Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

  • Кәсіби қызметке кіріспе

    Пән зоотехния ғылымының негізгі мәселелерін, Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарын азықтандыру және ұстау әдістерін, жас жануарларды өсіру және дайын мал өнімдерін алу тәсілдерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық ресурстарының агроклиматтық тұрақтылығы

    Агроклиматтық орнықтылық, суармалы мелиорация, мелиорациялық жүйелерді пайдалану, топырақ эрозиясы және агроорман мелиорациясы бойынша білімді қалыптастыру және оларды жерді түбегейлі жақсартуға, ауыл шаруашылығы өндірісін дамытудың орнықтылығы мен динамикалығын қамтамасыз етуге, оның ауа райы жағдайларының әсеріне тәуелділігін төмендетуге бағытталған ұйымдастырушылық-шаруашылық, техникалық, агротехникалық іс-шараларды жүргізу үшін кәсіби қызметте пайдалану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық негіздері

    Пән білім алушылардың қаржылық сауаттылық деңгейін арттыруға және олардың экономикалық теория, Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық саласындағы базалық білімдерін қалыптастыруға бағытталған. Курс жеке қаржыны басқарудың негізгі аспектілерін, соның ішінде қаржылық шешімдерді ұтымды қабылдауды, туындаған қаржылық мәселелерді шешуді және қаржылық алаяқтықты тануды қамтиды.Білім алушылар қоғамдық өндіріс негіздерін, шаруашылық нысандарын, сұраныс пен ұсыныс теориясын, сондай-ақ өндіріс шығындары мен факторлар нарығын зерттейді. Студенттердің өз қаржысын басқаруға және экономикалық қызметтің негіздерін түсінуге деген сенімділігіне ықпал ететін практикалық дағдыларға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қой еті мен жүнді өндіру технологиясы

    Өнімділіктің әртүрлі бағыттарындағы қой жүні мен мяса өндіру нарығының қазіргі жай-күйін, қой еті мен жүнін өнеркәсіптік өндірудің заманауи технологияларын, жүннің технологиялық қасиеттерін зерттейтін пән. Механикаландырылған сүт өндіруді, жүн қырқуды және қой шаруашылығы өнімдерінің инновациялық технологияларын ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пән жасанды интеллекттің (ЖИ) негізгі тұжырымдамалары мен принциптерін, оның әртүрлі қызмет салаларындағы рөлін, заманауи құралдар мен технологияларды, сондай-ақ жасанды интеллекттің қоғамға әсерін зерттейді. Курс барысында табиғи тілді өңдеу, компьютерлік көру, генеративті модельдер және деректерді өндіруді қоса алғанда, ЖИ жұмысының негізгі аспектілерін қарастырылады. ЖИ-ті бағдарламалаусыз практикалық қолдануға, оны қолданудың этикалық аспектілеріне және даму перспективаларына ерекше назар аударылады. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы деректерді талдауға және түсіндіруге, кәсіби міндеттерді шешу үшін заманауи ЖИ-құралдарын пайдалануға, жасанды интеллект саласындағы негізгі үрдістерді түсінуге және ЖИ-нің қоғам мен экономикаға әсерін сыни бағалауға қабілетті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы

    Қойлардың шаруашылық-биологиялық ерекшеліктерін, қой шаруашылығының жүн өнімін, қойлардың ет, сүт өнімділігін, өсімін молайту мен өсіру техникасын, қазіргі заманғы тұқымдарды, қойлардың қой терісі-смушка өнімділігін, қой шаруашылығындағы асыл тұқымдық жұмысты зерделейтін пән.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Мал шаруашылығында зерттеу жүргізу әдістері мен технологиялары

    Негізгі зерттеу әдістерін, экспериментті жоспарлау әдістерін және мал шаруашылығындағы эксперименттік деректерді статистикалық өңдеуді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Генетика

    Пән тұқым қуалаушылықтың үзіліссіз сипаты, генетика әдістері, іріктеу кезінде әртүрлі генотиптердің үйлесімділігі, туыстық жұптасу мен гетерозистің биологиялық мәні туралы түсініктерді зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Балық шаруашылығы

    Пән кәсіптік маңызы зор жылы және суық су қоймалары мен көлдерінде өсірілетін балықтардың негізгі түрлерінің биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, өнім өндірудің технологиялық процестерін, өсімін молайтуды, азықтандыруды зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Акушерлік және көбею биотехникасы

    Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарындағы жыныстық жетілу, жыныстық цикл, буаздылық, төлдеу және лактация кезеңіндегі жыныс жүйесі мен сүт безінің анатомиялық, физиологиялық ерекшеліктерін, жануарлардың құнарлылығын арттырудың биотехнологиялық тәсілдерін, гаметалардың биологиялық толықтығын бағалауды, жасанды ұрықтандыру кезінде сперматозоидтарды алу, бағалау, сақтау және пайдалану технологиясын, сондай-ақ ауыл шаруашылығы жануарларының эмбриондарын трансплантациялауды зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Зоотехникалық тәжірибе әдістемесі

    Пән кезеңдер және параллельді топтар әдісі бойынша тәжірибелер жүргізудің әдістемесі мен сызбасын, жануарлардың тәжірибелік топтарын қалыптастырудың негізгі ережелерін, вариациялық қатарлардың негізгі статистикалық параметрлерін, шағын және үлкен іріктемелерді өңдеу әдістерін, ғылыми жұмыстардың нысандарын (түрлерін) және оларды жазу ережелерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы

    Пән ауыл шаруашылығы жануарлары ағзасының, жасушаларының, ұлпаларының, мүшелерінің анатомиялық құрылысын, эпителий, дәнекер, бұлшықет және жүйке ұлпаларының құрылысы мен қызметін, тыныс алу мүшелерінің, аналықтар мен аталықтардың көбею мүшелерінің құрылысының ерекшеліктерін, бөліну мүшелерінің құрылысын, тері жамылғысын және оның туындыларын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи әдістері

    Пән мал шаруашылығы жануарларын азықтандыру, ұстау, өсіру және ветеринариялық қызмет көрсету салаларындағы инновациялық тәсілдерді қоса алғанда, мал шаруашылығында қолданылатын заманауи технологиялар мен әдістерді оқып-үйренуге бағытталған, негізгі назар өнімнің өнімділігі, сапасы мен қауіпсіздігін арттыруға, сондай-ақ автоматтандырылған және ресурсты үнемдейтін технологияларды енгізуге аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аң шаруашылығы

    Пән аң терісін өсірудің негіздерін, олардың биологиялық ерекшеліктерін, өсуі мен дамуын, қоректенуін, аң терісін өсіруді зерттейді. Жаңа түсті аңдарды алу, сою және теріні алғашқы өңдеу мақсатында асыл тұқымды жұмыстарды, асылдандыру әдістерін зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құқық және құқықтық реттеу негіздері

    Пән құқықтық жүйе және құқықтық реттеу қағидаттары туралы базалық білімді қалыптастыруға бағытталған. Құқықтық сананы, құқықтық мәдениетті және азаматтық жауапкершілікті дамытуға ықпал етеді. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы түрлі оқиғалар мен іс-әрекеттердің құқықтық аспектілерін талдай алады, қоғамдағы құқық нормаларын сақтаудың маңыздылығын түсінеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізаттарын қайта өңдеу технологиясы

    Пән мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, шикізат сапасы мен дайын өнімге қойылатын талаптарды, нарықтық қатынастар жағдайында нақты өнімді өндірудің әлеуметтік қажеттілігі мен экономикалық орындылығын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Агрономия және ботаника негіздерімен жемшөп өндірісі

    Пән жемшөпті, жемшөпті дайындау тәсілдері мен әдістерін, жемшөп базасының маңызын, жемшөп өндірісін, жемшөп алқаптарын, ботаникалық құрамын, жемшөп дақылдарын өсірудің агротехнологиялық тәсілдерін, пішендеуді, сүрлемдеуді, ірі азықтарды жинау әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тұрақты даму

    Пән табиғат пен қоғамның тұрақты даму заңдылықтары, тірі организмдер мен тіршілік ету ортасының өзара әрекеттесуі туралы заманауи жүйелік идеялардың қалыптасуын зерттейді; қоршаған ортаға антропогендік әсермен байланысты проблемалар пәнді зерттеу барысында экологиялық проблемалардың себептерін және оларды жою жолдарын анықтау, экологиялық процестерді талдау, табиғатты қорғау іс-әрекетінде нақты міндеттер мен басымдықтар қою қабілеті қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пән білім алушылардың сыбайлас жемқорлықты әлеуметтік құбылыс және оның қоғамға теріс әсері ретінде түсінуін қалыптастыруды зерттейді. Құқықтық сана мен құқықтық мәдениеттің дамуына ықпал етеді, сондай-ақ сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимылда белсенді азаматтық ұстанымды қалыптастырады. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама контекстінде жағдайлар мен іс-әрекеттерді талдау дағдыларын меңгереді, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресті реттейтін негізгі нормативтік-құқықтық актілерді меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ауыл шаруашылығы жануарларының физиологиясы

    Пән ауылшаруашылық жануарларының ағзасындағы физиологиялық процестерді, жануарлар мен құстардың ас қорыту физиологиясын, тыныс алу органдарының құрылымының ерекшеліктерін, жүрек-тамыр жүйесін, қан айналымы физиологиясын, орталық жүйке жүйесін, ауылшаруашылық жануарларының ішкі секреция бездерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоогигиена мал шаруашылығы объектілерін жобалау негіздерімен

    Пән негізгі мал шаруашылығы құрылыстарын, мал шаруашылығы объектілерін салу үшін таңдау орындарын, азықтандыру, суару гигиенасын, мал шаруашылығы үй-жайларын дезинфекциялау және дератизациялауды, ауыл шаруашылығы жануарларын күтіп-бағу гигиенасына қойылатын талаптарды, жануарларды ұстау жағдайларын және оларды зерттеу әдістерін реттейтін нормативтік ережелерді, жануарларға қоршаған орта, су, ауа, жем, топырақ факторларының әсерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығын механикаландыру және автоматтандыру

    Пән мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарын сумен жабдықтауды механикаландыруды, жүктерді тасымалдауға және көтеруге, жем-шөпті ұсақтауға арналған машиналар мен жабдықтарды, сиырларды саууды механикаландыруды, сүтті бастапқы өңдеуді, қойларды қырқуды, шошқа фермаларын кешенді механикаландыруды зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығын механикаландыру және электрлендіру

    Шаруашылықтарда қолданылатын электр энергиясын келесі бағыттар бойынша оқытатын пән: барлық стационарлық машиналардың электр жетегі, жануарларға арналған үй-жайларды электрмен жарықтандыру, электр энергиясын жылу энергиясына және жануарлар организміне тікелей әсер ету үшін сәулелік энергия түріне айналдыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіби қызметтегі инклюзивті тәжірибелер

    Пән инклюзияның тарихы мен философиясын, кәсіби ортаның бейімделуін, ассистивті технологияларды қолдануды, өзара әрекеттесу және коммуникация стратегияларын, инклюзияның этикалық аспектілерін, сондай-ақ ерекше білім беру қажеттіліктері мен мүмкіндіктері шектеулі адамдарды жұмысқа орналастыру және кәсіби бейімдеу мәселелерін қамтиды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Тіршіліктің қауіпсіздігін сақтау негіздері

    Пәнде қауіпсіздік мәдениетін тәрбиелеуге, білім алушыларды күнделікті өмірде, қауіпті, оның ішінде табиғи, техногендік және биологиялық-әлеуметтік сипаттағы төтенше жағдайларда қауіпсіз мінез-құлыққа даярлауға, оларда салауатты және қауіпсіз өмір салтын қалыптастыруға, бірінші рет көрсету дағдылары мен дағдыларына арналған қауіпсіздік және тіршілік әрекеті саласындағы заңнамалық және құқықтық актілердің мәселелері зерделенеді мемлекеттің қорғанысы туралы, азаматтардың әскери міндеті туралы бастапқы білім алу, әскери қызмет негіздері бойынша даярлау, сондай-ақ азаматтық қорғаныс саласында дағдыларды игеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Гистология және эмбриология

    Ауыл шаруашылығы жануарларының әртүрлі ұлпаларының түрлерін, құрылысы мен алуан түрлілігін, қанын, лимфасын, ұрықтың дамуын зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қарым-қатынас психологиясы және жанжалды басқару

    Пән қарым-қатынастың психологиялық ерекшеліктерін, тиімді қарым-қатынастың құрылысын, сонымен қатар қақтығыстың психологиялық түсінігін, қақтығыстың өзара әрекеттесуінің психологиялық мәнін: қатысушылардың мотивтері мен мақсаттарын, өзара әрекеттесу стратегиялары мен тактикасын, әртүрлі типтердің құрылымдық сипаттамаларын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биометрия негіздері

    Кездейсоқ шамаларды зерттеудің негізгі әдістемелік бағыттарын, тәжірибедегі эксперимент пен бақылаудың негізгі әдістерін, математикалық модельдеу әдістерін, жүйелік негіздегі статистикалық әдістерді, кездейсоқ шамаларды талдаумен зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Пән селекциялық-генетикалық аспектілерді, мал шаруашылығындағы эмбриотрансплантацияны, жасушалық биотехнологияны, ауыл шаруашылығы жануарларының биотехнологиялық ресурстарын, векторлық биотехнологияны және оның мал шаруашылығында, соматикалық және генеративті трансгенді жануарларда қолданылуын, химералардың типтерін және оларды алуды зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микробиология

    Пән, адам, жануарлар мен өсімдіктер өміріндегі микроорганизмдердің құрылымын, қызметін, химиялық қызметін, таралуын, даму жағдайларын, рөлі мен маңыздылығын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Риторика және сөйлеу мәдениеті

    Пән заманауи сөйлеу этикетін, әдеби тіл нормаларын, мәтіндерді модельдеу тәсілдерін, сөйлеудің негізгі композициялық бөліктерін құруға қойылатын талаптарды, сөйлеуді логикалық ұйымдастыруды меңгереді; пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы сындарлы диалог жүргізе алады, көпшілік алдында сөйлей алады, сөйлеу мәнерін қарым-қатынас жағдайына сәйкес құрастыра алады, қарым-қатынастың әртүрлі жағдайларында риторикалық әдістерді қолдана алады, аудиторияның назарын аудару тәсілдерін қолдана алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сыни және креативті ойлау

    Осы курсты оқу барысында студенттер рационалды танымның формалары мен әдістерімен танысады, олардың кәсіби қызметі саласында қолданылатын логикалық әдістер мен тәсілдер туралы жалпы түсініктерін қалыптастырады, рационалды және тиімді ойлаудың практикалық дағдыларын дамытады. Қазіргі әлем тұжырымдамалық және аргументтік құрылымдардың анықтығына, анықтығына және негізділігіне өте жоғары талаптар қояды. Сондықтан курстың басты міндеттерінің бірі тыңдаушыларда рационалды, проблемалық-бағдарлы, сыни тұрғыдан ойлауды дамыту болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт ісі

    Пән ҚР-дағы сүт ісінің даму тарихын, ғалымдардың сүт ісін дамытудағы рөлін зерттейді. Сүттің физикалық қасиеттерін, сүттің химиялық құрамын, ауыз сүтке қойылатын талаптарды, сүтті бастапқы өңдеуді, сақтауды және тасымалдауды, басқа ауыл шаруашылығы жануарларының сүті құрамы мен қасиеттерін, сондай-ақ сүт алудың санитарлық-ветеринариялық қағидаларын зерделеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сиыр етін өндіру технологиясы

    Пән, ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін зерттейтін, факторлар, әсер ететіндер еттіую және сүтті өнімділіктің, сүт пен етке талдау жүргізу әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау негіздері

    Пән жануарлардан алынатын азық-түлік, жемшөп және техникалық өнімдер арқылы адамдар мен жануарлар арасында таралатын жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу үшін жануарлардан алынатын өнімдерді зерттеу әдістерін және ветеринариялық-санитариялық бағалауды зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Агроөнеркәсіп тіккешендегі су ресурстарын басқару

    Пән студенттерде агроөнеркәсіп кешеніндегі су ресурстарын тиімді басқару туралы білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған, оған су қажеттілігін бағалау, су қорын жоспарлау және ұйымдастыру, суды ұтымды пайдалану әдістерін енгізу және су экожүйелерін қорғау арқылы ауыл шаруашылығының тұрақты дамуын қамтамасыз ету кіреді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби имиджді қалыптастыру технологиялары

    Кәсіби имиджді қалыптастыру мәселесі, принциптері мен технологиялары. Іскер адамның іскерлік белсенділігінің сәттілігінің оның коммуникативтік құзыреттілігіне тәуелділігі. Іскер адамның коммуникативті құзыреттілігін қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы

    Ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді, ірі қара малдың, жас малдың сүт және ет өнімділігіне түрлі факторлардың әсерін, ірі қара малды өсіру техникасын, асыл тұқымдық жұмысты, тұқымдарды (сүт, аралас, ет), микроклиматты және сиырларды күтуді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринария негіздері

    Пән қазіргі заманғы мал шаруашылығындағы ветеринариялық мәселелердің мәнін, жануарлардың ауруларын зерттейді, ауыл шаруашылығы жануарларының профилактикасы және оларды емдеу іс-шараларын ұйымдастыру әдістемелері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ара шаруашылығы

    A discipline that studies the composition of the bee family, the morphological characteristics of its individual representatives, the biology of the bee family, the external structure of the worker bee, queen and drone, digestive and respiratory organs, features of the circulatory system, bee nests, wax buildings, hanging frames, reproduction of bees, genitals of the uterus and their functions, distinctive features of individuals of the bee family.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығы, құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Шаруашылық түрлерін және жұмыртқа өндіру технологиясын, өндірістің толық циклінде жас малды өсіруді, бройлерлік құс шаруашылығын, микроклиматты және құстарды құс қораларында ұстау тәсілдерін, құс шаруашылығы өнімін қайта өңдеу технологиясын және жемшөп базасын, құс шаруашылығында асыл тұқымдық жұмысты жүргізуді зерделейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Ара шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән омартаның азық балансын есептеуді және ауылшаруашылық өсімдіктерін тозаңдандыру және бал жинау үшін араларды тасымалдау кестесін, аналықтарды жасанды түрде алып тастауды және қабаттасуды қалыптастыруды, гүл тозаңын алу технологиясын, бал тозаңын кәрезден алу технологиясын, ара отбасын ауылшаруашылық өсімдіктерін бал жинауға және тозаңдандыруға дайындауды, балауыз алу тәсілдерін, ара шаруашылығы өнімдерін (бал, балауыз, ара шаруашылығының басқа да өнімдері) зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарын асылдандыру және селекция

    Ауыл шаруашылығы малдарының шығу тегін, тұқымын, өсімін молайтудың зоотехникалық негіздерін, асылдандыру жұмысының негіздерін, жас малдарды өсіруді, жануарлардың конституциясын, экстерьерін, интерьерін, өсіру әдістерін, жануарлардың стресске генетикалық төзімділігін, өнеркәсіптік негізде мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын зерделейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Жануарларды есепке алудың заманауи технологиялары

    Пән ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендірудің әдістері мен тәсілдерін, компьютерлік технологиялар арқылы асыл тұқымды және зоотехникалық есепке алуды жүргізуді, жануарларды жұлу, биркалау, таңбалау, жануарларды чиптеу арқылы нөмірлеуді жануарлардың асыл тұқымды және өнімділік қасиеттерін бақылаудың инновациялық әдісі ретінде зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шошқа шаруашылығы

    Шошқа шаруашылығы саласын жүргізудің ерекшелігін және шошқалардың биологиялық ерекшеліктерін, өсімін молайтуды ұйымдастыруды, өнімнің белгілі бір түрін алу үшін өсіру мен өсіруді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тауартану және жануарлар шикізатын сараптау

    Пән мал шаруашылығы өнімдерінің жіктелуін зерттейді. Сапаны зерттеудің негізгі әдістері, жануарлардан алынатын өнімдердің химиялық құрамы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру

    Әр түрлі ауылшаруашылық жануарлары мен құстарын ұтымды тамақтандырудың заманауи әдістерінің ерекшеліктерін зерттейтін пән, ғылымның жетістіктерін жем мен өнімнің сапасын бағалауда, азықтандыру рационында және азықтандыру өзгерістерінің әр түрлі ауылшаруашылық жануарларының биологиялық, экономикалық және өнімді ерекшеліктеріне әсерін болжауда.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Жылқы еті мен қымызды өндіру технологиясы

    Қымыз, ет және ет өнімдерін өңдеу мен өндірудің ерекшелігін, өнімнің белгілі бір түрін алу үшін жылқылардың өсімін молайтуды, өсіруді және өсіруді ұйымдастыруды зерделейтін пән.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Биохимия

    Пән тіршіліктің молекулалық негіздерін, организмдердің құрамына кіретін заттардың химиялық құрамын, құрылымын, қасиеттері мен локализациясын, олардың түзілу жолдары мен заңдылықтарын, түрленулерінің реттілігі мен механизмдерін, сондай-ақ ауыл шаруашылығы жануарларының биомолекулаларының функционалдық рөлін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жылқы шаруашылығы

    Жылқы шаруашылығы саласын жүргізудің ерекшелігін және Жылқылардың биологиялық ерекшеліктерін, белгілі бір өнім түрін алу үшін жылқылардың өсімін молайтуды, өсіруді ұйымдастыруды зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Өнеркәсіптік негізде шошқа етін өндіру технологиясы

    Шошқалардың жыныстық және жастық топтары бойынша рациондарды құрастыруды зерттейтін пән. Шошқа шаруашылықтары мен фермаларының зоотехникалық және экономикалық тиімділігін бағалауды зерттеу – шошқалар мен төлдерді жайылымдық күтіп-бағу, еңбекті ұйымдастыру, есепке алу, есептілік.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Түйе шаруашылығы

    Түйе шаруашылығы саласын жүргізудің ерекшелігін және түйелердің биологиялық ерекшеліктерін, өсімін молайтуды ұйымдастыруды, өнімнің белгілі бір түрін алу үшін өсіруді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шұбат, түйе етін өндіру технологиясы

    Шұбат, ет және ет өнімдерін өңдеу мен өндірудің ерекшелігін, өнімнің белгілі бір түрін алу үшін түйелерді өсімін молайтуды, өсіруді және өсіруді ұйымдастыруды зерделейтін пән.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ақпараттық сауаттылық дағдыларын меңгере отырып, әртүрлі тілдік және мәдени ортада еркін қарым-қатынас жасау үшін ауызша және жазбаша түрде тілдік құралдарды пайдалана отырып, ғылыми зерттеудің негізгі түрлерін жазу және негіздеме жасау үшін ғылыми әдістер мен тәсілдерді пайдалана алады.
  • Жеке және әлеуметтік-экономикалық тұрақтылықты қамтамасыз ететін өзгермелі әлеуметтік-мәдени және экономикалық жағдайларда тиімді бейімделу үшін практикалық қызметте базалық философиялық, әлеуметтік-саяси, құқықтық және қаржылық білімді қолданады, инклюзивтілік және тең мүмкіндіктер қағидаттарын ұстанады, Қазақстанның тарихи дамуының негізгі кезеңдерін талдау негізінде азаматтық ұстанымын көрсетеді
  • Қызмет барысында салауатты өмір салтына бағытталған тіршілік қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау саласындағы нормативтік-техникалық актілерді қолдана отырып төтенше жағдайларда табиғатты ұтымды пайдалану және қорғау білімдері мен дағдыларын пайдалана алады.
  • Көпшілік алдында сөйлеу және сөйлеу этикеті дағдыларын көрсете отырып, кәсіби қызмет саласындағы түрлі мәселелер бойынша өз ұстанымын білдіре және дәлелдей алады. Заманауи кәсіпорындардағы басқарушылық процесі мәнін білетіндігін көрсете отырып, басқару процесінің кәсіпорынның тиімді жұмысына әсер ету тетіктерін қолдана алады.
  • Сүттегі май мен ақуыздың мөлшерін, сүттің қышқылдығы мен тығыздығын, жануарлардан алынатын тауарлардың белгілері мен жіктелуін, жануарлардан алынатын нақты тауарлардың жекелеген түрлерін анықтайды.
  • Асыл тұқымды және тауарлы мал шаруашылығындағы міндеттерді шешу үшін инновациялық технологияларды, эксперименттік деректерді өңдеудің жаңа биометриялық әдістерін қолдану дағдыларын көрсетеді. Эксперименттік деректерді компьютерлік өңдеудің және жүргізілген зерттеулердің нәтижелерін ұсынудың заманауи әдістерін, мал шаруашылығындағы ғылыми-зерттеу қызметінің әдіснамасын меңгерген. Агроөнеркәсіптік өндіріс, орман секторы және мал шаруашылығы жүйесінде су ресурстарын ұтымды пайдалану, реттеу және қорғау саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.
  • Жануарлардан алынатын өнімдерді зерттеу әдістерін қолдану және ветеринариялық-санитариялық бағалау дағдыларын көрсетеді ауыл шаруашылығы жануарларының асыл тұқымды және өнімділік қасиеттерін арттыру үшін жануарлардан алынатын тағамдық, азықтық және техникалық өнімдер, селекциялық-генетикалық аспектілер арқылы адамдар мен жануарлар арасында таралатын жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу.
  • Өзіндік құнын төмендете отырып, мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының жоғары сапалы экологиялық таза өнімдерін өндіру жүйесінде технологияларды әзірлейді; зоогигиеналық талаптарға сәйкес жануарларды қорада және жайылымда ұстауды ұйымдастыра алады.
  • Асыл тұқымдық жұмыстарды жүргізу, мал шаруашылығы өнімдерін маркетинг және өткізу мақсатында жануарларды зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алуды жүзеге асырады. Жас малдарды өсіру, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарды күтіп-бағу және азықтандыру үшін заманауи инновациялық әдістерді енгізеді. Жануарлардың сандық және сапалық көрсеткіштерін арттыру үшін отандық және шетелдік селекцияның жоғары өнімді тұқымдарын қолдана алады.
Top