптаманың қауіпсіздігі
Мақсаты: Тағам өнімдерімен жанасатын орау материалдарына қойылатын талаптар саласында теориялық білім алу, сондай-ақ материалдарды бағалау және таңдауға арналған практикалық дағдылар мен қабілеттерді қалыптастыру. Қаптамаға (тығындау құралдарына) қойылатын талаптар және оларға байланысты сақтау, тасымалдау және кәдеге жарату процестеріне қойылатын талаптар адам өмірі мен денсаулығын, мүлікті, қоршаған ортаны, жануарлар мен өсімдіктердің өмірі мен денсаулығын қорғауға, сондай-ақ қаптама (тығындау құралдары) мақсаты мен қауіпсіздігіне қатысты тұтынушыларды жаңылыстыру әрекеттерінің алдын алуға бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өнімнің өмірлік циклін ақпараттық қолдау
Мақсаты: студенттерде кәсіпорын қызметінің тиімділігіне қол жеткізуге ықпал ететін білім, білік және дағдыларын қалыптастыру мақсатында өнімнің өмірлік циклін қолдаудың негіздері, әдістері мен механизмдері туралы жан-жақты білім беру. өндіру, сапасын бағалау және өнімнің, жұмыстың, көрсетілетін қызметтің заманауи нарық талаптарына сәйкестігін растау . Өнімнің өмірлік циклі түсінігі. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері (кезеңдері). Өнімнің өмірлік циклінің процестерін жоспарлау. Өнімнің өмірлік циклінің операциялары мен процестері. CASE-Ақпараттық жүйелерді құру және қолдау технологиясы. Ақпараттық жүйелерді жобалау әдістемесі. Мақсаттары, артықшылықтары Continuous Acquisition and Life cycle Support (CAD). CALS / IPI технологиясының қалыптасу кезеңдері. Компоненттері, құрылымы Continuous Acquisition and Lifecycle Support (CAD). Енгізу Continuous Acquisition and Lifecycle Support (CAD). STEP ‒ Standard for the Exchange of Product Model Data. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерін, олардың негізгі сипаттамаларын сипаттау. Өнімнің өмірлік циклін қолдау технологиясы, сапаны басқаруға қатысты негізгі заманауи тұжырымдамалар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сапаны инспекциялық бақылау
Мақсаты: білім магистранттары өнімнің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін кезең-кезеңмен ұйымдастырады: өндіріс, жобалау, түрін зерттеу, инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органның ішкі тексерулерін жүргізу. Өнімдердің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастыру. Өнімнің, процестердің және көрсетілетін қызметтердің инспекциялық қызметінің сапасын қамтамасыз ету. Кезеңдер бойынша инспекцияны жүзеге асыру: өндіріс, жобалау, типті зерттеу. Пайдалану процесінде тексеру. Инспекцияны орындау кезінде техникалық менеджмент, тәуекелдерді басқару және сапаны бақылау. Инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органға ішкі тексерулер жүргізу.Сәйкестікті бағалау. Сертификаттау рәсімдерінде инспекциялық бақылауды жүргізу тәртібі
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақтану қауіпсіздігі және гигиенасы
Мақсаты: тамақтану ғылымының теориялық және практикалық негіздерін зерттеу; тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары және олардың адам ағзасы үшін маңызы; халықтың тамақтануын рационализациялаудың қазіргі тенденциялары; тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерінің ластануы және тамақ гигиенасы туралы. Ағзаның тіршілік әрекетін қалыпқа келтірудегі тағамның негізгі компоненттері, олардың физиологиялық процестердің белсенділігі мен адам денсаулығына әсері. Тағамның негізгі биохимиялық компоненттерінің жетіспеушілігіне немесе асып кетуіне байланысты қауіптер. Азық-түлік шикізаты мен отандық тағам өнімдерінің және импорт бойынша келіп түсетін сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін нормативтік құжаттама. Детоксикацияның алдын алу және әдістері. Тамақ өнімдерінің негізгі құрамдас бөліктерінің гигиеналық сипаттамасы, Қазақстан Республикасындағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша нормативтік құқықтық базаға сәйкес тағам өнімдерінің сапасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылыми қызметтің әртүрлі салаларында шет тілін меңгерген, әртүрлі пайымдау логикасын практикалық талдауға қабілетті және дайын, көпшілік алдында сөйлеу, дәлелдеу дағдыларын меңгерген, пікірталастар мен полемикалар жүргізеді
- Ғылым тарихы мен философиясы саласындағы білімді пайдалана отырып, тұтас жүйелі ғылыми дүниетаным негізінде кешенді, оның ішінде пәнаралық зерттеулерді жобалайды және жүзеге асырады
- Орта кәсіптік және жоғары оқу орындарында педагогикалық қызмет жүргізеді, тамақ қауіпсіздігі саласында инновациялық технологияны және ғылыми - зерттеу қызметінің нәтижелерін қолданады
- Техникалық әзірлемелердің жұмыс жоспарлары мен бағдарламаларын әзірлеуге қабілетті, стандарттау және сертификаттау саласында жасанды интеллектті пайдалана отырып, зияткерлік меншік объектілерін басқарады
- Тамақ саласы кәсіпорындарында сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу, сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу проблемаларын кәсіби деңгейде білуді, түсінуді және шешу қабілетін қолданады,мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлайды.
- Өнімнің сапасын, қауіпсіздігін тұрақты жақсарту бойынша, тамақ эпидемиологиясы мәселелері бойынша инспекциялық қызметті ұйымдастыруға қабілетті, өнімнің экспортын бақылайды және талдайды, мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлайды
- Тәуекелдерді талдау негізінде кәсіпорынның тиімді стратегиясы мен саясатын қолданады, өндірісте сапа мен қауіпсіздік стандарттарын енгізеді, өнімнің өмірлік циклінің процестерін талдайды, өзінің білімін, түсінігін және қабілеттерін жаңа ортада, кеңірек пәнаралық жағдайда мәселелерді шешу үшін кәсіби деңгейде цифрлық технологияларды қолданады
- Техникалық реттеу, кәсіпорындардағы сапаны басқару, ластаушы заттарды бақылау әдістерін игеру, тамақ кәсіпорындары мен Техникалық реттеу орталықтарында есептілікті ұсына және жүргізе отырып, техникалық нормативтік құжаттарды әзірлеу саласындағы ғылыми зерттеулердің әдістері мен нәтижелерін қолданады
- Кәсіби және ғылыми қызметте стандарттау және сертификаттау саласында зертханалық және эксперименттік зерттеулер көмегімен инспекциялық бақылауды ұйымдастыру мен жүргізуде білімін қолданады, кәсіпорындардағы сапаны басқарады, Академиялық адалдық қағидаттарын сақтай отырып, кәсіпорынның есептілігін ұсынады