Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09102 Ветеринариялық санитария в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазақстан Республикасының ветеринарлық-санитарлық және тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етуге арналған әлемдік еңбек нарығында бәсекеге қабілетті жоғары білікті мамандарды даярлау болып табылады.
  • Академиялық дәреже Специалитет
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 5 года
  • Кредиттер көлемі 312
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
  • ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
  • Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Жануарлар организмінің құрылымының ерекше морфологиялық ерекшеліктерін түр, тұқым, жас аспектілері бойынша анықтау, латын ветеринариялық терминологиясын ескере отырып, жануар организмінің тіршілік әрекетінің реттеу процестерін түсіндіру, ветеринариялық санитария саласында зертханалық зерттеулерді ұйымдастыру, жүргізу. химиялық және биохимиялық талдаулар жүргізу
  • Ветеринариялық кәсіпкерлікті түсіндіру және белсенді кәсіпкерлік ортаны құру үшін ветеринариядағы менеджментті практикада қолдануды негіздеу.
  • Ветеринариялық микробиология, иммунология, вирусология бойынша білімдерін инфекциялық аурулардың бактериологиялық және серологиялық диагностикасын жүргізуде, вирустық ауруларды бір-бірінен ажыратуда, вакциналарды, сарысулар мен диагностикумдарды дұрыс қолдануда және емдік және алдын алу іс-шараларын жүргізуе, тағам өнімдерін санитариялық-микробиологиялық зерттеу әдістерін қолдануда ұтымды көрсету.
  • Зертханалық, тәжірибелік мәліметтерге патофизиологиялық, патоморфологиялық талдау жасау және олардың негізінде патологиялық процестердің даму механизмдері туралы қорытындыларды тұжырымдау, ішкі ауруларды диагностикалау, ауылшаруашылық жануарлары мен құстарының әртүрлі түрлеріне арналған дәрілік заттардың фармакодинамикасын және фармакокинетикасын сипаттау.
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін жануарларды сою технологиясын қадағалау және ішкі сауда объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу әдістерін жетілдіру.
  • Тамақ өндірісінде, сонымен қатар биологиялық қалдықтарды заманауи технологияларды пайдалана отырып кәдеге жарату барысында ветеринариялық санитария саласындағы зерттеулерді тестілеу
  • Қазақ ұлттық өнімдерін бағалау мен кеден операцияларын техникалық реттеу және Ветеринариялық-санитариялық бақылау объектілерінің орын ауыстыру барысын сипаттау.
  • Ақпараттық-коммуникациялық технологияларды меңгеру негізінде бәсекеге қабілетті болашақ маманның дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде қоршаған ортаны бағалау, мемлекеттік, орыс және шет тілдерінде коммуникация құру, салауатты өмір салтына бағдарлау, өзін-өзі кәсіби жетілдіру, жеке және кәсіби бәсекеге қабілеттілігін көрсету
  • Сот-медициналық сараптама кезінде, санитарлық қауіпсіздікте және жемшөп қоспаларын пайдалануда қазіргі заманғы зерттеу әдістерін және токсикологиялық талдауларды көрсету, жануарлардың улануының алдын алу шараларын әртүрлі жағдайларда және дер кезінде жүргізу.
  • Қоршаған орта факторларының жануарлардың денсаулығы мен өнімділігіне әсерін бағалау, мал шаруашылығы объектілерінде ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүзеге асыру, жануарлардың саулығын қамтамасыз ету және қауіпсіз тамақ өнімдерін шығару үшін мал шаруашылығында, азықтандыруда, ветеринариялық гигиена мен санитарияда жаңа технологияларды қолдану.
  • Іскерлік қағаздарды, академиялық жазбаларды, ветеринариядағы ғылыми құжаттама мен ғылыми зерттеулердің әдістемесін оқу және ғылыми-зерттеу жұмыстарында және әртүрлі ғылыми жанрдағы мәтіндерді рецензиялауда, аннотацияларды шолуда қолдану.
  • Мал шаруашылығындағы радиациялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін және төтенше жағдайлар туындағанда биофизика және ветеринариялық радиобиология білімін саралау
  • Мал шаруашылығы, өсімдік, балық, ара, құс шаруашылығы өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін бағалау және өнім сапасының жаңа стандарттарын таныту.
  • Ара, кәсіби ауланатын және басқа да жануарлар ауруларын балау үшін, сондай-ақ жұқпалы аурулардың алдын алу және жою кезінде эпизоотология және паразитология талаптарын ұсыну
  • Өнімдерді өндіру, тасымалдау, сақтау барысында заманауи жабдықтар, құралдар мен құрылғыларды пайдалана отырып, гигиена және санитария талаптарын жобалау.
Top