Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B09102 Ветеринариялық санитария в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазақстан Республикасының ветеринарлық-санитарлық және тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етуге арналған әлемдік еңбек нарығында бәсекеге қабілетті жоғары білікті мамандарды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Специалитет
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 5 года
-
Кредиттер көлемі 312
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Зертханалық іс
Бейорганикалық және органикалық химия
Жануарлар және құс анатомиясы I
Жануарлар цитологиясы, гистологиясы және эмбриологиясы
Жануарлар және құс анатомиясы II
Зоология
Латын ветеринариялық терминологиясы
-
2 Оқу жылы
Экология
Ветеринариядағы әдістемелік және ғылыми құжаттамалар
Экономика
Жануарлар физиологиясы
Іскерлік қағаздар
Бизнес этикасы
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Ветеринариялық генетика
Малшаруашылығы және азықтандыру (Малшаруашылығы)
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Ветеринариялық микробиология және иммунология
Вакциналар дайындау әдістері
Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеуге арналған машиналар мен аппараттар
Ветеринарлық кәсіпкерлік
Жануарлар биохимиясы
Ғылыми зерттеу әдістері
-
3 Оқу жылы
Ветеринарлық микробиология және иммунология
Малшаруашылығы өнімдерін микробиологиялық бақылау
Ветеринариялық санитариялық сараптаудың кәзіргі кезіндегі әдістері
Ветеринарлық фармакология
Патологиялық физиология
Азық және азықтық қоспалардың санитариялық қауіпсіздігі
Ветеринариялық вирусология
Биофизика
Ветеринарлық гигиена және санитария
Ветеринариялық токсикология және токсикологиялық талдау
Ветеринарлық- санитарлық сараптау
Ветеринариялық санитариялық қадағалау нысандарындағы ветеринариялық санитария
Жануарлардың патологиялық анатомиясы
Биологиялық қалдықтардың ветеринариялық санитариясы
Жануарлардың ішкі ауруларының проподептикасы
-
4 Оқу жылы
Ауыл шаруашылығы жануарларын союды ұйымдастыру
Ветеринарлық радиобиология
Індеттану және инфекциялық аурулар
Өсімдік және ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық
Сүтті өңдеу барысындағы тағам қауіпсіздігі
Дәстүрлі емес азықтық қоспаларды пайдаланған мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Ветеринариялық санитариялық сараптау
Ветеринариялық санитария мен тағам қауіпсіздігі саласындағы құқықтық реттеу
Шекарадағы және көліктегі ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау
Тағам өндірісіндегі гигиеналық бақылау
Ветеринарлық санитарлық бақылау нысандарын тасымалдау кезіндегі кедендік операциялар **
Техникалық реттеу негіздері
Қазақтың ұлттық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау*
Мал шаруашылығы өнімдерінің соттық ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
Балық шаруашылығы өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптау
Ветеринариядағы заманауи қондырғылар және технологиялар
-
5 Оқу жылы
Мал шаруашылығындағы радиациялық қауіпсіздік **
Тағамдық өнімдері мен шикізатын радиациялық сараптау *
Ветеринариялық істі ұйымдастыру
Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және ветсансарапталуы
Паразитология және инвазиялық аурулар
Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптау
Төтенше жағдайлар кезіндегі ветеринариялық санитариялық қауіпсіздік **
Ветеринарлық санитариядағы инспекция**
Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және ветсансарапталуы
Ішкі сауда объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптаманы ұйымдастыру *
Кәсіби ауланатын жануарлар өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау *
Оқыту нәтижелері
- Жануарлар организмінің құрылымының ерекше морфологиялық ерекшеліктерін түр, тұқым, жас аспектілері бойынша анықтау, латын ветеринариялық терминологиясын ескере отырып, жануар организмінің тіршілік әрекетінің реттеу процестерін түсіндіру, ветеринариялық санитария саласында зертханалық зерттеулерді ұйымдастыру, жүргізу. химиялық және биохимиялық талдаулар жүргізу
- Ветеринариялық кәсіпкерлікті түсіндіру және белсенді кәсіпкерлік ортаны құру үшін ветеринариядағы менеджментті практикада қолдануды негіздеу.
- Ветеринариялық микробиология, иммунология, вирусология бойынша білімдерін инфекциялық аурулардың бактериологиялық және серологиялық диагностикасын жүргізуде, вирустық ауруларды бір-бірінен ажыратуда, вакциналарды, сарысулар мен диагностикумдарды дұрыс қолдануда және емдік және алдын алу іс-шараларын жүргізуе, тағам өнімдерін санитариялық-микробиологиялық зерттеу әдістерін қолдануда ұтымды көрсету.
- Зертханалық, тәжірибелік мәліметтерге патофизиологиялық, патоморфологиялық талдау жасау және олардың негізінде патологиялық процестердің даму механизмдері туралы қорытындыларды тұжырымдау, ішкі ауруларды диагностикалау, ауылшаруашылық жануарлары мен құстарының әртүрлі түрлеріне арналған дәрілік заттардың фармакодинамикасын және фармакокинетикасын сипаттау.
- Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін жануарларды сою технологиясын қадағалау және ішкі сауда объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу әдістерін жетілдіру.
- Тамақ өндірісінде, сонымен қатар биологиялық қалдықтарды заманауи технологияларды пайдалана отырып кәдеге жарату барысында ветеринариялық санитария саласындағы зерттеулерді тестілеу
- Қазақ ұлттық өнімдерін бағалау мен кеден операцияларын техникалық реттеу және Ветеринариялық-санитариялық бақылау объектілерінің орын ауыстыру барысын сипаттау.
- Ақпараттық-коммуникациялық технологияларды меңгеру негізінде бәсекеге қабілетті болашақ маманның дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде қоршаған ортаны бағалау, мемлекеттік, орыс және шет тілдерінде коммуникация құру, салауатты өмір салтына бағдарлау, өзін-өзі кәсіби жетілдіру, жеке және кәсіби бәсекеге қабілеттілігін көрсету
- Сот-медициналық сараптама кезінде, санитарлық қауіпсіздікте және жемшөп қоспаларын пайдалануда қазіргі заманғы зерттеу әдістерін және токсикологиялық талдауларды көрсету, жануарлардың улануының алдын алу шараларын әртүрлі жағдайларда және дер кезінде жүргізу.
- Қоршаған орта факторларының жануарлардың денсаулығы мен өнімділігіне әсерін бағалау, мал шаруашылығы объектілерінде ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүзеге асыру, жануарлардың саулығын қамтамасыз ету және қауіпсіз тамақ өнімдерін шығару үшін мал шаруашылығында, азықтандыруда, ветеринариялық гигиена мен санитарияда жаңа технологияларды қолдану.
- Іскерлік қағаздарды, академиялық жазбаларды, ветеринариядағы ғылыми құжаттама мен ғылыми зерттеулердің әдістемесін оқу және ғылыми-зерттеу жұмыстарында және әртүрлі ғылыми жанрдағы мәтіндерді рецензиялауда, аннотацияларды шолуда қолдану.
- Мал шаруашылығындағы радиациялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін және төтенше жағдайлар туындағанда биофизика және ветеринариялық радиобиология білімін саралау
- Мал шаруашылығы, өсімдік, балық, ара, құс шаруашылығы өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін бағалау және өнім сапасының жаңа стандарттарын таныту.
- Ара, кәсіби ауланатын және басқа да жануарлар ауруларын балау үшін, сондай-ақ жұқпалы аурулардың алдын алу және жою кезінде эпизоотология және паразитология талаптарын ұсыну
- Өнімдерді өндіру, тасымалдау, сақтау барысында заманауи жабдықтар, құралдар мен құрылғыларды пайдалана отырып, гигиена және санитария талаптарын жобалау.