6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Стандарттау, өнімнің, процестердің, қызметтердің және сапа жүйелерінің сәйкестігін растау саласындағы техникалық реттеу мақсаттары мен принциптерін іске асыру үшін кәсіби және әлеуметтік құзыреттеріне, қазіргі заманғы ақпараттық, жоғары технологиялармен жұмыс істеу дағдыларына ие бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Құқық негіздері және антикоррупциялық мәдениет
Пәннің мақсаты-негізгі құқықтық ұғымдарды , қағидаттар мен нормаларды, азаматтардың құқықтарын қорғау тетіктерін зерделеу, сондай-ақ құқық бұзушылықтардың алдын алу мақсатында қоғамда сыбайлас жемқорлыққа қарсы сананы қалыптастыру. Курс заңнаманы талдауды, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес тетігін және этикалық стандарттарды қамтиды. Құқықтық сауаттылықты дамытуға және әрбір азаматтың құқықтық тәртіп пен әділеттілікті сақтаудағы рөлін түсінуге баса назар аударылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
Бұл курстың мақсаты-студенттердің математика саласында іргелі білім алуы болып табылады. Курс білім алушыларда математикалық ойлаудың жеткілікті жоғары мәдениетін қалыптастыруға және мәселелерді шешуге шығармашылық тұрғыдан қарау қабілеттерін дамытуға бағытталған. Жоғары математиканың іргелі негіздерін (аналитикалық геометрия, сызықтық алгебра элементтері, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер) зерттеумен қатар курста кәсіби мамандану саласындағы өндірістік есептерді шешуге математиканың әртүрлі қосымшаларын қарастыру күтіледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Бұл негізгі экономикалық принциптерді, нарықтық тетіктерді, меншік нысандарын және экономикалық қызмет заңдылықтарын зерттейтін пән. Курс сұраныспен ұсыныстың, бәсекелестіктің, салық салудың, қаржыландырудың, инвестициялаудың және бизнесті жоспарлаудың негізгі аспектілерін қамтиды. Кәсіпкерлік ойлауды дамытуға, тәуекелдерді талдауға және бизнесті басқару стратегияларына ерекше назар аударылады. Бұл пәнді оқу бизнес жүргізудің, экономикалық негізделген шешімдер қабылдаудың практикалық дағдыларын қалыптастыруға көмектеседі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика
Аталған пәнді оқу барысында студенттер физиканың барлық бөлімдерінің негізгі заңдарымен, тұжырымдарымен оқып танысады. Физика эксперименттік ғылым саласы болғандықтан теория мен практиканың, эксперименттердің біртұтастығына студенттер зертханалық жұмыстар мен есептер шығару арқылы көз жеткізеді. Физика техникалық мамандықтардың негізі болып табылатындақтан, студенттер пән бойынша алған алған білімдерін болашақта өз мамандықтарының кез келген саласында қолдана алуға мүмкіндіктер жасалады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пәнің мақсаты- білім алушылардың жеке қаржысын басқарудағы негізгі білімдері мен практикалық дағдыларын дамытуға бағытталған. Курс негізгі экономикалық түсініктерді, ұтымды бюджеттеу, инвестициялау, жинақтау және қаржылық тәуекелдерден қорғау принциптерін қамтиды. Несиелеу, инвестициялау, қаржылық қызмет көрсету мәселелеріне ерекше көңіл бөлінеді. Бұл курсты аяқтау білім алушыларға негізделген қаржылық шешімдер қабылдауға, қарыз тұзақтарынан, қаржылық пирамидалардан аулақ болуға және өз қаражаттарын тиімді басқаруға көмектеседі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инклюзивті қоғам құндылықтарын қалыптастыру
Пән студенттердің инклюзия құндылықтарын, әртүрлілікке құрметпен қарау, мүмкіндіктер мен білім алуға қолжетімділікте теңдік қағидаларын түсінуін дамытуға бағытталған. Курсты оқу барысында білім алушылар инклюзивті тәжірибе қағидаттарын меңгеріп, инклюзияның құқықтық және этикалық аспектілерін талдайды, сондай-ақ мультимәдениетті және инклюзивті ортада тиімді өзара іс-қимыл жасау дағдыларын қалыптастырады. Бағдарлама әлеуметтік жауапкершілік пен төзімділікті негізгі кәсіби құзыреттер ретінде дамытуға ықпал етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Бұл пән өмірдің әртүрлі салаларында қауіпсіздік негіздерін оқытуға, сондай-ақ адамның табиғатпен өзара әрекеттесуін зерттеуге бағытталған. Ол қоршаған ортаны қорғау мәселелерін қамтиды және жаһандық экологиялық және әлеуметтік қиындықтарды шешу үшін стратегияларды бағалау мен әзірлеу дағдыларын қамтиды. Курстың аясында су ресурстарының, ауа сапасының, жердің деградациясының, азық-түлік қауіпсіздігінің, сондай-ақ адам әрекетімен туындаған табиғи және техногендік апаттардың қауіпсіздігі мәселелері қарастырылады және олардан қорғау әдістері тұрақты даму мақсаттары контекстінде талқыланады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мамандыққа кіріспе
Пән білім алушыларды стандарттау және сертификаттау негіздерімен, олардың өнімдер мен қызметтердің сапасы және қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі маңыздылығымен, сонымен бірге стандарттарды әзірлеу мен енгізудің негізгі принциптерімен, оған қоса ұлттық және халықаралық деңгейде сертификаттау рәсімдерімен және осы процестердің өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттырудағы және заң талаптарының сақталуындағы, сол сияқты тұтынушылардың мүдделерін қорғаудағы рөлімен таныстырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өлшемдердің жалпы теориясы
Пән өлшемдердің жалпы теориясының негізгі ұғымдарын, өлшеу мақсаттарын, өлшеу әдістерін, бір реттік өлшеу, бірнеше өлшемді өлшеу, өлшемдердің сапасы, өлшемнің негізгі теңдеуі, өлшем шкалалары, физикалық шкалалар, өлшеу қателіктері, олардың пайда болу көздері, қателіктердің жіктелуі, өлшеу нәтижелері, әдістемелік, аспаптық, кездейсоқ өлшеу қателіктерін қамтиды. Пән нәтижелердің сенімділігін, оларды түсіндіру мен ғылыми зерттеулерде, өндірісте және басқа салаларда қолдануды қамтамасыз ету үшін қажетті білімді береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыс өнімдерінің сапасын статистикалық талдау
Пән статистикалық құралдарды пайдалана отырып, құрылыс материалдары мен конструкцияларының сапасын бағалау және бақылау үшін қолданылатын әдістер мен тәсілдерді қамтиды, курс құрылыс объектілерін жобалау, өндіру және пайдалану процесінде қолданылатын статистикалық әдістерді зерттеуге бағытталған, студенттер статистика негіздерімен, деректерді талдау және бақылау диаграммасы, дисперсияны талдау, іріктеу және сенімділікті бағалау сияқты сапаны бақылау әдістерімен танысады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Абай әлемі
Пән тарихи фактілерді, Абай Құнанбайұлы, Шәкәрім Құдайбердіұлы шығармаларының идеялық-эстетикалық құндылықтарды қалыптастыратын философиялық-көркемдік негіздерін игерте отыра, студенттің өз пікірін айта білу, практикалық дағдыларды және адамгершілік, адалдық, көркем мінез сияқты адами қасиеттерді қабылдауды меңгертеді. Қазақ әдебиеті қаламгерлерінің данышпандық қырлары мен М.Әуезовтің Абай мұрасын зерттеу, насихаттаудағы рөлін, шығармаларының тарих, әдебиет, ғылым үшін маңызын айқындайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тағам өнімдерін сертификаттау
Пән тамақ өнімдерінің белгіленген стандарттар, қауіпсіздік, сапа, заңнамалық талаптарға сәйкестігін растауға байланысты процестерді қамтиды, курс сәйкестікті растаудың ұйымдастырушылық құрылымын зерттеуге бағытталған, білім алушылар ерікті, міндетті сертификаттау сияқты әртүрлі сертификаттау жүйелерімен танысады, сондай-ақ өнімдер мен қызметтердің сәйкестігін растау тәртібін, өнімдер мен қызметтерді сертификаттау схемаларын зерттейді, шығарылған елдің сертификаттарын алу рәсімінің тәртібін, шетелдік өнімнің сәйкестігін растау, сәйкестік туралы Декларацияны қабылдау тәртібін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау және құрылыс материалдарының сапасын бақылау
Пән құрылыс материалдары саласындағы стандарттарды, техникалық шарттар мен нормативтерді әзірлеу мен қолданудың теориялық, практикалық аспектілерін қамтиды, курс шеңберінде құрылыс материалдарының сапасы мен қауіпсіздігін бағалау әдістері, олардың заңнама мен жобалау құжаттамасының талаптарына сәйкестігі зерделенеді, зертханалық сынақтарға, өндірістік процестерді бақылауға және материалдардың беріктігі мен сенімділігін қамтамасыз ету үшін заманауи технологияларды қолдануға ерекше назар аударылады, сонымен қатар сертификаттау және аккредиттеу процедуралары да қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс өнімдерінің қауіпсіздігі мен экологиялық тазалығын сертификаттау
Пән құрылыс материалдары, конструкцияларының қауіпсіздік стандарттарына, экологиялық талаптарға сәйкестігін растау мақсатында сертификаттау процестерін зерттеуге бағытталған, студенттер құрылыс материалдарының қауіпсіздігі, қоршаған ортаға зиянсыздығын реттейтін ұлттық, халықаралық стандарттармен, , құрылыс нормалары, стандарттарының сақталуын бақылауды, қоршаған ортаға қойылатын талаптарды, қоршаған ортаға әсерді азайтуды қоса алғанда, сертификаттау процедураларымен танысады, тәуекелдерді бағалау процестері, өнімді сынау, сапа аудиті, экологиялық қауіпсіздік стандарттарына сәйкес сертификаттау қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін стандарттау
Пән тамақ өнімдерінің сапа және қауіпсіздік стандарттарын әзірлеу, енгізу және бақылау принциптері мен әдістерін қамтиды, курс тамақ өнімдерін өндіруді, өңдеуді, орауды және сақтауды реттейтін халықаралық және ұлттық ережелерді қамтиды, сондай-ақ сертификаттау процестері, зертханалық сынақтар және өнімнің белгіленген талаптарға сәйкестігін бағалау әдістері талқыланады, өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапа мен қауіпсіздікті қамтамасыз етуге басты назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мамандық бойынша ҒЗЖ
Пән таңдаған мамандық шеңберінде ғылыми зерттеулер жүргізу дағдыларын дамытуға бағытталған, студенттер ғылыми ақпаратты іздеу, талдау және өңдеу, гипотеза құру, тапсырмалар қою және ғылыми жобалар жасау әдістерін меңгереді, эксперименттер жүргізудің, деректерді талдаудың, ғылыми баяндамалар мен жарияланымдарды дайындаудың заманауи тәсілдерін зерттейді, ғылыми жетекшінің жетекшілігімен студенттің кәсіби қызмет саласындағы өзекті мәселелерді шешуге бағытталған өзіндік жұмысына басты назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Квалиметрия
Пән өнімдер мен қызметтердің сапасын сандық бағалаудың әдістерін, принциптерін зерттейді, студенттер өнеркәсіптік өнімдердің жіктелуін, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын, квалиметрияның негізгі әдістерін, біліктілік, шектеуші, бағалау көрсеткіштерін, квалиметриялық шкалаларды, сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеудің негізгі ережелерін, өнімнің сапасын бағалаудың негізгі ережелерін, өнімнің сапасын бағалаудың әр түрлі жағдайларын ескере отырып, білім деңгейін меңгереді, алынған білім әртүрлі салалардағы процестерді оңтайландыру және сапаны жақсарту үшін пайдалы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімінің сапасын басқаруды бағалаудың статистикалық әдістері
Пән тамақ өнеркәсібінде сапаны бағалау және бақылау үшін қолданылатын статистикалық талдаудың әдістері мен құралдарын зерттеуге бағытталған, студенттер статистика негіздерімен, сонымен қатар өндірістің барлық кезеңдерінде тұрақтылықты қамтамасыз етуге және азық-түлік өнімдерінің сапасын жақсартуға көмектесетін әдістермен танысады, статистикалық процестерді бақылаудың, өзгермелілігін бағалаудың және өнім сапасын жақсарту мақсатында өндірістік процестерді оңтайландыру әдістерінің әртүрлі тәсілдері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық және өңірлік метрологиялық ұйымдар
Пән өлшем стандарттарын әзірлеумен және енгізумен айналысатын халықаралық және өңірлік ұйымдардың құрылымын, функциялары мен қызметін зерттеуге және жаһандық және өңірлік деңгейде өлшемдердің дәлдігін қамтамасыз етуге бағытталған, курс Халықаралық метрология ұйымы (OIML), Халықаралық өлшемдер мен таразылар бюросы (BIPM) сияқты негізгі халықаралық метрологиялық ұйымдарды, сондай-ақ Еуропалық метрология одағы (EURAMET) және басқа да өңірлік метрологиялық бірлестіктерді қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдеріне арналған ыдыстар мен қаптамалардың заманауи түрлері
Пән азық-түлікті сақтау, тасымалдау және қорғау үшін қолданылатын қаптама материалдары мен технологияларын зерттейді, студенттер пластик, шыны, металл және картон сияқты қаптаманың әртүрлі түрлерімен, сондай-ақ биоыдырайтын материалдар мен белсенді қаптама сияқты инновациялық әдістермен танысады, сонымен бірге курста қаптаманың қауіпсіздік, гигиеналық және экологиялық талаптары, сондай-ақ оның азық-түлік сапасы мен сақтау мерзіміне әсері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Заманауи құрылымдық және орау материалдары
Пән құрылыс пен қаптама саласында қолданылатын жаңа әрі инновациялық материалдарды зерттейді, студенттер әртүрлі конструкциялық материалдардың (бетон, болат, композиттер) және қаптама шешімдерінің (пластик, қағаз, металдар) сипаттамаларымен, қасиеттерімен және қолданылуымен танысады, курс материалдардың тұрақтылығы, беріктігі және экологиялық қауіпсіздігіне талдау жасауды, сондай-ақ олардың өнімнің пайдалану сапасына және ұзақ мерзімділігіне әсерін қарастырады, алынған білім құрылыс пен қаптама саласында тиімді шешімдер әзірлеу үшін маңызды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы
Пән тағам өнімдерін өндіру технологиясы туралы ғылымның пайда болу және даму тарихын, жалпы сипаттамасын, жіктелуін, азық-түлік шикізатының құрамын, шикізатты дайын өнімге өңдеу процестерін, оның ішінде өндіріс кезеңдері, сақтау және орау, студенттер тамақ өнеркәсібінде қолданылатын заманауи әдістер мен технологиялармен, сондай-ақ өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптармен танысады, курс гигиена, санитария мәселелерін, сондай-ақ азық-түлік өнімдерін өндіруді реттейтін стандарттар мен нормативтерді қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімді кодтау негіздері
Пән тауарларды сәйкестендіру және есепке алу үшін кодтарды беру принциптері мен әдістерін қамтиды, студенттер штрих-кодтар және QR кодтары сияқты халықаралық кодтау жүйелерін, сондай-ақ тауарларды жіктеуге қатысты стандарттарды зерттейді, курс өнімдердің деректер базасымен жұмыс істеу негіздерін, логистика мен сауданы жеңілдету үшін кодтарды пайдалануды қамтиды, курста алынған білім өнімдерді басқару және олардың айналымын тиімді қамтамасыз ету үшін маңызды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Халықаралық стандарттау және сертификаттау
Пән халықаралық стандарттау мен өнімдер мен процестерді сертификаттауға байланысты принциптерді, процедуралар мен тәжірибелерді зерттеуге бағытталған, курс сапа, қауіпсіздік, экологиялық тұрақтылық және басқа да маңызды аспектілерді реттейтін негізгі халықаралық ұйымдар мен жүйелерді қамтиды, студенттер стандарттау және сертификаттау тұжырымдамаларымен, сондай-ақ халықаралық стандарттардың (мысалы, ISO, IEC, ILAC) жаһандық экономикада рөлімен, халықаралық стандарттаудың негізгі кезеңдері мен даму перспективаларымен танысады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыс материалдарының технологиясы
Пән құрылыс жұмыстарын жүргізудің технологиялық жобалау принциптерін, жеке жұмыстар түрлерін орындау үшін технологиялық карталардың құрамын, мақсаттарын, жер жұмыстарының технологиясын, қадалар орнату құрылымдарын, заманауи қалып түрлерінің конструктивтік ерекшеліктерін, бетон қоспасын тасымалдау, төсеу, тығыздау, құрылыс конструкцияларын монтаждау технологиясын, тас қалау технологиясын, қорғаныс жабынының құрылымын жасау технологиясын, әрлеу жабынының құрылымын жасау технологиясын, цемент өндірісінің технологиясын, керамикалық өндіріс технологиясын, силикатты өндіріс технологиясын зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Халықаралық және өңірлік стандарттау
Пән халықаралық және өңірлік деңгейлерде стандарттарды әзірлеу және қолдану процестерін зерттеуге арналған, курс стандарттарды қалыптастыру принциптері мен тетіктерін, сондай-ақ олардың экономикаға, өндіріске және халықаралық саудаға әсерін қамтиды, студенттер Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымы (ISO), Халықаралық электротехникалық комиссия (IEC) сияқты негізгі халықаралық ұйымдармен, сонымен бірге Еуропалық стандарттау комитеті (CEN), Еуропалық электротехникалық стандарттау комитеті (CENELEC) және басқа өңірлік стандарттау ұйымдарымен танысады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін сақтаудың заманауи технологиялары
Пән тамақ өнімдерінің сақтау мерзімін ұзарту және сапасын сақтау үшін қолданылатын әдістер мен технологияларды зерттейді, студенттер мұздату мен кептіру, консервілеу және зарарсыздандыру сияқты әртүрлі әдістермен, сондай-ақ белсенді және интеллектуалды орауды қоса алғанда, жаңа технологиялармен танысады, сонымен қатар қауіпсіздік, санитария және әртүрлі технологиялардың өнімнің тағамдық қасиеттері мен қауіпсіздігіне әсері мәселелерін қамтиды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін сараптау
Пән тағам өнімдерін сараптау туралы мәліметтерді, мақсаттар, міндеттер, түрлері, әдістері мен тәсілдерін зерттейді, студенттер зертханалық зерттеулердің әдістерімен танысады, олар өнімнің құрамын, қасиеттерін және ықтимал ластануын анықтауға бағытталған, сараптама жүргізу тәртібімен, қауіпсіздік нормалары мен санитарлық талаптармен танысады, пәнді оқу барысында алынған білімдер өнімді заңнамалық және экологиялық стандарттарға сәйкестігін тексеруге, сондай-ақ тұтынушылардың денсаулығын қорғауға көмектеседі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс материалдарын сақтауды ұйымдастырудың заманауи әдістері
Пән құрылыс материалдарын сақтауды ұйымдастырудың заманауи әдістерін зерттейді, олар қоймаларды басқарудың автоматтандырылған жүйелерін пайдалануды, материалдарды қадағалаудың RFID технологияларын интеграциялауды, сонымен қатар Lean қағидаттарын қолдана отырып қойма процестерін оңтайландыруды қамтиды, сонымен бірге материалдарды сыртқы факторлардан қорғауды қамтамасыз ету, логистикалық тиімділікті арттыру және жоғалтуларды болдырмау үшін дұрыс орау және есеп жүйесін ұйымдастыру маңызды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі нормативтік құжаттар жүйелері
Пән тағам өнімдерінің өндірісі мен қауіпсіздігін реттейтін нормативтік-құқықтық актілерді зерттейді, студенттер ұлттық және халықаралық стандарттармен, техникалық регламенттермен, сондай-ақ сертификаттау және лицензиялау үдерістерімен танысады, курс өнім сапасына, қауіпсіздігіне, таңбалауына және қаптамасына қойылатын талаптарды, сондай-ақ нормативтік құжаттарды әзірлеу мен бақылаудағы мемлекеттік және жеке ұйымдардың рөлін қамтиды, бұл білімдер стандарттарды сақтау және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін қажет.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрология
Пән метрологияның ұйымдастырушылық, ғылыми, әдістемелік негіздерін, метрологиялық қызметтің құқықтық негіздерін зерттейді, студенттер өлшем құралдарының жұмыс істеу принциптерімен, өлшем эталондарымен, калибрлеу әдістерімен, дәлдікті бақылаумен танысады, курс әртүрлі салалардағы өлшемдердің теориясы мен тәжірибесін, соның ішінде өлшеу қателіктерін, өлшем бірліктерін және оларды түрлендіру жүйелерін қамтиды; пән бойынша алынған білім ғылыми зерттеулерде, өндірісте және басқа салаларда деректердің дәлдігі мен сенімділігін қамтамасыз ету үшін қажет.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыстағы гигиеналық талаптар және санитарлық нормалар
Пән құрылыс пен ғимараттарды пайдалану кезеңдерінің барлық сатыларында адамдардың қауіпсіздігі мен денсаулығын қамтамасыз ету негіздерін зерттейді, ол нысандарды орналастыруды, жарықтандыру, желдету, шудың, дірілдің, микроклиматтың параметрлерін реттейді, нормалар тұрғын, өндірістік, қоғамдық ғимараттарға қолданылады, үй-жайлардың минималды өлшемдері мен санитарлық-тұрмыстық жағдайларын белгілейді, осы талаптардың сақталуы қоршаған орта мен құрылыс материалдарының адамға теріс әсерін болдырмай, жайлы әрі қауіпсіз өмір сүру, еңбек жағдайын қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыстағы нормативтік құжаттар жүйелері
Пән жобалау, құрылыс және нысандарды пайдалану үдерістерін реттейтін стандарттар кешенін, техникалық регламенттер мен нормативтік актілерді зерттейді, студенттер қауіпсіздік, сапа, экологиялық талаптар және құрылыс материалдары мен конструкциялардың тұрақтылығына қатысты негізгі құжаттармен танысады, курс сондай-ақ нормативтік талаптардың сақталуын бақылау және сертификаттау рәсімдерін қамтиды, бұл құрылыс жобаларының қауіпсіздігін, ұзақ мерзімділігін және тиімділігін қамтамасыз етуге ықпал етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі гигиеналық талаптар және санитарлық нормалар
Пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін, сапасын қамтамасыз ету негіздерін зерттейді, олар технологиялық процестің барлық кезеңдерін қамтиды: шикізат, дайын өнімді қабылдау, сақтау, өңдеу, орау, тасымалдау, дезинфекциялауға, зиянкестермен күресуге, микробиологиялық қауіпсіздікке ерекше назар аударылады, осы нормаларды сақтау тамақтан уланудың, жұқпалы аурулардың алдын алуға, тұтынушылардың денсаулығына кепілдік беруге мүмкіндік береді, кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін арттыруға, халықаралық стандарттарға сәйкес келуге ықпал етеді (мысалы, HACCP, ISO 22000).
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс материалдарын сараптау
Пән құрылыс материалдарының сапасын, орнатылған стандарттарға сәйкестігін бағалау әдістерін зерттейді, студенттер материалдардың физикалық, химиялық, механикалық қасиеттерін анықтауға бағытталған зертханалық сынақтардың әртүрлі әдістерімен танысады, курс материалдардың беріктігі, ұзақ мерзімділігі және қауіпсіздігін тексеру процестерін, сондай-ақ олардың ғимараттар мен құрылыс нысандарының пайдалану сипаттамаларына әсерін қамтиды, пәнді оқу барысында алынған білімдер құрылыс нысандарының сапасын қамтамасыз ету және нормативтік талаптарды сақтау үшін маңызды болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін талдау
Пән өнімнің құрамын, сапасы мен қауіпсіздігін анықтауға бағытталған химиялық, физика-химиялық және микробиологиялық зерттеулерді қамтитын тағамды талдау әдістерін зерттейді, зиянды заттарды, қоспалар мен ластаушы заттарды анықтау үшін спектроскопия, хроматография, титрлеу және микробиологиялық сынақтар әдістері қолданылады, бұл әдістер нарықтағы тағам өнімдерінің қауіпсіздігіне кепілдік беретін стандарттардың сақталуын бақылауды және тұтынушылардың денсаулығын қорғауды қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапаны басқару
Пән өнімдердің немесе қызметтердің белгіленген стандарттар мен талаптарға сәйкестігін қамтамасыз етуге бағытталған шаралар кешенін зерттеуге бағытталған, олар жоспарлауды, бақылауды, процестер мен жұмыс әдістерін жетілдіруді, сондай-ақ сапа менеджменті жүйелерін пайдалануды қамтиды, бұл шаралар кешенінің мақсаты тұтынушылардың қажеттіліктерін қанағаттандыру, өндірістік процестерді үздіксіз жетілдіру және оңтайландыру арқылы тиімділікті арттыру және шығындарды азайту болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісін сынау және технохимиялық бақылау
Пән қауіпсіздік пен стандарттарға сәйкестігін қамтамасыз ету мақсатында шикізаттың, аралық және дайын өнімнің сапасын талдауды қамтитын тамақ өнімдерін сынауды және технохимиялық бақылауды зерттейді, сонымен бірге оған зиянды заттарды анықтауға, стандарттарға сәйкестігіне және өнім сапасын жақсартуға бағытталған химиялық, микробиологиялық және физика-химиялық зерттеулер кіреді, бұл тұтынушылардың денсаулығын сақтауға және өнім сапасын жоғарылатуға көмектеседі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физикалық-техникалық өлшемдердің метрологиялық негіздері
Пән физикалық шамаларды өлшеудің теориялық және практикалық аспектілерін, олардың дәлдігі мен бірлігін қамтамасыз ету әдістерін зерттейді, мемлекеттік стандарттарға, тексеру әдістеріне, калибрлеуге, өлшеу қателіктерін талдауға, өлшеу жүйелерін метрологиялық қамтамасыз етуге, принциптер мен әдістерге ерекше назар аударылады, ғылым мен техниканың әртүрлі салаларындағы өлшеулер, заманауи өлшеу құралдарын пайдалану, өлшеу құралдарын стандарттау және сертификаттау, сондай-ақ өнім сапасын бақылау мен инновациялық технологиялардағы метрологияның рөлі қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыс материалдарын талдау әдістері
Пән құрылыс материалдарын талдау әдістерін зерттейді, оған физика-механикалық, химиялық және физика-химиялық зерттеулер кіреді, физика-механикалық сынақтар материалдардың беріктігін, қаттылығын және серпімділігін бағалайды, химиялық әдістер құрамын және қоспалардың бар-жоғын анықтайды, физика-химиялық зерттеулер, мысалы, инфрақызыл спектроскопия және рентгендік құрылымдық талдау, материалдардың молекулалық құрылымын және фазалық құрамын зерттеуге мүмкіндік береді, олардың құрылыс стандарттары мен талаптарына сәйкестігін қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Пән өндірістік үдерістің барлық кезеңдерінде өлшемдердің бірлігі мен дәлдігін қамтамасыз ету принциптері, әдістері, құралдарын зерттейді, ерекше назар стандарттарға, өлшеу құралдарын калибрлеу мен тексеруге, өлшеу үдерістерін басқаруға және өнім сапасын бақылауға аударылады, сондай-ақ метрологиялық бақылау, сынақ зертханаларын аттестаттау, өлшеу жүйелерін сертификаттау, қателіктерді талдау мәселелері және метрологияның өнімнің бәсекеге қабілеттілігін, технологиялық үдерістердің сенімділігін қамтамасыз етудегі және халықаралық стандарттар талаптарын сақтаудағы рөлі қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылымдық құрылыс материалдарын сынау
Пән құрылыс материалдарын сынау жүргізуді зерттейді, бұл сынақтар бетон, металл, ағаш және кірпіш сияқты әртүрлі материалдардың беріктігін, төзімділігін және сыртқы әсерлерге тұрақтылығын талдауды қамтиды, мұндай сынақтар материалдардың құрылыс нормалары мен стандарттарына сәйкестігін қамтамасыз етіп, құрылымдардың қауіпсіздігі мен сенімділігін кепілдендіреді, сынақ нәтижелері нақты пайдалану жағдайларына қолайлы материалдарды таңдауға және құрылыс сапасын арттыруға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллектпен патенттік талдау
Пән патенттік деректерді өңдеу және талдау үшін машиналық оқыту алгоритмдерін пайдалануды қамтитын жасанды интеллект арқылы патенттік талдауды зерттеуге бағытталған, бұл жаңалық, патенттік трендтер туралы ақпаратты тиімді алуға, бәсекелестерді талдауға және технологиялық тенденцияларды болжауға мүмкіндік береді, жасанды интеллект негізгі патенттерді іздеу, жіктеу және анықтау процесін жылдамдатады, бұл дәлдікті және патенттік зерттеулердің тиімділігін айтарлықтай жақсартады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құрылыста жасанды интеллектпен лицензиялау
Пән құрылыс лицензияларын алу және басқару процесін автоматтандыруды көздейтін жасанды интеллект арқылы құрылысты лицензиялауды зерттейді, жасанды интеллект құжаттарды талдауды тездетуге, ықтимал бұзушылықтарды анықтауға, жұмыс уақытын болжауға және сапаны бақылауды жақсартуға мүмкіндік береді, машиналық оқыту технологиялары құрылыс саласындағы стандарттар мен ережелерге сәйкестікті қатаң тексеруге көмектеседі, бұл құрылыс саласындағы қауіпсіздік пен нормалардың жоғарылауына ықпал етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпорындарда интегрирленген жүйелерді әзірлеу және енгізу
Пән сапаны, экологияны, еңбекті қорғауды, энергия менеджментін және басқа аспектілерді қамтитын бірлескен басқару жүйелерін жобалау, енгізу және қолдау принциптерін зерттейді, мақсаты-басқарудың кешенді тәсілі, процестерді оңтайландыру, тәуекелдерді азайту және халықаралық стандарттарды сақтау арқылы кәсіпорындардың тиімділігін, тұрақтылығы мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 және т.б.), интеграция әдістеріне, сәйкестікті бағалауға және жүйелерді үнемі жақсартуға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу жүйесіндегі мемлекеттік бақылау
Пән техникалық регламенттер, стандарттар талаптарының сақталуын мемлекеттік қадағалаудың құқықтық, ұйымдастырушылық және әдістемелік негіздерін зерттеуге бағытталған, бақылаушы органдардың өкілеттіктерін, бақылау түрлері мен нысандарын, тексерулер жүргізу тәртібін, нәтижелерін тіркеуді, жауапкершілікке тарту механизмдерін зерттейді, тұтынушылардың құқықтарын қорғауға, қауіпті өнімдер айналымына жол бермеуге, сертификаттау жөніндегі аккредиттелген органдармен өзара іс-қимылға, сондай-ақ сапаны, қауіпсіздікті және экономиканың тұрақты дамуын қамтамасыз етудегі мемлекеттік бақылаудың рөліне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аккредиттеу мен сәйкестікті бағалаудың әдістемелік негіздері
Пән өнімдердің, үдерістердің, қызметтердің, персонал мен менеджмент жүйелерінің сәйкестігін бағалау және аккредиттеу бойынша әдістемелік қағидалар мен тәсілдерді ашып көрсетеді, халықаралық және ұлттық нормативтік құжаттар (соның ішінде ISO/IEC 17000 сериясы), сәйкестікті растау рәсімдері, аккредиттеудің түрлері мен кезеңдері қарастырылады, аккредиттеу және сертификаттау органдарының рөліне, нәтижелердің объективтілігіне, құзыреттілігіне, қадағалануына және халықаралық келісімдер аясында өзара мойындалуына ерекше көңіл бөлінеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыстағы нормативтік-техникалық құжаттама
Пән құрылыс қызметін реттейтін нормативтік-техникалық құжаттамалар жүйесін, құжаттардың түрлері мен құрылымын (ҚНжЕ, ҰС, ГОСТ, ЕАЭО ТР және т.б.), олардың заңдық күшін, әзірлеу, бекіту және қолдану тәртібін қарастыруға арналған, қауіпсіздік, сенімділік, энергия тиімділігі және тұрақты даму талаптарына ерекше көңіл бөлінеді, ұлттық және халықаралық құжаттардың рөлін талдауға, сондай-ақ халықаралық стандарттарға талдау жасайды. объектінің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде құрылыс сапасын қамтамасыз етуде.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сертификаттау органдары мен сынақ зертханаларын аккредиттеу
Пән сертификаттау органдары мен сынақ зертханаларын аккредиттеудің құқықтық, ұйымдастырушылық, әдістемелік негіздерін зерделейді, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 17065 халықаралық стандарттарына негізделген аккредиттеу принциптері, рәсімдері, критерийлері, персоналдың құзыреттілігі, сапаны басқару, өлшеуді қадағалау, техникалық жарақтандыру және объективтілік мәселелері қаралады,Ұлттық аккредиттеу жүйесіне, нәтижелерді халықаралық тану, ILAC, IAF-пен өзара әрекеттесу, сондай-ақ сертификаттауға, сынақтарға сенімділікті қамтамасыз етудегі аккредиттеу рөліне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнідірісіндегі аудит
Пән тамақ өндірісіндегі өнімнің сапасын, қауіпсіздігін, стандарттар мен нормативтерге сәйкестігін тексеру және бағалау принциптері мен әдістерін зерделеуге бағытталған, аудиттің кезеңдері, соның ішінде жоспарлау, деректер жинау, процестер мен құжаттаманы талдау, сондай-ақ сәйкессіздіктерді анықтау және ұсыныстарды қалыптастыру қарастырылады, ерекше назар тәуекелдерді бағалау әдістеріне, сертификаттауға, санитарлық және гигиеналық талаптардың сақталуына, сондай-ақ аудиттің тұтынушылардың сенімін қамтамасыз ету және өндіріс тиімділігін арттырудағы рөліне аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу саласындағы қазіргі заманғы мәселелер
Пән өнімдер мен қызметтердің қауіпсіздігін, сапасын және бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етуге байланысты өзекті мәселелер мен үрдістерді талдауға бағытталған, ұлттық және халықаралық стандарттарды үйлестіру, техникалық регламенттер жүйесінің дамуы, нормативтік-техникалық құжаттаманы цифрландыру, аккредиттеу, сәйкестік және бағалау нәтижелеріне сенім мәселелері қарастырылады, ерекше назар тұрақты дамуға, «жасыл» технологияларға, шекарааралық реттеуге және жаһандану жағдайында техникалық реттеу жүйесіне әсер етуіне аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Құрылыстағы техникалық қадағалау
Пән құрылыс жұмыстарының сапасына, қауіпсіздігіне және жобалық, нормативтік-техникалық құжаттамаға сәйкестігіне бақылау жасау рәсімдері мен әдістерін зерделеуге бағытталған, техникалық қадағалау органдарының міндеттері мен өкілеттіктері, жұмыстарды қабылдау тәртібі, құжаттарды жүргізу, бұзушылықтарды анықтау және жою мәселелері қарастырылады, ерекше назар мердігерлік ұйымдармен өзара іс-қимылға, құрылыс нормалары мен стандарттарының сақталуына, сондай-ақ құрылыс нысандарының сенімділігіне, ұзақ мерзімділігіне және экологиялық қауіпсіздігіне барлық кезеңдерде назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің сапасын аспаптық зерттеу
Пән тамақ өнімдерінің сапасының әртүрлі көрсеткіштерін объективті бағалаудың әдістері мен құрылғыларын қамтиды, пәнді оқу барысында студенттер ылғалдылық өлшеуіштермен, температураны түрлендіргішпен өлшейді, сүт сапасын май өлшегіштермен, ақуыз өлшегіштермен, ионометрлермен өлшейді, еттің сапасын аммиак, күкіртті сутегі, су, азот, май бойынша зерттеулер жүргізіп анықтайды, химиялық және бактериологиялық қасиеттері бойынша судың сапасын зерттейді, сонымен қатар, аспаптық зерттеулер зиянды заттар мен консерванттардың болуын анықтауға көмектеседі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрологиялық және сынақ зертханаларын аккредиттеу
Пән метрологиялық және сынақ зертханаларын аккредиттеуді реттейтін талаптарды, рәсімдер мен стандарттарды зерделеуге арналған, ISO/IEC 17025 халықаралық стандартына, техникалық құзыреттілік мәселелеріне, өлшемдерді қадағалауды қамтамасыз етуге, сапа мен құжаттаманы басқаруға ерекше назар аударылады, аккредиттеу кезеңдері, сәйкестікті ішкі және сыртқы бағалау, ұлттық және халықаралық аккредиттеу органдарының рөлі, сондай-ақ өлшеу және сынау нәтижелерін тану үшін аккредиттеудің маңызы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі стандарттар мен нормативтік құжаттарды жасау технологиясы
Пән қауіпсіздік, сапа, технологиялық және санитарлық-гигиеналық нормалар талаптарын ескере отырып, тамақ өнеркәсібінде стандарттар мен нормативтік құжаттарды әзірлеу принциптерін, кезеңдері мен әдістерін зерделейді, нормативтік құжаттардың түрлері (ұлттық, мемлекетаралық, халықаралық стандарттар, техникалық регламенттер, ұйымдар стандарттары), стандарттардың құрылымы, оларды келісу, сараптау және бекіту рәсімдері, ерекше халықаралық стандарттармен (Codex Alimentarius, ISO) үйлестіруге назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Құрылыста менеджмент жүйесін енгізу
Пән құрылыс кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйелерін, еңбек қауіпсіздігін, экологияны, энергия менеджментін және басқа да жүйелерді енгізу тәсілдері мен әдістерін зерделеуге бағытталған, ерекше назар халықаралық стандарттар талаптарына, ұлттық нормативтерге, сертификаттау мәселелеріне, тәуекелдерді басқаруға, тұрақты дамуға, үдерістерді цифрландыруға, құжаттаманы басқаруға, сондай-ақ құрылыс үдерістерінің барлық кезеңдерінде – жобалаудан бастап пайдалануға беру мен қызмет көрсетуге дейін – олардың қауіпсіздігі мен тиімділігін арттыруға аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс материалдарын сәйкестендіруі және жасандылығы
Пән құрылыс материалдарының түпнұсқалығын, сапасын және қолданыстағы стандарттар мен ережелерге сәйкестігін анықтау әдістерін зерттейді, ол материалдардың құрамын, құрылымын және физикалық-механикалық қасиеттерін талдауды қамтиды, жасандылықты, алмастырғыштарды, рұқсат етілмеген қоспаларды және сапасыз материалдарды анықтауға ерекше назар аударылады, бұл сертификатталмаған немесе стандартты емес өнімдерді пайдалануды болдырмауға көмектеседі, сәйкестендіру әдістері экологиялық стандарттарға сәйкестікті бақылау және материалдардағы зиянды заттардан қорғау үшін де маңызды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрылыс саласындағы мемлекеттік метрологиялық бақылау
Пән құрылыс қызметінің барлық кезеңдерінде өлшемдердің бірлігін қамтамасыз етудің құқықтық және ұйымдастырушылық-техникалық негіздерін зерттеуге бағытталған, метрологиялық бақылау түрлері, өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу рәсімдері, зертханалар мен сапаны бақылау жүйелеріне қойылатын талаптар қарастырылады, ерекше назар нормативтік құжаттардың сақталуына, өлшеу қателерінің алдын алуға, деректердің дәлдігі мен сенімділігін қамтамасыз етуге аударылады, себебі олар құрылыс нысандарының қауіпсіздігіне, сенімділігіне және белгіленген талаптарға сәйкестігіне тікелей әсер етеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Әлеуметтік-мәдени, экономикалық-құқықтық, экологиялық білімдері мен коммуникативтік іскерліктерді көрсете білу, қоғамның қазіргі заманғы даму үрдістерін ескере отырып, ақпараттық технологияларды қолдану
- Қазіргі математикалық әдістерді қолдану және қазіргі физикалық құбылыстар мен заңдарды өзінің практикалық қызметінде қолдану
- Белгіленген стандарттарға сәйкес талдау нәтижелерінің дәлдігі мен сенімділігін қамтамасыз ету үшін заттардың құрамын анықтау, ластаушы заттарды талдау және өнім сапасын бақылау үшін физикалық-химиялық әдістерді пайдалана отырып сапалық және сандық талдаулар жүргізу
- Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалауды және сынауды жүргізу, өнім мен құжаттарды сәйкестендіру, өнімнің сапасын жоспарлау және арттыру жөніндегі іс-шараларды жүргізу
- Өлшеу құралдарын салыстырып тексеруді, калибрлеуді, метрологиялық аттестаттауды, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу схемасын талдауды, өлшеу нәтижелерін өңдеуді және олардың дұрыстығын, өлшеу қателіктерін талдауды жүргізу
- Сапа жүйесін енгізу кезінде өнімнің сапасын басқарудың қазіргі заманғы әдістерін қолдану
- Кәсіпорынның технологиялық және өндірістік процестерінің ұйымдастырылуын және жұмыс істеуін қамтамасыз ету және өнім сапасының көрсеткіштерін оңтайландыру мақсатында өндірістік процестің мониторингін жүзеге асыру
- Стандарттау, техникалық реттеу және өлшем бірлігін қамтамасыз ету саласындағы білім мен түсіністікті, соның ішінде халықаралық және аймақтық деңгейде осы салалардағы ең озық білім элементтерін көрсету. Стандарттау, техникалық реттеу, метрология, аккредиттеу және кодтау саласындағы негізгі заңнамалық актілерді, ұлттық, халықаралық стандарттарды және басқа да нормативтік-техникалық құжаттарды тәжірибеде пайдалану жөніндегі қызметті жүзеге асыру
- Өзінің кәсіби саласында тәжірибелік және патенттік зерттеулер жүргізудің негізгі әдістері мен тәсілдерін меңгеру, өндірістік үрдістің жұмыс істеуін жүзеге асыру үшін IT–технологияларды қолдану
- Өндірісті басқару жүйесін жетілдіру бойынша ұсыныстар енгізе отырып, нормативтік-техникалық құжаттаманы өзектендіру
Ұқсас БББ
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалары бойынша)
Қызылорда "Болашақ" университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Ілияс Жансүгіров атындағы Жетісу университеті
6B07501 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)
Әбілқас Сағынов атындағы Қарағанды техникалық университеті (ҚМТУ)