8D08102 Органикалық егіншілік в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты «Өсімдік шаруашылығы» бағытындағы білім және ғылым саласындағы замануи эксперименталды және тәжірибелік мәселелерді шеше алатын қабілеті бар, жергілікті, республикалық және мемлекеттік мекемелерде, ауылшаруашылық кәсіпорындарында, ауылшаруашылық бағытындағы жоғары оқу мекемелерінде ғылыми, өндірістік және басқару қызметтерін атқара алатын, экологиялық таза өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру саласында кәсіби құзіреттілігі жоғары деңгейдегі PhD докторларды дайындау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D131 Өсімдік шаруашылығы
-
Білім беру саласы 8D08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 8D081 Агрономия
Пәндер
-
Ғылыми зерттеулер әдістері
Курс Ғылыми таным мен ғылыми зерттеулердің әдіснамасын қарастырады, ғылымның қазіргі жағдайын талдауға үйретеді; сыни ойлауды, ақпаратты іздеу, өңдеу дағдыларын, зерттеу нәтижелерін ғылыми мақалалар, есептер, шолулар, диссертациялар түрінде ресімдеу қабілетін дамытады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі
Тамақтанудың экологиялық аспектілері, азық-түлік шікізаты және тағамдық өнімдердің кауіпсіздігі және сараптамалауы (әлеуметтік -гигиеналық мониторинг және оның негізгі міндеттері, тағамдық каіпсіздігінің нормативтік негіздері, экологиялық сертификация), сыртқы орта зиянды заттардың пайда болу көздері, ластаушы контаминаанттардың жіктелуі және олардың сипаттамасы, азық-түлік шікізатты және тағамдық өнімдердің сапасын құрастыратын көрсеткіштер және ингредиенттер, тағамдық өнімдерді, тағамдық, биологиялық белсенді, техникалық қоспаларды және маркалау.шікізатты тағамдық өнімдердің кауіпсіздігін бағалау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық егіншіліктің ғылыми негіздері
Курс органикалық ауылшаруашылық өндірістің қағидаларын, әдістерін, жүргізу аспектілерін қарастырады, оның теориялық негіздерін зерттейді. Республикада органикалық егіншілікке ауысу концепцияларын; органикалық ауылшаруашылығын сертификациялау жүйесін; экологиялық таза өнімдерді өндіруге ауысу кезіндегі негізгі талаптарды; органикалық егіншілікте топырақ құнарлығын қайта арттыруын және қорғауын; зиянды жасушалардан өсімдіктерді биологиялық қорғау әдістерін пайдалануын зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық өсімдік шаруашылығы
Пән экологиялық процестерге, биоәртүрлілікке, табиғи циклдарға сүйене отырып, қолайсыз ресурстарды пайдаланбай, егістік дақылдарын өсірудің технологиялық әдістерінің биологиялық негіздерін қолдана отырып, топырақтың, экожүйенің сау күйін құрайтын өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндірудің интеграциялық жүйесі бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған .
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық егіншілік және өсімдік шаруашылығы
Пән органикалық егіншілік пен өсімдік шаруашылығының артықшылықтары мен қағидаттарын, олардың заңнамалық және нормативтік негіздерін, органикалық егіншілік пен өсімдік шаруашылығында рұқсат етілген және тыйым салынған технологиялар, әдістер мен құралдарды, регенеративті егіншілікті, органикалық өнім өндіру және айналымы саласындағы сертификаттау, инспекция және мемлекеттік бақылау жүйелерін, органикалық өнім өндірісінің экономикалық тиімділігін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Егістік сапасын және өсімдік шаруашылығы өнімдерін басқару
Курс өнім сапасы мен өнімділігін және өсімдіктің дамуы мен өсуін анықтайтын мәдени өсімдіктердің өнімін қалыптастырудың физиологиялық негіздерін, жоғары өнімді егістіктің және жекелеген өсімдіктердің морфологиялық құрылымдарын қалыптастыру ерекшеліктерін қарастырады. Пәнді оқыту жоғары сапалы өсімдік шаруашылығы өнімдерін қалыптастыру жағдайларын, нақты егіншілік элементтерімен танаптық дақылдарды өсірудің бейімді технологиясын басқару негіздерін, агротехнологияда жүйе қалыптастыратын құрылымдарды және технологияға қойылатын талаптар туралы білімді қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Курс докторанттардың академиялық жазудың тұжырымдамалары мен үлгілерін меңгеруге бағытталған. Докторанттар академиялық, ғылыми мәтінді, әртүрлі жазбаша ғылыми дискурстарды жазу дағдылары мен дағдыларын дамытады. Докторанттар әртүрлі деңгейдегі жазба жұмыстарын талдап, бағалай алады, шынайы дереккөздермен жұмыс істей алады, сондай-ақ өз көзқарасын өз бағасына сәйкес негіздей алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық бағыттағы мәтіндерді жазудың практикалық дағдыларын дамыту. Әлемдік ғылым мен өндірістік қызметте жинақталған мәліметтерді талдау. Алынған білімді жалпылау, қорытындылар мен практикалық ұсыныстарды тұжырымдау
- Ғылыми зерттеулердің мәселелерін, міндеттерін, әдістерін тұжырымдау. Проблемалық мәселелерге ғылыми көзқарастармен зерттеу процесін ойлау, жобалау, енгізу және бейімдеу қабілетін көрсету.
- Өнімді агроценоздарды басқарудың ғылыми тәсілдері мен тенденцияларын қолдану. Дақылдардың өнімділігін төмендетудің мүмкін факторларын бағалау және оларды арттыру бойынша іс-шаралар әзірлеу
- Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы мәселелерді шешу. Органикалық өнімдерді өндіру мен таңбалауды және органикалық өнімдерді өңдеу жүйесін реттейтін нормативтік-құқықтық актілерді түсіну
- Топырақтың құнарлылығын сақтау және арттыруға бағытталған егіншілік тәсілдерін қолдану. Өсімдіктерді өсіруде ресурсты үнемдейтін технологиялардың жай-күйіне кешенді баға беру. Ауыл шаруашылығы қызметінің агроэкожүйелерге кері әсерін азайтуға арналған табиғатты қорғау шараларын іріктей білу, топырақтағы қоректік заттар теңгерімін, жайылым өнімділігін және биоалуантүрлілікті бағалау.
- Танаптық дақылдарын өсірудің технологиялық әдістерінің биологиялық негіздерін әзірлеу мен енгізудегі идеяларды бағалау және синтездеу. Қоршаған ортаны қорғауды, топырақтың құнарлылығын, дақылдардың өнімділігін және алынған өнімнің сапасын арттыруды қамтамасыз ететін параметрлерді басқару.
- Егістік жердің өнімділігін бағалау, басқа да мониторинг түрлерінде және материалдарды дифференциалды енгізу, сынамалар алу барысында цифрлық технологияларды қолдану. «Дәл егіншілік» саласындағы нарықта қолжетімді технологиялық жаңалықтарды сипаттап, оларды шаруашылыққа енгізу жолдарын көрсету. Органикалық өнімнің сапасы мен қауіпсіздік параметрлерін анықтау, бағалау және сипаттау, сертификаттау кезінде туындайтын мәселелерді шеше білу, органикалық өнімді сертификаттау жұмыстарын түсініп, оларды жоспарлап және ұйымдастыра білу.