6B07204 Тағамдық химия және технология в әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тағам өнеркәсібі үшін тағам өндірісінің технологиялық процестерін бақылау мен сүйемелдеу, өнімдер мен шикізаттың химиялық құрамын талдау, жартылай және толық дайын тағам өнімдерін қайта өңдеудің, консервілеудің, сақтаудың және орап-қаптаудың заманауи тәсілдерін әзірлеу құзіреттеріне ие мамандарды дайындау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Математика
Пәннің мақсаты: техникалық жоғары оқу орындарында оқытылатын математикалық зерттеулердің негізгі түсініктері, заңдары, формулалары, теоремалары мен әдістері туралы білімдерді жинақтау және игеру. Пәнді оқыту барысында келесі сұрақтар қарастырылады: Сызықтық алгебра. Векторлық алгебра. Жазықтық пен кеңістіктегі аналитикалық геометрия. Талдауға кіріспе. Бір айнымалы функцияны интегралдық есептеу. Көп айнымалы фунциялар. Қатарлар теориясы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жалпы және бейорганикалық химия
Периодтық заңның заңдылықтары негізінде заттардың қасиеттерін талдау қабілеттерін қалыптастыру; атомдар мен молекулалардың құрылымы арасындағы байланысты орнату, алу тәсілдері мен бейорганикалық заттардың қасиеттерін бағалау. Зерттеу кезінде мыналар қарастырылады: атомдардың, молекулалардың электронды құрылымы, химиялық байланыс теориясы, қосылыстардың құрылымы мен қасиеттері, химиялық процестердің заңдылықтары, тепе-теңдік күй, тепе-теңдіктерді сипаттау әдістері, элементтердің химиялық қасиеттері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Пәннің мақсаты: жазықтық сызбаларды орындау, үш өлшемді модельдер құру, бөлшектердің геометриялық пішіндерін анықтау қабілеттерін қалыптастыру.Курс компьютерлік технологияны қолданып эскиздер, бөлшектер мен сызбалардың жұмыс сызбаларын жасау дағдыларын қалыптастырады. Мыналар қарастырылады: жазықтықта кеңістікті көрсетуге арналған проекциялық модельдер, жазықтық және кеңістіктік формалар заңдары, кескіндер, схемалық сызбалар, конвенциялар, жобалау құжаттамасындағы жеңілдетулер, компьютерлік графиканың принциптері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қаржы сауаттылығының негіздері
Пәннің мақсаты: қаржылық ақпаратты түсіну мен олардың жеке қаржы мәселелеріне қатысты сауатты және негізделген шешімдер қабылдау үшін студенттерде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыру, сонымен қатар сыни тұрғыдан бағалау қабілетін арттыру, қаржылық құралдарды, оның ішінде цифрлық технологияларды пайдалану арқылы қаржылық қызметтерді тұтынушылар ретінде олардың құқықтары мен мүдделерін қорғауға байланысты процестерді талдау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеудің әдістері
Мақсаты: әдіснамалық және ғылыми мәдениетті қалыптастыру; ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мен жүргізуде білім, білік және дағдылар жүйесін қалыптастыру. Зерттеудің жалпы ғылыми әдістері, оның ішінде ғылыми білімнің объективті мазмұнын табу үшін ғылыми ақпаратты іздеу, өңдеу, жүйелеу, талдау, синтездеу, жалпылау және дәлелдеу әдістері зерделенеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Абай ілімі
Мақсаты – болашақ мамандардың бойында өзін-өзі тану қабілетін қалыптастыру, Абай ілімін қазіргі Қазақстанның руханилығы мен зиялылығының негізі ретінде пайдалану, ел бірлігін және қоғамның азаматтық ынтымағын нығайту мақсатында өзінің кәсіби білімін, түсінігі мен қабілеттерін гуманизм және білім беру призмасы арқылы қолдана білу. Оқытылатын болады: Абай ілімі туралы түсінік; оқыту қайнары; Абай ілімінің құрамдас бөліктері; Абай ілімінің категориялары; Абай бағалау құралдары; Абай ілімінің мәні мен мағынасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Пәннің мақсаты – экономикалық ойлау тәсілін; коммерциялық іске асырылатын индустриялық-инновациялық жобаларға бағытталуды қалыптастыру үшін қажетті өз бизнесін құрудың теориясы мен практикасы саласында базалық білімдерді алу. Кәсіпкерлік, шағын және орта бизнестің ішкі және сыртқы ортасының негізгі шарттары; мемлекеттік реттеу және мемлекеттің кәсіпкерлік орта үшін рөлі қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Әл-Фараби және қазіргі заман
Пәннің мақсаты – студенттердің әлемдік және ұлттық мәдениеттің даму контекстіндегі ұлы түркі ойшылы Әбу Насыр әл-Фарабидің ғылыми және философиялық мұрасы туралы түсініктерді қалыптастыру. Әл-Фараби мұрасының ерекшеліктері және оның түркі философиясының қалыптасуына тигізген әсері; шығыс философиясының Еуропалық Ренессансқа әсер ету сипаты; ұлттық және әлемдік философия тарихының дәстүрлі және қазіргі заманғы мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физика
Пәннің мақсаты: эксперимент пен практикалық тәжірибені қорыту үшін физика теориясын қолдану қабілетін қалыптастыру. Оқыту нәтижелері: - объектілердің қасиеттерін зерттеу және түсіндіру үшін физика заңдарын қолдану; - молекулалық физика мен термодинамикадағы типтік есептерді шешу; - есептер шығару үшін механика мен электромагнетизм заңдарын қолдану; - қойылған физикалық эксперименттің нәтижелерін өңдеу; - физикалық жүйелердің модельдерін құру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инклюзияға кіріспе
Пәннің мақсаты: инклюзивті білім беру негіздерінің ғылыми-теориялық білімдер жүйесін меңгеру, ерекше білім беру қажеттіліктері бар тұлғалармен өзара әрекеттесуді ұйымдастырудың құндылық бағдарларын қалыптастыру, инклюзивті ортада кәсіби қызмет саласындағы құзыреттерді меңгерту
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экология және тұрақты даму
Пән студенттерде экологиялық дүниетанымды қалыптастыруға, табиғат пен қоғам арасындағы өзара байланысты ғылыми тұрғыда түсіндіруге және тұрақты дамудың мақсаттары мен принциптері жөнінде кешенді білім беруге бағытталған. Пән аясында жаһандық және өңірлік экологиялық мәселелер, қоршаған ортаны қорғау, табиғи ресурстарды тиімді пайдалану жолдары қарастырылады. Студенттер тұрақты даму саласында ғылыми негізделген, жауапты шешімдер қабылдау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Адам тіршілігі қауіпсіздігінің негіздері
Пән адамның өмір сүру ортасында туындайтын қауіпті және зиянды факторлардан қауіпсіздікті қамтамасыз етудің теориялық және практикалық негіздерін, төтенше жағдайларда төнетін қауіп-қатерлерден қорғану ережелерін білуге студенттерді даярлау, зардап шеккендерге алғашқы көмек көрсету бойынша практикалық дағдыларды меңгеруге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың құқықтық негіздері
Пәннің мақсаты – сыбайлас жемқорлық бойынша құқық бұзушылықтарды алдын-алу мақсатында сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнаманың қағидалары мен нормаларын қолдануды іс-жүзінде көрсете білу, жауапкершілік қабілетін қалыптастыру, азаматтық-құқықтық жауапкершілікке ие болып, сыбайлас жемқорлыққа төзбеушілікті, күнделікті өмірде сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл субъектілерінің жүйесі мен қызметі, сыбайлас жемқорлыққа ықпал ететін себептер мен жағдайлар, сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрестің халықаралық тәжірибесі оқытылатын болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Микробиология
Пәннің мақсаты - микробиология принциптерін, микроорганизмдердің әртүрлі топтарының морфологиясы мен физиологиясын зерттеу әдістерін қолдана білу. Проблемалық лекциялар, студенттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, жасушалық биология, бактериялар, құрылысы, дамуы, көбеюі және жіктелуі, саңырауқұлақтар, тағамдық өнімдер технологиясындағы микроорганизмдердің рөлі, патогендер мен микроорганизмдердің қасиеттері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия негіздері
Пәннің мақсаты-үлгілердің сапалық және сандық талдауын жүргізу, әр түрлі нысандар үшін талдаудың оңтайлы әдістерін таңдау. Технологиялық процестерді басқару үшін қажетті Аналитикалық химияның теориялық және практикалық негіздері; химиялық талдауда қолданылатын реакциялардың тепе-теңдігіне, кинетикасына және механизміне әсер ететін факторлар; талдаудың қазіргі заманғы әдістері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 6
-
Тағамдық өнімдердің сапа және қауіпсіздік жүйесі
Пәннің мақсаты - тамақ өндірісінің негізгі кезеңдерін, тағам қауіпсіздігі мен сапасын бақылау және сүйемелдеу қабілеттерін қалыптастыру. Өнім сапасын бақылау саласындағы отандық және шетелдік озық тәжірибені зерделеу және жүйелеу, тамақ өнімдерінің сапасын арттырудың ғылыми негіздерін әзірлеу қарастырылады; жобаға бағытталған оқыту технологиясы, case-study және студенттердің жеке және топтық жұмысы қолданылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Органикалық химия
Пәннің мақсаты органикалық қосылыстардың құрылысы мен олардың реакциялық қабілеті арасындағы байланысты орнату, сонымен қатар практикада органикалық қосылыстарды алу және зертханалық қондырғылармен, заттармен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Пәнді оқу барысында органикалық заттардың номенклатурасы, изомериясы, құрылысы және реакциялық қабілеті, зертханалық және өнеркәсіптік алу тәсілдері, реакциялар механизмдері, органикалық қосылыстардың химиялық қасиеттері және қолдану салалары қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 6
-
Компьютер ғылымдарына және хемометрикаға кіріспе
Пәннің мақсаты технологиялық процестерді моделдеу қабілетін қалыптастыру. Технологиялық процестерде эксперименттер мен компьютерлік симуляцияның рөлі, деректерді талдау үшін бағдарламалық пакеттерді қолдану негіздері, Компьютерлік графика, Химиялық эксперимент пен аналитикалық өлшеуді жүргізудің оңтайлы шарттарын жоспарлау және таңдау, химиялық деректерден ақпараттың максимумын алу үшін математикалық және статистикалық әдістерді қолдану қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Ферментациялық технологиялар
Пәннің мақсаты – тағам өнімдерін өндіру кезіндегі ашыту процестерін және ферментациялық технологияларын бақылау қабілетін қалыптастыру. Ферменттердің типтері, ферменттердің жіктелуі, ферментациялық процестерге арналған орта, Органикалық заттарды физикалық және химиялық өзгерту мақсатында жасушалық компоненттер (ферменттер), ашыту процестерінің механизмдері, тағам өнімдерінің бүлінуін тудыратын микроорганизмдерді анықтау және дәлелдеу, биореакторлар, ферментациялық технологиялары қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Инструменталдық анализ
Пәннің мақсаты – заттар мен материалдардың сапалық және сандық сипаттамаларын өлшеу үшін аспаптық талдауды таңдау және қолдану, әртүрлі әдістермен алынған эксперименталды ақпаратты өңдеу, оның негізінде қорытынды жасау білігін қалыптастыру. Cтуденттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, талдаудың физика-химиялық әдістерінің теориялық негіздері, оларды қолдануын, өлшеу аппаратурасының принциптері мен конструкциясы қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері және хемометрика
Пәннің мақсаты – химиялық талдау деректерін өңдеу үшін жасанды интеллект жүйелерін пайдалану қабілетін қалыптастыру. Интеллектуалды жүйелердің теориялық негіздері, әдістері, алгоритмдері, жасанды интеллекттің негізгі ұғымдары мен бағыттары, зерттеу объектілерін дайындау, зерттеу әдістерін таңдау, берілген әдістеме арқылы тәжірибелік зерттеулер жүргізу, нәтижелерді өңдеу, химиялық талдау деректерін метрологиялық өңдеуді қамтамасыз ету және оларды ұсыну қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Биохимия
Пәннің мақсаты - биохимия принциптерін қолдана білу, тамақ құрамында көмірсулар, майлар, белоктар, минералдар мен дәрумендердің қолданылуын бақылау. Проблемалық лекцияларды, студенттердің жеке және топтық жумысын қолдана отырып, тамақ өнеркәсібіндегі макромолекулярлық қосылыстардың құрылысы мен биохимиялық функциялары, тамақ өнімдерін өндіру технологияларындағы химиялық құрамы мен биохимиялық процестер қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 9
-
Тағамдық дисперсті жүйелер
Пәннің мақсаты – тағамдық дисперсті жүйелер және фазааралық процестер мәселелерімен байланысты есептерді шешу қабілетін қалыптастыру, тағамдық өндіріс үшін дисперсті жүйелерді алу әдістерін қолдану және әзірлеу. Дисперстік жүйелер және фазааралық құбылыстар (адсорбция, адгезия, жұғу), жоғары дисперсті жүйелердің молекулалық-кинетикалық қасиеттері; дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, құрылымдық-механикалық, электркинетикалық және оптикалық қасиеттері; өздігінен түзілетін жүйелер; БАЗ қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 6
-
Физикалық химияның негіздері
Пәннің мақсаты студенттерге физикалық химияның теориясы мен практикасы бойынша білім мен дағдыларды тиімді қолдануға мүмкіндік беретін құзыреттілікті қалыптастыру болып табылады. Cтуденттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, физикалық және химиялық процестер арасындағы байланыс, химиялық кинетика, гомогенді және гетерогенді катализ, тағам технологиясындағы процестерді түсіну үшін заманауи беттік теориялар қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 6
-
Биоорганикалық химия
Пәннің мақсаты - органикалық заттардың құрылымы мен қасиеттерін талдау, олардың биологиялық функцияларын білу қабілетін қалыптастыру Проблемалық лекциялар, студенттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, маңызды органикалық қосылыстардың құрылысы мен олардың функциялары арасындағы тәуелділік, органикалық қосылыстардың реакциялық қабілетінің заңдылықтары мен физиологиялық активтілігі, биологиялық белсенді заттардың негізгі кластарының физика-химиялық қасиеттері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 9
-
Тағамдық химия
Пәннің мақсаты тағам өнімдерінің құрамы мен химиялық, физикалық және функционалдық қасиеттерінің өзгерістері арасындағы байланысты орнату қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында: тағамның негізгі құрамдас бөліктерінің химиялық құрамы, қасиеттері, сақтау, шикізатты өңдеу кезінде болатын химиялық процестер, тағамдық жүйелердегі биологиялық белсенді қоспалардың рөлі, қауіпсіздік талаптары, рационалды тамақтану негіздері студентердің топтық жұмысын қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 9
-
Тағам өнімдерін талдау
Пәннің мақсаты – тамақ өнімдерін талдау қабілетін қалыптастыру. Тағам өнімдерін талдаудың негізгі әдістері, органолептикалық талдау, талдаудың химиялық әдістері, осы әдістерді тамақ өнімдерін өндіру зертханаларында қолдану, шикізат пен өнімдердің сапасын бақылаудың нормативтік құжаттары, сапасы мен тағамдық құндылығын кешенді бағалау, ластаушы заттармен күресу әдістер студентердің топтық жұмысын қолдану арқылы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Тағам технологиясындағы құралдар мен аппараттар
Пәннің мақсаты - тамақ технологиясында қолданылатын машиналар мен құрылғыларды құру және пайдалану қабілеттерін қалыптастыру. Механикалық, гидромеханикалық, жылу масса лмасу және биотехнологиялық процестерді жүргізу үшін, тағам өнімдерін қаптау үшін, тағамдық ортаны түрлендіргіш машиналар мен аппараттардың жұмыс қағидаттары, жаңа тағам өнімдерін өндіру бойынша қағидаттар, инженерлік тапсырмалар case-study, интерактивті сұрау қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 9
-
Тағам өнімдерінің заңнамасы
Пәннің мақсаты - тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және тамақ өндірісін ұйымдастыру саласындағы заңнамалық базаны қолдануға байланысты мәселелерді шешу қабілеттерін қалыптастыру. Тамақ заңнамасы, азық-түлік пен қосалқы материалдардың сапасын бақылауды жүзеге асыру, шикізат пен дайын өнімді сертификаттауын жүргізу; проблемалық өндірістік жағдайларда (сапа, қауіпсіздік) ымыраны табу case-study әдісі қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестер
Пәннің мақсаты - технологиялық процестерді жүзеге асырумен байланысты негізгі мәселелерді шешу, тамақ өнімдеріндегі қарапайым операциялар мен процестерді орындау қабілеттерін қалыптастыру. Гидромеханикалық, термиялық және массалық алмасу процестері, критерийлік теңдеулер, технологиялық процестердің түрлері, технологиялық процестердің материалдық-энергетикалық балансын талдау, тағам өндірісінің технологиялық процестері case-study, жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Майлар технологиясы негіздері
Пәннің мақсаты - майды өндіру технологиясымен және оларды өңдеу технологиясымен байланысты мәселелерді шешу қабілеттерін қалыптастыру. Майлардың химиялық қасиеттері, липидтердің жіктелуі, майлардың түрлері, майдың құрамы бар өнімдердің химиялық және физикалық қасиеттері, майларды талдау әдістері, майларды өндіру ерекшеліктері case-study, студенттердің жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Сусындар өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты – әртүрлі алкогольді және алкогольсіз сусындарды өндіру технологиясына байланысты мәселелерді шешу қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында: әртүрлі сусындарды өндіру технологиясының негіздері, технологиялық жабдықтар; түссіздендіру және тұрақтандыру мақсатында өңдеу әдістері, технологиялық процестің әртүрлі кезеңдерінде микробиологиялық, технохимиялық бақылауы студенттердің жеке және топтық жұмысы, case-study әдістерін қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағамдық өндірістегі полимерлер
Пәннің мақсаты - тағам өнеркәсібі үшін полимерлік материалдарды алу және пайдалану қабілетін қалыптастыру. Полимерлерді синтездеу саласындағы заманауи теориялық негіздер, полимерлердің санитарлық-гигиеналық сипаттамалары, экологиялық таза полимерлік материалдарды алудың физика-химиялық негіздері, тағам өнеркәсібіне арналған жоғары молекулалық қосылыстар және оларды алу, қолдану, полимерлі материалдардың қалдықтарын қайта өңдеу мәселелері студенттерді интерактивті сұрау негізінде қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Тағам өнімдерін сенсорлық талдау, тұтынушылар сұранысын сараптау
Пәннің мақсаты - тамақ өнімдеріне сенсорлық талдау жасау және сенсорлық талдау әдістерін қолдану қабілетін қалыптастыру. Сенсорлық (органолептикалық) талдау әдістерімен тұтынушылардың қалауларына сараптама жүргізу мүмкіндіктері, сенсорлық талдаудың халықаралық жіктелуі, ISO стандарттары, өнімдерді тұтынушылық бағалау әдістері жобаға бағытталған тәсіл және студенттердің жеке және топтық жұмыс қолдануы арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің шығаруы
Пәннің мақсаты – тағам өнімдерін шығару және оларды дамыту жобаларына қатысу қабілетін қалыптастыру. Тағам өнімдерін жасауда орын алатын химиялық, физика-химиялық, биохимиялық, құрылымдық және механикалық процестер туралы іргелі ғылыми білімдер, өнімнің сапасын жақсарту, өнімнің тағамдық құндылығының теріс өзгеруін төмендетету, оның сақтау мерзімін ұзартатуға арналған заманауи технологиялық әдістер case-study қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағам өндіруші кәсіпорындарын жобалау негіздері
Пәннің мақсаты – аппаратура, технологиялық схеманы таңдау және есептеу, жүйелік тәсілді қолданып тағам өндірістерді жобалау қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында тамақ өнеркәсібі объектілерінің құрылыстық және технологиялық жобалаудың принциптері мен кезеңдері, нормативтік құжаттар, технологиялық схеманы дайындау, материалдық және жылу есептеулері, механикалық есептеулер және жабдықтарды таңдау case-study, студенттердің жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің жаңа технологиялары
Пәннің мақсаты - өндірістік процестерді жақсарту шараларын дамыту қабілетін қалыптастыру. Жоғары технологиялық өндірістер саласындағы іргелі ғылыми білімдер, тағам өндірісінің инновациялық технологиялары, тағам технологияларын дамыту тенденциялары, тағам өнімдерін алудың заманауи технологиялары, жаңа, инновациялық, синтезделген, байытылған тағам өнімдерін жасауға мүмкіндік беретін технологиялық әдістер қарастырылады; пікір-талас және case-study технологиялары қолданылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдері технологиясының негіздері
Пәннің мақсаты – сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясына байланысты мәселелерді шешу қабілеттерін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында сүт өндірісінің технологиясының негіздері, сүт өнімдерінің заманауи жіктелуі мен ассортименті; олардың сапасына қойылатын талаптар, органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштер, сапа бағалауын жүргізу case-study, студенттердің жеке және топтық жұмысы қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағамдық өнімдердің дизайны мен орамдары
Пәннің мақсаты – тамақ өнімдерінің дизайны мен орамдарын әзірлеу қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында тағамның дизайны (пішіні, түсі, дәмі, құрылымы), өнімдерді өндіру технологиясы және презентациясы, орау материалдарының негізгі түрлері, қасиеттері мен технологиясы, орауыш материалдарына қойылатын талаптар, биологиялық ыдырайтын материалдар case-study, студенттердің жеке және топтық жұмысы қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Қант және кондитерлік өнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты - қант және кондитер өнімдерін өндіру технологиясын бақылау және сүйемелдеу дағдысын қалыптастыру. Көмірсулардың химиялық қасиеттері, сахарозаның физика-химиялық қасиеттері, шикізат түрлері, технологиялық үдерістердің типтері, кондитерлік өнімдердің жіктелуі, кондитерлік бұйымдарды қалыптау, талдау әдістері, қант және кондитерлік өнімдерді өндіру ерекшеліктері case-study, интерактивті сұрау қолдану арқылы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- қазіргі заманғы химия мен тағам өнімдері технологиясының негізінде жатқан жаратылыстану және инженерлік ғылымдардың принциптері мен заңдарын, халықаралық және ұлттық стандарттарды, осы саладағы нормативтік және құқықтық құжаттарды түсіндіру;
- тағам шикізаты мен қосалқы материалдарды қайта өңдеу, сақтау және іске жарату технологиясындағы химиялық және биохимиялық процестер түсінігін көрсету;
- тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі бойынша техникалық құжаттамаға сәйкес шикізаттың, дайын өнімнің, қосалқы материалдардың, технологиялық жабдықтардың санитарлық жағдайының биологиялық және экологиялық қауіпсіздігін бағалау;
- материалдық және энергетикалық теңгерімге, физика-химиялық және фазааралық процестердің термодинамикасына сәйкес тағам өнімдерін алу процестерінің технологиялық режимінің негізгі сипаттамаларын анықтау;
- компьютерлік технологияны пайдалана отырып, нәтижелерді өңдеуге, технологиялық схемаларды құруға, реакторларды, жабдықтарды және тамақ кәсіпорындарын жобалауға арналған есептеулер жүргізу;
- өндірістің техникалық сипаттамаларына, эргономикасы мен экологиясына сәйкес тағам өнімдерін шығаратын жабдықтар мен аппараттардың жұмысының оңтайлы параметрлерін таңдау;
- бастапқы шикізаттың, дайын өнімнің сапасын және өнімдердің ұлттық және халықаралық сапа және қауіпсіздік стандарттарына сәйкестігін химиялық және физика-химиялық әдістер арқылы талдау;
- заманауи стандарттарды, сапа жүйесін, құқықтық актілерді, өнеркәсіптік экономика мен экологияны білу негізінде есептер, сызбалар, технологиялық құжаттаманы жасау;
- техникалық талаптарға сәйкес өнімді дайындаудың барлық кезеңдеріндегі технологиялық процестерді, рецепттердің сақталуын, шикізаттың, қосалқы және орауыш материалдардың шығын нормаларын, дайын өнім шығымын бақылау;
- деректерді талдауға арналған қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалана отырып, тағам өндірісін оңтайландыру үшін технологиялық процестерді модельдеу;
- тағам өнімдері мен жартылай дайын өнімді алудың, қайта өңдеудің, сақтаудың, консервілеудің және қаптаудың жаңа химиялық-технологиялық процестерін әзірлеуді және инновациялық жобаларды енгізуді жүргізу, оның ішінде кәсіпкерлік қызмет үшін;
- қазіргі қоғам мен экономиканың қажеттіліктеріне сәйкес құқықтық заңнаманы, әлеуметтік өзара әрекеттесуді білу негізінде жеке тұлғаның одан әрі өсуі мен кәсіби дамуының бағыттарын анықтау.