Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M05101 Биотехнология в АТУ

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі академиялық және өндірістік ғылыми-зерттеу институттары үшін жоғары білікті және сұранысқа ие кадрларды даярлау, жоғары оқу орындарында, теориялық және қолданбалы сипаттағы мәселелерді құруға және шешуге қабілетті, әзірлеу дағдыларына ие және заманауи жаңа технологияларды игеретін биотехнологиялық өндірістің жетекші мамандарын дайындау
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Жоғары мектептегі оқу-тәрбие үдерісін ізгілендіру мен демократияландырудың қазіргі заманғы тенденцияларын, оқыту мен тәрбиелеудің жаңа технологияларын көрсетеді, педагогикалық қызметтің жеке-шығармашылық стиліне бағыттайды. Білім беру саласындағы кәсіби қызметтің құндылық негіздері, мұғалімнің қоғам өміріндегі рөлі мен орны, педагогикалық қызметтің негізгі бағыттары, мұғалімнің қызметі. Кәсіби өзін-өзі тану және өзін-өзі дамыту тәсілдері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шетел тілі (кәсіби)
    Несиелер: 4

    Болашақ магистрдің кәсіби қызметінде тілді белсенді меңгерудің халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдету. Күнделікті және кәсіби қарым-қатынаста шет тілін белсенді қолдану үшін бакалавриатта алған тұрмыстық-ауызекі сөйлеу тілін және мамандық тілін практикалық меңгеру үшін дағдылар мен біліктерді тереңдету және дамыту

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдіктер биотехнологиясы және селекция
    Несиелер: 5

    In vitro жағдайында өсірілетін өсімдік жасушаларының, ұлпаларының және өсімдіктер ағзаларының биологиясы; өсірілетін жасушаларды пайдаланудың әдістемелік принциптері. Өсімдікті клональды микрокөбейту және сауықтыру әдістері; жекелеген гибридизация кезінде үйлесімділікті еңсеру, гаплоидты дақылдарды алу, өсімдіктердің өсетін және сирек түрлерінің гендік қорын сақтау, қолда бар сорттарды жетілдіру мақсатында жасушалардың селекциясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Ғылым философиясы мен ғылым тарихының негізгі мәселелерінің ерекшелігі мен өзара байланысы. Сана мен білім, оның әлеуметтік-философиялық ракурсында. Жаратылыстану, қоғамдық және техникалық ғылымдардың өзін-өзі анықтауы, олардың ортақтығы мен айырмашылықтары. Тарихи динамикада алынған және тарихи өзгермелі әлеуметтік-мәдени контексте қаралған ғылыми білімді өндіру бойынша ерекше қызметтің даму заңдылықтары мен үрдістері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдіктерді фитопатогендерден сауықтырудың биотехнологиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Өсімдіктерді интеграцияланған қорғау жүйесі және оны іске асыру технологиясы; өндіру мен сақтаудың әр түрлі кезеңдерінде зиянкестер мен аурулардан ауыл шаруашылығы өнімдерінің шығындарын азайту жолдарын зерттеу. Зиянды организмдер популяциясы динамикасының негізгі заңдылықтары, агроэкожүйелердің қалыптасу және даму ерекшеліктері; селекцияның иммуногенетикалық және биотехнологиялық мәселелерін талдау тәсілдері. Патогендердің зияндылық деңгейін анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-әр түрлі ұғымдармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен танысу. Басшының жеке басқарушылық тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқарушылық қызмет және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы заманауи әдістер
    Несиелер: 5

    Заманауи биотехнологиялық зерттеулерде және өндірісте қолданылатын биохимиялық, молекулалық және иммунологиялық әдістер. Жоғарыөнімді қамтамасыз етудің ғылыми принциптері. Ауксотрофты және реттеуші мутанттарды алу. Мақсатты өнімнің синтезіне жауап беретін ферменттер гендерін амплификациялау. Жоғарыөнімді алу үшін гендік инженерияны қолдану. Ферменттік технология. Иммобилизацияланған биообъектілер және оларды бірнеше рет қолдану. Ресурс үнемдеу. Экологиялық артықшылықтары. Экономикалық орындылығы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Техникалық микробиология
    Несиелер: 5

    Техникалық микробиология биотехнологияның бір саласы ретінде. Өндірістік штаммдар және оларды жетілдіру. Өндірістік штаммдар сипаттамасы. Иммобильденген биообъектілер. Биотехнологиялық өндірістердегі микроорганизмдерді культивирлеу. Культивирлеу процестерін басқару. Микробты синтез өнімдерін алудың технологиялық негіздері. Органикалық қышқылдардың, липидтердің, биобелсенді заттардың, дәрілік заттардың, биопестицидтердің биотехнологиялық өндірісі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ұлттық сүт қышқылды өнімдерді өндіру үшін ұйытқылар әзірлеу
    Несиелер: 5

    Ұлттық ашыған сүт өнімдерін өндіру, сүт өнімдерінің дәстүрлі және жаңа түрлерін өңдеу, сақтау және орау үшін ашытқыны алу технологиясы. Сүт өнеркәсібінің процестері және аппараттары микробиология негіздері. Сүт, ет өнімдерін өндіру кезінде пайдаланылатын микроорганизмдердің негізгі топтары. Бифидобактериялардың морфологиясы. Ашыған сүт өнімдерін өндіруге арналған ашытқылар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологияның молекулярлы-генетикалық негізі
    Несиелер: 5

    Ақуыздардың, нуклеин қышқылдарының құрылымы мен қызметі. ДНҚ-ның репликациясының молекулалық механизмдері, транскрипция механизмдері. РНҚ матрица синтезі. Генетикалық код. Генетикалық ақпарат тарату. Құрылым рибосомалары және аударма. Ген құрылымы, геном элементтері. Мобильді генетикалық элементтер, мутация механизмдері, рекомбинантты ДНҚ технологиясы. ДНҚ жөндеудің молекулалық механизмдері. ДНК жөндеу және кроссинговер механизмдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өндірісінің микробиологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің өсу және өсіру заңдылықтары, сондай-ақ тағамдық және биотехнологиялық өндірістердің микробиологиялық негіздері. Сүт және сүт өнімдерін, ет және ет өнімдерін, ашыту және нан пісіру өндірістерін алудың микробиологиялық негіздері; әртүрлі азық-түлік өнімдерін консервілеу; микроорганизмдердің өсу және өсіру заңдылықтарын, олардың метаболизмін зерттеу; тағамдық биотехнологияның перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Молекулалық генетиканың заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Гендердің құрылымы мен функциясы, өзгергіштіктің негізгі түрлері. Биологиялық молекулаларды бөліп алу және тазарту әдістері, ДНҚ көшірмелерін алу және гибридизациялау әдісатері. Рекомбинантты ДНҚ өндіру әдістемесі. ДНҚ тізбегін ретін анықтау. ДНК клондау. Жасушаларға гендерді енгізу. Белоктардың гендік инженериясы және бағытты мутагенез. Генетикалық тіркесу және гендердің картасы. Молекулалық диагностика.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Салалық биотехнология және селекция
    Несиелер: 5

    Генетикалық инженерия, геномика және протеомика саласындағы биотехнологияның жаңа бағыттары. Диагностика мен терапияның жаңа технологиялары, жаңа материалдар мен биоинженериялар; биосфераны сақтау мен тұрақты дамытуға және адам өмірінің сапасын арттыруға бағытталған биотехнологияға қол жеткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өндірісінде биотехнология әдістерін қолдану
    Несиелер: 5

    Биотехнологияның шикізат ресурстары микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарын алу әдістері. Препараттар мен өнімдерді ашыту, оқшаулау, тазарту және дайындау әдістері, тамақ өнімдерінің сапасын бақылау және қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Тамақ өнеркәсібіндегі материалдардың биозақымдануы. Микроорганизмдердің патогенділігінің химиялық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Гендік инженерлік биотехнология әдістері
    Несиелер: 5

    Гендік инженерия әдістерінің негіздері және олардың практикада қолдану мүмкіндігі, сапаны бақылау әдістері және азық-түлік қауіпсіздігі, өсімдіктер мен жануарлардың қолданыстағы түрлерін жетілдіру әдістері, өсімдіктердің жаңа түрлерінің және жануарлардың өнімді түрлерінің жаңа тұрақты нысандарын алу үшін бөтен гендерді тірі жүйелерге беру әдістерімен танысу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • «Жасыл технологиялар» мен «жасыл экономиканы» дамытудың қазіргі заманғы үрдістері
    Несиелер: 5

    "Жасыл" экономиканың мәні, оның міндеттерін анықтау. Биосфера мен өркениеттің сақталуы мен дамуы. "Жасыл" экономика жүйесінің бағыттары: жаңартылатын энергия көздерін енгізу; қалдықтарды басқару жүйесін жетілдіру; Су ресурстарын басқару жүйесі; "таза" көлікті дамыту; органикалық егіншілік; ТКШ саласындағы энергия тиімділігі; экожүйелерді сақтау және тиімді басқару. "Жасыл" экономика қағидаттары, мультипликативтік және дағдарысқа қарсы әлеует.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау әдістері
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өнімдерді алу әдістері, стерилдеу, дайындау және алудың негізгі әдістері, талдау, бөлу, тазалау, кептіру әдістері. Халық шаруашылығының әртүрлі салаларында қолданылатын Өнеркәсіптік биотехнология, заттар немесе препараттар негіздері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау әдістемесі, қауіпсіздік өлшемдері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Биотехнологияда нормативтік құжаттарды дайындау
    Несиелер: 5

    Тамақ өндірісінде стандарттар мен нормативтік құжаттарды әзірлеу технологиясы мен техникалық реттеудің мемлекеттік жүйесінің нормативтік-құқықтық негіздері. Өнім сапасының халықаралық стандарттары. Стандарттаудың әдістемелік негіздері. Техникалық регламенттерді, стандарттар мен нормативтік құжаттарды әзірлеу және бекіту тәртібі. Техникалық реттеу саласындағы нормативтік құқықтық актілерде белгіленген талаптардың сақталуын мемлекеттік бақылау және қадағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Экологиялық биотехнологияның қолданбалы аспектілері
    Несиелер: 5

    Суды, топырақты, ауаны және басқа да объектілерді экологиялық ластанудан тазартудың биотехнологиялық әдістері, ластанудың шекті рұқсат етілген нормалары, токсиканттарды бақылау түрлері. Қоршаған ортаның техногендік ластануының мониторингі. Қоршаған орта объектілерінің органикалық ластануының деструкторы-микроорганизмдер консорциумдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Биоконверсия
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өндірістердегі қалдықсыз технологиялардың негіздері. Конверсия әдістерінің жіктелуі. Бір және көп сатылы түрлендіру әдістері. Шикізатты түрлендірудің физикалық және аралас әдістері. Өсімдік шикізатының механикалық және механохимиялық деструкциясы. Радиолиз, ультрадыбыстың әрекеті өсімдік шикізатын қышқылдармен гидролиздеу процестері. Целлюлоза және пентоза бар шикізатты қышқылдармен, газ тәрізді реагенттермен конверсиялау. Өсімдік шикізатын ферменттермен, микроорганизмдермен конверсиялаудың биологиялық әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Қоршаған ортаны тазалау мәселелерін шешудегі биотехнология
    Несиелер: 5

    Ағынды суларды, топырақты, ауаны және т.б. тазарту үшін биологиялық объектілерді пайдалана отырып биотехнологиялық тазартуды бақылаудың және қамтамасыз етудің қазіргі заманғы әдістері; биотехнологияда қолдану үшін микроорганизмдер штаммдарының өнімділігін арттыру тәсілдері. Гендік-инженерлік әдістермен алынған микроорганизмдерді және микробтық синтездің кейбір өнімдерін пайдалану қауіпсіздігінің мәселелері. Әртүрлі өндірістердің өнеркәсіптік қалдықтарын биологиялық өңдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасын басқару
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған тәуекел критерийлері. Адам ағзасына уытты, канцерогендік, мутагендік әсер ету; негізгі компоненттердің гигиеналық сипаттамасы. Тамақ өнімдерінің уытты компоненттерінің жіктелуі. Стандарттау объектісіне қойылатын нормалар, ережелер, талаптар кешенін белгілейтін халықаралық нормативтік-техникалық құжаттама өнімнің сапасын қамтамасыз етуге арналған негізгі халықаралық стандарттар. ISO 9000 сериялы стандарттар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Биотехнологиядағы биологиялық және биохимиялық бақылау әдістері
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өнімдерді алу, стерилдеу, мақсатты өнімдерді дайындау және алу әдістері, талдау, бөлу, тазалау, кептіру әдістері. Заманауи өнеркәсіптік биотехнологияның негіздері. Мақсатты өнімдерді талдау және бақылаудың негізгі аналитикалық биологиялық және биохимиялық әдістері, талдау хаттамаларын және ұсыныстарды рәсімдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Код ON3

    Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени ерекшеліктерді төзімділікпен қабылдай отырып, топты басқарады

  • Код ON1

    Ғылыми дүниетаным жүйесі,тарих пен философия ғылымы бойынша дамып келе жатқан білімдерін көрсетеді

  • Код ON6

    Нақты биотехнологиялық мәселелерді шешу кезінде талдау әдісін таңдауды негіздейді

  • Код ON8

    Сапаны қамтамасыз ету жүйелерін пайдаланудың қазіргі заманғы технологиялары негізінде тамақ өнімдерінің өндірісін бақылауды және сапаны басқаруды ұйымдастырады

  • Код ON2

    Шет тілдердің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби қарым-қатынас жасауға қабілетті

  • Код ON9

    Тамақ өнеркәсібі және қоғамдық тамақтану өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын әзірлейді

  • Код ON7

    Биотехнологияның негізгі бағыттары мен мүмкіндіктері туралы білімдерін көрсетеді

  • Код ON4

    Оқу іс-әрекетінде жоғары білім беру педагогикасы, кәсіптік білім берудің әдістемелік негіздері туралы білімдерін қолданады

  • Код ON5

    Ғылыми және практикалық мәселелерді шешу үшін зерттеу мәліметтерін түсіндіреді

  • Код ON10

    Мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді нақты хабарлайды

Top