Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07210 Тағам қауіпсіздігі в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

Пәндер

  • Тағам өнімдерін талдау

    "Тағам өнімдерін талдау " пәні әртүрлі өнімдердің сапасын, қауіпсіздігін және тағамдық құндылығын бағалау үшін қолданылатын талдау әдістері мен технологияларын терең зерттеу болып табылады. Сонымен қатар, білім алушыларды шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау әдістерімен таныстыруды үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шикізат және тағам өнімдерін талдаудың заманауи әдістері

    «Шикізат және тағам өнімдерін талдаудың заманауи әдістері» пәні тағам шикізаты мен дайын өнімдерді талдауда қолданылатын заманауи әдістер мен технологияларды, сондай-ақ оларды практикалық жұмыста және ғылыми зерттеулерде қолдануды тереңірек меңгеру болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шет тілі (кәсіби)

    Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың бойында ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу дағдыларын дамыту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет-сүт өнеркәсібіндегі гигиена және санитария

    "Ет-сүт өнеркәсібіндегі гигиена және санитария" пәні ет және сүт өнімдерін өндіруге тән гигиена мен санитарияның негізгі аспектілерін зерттеуге арналған. Сондай - ақ өндірістің барлық кезеңдерінде - шикізатты қабылдаудан бастап дайын өнімге дейін өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жүйелері мен әдістерін зерттеуге бағытталады. Және өндіріс жағдайларын, жабдықтың гигиеналық жағдайын бағалауды, сондай-ақ өнімдерді микробиологиялық, химиялық және физикалық параметрлерге талдауды қамтиды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектептің педагогикасы

    Курс педагогикалық ғылымды және оның адам туралы ғылым жүйесіндегі орнын, білім берудің қазіргі парадигмасы, Қазақстандағы жоғары білім беру жүйесі, маман тұлғасын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент қарастырады. Педагогикалық ғылымның әдіснамасы, оқытудың әдістері мен түрлері туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірісі саласындағы ұлттық және халықаралық заңнама

    Пән ұлттық және халықаралық деңгейде тағам өнімдерін өндіру оны өңдеу, тарату және сату процестерін реттейтін құқықтық нормаларды, стандарттар мен реттеулерді зерттеуді қамтиды. Тағам қауіпсіздігі, азық-түлік сапасы және олардың нормаларға сәйкестігі қоғамдағы денсаулық пен әл-ауқат жағдайы үшін шешуші рөл атқаратын бұл сала маңызды болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарындағы өндірістің экономикалық және құқықтық негіздері

    "Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы өндірістің экономикалық және құқықтық негіздері" пәні қаржылық жоспарлау, шығындарды басқару және тамақтану контекстіндегі маркетинг туралы біліммен қамтамасыз етеді. Ол сондай-ақ Еңбек және тамақ заңнамасының негіздерін, соның ішінде азық-түлік қауіпсіздігі мен лицензиялау процедураларын қамтиды. Бұл пән магистранттарды экономикалық және құқықтық аспектілерді ескере отырып, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын тиімді басқаруға дайындайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің контаминациясы (ластануы)

    Бұл пәнді оқыту азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі мәселелері бойынша Техникалық реттеу жүйесінің мамандарын даярлау, магистранттарды қауіпсіздікті қамтамасыз етудің құқықтық, экономикалық және ұйымдастырушылық аспектілері туралы біліммен және азық-түлік шикізаты мен тауарларының қауіпсіздік көрсеткіштері бойынша сараптаудың практикалық дағдыларымен қамтамасыз ете алу және тамақ өнімдерінің ластануы бойынша қажетті білім беру мақсатын көздейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам қауіпсіздігіндегі ғылыми зерттеулер әдіснамасы

    Пәннің мақсаты - білім алушылардың ғылыми-зерттеу жұмысындағы мүмкіндіктерін анықтау, оларды ғылымның әдіснамасы, әдістері мен эксперименталды жұмысы, зерттеу нәтижелерін өңдеу және өңдеу саласындағы соңғы білімдермен қамтамасыз ету. Пәндерді оқып-үйрену барысында студент зерттеудің әдіснамасы мен жоспарын, сондай-ақ шикізаттың, тағам өнімдерінің және тамақ өнеркәсібінде қолданылатын дайын өнімдердің әр түрлі қасиеттерін зерттеудің жаңа заманауи әдістерін түсіну керек.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің химиялық ластануын анықтау

    Пән курсы Қазақстандағы тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізін оқытады. Сынамаларды дайындау мен химиялық талдаулардың жалпы қағидаларын. Хроматографиялық талдау үшін сынамаларды дайындау қағидаларын. Азық-түліктегі ветеринарлық препараттарды, антибиотиктерді және өсу стимуляторларын анықтау әдістерін. Микотоксиндерді анықтау әдістерін. Тамақ өнімдерінің улы металдармен ластануын. Тағамдағы пестицидтерді анықтауын. Тағам өнімдерінің азотты қосылыстармен ластануын. Тағамдағы полициклді хош иісті көмірсутектерді, өнімдердегі нитрозаминдерді сонымен қатар, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің радиоактивті ластағыштарын сәйкестендіруді үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Генетикалық өзгертілген өнімдер және биоқауіпсіздік мәселелері

    Курсты меңгеру барысында магистрант заманауи биотехнологияның жетістіктерін, гендік-инженерлік микроорганизмдерді алу әдістерін және олардың дәстүрлі селекция көмегімен жасалғандардан айырмашылықтарын зерттейді. Гендік-инженерлік организмдерді пайдаланумен байланысты адам денсаулығы мен қоршаған орта үшін әлеуетті тәуекелдер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Басқару психологиясы

    Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару

    "Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару" курсы магистранттарды агроөнеркәсіптік кешен саласында нарықтық жағдайда оқытуға арналған. Ол жобаны басқару әдістерінің даму тарихын, жоба тұжырымдамасын әзірлеу, оны құрылымдау және бағалау бойынша шешім қабылдаудың әдістемелік тәсілдерін, сондай-ақ жобаның өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдеріндегі жоба менеджерінің рөлі мен қызметін игеруді қамтиды. Магистранттар агроөнеркәсіптік кешен саласында өз бизнесін табысты жүргізу үшін қажетті дағдыларды игере отырып, жобаларды басқарудың ұйымдастырушылық нысандарын және оларды әзірлеу мен оңтайландыру әдістерін зерделейді. Курс сонымен қатар білім алушылардың экономикалық ойлауы мен кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастыруға, оларға нарықта өз орнын табуға, өз ісін ашуға, өз кәсіпорнын ұйымдастыруға және тиімді басқаруға көмектесуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Конфликтология

    Пән конфликтологияның негізгі категорияларын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологиясын қарастырады. Тұлғаның қақтығыстағы мінез-құлық теориясын, тиімді қарым-қатынас технологиясын және қақтығыстағы ұтымды мінез-құлықты зерттейді. Жанжалды шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы, дауды реттеу технологиясы ретінде Медиация туралы түсінік қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірісін микробиологиялық бақылау

    Пәнді меңгеру мақсаты магистранттардың тамақ өнімдерінің микробиологиялық және химиялық технологияларын бақылауды ұйымдастыру, қауіпсіздік талаптары мен басқа сапа көрсеткіштеріне сәйкес келетін өнімдерді өндіруді қамтамасыз ету, тағамның микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау дағдыларын меңгеру, тағамдық технологиядағы микроорганизмдердің болашақ білімдерін дамыту дағдыларын дамыту болып табылады, сонымен олардың азық-түлікпен бүлінуіне себеп болатын, кейде азық-түлік тудыратын факторлар ретінде маңыздылығы жүйелі жолы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ресурс үнемдеуші тағам өнімдерін өңдеу технологиялары

    «Ресурс үнемдеуші тағам өнімдерін өңдеу технологиялары» пәні ресурстарды тұтынуды азайту және қоршаған ортаға теріс әсерді азайту мақсатында тағам өнеркәсібіндегі өндірістік процестерді оңтайландыруға бағытталған инновациялық әдістер мен тәсілдерді зерттеу болып табылады. Жоғары тиімді жабдықты пайдалану, шикізатты өңдеудің қарқынды әдістері және өндірістік процестерді автоматтандыру сияқты тағам өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары мен инновациялық тәсілдерін қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің халықаралық жүйелері

    Пәннің мақсаты - білім алушылардың ғылыми-зерттеу жұмысындағы мүмкіндіктерін анықтау, оларды ғылымның әдіснамасы, әдістері мен эксперименталды жұмысы, зерттеу нәтижелерін өңдеу және өңдеу саласындағы соңғы білімдермен қамтамасыз ету. Пәндерді оқып-үйрену барысында студент зерттеудің әдіснамасы мен жоспарын, сондай-ақ шикізаттың, тағам өнімдерінің және тамақ өнеркәсібінде қолданылатын дайын өнімдердің әр түрлі қасиеттерін зерттеудің жаңа заманауи әдістерін түсіну керек.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам қауіпсіздігінің экологиялық көрсеткіштерінің мониторингі

    Экологиялық мониторинг теориясы, типтері мен әдістері туралы білімді қалыптастыру, оларды қолданудың практикалық дағдыларын дамыту, қоршаған ортаның мониторингі жүйесіндегі негізгі түсініктермен танысу, қоршаған орта мониторингі және оны ұйымдастыру түрлері, талдау және мониторинг жүргізу дағдыларын меңгеру, табиғи және антропогендік экожүйелердің компоненттерінің әсеріН бақылау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қауіп-қатер менеджменті және коммуникациясы

    Пәннің мақсаты - ұйымның тәуекелдерін басқару негіздерін меңгеру, кәсіпкерлік тәуекелдерді талдау және бағалау, іскерлік ортадағы тәуекелдерді төмендетудің ғылыми әдістерін қолдану дағдылары және өндірістік кәсіпорындардағы тәуекелдерді басқару принциптерін үйрету.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Бизнес шешімдерді модельдеу

    Пән шешім қабылдау процестерін зерттейді, бастапқы мәселені формализациялаудан бастап, компьютерде математикалық модель құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқару шешімін қалыптастыруға дейін. Басқарушылық шешімдерді таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көлік және қаржылық модельдерін қарастырады. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өндірісіндегі биологиялық белсенді қосылыстар

    Магистранттарға тағам өнімдері мен шикізат, химиялық және биологиялық белсенді заттар, олардың жіктелуі және адам денсаулығына әсері туралы теориялық және практикалық білім беру; тамақ шикізаты мен дайын өнімдегі химиялық және биологиялық белсенді заттарды сандық және сапалық бағалау, бағалау стандарттарын және жаңа әзірленген әдістерді игеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Жүйелі ғылыми тәсілді және ғылым тарихы мен философиясын қолдана отырып кешенді ғылыми зерттеулер жүргізе білу
  • Ғылыми зерттеулердің құрылымын, нысандары мен әдістерін қоса алғанда, ғылым мен ғылыми танымның әсерін талдау, сондай-ақ жанжалдарды шешу, бизнес жоспарларын модельдеу және жоғары білім беру педагогикасының аспектілерін ескеру қабілетінде тағам қауіпсіздігі саласындағы ғылыми жетістіктердің ілгерілеуі мен қолданылуына байланысты әлеуметтік және этикалық аспектілерді түсіну.
  • Тағам қауіпсіздігі саласында кәсіби практика талаптарына сәйкес келетін шетел тілінің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби коммуникацияда құзыреттілігін көрсету.
  • Тағам қауіпсіздігі саласында кәсіби қызметті және өзінің дамуын тиімді басқару үшін психология принциптерін қолдану.
  • Азық-түлік және тағам қауіпсіздігі саласында терең білім мен түсіністікті таныту, сондай-ақ тағам өнеркәсібіне жаңа технологияларды енгізу жағдайында тәуекелдерді тиімді басқару.
  • Азық-түлік қауіпсіздігі саласында өсімдік және жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеу жөніндегі міндеттерді шешу үшін инновациялық технологияларды әзірлеу және енгізу.
  • Тағам өнімдерінің сақталуын қамтамасыз етумен қатар, Қазақстан Республикасы заңнамасының, ішкі нормативтік актілерінің және лауазымдық міндеттерінің сақталуын бақылау үшін тағам қауіпсіздігі саласындағы мамандандырылған компьютерлік бағдарламаларды қолдану.
  • Адам денсаулығына әсер беретінін ескере отырып, тағам өнімдерінің функционалдық сипаттамалары мен қауіпсіздік көрсеткіштерін бағалау, тамақтану мәселелерін талдау және тағам өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы ғылыми-зерттеу және өндірістік міндеттерін шешу үшін заманауи жабдықтар мен әдістерді пайдалана отырып, зертханалық жұмыстар жүргізу
  • Сапаны басқару қағидаларын ұстана отырып, өсімдік және жануарлар шикізатын өндіру, сақтау және қайта өңдеу үшін экологиялық нормативтерді пайдалану және ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу саласында энергия тиімді, қалдықтары аз және экологиялық орнықты технологияларды тұжырымдау және әзірлеу үшін әлеуметтік, этикалық және ғылыми аспектілерді ескеру.
Top