Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07182 Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ өнеркәсібінде технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалау және қызмет көрсету саласындағы ақпараттық-аналитикалық, кәсіпкерлік және ғылыми-зерттеу қызметіне техника және технология бакалаврын бәсекеге қабілетті дайындау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B064 Механика және металл өңдеу
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B071 Инженерия және инженерлік іс
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Физика 1
Математика I
Тамақ өнеркәсібіне кіріспе
Математика II
Физика 2
Сұйықтар мен газдардың механикасы
Инженерлік компьютерлік графика
Академиялық жазу негіздері
-
2 Оқу жылы
Мұхтартану
Өнеркәсіптік кәсіпорындардың экологиялық жабдықтары
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Абайтану
Газбен дәнекерлеу
Теориялық механика
Дәнекерлеу ісі
Қалдықсыз өнеркәсіп өндірістерін құру принциптері
Кәсіби бағытталған шет тілі
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Жасанды интеллект негіздері
Экожүйе және құқық
Жылудинамикасы және жылутехникасы
Тамақ өнімдерін тасымалдау мен сақтаудың жабдықтары мен технологиясы
Материалдар кедергісі
Тамақ өнеркәсібінің тасымалдау машиналары
Ғылыми-зерттеу жұмыстарының негіздері және студенттердің оқу-зерттеу жұмыстары
Машина бөлшектері және конструкциялау негіздері
Патенттану негіздері
-
3 Оқу жылы
Электротехника және электроника негіздері
Тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау
Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын конструкциялау негіздері
Тамақ өндірісінің машиналары мен агрегаттарын жобалау
Тағамдық машинажасау
Тамақ өнеркәсібінің машинажасау технологиясы
Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарын есептеу және конструкциялау
Технологиялық машиналарды монтаждау және пайдалану
Жабдықтарды сынау және іске қосу-реттеу жұмыстары
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары
Өзара алмастырудың инженерлік негіздері
Аппаратжасау технологиясы
Сораптар, желдеткіштер және компрессорлық қондырғылар
Гидромашиналар және компрессорлар
Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
-
4 Оқу жылы
Қатты материалдарды кептіруге арналған жабдықтар
Тағам саласында жаңа техниканы жасау және игеру процестері
Тамақ өнеркәсібінде машина жасаудың техникалық негіздері
Процестерді интеграциялау негізінде технологиялық схемаларды оңтайландыру
Тамақ өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары
Тағамдық шикізатты өңдеу желісіндегі кешенді жабдықтар
Түйіршіктеу процесін жүргізуге арналған жабдықтар
Технологиялық процестерді жылуэнергетикалық интеграциялау
Тамақ жабдықтарын диагностикалау және сервистік қызмет көрсету
Қатты материалдарды ұсақтау және бөлуге арналған машиналар
Тамақ өнеркәсіптерінің технологиялық машиналарының сенімділігі
Технологиялық машиналарды жөндеу
Тамақ өнеркәсібінің жылумассаалмасу жабдықтары
Тамақ өнеркәсібінде шикізатты жылу және механикалық өңдеуге арналған машиналар мен аппараттар
Технологиялық машиналардың техникалық ресурсын қалпына келтіру
Өнеркәсіптің гидромеханикалық және механикалық жабдықтары
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби ортада және қоғамда қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде пәндік-тілдік интеграцияланған оқыту дағдыларын, академиялық жазуды, академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетін ескере отырып еркін қарым-қатынас жасау.
- Кәсіби қызметте жаратылыстану-ғылыми, математикалық, қоғамдық, әлеуметтік-экономикалық, экологиялық, кәсіпкерлік және инженерлік білімді, деректерді математикалық өңдеу әдістерін, ғылыми және эксперименталды зерттеулерді, нормативтік құжаттарды және экономикалық талдау элементтерін қолдану.
- Кәсіпорынның экономикалық жағдайын талдау, кәсіби және қоғамдық қызметтегі құқықтық нормаларды пайдалану, кәсіпкерлік дағдыларын игеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды және кез келген сыбайлас жемқорлық көріністеріне нөлдік төзімділікті қалыптастыру, әлеуметтік білімді қолдану арқылы, нарықтың әртүрлі құрылымдары туралы түсінікке ие болу
- Технологиялық жабдықты пайдалану кезінде механикалық тұтастық пен сенімділікті қамтамасыз ету, инженерлік өзара алмастыру негіздерін, электротехника мен электрониканы, машиналардың бөлшектері мен тораптарын есептеудің стандартты әдістерін, кинематикалық және есептеу схемаларын қолдану, сондай-ақ механикалық берілістердің конструкциясын оңтайландыру және тиімділігін арттыру үшін жасанды интеллект жүйелерін біріктіру.
- Өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялығын арттыру бойынша іс-шараларды жүргізе білу, аз қалдықты, энергия үнемдейтін және экологиялық таза технологиялар мен жабдықтарды әзірлеу үшін қазіргі заманғы әдістерді қолдана отырып, қауіпсіздік және қоршаған ортаны қорғау саласындағы заңнамалық және құқықтық актілерді меңгеру.
- Технологиялық жабдықтың сенімділігін қамтамасыз ету мақсатында процестерді оңтайландырудың заманауи әдістерін пайдалана отырып, берілген технологиялық жағдайларда жұмыс істеу үшін сұйықтықтар мен газдар механикасының принциптерін, сондай-ақ гидромеханикалық, механикалық және гидропневматикалық машиналар мен жетектердің құрылысы мен жұмыс істеуін білуді қолдану.
- AutoCAD жүйесінде жұмыс істеу дағдысын игере, жұмыс жобалық және техникалық құжаттаманы әзірлей отырып, жаңа техника мен озық технологияны енгізуді әзірлеу және жоспарлау; жабдықтарды құрастыру кезінде сенімділік теориясының негізгі ережелерін қолдана, жобаланатын жобалардың стандарттарға, техникалық шарттарға, нормативтік құжаттарға сәйкестігін тексере отырып, инженерлік есептерді орындау.
- Қоршаған ортаны инженерлік қорғаудың заманауи әдістері мен құралдарын қолдана отырып, гидромеханикалық, термодинамикалық, жылу, массаалмасу процестерінің негізгі заңдылықтарын пайдалану, тамақ өндірісінде қолданылатын машиналар мен аппараттардың құрылысы мен жұмыс істеу принципін білу, өндірістік-технологиялық қызметтің міндеттерін шешу.
- Тамақ өндірісінің өнімдерін тасымалдау мен сақтаудың техникасы мен технологиясын ескере отырып, тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау үшін құрылымдық сызбаларды әзірлеу, технологиялық жабдықтарды іріктеуді жүзеге асыру, көтеру-тасымалдау жұмыстарын кешенді механикаландыруды қолдану, жабдықтарды ұтымды орналастыруды және жұмыс орындарын техникалық жарақтандыруды қамтамасыз ету.
- Аппарат жасаудың базалық бөлшектерін жасау үшін технологиялық процестерді әзірлеу, бөлшектерді дайындау маршруттарын құру, кәсіби қызметте жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолдану арқылы, жаңа техниканы жасау және игеру және өндірісті дамыту негізі ретінде жобалау-конструкторлық және технологиялық қызметтің міндеттерін шешу.
- Ғылым мен техниканың ғылыми-техникалық дамуының негізгі мәселелерін біле отырып, жылуэнергия- және ресурс үнемдеу бойынша іс-шараларды әзірлеу қағидаларын ұсына білу, құрылымдық шешімдерді салыстырмалы техникалық-экономикалық талдау және процестерді зерттеудің инновациялық әдістерін қолдана отырып, өндірістің технологиялық процестерін оңтайландыру.
- Белгілі пайдалану қасиеттері бар конструкцияларды құрастыру мен дәнекерлеудің әртүрлі тәсілдерін қолдана отырып, сервистік-пайдалану, монтаждау-баптау қызметінің міндеттерін шешу; монтаждау, баптау және сынау кезінде техникалық құжаттаманы жүргізуді және жөндеу жұмыстарын жүргізу кезінде еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы қағидаларын сақтай отырып, оның техникалық жай-күйін айқындау кезінде жабдыққа инженерлік-технологиялық сараптама жүргізу.
- Жеке және команда мүшесі ретінде тиімді жұмыс істеу, өз көзқарасын дұрыс қорғау, өз іс-әрекеттерін түзету және әртүрлі әдістерді қолдану, "Minor" қосымша бағдарламасы аясында қосыша кәсіби құзыреттілікті кеңейту.