Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09102 Ветеринариялық санитария в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Жануарларды және жануарлар мен өсімдіктердің шикізатың экспорттық және импорттық кезінде, ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау, тағам қауіпсіздігі саласындағы заманауи талаптарына сай бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау.
  • Академиялық дәреже Специалитет
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 5 года
  • Кредиттер көлемі 302
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
  • ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
  • Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім негіздері
    Несиелер: 5

    Экология және өмір қауіпсіздігі, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экономика, кәсіпкерлік және көшбасшылық саласындағы принциптер мен негізгі әдістерді қамтитын кешенді пән. Нормативтік құқықтық актілерді қолдану ерекшеліктері. Экологиялық құқықтық қатынастардың ерекшеліктері, экологиялық құқықтық қатынастар субъектілерінің құқықтары мен міндеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Үй жануарларының анатомиясы
    Несиелер: 5

    Пән ағзаның құрылысы мен дамуының биоморфологиялық заңдылықтарын, морфофункционалды сипаттамасын, тірек-қимыл аппаратының құрылысы мен дамуын ашады, ағзаның ішкі органдары мен жүйелерінің, тері жамылғысының және оның туындылары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Малдәрігерлік латын терминологиясы
    Несиелер: 3

    Үш бөлімнен тұрады: анатомиялық терминология, фармацевтикалық терминология, клиникалық терминология Латын тіліндегі ветеринарлық терминдерді түсіну және сауатты пайдалану үшін қажет латын грамматикасының элементтеріне үйретеді, орыс тілінен латын және латын тілінен орыс ветеринарлық (анатомиялық, клиникалық және фармацевтикалық) терминдерге, сондай-ақ қарапайым ұсыныстар мен афоризмдерге аудару.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Елбасы тағылымы
    Несиелер: 2

    Бұл пәннің мазмұны Елбасы Н.Ә. Назарбаевтың өмірі мен шығармашылығын, тәуелсіз Қазақстанның қалыптасуына бағытталған Елбасының инновациялық жобаларын зерттеуге, «Бақорда», «Мәңгілік ел», «Рухани жаңғыру» ұғымдарын жіктеуге қабілеттіліктерді қалыптастыруға, Елбасы шығармаларының ғылыми-әдістемелік маңыздылығын анықтауға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Цитология және гистология
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар ағзалары тіндерінің даму, құрылысы және тіршілік ету мәселелерін қарастырады, онда болып жатқан процестерге байланысты жануарлар ағзасының құрылымын зерттейді. Үш негізгі бөлімдерден тұрады: цитология, немесе жасуша туралы ілім; эмбриология, немесе ұрық туралы ілім және гистология (жалпы және жеке), немесе ұлпалар туралы ілім.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 5

    Пән ҚР-да ветеринарияның қалыптасуына ерекше назар аудара отырып, ветеринарияның ежелгі заманнан даму тарихын зерттейді. Адамзатты қауіпсіз азық-түлікпен қамтамасыз ету және адам денсаулығын қорғау (денсаулық сақтаудың ветеринарлық-медициналық мәселелері), қоршаған орта және жануарлар әлемі мәселелері мәселелерін баяндайды. ҚР ветеринарияның құрылымын, мақсаттары мен міндеттерін ашады. "Ветеринарлық медицина" және "ветеринарлық санитария" білім беру бағдарламаларының модульдерінің мазмұнын ашады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Генетика және селекция
    Несиелер: 5

    Галлетті емес гендердің өзара әрекеттесу типтерін зерттейді: гендердің комплементарлық әсері, эпистазалар, полимерлер, тізбектелген тұқым қуалау және кроссингерлер, мутациялар түрлері, гендердің әрекетін реттеу принциптері мен механизмдері. Даму генетикасы, популяция генетикасы, гендік инженерия, селекцияның генетикалық негіздері мәселелерін баяндайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жеке зоотехния
    Несиелер: 5

    Жануарлардың өсуі мен дамуы туралы түсінік. Эмбрионалды, жеміс кезеңдерінде және туғаннан кейінгі жануарлардың өсу және даму заңдылықтары. Конституция туралы түсінік, Конституция типтерінің жіктелуі және олардың сипаттамасы. Конституция типтерін қалыптастыруға әсер ететін факторлар. Конституция типтерінің өнімділік бағытымен, жүйке қызметінің түрімен, жануарлардың ауруларына төзімділігімен және ұзақ өмір сүруімен байланысы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлар биохимиясы
    Несиелер: 5

    Бұл пәнде молекулалық процестер туралы сұрақтарды қарастырамыз, негізгі биогенді молекулалардың құрылысы мен қасиеттері (нуклеин қышқылдары, ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер, гормондар және т. б.), сондай-ақ әртүрлі ағзалар мен тіндердің жасушаларында өтетін метаболикалық процестер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Абай әлемі. Жаңа қазақ жазуы
    Несиелер: 5

    Бұл кіріктірілген пәнде Абай Құнанбаев, Шәкәрім Құдайбердиев, Мұхтар Әуезовтың шығармашылық мұрасының философиялық және көркемдік негіздері мен тарихи фактілер және латын графикасы негізінде қазақ алфавитін меңгеру, орфографияның ережелері, орфографиялық және орфоэпиялық нормалары көрсетілген.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Өнеркәсіптік үлгідегі және әртүрлі меншік нысанындағы құс шаруашылығы кәсіпорындарында жұмыртқа мен құс етін өндірудің технологиялық процестерін ұтымды ұйымдастыру мәселелерін шешеді. Әр түрлі ауыл шаруашылық құстарының шығу тегі, Конституциясы, экстерьері, интерьері және өнімділігі мәселелерін; жұмыртқаларды инкубациялаудың биологиялық және технологиялық негіздерін, құс шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясын ұйымдастыруды; ресурс үнемдеу режимінде құс шаруашылығы өнімдерін өндірудің технологиялық процесін ұйымдастыруды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Зертханалық іс
    Несиелер: 3

    Зертханалық ыдыстың жіктелуі, оны стандарттау және онымен жұмыс істеу ережелерін зерттейді. Өлшеу аспаптарының құрылысын және олармен жұмыс істеу әдістемесін, химиялық реактивтерді дайындау және дайындауды, зертханалық жануарлармен жұмыс істеуді, қанды, сарысуды, плазманы, зәрді, нәжісті, жемді зерттеуді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Асыл тұқымды және тауар шаруашылықтарында а / ш малдарының селекциясының ерекшеліктері. Қазіргі заманғы талаптар, ауыл шаруашылығы малдарының селекцияларын және қазіргі тұқымдарын жетілдіру перспективалы бағыттары. Мал шаруашылығында ақпараттық технологияларды қолдану. Мал шаруашылығында ірі масштабты селекцияны қолдану. Мал шаруашылығындағы Биотехнология. Жоспарлау селекционноплеменной жұмыс

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринарлық генетика
    Несиелер: 5

    Тірі ағзалардың тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігінің негізгі заңдылықтарын және оларды кәсіби қызметте пайдалануды зерттейді. Тұқым қуалайтын бейімділіктегі аурулардың генетикалық диагностикасы мен алдын алу, жануарлардың әр түрлі түрлерінің геномын зерттеу, зиянды заттардың тұқым қуалаушылыққа және жануарлардың ауруларға төзімділігіне әсері, жануарлардың аурулары, түрлері мен тұқымдарына резистентті линиялар құру мәселелерін баяндайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Зертханалық диагностика негіздері
    Несиелер: 3

    Негізгі міндет-зерттеудің органолептикалық әдістерімен растау немесе жоққа шығару мүмкін емес патологияның болуын анықтау немесе растау. Жануарлардың мүмкіндіктерін күшейтетін әдістер оларға, мысалы, оптикалық микроскопия жатады. Зерттелетін ағзаның тән биохимиялық ерекшеліктерін пайдаланатын әдістер осы топқа диагностиканың барлық серологиялық әдістері жатады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринариядағы зертханалық зерттеулер
    Несиелер: 3

    Ветеринариядағы зертханалық зерттеулердің заңнамалық негіздерін, міндеттерін және ұйымдастырылуын зерттейді. Диагнозды растау немесе оны нақтылау үшін, аурудың түрін сипаттау, ағынының ауырлығы және болжамын анықтау үшін, этиологиялық және патогенетикалық терапияны таңдау үшін, емдеу нәтижелерін бағалау және бақылау үшін, сондай-ақ скринингтік зерттеулер кезінде патологияны анықтау үшін зертханалық зерттеулерді қолдану мәселелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биологиядағы варияциялық статистика
    Несиелер: 5

    Вариациялық статистиканың пайда болу тарихы мәселелерін баяндайды. Биометриядағы негізгі түсініктерді және анықтамаларды, іріктеулерді іріктеу әдістемесін, Вариациялық қатарды құруды, орташа мәндерді бағалау мен талдауды, түрленетін көрсеткіштердің, корреляциялық, дисперсиялық және регрессиялық талдаудың әртүрлілігінің анықтығын анықтауды үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринариядағы диагностиканың заманауи аспаптық әдістері
    Несиелер: 5

    Пән жануарларда патологияның әртүрлі формаларында диагностикалық құралдар мен аспаптарды тиімді пайдаланудың принциптері мен дағдыларын меңгеруге ықпал етеді. Рентгенологиялық зерттеу әдістерін, магнитті-резонанстық және компьютерлік томография, цистоскопия, бронхоскопия әдістерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өнімсіз және экзотикалық жануарлардың жұқпалы емес ауруларының диагностикасы
    Несиелер: 5

    Ұсақ үйлік өнімсіз және экзотикалық жануарлар мен Жануарлардың анатомиясы мен биологиясының ерекшеліктерін, жұқпалы емес аурулардың аспаптық және терапиялық диагностикасының әдістемесі мен әдістерін, ультрадыбыстық диагностиканың мүмкіндіктерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариялық радиобиология
    Несиелер: 3

    Ветеринарлық радиобиологияның негізін тұтас организмдерге, популяцияларға, биоценоздарға, олардың қоғамдастықтары мен жалпы биосфераға иондаушы сәулеленудің әсер ету механизмі туралы ілімдер құрайды. Радиациялық жағдайды бағалай білуді, сәулелі зақымданулар ауруларын диагностикалауды, жануарларға емдеу-алдын алу көмегін көрсету бойынша іс-шараларды ұйымдастыруды және жүргізуді, радиоактивті заттардың азық-түлікке түсуін болжауды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Клиникалық диагностика
    Несиелер: 5

    Қажетті емдеу-алдын алу іс-шараларын тағайындау мақсатында ауру жануардың жағдайын және ауруларын анықтаудың заманауи әдістері мен дәйекті кезеңдерін, ауру жануарды мақсатты ветеринарлық тексеру процесін, алынған нәтижелерді интерпретациялауды, экологиялық, технологиялық және басқа жағдайларға байланысты жануарлар организмінің анатомиялық-физиологиялық ерекшеліктерін бағалауды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Электрондық білім беру ресурстары
    Несиелер: 5

    Қоғамның ақпараттық ресурстары. Ғаламдық ақпараттық орта ресурстарымен өзара іс-қимыл формалары мен құралдары. Қашықтық технологияларды қолданудың негізгі бағыттары. Электрондық білім беру ресурсының (ЭББР) ұғымы. ЭББР жіктелуі. Келесі бағыттар бойынша ақпараттық білім беру ресурстары: Ветеринария; ветеринарлық санитария; жануарлардың жұқпалы және жұқпалы емес аурулары; гигиена, санитария және мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау. Ветеринария бағыттары бойынша ақпараттық ғылыми ресурстар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариялық микробиология
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, физиологиясы, генетикасы, экологиясы, микроорганизмдерге сыртқы орта факторларының әсері, микробтардың табиғаттағы заттардың айналымындағы рөлі мәселелерін ашады. Инфекция және иммунитет, инфекциялық аурулардың зертханалық диагностикасы туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жануарлар физиологиясы
    Несиелер: 4

    Пән қоршаған ортамен белсенді әрекеттесудегі күрделі, тұтас және динамикалық жүйесін қарастыра отырып, ағзаның тіршілік әрекетін зерделеуге жүйелі көзқарасты қамтамасыз етеді, Жалпы және жасушалық физиологиядан, жеке жүйелер мен ағзалардың физиологиясынан, қан айналымы, тыныс алу, ас қорыту, даму, иммунитет, эндокриндік және репродуктивті жүйелерден, нейрофизиологиядан және мінез – құлық физиологиясынан тұрады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық жануарларының көбею биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлардың көбею биотехнологиясының даму тарихын, мақсатын, міндеттерін және негізгі бағыттарын ашады. Көбею физиологиясын, ауыл шаруашылығы жануарларының көбею биотехнологиясы бойынша дәрігерлік, ұйымдастырушылық және шаруашылық дағдыларының негіздерін, микроскопиялық техникамен, зертханалық жабдықтармен, хирургиялық құралдармен жұмыс істеу ережесін үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Эмбриоинженерия
    Несиелер: 5

    Эмбриондарды трансплантациялау және мал шаруашылығындағы эмбриоинженерлік зерттеулер мәселелері бойынша жалпы биотехнологияның мүмкіндіктерін ашады. Ауыл шаруашылығы биотехнологиясын зерттеудің бағыттары мен әдістерін, оның селекция, асылдандыру ісі, Ветеринария және экология үшін маңызын, онтогенездің молекулалық-генетикалық және жасушалық негіздерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық вирусология
    Несиелер: 5

    Вирустардың жіктелуін, номенклатурасын, морфологиясын, химиялық құрамы мен қасиеттерін, олардың сыртқы ортадағы тұрақтылығын зерттейді. Вирустарды өсіру және сәйкестендіру әдістерін қарастырады. Вирусты аурулардың пайда болу динамикасын, зертханалық диагностикасын және арнайы профилактикасын ашады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жалпы зоогигиена
    Несиелер: 5

    Пән жануарлардың денсаулығы мен өнімділігіне қоршаған орта жағдайларының әсерін зерттейді, жануарлардың денсаулығын қорғауға және олардың өнімділігін арттыруға бағытталған гигиеналық нормативтер мен талаптарды әзірлейді. Ауа ортасының параметрлерін гигиеналық бақылау, топырақ, су және сумен жабдықтау, мал азығы және азықтандыру көрсеткіштерін санитарлық-гигиеналық бақылау әдістерін меңгеруге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Дәрілік препараттар биотехнологиясы негіздері
    Несиелер: 5

    Пән дәрілік заттардың даму тарихымен таныстырады және биотехнологияның міндеттерін ашады, Биотехнология объектілерін қарастырады және Биотехнологиялық процестер арқылы дәрілік заттарды алу мәселелерін зерттейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлардың ішкі жұқпалы емес аурулары
    Несиелер: 5

    Жалпы алдын алу, терапия, терапиялық техника, этиология, патогенез, симптоматика, диагностика, инфекциялық емес этиологияның нақты ауруларын емдеу және алдын алу мәселелерін зерттейді, ауыл шаруашылығы жануарларының клиникалық жағдайын сояр алдында бағалау бойынша практикалық дағдыларды игеру үшін, экологиялық таза және биологиялық қауіпсіз мал шаруашылығы өнімдерінің шығуын арттыруға бағытталған ұйымдастыру, емдеу және алдын алу іс-шараларын жүргізу бойынша дәрігерлік ойлауды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қолдан ұрықтандыру және көбею биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлар биотехнологиясының заманауи бағыттары ерекшеліктерінің мәселелерін баяндайды. Пәннің мақсаты мен міндеттері. Тұқым қуалаушылықты клетканың қасиеті, эмбриогенезі және ауыл шаруашылығы жануарларының көбею физиологиясын, жасанды ұрықтандыруды жүргізу бойынша дәрігерлік, ұйымдастырушылық және шаруашылық дағдыларының теориялық негіздерін, жануарлардың көбею биотехнологиясы бойынша эксперименттерді жоспарлауды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық дәрілік препараттарды стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Пән ветеринария саласындағы Қазақстан Республикасының Мемлекеттік стандарттау жүйесін, ветеринарлық препараттардың қауіпсіздігі мен сапасын бақылаудың заңнамалық негіздері мен құқықтық базасын оқытады. Ветеринариялық препараттарды өндіру кезінде ветеринариялық-санитариялық бақылау, кәсіпорындардың ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылауды жүзеге асыру дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Үй жануарларының хирургиялық аурулары
    Несиелер: 5

    Анатомиялық сала бойынша операциялық араласуды қажет ететін ағзаның патологиялық жағдайын зерттейді: бас аймағындағы аурулар; ұштары мен мойны; холкалар, кеуде және белдер; іш; сүт безінің хирургиялық аурулары; жамбас аймағындағы аурулар; ветеринарлық андрология және Тартымдық асқынулар; аяқ-қол аурулары; тұяқтар аурулары; көз аурулары, олардың этиологиясы, патогенезі, клиникалық белгілері, диагнозы, болжамы, емі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Рецептурасы бар ветеринариялық фармакология
    Несиелер: 5

    Дәрілік заттардың әсерінің жалпы заңдылықтарын, олардың жануарлар мен дәрілік заттардың ағзасына ағза жүйесіне кері әсерін, дәрілік заттардың Фармакодинамикасы мен фармакокинетикасының және олардың дәрілік формаларының мәселелерін, дәрілік препараттарға рецептерді жазу ережелерін, әртүрлі дәрілік түрлерді жазу және дайындау технологиясын, оларды тағайындау кезінде пайдалану мәселелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлардың, аңдардың, құстардың, балықтардың және аралардың азықтан улануы
    Несиелер: 5

    Жануарлардың, аңдардың, құстардың, балықтар мен аралардың улануын диагностикалау, емдеу және алдын алу әдістерін, жемдік базаны санитарлық-токсикологиялық бағалауды зерттейді, өсімдіктердің улы бастаулары әсерінің, олардың ағзаға әсер етуінің, жануарларда уланудың пайда болу себептерінің мәселелерін баяндайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жеке зоогигиена
    Несиелер: 5

    Пән табиғи-климаттық факторларды есепке ала отырып, ағзаның физиологиялық қажеттіліктеріне жауап беретін ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарын асыраудың және азықтандырудың оңтайлы жағдайларын құру мәселелерін қарастырады. Терісі бағалы аңдардың, тауарлық балықтың, араның және өнімсіз жануарлардың гигиенасын зерттейді. Мал шаруашылығы үй-жайларын ветеринариялық-санитариялық бағалау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринарлық иммунотерапия және иммунопрофилактика негіздері.
    Несиелер: 5

    Иммундық сарысуларды немесе арнайы антиденелері бар иммуноглобулиндерді белсенді иммунитет құру жолымен нақты ауруды емдеу немесе шұғыл алдын алу мақсатында қолдану, нақты антигенге қарсы өзінің белсенді иммунитетін жасауды индуциялау, иммуномодуляторларды пайдалану мақсатында вакциналар мен анатоксиндерді пайдалану мәселелерін көрсетеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Етті ветеринарлық-санитарлық сараптау
    Несиелер: 5

    Пән сойылатын жануарларды өндіру және тасымалдау гигиенасы, жануарларды қабылдау, сою алдында ұстау және союға дайындау мәселелерін зерттейді. Жануарларды сою және сойылғаннан кейін ағзалар мен ұшаларды сараптау. Әртүрлі патологиялық жағдайларда мал етіне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринариялық иммунология
    Несиелер: 5

    Иммунитет түрлерін, иммунитет жүйесінің мүшелері мен клеткаларын, ағзаны қорғаудың спецификалық емес факторларын, гистосмасымдылықтың басты кешенін, антигендерді, антиденелерді, гуморалдық және жасушалық иммунитеттің механизмін, патологиялық жағдайларды - иммунологиялық төзімділікті, аллергияны, аутоиммундық ауруларды, иммундық кешендердің ауруларын, иммундық жүйенің жеткіліксіздігін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қолданбалы иммунология
    Несиелер: 5

    Иммунодиагностика, иммунотерапия, иммунопрофилактика және иммунокоррекция, ағзаның иммундық статусын бағалау, спецификалық антигендерді анықтау және сәйкестендіру, қан сарысуындағы және басқа да биологиялық сұйықтықтардағы спецификалық антиденелердің құрамын анықтау және сандық анықтау (серодиагностика), нақты антигенге жасушалық және гуморалдық спецификалық иммундық жауаптың тиімділігін бағалау мәселелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ет өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Пән сүт өнімдерін ветеринарлық-санитарлық бағалау әдістерін оқып, тағамдық маңызы, химиялық құрамы және физикалық-химиялық қасиеттері мәселелерін баяндайды, ет өнімдерін алудың санитарлық-гигиеналық шарттарын, ет өнімдерінің ақауларын және оның санитарлық бағасын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ет өңдеу кәсіпорындарындағы ветеринарлық санитария
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық-санитариялық профилактикалық іс-шаралардың өндірістік жоспарын ұйымдастыру және өткізу ережелерінің мәселелерін қарастырады, ет өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындарды жобалауға, салуға, қайта құруға және пайдалануға қойылатын санитарлық-гигиеналық және ветеринариялық-санитариялық талаптарды, биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату және жою әдістерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлардан алынатын улардың токсикологиясы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларының, құстардың және өнімсіз жануарлардың жануарлардан алынатын улануы мәселелерін зерттейді. Уланудың себептерін, токсикодинамикасын, диагностикалау әдістерін, емдеу және алдын алу және амалсыз сойылған жануарлардың етін ветеринариялық-санитариялық сараптауды ашады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринариялық токсикология және токсикологиялық талдау
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық бақылау объектілерінің сапа критерийлеріне сәйкес санитариялық-токсикологиялық бағалауға кәсіби көзқарас жүргізу мақсатында химиялық-токсикологиялық талдау әдістерін зерттейді. Уытты заттардың әсер ету механизміне негізделе отырып, жануарлардың улануын диагностикалау, емдеу және алдын алу үшін білімді қолдануға қабілетті.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлардың патологиялық физиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән типтік патологиялық процестерді — қабыну, ісіктер, қызба, гипоксия, зат алмасудың бұзылуы, аштық, ағзалар мен жүйелердің патологиялық физиологиясы зерттейді. Дәрігерлік ойлауды қалыптастырады, ауруды ғылыми түсіну үшін база жасайды, жануарлар ауруларының алдын алу мен емдеуде өрескел эмпиризмнің қысылуына ықпал етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Бактериология мен вирусологиядағы инновациялық әдістер
    Несиелер: 5

    Бактериялық және вирустық инфекцияларды диагностикалаудың инновациялық әдістерін зерттейді. Жануарлардың, құстардың, Бал Ара мен балықтардың бактериялық және вирустық этиологиясындағы аса қауіпті ауруларының зертханалық диагностикасы мәселелерін, патологиялық материалды алу, консервілеу, тасымалдау әдістерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Оңтайландыру ұстау жағдайларын өнімді жануарлар мен құстардың
    Несиелер: 5

    Технологиялық шығындары аз барынша өнімділігін алу мақсатында жануарларды ұстау жағдайларын оңтайландырудың негізгі әдістерін, стрестердің алдын алу әдістерін, биологиялық белсенді стимуляторларды қолдануды, жануарлардың спецификалық емес резистенттілігіне түзету жүргізуді, моционның гигиенасын және жануарларды күтуді, дезинфекция, дезинсекция, дезинвазия, дезакаризация және дератизация ережелерін, құралдары мен техникасын зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізу әдістерін, сүт зертханасында жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік техникасы ережелерін, сынамаларды іріктеу және консервілеуді, органолептикалық, физика-химиялық, санитарлық-гигиеналық көрсеткіштер бойынша сүт өнімдерінің құрамы мен сапасын талдау әдістемесін зерттейді. Химиялық құрамын зерттеудің ультрадыбыстық әдістері, сондай-ақ сүт өнімдерінің санитарлық-гигиеналық жағдайын зерттеудің аспаптық әдістері келтірілген.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Диагностиканың иммунобиологиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Жануарлар организмінің иммунологиялық реактивтілігінің ерекшеліктерін, иммуноглобулиндер мен антигендердің құрылысын, антиген-антиденелер реакциясының мәнін, диагностиканың молекулалық-биологиялық әдістерінің ерекшелігін, иммунологиялық диагностиканың негіздерін, серологиялық реакцияларды қою әдістерін: агглютинация, преципитация, комплементті байланыстыру, бейтараптандыру, флюоресцирлеуші антиденелер әдісін, иммуноферментті талдау, полимеразды тізбекті реакция.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сүтті ветеринарлық-санитарлық сараптау
    Несиелер: 5

    Пән сүттің тағамдық маңызы, химиялық құрамы және физико-химиялық қасиеттері, сапалы сүт алудың санитарлық-гигиеналық шарттарын көрсетеді. Сүт ақауларын және оның санитариялық бағасын, ветеринариялық-санитариялық сараптауды және ауру жануарлардың сүтінің санитариялық-гигиеналық бағалауын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Оңтайландыру ұстау жағдайларын қарқынды мал шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Зоогигиена әдістерін мал шаруашылығы өндірісінің қарқынды технологиялары кезінде жануарлар ағзасы мен олардың мекендеу ортасы арасындағы үйлесім-тепе - теңдікті құру әдістерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жануарлардың патологиялық анатомиясы
    Несиелер: 5

    Аурудың этиологиясы, патогенезі, морфогенезі, патоморфозы, нозология ұғымдарын, аурулардың жіктелу принциптерін, жалпы патологиялық процестердің мәні мен негізгі заңдылықтарын, патологиялық процестің және оның клиникалық көріністерінің сипатын, патологиялық процестердің макроскопиялық және микроскопиялық (гистологиялық) диагностикасының әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Санитариялық микробиология
    Несиелер: 5

    Пән зооантропонозды инфекциялардың қоздырғыштарын, тағамдық токсикоинфекцияларды, токсикоздарды және олардың алдын алуды, етті, шұжық өнімдерін, ет консервілерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін, балық және балық өнімдерін микробиологиялық зерттеу әдістерін, технологиялық процесті және дайын өнімді санитарлық-гигиеналық бақылауды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік микробиология
    Несиелер: 5

    Микроағзалардың тіршілік ету заңдылықтарын, технологиялардың негізгі объектілері ретінде, аса продуценттердің жаңа гендік-инженерлік штаммдарын алу және микроорганизмдердің ірі масштабты өсіру, пайдалы заттардың немесе олардың көмегімен өнімдердің пайда болуына әкелетін микроорганизмдер мен процестерді зерттейді, қоршаған ортаны әртүрлі антропогендік ластанулардан тазарту үшін тамақ өндірісінің технологиялық процестерін ұйымдастыру үшін микроорганизмдерді пайдалану принциптерін әзірлейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жануарлар мен құстардың жұқпалы ауруларын диагностикалау әдістері
    Несиелер: 5

    Жұқпалы ауруларды диагностикалаудың ұйымдастыру-құқықтық негіздері, вариантылығы мен принциптері мәселелерін зерттейді, патогенетикалық аксиоманы есепке ала отырып, жағдайды талдау нәтижелерін интерпритациялаумен және диагностикалық есептерді тұжырымдаумен, оларды шешу алгоритмін таңдаумен аурулардың пайда болуы мен ағымының жалпы ерекшеліктеріне негізделген. Жұқпалы ауруларды диагностикалаудың кешенді әдісін зерттейді: эпизоотологиялық, клиникалық, патоморфологиялық, иммунологиялық, клиникалық-морфологиялық, бактериологиялық, вирусологиялық.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағамдық микробиология
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін өндіру және олардың бүлінуі үдерістеріндегі микроорганизмдердің, тағамнан улану қоздырғыштарының рөлін, тамақ кәсіпорындарының санитарлық-гигиеналық жағдайы мен персоналдың жеке гигиенасы мәселелерін, тамақ өндірісін микробиологиялық бақылау, дезинфекция және өндірістік санитария принциптерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Оңтайландыру ұстау жағдайларын құс
    Несиелер: 5

    Мал азығы мен еңбектің аз шығынымен жоғары сапалы өнім алуға мүмкіндік беретін, ағзаның ауруларға табиғи тұрақтылығын және максималды өнімділікті арттыруға ықпал ететін құс шаруашылығында ұстау мен пайдаланудың оңтайлы жағдайларын жасаудың заманауи әдістерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ветеринарлық санитария негіздерімен жалпы эпизоотология
    Несиелер: 5

    Эпизоотологияның пәні мен міндеттерін, инфекция және иммунитет туралы оқу-жаттығудың эпизоотологиялық аспектілерін, эпизоотиялық процесті, эпизоотиялық ошақтардың түрлерін және жұқпалы аурулардың табиғи ошақтығын, эпизоотологиялық талдау негіздерін, жұқпалы аурулар кезіндегі емдеу-алдын алу шаралары мен терапия принциптерін, ветеринариялық-санитариялық эпизоотияға қарсы іс-шараларды ұйымдастыру мен жүргізуді үйренеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сүт өнімдерін өндіру кәсіпорындарындағы ветеринарлық санитария
    Несиелер: 5

    Сүт өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындарды жобалауға, салуға, қайта құруға және пайдалануға санитариялық-гигиеналық және ветеринариялық-санитариялық талаптарды, профилактикалық ветеринариялық-санитариялық іс-шаралардың өндірістік жоспарын, сүт-тауар фермаларында және сүт зауыттарында ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды зерделейді, биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату және жою.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ұлттық және халықаралық ветеринарлық заңнама.
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстандағы және бүкіл әлемдегі ветеринариялық істі құқықтық реттеу мәселелерін зерттейді: Үкімет қаулылары және ауыл шаруашылығы министрлігінің Ветеринария саласындағы нормативтік құқықтық актілері, жер үсті жануарларының Денсаулық Кодексімен, Халықаралық Эпизоотиялық Бюроның су жануарларының ветеринариялық-санитариялық Кодексімен таныстырады; Кеден одағының, Еуразиялық экономикалық қоғамдастықтың техникалық регламенттерімен реттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Органолептикалық, бактериоскопиялық немесе биохимиялық зерттеу үшін сараптама жүргізу және сынама алу тәртібін зерттейді өсімдік азық-түліктері, бау-бақшалар мен бақшалар, жабайы жидектер, жаңғақ және кептірілген саңырауқұлақтар, жүзім және басқа да градусы аз шараптар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ветеринарлық санитарлық гельминтология
    Несиелер: 5

    Паразиттер түрлерін, олардың таралуын, әртүрлі деңгейдегі паразитоз қоздырғыштарының жұқпалы бастауын зерттеу: генетикалық, жасушалық және организмдік, паразиттің, қожайынның және басқа симбионттардың өзара қарым-қатынасының теориялық негізін, паразиттер фаунасының аймақтық ерекшеліктерін, қоршаған ортаның паразиттер қоздырғыштарына әсерін және адамның шаруашылық қызметінің биогеоценоздағы паразиттік экожүйелердің түрлік және сандық құрамына әсерін; инвазиялық ауруларды зерттеу мен емдеудің зертханалық әдістерін.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ветеринариялық істі ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Пән ветеринарлық заңнамалардың ережелеріне сәйкес мал шаруашылығына ветеринарлық қызмет көрсету тәртібін; ветеринарлық мекемелер мен мамандардың жұмыс түрлері мен әдістерін; ветеринарлық қызмет көрсету барысында мал дәрігерлерінің азаматтармен өзара қарым-қатынасын; әр түрлі меншік нысанындағы ауыл шаруашылық кәсіпорындарына ветеринарлық қызмет көрсету ерекшеліктерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ветеринариялық істі ұйымдастыру және экономикасы
    Несиелер: 5

    Пән ветеринарлық және фитосанитарлық қадағалау бойынша экономикалық, әкімшілік және саяси реформалар жағдайында ветеринарлық қызметті ғылыми-құқықтық реттеу мәселелерін, агроөнеркәсіп кешені кәсіпорындарына ветеринарлық қызмет көрсетудің заманауи тәсілдерін, ведомстволық статистикалық бақылау бойынша есептіліктің жаңа нысандарын, жануарлар ауруларынан болған экономикалық шығынның компьютерлік талдауын және эпизоотияға қарсы шаралардың экономикалық тиімділігін ашады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жануарлардың әр түріне арналған жұқпалы аурулардың жалпы ветеринарлық санитариясы
    Несиелер: 5

    Жануарлардың әр түрлі түрлеріне ортақ жұқпалы аурулар: Сібір жарасы, Аусыл, Туберкулез, Бруцеллез, Микроспория, Трихофития, Лептоспироз, Листериоз, Ботулизм, Құтыру, Ауески ауруы, Пастереллез, Шешек аурулары кезіндегі диагностика және ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар мәселелерін қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жануарлардың жұқпалы ауруларының патоморфологиясы
    Несиелер: 5

    Аурудың этиологиясы, патогенезі, морфогенезі, патоморфозы, нозология ұғымдарын, аурулардың жіктелу принциптерін, жалпы патологиялық процестердің мәні мен негізгі заңдылықтарын, патологиялық процестің және оның клиникалық көріністерінің сипатын, патологиялық процестердің макроскопиялық және микроскопиялық (гистологиялық) диагностикасының әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сүт өнімдерінің гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Өндірістің жоғары санитарлық мәдениеті кезінде, сондай-ақ жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының таралуының алдын алу және шартты жарамды өнімдерді алдын ала зарарсыздандырмай шығаруға жол бермеу, сүт және сүт өнімдерінің сапалылығын қамтамасыз ету кезінде халықты сүтпен және оны жоғары санитарлық сапалы қайта өңдеу өнімдерімен қамтамасыз ету принциптерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы объектілерінің санитарлы - гигиеналық нормалары
    Несиелер: 3

    Мал шаруашылығы объектілерінің санитарлық-гигиеналық нормалары, жануарларды ұстаудың прогрессивті технологиялары мәселелерін баяндайды. Жануарларды ұстауға арналған үй-жайларды, мал шаруашылығы кәсіпорындарына арналған ветеринариялық объектілерді, сүрлем және пішендеме қоймаларын, көң қоймаларын технологиялық жобалау нормаларын, негізгі өндірістік ғимараттар мен құрылыстардың құрылыс шешімдеріне қойылатын технологиялық талаптарды; негізгі технологиялық элементтердің алаң нормалары мен мөлшерлерін; микроклимат параметрлерінің нормаларын зерделейді. үй-жайларды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ветеринарлық санитарлық протозоология және арахноэнтомология
    Несиелер: 5

    Қарапайым, жәндіктер мен кенелердің систематикасын, морфологиясын, биологиясын, шаруашылықтардағы протозооздар, арахноздар және энтомоздар бойынша паразитологиялық жағдайды анықтау әдістерін, паразиттік және паразиттік шаруашылық қатынастардың негіздерін, протозооздар мен арахноэнтомоздарды диагностикалау, емдеу және алдын алу принциптерін зерттейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ет өнімдерінің гигиенасы, санитариясы және ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Халықты жоғары санитарлық өндіріс мәдениеті кезінде жоғары санитарлық сапалы ет және ет өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының таралуының алдын алу және шартты жарамды өнімдерді алдын ала зарарсыздандырмай шығаруға жол бермеу, ет пен ет өнімдерінің сапалылығын қамтамасыз ету мәселелерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ет-сүт өнімдерінің гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Өндірістің жоғары санитарлық мәдениеті кезінде халықты етпен, сүтпен және оларды жоғары санитарлық сапалы қайта өңдеу өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының таралуының алдын алу және шартты жарамды өнімдерді алдын ала зарарсыздандырмай шығаруға жол бермеу, ет-сүт өнімдерінің сапалылығын қамтамасыз ету мәселелерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Жануарлардың әр түрлі жұқпалы ауруларының ветеринарлық санитариясы
    Несиелер: 5

    Күйіс қайыратын жануарлардың, шошқалардың, жылқылардың, құстардың жұқпалы аурулары (эмкар, ірі қара малдың вирустық респираторлық инфекциялары, ірі қалайы мал обасы, лейкоз, қойдың контагиозды эктима, қойдың брадзоты, қойдың энтеротоксемиясы, жылқының маңқасы мен тұяғы, жылқының жұқпалы анемиясы, эпизоотиялық лимфангит, жылқының тұмауы Ньюкасл ауруы, Марек ауруы, құстардың тұмауы (эмкар, ірі қара малдың вирусты респираторлық инфекциялары, лейкоз, қойдың контагиозды эктима, қойдың брадзоты, қойдың энтеротоксемиясы, жылқының маңқасы мен тұяғы, жылқының жұқпалы анемиясы, жылқының эпизоотиялық лимфангит, жылқының тұмауы,)

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы объектілерін жобалаудың гигиеналық негіздері
    Несиелер: 3

    Мал шаруашылығы объектілерін жобалау, салу, қайта құру және пайдалану кезінде зоогигиеналық бақылаудың рөлін ашады. Жобаланатын (пайдаланылатын) ғимаратта өтетін технологиялық процестердің ерекшеліктерін ескере отырып, мал шаруашылығы мақсатындағы өндірістік объектілерді жобалау мәселелерін, ғимараттардың көлемдік-жоспарлау және құрылымдық шешімдерін таңдау әдістемесін, жануарлар мен қызмет көрсетуші персонал үшін қауіпсіз қолайлы орта құруды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Шекара және көліктегі ветеринариялық санитариялық бақылау
    Несиелер: 5

    Бақылаудағы жүктердің экспорты-импорты, транзиті және ішкі тасымалдауы кезінде ветеринариялық-санитариялық талаптарды, әртүрлі көлік түрлерімен тасымалдау кезінде бақылаудағы жүктерге қойылатын ветеринариялық-санитариялық ережелерді; бақылаудағы жүктерді тасымалдаудың оңтайлы жағдайларын қамтамасыз ету әдістерін; бақылаудағы жүктерді әртүрлі көлік түрлерімен тасымалдау кезінде ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүргізуді зерделейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы объектілерінің гигиенасы
    Несиелер: 3

    Жануарларға арналған үй-жайларға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарды, олардың түріне, жасына, ұстау тәсіліне және өсіру мақсатына сәйкес, құрылыс аумағын таңдау мәселелерін, қайта жаңартылатын мал шаруашылығы объектілерінің бас жоспарларын әзірлеу ерекшеліктерін, жылу балансын сақтау мақсатында желдету құрылғысын, кәріз және көң шығару элементтерін, қи сақтау, зарарсыздандыру, сарқынды суларды жою және тазалау әдістерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Балық және Ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Кәсіптік балықтардың жіктелуі мен сипаттамасы, балық етінің химиялық құрамы, әртүрлі патологиялық жағдайларда балық және балық шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалау және ветеринарлық-санитарлық сараптау мәселелерін зерттейді. Балды зерттеу және санитарлық бағалау әдістерін, прополистің химиялық құрамы мен биологиялық құндылығын, бал ара ұны мен бал арасын ветеринариялық-санитариялық сараптауды қарастырады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Құс етін және құс шаруашылығы өнімдерін органолептикалық, бактериологиялық немесе биохимиялық зерттеу үшін сынама алу және ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу тәртібін зерттейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Код ON9

    Экономикалық шығындарды ескере отырып, ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды өткізуді жоспарлайды және ұйымдастырады.

  • Код ON10

    Ветеринариялық-санитариялық қадағалауды жүзеге асырады. ветеринариялық-санитариялық қызметі.

  • Код ON4

    Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының жоғары ветеринариялық-санитариялық сападағы өнімдерін барынша алуды қамтамасыз ету

  • Код ON7

    Жануарлар мен құстардың ауруларын зертханалық диагностикалаудың классикалық және инновациялық әдістерін қолданады.

  • Код ON8

    Шаруашылық субъектілеріндегі эпизоотологиялық жағдайды болжайды және қауіптерді анықтайды.

  • Код ON11

    Мал шаруашылығы және Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізу және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ету

  • Код ON1

    Қоғамның әлеуметтік-мәдени және саяси өмірінде коммуникация мақсаттарына қол жеткізу үшін коммуникативтік мінез-құлықты қалыптастырады.

  • Код ON5

    Өңірдің ветеринарлық-санитарлық жағдайын қамтамасыз етеді.

  • Код ON2

    Кәсіби қызметте кәсіби коммуникативтік дағдыларды қолданады

  • Код ON12

    Өндірістік жағдайға байланысты кәсіби қызмет алгоритмін таңдайды

  • Код ON6

    Жануарлар мен құстардың жұқпалы емес ауруларына диагноз қояды және олардың алдын алу және емдеу схемаларын әзірлейді

  • Код ON3

    Стандартты емес жағдайларда әрекет етеді, қабылданған шешімдер үшін әлеуметтік, этикалық және құқықтық жауапкершілікте болады.

Top