Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07105 Технологиялық машиналар және жабдықтар в АТУ

Пәндер

  • Басқару психологиясы

    Мақсаты: әр түрлі пікірлер жағдайында орындаушылар ұжымының жұмысын ұйымдастыру, басқару шешімдерін таңдау, негіздеу, қабылдау және іске асыру дағдыларын қалыптастыру. Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен әртүрлі ұғымдармен танысу. Менеджердің жеке басқару тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар.  Басқару психологиясының өзекті мәселелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ғылыми зерттеулердің әдіснамасы (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: ғылыми зерттеудің негізгі принциптері мен әдістерін игеру, ғылыми жұмыстың нәтижелерін талдау, модельдеу және ресімдеу дағдыларын қалыптастыру. Бағдарламалық жасақтаманы жобалау. Бағдарламалық жасақтама инженериясының анықтамасы. Қолданбалы және домендік инженерия. Бағдарламалық жасақтама жобаларын басқарудың модельдері мен процестері. Бағдарламалық жасақтамаға қойылатын талаптарды басқару. Талаптар мен сапаны басқару. Регрессиялық тестілеу мәселелері. Эталондарды құрудың эвристикалық әдістері. Бағдарламалық өнімнің нұсқалары, нұсқаларды басқару жүйелері. Бағдарламалық өнімнің нұсқалары және олардың ақаулар санымен байланысы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Мақсаты: магистранттарда ғылымның мәнін, шығу тегі мен дамуын тұтас, философиялық түсінуді, ғылымдардың алуан түрлілігі, ғылымның қазіргі жай-күйінің ерекшеліктері, ғылыми ұтымдылықтың құндылықтары туралы түсініктерді қалыптастыру. Ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппараты. Әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихы, қазіргі ғылым философиясының мәселелері және мамандандырылған білімнің негізгі бағыттары. Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілерін, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны іске асыру нысанын білу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    Мақсаты: жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру ұйымдарының заманауи педагогикалық технологиялары негізінде педагогикалық шеберлік дағдыларын қалыптастыру. Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдіснамалық принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие процесін ұйымдастыру мен іске асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Шетел тілі (кәсіби)

    Шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктері. Мамандық бойынша дыбысталған шет тілдік сөйлеуден алынған ақпаратты түсіндіру. Мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару. Мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау). Шет тіліндегі конференцияларда ғылыми мақалалар жазу және ғылыми баяндамалармен сөз сөйлеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жобаларды жоспарлау және бағалау (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: экономикалық тәуекелдер мен құқықтық реттеуді ескере отырып, білім алушылардың өндірістік саладағы инвестициялық және инновациялық жобаларды жоспарлау, негіздеу, қаржыландыру және бағалау саласындағы білімдері мен дағдыларын қалыптастыру. Инвестициялық және жобалық қызметті ұйымдастыру. Техникалық-экономикалық негіздеменің құрылымы. Жобаларды қаржыландыру. Тамақ өндірісінің технологиясы мен ұйымдастырылуын таңдау. Өндірістік бағдарламаны жоспарлау. Инвестициялық жобаларды бағалау әдістемесі. Жобаның қаржылық жоспары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Арнайы өлшеу аспаптары мен құрылғылары

    Мақсаты: білім алушылардың әртүрлі физикалық шамаларды бақылау үшін өлшеу аспаптарының жұмыс принциптері мен қолданылуы туралы білімдерін қалыптастыру, сондай-ақ оларды тамақ өнеркәсібінің зертханалық және өндірістік жағдайларында пайдаланудың практикалық дағдыларын дамыту. Электрлік және электрлік емес шамаларды өлшеу теориясының негіздері. Арнайы өлшеу құралдарын құру және пайдалану принциптері. Шамаларды өлшеу кезінде зертханалық және өндірістік жағдайларда арнайы аспаптарды қолдану бойынша практикалық дағдылар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Машина жасау технологиясының ғылыми негіздері

    Мақсаты: Машина жасаудағы технологиялық процестерді жобалау мен жетілдірудің ғылыми принциптерін зерттеу. Машина жасау технологиясының ғылыми негіздерін, бұйымдардың өмірлік циклін, олардың функционалдық мақсаты мен сапасын, технологиялық қамтамасыз ету және дәлдігін арттыру мәселелерін, машина бөлшектері мен олардың қосылыстарының беткі қабатының сапасы мен пайдалану қасиеттерін; Машина жасаудағы технологиялық тұқым қуалаушылық пен өзін-өзі ұйымдастыратын жүйелерді, сондай-ақ бұйымдардың өнімділігі мен технологиялық өзіндік құнын қарастыру. Теориялық және эксперименттік әдістер, машина жасау технологиясындағы АВТО-матизацияланған зерттеу жүйелері, машина бөлшектерін өңдеудің жаңа технологиялық әдістерін жетілдіру мен жасаудың ғылыми негіздері және ғылымды қажет ететін технологиялар баяндалған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми эксперименттерді жоспарлау

    Мақсаты: математикалық өңдеу әдістері мен заманауи ақпараттық технологияларды пайдалана отырып, ғылыми эксперименттерді жоспарлау, жүргізу және талдау бойынша білім алушыларда теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Қазіргі эксперимент теориясының негіздері: жоспарлау әдістері, тәжірибелік деректерді математикалық өңдеу және эксперимент нәтижелерін талдау. Зертханалық және өндірістік жағдайларда эксперименттік зерттеулерді ұйымдастыру және орындау. Өсімдік тектес тағамдарды зерттеу кезінде экспериментті жоспарлау; өсімдік тектес тағамдарды зерттеуде эксперимент жүргізу теориясы; эксперимент нәтижелерін талдау; эксперименттік деректерді математикалық өңдеу әдістері эксперимент нәтижелері арасындағы эмпирикалық тәуелділіктерді анықтау әдістері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми эксперименттердің теориясы мен практикасы

    Мақсаты: білім алушыларда заманауи әдістер мен бағдарламалық құралдарды пайдалана отырып, техникалық салаларда ғылыми эксперименттерді жоспарлау, жүргізу және статистикалық өңдеу бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру. Ғылыми эксперимент теориясы мен практикасы пәнінің мазмұнын шартты түрде техникадағы ғылыми зерттеудің негізгі әдістеріне сәйкес келетін үш негізгі бөлікке бөлуге болады. Бұл ұқсастық теориясы, экспериментті математикалық жоспарлау теориясы және қателіктері бар бастапқы деректерге негізделген сенімді сипаттамаларды алу үшін эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Технологиялық машиналарды жасау мен жөндеудің инновациялық технологиялары

    Мақсаты: АЖЖ, аддитивті әдістер мен бөлшектерді қалпына келтірудің прогрессивті тәсілдерін қоса алғанда, заманауи және инновациялық технологияларды қолдана отырып, білім алушыларда технологиялық машиналарды жобалау, дайындау және жөндеу бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру. Қазақстандағы машина жасаудың қазіргі жағдайы. Технологиялық процестерді жобалаудың заманауи әдістемесі. Машина бөлшектерін өндірудің технологиялық процестерінің АЖЖ. Дайындамаларды алудың инновациялық әдістері. Ұнтақты металлургия. Типтік бөлшектердің беттерін өңдеудің жаңа технологиялары. Әртүрлі бөлшектерді өндірудің инновациялық технологиялары: біліктер, корпустар, берілістер. Технологиялық құжаттарды рәсімдеу арқылы бөлшектерді өңдеу бағытын әзірлеу. Аддитивті технологиялар. Өнімді Құрастырудың технологиялық процесінің АЖЖ.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сенімділікті қамтамасыз етудің ғылыми-техникалық негіздері

    Мақсаты: техникалық жүйелер мен материалдардың сенімділігін бағалау, есептеу және қамтамасыз ету әдістерін зерттеу. Сенімділік теориясының негіздері. Сенімділік теориясының математикалық негіздері. Сенімділіктің сандық көрсеткіштері. Сенімділікті анықтау әдістері. Сенімділік параметрлерін есептеу және сынау әдістері. Сенімділікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары. Бас тартуды тудыратын себептер. Бас тарту заңдылықтары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалау

    Мақсаты: нақты өндірістік процестерді орындау үшін әртүрлі салаларда қолданылатын технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалау принциптері мен әдістерін игеру. Пән негіздерін қарастырады Технологиялық машиналарды жобалау дизайнның рөлі мен міндеттері жобалау кезеңдері, құрылымдық шешімдерді таңдау, Жабдықтың технологиялық негіздері, жабдықтың механикалық және құрылымдық элементтері, есептеу және модельдеу, қауіпсіздік және эргономика, жобалық құжаттама.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жабдықтар мен технологиялық кешендерді дамытудың заманауи мәселелері

    Мақсаты: тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің жабдықтары мен технологиялық кешендерін дамытудағы негізгі үрдістерді, сын-қатерлер мен техникалық шешімдерді ашу. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірістері мен конструкцияларының заманауи техникасы мен технологиясын дамыту мәселелері. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірістеріне арналған заманауи технологиялық кешендердің мәселелері. Отандық және шетелдік фирмалардың заманауи жабдықтары. Технологиялық кешендерді жинақтаудың негізгі мәселелері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инновациялық технологияларды әзірлеудің әдіснамасы мен қағидаттары

    Мақсаты: өндірістің тиімділігі мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін білім алушыларда инновациялық технологияларды жобалау және басқару білімі мен дағдыларын қалыптастыру. Жобалау түсінігі мен құрылымы. Жобалау әдістемесі. Жобалау объектілері. Жобаны басқару. Машиналардың сапалық көрсеткіштері. Тораптар мен бөлшектерді жобалау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін өндіруге арналған жылу және масса алмасу құрылғыларын жобалау

    Мақсаты: беріктік, тиімділік және энергия үнемдеу талаптарын ескере отырып, жылу және масса алмасу аппараттарын есептеу және жобалау принциптерін зерттеу. Техника объектілерін жобалау процесін ұйымдастыру, құрылыстың негізгі принциптері мен құрылымы, құрамы және қамтамасыз ету түрлері. Жылу алмасу және масса алмасу аппараттарын жобалау, жобалау реттілігі, жобалау үшін бастапқы деректер, есептеу түрлері, элементтердің конструкциялары, жобалау мен өндіруге қойылатын талаптар, элементтердің жылу өткізгіштігі мен беріктігін есептеу, бүкіл құрылымды тексеру есебі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Салқындатқышпен жабдықтаудың заманауи жүйелері

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібінде тоңазытқыш жүйелерін есептеу, жобалау және қолдану принциптерін игеру. Жасанды суық пен тоңазытқыш технологиясын алудың теориялық негіздері, сондай-ақ тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында жасанды суықты практикалық қолдану мәселелері. Жасанды суықты алу әдістері және заманауи тоңазытқыш машиналарының циклдерін есептеу. Қазіргі заманғы Тоңазытқыш машинасының (компрессорлар, конденсаторлар, буландырғыштар) және тоңазытқыш тізбегінің қосалқы элементтерінің негізгі элементтерін жобалау және есептеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағамдық массалардың инженерлік реологиясы

    Мақсаты: тамақ материалдарының реологиялық қасиеттерін зерттеу және оларды тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестері мен жабдықтарын есептеу, жобалау және оңтайландыру кезінде қолдану бойынша білім мен дағдыларды беру. Реологияның негізгі ұғымдары. Тамақ массаларының физика-механикалық қасиеттері. Реологиялық механикалық модельдер. Тамақ материалдарының физика-механикалық қасиеттерін анықтауға арналған әдістер мен аспаптар. Материалдардың тұтқырлық қасиеттері. Жүктеменің бір осьті және үш осьті әсеріндегі тамақ материалдарының физика-механикалық қасиеттері. Жан-жақты жүктеме әсерінен тамақ материалдарының мінез-құлқы. Азық-түліктің жабысқақ және үйкеліс қасиеттері. Технологиялық процестерді, жабдықты есептеу және өнімнің сапасын бақылау кезінде физика-механикалық қасиеттерді пайдалану. Инженерлік есептеулерде реологиялық әдістерді қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Шикізат пен дайын өнімнің физикалық-механикалық қасиеттері

    Мақсаты: технологиялық процестерді есептеу, жабдықты жобалау және дайын өнімнің сапасын бағалау үшін тамақ материалдарының физика-механикалық қасиеттерін анықтау және қолдану бойынша білім алушыларда білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Тамақ массаларының физика-механикалық қасиеттері. Тамақ материалдарының физика-механикалық қасиеттерін анықтау әдістері. Материалдардың тұтқырлық қасиеттері. Жан-жақты жүктеме әсерінен тамақ материалдарының мінез-құлқы. Азық-түліктің жабысқақ және үйкеліс қасиеттері. Технологиялық процестерді, жабдықты есептеу және өнімнің сапасын бақылау кезінде физика-механикалық қасиеттерді пайдалану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тамақ өндірісі жабдықтарының энергия және ресурс үнемдеуі

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібіндегі энергия шығынын, шикізат шығынын және экологиялық жүктемені төмендетуге арналған технологиялар мен жабдықтарды зерттеу. Өндірістік процестерді механикаландыру мен автоматтандыру деңгейін арттыру және энергия шығынын азайту үшін негіз ретінде саланы электрлендіруді дамытудың жай-күйі мен негізгі бағыттары. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қолданылатын электр жүктемелерінің түрлері, олардың жалпы сипаттамасы мен ерекшеліктері. Азық-түлік шығынына әсер ететін факторлар: шикізат сапасының төмендігі, технология мен сақтаудың жетілмегендігі, ұйымдастырушылық әдістер. Механикалық өңдеу кезінде және дайын өнімді өткізу сатысында тамақ өнімдерінің ысырабын азайту тәсілдері. Азық-түлікті өңдеуде қолданылатын қалдықсыз технологиялар. Жылу аппараттарының энергия шығынын азайту әдістері. Меншікті энергия шығынын азайту мақсатында жылытудың жаңа түрлерін (микротолқынды, ИҚ және индукциялық) пайдалану. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында электр жабдықтарын пайдалану кезінде электр энергиясын ұтымды пайдалану жөніндегі іс-шаралар. Механикалық жабдықты пайдалану ерекшеліктері және өнімдерді механикалық өңдеуге электр энергиясының шығынын азайту жолдары. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының органикалық қалдықтарының қоршаған ортаға шығарындыларын азайту жөніндегі жаңа шешімдер. Суды пайдалану және тамақ өнеркәсібінің ағындары және тамақ секторындағы Ағынды суларды тиімді тазарту және қайта пайдалану стратегиялары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнімдерін өндіруге арналған гидромеханикалық жабдықтарды жобалау

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібіндегі гидромеханикалық процестерге арналған жабдықты есептеу және жобалау принциптерін игеру. Гидромеханикалық жабдықтарды жобалау процесінің түсінігі, құрылыстың негізгі принциптері мен құрылымы, құрамы мен қамтамасыз ету түрлері. Гидромеханикалық жабдықты жобалау, жобалау реттілігі, жобалауға арналған бастапқы деректер, негізгі есептеулер, элементтердің конструкциялары, жобалау мен өндіруге қойылатын талаптар, корпус элементтерінің беріктігі мен тұрақтылығын есептеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тамақ өндірісінің техникасы мен технологиясы

    <color:#000000;;>Мақсаты: экология мен қауіпсіздік талаптарын ескере отырып, тамақ өнеркәсібінің заманауи технологияларын, жабдықтарын және техникалық-экономикалық аспектілерін зерттеу. <color:#000000;;>Пән тамақ өнеркәсібі салаларындағы прогрессивті техникалар мен технологияларды оның жұмыс істеуі, жаңа техника алу, техниканың белгілі бір түрін жасау бойынша процестер мен операциялардың жиынтығы, технологиялық процестерді қарқындату құралдарын іздеу және іске асыру; өндірістің технологиялық құралдарын бақылау, өндіріс жағдайларын өзгерту; тамақ өнеркәсібінің техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу жағдайларында қарайды; экология, өндірістік санитария, Еңбекті қорғау және қауіпсіздік, сондай-ақ өрт және жарылыс қауіпсіздігі талаптарын ескере отырып, кәсіпорындардың техникалық жарақтандырылуы мен өндірістік қызметін талдау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тамақ өндірісінің заманауи техникасы

    <color:#000000;;>Мақсаты: тамақ өнеркәсібіндегі процестерді күшейтудің заманауи технологияларын, жабдықтары мен әдістерін зерттеу. <color:#000000;;>Бұл пәнде тамақ өнеркәсібі салаларының прогрессивті техникасы, оның жұмыс істеу жағдайынан өзгеруі, жаңа техниканы алу тәсілдері, техниканың белгілі бір түрін құру бойынша процестер мен операциялардың жиынтығы, технологиялық процестерді қарқындату құралдарын іздеу және іске асыру; өндірістің технологиялық құралдарын бақылау, өндіріс жағдайларын өзгерту туралы тұтас түсінік қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Зияткерлік және аналитикалық қабілеттерін жетілдіру және дамыту, ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастыру, мемлекеттік және шет тілдерінде әдеби, іскерлік жазбаша және ауызша сөйлеуді қолдану.
  • Стандартты емесжабдықтар мен технологиялықжабдықтауқұралдарынжобалаужәнежасауғаарналғантехникалықтапсырмалардыәзірлеуүшінматематикалықмодельдердіәзірлеукезіндеаналитикалықжәнесандықәдістердіқолданаотырыпғылымизерттеулер, күрделіэксперименттержәнебақылаужүргізед
  • Әлеуметтік, этикалық және ғылыми ойларды ескере отырып, пікірлерін қалыптастыру үшін ақпарат жинайды және түсіндіреді, жалпылауға қабілетті, кәсіби қызмет саласындағы мақсаттарды қою кезінде талдау, сыни ойлау, жүйелеу, болжау.
  • Әдістемелік және нормативтік құжаттарды әзірлеуге, техникалық құжаттаманы сараптауға және қызметкерлердің ғылыми-техникалық білімін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыруға қатысады.
  • Білім беру үдерісіне оқытудың инновациялық және интерактивті әдістерін енгізеді.кәсіби салада одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын көрсетеді.
  • Зерттеудің, жабдықты жобалаудың, жасаудың және орналастырудың техникалық-экономикалық тиімділігін бағалайды, ақпаратты, идеяларды, тұжырымдарды, мәселелер мен шешімдерді мамандарға да, маман емес адамдарға да нақты және бірмәнді түрде жеткізеді.
  • Таным әдістері мен құралдарын, заманауи прогрессивті технологиялар мен жабдықтарды, теориялық білімді, экономикалық тиімді технологиялық машиналар мен жабдықтарды әзірлеу және енгізу кезінде жобалаудың принциптері мен әдістерін қолданады.
  • Пәнаралық контексте жаңа ортадағы мәселелерді шеше білу, түсіну және білу қабілеттерінің кәсіби деңгейіне қолданылады.
Top