Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07210 Тағам қауіпсіздігі в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

Пәндер

  • Жоғарғы математика

    Жоғары математика курсы сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер, ықтималдықтар теориясы мен математикалық статистика бөлімдерін қамтитын математикалық білімнің негізі болып табылады. Математиканың теориялық негіздерін білу және практикалық есептерді шешуде тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру негізгі және кәсіби пәндерді зерделеуге және ғылыми және техникалық облыстарда математикалық әдістерді пайдалануға қажеті болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Эксперимент өткізу тәсілдері

    Студенттердiң білімі мен тәжірибиесін нығайту негізінде өндіріс орындарында білікті жұмыс істей білуіне және әртүрлі өндірістерде сапалы әрі зиянсыз азық-түлік тауарларын шығаруға мүмкіндік алады. Тағамдық өнімдерде эксперимент жүргізу арқылы зертханамен танысу, ол жерде қолданылатын құрал жабдықтармен танысу, тағамдық өнімдердің бұрмалануынан адам организіміне келтіретін зиянын зерттеп жіберілмеу деңгейін оқып білу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Бейорганикалық және органикалық химия

    Пән химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, өзара өзгеру заңдылықтарын, жалпы химиялық қасиеттерін, бейорганикалық қосылыстардың құрылымын қарастырады. Сондай-ақ органикалық қосылыстардың жіктелуін, олардың физика-химиялық қасиеттерін, органикалық қосылыстар кластары арасында жүретін реакцияларды зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инженерлік және компьютерлік графика

    Инженерлік-графикалық жұмыстардың автоматтандырудың әмбебап ортасын меңгеруге, ЕСКД талаптарын қанағаттандыратын құжаттарды ресімдеу сапасына қатысты жобалық құжаттаманы алу үшін компьютерлік графиканы студенттердің меңгеруі; қатты денені модельдеу мүмкіндіктерін; AutoCAD жүйесінде сызбаларды құру әдістемесін; конструкторлық құжаттарды рәсімдеу және орындау ережелерін оқып үйрету; сызбаларды құру және оларды сақтау, бар сызбаларды өзгерте білу, сызбаларды плоттерден немесе принтерден шығара білуді меңгеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Физикалық және коллоидтық химия

    Физикалық химия курсты оқу барысында тірі организмде (өсімдік және биологиялық) теориялық потенциалдық мумкіндіктерді анықтайды, ғылыми зерттеу жұмыстарда өте қажетті. Барлық бейорганикалық және органикалық процестерде Гиббс энергиясы, энтальпия мен энтропиясы есептелінеді. Коллоидты химия оқу барысында тірі организмдегі сұйықтылардың бәрі коллоидты болып келеді, олардың физикалық және химиялық қасиеттері бейорганикалық қосылыстарға ұқсамайды. Сондықтан оларды білу азық-түлік өнімдерінің технологиясы ммандықтағы студенттерге түсіндіру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Теориялық және қолданбалы механика

    Теориялық және қолданбалы механика пәні тағам өндірісіндегі механизмдер мен машиналарды жетілдіру үшін материалдық нүктенің, қатты дененің және механикалық жүйенің тепе-теңдігі, материалдық нүктенің, қатты дененің және қозғалыстағы механикалық жүйенің кинематикалық және динамикалық сипаттамаларының қасиеттері туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аналитикалық химия

    Курсты оқу шығармашылық қызметте ғылыми және әдістемелік тәсілді қалыптастыру үшін химиялық білім беру цикліндегі базалық пән бойынша іргелі дайындықты, сондай-ақ қазіргі заманғы технологиялар саласындағы білім кешенін алу мақсатында химиялық және биохимиялық процестердің жалпы заңдылықтарын зерттеуді қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физика

    Курс физиканың негізгі заңдылықтарын және олардың кәсіби қызметінде туындайтын мәселелерді шешуде қолдану мүмкіндіктерін зерттеуге негізделген. Типтік есептерді шешу кезінде әртүрлі тәсілдерді қолдану, физикалық эксперимент жүргізу және өлшеу мәліметтерін математикалық өңдеу әдістемесін білуге негізделген.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам массаларының реология негіздері

    Тағам өнімдерін бақылау саласында, тағам өнімдерін химиялық бақылау және оның маңызын түсіндірудегі аналитикалық химияның негізгі бағытын, тамақ массаларының құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтау үшін технологиялық процестерді модельдеу, өлшеу және аспаптық техниканы модельдеу үшін реологиялық модельдерді құру әдістерін практикалық қолдану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақтанудың ғылыми негіздері

    Тамақтану ғылымы мен тағам индустриясының дамуына әртүрлі факторлардың әсерін ескере отырып, шикізаттың химиялық құрамының ерекшелігін, демографияны, тамақтану мәдениетін, тамақтану туралы ғылыми білімді қалыптастырады. Қазіргі заманғы көзқарастарға сәйкес тамақтану туралы ғылымның тарихы мен дамуы бойынша білімді тереңдету, тамақтану тұжырымдамасын қалыптастыру мәселелерін қарауға диалектикалық көзқарас дағдыларын үйрету, пәнаралық байланыстарды және тағам сапасы мен технологиясы туралы тұтас бағытты ашуды үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыруға үйрету, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен мүдделерін қорғаудың тиімді тәсілдері, қаржылық өнімдер мен қызметтерді пайдалану тәртібін білу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі

    Курс қауіпсіздіктің кәсіби мәдениетін қалыптастырады және алған білімдерінің жиынтығын кәсіби қызметте қолдану, кәсіби қызмет саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін біліктілік пен дағдылар қабілеттілігі түсініледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Микробиология

    Білім алушыларға жалпы микробиология, морфология, физиология, микроорганизмдер генетикасы негіздерін оқытуға көмектеседі. Микроб клеткасына әртүрлі факторлардың әсері, микроорганизмдердің N, C, P, S, Fe қосылыстарының және басқа элементтердің айналуына қатысуын, сапрофитті және патогенді микроорганизмдердің әртүрлі топтарын және қоздырғыштарды, ауыл шаруашылығы дақылдарының ауруларына қарсы микробты препараттарды зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тұрақты даму

    Барлық табиғат қорғау іс-шараларының, оның ішінде адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның денсаулығын сақтау жөніндегі іс-шаралардың теориялық негізі болып табылатын экологиялық білім негіздерін қалыптастыру, сананы экологияландыру және экологиялық мәдениетті тәрбиелеу, болашақ маманға экологиялық білімді жан-жақты қалыптастыру сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және орнықты даму жолында қозғалысқа жәрдемдесуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пән жасанды интеллекттің (ЖИ) негізгі ұғымдарымен, тарихымен және негізгі бағыттарымен таныстырады. Интеллектуалды жүйелерді құрудың әртүрлі әдістерін, соның ішінде машиналық оқытуды, терең оқытуды, табиғи тілді өңдеуді және компьютерлік көруді қарастырады және жасанды интеллекттің этикалық және әлеуметтік аспектілерін қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет

    Бакалаврларда құқықтық сауатты ойлауды дамыту, практикалық міндеттерді шешудегі ғылымның рөлі туралы мағыналы түсінік қалыптастыру, теориялық білімді бекіту, Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресте практикалық дағдыларды игеру. Курстың негізгі мәселелері сыбайлас жемқорлық құбылысын зерттеудің заманауи тәсілдерін зерттеуге арналған. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы тәжірибеде халықаралық құқық пен қазақстандық заңнаманы қалыптастыру және қолдану мәселелері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азаматтық құқық

    Азаматтық құқық құқықтағы салалық ғылымдардың ең маңызды саласы. Азаматтық құқықтың мәні азаматтық заңнаманың нарықтық экономикаға зор әсерімен анықталады. Пәнді оқу барысында студент азаматтық құқық түсінігі, қайнар көздері, қағидалары, азаматтық құқықтық қатынас элементтері, жеке тұлға, заңды тұлға, кәсіпкерлік түсінігі, шарт, мәміле, міндеттеме түсінігі, оны орындауды қамтамасыз ету әдістері, интеллектуалдық меншік, мұрагерлік құқық туралы мәліметтер алып шығады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік

    Пән студенттерде кәсіпкерлік қызмет негіздерін түсінуді қалыптастыруға, табысты бизнес үшін негізгі дағдылар мен құзыреттерді дамытуға бағытталған. Курстың мақсаты студенттерді кәсіпкерліктің негізгі аспектілерімен таныстыру, соның ішінде бизнес-идеяны қалыптастыру және оның нәтижесінде бизнес-жоспар құру. Курс барысында студенттер бизнес-жоспарларды әзірлеу және талдау, кәсіпкерлік жобаны басқарудың стратегиялық және тактикалық тәсілдерін қолдану, бизнес мәселелерін тиімді шешу дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістерінің процестері мен аппараттары

    Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарының негізгі ұғымдары мен жіктелуін зерттейді. Гидромеханикалық, жылу, масса алмасу және механикалық процестерді жүргізудің теориялық және практикалық аспектілері, сондай-ақ осы процестерді тамақ өнеркәсібінде практикалық қолдану қарастырылып, аппараттардың негізгі конструкциялары көрсетілген.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика

    «Экономика» пәні жеке адамдардың, жекелеген кәсіпорындардың және мемлекеттің экономикалық қызметі жүзеге асырылатын қоғамның экономикалық өмірі туралы негізгі білімді меңгеруге бағытталған. Пән студенттердің экономикалық ой-өрісін дамытуға және шектеулі табиғи ресурстар жағдайында ұтымды шешім қабылдауға ықпал етеді. Пән экономиканың жұмыс істеуі туралы алған білімдерін мамандық таңдауда және одан әрі білім алуда бағдарлау үшін пайдалануға дайындығын қалыптастыруға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Осы пән бойынша студенттер ғылыми зерттеулердің негізгі тәсілдерін, соның ішінде зерттеу тақырыбын таңдауды, гипотезаны әзірлеуді, деректерді жинау әдістерін таңдауды және нәтижелерді талдауды үйренеді. Олар сондай-ақ деректерді талдауға және зерттеу нәтижелерінен қорытынды жасауға көмектесетін статистика мен эксперименттік зерттеулердің негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам химиясы

    Курс студенттердің азық-түлік пен шикізаттың химиялық құрамы, тағамның тағамдық құндылығы, зерттеудің физика-химиялық әдістерін игеру, шикізатты дайын өнімге өңдеу кезінде болатын химиялық процестердің жалпы заңдылықтары туралы білім алуын қамтамасыз етеді. Тағамдық заттардың функцияларын, олардың адам ағзасы үшін рөлін, өнім алу процесінде физика-химиялық өзгерістерді меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірісінің жалпы технологиясы

    Пән тамақ өнеркәсібінің технологияларына тән жалпы заңдылықтарды, процестер мен құбылыстарды; техникалық және нормативтік әдебиеттермен, регламенттермен және нормалармен жұмыс істеу дағдыларын алу технологияларын, алған білімдерін практикалық қызметте қолдануды қарастырады. Жануарлар мен өсімдіктер шикізатын дайын тамақ өніміне өңдеу кезінде болатын процестердің мәнін ашады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағамдық микробиология

    Курс тағам өнімдерінің технологиялық процестерінің микробиологиясын, өндірістің санитарлық-микробиологиялық аспекттерін; тазалықты көрсеткіш микроорганизмдерді бөліп алу және олардың идентификациясының дәстүрлі және жаңа әдістері бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады; тағамдық өнімдердің микробтармен ластану себептерін анықтауды және олардың алдын алуын, күресу шараларын ұйымдастыруды үйренеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдері өндірісінің жабдықтары

    Шикізаттан өнім өндірудің технологиялық процестерін басқару саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, шикізатты ұтымды пайдалануға және оларды жүйелі оңтайландыру және берілген сапалық сипаттамалары бар өнімдерді алуға бағытталған заманауи технологиялық шешімдерді қолдану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тауартану және сараптаманың теориялық негіздері

    Пәннің мақсаты тауарлардың тұтынушылық қасиеттерін, сондай-ақ тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде тауарда болатын барлық өзгерістерді зерттеу болып табылады. Тауартану мынадай негізгі міндеттерді шешеді: тауардың негізгі сипаттамаларын зерделеу, жіктеу және кодтау әдістерін зерделеу, ассортимент көрсеткіштерін, оның қасиеттерін зерделеу, ассортиментті басқару, тауардың сапасын бағалау, ақауларды анықтау, пайда болу себептері мен ақаулардың сипатын, сапа градациясын белгілеуді үйренеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам биотехнологиясы

    Пән тағам өнімдерін өндіруде қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестердің азық-түлік тауарларының тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы рөлі, тағам биотехнологиясының қазіргі жетістіктері және оны дамытудың негізгі бағыттары туралы білімді; биотехнологиялық процестер туралы білімді тағам өнеркәсібі саласындағы практикалық мәселелерді шешу және салдарын бағалау үшін қабілеттерді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерін және үрдістерін сәйкестендіру

    Пән тағам өнімдерін бұрмалаудың құралдары мен тәсілдерін, оны анықтау әдістерін, сондай-ақ тағам өнімдері мен азық-түлік шикізатын сәйкестендіруді жүргізудің негізгі ережелерін үйретуді қамтамасыз етеді . Бұл пән азық-түлік химиясы және азық-түлік тауарларының сапасын бақылаудың физика-химиялық әдістері саласындағы заманауи ғылыми және практикалық жетістіктеріне негізделген. Пән шеңберінде тұтынушылардың құқықтарын қорғау саласындағы халықаралық және ұлттық заңнама, сондай-ақ азық-түлік тауарларын сәйкестендіру тәсілінің ерекшеліктері зерделенеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері өндірісіндегі тосқауыл технологиялары

    Студенттердің тосқауыл материалдары мен технологияларын қолдану арқылы азық-түлік сапасын қорғауға және жақсартуға бағытталған негізгі принциптері мен технологияларын зерттеу. Материалдардың тосқауыл қасиеттерінің физика-химиялық негіздерін зерттеу. Тосқауыл материалдарының түрлерін (пленкалар, жабындар, орау материалдары) қарастыру және оларды тағам өнеркәсібінде қолдану. Материалдардың тосқауылдық қасиеттерін бағалау әдістерін талдау. Тосқауыл орау материалдарын таңдау және сынау бойынша практикалық сабақтар. Азық-түліктің сақтау мерзімін жақсарту, сапасы мен қауіпсіздігін сақтау үшін тосқауыл технологиялары туралы білімді қолдану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағам өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігі

    Тұтынушылардың денсаулығын қорғау және халықаралық стандарттар мен ережелерге сәйкестігін қамтамасыз ету мақсатында тамақ өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігінің негізгі аспектілерін зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігі саласындағы негізгі түсініктер мен анықтамалар. Радиация көздері және олардың тағам өнімдеріне әсері. Тамақ өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігі саласындағы нормативтік-құқықтық база және халықаралық стандарттар. Тамақ өнімдеріндегі радиоактивті заттарды анықтау және өлшеу әдістері. Тамақ өнеркәсібіндегі радиациялық тәуекелдерді азайтудың стратегиялары мен технологиялары. Практикалық аспектілер: радиациялық әсер ететін өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау, тәуекелді бағалау және өндірістік кәсіпорындарда радиациялық қауіпсіздікті басқару. Пән тамақ өнеркәсібіндегі радиациялық тәуекелдерді тиімді бағалай алатын және басқара алатын, өнімнің қауіпсіздігін және заң талаптары мен халықаралық стандарттарға сәйкестігін қамтамасыз ететін мамандарды даярлауға бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тағамдық концентраттар технологиясы

    Тағамдық концентраттар туралы жалпы ақпаратты зерттеу. Азық-түлік шикізаты мен дайын тамақ концентраттарының сапасына дұрыс баға беру, тамақ концентраттарының ерекшеліктері мен тамақ концентраттарының қолданылу аясы және тасымалдануын үйрену. Азық-түлік кептіру негіздері. Азық-түлік жартылай фабрикаттарын өндіру. Балалар мен диеталық тағамдардың құрғақ өнімдері. Концентраттардың дәмін жақсартатын заттар. Азық-түлік концентраттарын өндіруге арналған шикізат толық меңгеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Аграрлық экономика

    Курста экономиканың аграрлық секторын қалыптастыру мен дамытудың объективті алғышарттары, сондай-ақ, макро, мезо және микро деңгейдегі агробизнестің экономикалық тетіктері, бәсекеге қабілетті ауыл шаруашылығы өнімін өндіру процесінде аграрлық сектордың түрлі ресурстарын пайдалану және ұйымдастыру зерттеледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Агробизнесті ұйымдастыру

    Бизнестің жекелеген түрлерін зерделеу, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімдерін жоспарлау мен өндіруді, нарықтық тауар алмасуды, қаржыландыруды басқаруды ұйымдастыруды, коммерциялық келісімдер жасасу тәсілдерін, іскерлік келіссөздер жүргізуді, жалпы кәсіпкерлік қызметтің экономикалық тиімділігін қарауды зерделеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібіндегі санитария және гигиена

    Пән тағам өнеркәсібі кәсіпорындарының санитариясы мен гигиенасының негізгі мәселелерін қарастырады. Курсты игеру кезінде тағам өнімдерінің: астық және жарма, нан және кондитерлік өнімдер, ет, сүт, жұмыртқа өнімдерінің өндірісін санитарлық-гигиеналық бақылау мәселелері қаралады. Азық-түлік желілері мен жабдықтарын санитарлық өңдеудің заманауи әдістері мен технологияларын қолдану, өндірістік кәсіпорындарда ветеринарлық-санитарлық шараларды жүзеге асыру кезінде қауіпсіздік техникасын сақтау зерттелуде. Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарында микробиологиялық және санитарлық-гигиеналық бақылау негіздерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің сәйкестігін растау және сенсорлық бағалау

    Пән мыналарды қамтиды: тағам өнімдерін сәйкестендіруді растау негіздері, ҚР-да біртекті тағам өнімдерін сертификаттау тәртібі, тағам өнімдерін сәйкестендіру кезінде сенсорлық сараптама жүргізу. Біртекті тағам өнімдерінің қауіпсіздік түрлерін, оларға қолданылатын стандарттарды және қандай мемлекеттік қадағалау объектілеріне мемлекеттік стандарттарды әзірлеу қағидаларын, сертификаттау кезінде тағам өнімдеріне сенсорлық экспресс-талдау жүргізуді үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Өнімнің сапасын қамтамасыз ету

    Нарықтың қазіргі жағдайында кәсіпорындардың бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында студенттердің өнім сапасын қамтамасыз етудің негізгі қағидалары мен әдістерін игеруі. Мазмұны: сапаны басқару жүйесінің негізгі түсініктері мен принциптері. Өнімнің сапасын қамтамасыз етудегі стандарттау мен сертификаттаудың рөлі. Өнім сапасын бақылау және талдау әдістері мен құралдары. Өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдеріндегі сапаны басқару процестері: дизайннан бастап тұтынушыларға қызмет көрсетуге дейін. Практикалық қағидаттары: сапа менеджменті жүйесін енгізу, сапа аудиті, сәйкессіздіктерді басқару және процестерді жақсарту.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдердің инновациялық технологиялары

    Студенттердің өнім сапасы мен бәсекеге қабілеттілігін жақсартуға ықпал ететін жаңа әдістер мен материалдар туралы білімдерін кеңейту мақсатында нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдер өндірісінде қолданылатын заманауи инновациялық технологияларды зерттеу. Мазмұны: шикізатты сынау және іріктеу әдістерін қоса алғанда, нан-тоқаш өнімдерін өндірудің негізгі принциптері мен технологияларын талдау. Макарон өндірісінің инновациялық тәсілдерін, оның ішінде жаңа қалыптау әдістері мен кептіру технологияларын зерттеу. Кондитерлік өнімдер өндірісіндегі заманауи технологияларды, соның ішінде жаңа ингредиенттер мен өңдеу әдістерін қолдануды қарастыру. Инновациялық процестер мен сапаны бақылау әдістерін игеру бойынша зертханалық және практикалық сабақтар. Азық-түлік өнеркәсібінде жаңа өнімдерді әзірлеу және қолданыстағы өнім желілерін жақсарту үшін инновациялық технологиялар туралы білімді қолдану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау

    Технологиялық, экономикалық, экологиялық және әлеуметтік аспектілерді ескере отырып, студенттерді сүт және Ет өнеркәсібі саласындағы заманауи және тиімді өндірістік объектілерді жобалауға дайындау. Мазмұны: технологиялық процестердің негіздері: ет өңдеу, сүт өңдеу, ірімшік және басқа да сүт өнімдерін өндіруді қоса алғанда, сүт және ет өнімдерін өндірудегі негізгі технологиялық процестерді зерттеу. Өндірістік алаңдарды жобалау: жабдықтарды орналастыруды, технологиялық ағындарды ұйымдастыруды және санитарлық нормаларды қоса алғанда, өндірістік үй-жайлар мен аймақтарды талдау және жоспарлау. Инженерлік жүйелер, нормативтік және санитарлық талаптар: санитарлық қауіпсіздікке, экологиялық тұрақтылыққа және сүт және Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудағы сапа стандарттарына сәйкестікке қойылатын талаптарды қарау. Технологиялық желілер мен жабдықтарды жобалау. Практикалық тапсырмалар мен жобалар: ұсынылған шешімдердің экономикалық тиімділігі мен тұрақтылығын талдауды қоса алғанда, кәсіпорындарды құру немесе жаңарту үшін жобалық тапсырмалар мен жобалық құжаттамаларды әзірлеу. Бұл элементтер саланың заманауи талаптары мен стандарттарын ескере отырып, сүт және ет өнеркәсібіндегі өндірістік процестерді жобалау және басқару саласындағы мамандарды кешенді дайындауды қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапа менеджменті жүйесі

    Халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесінің негізгі теорияларын, тұжырымдамасын және негізгі проблемаларын зерделеу, студенттердің тамақ өнімдерін өндіру қауіпсіздігін қамтамасыз ететін кәсіпорында сапа жүйесін енгізудің рөлі мен маңызы туралы білімдерін қалыптастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Техникалық реттеу негіздері

    Пән тамақ өнеркәсібінде әр түрлі салаларында (нан, кондитер және т. б.) қолданылатын машиналар, аппараттар, автоматтардың, негізгі параметрлерін зерттеуге арналған. Пәнді оқу нәтижесінде студент тамақ өндірісінің машиналары мен жабдықтары туралы жалпы мәліметтерді, оларды қолдану саласын, құрылымы мен технологиялық жабдықтардың жұмыс қағидасын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Шекарада және көлікте ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау

    Пән адамдардың денсаулығын, жануарлардың әл-ауқатын және қоршаған ортаны қорғауды қамтамасыз ететін ветеринариялық бақылауға және қадағалауға жататын ветеринариялық объектілерге білікті инспекциялар жүргізуге, алған теориялық білімдері мен дағдыларын ҚР кеден ісінің кәсіби қызметінде қолдануға үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі

    "Татам өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігі" пәнін зерделеудің мақсаты тағам өнімдерін өндіру мен тұтынумен байланысты экологиялық тәуекелдерді тиімді басқаруға және азайтуға және экологиялық қауіпсіздік қағидаттары негізінде тұрақты дамуға жәрдемдесуге қабілетті мамандарды даярлау болып табылады. Мазмұны: өндірістің экологиялық аспектілерін бағалау: ауыл шаруашылығының, тамақ өңдеу өнеркәсібінің және дистрибуцияның экожүйелерге, соның ішінде су ресурстарына, топыраққа және биоәртүрлілікке әсерін зерттеу. Өнімнің экологиялық іздерін талдау: ресурстарды, энергияны, атмосфералық шығарындыларды және су шығарындыларын пайдалануды қоса алғанда, азық-түліктің экологиялық ізін бағалау әдістері. Өндірістің экологиялық тұрақты әдістері, нормативтік және заңнамалық аспектілері: таңбалау және сертификаттау талаптарын қоса алғанда, азық-түліктің экологиялық қауіпсіздігін реттейтін халықаралық және Ұлттық стандарттармен танысу, тұтынушылар мен өндірушілердің экологиялық жауапкершілігі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнеркәсібінде полифитокомпонентті өндіру және пайдалану технологиясы

    Пән емдік - профилактикалық қасиеттері бар өсімдік шикізатынан инновациялық аралас биологиялық белсенді заттарды жасаудың, тағамтану ғылымының талаптарына жауап беретін функционалды ингредиенттердің көзі ретінде шикізатты таңдаудың жекелеген аспектілерін қарастырады. Өсімдік негізіндегі диеталық қоспалардың жіктелуін, сондай-ақ олардың тағам өндірісіндегі рөлін зерттейді. Жаңа гастрономиялық ет өнімдері мен кондитерлік өнімдерді өндіруде еден мен фитокомпонентті қолдану жеке мәселе болып табылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам токсикологиясы

    "Тағам токсикологиясы" пәнін оқу тағам қауіпсіздігін тиімді қамтамасыз етуге, тұтынушылардың денсаулығына ықтимал қауіптерді бағалауға және оларды азайту шараларын әзірлеуге қабілетті мамандарды даярлау үшін қажет. Бұл пән заманауи тамақ өнеркәсібінде және қоғамдық денсаулықты қорғауға бағытталған реттеуде маңызды рөл атқарады. Мазмұны: токсикология негіздері: токсикологияның негізгі ұғымдары мен принциптеріне кіріспе, оның ішінде дозасы, улы заттардың адам мен жануарлар ағзасына әсер ету механизмдері.Азық-түліктегі улы заттар: пестицидтер, гормондық қоспалар, антибиотиктер, ауыр металдар, биотоксиндер (мысалы, бактериялар мен саңырауқұлақтардан), сондай-ақ аддитивтер мен консерванттар сияқты улы заттардың әртүрлі кластарын зерттеу.Уыттылықты талдау және бағалау әдістері: тағамдағы улы заттарды анықтау және сандық анықтау үшін қолданылатын заманауи талдау әдістеріне шолу. Хроматографиялық әдістерді, спектроскопияны, биоассайды және басқаларын қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өндірісті технохимиялық бақылау

    Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдерін өндіруде технохимиялық бақылау саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Бұл курста технологиялық процестің дұрыс жүруін және жоғары сапалы өнім шығаруды қамтамасыз ететін негізгі шаралар қарастырылады. Студенттер нақты өндірістік жағдайларда сапаны бақылау құралдарын қолдануды, технологиялық процестің параметрлерінің, жабдықтар мен үй-жайлардың санитарлық жағдайының нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігін бақылауды үйренеді. Өндірістік жағдайда сапаны бақылаудың принциптері мен теориялық принциптерін түсіндіреді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Функционалды тамақ өнімдерінің технологиясы

    Функционалдық мақсаттағы өнімдерді өндіру саласында теориялық білім алу, өндірістік-технологиялық және ғылыми-зерттеу қызметіне қажетті дағдылар мен жұмыс дағдыларын қалыптастыру. Функционалдық және десерттік мақсаттағы тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін ашу, студентті технологиялық процестермен, функционалдық мақсаттағы өнімдерді өндірудің технологиялық схемаларын құру принциптерімен, қалдықсыз технологияларды құру мәселелерімен, шикізат пен өнімнің сапасына қойылатын талаптармен таныстыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Қазақстан тарихы, философиясы туралы білімі мен түсінігін көрсете білу, қазақ, орыс, ағылшын тілдерінде кәсіби қарым-қатынас жасай білу. Әлеуметтік, құқықтық, мәдени, адамгершілік аспектілерді түсіндіре білу және салауатты өмір салтын насихаттау. Инклюзивті білім беру жағдайында студенттерге психологиялық-педагогикалық қолдау көрсетуді ұйымдастыру құзыреттілігін дамыту
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің, физика-заң ғылымдарының құрылымы мен функцияларын түсіне білу; ғылыми зерттеу әдістерін қолдана білу және кәсіби міндеттерде жасанды интеллект элементтерін қолдана білу.
  • Азық-түлік қауіпсіздігін басқару және реттеу контекстінде қаржылық сауаттылық принциптерін және экономика мен азаматтық құқықтың негізгі ұғымдарын қолдана білу.
  • Теориялық және аспаптық ғылыми тәсілдерді қолдана отырып, тамақ өнімдері мен шикізаттың химиялық құрамы мен молекулалық құрылымын талдай білу.
  • Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне әсер ететін тамақ жүйелеріндегі физика-химиялық және биохимиялық процестерді түсіндіре білу.
  • Тамақ өнімдеріндегі микробтық қауіпті анықтай білу және оларды анықтау мен бақылаудың микробиологиялық әдістерін қолдана білу.
  • Өнімнің функционалдығы мен қауіпсіздігін жақсарту үшін тамақ өнімдерін өндіруде биотехнологиялық әдістерді қолдана білу.
  • Тамақ өнімдерін қайта өңдеу операцияларын бақылау және оңтайландыру үшін ЖИ элементтерін мен технологиялық жабдықтарды қолдана білу.
  • Гигиеналық және технологиялық критерийлерге сәйкес шикі және дайын тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығы мен реологиялық қасиеттерін бағалай білу.
  • Тағамдық ластаушы заттар мен қоспалардың уыттылығын бағалай білу және тағамдық химиялық қауіптердің қаупін бағалау.
  • Азық-түлік қауіпсіздігі ережелеріне сәйкес сенсорлық бағалау және стандартталған аналитикалық әдістер арқылы өнімнің сапасын бағалай білу.
  • Азық-түлік өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде санитарлық-гигиеналық шараларды қауіпсіздікті және нормативтік актілердің сақталуын қамтамасыз ету үшін жүзеге асыра білу.
  • Шекаралық және көлік деңгейлеріндегі санитарлық бақылау жүйелерінің ұйымдастырылуы мен функцияларын түсіну және азық-түлік инспекциясында құқықтық ережелерді қолдану.
  • Экологиялық және техникалық стандарттарға сәйкес тамақ өнімдері мен тамақ қалдықтарын сараптауды, бақылауды және жоюды ұйымдастыра білу.
Top