7M08203 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы (1,5ж. бейіндік) в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Әр түрлі меншік нысанындағы өндірістік ұйымдар мен фермерлік шаруашылықтарда талап етілетін, мал шаруашылығы саласында жоғары білікті және бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 1,5 года
-
Кредиттер көлемі 90
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M132 Мал шаруашылығы
-
Білім беру саласы 7M08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 7M082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Малшаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиясы
Мал шаруашылығын жедел дамыту. Осы мақсатты жүзеге асырудың маңызды тәсілдерінің бірі мал шаруашылығындағы негізгі қорларды жаңарту және оларды сапалы жаңғырту, оның ішінде жануарлардың генетикалық әлеуетін өсіру және толық іске асыру есебінен жүзеге асыру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Менеджмент
Менеджменттің даму динамикасын ескере отырып, бәсекелес орта жағдайларында жұмыс істейтін ұйымдардағы процестер мен құбылыстарды түсіну үшін кең ғылыми басқарушылық көзқарасты, дүниетанымды, кәсіби құзіреттілікті қалыптастыру. Икемді бейімделген ұйымдық құрылымдар құру, ұжымдық басқарудың инновациялық әдістері мен технологиялары
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 2
-
Селекцияның теориялық негіздері
Ауыл шаруашылығы жануарлары тұқымдарын шығару мен жетілдірудің теориялық негіздері. Тұқым және популяция жөнінде ілімнің генетикалық негіздері. Дүние жүзіндегі және Қазақстан Республикасындағы мал тұқымдарын шығарудың заманауи ерекшеліктері. Онтогенезді сұрыптау жұп тандау жұмыстарын басқарудың теориялық негіздері. Селекциялық генетикалық-математикалық әдістер. Тұқымаралық будандастыру мен гибридтеудің селекциялық генетикалық негіздері. Инбридингтің генетикалық мәні.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының тетіктелген тамақтануы
Пән магистранттарда ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарын, бағалы өндірушілерді, зат алмасуы бұзылған жануарларды және олардың биологиялық ерекшеліктерін толық егжей-тегжейлі тамақтандыруды ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыруға арналған. Диеталар мен тамақтандыру нормалары олардың түрлері мен жас ерекшеліктеріне сәйкес келуі керек
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығындағы генетикалық ресурстарды басқару
Әлемдегі және Қазақстандағы ауыл шаруашылығы жануарларының негізгі түрлерінің генетикалық ресурстарының қазіргі жағдайы. Ауыл шаруашылығы жануарларының тұқым түзуде және жетілдірілген тұқымында әлемдік генетикалық ресурстарды пайдалану. Селекцияның генетикалық-популяциялық негіздері; малдың қазіргі тектік қорын жетілдіру және жаңа тұқымдарын құру жолдары; Мал шаруашылығын қарқындату жағдайында гендік қор ресурстарын пайдалану
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару
Кәсіпкерлік қызметтің, басқару шешімдерінің әлеуметтік маңыздылығын зерттейді. Ол ең алдымен кәсіпкерлердің өмірлік ұстанымына, талантына, дүниетанымына, теориялық білімі мен практикалық дағдыларына, экономикалық белсенділігіне байланысты ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігінің маңыздылығымен таныстырады. Кәсіпкерлік қызметте инновациялық технологияларды пайдалану, кәсіби міндеттерді шешу үшін қажетті ақпаратты жүзеге асыру және іздеу дағдыларын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Шет тілі (кәсіби)
Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың дағдыларын дамытудағы негізгі принциптер: - ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; - Аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; - магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 2
-
Мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулер әдіснамасы
Ғылыми жобаларды әзірлеу және оларды басқара білуі. Зерттеудің теориялық базасын анықтау техникасы. Мал шаруашылығында зерттеу жүргізу әдістері және эксперименттік деректерді биометриялық өңдеу тәсілдері. Экономикалық әсерді бағалау технологиясы бар өндірістік, статистикалық, математикалық және аналитикалық әдістер. Патенттік құқықтарды рәсімдеуі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ірі қара мал етін және сүтін өндіру технологиясы
Сиыр сүтін және етін өндіру технологиясы. Сүт пен ет өндірудің технологиялық жүйелері. Сүт пен ет өндіру үшін қолданылатын құрал-жабдықтар. ҮЦЖ сүт өндіруде сиырларды азықтандыру және сүттейтүін ұйымдастыру, технологиялық жүйені басқару. Сиырлардың сүт пен ет өнімділігін жоғарылату үшін бұқалардың ұрығын дұрыс таңдай білу. Асылтұқымды шаруашылықтарда бонитировка жүргізу Қазіргі заманғы талаптарға жауап беретін шетелдік өндірістің техникалық және технологиялық инновацияларын енгізу, төлдерді өсіру мен бордақылаудың, етті бағыттағы малды күтіп-бағудың біріздендірілген технологиясы, Өндірістік жүйелерді механикаландыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Басқару психологиясы
Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 2
-
Қой еті мен жүнін өндіру және өңдеу технологиясы
Қой етінің өнімділігінің көрсеткіштері қой етінің өндірісі мен өңделуінің ұтымды технологиясын әзірлеу және енгізу, қой етінің өнімділігін өлшеудің көрсеткіштері, сатылым, сандық және сапалық көрсеткіштері, ағзаның биологиялық жетілу көрсеткіштері, морфологиялық үлгілер, сою қасиеттері, ет қалыптасуы, еттің өсіп келе жатқан қойларын өңдеу технологиясы және экономикалық тиімділігі. Қой жүнін өндіру және өңдеу технологиясы – жүн және өңдеуге арналған әдістер мен тәсілдердің жиынтығы, жоғары сапалы жүн және оның құрамы, түрлері және техникалық қасиеттері, қойларды қырқу мен оны ұйымдастыру, жүндерді жіктеу тәсілдері, сұрыптау және жүн жуу. Жүннің барлық түрлерінің жалпы өнімінде қой жүнінің үлесі 96% құрайды
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Бизнес шешімдерді модельдеу
Шешім қабылдау процесімен танысу, бастапқы мәселені ресімдеуден бастап, компьютердегі математикалық модельді құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқарушылық шешімді қалыптастыруға дейін. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастыру. Басқару шешімдерін таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көліктік және қаржылық модельдерін қарау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жылқы шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Пән өнімді бағыттағы жылқылардың биологиялық және өнімділік ерекшеліктерін. Жылқы етін өндіретін табындардың тиімді құрылымын. Етті бағытта жылқы төлін өсіруді. Жылқыларды бордақылау және жайып семіртуді. Жылқылардың сүт өнімділігін. Маусымдық және тұрақты қымыз фермасына биелерді бағалау және сұрыптауды. Қымыз өндіретін заманауи технологияларын. Сауын биелерді және олардың құлындарын азықтандыру және күтіп бағуды. Жылқы еті мен бие сүтінен қымыз өндірудің экономикалық тиімділігін қарастырады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Конфликтология
Пәнде конфликтологияның негізгі категориялары, қақтығыстық технологияларды жанжалды басқару типологиясы қарастырылады. Курста қақтығыс жағдайында адамның мінез-құлқы туралы теориялар, тиімді қарым-қатынас технологиялары және қақтығыстың ұтымды мінез-құлқы зерттеледі. Жанжалдарды шешудегі келіссөздер процесінің психологиясын, жанжалдарды шешу технологиясы ретінде медиация қолданады. Қоғамдағы қақтығыстар, ұйымдардағы қақтығыстар, жанжалдар мен стресстер қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Құс шаруашылығы өнімдерін өнеркәсіптік өндіру негіздері
Курсты толық аяқтағаннан кейін ізденуші, өнеркәсіптік құс шаруашылығының ұлттық-экономикалық маңызы. Өнеркәсіптік құс шаруашылығының жай-күйі мен даму перспективалары. Ауылшаруашылық құстарының биологиялық ерекшеліктері. Асылдандыру әдістері. Селекция әдістері. Іріктеу және таңдау. Құстармен асылдандыру. Жұмыртқа және ет өнімділігі. Тағамдық жұмыртқаларды бағалау әдістері. Инкубациялық жұмыртқаларды бағалау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеудің технологиялық процестерінің күрделі тәуелділіктері мен теорияларын, құбылыстарын, зерттелетін фактілерін білу және түсіну.
- Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын кәсіби деңгейде қолдану, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының тетіктелген тамақтануы
- Мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулердің әдіснамасын білу және түсіну, кәсіпкерліктегі жобаларды басқару әдістерін білу, конфликтология және бизнес-шешімдерді модельдеу
- Қой, жүн және құс өнімдерін өндіру мен өңдеудің технологиялық процестерінің принциптерін түсіну және әдістерін білу.
- Селекцияның теориялық негіздерінің дәлелдерін тұжырымдау және мал шаруашылығындағы генетикалық ресурстарды басқару саласындағы мәселелерді шешу.
- Ауыл шаруашылығы малдарының селекциясы және мал шаруашылығындағы генетикалық ресурстарды басқару саласындағы практикалық міндеттерді шешу үшін білімдерін қолдану