6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазақстан Республикасының және шетел кәсіпорындарында табысты қызметі үшін жеткілікті кәсіби және жеке құзыреттіліктерге ие, сондай-ақ бәсекеге қабілетті білімі мен дағдылары бар техникалық реттеу және сапаны басқару (өнімдер, қызметтер, технологиялық үдерістер) саласында жоғары білікті бакалаврларды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
«Қаржылық сауаттылық негіздері» курсы жеке қаржыны басқару саласында білім мен дағдыларды алуға бағытталған. Сондай-ақ, курс аясында білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды сақтауға және көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, қаржылық ақпаратты талдауға және инвестициялық стратегияны таңдау үшін қаржылық өнімдерге бағдарлануға үйренеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау және сертификаттау
Қазақстан Республикасында стандарттау мен сертификаттаудың негізгі қағидаттары мен қағидалары, қолданылу салалары, сәйкестікті растау схемалары мен жүйелері, өнімдер мен көрсетілетін қызметтердің сәйкестігін растау рәсімдерін жүргізу қағидалары мен тәртібі, стандарттау мен сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Өнімдер мен қызмет көрсетуді сертификаттау мен стандарттау
Отандық тауарларды сертификаттау мен стандарттауды қарастырады. Сапа сертификаты оның қабылданған стандарттарға сәйкестігін растайды. Тауарды кедендік ресімдеу үшін қажетті құжаттарды зерделейді. Ол өнімдер мен қызметтердің жаңа түрлерінің пайда болуын, нарықта ұзақ уақыт өндірілген тауарларға тұтынушылардың қауіпсіздік талаптарын қатаңдатуды зерттейді, өйткені қазіргі заманғы технологиялардың дамуы осы салалардың дамуын ынталандырады. Басқару жүйесі мен атқарушы органдар, стандарттау және сертификаттау қызметтері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 8
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Мақсаты – экологиялық процестерді талдауға, антропогендік қызметтің әлеуметтік-экологиялық салдарын, төтенше жағдайларда қорғау әдістері мен технологияларын бағалауға мүмкіндік беретін Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері бойынша білім қалыптастыру. Адам денсаулығына экологиялық факторлардың әсерін бағалау дағдыларын қалыптастырады; тіршілік әрекетінің қауіпсіздігін арттыру жөніндегі іс-шараларды жоспарлау және жүзеге асыру үшін экологиялық процестерді болжау; авариялардың, апаттардың, дүлей зілзалалардың ықтимал салдарын ескере отырып, қолайсыз экологиялық және төтенше жағдайларда шешімдер қабылдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Инженерлік графика
Проекциялық жазықтық пен геометриялық денелердің көлденең қимасын құрудың теориялық негіздерін, оның нақты шамасын анықтауды және кесілген геометриялық денелердің сыпырғыштарын салуды қарастырады. Объектілерді жазықтықтарда бейнелеу теориясының тұжырымдамалық негіздері, жобалау және конструкторлық жұмыс тәжірибесінде компьютерлік техниканың теориялық ережелерін қолдануға дайындық туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Мақсаты – білім алушыларды құқықтың негізгі салалары мен институттары, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздері, сондай-ақ мемлекет пен құқықтың пайда болу, даму және қызмет ету заңдылықтарымен таныстыру. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің дағдыларын және мемлекет пен қоғамдағы құқықтың негізгі функциялары, оның құқықтық мемлекеттің, азаматтық қоғамның дамуына әсері туралы теориялық білімнің жоғары деңгейін қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Ілиястану
Пәннің мақсаты Ілияс Жансүгіровтың шығармаларын терең әрі жан-жақты зерделеу арқылы қазақ халқының әдебиетін, өнерін, дәстүрлерін, мәдениеті мен тілін бағалайтын, эстетикалық талғамы жоғары терең ойлы тұлғаны дамыту болып табылады. Ілияс Жансүгіров шығармаларының қазақ әдеби тілін дамытудағы маңыздылығын түсінуді; зияткерлік-шығармашылық ойлау дағдыларын, ұлттық-рухани мұра құндылықтарын бағалай білуді қалыптастырады
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Физика
Негізгі ғылыми фактілерді, құбылыстарды, заңдылықтарды, ұғымдарды, іргелі теориялар мен идеяларды, физикалық ғылымның эксперименттік және теориялық әдістерін және оларды практикалық қолдануды зерттейді. Аспаптар мен құралдарды пайдалану, өлшеу нәтижелерін өңдеу, эксперименттік деректер негізінде қорытындылар алу бойынша эксперименттік іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыруға көмектеседі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Математика
Математикалық әдістер мен математикалық модельдеу негіздерін зерттейді, объектілер нақты немесе басқа математикалық объектілердің қасиеттерін идеализациялау және осы қасиеттерді ресми тілде жазу арқылы жасалады. Табиғат, техника және инженерия объектілерінің сандық қатынастарын қарастырады. Ойлаудың математикалық мәдениетін және кәсіби қызметте математиканы өз бетінше қолдану дағдыларын қалыптастырады. Сызықтық және векторлық алгебрада, аналитикалық геометрияда және дифференциалды есептеуде білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Өлшеудің жалпы теориясы
Өлшеудің негізгі ұғымдары мен терминдері, өлшенетін шамалар, физикалық шамалар бірліктері, өлшеу нәтижесіне әсер ететін факторлар, эксперименттік деректерді өңдеу әдістері, өлшеу құралдары, сондай-ақ өлшем бірлігін қамтамасыз ету әдістері қарастырылған. Адам табиғатын танудағы өлшеулердің рөлі, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу процестерінің теңдеулерін құру принциптері. Шамалар бірліктерінің халықаралық жүйесі және өлшемдер теориясының негіздері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеудің әдістері
Мақсаты - ғалымдардың қазіргі жетістіктеріне негізделген ғылыми зерттеулерді жүргізудің принциптері, технологиялары, практикалық әдістері мен тәсілдері туралы білімді қалыптастыру. Ғылыми мәдениет пен этиканың базалық негіздерін, ғылыми мәтіндерді икемді қабылдауды, ғылыми-зерттеу жұмысын жоспарлау және ұйымдастыру кезінде алған білімдерін тиімді қолдану дағдыларын, зерттеу нәтижелерін талдау және жалпылау қабілетін қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Геоақпараттық жүйелер
ГАЖ объектілерде олармен байланысты кеңістіктік деректерді және ақпаратты жинауға, сақтауға, талдауға және графикалық бейнелеуге арналған жүйелерді зерттейді. Кең таралған ГАЖ және ГАЖ-қосымшаларды құру әдістері мен құралдары қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Мақсаты – білім алушыларды құқықтың негізгі салалары мен институттары, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздері, сондай-ақ мемлекет пен құқықтың пайда болу, даму және қызмет ету заңдылықтарымен таныстыру. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің дағдыларын және мемлекет пен қоғамдағы құқықтың негізгі функциялары, оның құқықтық мемлекеттің, азаматтық қоғамның дамуына әсері туралы теориялық білімнің жоғары деңгейін қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Өнімдер мен қызмет көрсетуді сертификаттау
Өнімдер мен қызметтерді сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдарды; сертификаттау саласындағы мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың негізгі ұғымдарын; сертификаттау әдістерін; сертификаттау құралдарын зерделейді. Нәтижелері сәйкестікті растау объектісінің техникалық регламенттерде, стандарттарда немесе шарттардың талаптарында белгіленген талаптарға сәйкестігін құжаттамалық куәландыру (сәйкестік туралы декларация немесе сәйкестік сертификаты түрінде) болып табылатын рәсімдерді қарайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 8
-
Cтандарттар мен нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу технологиясы
Нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлерін, нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу әдістері мен тәсілдерін зерделейді; мемлекетаралық стандарттарды практикада қолдануды; жалпы техникалық стандарттардың негізгі кешендерін зерделейді; студенттерде стандарттау және сертификаттау жөніндегі жаңа стандарттарды, техникалық шарттарды және басқа да құжаттарды әзірлеу және қолданыстағыларын қайта қарау біліктерін қалыптастыруға бағдарланған; әдістемелік және нормативтік Материалдардың, техникалық құжаттаманың жобаларын әзірлеуге және әзірленген жобалар мен бағдарламаларды іс жүзінде іске асыруға қатысу, белгіленген талаптардың, қолданыстағы нормалардың, ережелер мен стандарттардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Химия
Жалпы химия саласындағы негізгі ұғымдар мен заңдарды зерттейді, бұл алынған білімді проблемалар мен мәселелерді шешуде практикада қолдануға мүмкіндік береді. Химия негіздерін , химияның іргелі және жеке заңдылықтарын зерттейді. Білім беру және практикалық іс-әрекетте химияның теориялық негіздерін білу дағдыларын қалыптастырады, химиялық реакцияларды есептейді, эксперимент нәтижелерін қалыптастырады және ұсынады. Қарапайым химиялық эксперимент және химиялық талдау жасау және орындау, химиялық талдауды орындау үшін аспаптарды пайдалану дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Метрология
Метрология, метрологиялық сараптама және конструкторлық, технологиялық және пайдалану құжаттамасын метрологиялық пысықтау; жаңа өлшеу техникасын енгізу жоспарларын дайындау, өлшеудің, сынаудың және бақылаудың прогрессивті әдістерін енгізу саласында білімге ие.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 4
-
Еңбекті қорғау
Еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғауды қамтамасыз ету, еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғау нормаларын қамтитын нормативтік және құқықтық актілерді пайдалану, сондай-ақ олардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру біліктерін әзірлеу мәселелерін зерделейді. Адамның функционалдық және психофизиологиялық мүмкіндіктерінің өзара байланысы және оның өндірістік ортамен үйлесімділігі туралы ұғымды қарайды, жұмыс орындары мен технологиялық процестердегі қатерлерді болдырмау және азайту жөніндегі шаралармен таныстырады. Өндіріс жағдайларын сипаттайтын қауіпсіздік нормалары туралы білімді қалыптастырады. Жұмысшыларды зиянды факторлардың әсерінен қорғаудың ұйымдастырушылық, техникалық құралдарын зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Тауартану
Тауартану принциптері мен әдістері, тауарларды жіктеу және кодтау, сақтау, тасымалдау және өткізу шарттары мен режимдері, сапаны қалыптастыратын факторлар мен сапа көрсеткіштері, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптары, қабылдау тәртібі, ақаулардың және бүлінудің түрлері, сондай-ақ олардың туындау себептері, тауарлардың сапасын сараптамалық бағалау әдістері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Өнімнің сапасын бақылау мен басқарудың қазіргі заманғы құралдары
Өнім сапасы мен кәсіпорын жұмысының тиімділігінің байланысы туралы; сапаны басқару құралдары мен әдістерін қолданудың мақсаты мен принциптері туралы; сапаны басқару бойынша озық отандық және әлемдік тәжірибе; кәсіпорында интеграцияланған жүйелерді құру принциптері, компанияның нәтижелілігін бағалау әдістері, өнім сапасын басқарудың нормативтік-құқықтық базасы туралы білімдерден тұрады. Сапаны басқарудың теориялық негіздері мен заманауи тәжірибесін қолдана білуді дамытуға бағытталған; TQM тұжырымдамасы негізінде ұйымды дамытудың перспективалық саясатын және оны жүзеге асыру жүйесін тұжырымдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық өнімдер сапасының техникалық реттеу негіздері
Ауылшаруашылық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды қолдану саласындағы техникалық реттеудің негізгі түсініктері мен құрамдас элементтері қарастырылады. ҚР және Еуразиялық экономикалық одақта заңның қабылдануына байланысты техникалық реттеудің қазіргі жай-күйін зерделейді. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптардың ерекшелігін және оларды өндіру процестерін көрсететін білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Квалиметрия және өнім сапасын басқару
Өнімдер мен қызметтердің сапасын басқарудың негізгі принциптерін, өнімдер мен қызметтердің сапасын өлшеу және бағалау әдістерін зерттейді. Квалиметрияның заманауи сараптамалық әдістері мен сапаны басқару құралдары қарастырылады, оларды өндірісте қолдану бойынша ұсыныстар беріледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Өнімдер мен қызметтерді идентификаттау
Белгілі бір өнімді, қызметті айырым белгілері бойынша бір мәнді тануды қамтамасыз ететін рәсімдерді зерделейді. Азық-түлік тауарларын сәйкестендіруді және бұрмалауды анықтау үшін кешенді әдістер мен әдістер қолданылады, олар, сайып келгенде, сәйкестендіру нәтижелерінің сенімділігі мен дұрыстығын қамтамасыз етуі керек. Әдістерді таңдау сәйкестендіру мәселесіне, оны өткізу орны мен мерзіміне, материалдық-техникалық мүмкіндіктерге және т. б. байланысты жүргізіледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Тауардың шығу тегін сараптау
Тауардың шығарылған елін, Еуразиялық экономикалық одағы тауарының немесе шетел тауарының мәртебесін айқындау, тауардың шығу тегі туралы сертификат беру және оның күшін жою қағидаларын, СТ KZ қолдану саласын, өтінімдер беру тәртібін, сертификаттар беру мүмкіндігі/мүмкін еместігі туралы қорытындылар беру, сондай-ақ сертификаттар алу тәртібін, ішкі аудит тәртібін, индустриялық сертификаттауды және REX жүйесін (Швейцария мен Норвегияға экспорттаушылар үшін) зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік қауіпсіздікті техникалық реттеу
Қоршаған ортаға (өнеркәсіптік, тұрмыстық, қалалық, табиғи) адамдармен қауіпсіз өзара қарым-қатынас жолдарын, өндіріс жағдайында экономикалық объектілердің (ұйымдардың) тұрақты жұмыс істеуін, жағымсыз факторлардан қорғау, зиянды және қауіпті факторлардың салдарын болдырмау және жою және қазіргі заманғы жою құралдарын пайдалану мәселелерді қарастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Cтандарттау және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдар
Шетелде техникалық реттеу жүйесін дамытудың өзекті проблемаларын, Стандарттау, сертификаттау және метрология жөніндегі халықаралық ұйымдарды, халықаралық стандарттардың түрлерін; елде және шетелде стандарттаудың, сертификаттаудың және Метрологияның қазіргі жай-күйін зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Өнім сапасы мен процестерді бақылау мен басқарудың статистикалық әдістері
Негізгі сәттерді зерделейді: технологиялық процесті статистикалық реттеу, берілген сапа деңгейін технологиялық қамтамасыз ету үшін жүзеге асырылатын өнім параметрлерін іріктеп бақылау нәтижелері бойынша процесс параметрлерін түзету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Аз қалдықты, қалдықсыз технологиялар
Негізгі ресурс үнемдеуші, экологиялық қауіпсіз және аз қалдықты технологиялық процестерге көшу болып табылатын жаңа технологияларды жетілдіру, әзірлеу және өнеркәсіптік өндіріске енгізу негіздері мен әдістерін қарастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Мемлекеттік бақылау және аудиті
Халықтың өмір сүру жағдайлары сапасының серпінді өсуін және елдің ұлттық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін Ұлттық ресурстарды (қаржылық, табиғи, өндірістік, кадрлық, ақпараттық) тиімді және заңды басқаруды талдау, бағалау және тексеру болып табылатын сыртқы мемлекеттік аудитті зерделейді; Қазақстан Республикасы Мемлекеттік жоспарлау жүйесінің құжаттарында көзделген мемлекеттік аудит объектісінің тікелей және түпкілікті нәтижелерге қол жеткізуін, қаржылық және басқарушылық ақпараттың сенімділігі мен анықтығын, мемлекеттік аудит объектілерінің қызметін ұйымдастырудың ішкі процестерінің тиімділігін, көрсетілетін мемлекеттік қызметтердің сапасын талдауды, бағалауды және тексеруді білдіретін ішкі мемлекеттік аудит.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Квалиметрия
Заңнамалық және құқықтық актілерді, әдістемелік материалдарды; өнімнің негізгі техникалық және конструктивтік сипаттамаларын; өнімнің сапасын бағалау қағидаттары мен әдістерін, өнім сапасының көрсеткіштерін таңдау ерекшелігін; өнімнің сапасы туралы деректерді талдау әдістерін және ақау себептерін іздеу тәсілдерін зерделейді. Әр түрлі өнім түрлерінің сапа көрсеткіштерін есептеу және таңдау дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдер сапасының техникалық реттеу негіздері
Стандарттау, метрология және сәйкестікті бағалауға негізделген техникалық реттеу негіздері оқытылады. Азық-түлік өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды қолдану саласындағы техникалық реттеудің негізгі ұғымдары мен құрамдас элементтері қарастырылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Өсімдік өнімдерін өңдеу технологиясы
Дәнді, майлы тұқымдарды, картопты, қант қызылшасын, көкөністерді, жемістер мен жидектерді сақтау және өңдеу ерекшеліктерін зерттейді. Сақтау және қайта өңдеу нәтижелеріне әсер ететін факторларды, сондай-ақ өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің технологиялық процестерін ұйымдастыру және жүргізу қағидаттарын қарайды. Шикізат сапасы, оны өңдеуге дайындау, негізгі технологиялық процестер, олардың параметрлерінің дайын өнім сапасына әсері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 4
-
Сынау және сынау жабдықтары
Сынақтардың жалпы мәселелерін, сынақ жабдықтарының түрлерін, сынақ процесінің және сынақ жабдықтарының негізгі сипаттамаларын, өлшеу құралдарын сынауды, сертификаттау сынақтарын, сынақ стендтері мен орталықтарын, сынақтарды автоматтандыру мәселелерін, сынақ жабдықтарын аттестаттауды қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Малшаруашылық өнімдерін өңдеу технологиясы
Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеу және сақтау үшін технологиялық схемаларды жасау және пооперациялық Технологиялық нұсқаулықтарды әзірлеу принциптерін зерделейді. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиялары, әртүрлі меншік нысанындағы шаруашылықтарда және мал шаруашылығының өндірістік өнімдерін өткізу ұйымдарында бастапқы қайта өңдеу туралы білімді қалыптастырады. Күнделікті өмірде адамдарға қажет өнімдерге шикізатты өңдеудің ең тиімді әдістерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 4
-
ЕАЭО шеңберінде сәйкестікті растау
Сәйкестікті растаудың теориялық, әдіснамалық және практикалық негіздерін зерделейді, сәйкестікті бағалау саласындағы ұлттық заңнаманы, сәйкестікті растау жүйелері мен схемаларына, сондай-ақ ЕАЭО шеңберінде тиісті халықаралық стандарттарда жазылған сәйкестікті бағалау жөніндегі органдарға қойылатын халықаралық, еуропалық және Ұлттық талаптарды зерделейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
ЕАЭО шеңберінде халықаралық стандарттар
Қолдану нәтижесінде ерікті негізде қабылданған ЕАЭО техникалық регламенті талаптарының сақталуы қамтамасыз етілетін және зерттеулер (сынақтар) мен өлшеулердің қағидалары мен әдістерін, оның ішінде қабылданған ЕАЭО техникалық регламентінің талаптарын қолдану мен орындау және өнімнің сәйкестігін бағалауды (растауды) жүзеге асыру үшін қажетті үлгілерді іріктеу қағидаларын қамтитын Еуразиялық экономикалық одаққа (бұдан әрі - ЕАЭО) мүше мемлекеттердің Мемлекетаралық, ал олар болмаған жағдайда Ұлттық (мемлекеттік) стандарттарының тізбелерін қалыптастыру тәртібін зерделейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Өнімдер мен қызмет көрсетуді сертификаттау және маркалау
Өнімді таңбалау туралы білімді қалыптастырады. ҚР Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесінде қолданылатын сертификатталған өнімді таңбалау, сәйкестік белгісімен таңбалау, сондай-ақ Өнімді таңбалау және сәйкестік белгісімен таңбалау құқығын көрсету тәртібін зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Өнімдерді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
Өнеркәсіптің әртүрлі салаларының өнімдерін сынаудың, бақылаудың және қауіпсіздігінің негізгі ережелері мен бөлімдерін қарайды. Сынау мен бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу әдістерінің негізгі ережелері туралы, сынау нәтижелерін өңдеу, өнеркәсіптің әртүрлі салаларының бұйымдарын зерттеу, анықтау және бақылау сынақтарын жүргізудің әдістемелік және техникалық мәселелері туралы теориялық білімді қалыптастырады. Сынақтарды технологиялық, математикалық, әдістемелік, метрологиялық және ақпараттық қамтамасыз етудің дамуын қазіргі деңгейде зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Аккредиттеу жүйесінің ұйымдастыру негіздері
Өлшем бірлігін және азаматтардың құқықтары мен заңды мүдделерін өлшемдердің дұрыс емес нәтижелерінің теріс салдарларынан қорғауды қарайды. Аккредиттеу саласындағы негізгі нормативтік құжаттарды және олардың ережелерін, аккредиттеуді жүргізу тәртібін зерделейді. Негізгі нормативтік-техникалық және әдістемелік құжаттарды пайдалану, нормативтік құжаттарды әзірлеу дағдыларын қалыптастырады. Аккредиттеу субъектілерінде білімді, аккредиттеуді өткізу рәсімдері мен кезеңдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Пәннің мақсаты-студенттерге жасанды интеллекттің негізгі тұжырымдамаларын, әдістері мен қосымшаларын ұсыну. Пән жасанды интеллектті құру мен қолданудың негізінде жатқан негізгі ұғымдарды, әдістер мен алгоритмдерді зерттеуге бағытталған. Бұл пән бойынша студенттер машиналық оқытудың теориялық негіздерін, нейрондық желілерді, табиғи тілді өңдеу алгоритмдерін және компьютерлік көруді үйренеді. Олар сондай-ақ өмірдің әртүрлі салаларында жасанды интеллектті қолданудың этикалық, әлеуметтік және құқықтық аспектілерімен танысады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Сапа менеджмент жүйесі
Сапа жүйесінің эволюциясын, кәсіпорында сапа жүйесінің технологиясы мен әзірленуі мен енгізілуін, сапа жүйесін ақпараттық қамтамасыз етуді, МС ИСО 9000 бойынша сапа менеджменті жүйесін құру принциптерін, сапа жүйесі мен өндірісті Растауды жүргізу ережелерін зерделейді; Кәсіпорындағы қолданыстағы сапа жүйесін бағалау және талдау, сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ішкі аудитті жоспарлау, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу, сапа менеджменті жүйесін жақсарту дағдыларын дамытады. Кәсіпорында қолданылатын стандарттар мен басқа да нормативтік құжаттарды жүйелі тексеруді жүзеге асыру; кәсіпорын бөлімшелерінің стандарттау жөніндегі жұмыстарды орындауын бақылау дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Сертификаттау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу
Аккредиттеудің негізгі ұғымдарын, мақсаттары мен қағидаттарын, аккредиттеудің негізгі кезеңдерін, Қазақстандағы мемлекеттік аккредиттеу жүйесін, сертификаттау жөніндегі органдардың функциялары мен міндеттерін, сертификаттау жөніндегі органдарға және сынақ зертханаларына қойылатын жалпы талаптарды, сертификаттау жөніндегі органдар мен сынақ зертханаларын аккредиттеуді, аккредиттеу жөніндегі органның және сарапшы-аудиторлардың құқықтары мен міндеттерін, аккредиттеу жөніндегі халықаралық ұйымдарды зерделейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Сапа менеджментінің интеграцияланған жүйелерін әзірлеу және енгізу
ИСО 9000, 14000, 22000, 27000, 45001 және т.б. сериялы халықаралық стандарттардың негіздерін, біріктірілген менеджмент жүйесін, кәсіпорында біріктірілген менеджмент жүйесін әзірлеу және енгізу технологиясын зерделейді. Кәсіпорында менеджменттің интеграцияланған жүйесін бағалау және талдау, менеджменттің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу, түзету және алдын алу іс-әрекеттерін жүргізу дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және ұйымдастыру
Онда ғылыми зерттеулердің жіктелуі, ғылыми зерттеулердегі жүйелік тәсіл мен құрылым туралы білім бар. Ғылыми зерттеу әдістерін, зерттеу бағдарламаларын, зерттеу тақырыбын таңдауды зерттейді. Ғылыми-зерттеу жұмысын жоспарлау және ұйымдастыру, эксперименттік деректерді өңдеу, ғылыми-зерттеу жұмысының нәтижелерін дұрыс ресімдеу, зияткерлік меншікті ресімдеу және қорғау дағдыларын дамытады. Тәуелсіз шығармашылық ойлауды қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Денсаулықты сақтау және еңбек қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері
ISO 45000 халықаралық стандарттарға негізделген еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау менеджменті қағидаларын, еңбекті қорғау және еңбекті қорғауды басқару жүйелерін әзірлеу және енгізу бойынша теориялық және практикалық мәселелерді талқылайды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Өнімнің сапасын бақылау процесін оның өмірлік циклінің кезеңдерінде қарастырады. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық құрылымын және нормативтік базаны зерделейді. Өндірістегі өлшеу құралдарына метрологиялық қызмет көрсетуді ұйымдастыруды және қамтамасыз етуді сипаттайды. Өндірістің технологиялық процестерінің сапасы, өлшеу және бақылау операцияларының дайын өнімді қабылдау және өндіру процесінде орындалатын сапа туралы білімді қалыптастырады. Ұйымда немесе кәсіпорында өлшеу техникасы құралдарын метрологиялық есепке алуды, калибрлеуді және салыстырып тексеруді ұйымдастыру, жүргізілетін өлшеулердің талап етілетін дәлдігі мен сапасын қамтамасыз ету білімін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Сапа аудиті
Студенттерде аудит мәнмәтінінде ISO стандарттарының талаптарын түсіндіру білігін қалыптастыруға; процесті сәйкестендіруге, оның шекараларын және өзара іс-қимыл жасайтын процестерді анықтауға; сәйкессіздіктерді тұжырымдау және жіктеуге, СМЖ жетілдіру үшін мүмкіндіктерді анықтауға; түзету іс-шараларының нәтижелілігін өлшеуге; аудиторлық қызметтің арнайы терминологиясын иеленуге; ISO 9001 сәйкес аудиттерді ұйымдастыру, жоспарлау және жүргізу, аудит нәтижелері туралы есептер жасау дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Студенттерде сапа менеджменті жүйелерінің ішкі аудиттерін қорытындылау дағдыларын қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Экологиялық сертификаттау
Өнімнің, қызметтің, объектінің қойылатын экологиялық талаптарға сәйкестігін растау рәсімдерін қарайды. ЕО сертификаттары, отандық экологиялық сертификат және Еуро сертификаты сияқты экологиялық сертификаттың өтуі мен тіркелуін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Лицензиялау және тұтынушылардың құқықтарын қорғау
Тұтынушылардың құқықтарын қорғау және лицензиялау бойынша нормативтік құжаттарды практикада қолдану; тұтынушылардың құқықтарын қорғау және лицензиялау үшін бастапқы деректерді жинау және өңдеу дағдыларын қалыптастырады. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заңнаманы қолдану практикасын зерделейді, заңды санаттарды тұжырымдау мен ажырату және заңдарды дұрыс қолдану дағдыларын дамытады. Тұтынушы, тұтынушының негізгі құқықтары, тауарларды сату кезінде тұтынушылардың құқықтарын қорғаудың құқықтық негіздері және тауарлар мен қызметтерді жарнамалаудың құқықтық мәселелері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 6
-
Сапа жүйелерін сертификаттау
Сапа менеджменті жүйесін сертификаттаудың негізгі кезеңдерін, сертификат алу шарттарын және сертификатты алуға бағытталған сертификаттау органы мен сертификатталатын ұйымның іс-әрекеттерін қарастырады. Сәйкестікті растау рәсімдерін зерделейді, ол арқылы дайындаушы мен тұтынушыға тәуелді емес ұйым сапа жүйесінің таңдалған модельдің белгіленген талаптарына сәйкес келетінін жазбаша нысанда куәландырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Өнімнің, жұмыстар мен қызметтердің сапасын реттейтін негізгі нормативтік құжаттарды пайдалану; стандарттарды талдау; өнімдер мен қызметтердің сапасы мен техникалық деңгейіне сараптамалық бағалау жүргізу
- Халықаралық және өңірлік стандарттарды, сондай-ақ аккредиттеу, мемлекеттік бақылау, аудит және қадағалау саласындағы нормативтік құжаттарды талдау
- Сертификатталған өнімнің сертификаттау және сапа ережелерінің сақталуын бақылау және қадағалау, өнімнің сапа деңгейін бағалау үшін сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын таңдауды негіздеу, өнімнің, қызметтердің, процестердің және сапа менеджменті жүйелерінің сапа деңгейін бағалау әдістерін таңдау саласында құзыретті болу
- Кәсіби қызметте жаратылыстану және инженерлік пәндер саласындағы базалық білімді қолдану
- Қазақстан Республикасының Мемлекеттік Сертификаттау жүйесінің негізгі ережелеріне, сәйкестікті растау схемалары мен жүйелеріне, сәйкестікті растауды жүзеге асыру шарттарына, сәйкестікті растау ережелері мен тәртібіне талдау жүргізу
- Сынақтарды жоспарлау және жүргізу; сынақтардан алынған нәтижелерді өңдеу және талдау; сынақ нәтижелері бойынша бұйымдардың сапасы туралы шешімдер қабылдау; өнімдер мен қызметтерді сәйкестендіру және бұрмалануын анықтау қабілетіне ие болу
- Кәсіпорындардың сапа менеджменті жүйесінің өзін-өзі бағалауын ұйымдастыру; Сапа менеджменті жүйесін тексеру кезінде сәйкессіздіктерді анықтау
- Стандарттау, сертификаттау және метрология саласында кәсіби қызмет шеңберінде және білім алуды жалғастыруда жаңа білім алу және жобалау-зерттеу жұмыстарын жүзеге асыру дағдыларын меңгеру
- Стандарттау жөніндегі құжаттарды әзірлеу; нормативтік-техникалық құжаттаманың әзірленген жобалары мен бағдарламаларын іске асыру; белгіленген талаптардың, қолданыстағы нормалардың, ережелер мен стандарттардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру
- Сапа жүйелері мен өндірістерге сертификаттау жүргізу, аккредиттеу және лицензиялау жөніндегі нормативтік құжаттарды іс жүзінде қолдану
- Қолданыстағы стандарттарды және стандарттау, сертификаттау және метрология жөніндегі басқа да құжаттарды бағалау
- Құқықтық, экономикалық, іскерлік, өндірістік, экологиялық, мәдиниеттік ортадағы және сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясаттағы әлеуметтік маңызды құбылыстар мен процестерді түсінудің зерттеу әдістері мен инновациялық тәсілдерін бағалау және қолдануда қабілетті болу.
Ұқсас БББ
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалары бойынша)
Қызылорда "Болашақ" университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Әбілқас Сағынов атындағы Қарағанды техникалық университеті (ҚМТУ)
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті