Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Жануарларды өсірудің тиімділігін одан әрі арттыру, агроөнеркәсіптік кешен кәсіпорындарының өнімділігі мен рентабельділігін арттыру мақсатында жануарларды азықтандырудың, күтіпбағудың және өсімін молайтудың заманауи технологияларын әзірлейтін, мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өндірудің және бастапқы өңдеудің қазіргі заманғы экологиялық қауіпсіз технологияларын пайдаланатын жоғары кәсіби мамандарды даярлау
  • Академиялық дәреже Бакалавриат
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 4 года
  • Кредиттер көлемі 240
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
  • ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
  • Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы

Пәндер

  • Ауыл шаруашылық жануарлардың морфологиясы

    Пән ауылшаруашылық жануарларының анатомиясы; ішкі ағзалардың орналасуы туралы білімді қалыптастырады; барлық органдар мен жүйелердің егжей-тегжейлі құрылымын қамтиды; организмнің тірі кезіндегі әр органның немесе тіннің рөлін түсінуге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Генетика

    Пән ауылшаруашылық жануарлары мен құстарындағы хромосомалар мен гендердің құрылымы, құрылымы, қызметі және тұқым қуалау заңдылықтары туралы білімді қалыптастырады; жеке адамдарда және популяцияда туылу кезіндегі генетикалық вариацияның әртүрлі түрлерін зерттейді. Пәнді оқу ауыл шаруашылығы жануарларының асыл тұқымды қасиеттерін жетілдіру кезінде практикалық қызметте генетикалық білімді пайдалануға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биохимиясы

    Пән биологиялық функцияларына байланысты биомолекулалардың маңызды типтерінің құрылымы, қасиеттері туралы түсініктерді қалыптастырады және биохимиялық деңгейде тірі жүйелер жұмысының негізгі молекулалық механизмдерін ұйымдастыру және құрылысын зерттеу бойынша аналитикалық және зерттеу жұмыстарын біледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық жануарлардың физиологиясы

    Пән өмірлік маңызды үдерістердің мәнімен және ағзаның химиялық құрамы мен жеке ағзалардың функциясының мәні, жасушалардың құрылымы, қасиеттері және тірі организмдегі заттар мен энергияның алмасуы туралы таныстырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Мамандыққа кіріспе

    Пән өз кәсібін түсіну мүмкіндігін және де оған қызығушылықты қалыптастыруға бағытталған; жеке іс-әрекетті ұйымдастыруға, сондай-ақ өзінің кәсіби міндеттерін орындау әдістерін бағалауға ықпал етеді. Пәнді оқу алынған білімді кәсіби қызметте қолдануға мүмкіндік береді. Командада жұмыс істеу дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылығында негізгі технологиялық процесстерді модельдеу

    Пән жануарлардың алаңға, суға, жарыққа, ауаға деген қажеттілігінің нормалары туралы білімді қалыптастырады, оның негізінде ауыл шаруашылығы жануарларын күтіп-ұстауға, иеленуге, серуендетуге және жаттықтыруға арналған үйжайларды жобалауды жүзеге асырады. Пән жануарларға ыңғайлы талаптарды, сондайақ ғимараттар мен құрылыстардың ұзақ қызмет ету мерзімін ескере отырып, әртүрлі ауылшаруашылық ғимараттарын модельдеу дағдыларын дамытады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Көшбасшылық негіздері

    Бұл пәнді оқу кезінде студенттер көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, кәсіпорын, аймақ және тұтастай ел деңгейінде әсер ету әдістерін қолдана отырып, адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқарудың әдістемесі мен практикасын игереді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Эксперимент және нәтижелерді өңдеу техникасы

    Пән студентті эксперимент техникасына және алынған мәліметтерді өңдеуге үйретеді, зертханалық жағдайда жұмыс істеуге және зертханадағы қауіпсіздік техникасына және әртүрлі жабдықтармен жұмыс істеуге үйретеді. Пән эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін математикалық өңдеуді жүргізуге, кез-келген экспериментті бақылауға, яғни зерттеуші қандай да бір себептермен қарауға қабылдамаған сыртқы айнымалылардың әсерін болдырмауға үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты-биоэкологияның негізгі заңдылықтарын, биосфераның компоненттерін және оларға әсер ететін факторларды, антропогендік қызметтен туындайтын экологиялық проблемаларды, қоғамның орнықты даму қағидаттарын, сондай-ақ табиғи және техногендік сипаттағы түрлі қауіптер жағдайындағы қауіпсіздік негіздерін зерделеу. Нәтижесінде алынған білім мен қалыптасқан дағдылар кәсіби қызметте экологиялық принциптер мен қауіпсіздік негіздерін қолдануға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Пән экономикалық ойлау тәсілін, бәсекелестік ортада кәсіпорындардың табысты кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Пән білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастырады. Пән аясында білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, салықтарды есептеуге, салық есептілігін дұрыс толтыруға, қаржылық проблемалар туындаған кезде қаржылық шешімдер қабылдауға және қаржылық алаяқтықты тануға үйренеді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пәнді оқу заңнамалық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін құқықтың негізгі салаларының мәселелерін қарауға бағытталған, сондай-ақ білім алушылардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымы мен құқықтық мәдениетін қалыптастыруды зерделеуді көздейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы, қой жүнін, етін және елтірісін өндіру технологиясы

    Пән біздің елімізде және шет елдерде қой шаруашылығының жағдайын, қойлардың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, экологиялық таза өнім алу үшін оны тиімді пайдалануды және селекциялық-асылдандыру жұмысының негізгі мәселелерін, қойларды азықтандыру, ұстау, қазіргі жағдайда қой шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу негіздерімен өндіріс технологиясын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ешкі шаруашылығы, сүт, ет, жүн және түбіт өндіру технологиясы

    Пән ешкілердің сыртқы-конституциялық және ішкі ерекшеліктерімен таныстырады; әр түрлі тұқымды ешкілердің өнімділігі (сүт, ет, жүн және мамық) және өнімділік бағыттары және оларды арттыру тәсілдері туралы пайымдаулар қалыптастырады; ешкілерді қырқу және мамық алу тәсілдерін, сондай-ақ оларды қауырсынды өңдеуді зерделейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт ісі

    Пән сүттің құрамы мен қасиеттері, сүт пен сүт өнімдерінің сапасына түрлі факторлардың әсері, сүт өнімдерін өндіру технологиясының негіздері, қатерсіз сүт алу, сүт өнімдерін өндірудің қалдықсыз технологиясы бойынша білімді қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Инклюзивті өзара әрекеттесу этикасы

    Пән мүмкіндігі шектеулі адамдармен қарым-қатынас жасау процесінде студенттердің коммуникативті және әлеуметтік дағдыларын дамытуды, ерекше денсаулық мүмкіндіктері бар адамдардың әлеуметтік, эмоционалды және мінез-құлық қиындықтарының ерекшелігі туралы білімді қалыптастыруды қамтиды, сонымен қатар инклюзивті білім беру және кәсіби ортада туындайтын тұлғааралық өзара әрекеттесу мәселелерін шешуге көмектесуге арналған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы маркерлік селекция

    Пән ауыл шаруашылығы малдарының практикалық биотехнологиясы, генетикасы және селекциясы саласындағы білімді; селекциялық процестерді жеделдетуге және олардың негізінде ауыл шаруашылығы малдарының жоғары өнімді іздерін, түрлерін, кросстары мен тұқымдарын құруға мүмкіндік беретін геномдық талдау және молекулалық таңбалау әдістерін практикада қолдану білімінқалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Микробиология

    Пән микроорганизмдер мен вирустардың әртүрлі топтарының тіршілік әрекетінің формаларымен, құрылымымен және процестерімен таныстырады; микроскопиялау, микроорганизмдерді бояу әдістерін үйретеді, сондай-ақ микроорганизмдерді сыртқы морфологиялық белгілері, колониялардың өсуі, оның ішінде селективті ортада жіктеуге үйретеді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Агрономия және ботаника негіздерімен азық өндірісі

    Пән мал азықтық дақылдарды топыраққа дұрыс орналастыру, олардың ботаникалық ерекшеліктерін ескере отырып, топырақты дұрыс механикалық өңдеу, тыңайтқыштарды қолдану және толықтыру арқылы ұтымды пайдаланудың қасиеттері мен режимдерін жақсарту арқылы реттеудің теориялық негіздерімен таныстырады, өсімдіктің қоректік заттарға қажеттілігі. Азықты жинау және сақтаудың заманауи әдістерін білу және тәжірибелік дағдылар

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері және академиялық хат

    Пән оқытылатын саладағы ғылыми зерттеулер әдістері мен академиялық хатты зерттеуге бағытталған. Білім алушылар тұжырымдамалық аппаратпен және зерттеу жұмысының негізгі кезеңдерімен, әдістердің жіктелуімен, оларды қолдану салаларымен танысады. Білім алушылар ғылыми зерттеулерді сандық және сапалық талдау дағдыларын игеруге және оның нәтижелерін академиялық ортада мақала мен баяндамалар түрінде ұсынуға үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тәжірибелік іс әдістемесі

    Пән зоотехникалық зерттеулерде қолданылатын әдістерді қолдана білу және кәсіби білімдерін қалыптастырады, популяцияларда, табындарда және малдардың тұқымдарында асыл тұқымдық қызметті талдауға мүмкіндік береді, генотип пен ортаның малдардың белгілері мен өнімділік сапасының дамуына әсерін бағалауға мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Пән мал шаруашылығында өндірістік үрдісті жетілдіру үшін биологиялық негіздерді және биотехнологияның әдістерін қолдана отырып, малдардың асыл тұқымды, өнімді қасиеттерін тиімді пайдалану және жақсарту тұрғысынан өндірістік іс-әрекет процесінде жаңа биотехнологияларды құру құзыреттілігін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Мал шаруашылығының қосымша салалары

    Пән ара, балық, былғары аң және т.б. малдарды өсіру бойынша кәсіби білім мен біліктерді қалыптастырады, қазіргі нарықтық жағдайларда өнімді қайта өңдеу негіздерімен өндіріс технологияларын үйрену

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Эмбриоинженерия

    Пән биотехнологияның жалпы мәселелері бойынша теориялық білім және мал шаруашылығындағы эмбрион трансплантациясы мен эмбриоинженерлік зерттеулер бойынша практикалық дағдылар береді. Пән ауыл шаруашылығы жануарларының биотехнологиясындағы жасушаішілік және жасушалық зертте-улер саласындағы негізгі бағыттармен таныстырады, көбеюдің биотехнологиялық аспектілеріне қатысты жаңа дүниетанымдық ұстанымдарды қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу технологиясы

    Пән түсетін мал шаруашылығы өнімі мен шикізатының сапасына сәйкес сақтау және қайта өңдеу технологиясын таңдау бойынша кәсіби білім мен іскерлікті қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Мал шаруашылығындағы есеп және есептілік

    Пән мал шаруашылығының әр түрлі салаларында зоотехникалық және асыл тұқымды есепті жүргізу мен толтыруды ұйымдастырудың қазіргі заманғы тәсілдерін теориялық меңгеруді және тәжірибелік іске асыруды, селекциялық бағдарламалардың бастапқы базасын қалыптастыруда ақпараттық технологияларды қолдана білуді қалыптастырады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Мал акушерлігі және көбею биотехнологиясы

    Пән жануарларды өсірудің анатомиялық-физиологиялық негіздері туралы білімді қалыптастырады, жыныстық цикл, оның ұзақтығы мен жиілігі туралы түсініктерді ашады; ал ауыл шаруашылығы жануарлардың әртүрлі түрлеріндегі эмбриональды даму ерекшеліктерімен таныстырады; ауыл шаруашылығы жану-арларын өсірудің тиімді технологияларын қолдану дағдыла-рын дамытады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру

    Пән жемшөптің тағамдық құндылығы, негізгі компоненттердің (шикі ақуыз, талшық, май, күл) әртүрлі жемшөпте сақталуы; жануарлардың поло-жас топтары үшін азықтандыру нормалары туралы ұғымдармен таныстырады; жануарларды толық тамақтандыру мақсатында азықтандыру рационын құрастыру және теңгерімдеу әдістемесін зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Жылқы шаруашылығы, жылқы етін және сүтін өңдіру технологиясы

    Пән өнімділігі бойынша әр түрлі бағыттағы және бағыттағы жылқыларды өсіру және өсіру процесінің негізгі буындары бойынша білімді қалыптастырады. Қымыз өндіру технологиясын зерттеу; жылқыларды азықтандыру және бордақылау технологиясы; сойыс салмағын және ет шығымын анықтау таныстырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пәнді оқудың мақсаты: әртүрлі салаға бейімделген интеллектуалды жүйелерді құрудың қазіргі теориясы мен тәжірибесі туралы тұтас жүйелі түсінік қалыптастыру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер жасанды интеллекттің негізгі ұғымдары мен терминдерін біледі және олармен жұмыс істеуді үйренеді, өздерінің кәсіби қызметтерінің тиімділігін және нәтижелерін жақсарту үшін жасанды интеллекттің принциптерін, әдістерін және идеологияларын түсінеді, бағдарламалық құралдары мен әдістерін қолданады, сондай-ақ жасанды интеллектті пайдаланудың этикалық аспектілерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал дәрігерлігі негіздері

    Пән ветеринариялық медицина дамуының ежелгі заманнан қазіргі заманға дейінгі тарихи кезеңдері, қоршаған дүниені білу, табиғат пен қоғамның даму заңдылықтары, бақылау және тәжірибе негізінде білім жинақтау процестері, сәйкес құзыреттіліктері қалыптасады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекция

    Пән өнімділіктің әртүрлі бағыттарындағы жануарлардың сыртқы, ішкі, конституциясы, кондициясы ұғымдарымен таныстырады, жануарлардың тұқымдары және олардың пайда болу тарихы, сондай-ақ экстрерьерді, фенотипті және генотипті бағалау, жануарларды іріктеу және іріктеу әдістері туралы ұғымдарды қалыптастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 10
  • Иммунобиотехнология

    Пән биотехнология негізінде тиімділігі жоғары диагностикалық және емдік құралдарды әзірлеу және алу үшін құзыреттерді қалыптастырады. Пән цитокин препараттарын, антигендерді, вакциналарды, антиденелерді алу және қолдану принциптерін; қан плазмасынан препараттар мен иммунопрепараттарды алу тәсілдерін зерделейді, сондай-ақ нанотехнологияларды, гендік-инженерлік технологияларды, дің жасушаларын алу және қолдану технологияларын зерделейді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Түйе шаруашылығы

    Пән отандық және шетелдегі түйе шаруашылығының жай-күйі, түйелердің биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, өсіру, күтіп бағу және азықтандыру кезінде ең аз шығындармен экологиялық таза өнімді ұтымды пайдалану мен алутуралытеориялық білімдіқалыптастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ірі қара мал шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы

    Пән ауылшаруашылық АӨК өнімділігі мен рентабельділігін арттыру мақсатында әртүрлі тұқымды ірі қара малдың сыртқы-конституционалдық және ішкі ерекшеліктері және өнімділік бағыты, селекциялық-асылдандыру жұмыстары, молайтудың зоотехникалық принциптері, сүт және сиыр етін өндіру технологиясы туралы кәсіптік білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән құс шаруашылығының қазіргі жетістіктерін ескере отырып, ауыл шаруашылығы құстарының өсу және даму заңдылықтары, құстарды азықтандыру және ұстау ерекшеліктері бойынша білім қалыптастырады; құстардың өнімділігінің негізгі түрлерін анықтайтын селекциялық-генетикалық белгілер мен қасиеттерді зерттейді. Пән өнеркәсіптік өндіріс пен құс өнімдерін өңдеудің тиімді технологияларын игеруге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Мал шикізатын тауартану және сараптамасы

    Пән жануарлар шикізатының әртүрлі түрлерін дайындау бойынша білімдер мен негізгі ұғымдарды, жүн, былғары, үлбір және қой терісі-тон шикізатының жіктелуін, құрылысын, жеке және биологиялық өзгергіштігіне, жыл маусымына, малдарды ұстау, азықтандыру жағдайларына, сондай-ақ қайта өңдеу кәсіпорындарына жеткізгенге дейін мал шикізатын сақтаудың бастапқы технологиясы мен шарттарына байланысты олардың тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтарын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Асыл тұқымды мал шаруашылығындағы инновациялық технологиялар

    Пән мал шаруашылығы өнімдерін өндіру, асылдандыру жұмыстарын жүргізу, қазіргі заманғы кешендер құрылысы технологияларын қолдана білу және кәсіби білім қалыптастырады. Мал шаруашылығы саласының тиімділігін арттыру мақсатында ауыл шаруашылығы кәсіпорындарын ұйымдастыру кезінде жаңа технологияларды қолдану

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің және азықтарын зертханалық талдау

    Пән жануарларды азықтандырудың толықтығын және ұстау жағдайларын бақылау мақсатында классикалық әдістемелерді де, қазіргі заманғы экспресс-талдағыштарды да пайдалана отырып, мал шаруашылығы өнімдері мен жемшөптеріне зертханалық тал- дау жүргізу әдістерін меңгеру бойынша білімді қалыптастырады. Тәртіп сүттің, еттің, бал мен жемшөптің (құрғақ заттың, протеин- нің, майдың, минералды заттардың және кұрамы) сапалық құрамын анықтау іскерлігін қалыптастыруға ықпал етеді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылық малдарының түрлері бойынша селекциясы және биотехнологиясы

    Пән білім алушыларда мал шаруашылығының жетекші салаларының жай-күйі туралы терең зерделеуді, молекулалық, жасушалық, ағзалық және популяциялық деңгейлердегі ауыл шаруашылығы малдардың селекциясы мен биотехнологиясының ерекшеліктері туралы уақтылы түсінік алу үшін теориялық және практикалық дайындыларды қалыптастырады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы

    Пән шошқалардың өсуі мен даму заңдылықтары, оларды тамақтандыру және ұстау ерекшеліктері, қазіргі жағдайда шошқа производства өндірудің прогрессивті формалары мен технологияларын қолдану туралы білім алуды қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Мал шаруашылығында озық білімге негізделген ауылшаруашылық ғылымдары саласындағы білім мен түсінікті кӛрсете алады
  • Фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктерді кәсіби деңгейде түсіндіру, дәлелдер келтіру және мал шаруашылығы саласындағы мәселелерді шеше алады
  • Әлеуметтік, этикалық және ғылыми тұрғыларды ескере отырып, жасанды интеллект құралдарын қоса алғанда, ақпаратты жинау және талдау негізінде тұжырым жасау
  • Мал шаруашылығы ӛнімдерін ӛндіру мен сатудың экономикалық тиімді технологияларын таңдау мен пайдалануды жүзеге асыра алады
  • Озық технологиялар жағдайында малдарды рационалды күтіп-бағу мен азықтандырудың режимдерін сақтау мен таңдау, тиімділігін бағалай алады
  • Заманауи есептеу технологияларын, байланыс құралдарын және бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалана отырып, кәсіпорын қызметінің негізгі техникалық- экономикалық кӛрсеткіштерін есептей алады
  • Бастапқы және жиынтық құжаттаманы жүргізуде, оның ішінде электрондық тасымалдағыштарда практикалық және танымдық дағдыларды қолдану; осы дағдыларды басқаларға бере білуді
  • Малдар мен құстардың асыл тұқымдық құндылығын анықтау және бағалауын жүргізу үшін оларды өлшеудің аспаптық техникасын меңгере алады
  • Ауыл шаруашылығы ұйымында табынның ӛсімін молайтуды жақсарту, ауыл шаруашылығы малдарытӛлдерінің ӛнімділігі мен шығымдылығын арттыру, ӛндірістің рентабельділік деңгейін арттыру жӛніндегі іс-шараларды жүргізе алады
  • Асылдандыру үшін малдарды мақсатты іріктеуді, жұптарды іріктеу мен жұптауды жүргізу, табын мен жекелеген малдардың сапасын бағалау, ұрықтандыру кестесін жасай алады
  • Мал азығының, мал шаруашылығы ӛнімдерінің (сүт, ет, бал, жүн, жұмыртқа) құрамын зерделеу бойынша әдістемелер мен зертханалық жабдықтарды пайдалана алады
Top