Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07182 Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

  • Физика 1

    Мақсаты: Мақсаты: физикалық заңдылықтар туралы білімдерін және оларды техника мен технологияда қолдану дағдыларын дамыту. Мазмұны: Техника мен технологияның дамуындағы физиканың рөлі. Механикалық қозғалыс, динамиканың негізгі заңдары. Қатты дененің айналуы, жетектер. Сақталу заңдары, механикалық энергияның электр энергиясына айналуы. Үздіксіз орта механикасы, гидравлика, сорғы жүйелері. Механикалық тербеліс және толқындар, резонанс, дірілді басқару. Молекулярлық-кинетикалық теория, желдету, климаттық бақылау жүйелері. Тасымалдау құбылыстары, термодинамика, жылу қозғалтқыштары, ПӘК оңтайландыру. Электростатика, тұрақты электр тогы, электр тізбектерін есептеу және талдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Математика I

    Мақсаты: алгебра және аналитикалық геометрияның негізгі математикалық ұғымдарын игеру, кәсіби есептерді шешу үшін математикалық әдістерді қолдану,машина жабдықтарына байланысты қолданбалы есептерде формулаларды дұрыс таңдау Мазмұны: Анықтауыштар . Матрица. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесін шешу әдістері. Векторлар. Аналитикалық геометрия.Кеңістіктегі түзу мен жазықтықтың әртүрлі теңдеулері. Тізбектер. Тізбектің шегіі. Функция. Функция шегі. Тамаша шектер. Функцияның үздіксіздігі. Комплекс сандар.Бір айнымалы функцияның дифференциалдануы. Жоғары ретті туындылар. Анықталмаған және анықталған интегралдар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнеркәсібіне кіріспе

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Математика II

    Мақсаты: технологиялық машиналар саласында қолданылатын практикалық есептерді шешу үшін көп айнымалы функциялар, дифференциалдық теңдеулер және ықтималдықтар теориясы бойынша қажетті математикалық білім мен дағдыларды қалыптастыру Мазмұны: Көп айнымалы функциялар және олардың дербес туындылары . Бағыт бойынша туынды.Градиентті есептеу. Екі айнымалы функцияның экстремумын табу. Жай дифференциалдық теңдеулер. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулердің әртүрлі типтерін шешу әдістері.Жоғары ретті дифференциалдық теңдеулер. Сандық қатарлар. Сандық қатарлардың жинақтылық белгілері.Функциялық және дәрежелік қатарлар.Жинақтылық радиусы,жинақтылық облысы.Ықтималдықтар теориясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Физика 2

    Мақсаты: Физика заңдылықтары туралы білімдерін дамыту және оларды техника мен технологияда қолдану дағдыларын жетілдіру, пәнаралық көзқарас негізінде ғылыми ойлауды қалыптастыру. Мазмұны: Магнит өрісі, электромагниттік индукция, электр қозғалтқыштары, генераторлар, трансформаторлар. Электромагниттік тербелістер, айнымалы электр тогы, датчиктер. Электромагниттік толқындар, сымсыз энергияны тасымалдау. Басқару жүйелерінде, визуалды бақылауда және навигацияда оптика заңдарын қолдану. Жылулық сәулелену, фотоэффект заңдары, фотодиодтар, датчиктер. Атом ядросының физикасы, автоматты радиациялық бақылау. Зерттеу нәтижелерін өңдеу мен талдаудың ғылыми әдістері. Қолданбалы және техникалық салалық есептерді шешу үшін физикалық заңдылықтарды қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сұйықтар мен газдардың механикасы

    Мақсаты: Энергетикалық және күштік жабдықтар элементтеріндегі сұйықтық пен газдың қозғалысын есептеудің теориялық әдістерін, технологиялық машиналардағы энергияны түрлендіру процестерін зерттеу. Мазмұны: Сұйық және газ ұғымы үздіксіз орта. Қозғалысты сипаттау әдістері: Лагранж және Эйлер координаттар жүйесі. Негізгі физикалық шамалар: тығыздық, қысым, температура, тұтқырлық және т.б. Сұйықтық пен газдың тепе-теңдік заңдары. Тыныш ортадағы қысым. Тегіс және қисық беттерге қысымды есептеу. Архимед пен Паскаль заңдары. Сұйықтық пен газдағы денелердің тепе-теңдігі. Ағынның негізгі сипаттамалары: жылдамдық, үдеу, ток сызықтары, құйындар. Үздіксіздік теңдеуі. Массаның, импульстің және энергияның сақталу заңдарының дифференциалды және интегралды формасының негіздері. Эйлер теңдеуі, Навье-Стокс теңдеуі, Бернулли теңдеуі және олардың қолданылуы. Қозғалыстың әртүрлі түрлерін талдау: тұрақты және анықталмаған, ламинарлы және турбулентті. Рейнольдс Критерийі. Ламинарлы және турбулентті режимдердің ерекшеліктері. Гидравликалық және пневматикалық қарсылық. Құбырлардағы қысымның жоғалуы: сызықтық және жергілікті. Сұйықтық пен газ ағынын есептеу. Тұйық және ашық арналарда Сұйықтық пен газдың ағуы. Сығылатын және сығылмайтын ағындар. Саптамалар, диффузорлар, Вентури құбыры. Ұқсастықтың негізгі критерийлері. Гидрогазодинамикада Өлшем теориясын қолдану. Есептеу гидрогазодинамикасы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инженерлік компьютерлік графика

    Мақсаты: AutoCAD пайдаланып, инженерлік-конструкторлық құжаттарды дайындауға қажетті білім, біліктілік, дағдылық қалыптастыру. Мазмұны:Проекциялау. Нүкте мен түзу. Жазықтық. Аксонометриялықпроекциялар. Геометриялық беттер мен денелер. Сызбаларды графикалық безендіру жайлы негізгі мәліметтер. Көріністер, тіліктер мен қималар. Бөлшектерді біріктіру әдістері. Бұрандалық бұйымдар. Бөлшектердің эскиздерін дайындау. Құрастыру мен жалпы күйдегі сызбаларды орындау, оқу және бөлшектеу.Алғашқы тағайндаулар. Жұмысты аяқтау және кескіндерді сақтау. Жазық фигураның сызбасын тұрғызу. Бөлшектер сызбаларын сызу. Кескіндерді өңдеу. Нысанның үшөлшемді моделін тұрғызу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Академиялық жазу негіздері

    Мақсаты: Академиялық жазудың негізгі міндеттері мен принциптері туралы білімді қалыптастыру және оларды кәсіби қызметінде қолдану. Мазмұны: Академиялық сауаттылық және оның кәсіби қызмет үшін маңызы. Академиялық жазудың негізгі міндеттері мен принциптері. Академиялық мәтіннің негізгі элементтері мен бірліктері. Академиялық және ғылыми мәтін жазу. Ғылыми мәтіндердің түрлері: ғылыми мақала, ғылыми баяндама, реферат, аннотация, рецензия; грантқа өтінім. Ғылыми мәтіннің әртүрлі элементтері бойынша жұмыс. Ғылыми мәтінді құру және оны жариялауға дайындау принциптері. Плагиатқа қарсы тексеру талаптары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Мұхтартану

    Мақсаты: М. Әуезовтің әдеби-тарихи шығармашылығы туралы әдебиет тарихымен патриоттық және мәдени-рухани ұстаным негізінде түсінік қалыптастыру. Шығармашылық ойлауын, өзіндік зерттеу дағдысын дамыту. Мазмұны: М. Әуезовтің Семей, Ташкент, Санкт-Петербург кезеңіндегі өмірі мен шығармашылық жолы. «Шолпан», «Абай» журналдарындағы М.Әуезовтің қызметі. М. Әуезовтің публицистикасы. «Қорғансыздың күні», «Қыр суреттері», «Оқыған азамат», «Көксерек» әңгімелеріне, «Еңлік-Кебек» пьесасына, «Қилы заман», «Қараш-қараш» оқиғасы» повестеріне, «Абай Құнанбаев» монографиясына, «Абай жолы» роман-эпопеясына шолу жасау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Өнеркәсіптік кәсіпорындардың экологиялық жабдықтары

    Мақсаты: Қоршаған ортаны қорғауға арналған технологиялық процестердің, жабдықтар мен техникалық құралдардың негіздері туралы білімдерін қалыптастыру. Мазмұны: Қоршаған ортаны техногендік ластанудан қорғаудың инженерлік әдістері. Атмосфералық ауаны қорғау техникасы. Өнеркәсіптік газдарды құрғақ және дымқыл тазалау аппараттары. Газдарды тазартудың электрлік әдістері. Өнеркәсіптік кәсіпорындардың ақаба суларын тазарту аппаратурасы, технологиялық схемалары мен қондырғылары. Өнеркәсіптің қатты қалдықтарын пайдаға асыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық

    Мақсаты: Қаржылық әл ауқатқа жету үшін маңызы бар жеке және отбасылық қаржылық ресурстарды басқаруды, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыруды дағдыларын оқыту. Мазмұны: Кәсіпкерлік: мәні, мазмұны қалыптасу шарттары. Кәсіпкерліктің ұйымдастыру-құқықтық түрлері. Кәсіпкерліктегі тәукелділік. Кәсіпкерліктегі бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерлік келісімдерді ұйымдастыру. Кәсіпкерліктегі мәдениет және этика. Кәсіпкерлік қызметің қаржыландыру. Қаржылық сауаттылық түсінігі, мақсаттары мен міндеттері.Ақша,есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы: кіріс,шығыс, бюджет. Салықтар және жеке тұлғаларға салық салу. Зейнетақылар және сақтандыру. Халыққа банктік қызмет көрсету. Жеке тұлғалардың банкроттығы және қаржылық тәуекелдер. Қаржылық пирамида және жеке қаржылық қауіпсіздік.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Абайтану

    Мақсаты: А. Құнанбайұлы арқылы «Қазақтану» жобасындағы «ұлтық кодты» сақтау мен дәріптеу. Мазмұны: ХІХ-ХХғ. Қазақстан тарихына, қазақ әдебиетіне тарихи шолу жасау. Абайтану саласының дамуындағы ХХ-ХХІ ғасырдың абайтанушылардың еңбектері. Абайдың шығармашылығының хронологиясы. Абай - қазақ халқының ұлы ақыны, этнограф, қазақ жазба әдебитінің негізін салушы. Абай - «Қарамола Ережесі» заңдар жинағының құрастырушысы, қоғамдық маңыздылығы. Абай - ойшыл, дінтанушы, философ. Абай білім және ғылым саласындағы рөлі, «Толық адамды» қалыптастыру идеясы. Абайдың аудармалары, поэмалары, «Қара сөздері», «Абай жолы» роман-эпопея. Қ.Тоқаев «Абай және Қазақстан ХХІ ғасырда» маңыздылығы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Газбен дәнекерлеу

    Мақсаты: Өнеркәсіпте газбен дәнекерлеудің теориялық негіздері мен практикалық қолданылуын зерттеу. Мазмұны: Газбен дәнекерлеу техникасы мен технологиясы. Газбен дәнекерлеу әдістері. Газбен дәнекерлеуге арналған материалдар. Дәнекерлеу кезінде қолданылатын газдар. Көміртекті және легирленген болаттарды газбен дәнекерлеу. Шойынды газбен дәнекерлеу. Түсті металдар мен олардың қорытпаларын дәнекерлеу. Металдарды оттегімен кесу технологиясы. Газбен дәнекерлеу кезінде дәнекерленген жіктер мен қосылыстардың ақаулары. Газбен дәнекерлеу кезінде ақауларды түзету әдістері. Газбен дәнекерлеу кезіндегі қауіпсіздік техникасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Теориялық механика

    Мақсаты: Теориялық механиканың және материалдар кедергісінің жалпы заңдары мен әдістерін; кәсіби мәселелерді шешуде пәннің теориялық ережелерін қолдану дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Статиканың негізгі ережелері, күштер векторы туралы түсінік, өске күштердің проекциясы, күштер жұбының моменті. Қатты денелердің қозғалыс заңдары-дене қозғалысының траекториясы, жылдамдығы, үдеуі. Нүкте қозғалысының дифференциалдық теңдеуі, динамиканың негізгі есептері.Материалдық нүкте үшін Даламбер принципі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Дәнекерлеу ісі

    Мақсаты: Жабдық конструкцияларын дәнекерлеудің теориялық және практикалық білімдерін меңгеру, ажырамас қосылыстарды дәнекерлеу әдістерін зерделеу. Мазмұны: Дәнекерлеу өндірісінің негіздері. Дәнекерлеудің жіктелуі және түрлері. Доғалық дәнекерлеу әдістеріне арналған дәнекерлеу жабдығы. Дәнекерленген конструкцияларды дайындау технологиясы. Дәнекерлеу алдында дайындық жұмыстары. Дәнекерленген қосылыстардың сапасын бақылау. Металды электр доғалы кесу. Дәнекерлеу кезіндегі деформациялар мен кернеулер. Дәнекерлеудің негізгі ақаулары және олардың себептері. Көміртекті және легирленген болаттарды доғалық дәнекерлеу ерекшеліктері. Трансформаторды қосу ережелері. Электр дәнекерлеушінің құралдары, керек-жарақтары және арнайы киімдері. Дәнекерлеу сымы және электродтар. Дәнекерлеу жұмыстарын жүргізу кезіндегі қауіпсіздік техникасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қалдықсыз өнеркәсіп өндірістерін құру принциптері

    Мақсаты: Заманауи қалдықсыз және аз қалдықты технологияларды құру үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Қалдықсыз өндіріс - өнеркәсіптік экологияның негізі болып табылады. Қалдықсыз және аз қалдықты өндірістерді ұйымдастыру принциптері. Қалдықсыз өндіріске қойылатын талаптар. Қалдықсыз технологиялық процестерді әзірлеу әдістері. Екінші қайтара материалдық ресурстарды пайдалану. Өнеркәсіптің жекелеген салаларында қалдықсыз және аз қалдықты технологияларды әзірлеудің негізгі бағыттары. Өнеркәсіптік қалдықтарды қайта өңдеу процестері мен қондырғылары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Кәсіби бағытталған шет тілі

    Мақсаты: Көлік саласы маманының кәсіби құзыреттілік деңгейін арттыру үшін болашақ мамандардың кәсіби қызметінің әртүрлі аспектілерін жүзеге асыруға мүмкіндік беретін кәсіби шет тілінде сөйлеуді қалыптастыру. Мазмұны: Іскерлік ортада, ғылыми қызмет саласында, шетелдік серіктестермен қарым-қатынас жасау кезінде, сондай-ақ одан әрі өзін-өзі тәрбиелеу үшін жұмыс міндеттері мен кәсіби қарым-қатынас шеңберін толық жүзеге асыруға мүмкіндік беретін деңгейде коммуникативтік функцияларды іске асыру үшін жеткілікті сөйлеу дағдыларын дамыту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Мақсаты: сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды, тұлғаның берік адамгершілік негіздерін, азаматтық ұстанымын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлықтың орнықты дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Құқықтық нигилизмді еңсеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында білім алушылардың құқықтық мәдениетін қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлыққа саналы көзқарасты қалыптастыру.Сыбайлас жемқорлық мінез-құлқынан, сыбайлас жемқорлық моралінен, этикасынан адамгершілік тұрғыдан бас тарту.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл үшін қажетті дағдыларды игеру.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын жасау. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы насихаттау, заңдылық, заңға құрмет идеяларын тарату.Сыбайлас жемқорлықтың табиғатын түсінуге, оның көріністерінен әлеуметтік шығындарды сезінуге, өз ұстанымын дәлелді қорғай білуге, сыбайлас жемқорлықтың көріністерін еңсеру жолдарын іздеуге бағытталған қызмет.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Жасанды интеллект негіздері

    Мақсаты: AI-Sana бағдарламасының басымдықтарын ескере отырып, жасанды интеллект құралдары мен әдістерін практикалық қолдану және білімді пайдалану саласында құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: Жасанды интеллектке (AI) кіріспе. Практикалық дағдылар мен дағдыларды дамыту: AI құралдарын қолдану; үлкен тілдік модельдермен (LLM) жұмыс істеу; кодсыз жасанды интеллект платформаларын пайдалану; генеративті жасанды интеллект құралдары; кескінді тану; табиғи тілді өңдеу (NLP); AI көмегімен деректерді визуализациялау. Әртүрлі салаларда AI қолдану туралы түсінікке ие болу; AI-sana бағдарламасының тәсілдерін интеграциялау арқылы AI әлеуетін ашу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Экожүйе және құқық

    Мақсаты: Қоғамның тұрақты дамуына қол жеткізу үшін экономика, құқық, экология және тіршілік қауіпсіздігі, ғылыми зерттеу әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Мазмұны: Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Қазақстанның тұрақты даму мақсаттары шеңберінде ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экологиялық мәселелер мен тұрақты даму принциптерін жүйелі түсіну. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Инклюзия-халықаралық заңнаманың стратегиясы. Жасанды интеллекттің құқықтық негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жылудинамикасы және жылутехникасы

    Мақсаты: Энергетикалық және күштік жабдықтар элементтеріндегі сұйықтық пен газдың қозғалысын есептеудің теориялық әдістерін, технологиялық машиналардағы энергияны түрлендіру процестерін зерттеу. Мазмұны: Сұйық және газ ұғымы үздіксіз орта. Қозғалысты сипаттау әдістері: Лагранж және Эйлер координаттар жүйесі. Негізгі физикалық шамалар: тығыздық, қысым, температура, тұтқырлық және т.б. Сұйықтық пен газдың тепе-теңдік заңдары. Тыныш ортадағы қысым. Тегіс және қисық беттерге қысымды есептеу. Архимед пен Паскаль заңдары. Сұйықтық пен газдағы денелердің тепе-теңдігі. Ағынның негізгі сипаттамалары: жылдамдық, үдеу, ток сызықтары, құйындар. Үздіксіздік теңдеуі. Массаның, импульстің және энергияның сақталу заңдарының дифференциалды және интегралды формасының негіздері. Эйлер теңдеуі, Навье-Стокс теңдеуі, Бернулли теңдеуі және олардың қолданылуы. Қозғалыстың әртүрлі түрлерін талдау: тұрақты және анықталмаған, ламинарлы және турбулентті. Рейнольдс Критерийі. Ламинарлы және турбулентті режимдердің ерекшеліктері. Гидравликалық және пневматикалық қарсылық. Құбырлардағы қысымның жоғалуы: сызықтық және жергілікті. Сұйықтық пен газ ағынын есептеу. Тұйық және ашық арналарда Сұйықтық пен газдың ағуы. Сығылатын және сығылмайтын ағындар. Саптамалар, диффузорлар, Вентури құбыры. Ұқсастықтың негізгі критерийлері. Гидрогазодинамикада Өлшем теориясын қолдану. Есептеу гидрогазодинамикасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерін тасымалдау мен сақтаудың жабдықтары мен технологиясы

    Мақсаты: Студенттердің кәсіби қызметте пайдалану үшін азық-түлік шикізатын және азық-түлік өнімдерін сақтау және тасымалдау саласындағы дағдылары мен дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін сақтау технологиясы. Сақтау режимі: ұғым, құрама элементтер. Қойма орындарының типтері. Жер үсті, жылытылатын, жылытылмайтын қоймалар, тоңазытқыштар. Жерасты қоймалары мен сақтау орындары. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін тасымалдау технологиясы. Тасымалдаудың жалпы ережелері. Тасымалдау жабдықтарының негізгі түрлерінің мақсаты мен сипаттамасы. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін тасымалдауды ұйымдастыру. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерін тасымалдауға арналған жылжымалы құрам. Азық-түлік өнімдерін автомобиль көлігімен тасымалдау, теміржол, теңіз, өзен және әуе тасымалы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Материалдар кедергісі

    Мақсаты: Статикалық және динамикалық жүктемелер кезінде бұйымдардың талап етілетін сенімділігі мен қауіпсіздігін қамтамасыз ететін құрылымдық элементтердің беріктігіне, қаттылығына және орнықтылығына қарапайым және күрделі төзімділігі бойынша инженерлік есептеулер саласында білімдер кешенін қалыптастыру. Мазмұны: Материалдар кедергісінің негізгі гипотезалары мен болжамдары – өстік созылу және сығылуға, жазық қималардың геометриялық сипаттамалары, көлденең иілу, ығысу, бұралужәне деформациялардың күрделі түрлері, дене нүктесіндегі кернеу күйі және дене нүктесіндегі деформацияланған күй, қысылған өзектердің тұрақтылығы. Материалдардың шаршауға беріктігі. Соққы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнеркәсібінің тасымалдау машиналары

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ғылыми-зерттеу жұмыстарының негіздері және студенттердің оқу-зерттеу жұмыстары

    Мақсаты: Студенттердің ғылыми-зерттеу қызметінің дағдыларын дамыту, студенттерді ғылыми білімге баулу, олардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындығы мен қабілеті. Мазмұны: Ғылыми зерттеу шығармашылық қызметтің бір түрі ретінде. Ақпараттық-библиографиялық ресурстар. Оқу-зерттеу және ғылыми-зерттеу жұмысының түрлері мен нысандары. Ғылыми-зерттеу жұмысының дайындық кезеңі. Оқу-зерттеу жұмыстарын дайындау және қорғау ерекшеліктері. Ғылыми зерттеу тақырыбын таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинау және өңдеу. Ғылыми жұмысты техникалық ресімдеуге қойылатын талаптар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Машина бөлшектері және конструкциялау негіздері

    Мақсаты: Машиналар бөлшектері мен тораптарын есептеу және талдау, саланың машиналары мен жабдықтарын жобалау бойынша білім, біліктілік және зерттеу дағдыларының кешенін қалыптастыру. Мазмұны: Машиналар бөлшектері мен тораптарының классификациясы және оларға қойылатын негізгі талаптар. Жобалау принциптері мен әдістері, зерттеу кезеңдері. Жобалау және тексеру есептері. Көпвариантты және көпкритерийлік жобалау. Автоматтандырылған жобалау. Машиналарды жобалау кезеңдері және жобалау құжаттарын әзірлеу. Механикалық берілістер. Редукторлар. Біліктер мен өстер. Сырғанау және домалау мойынтіректері. Муфталар. Серпімді элементтер. Корпустық бөлшектер. Қосылыстар. Ажырамалы және ажыратылмайтын қосылыстар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Патенттану негіздері

    Мақсаты: Болашақ мамандардың зияткерлік меншік және патенттік істі ұйымдастыру саласындағы теориялық білімдерін қалыптастыру; алған білімдерін сала кәсіпорындарында инженерлік жұмыс тәжірибесінде қолдану. Мазмұны: Зияткерлік меншік объектілері, олардың жіктелуі. Авторлық құқық және іргелес құқықтар. Өнеркәсіптік меншік және оның құқықтық қорғалуы. Өнертабыстарға, пайдалы модельдерге, өнеркәсіптік үлгілерге патенттік құқықтарды ресімдеу. Өнертабыс формуласы және оның мағынасы. Өнертабыс, пайдалы модель, өнеркәсіптік үлгі авторларының құқықтары. Патенттік ақпарат және оны пайдалану түрлері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Электротехника және электроника негіздері

    Мақсаты: Электр энергиясын өндіру мен берудің тұтас түсінігін қалыптастыру, электротехникалық және электрондық құрылғылардағы электромагниттік үдерістердің мәнін түсінуде тиімді білімдерді меңгеру және пайдалану саласында құзыреттіліктер кешенін қалыптастыру. Мазмұны: Электр энергиясы, оның ерекшеліктері мен қолдану салалары. Тұрақты ток электр тізбектері. Айнымалы ток. Синусоидалық э.қ.к. алу принципі. Үш фазалы тізбектер. Симметриялық үш фазалы э.қ.к. жүйесін алу. Сызықты емес электрлік және магниттік тізбектер. Трансформаторлар. Тұрақты және айнымалы ток машиналары. Электр тізбектеріндегі өтпелі үдерістер. Электрөлшеу аспаптарының жіктелуі. Электрониканың негіздері. Электрондық аспаптар. Импульстік және цифрлық құрылғылар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау

    Мақсаты: Тамақ өндірісіне арналған технологиялық желілерді жобалау саласында білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау. Эскиздік технологиялық схема. Тамақ өнеркәсібінің жекелеген салаларының желілерін жобалау ерекшеліктері. Өндіріс кезеңдері бойынша материалдық және жылулық баланстарын есептеу. Жабдықтарды орналастырудың негізгі принциптері. Тамақ өндірісінің желісіндегі машиналардың өнімділігі мен санын есептеу. Цех кеңістігінде технологиялық желінің жабдықтарын құрастыру принциптері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын конструкциялау негіздері

    Мақсаты: Тамақ өндірісінің типтік жабдықтарын есептеу және жобалау саласында студенттерді инженерлік даярлау Мазмұны: Бөлшектер мен түйіндерді есептеу мен құрастырудың жалпы негіздері. Иілуге ұшыраған дөңгелек және сақиналы пластиналарды есептеу. Пластиналар мен қабықшалар теориясы бойынша бөлшектерді есептеу кезінде есептеу схемасын таңдау. Сыйымдылық және жылу алмасу аппаратурасының бөлшектері мен тораптары. Жылдам айналатын бөлшектер мен түйіндер.Жылдам роторлар мен дискілердің тірек тораптарын жобалау. Тербелістерге арналған жабдық элементтерін есептеу негіздері.Тамақ өндірісіндегі машиналардың жиілік сипаттамалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің машиналары мен агрегаттарын жобалау

    Мақсаты: Машиналар мен аппараттардың рационалды типін таңдауға, жобалау ережелері мен нормаларын сақтауға байланысты тамақ кәсіпорындарының технологиялық желілерін жобалау дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Тамақ өндірісінің машиналары мен агрегаттарын технологиялық жобалау негіздері. Жобалау принциптері мен әдістемесі. Әр түрлі тамақ өндірістеріне арналған технологиялық схемаларды әзірлеу. Технологиялық желінің машиналық-аппаратуралық схемасын әзірлеу. Технологиялық жабдықтарды талдаудың, есептеудің және таңдаудың (әзірлеудің) жалпы принциптері. Жабдықтарды орналастырумен цех жоспарын әзірлеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық машинажасау

    Мақсаты: Өндіріс технологиясының деңгейіне байланысты жаңа технологиялық процестердің физикалық мәні мен олардың өндіріс жұмысындағы экономикалық көрсеткіштерге әсері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Құрастыру тораптарының техникалық шарттарын талдау, құрастыру өлшемді тізбектерін есептеу, негіздерді таңдау және қосылатын бөліктердің негіздік дәлдігін есептеу. Бөлшектерді автоматты түрде қосу режимдері. Қосылған бөлшектерді орнату дәлдігі және олардың салыстырмалы орналасуының қажетті дәлдігі. Автоматты құрастыру жүйесінің оңтайлы құрылымы мен ұтымды орналасуын таңдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібінің машинажасау технологиясы

    Мақсаты: Студенттердің тағам өнеркәсібіне арналған машиналарда қолданылатын арнайы бөлшектерді дайындау және машиналарды құрастыру технологиялық үдерістерін қажетті сапа мен дәлдікпен жобалай алу үшін білім мен практикалық дағдыларды меңгеруі. Мазмұны: Тағам өнеркәсібі машиналарын жасаудың технологиялық ерекшеліктері. Тағам машиналары мен аппараттарына қойылатын техникалық және санитарлық талаптар. Тағам машиналары мен жабдықтарын өндіру барысында материалдарды өңдеудің электрфизикалық және электрохимиялық әдістері. Тағам машиналары мен жабдықтарын құрастыру технологиясы. Құрастыру сызбаларының технологиялық бақылауы. Құрастыру түрлері. Тағам машиналарының тез ажыратылатын тораптарын құрастыруға қойылатын талаптар. Аппараттар мен ыдыстардың дәнекерленген конструкцияларына қойылатын негізгі талаптар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарын есептеу және конструкциялау

    Мақсаты: Тамақ өндірісінің жабдықтарының сенімділігі мен апатсыздығын қамтамасыз ету үшін жобалау және тексеру есептеулерін зерттеу Мазмұны: Тамақ аппаратурасының элементтері мен тораптарының беріктігі мен тұрақтылығын есептеу. Моментсіз және моменттік беріктік теориясы. Ыдыстар мен аппараттардың қақпақтарын, түбін және конустық өтулерін есептеу және жобалау. Ажырамас жейделері бар ыдыстар мен аппараттарды жобалау және есептеу негіздері. Ыдыстар мен аппараттардың ажыратылатын берік-тығыз қосылыстарын есептеу және құрастыру. Жоғары қысымды аппараттар мен тығындар. Айналмалы біліктердің критикалық жылдамдығы. Машиналардың сенімділігі мен беріктігі теориясының негіздері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Технологиялық машиналарды монтаждау және пайдалану

    Мақсаты: Пәнді оқу болашақ маманды технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдалану және құрастыру кезінде негізделген инженерлік шешімдер қабылдау. Мазмұны: Монтаждық және такелаждық жұмыстарды ұйымдастыру. Технологиялық жабдықтарды пайдалану және монтаждаудың озық әдістері. Технологиялық машиналармен жабдықтарды конструкциялау, дайындау және пайдаланудың негізгі ғылыми-техникалық проблемалары. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдаланудың негізгі қағидаттары мен ережелері. Монтаждау және пайдалану процесіндегі технологиялық машиналарға, комплекстерге, агрегаттарға берілетін талаптар. Бақылау және диагностикалаудың техникалық құралдары. Технологиялық машиналарды майлау, жағар майлар. Жабдықтарды монтаждауға іргетастарды тексеру. Тепе теңгеру. Айналмалы бөліктерді тепе-теңгеру әдістері. Тепе-теңсіздік түрлері. Біліктерді центрлеу. Орнату және пайдалану процестерінде ЖИ қолдану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жабдықтарды сынау және іске қосу-реттеу жұмыстары

    Мақсаты: Іске қосу – реттеу жұмыстарыпроцесін оптимизациялау және типтік жабдықтарды таңдау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: ТЖ монтаждаудың ағымды – біріккен әдісі. Монтаждау құрылыс жұмыстарын индустриализациялау және механизациялау. Іске қосу – реттеу жұмыстары. Монтаждық алаңдарды дайындауды жобалау. Пайдалану бойынша нұсқаулық құру. Жобалау құжаттарын пайдалану кезеңі. ҚМЖ кезеңі және объектіні қосуға дайындау. ТЖ көтеру және қозғалту үшін монтаждық жабдықтар мен құралсаймандар. Слесарлы- жинақтау және пісіру жабдықтары мен аспабтары. Монтаждаудан жабдықтарды қабылдау және гидравликалық сынақ өткізу. Жабдықтарды монтаждау және демонтаждау кезіндегі техника қауіпсіздігі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология

    Мақсаты: Өзінің кәсіби қызметі барысында өнім, қызмет және жұмыс сапасы мен өлшем бірлікті қамтамасыз ету бойынша мәслелерді шеші үшін стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы теориялық білімі мен практикалық дағдысын қалыптастыру. Мазмұны: Стандарттау, сертификаттау және метрология нысандары. Стандарттау, техникалық реттеу, метрология және сәйкестікті растау жүйелерінің құқықтық, нормативтік- техникалық базалары. Стандарттаудың жалпығылыми және арнайы әдістері. Сертификаттау және декларациялау схемалары. Өлшеудің түрлері мен әдістері.Өлшеудің анықталмағандығын және қателігін есептеу. Метрологияның техникалық негізі. Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін жоғарлатудағы халықаралық сапа жүйесінің ролі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары

    Мақсаты: Тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің негіздері бойынша білімді жүйелеу, аппараттарды есептеу қабілеті мен дағдыларын дамыту, студенттердің химиялық-технологиялық процестер туралы білімдерін өз бетінше іздеу, талдау және игеру қабілетін дамыту. Мазмұны: Тағамдық технологияның негізгі процестерінің теориялық негіздері. Термодинамикалық тепе-теңдік заңы. Тағамдық технологияның негізгі процестерінің жіктелуі. Процестер мен аппараттарды талдаудың және есептеудің жалпы принциптері. Материалдық баланстар. Жылу баланстары. Гидравликалық процестер. Гидромеханикалық процестер. Әртекті жүйелерді бөлу процестері. Масса-жылуалмасу процестері. Химиялық процестерге арналған жабдықтар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Өзара алмастырудың инженерлік негіздері

    Мақсаты: Студенттерде технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалау, дайындау, жөндеу және пайдалану үшін қажетті өзара алмастыру, төзімділік және қону және дәлдікті бақылау саласындағы білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Өзараалмастыру ұғымы. Өзара алмастыру түрлері мен деңгейлері. Машина жасау мен өндірісндегі өзара алмастырудың рөлі. Бөлшектер мен түйіндерді стандарттау және біріздендіру. ISO және ГОСТ сәйкес төзімділік және қону жүйесі. Төзімділік өрістері, негізгі ауытқулар және біліктілікке қойылатын талаптар. Отыратын орындар: Саңылау, өтпелі, созылу. Қосылыстардың әртүрлі түрлеріне төзімділік пен қонуды таңдау. Беттердің пішіні мен орналасуындағы ауытқулар. Пішінге, бағдарға, орналасуға және соғуға төзімділік. Геометриялық төзімділік: пішіндер, позициялар, бағдарлар және соққылар. Сызбалардағы белгілер. Пішін мен орналасу ауытқуларының құрастыру дәлдігіне әсері. Өлшеу қателіктері. Өлшеу жүйелері. Өлшеу құралдарының метрологиялық сипаттамалары. Сызықтық және бұрыштық шамаларды өлшеу құралдары. Бөлшектердің геометриялық параметрлерін бақылау. Өлшемдер мен ауытқуларды бақылау әдістері мен құралдары. Құрастыру бірліктерін бақылау. Дәлдік кластары және беттің кедір-бұдырлығына қойылатын талаптар. Өңдеу дәлдігі, төзімділік және құрастыру арасындағы байланыс. Конструкциялардың технологиялылығын қамтамасыз ету принциптері. Төзімділік пен қонудың өндірістік процестерге әсері. Бөлшектер мен тораптардың сенімділігі мен жөнделуі. Типтік қосылыстарды талдау (білік – втулка, бұрандалы, кілттік және т.б.). Технологиялық машиналардың тораптарындағы төзімділікті есептеу. Әр түрлі жұмыс жағдайлары үшін орындарды таңдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Аппаратжасау технологиясы

    Мақсаты: Төмен шығындар мен жоғары өнімділік талаптарына жауап беретін және жоғары өнімділікті қамтамасыз ететін құрылғыларды дайындау үшін оңтайлы технологиялық процестерді құру біліктілікті қалыптастыру. Мазмұны: Өнеркәсіптік өндірісте құрылғылар мен аспаптарды дайындауға және конструкциялауға қойылатын жалпы техникалық талаптар. Инновациялық технологияларды енгізу кезінде құрылғыны дайындау технологиясына әсерететін факторлар. Дайындаманы пішу және саңылауларды өңдеу. Термиялық өңдеу. Түптерді дайындау әдістері және қолданылатын құрал-жабдықтар. Құрастыру әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Сораптар, желдеткіштер және компрессорлық қондырғылар

    Мақсаты: Сораптардың, желдеткіштердің және компрессорлық қондырғылардың схемаларын, пайдалану сипаттамаларын және конструкцияларын зерттеу. Мазмұны: Сораптарды, желдеткіштерді, компрессорларды жіктеу, қолдану. Сораптардың, желдеткіштердің, компрессорлардың параметрлері. Ортадан тепкіш сораптар мен желдеткіштердің жұмыс теориясы. Өнеркәсіптік ортадан тепкіш сораптардың конструкциялары, жұмыс принципі. Ортадан тепкіш желдеткіштер. Осьтік сораптар мен желдеткіштер. Көлемді поршеньді және роторлы сораптар. Сораптардың арнайы түрлері. Ортадан тепкіш, қалақшалы, осьтік, поршеньді, роторлы компрессорлар, олардың конструкциялары, сатылары, жұмыс сипаттамалары, қуаты.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Гидромашиналар және компрессорлар

    Мақсаты: Өнеркәсіптік кәсіпорындарда қолданылатын сораптар мен компрессорлардың ең көп таралған түрлерінің құрылғысы, жұмыс принципі, есептеулері туралы білімге ие болу. Мазмұны: Гидравликалық машиналардың жалпы жіктелуі. Сораптардың негізгі техникалық көрсеткіштері. Сораптардың жұмыс принциптері мен конструктивті ерекшеліктері. Динамикалық сораптардың жіктелуі. Ортадан тепкіш және осьтік сораптардың құрылысы. Көлемді сораптардың жіктелуі. Поршенді сораптар. Роторлы сораптар. Сораптардың негізгі параметрлерін есептеу. Газдарды тасымалдауға және сығымдауға арналған машиналар. Компрессорлардың жіктелуі. Поршенді компрессорлар. Ортадан тепкіш компрессорлар. Роторлы және осьтік компрессорлар. Компрессорлық жабдықты есептеу және таңдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы

    Мақсаты: Мамандықты терең меңгеру үшін қажетті тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері мен технологиясын зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібінің қазіргі жағдайы және даму перспективалары. Тамақ өндірісінің жіктелуі. Тамақ өндірісінің негізгі процестері мен аппаратуралық дизайны, процестер мен аппараттардың теориялық заңдылықтары, тамақ өндірісінде қолданылатын машиналар мен аппараттардың құрылымы мен жұмыс принципі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Қатты материалдарды кептіруге арналған жабдықтар

    Мақсаты: Материалдарды кептіру процесі, кептіру процесінің материалды және жылулық баланстары, белгілі бір өндіріс немесе кептіру процесі үшін кептіргіштерді таңдау туралы түсініктер мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Қатты материалдарды кептіру процесінің теориялық негіздері. Ылғалды газдың негізгі параметрлері. Кептіру процесінің материалды және жылу баланстары, кептіруге ауа мен жылу шығынын анықтау. Кептіру процесінің нұсқалары. Кептіру жабдықтарының классификациясы. Конвективтік, пневматикалық, барабанды, контактілі, роликті, бүріккіш, арнайы кептіргіштердің конструкциялары, жұмыс істеу принциптері және қолданылуы. Кептірудің негізгі бірліктеріндегі бу-газ қоспасының параметрлері. Кептіру қондырғысының қосалқы жабдықтарын таңдау. Кептіру қабатының гидродинамикалық сипаттамалары. Тұйық ауа ағынды кептіргіштердің жұмысын зерттеу. Кептіргіштердің типтерін таңдау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам саласында жаңа техниканы жасау және игеру процестері

    Мақсаты: Студенттерді заманауи талаптарға жауап беретін бәсекеге қабілетті машиналардың сапасын анықтайтын көрсеткіштер жүйесімен таныстыру. Мазмұны: Машинажасау салаларының жетістіктері, ерекшеліктері және шығу тарихы. Ғылыми-техникалық прогресті жетілдірудегі машинажасау саласының орны. Машиналар мен механизмдердің функциялары және олардың жіктелуі. Өндіріс өнімдерінің сапасы туралы түсінік. Сапаны қамтамасыз ету шаралары. Эскиздік жобаның конструкторлық құжаттарына қойылатын талаптар. Конструкторлық құжаттары. Жобалау құжаттарының түрлері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнеркәсібінде машина жасаудың техникалық негіздері

    Мақсаты: Студенттерді машиналардың сапасын анықтайтын көрсеткіштер жүйесімен, техникалық объектілерге қойылатын талаптармен және техниканың даму белгілерімен таныстыру. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібі машиналарына қойылатын талаптар. Тамақ өнеркәсібінде машиналарды дайындауға қойылатын техникалық талаптарды қалыптастыру. Тамақ өнеркәсібінің технологиялық машиналарын құрудың экономикалық негіздері. Жобалау және конструкциялау мазмұны мен кезеңдері. Техникалық ұсыныстардың конструкторлық құжаттары. Эскиздік жоба, олардың мазмұны мен құжаттары. Техникалық жоба. Техникалық жобаның конструкторлық құжаттары. Техникалық жобалардың құжаттарына қойылатын талаптар. Стандарттарды қолдану салалары-бірыңғай конструкторлық құжаттары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Процестерді интеграциялау негізінде технологиялық схемаларды оңтайландыру

    Мақсаты: Энергия және ресурс үнемдеу, технологиялық процестер үшін көпкритреиялды оңтайландыру әдістерін меңгеру. Мазмұны: Энергия үнемдеуді нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету. Энергияны және ресурстарды үнемдеуді ұйымдастыру мен оңтайландыру стратегиясы. Технологиялардың энергетикалық және ресурстық үнемдеу процестерін ұйымдастыру мен оңтайландырудың зияткерлік жүйелерінің құрылысының теориялық негіздері. Өнеркәсіп жұмысының тиімділігін жүйелі көп критерийлік талдау. Энергия үнемдеудің негізгі бағыттары, өндірістегі материалдық және энергетикалық ресурстарды ұтымды пайдалану. Ресурстарды ұтымды пайдаланудың негізі тәсілдері. Баламалы энергия көздерін және қайталама энергия көздерін пайдалану арқылы энергия үнемдеу. Энергия үнемдеудің негізгі ұйымдастыру-техникалық шаралары. Энергияны үнемдеу бойынша негізгі ұсыныстар мен іс-шараларды әзірлеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнеркәсібінің технологиялық жабдықтары

    Мақсаты: Студенттерді технологиялық жабдықтармен байланысты инженерлік міндеттерді шешу үшін жалпы техникалық пәндер бойынша іргелі даярлықтан алынған білімді пайдалануға үйрету. Мазмұны: Технологиялық жабдықтарды функционалдық және салалық белгілері бойынша жіктеу; технологиялық жабдыққа қойылатын негізгі талаптар; машина-аппаратуралық нұсқалар; шикізатты, жартылай фабрикаттарды негізгі өндірістік операцияларға дайындауға арналған жабдықтар; өнімдерді, шикізатты және жартылай фабрикаттарды механикалық өңдеуге арналған технологиялық жабдықтар, дайын өнімді өлшеуге, мөлшерлеуге, қаптауға және буып-түюге арналған технологиялық жабдықтар; жылу және массаалмасу процестерін жүргізуге арналған технологиялық жабдықтар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Тағамдық шикізатты өңдеу желісіндегі кешенді жабдықтар

    Мақсаты: Тамақ өнеркәсібіндегі кешенді жабдықтардың теориясын, құрылымын және жұмысын зерттеу. Мазмұны: Тамақ өндірісінің машиналық технологияларын ұйымдастыру. Ауыл шаруашылығы шикізатын компоненттерге бөлшектеу арқылы тамақ өнімдерін өндіруге арналған технологиялық желілер. Бидай дәнінен сұрыпты ұн өндірудің технологиялық желісі. Картоп крахмалы өндірісінің технологиялық желісі. Уыт өндірісінің технологиялық желісі. Шарап материалдарын өндірудің технологиялық желісі. Пастерленген сүт пен кілегей өндірісінің технологиялық желісі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Түйіршіктеу процесін жүргізуге арналған жабдықтар

    Мақсаты: Материалдарды түйіршіктеу және бөлу процестері, түйіршіктеу және бөлу процестерінің материалдық және жылу баланстары туралы түсініктер мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Материалдарды түйіршіктеу процесінің теориялық негіздері. Ылғалды газдың негізгі параметрлері. Түйіршіктеу процесінің материалдық және жылу баланстары. Түйіршіктеу процесі туралы жалпы түсініктер. Грануляторлар мен қосалқы жабдықтардың классификациясы. Грануляторлар мен қосалқы жабдықтардың конструкциялары, жұмыс істеу принциптері, қолданылуы. Негізгі кептіру қондырғыларындағы бу-газ қоспасының параметрлері. Түйіршіктеу қондырғыларының қосалқы жабдықтарын таңдау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Технологиялық процестерді жылуэнергетикалық интеграциялау

    Мақсаты: Энергия және ресурс үнемдеу, сонымен қатар ұтымды пайдалану, ұйымдастыру мен оңтайландыру, негізгі ұсыныстар мен іс-шаралар бойынша білімдерін қалыптастыру болып табылады. Мазмұны: Энергия үнемдеуді нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету. Энергияны және ресурстарды үнемдеуді ұйымдастыру мен оңтайландыру. Энергия және ресурс үнемдеу процестерін критерийлік оңтайландыру әдістері. Химиялық технологиядағы материалдық және энергетикалық ресурстарды ұтымды пайдалану. Механикалық және жылу энергиясын қалпына келтіру процестері. Жылуды беру және жылу қондырғыларында энергия үнемдеудің негіздері. Жылуэнергетикалық қондырғыларының прогрессивті энергия көздері. Жылыту, желдету және ауа баптау жүйелеріндегі энергияны үнемдеу іс-шаралары. Энергия аудиті және пинч-талдаулар. Жабдықтардың энергия тиімділігін бағалау. Энергияны үнемдеудегі негізгі ұсыныстар мен іс-шаралар

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ жабдықтарын диагностикалау және сервистік қызмет көрсету

    Мақсаты: Тамақ өндірісінің негізгі және қосалқы технологиялық жабдықтарына техникалық диагностика және сервистік қызмет көрсету бойынша білімді қалыптастыру. Мазмұны: Жабдықты диагностикалаудың жаңа әдістерін дамыту перспективалары. Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарын диагностикалау негіздері. Техникалық диагностиканың түрлері, әдістері мен құралдары. Машиналар мен аппараттарға сервистік қызмет көрсетуді ұйымдастыру. Сыртқы тексеру және машинаны күту тәртібі. Бекіту жұмыстары. Айналмалы машина бөлшектерін теңестіру. Белдікті берілісті реттеу. Сырғанау подшипнигіндегі саңылауларды өлшеу және реттеу. Машиналарды диагностикалауға және оларға қызмет көрсетуге арналған құралдар мен құрылғылар. Машиналарға сервистік қызмет көрсету кезіндегі қауіпсіздік техникасы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қатты материалдарды ұсақтау және бөлуге арналған машиналар

    Мақсаты: Қатты материалдарды ұнтақтау және сұрыптау жабдықтарын таңдау, есептеу, жобалау және пайдалану үшін зерделеу. Мазмұны: Ұнтақтау процестері. Материалдардың физика-механикалық қасиеттері. Материалдарды ұсақтау және сұрыптау машиналарының жіктелуі. Материалды ұсақтау машиналары: материалды сығымдау арқылы талқандайтын ұсақтағыштар; соққы әрекетіндегі ұсақтағыштар. Материалдарды ұнтақтау машиналары: барабанды шарлы диірмендер; орташа жылдамдықты диірмендер, аса ұсақ ұнтақтауға арналған диірмендер. Материалдарды механикалық, ауалы, гидравликалық сұрыптауға арналған машиналар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнеркәсіптерінің технологиялық машиналарының сенімділігі

    Мақсаты: Технологиялық машиналар мен жабдықтардың сенімділігінің негізгі қасиеттерін зерттеу, жабдықты жобалау, дайындау және пайдалану кезінде сенімділік теориясының негізгі ережелерін қолдануға үйрету. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібі өндірісінің ерекшеліктері. Қазіргі заманғы машиналар үшін сенімділік мәселесінің маңызы. Диагностикалық зерттеулердің жүйелік элементтері. Машинаның сенімділігінің негізгі теориясы. Сенімділікті стандарттау шарттары. Типтік химиялық-технологиялық процесті (ХТП) іске асыру шарттары. Типтік технология. Тамақ өндірісінің технологиялық схемалары мен стадияларының түрлері. Жабдықты жобалау қызметінің сенімділік құрамдары. Ақаулар. Олардың түрлері. Тамақ өндірісі жабдықтарының нақты ақаулары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Технологиялық машиналарды жөндеу

    Мақсаты: Өндірістік процесті басқару жүйесінде технологиялық машиналарды диагностикалау мен жөндеуді ұйымдастыру әдістері мен құралдарын зерттеу және игеру. Мазмұны: Жалпы мәліметтер. Жөндеу жұмыстарын ұйымдастыру. Машина бөлшектерін қалпына келтірудің заманауи әдістері. Металл емес материалдардан жасалған бұйымдарды жөндеу технологиясы. Жабдықты жөндеудің технологиялық процесі. Корпустар мен төсеніштерді жөндеу. Өнеркәсіптік жабдықтардың типтік тораптарын жөндеу. Типтік технологиялық жабдықтарды жөндеу. Тасымалдау құрылғыларын жөндеу. Сорғы-компрессорлық жабдықты жөндеу. Құбырларды жөндеу. Жөндеу өндірісін жетілдіру жолдары. Жабдыққа инженерлік-технологиялық сараптама жүргізу. Техникалық сараптама объектілері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібінің жылумассаалмасу жабдықтары

    Мақсаты: Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында инженерлік қызметтің тиімділігін арттыру үшін кәсіби құзыреттерді дамыту. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібі машиналары туралы жалпы ақпарат. Тамақ өнімдері ортасының концентрациясын арттыруға және температурасын тұрақтандыруға арналған аппараттар. Тамақ өнімдері ортасын кептіруге арналған аппараттар. Пісіру және н қуыруға арналған аппараттар. Салқындатуға және тоңазытуға арналған аппараттар. Ректификация процесіне арналған жабдықтар. Тамақ өндірісіне арналған жылуалмастырғыш аппараттар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнеркәсібінде шикізатты жылу және механикалық өңдеуге арналған машиналар мен аппараттар

    Мақсаты:Тамақ өндірісінің машиналары мен жабдықтарының техникалық, пайдалану және басқа да сипаттамаларын нақты түсіну. Мазмұны: Тамақ машиналары мен жабдықтарының жіктелуі. Астық, қант қызылшасы, жемістер мен көкөністерге арналған жуғыш машиналар, олардың құрылымы мен есебі. Тамақ өндірісінің шикізатын калибрлеу және тексеру. Тамақ шикізатын механикалық өңдеуге арналған жабдықтар. Жылуалмасу аппараттарының конструктивті есебі. Тамақ шикізатын механикалық өңдеу аппараттарын есептеу. Технологиялық, конструктивті-механикалық есептеулер

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Технологиялық машиналардың техникалық ресурсын қалпына келтіру

    Мақсаты: Технологиялық машиналардың техникалық ресурсын қалпына келтіру саласында білімді, біліктілікті және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Технологиялық машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсету. Бөлшектер мен машиналарды бақылау және қалпына келтіру әдістері мен тәсілдері. Бөлшектерді, құрастыру бірліктерін бұзбай бақылау және машиналардың жай-күйін техникалық диагностикалау әдістері мен құралдары. Бөлшектерді слесарлық-механикалық өңдеу арқылы қалпына келтіру. Бөлшектерді дәнекерлеу және балқыту арқылы қалпына келтіру. Бөлшектерді қалпына келтірудің электромеханикалық әдістері. Бұрандалы беттерді қалпына келтіру және жөндеу. Бөлшектерді қалпына келтіруге арналған технологиялық құжаттаманы ресімдеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіптің гидромеханикалық және механикалық жабдықтары

    Мақсаты: Өнеркәсіптің гидромеханикалық және механикалық жабдықтарын таңдау, есептеу, жобалау және пайдалану үшін зерделеу. Мазмұны: Механикалық және гидромеханикалық процестерді жүргізуге арналған жабдықтар. Әртекті жүйелердің түрлері. Сұйықтар мен газдарды тасымалдауға арналған машиналар. Сұйық әртекті жүйелерді бөлуге арналған жабдықтар. Газды әртекті жүйелерді тазартуға арналған аппараттар. Сұйық орталарды араластыруға арналған аппараттар. Материалдарды ұсақтауға және ұнтақтауға арналған жабдықтар. Материалдарды сұрыптауға арналған жабдықтар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Кәсіби ортада және қоғамда қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде пәндік-тілдік интеграцияланған оқыту дағдыларын, академиялық жазуды, академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетін ескере отырып еркін қарым-қатынас жасау.
  • Кәсіби қызметте жаратылыстану-ғылыми, математикалық, қоғамдық, әлеуметтік-экономикалық, экологиялық, кәсіпкерлік және инженерлік білімді, деректерді математикалық өңдеу әдістерін, ғылыми және эксперименталды зерттеулерді, нормативтік құжаттарды және экономикалық талдау элементтерін қолдану.
  • Кәсіпорынның экономикалық жағдайын талдау, кәсіби және қоғамдық қызметтегі құқықтық нормаларды пайдалану, кәсіпкерлік дағдыларын игеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды және кез келген сыбайлас жемқорлық көріністеріне нөлдік төзімділікті қалыптастыру, әлеуметтік білімді қолдану арқылы, нарықтың әртүрлі құрылымдары туралы түсінікке ие болу
  • Технологиялық жабдықты пайдалану кезінде механикалық тұтастық пен сенімділікті қамтамасыз ету, инженерлік өзара алмастыру негіздерін, электротехника мен электрониканы, машиналардың бөлшектері мен тораптарын есептеудің стандартты әдістерін, кинематикалық және есептеу схемаларын қолдану, сондай-ақ механикалық берілістердің конструкциясын оңтайландыру және тиімділігін арттыру үшін жасанды интеллект жүйелерін біріктіру.
  • Өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялығын арттыру бойынша іс-шараларды жүргізе білу, аз қалдықты, энергия үнемдейтін және экологиялық таза технологиялар мен жабдықтарды әзірлеу үшін қазіргі заманғы әдістерді қолдана отырып, қауіпсіздік және қоршаған ортаны қорғау саласындағы заңнамалық және құқықтық актілерді меңгеру.
  • Технологиялық жабдықтың сенімділігін қамтамасыз ету мақсатында процестерді оңтайландырудың заманауи әдістерін пайдалана отырып, берілген технологиялық жағдайларда жұмыс істеу үшін сұйықтықтар мен газдар механикасының принциптерін, сондай-ақ гидромеханикалық, механикалық және гидропневматикалық машиналар мен жетектердің құрылысы мен жұмыс істеуін білуді қолдану.
  • AutoCAD жүйесінде жұмыс істеу дағдысын игере, жұмыс жобалық және техникалық құжаттаманы әзірлей отырып, жаңа техника мен озық технологияны енгізуді әзірлеу және жоспарлау; жабдықтарды құрастыру кезінде сенімділік теориясының негізгі ережелерін қолдана, жобаланатын жобалардың стандарттарға, техникалық шарттарға, нормативтік құжаттарға сәйкестігін тексере отырып, инженерлік есептерді орындау.
  • Қоршаған ортаны инженерлік қорғаудың заманауи әдістері мен құралдарын қолдана отырып, гидромеханикалық, термодинамикалық, жылу, массаалмасу процестерінің негізгі заңдылықтарын пайдалану, тамақ өндірісінде қолданылатын машиналар мен аппараттардың құрылысы мен жұмыс істеу принципін білу, өндірістік-технологиялық қызметтің міндеттерін шешу.
  • Тамақ өндірісінің өнімдерін тасымалдау мен сақтаудың техникасы мен технологиясын ескере отырып, тамақ өндірісінің технологиялық желілерін жобалау үшін құрылымдық сызбаларды әзірлеу, технологиялық жабдықтарды іріктеуді жүзеге асыру, көтеру-тасымалдау жұмыстарын кешенді механикаландыруды қолдану, жабдықтарды ұтымды орналастыруды және жұмыс орындарын техникалық жарақтандыруды қамтамасыз ету.
  • Аппарат жасаудың базалық бөлшектерін жасау үшін технологиялық процестерді әзірлеу, бөлшектерді дайындау маршруттарын құру, кәсіби қызметте жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолдану арқылы, жаңа техниканы жасау және игеру және өндірісті дамыту негізі ретінде жобалау-конструкторлық және технологиялық қызметтің міндеттерін шешу.
  • Ғылым мен техниканың ғылыми-техникалық дамуының негізгі мәселелерін біле отырып, жылуэнергия- және ресурс үнемдеу бойынша іс-шараларды әзірлеу қағидаларын ұсына білу, құрылымдық шешімдерді салыстырмалы техникалық-экономикалық талдау және процестерді зерттеудің инновациялық әдістерін қолдана отырып, өндірістің технологиялық процестерін оңтайландыру.
  • Белгілі пайдалану қасиеттері бар конструкцияларды құрастыру мен дәнекерлеудің әртүрлі тәсілдерін қолдана отырып, сервистік-пайдалану, монтаждау-баптау қызметінің міндеттерін шешу; монтаждау, баптау және сынау кезінде техникалық құжаттаманы жүргізуді және жөндеу жұмыстарын жүргізу кезінде еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы қағидаларын сақтай отырып, оның техникалық жай-күйін айқындау кезінде жабдыққа инженерлік-технологиялық сараптама жүргізу.
  • Жеке және команда мүшесі ретінде тиімді жұмыс істеу, өз көзқарасын дұрыс қорғау, өз іс-әрекеттерін түзету және әртүрлі әдістерді қолдану, "Minor" қосымша бағдарламасы аясында қосыша кәсіби құзыреттілікті кеңейту.
Top