Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D08201 Жануарлар туралы ғылым в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

  • Өнімділігі жоғары малдарды тектіктеп азықтандыру

    Ұтымды және теңдестірілген рацион құру принциптері. Жоғары өнімді және асыл тұқымды ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру ерекшеліктері. Сауын сиырларды, суалған буаз сиырларды және етті және сүтті бағыттағы асыл тұқымды тұқымдық бұқаларды ұтымды азықтандыру. Жас жануарларды мақсатты азықтандырудың ғылыми негіздемесі. Жоғары өнімді жануарларды азықтандырудың пайдалылығын бақылау. Жемшөп өндірісінің ғылыми негіздері және жоғары сапалы жем алуға қажетті жағдайлар. Қойларды, жылқыларды және ауыл шаруашылық құстарын олардың даму және өнімділік кезеңдері бойынша азықтандырудың ерекшеліктері мен ғылыми негіздері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулер әдістері

    Курс Ғылыми таным мен ғылыми зерттеулердің әдіснамасын қарастырады, ғылымның қазіргі жағдайын талдауға үйретеді; сыни ойлауды, ақпаратты іздеу, өңдеу дағдыларын, зерттеу нәтижелерін ғылыми мақалалар, есептер, шолулар, диссертациялар түрінде ресімдеу қабілетін дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Академиялық хат

    Курс докторанттардың академиялық жазудың тұжырымдамалары мен үлгілерін меңгеруге бағытталған. Докторанттар академиялық, ғылыми мәтінді, әртүрлі жазбаша ғылыми дискурстарды жазу дағдылары мен дағдыларын дамытады. Докторанттар әртүрлі деңгейдегі жазба жұмыстарын талдап, бағалай алады, шынайы дереккөздермен жұмыс істей алады, сондай-ақ өз көзқарасын өз бағасына сәйкес негіздей алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Руминология

    Курс күйіс қайыратын жануарлардың ас қорыту физиологиясын, ас қорыту жүйесінің анатомиясын, алдыңғы асқазан бөліктерінің жұмыс ерекшеліктерін, қарын микрофлорасының қызметін, қоректік заттардың қорытылу, сіңірілу және зат алмасу процестерін зерттеуге бағытталған. Алынған білімдер азықтандыруды оңтайландыруға, өнімділікті арттыруға, аурулардың алдын алуға, тиімді рациондар жасауға және мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын жақсартуға қолданылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық малын көбейтуді бағалаудың жаңа әдістері

    Ауыл шаруашылық малының көбеюін бақылау принциптері мен тәжірибесі көбеюге байланысты жануарлар топтарының анатомиялық құрылымдары мен физиологиялық ерекшеліктері, асылтұқымды малға қатысты мал шаруашылығы талаптары, жануарлардың браздылық кезіндегі, жас кезіндегі немесе аумақтық мінез-құлқын көрсетудегі мінез-құлық өзгерістері көбеюге, тууға және жұмыртқадан шығуға әсер етуі мүмкін, экологиялық процестер, асылдандыру жоспарлары. Аналық және жас малдың тұқымдық талаптарын бұзуы мүмкін факторлар, өсіру кезіндегі ауыл шаруашылықы малдың табиғи, қалыпты және қалыптан тыс өсіру мінез-құлықтары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарының селекциясы мен көбеюі

    Селекция және ауыл шаруашылығы жануарларының көбеюі саласындағы ғылыми жетістіктер. Селекция және көбею бойынша іргелі және қолданбалы әдістер. Мал шаруашылығын қарқындату жағдайында селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру, селекция және көбею саласында қазіргі заманғы жетістіктерді қолдану. Жоғары өнімді ауыл шаруашылығы жануарларын бағалау нысандары, қағидаттары, сұрыптау және жұп таңдау әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Нақты мал шаруашылығының технологиясы мен мәселелері

    Әрбір малдың өндіріс процесіне қосқан үлесін, қоршаған орта факторларын, климаттық жағдайларды, мал азығын және нақты мал шаруашылығына арналған қоспаларды оңтайландыру мақсатында озық технологияларды қолдану. Пән бөлмеде (қорада) болып жатқан процестер туралы түсінік береді және қажет болған жағдайда оларға жауап беру мүмкіндігін береді. Курс нақты мал шаруашылығының технологиялары мен мәселелерін, өндірістің барлық кезеңдерінде оңтайлы басқаруды, мал шаруашылығы саласындағы басқарудың жүйе құраушы элементтерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Малшаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы мен мәселелері

    Мал шаруашылығы саласындағы ғылыми зерттеу мәселелерін алға қою. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мәселелерін шешудің шетелдік тәжірибесі. Қазақстанның мал шаруашылығындағы негізгі мәселелер. Қазақстанда озық технологияларды пайдалану және қолдану нәтижелері. Малдарды азықтандыру және күтіп-бағу жағдайларын жақсарту негізінде жануарлардың өнімділігін арттыру мәселелерін шешу жолдары. Жеке асыл тұқымды база негізінде құнды генетикалық ресурстарды пайдалану мәселелерін шешу жолдары. Өнімділікті арттырудың технологиялық әдістері, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және өткізу тиімділігін арттырудың ғылыми тәсілдері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Сыни талдаудың әдістерін жүйелі түрде түсінгенін көрсету және қазіргі ғылыми жетістіктерді бағалау әдістеріндегі дағдыларды меңгеру, ғылыми мәтіндердегі негізгі идеяларды сыни талдау және синтездеу; кез келген келіп түскен ақпаратты, дереккөзге қарамастан сыни бағалау. Зерттеу және практикалық міндеттерді шешу бойынша, соның ішінде пәнаралық салаларда қазіргі ғылыми жетістіктер мен қызмет нәтижелерін академиялық және кәсіптік тұрғыда дамытуға жәрдемдесу, патенттік іздеу жүргізу; зияткерлік құқықтарды қорғау; ғылыми эксперимент жүргізудегі өздерінің білімдері мен жетістіктерін әріптестеріне, ғылыми қоғамдастыққа және жалпы жұртшылыққа жеткізу, заңдармен және басқа да нормативтік актілермен жұмыс істеудегі білімін қолдану.
  • Ауыл шаруашылығы малының көбеюі мен селекциясы сұрақтарының мәселелерін шешу үшін өздерінің түпнұсқа зерттеулерімен үлес қосу. Селекция саласында ғылыми зерттеулер жүргізу әдістемесін енгізу және бейімдеу қабілетін көрсету.
  • Ғылыми зерттеулердің теориялық-әдіснамалық негіздері, ғылыми хаттың индикаторларын модельдеу және әзірлеу саласында маңызды ғылыми процестерді жобалау, енгізу және бейімдеу қабілетін көрсету. Ғылыми өңдеуді және наукометриялық деректерді, ғылыми мақаланы жазудың құрылымын және әдістемесін сыни талдау және бағалау.
  • Қазақстандағы мал шаруашылығы дамуының негізгі мәселелерін талдау, бағалау; өндірістің тиімділігін арттыру мақсатында мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің қарқынды технологиясын дамыту саласында жаңа жетістіктерді жеке асылдандыру базасы негізінде құнды генетикалық ресурстарды академиялық және кәсіптік тұрғыда дамытуға жәрдемдесу.
  • Малды толық азықтандыруды ұйымдастыру және бақылау бойынша жүйелі түсінігін көрсету; мал шаруашылығының жемшөп базасын нығайтуды ұйымдастыруды енгізу және бейімдеу және жоғары өнімді мал басын денсаулықты сақтауды және жоғары өнімділікті қамтамасыз ететін барлық қажетті энергетикалық, ақуыздық, минералды және витаминдік жемшөптермен және жемшөп қоспаларымен қамтамасыз ету қабілетін көрсету. Жоғары өнімді мал ағзасының энергия мен қоректік заттарға деген қажеттілігінің егжей-тегжейлі нормаларын сыни тұрғыдан талдау, бағалау және синтездеу және қолда бар жемнен ауыл шаруашылығы малын азықтандырудың ғылыми негізделген жан-жақты теңдестірілген рациондарын жасау кезінде өз білімдері мен жетістіктерін қолдану. Руминологияның негізгі ережелерін және оларды ас қорыту тиімділігі мен өнімділігін арттыру үшін рациондар мен азықтандыру технологиясын жасау кезінде қолдану.
Top