Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07202 Азық-түлік қауіпсіздігі в Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән студенттердің тамақ өнімдерін өңдеу технологиясы туралы қазіргі заманғы түсініктерін пәнаралық бағыт ретінде қалыптастыруды зерттейді. Тамақ өнімдерінің санитарлық-гигиеналық мәдениетін қалыптастыру, қоршаған орта мен адам денсаулығына ұқыпты қарау. Студенттерді кәсіби қызметтің технологиялық және ұйымдастырушылық-басқарушылық түрлеріне бағдарлау. Өндірістегі тіршілік қауіпсіздігін қамтамасыз ету дағдыларына оқыту.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Кәсіби қызметке кіріспе
    Несиелер: 5

    Пән студенттердің алған кәсібі туралы кәсіби көзқарасын қалыптастыруды және осы білімді ауылшаруашылық өндірісінде дұрыс пайдалануды зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Волонтерлік қызметті ұйымдастыру технологиялары
    Несиелер: 5

    Пән волонтерлік қызметтің мақсаттарын, міндеттерін, ерекшеліктерін, жеке және заңды тұлғаларға көмек көрсетуді, азаматтардың денсаулығын қорғауды, қоршаған ортаны қорғау мен қорғауды үйренеді; пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы волонтерлік қызметті қауіпсіз орындау қағидаларын сақтап, өз қызметімен үшінші тұлғаларға және қоршаған ортаға зиян келтірмей, волонтерлік қызметті ұйымдастырушының өкімдерін орындауға қабілетті.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Математика (есептеу)
    Несиелер: 5

    Пән Аналитикалық геометрия мен сызықтық алгебраны зерттейді.Бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есептеулері.Дифференциалдық теңдеулер. Бірнеше айнымалылардың функциялары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Көшбасшылық және инновацияларды басқару
    Несиелер: 5

    Пән тиімді көшбасшылықтың теориялық аспектілерін дамытудағы әлемдік үрдістерді, инновацияны басқару заңдылықтарын оқытады; білім алушы тиімді вербальды, вербальды емес, электрондық коммуникацияға, шешімдер қабылдауға, команда құруға, қақтығыстар мен күйзелістерді басқаруға, көшбасшылық қасиеттерді қалыптастыруға, жетілдіруге, жобаны басқаруға, технологиялық және өнімдік инновацияларды енгізу бағдарламасына немесе ұйымдастырушылық өзгерістер бағдарламасына қатысуға қабілетті

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пән қоғамдық және жеке құқықтық сананы арттыруға мүмкіндік береді, құқықтық мәдениетті, сыбайлас жемқорлыққа қарсы құбылыс ретінде қарсы әрекет ету бойынша азаматтық ұстанымды қалыптастырады; пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы құқықтық реттеу контексіндегі оқиғаларға, әрекеттерге талдау жасай алады, нормативтік-құқықтық актілерді меңгереді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Пән табиғат пен қоғамның тұрақты даму заңдылықтары, тірі организмдер мен тіршілік ету ортасының өзара әрекеттесуі туралы қазіргі заманғы жүйелік түсініктерді қалыптастыру; қоршаған ортаға антропогендік әсермен байланысты мәселелер; оқыту нәтижесі бойынша түлек экологиялық проблемалардың себептерін және оларды жою жолдарын анықтай алады, экологиялық процестерді талдауды жүзеге асырады, табиғатты қорғау қызметінде нақты міндеттер мен басымдықтарды қоя алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пән әр түрлі ұйымдық-құқықтық формадағы фирмалар мен кәсіпорындардың қызмет ету механизмдерін оқытады; пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы алынған білімді бизнесті құрудың тиімді жүйесін құру үшін қолдана алады; кәсіпкерлік саласындағы білім мен түсініктерді көрсете алады; теориялық ақпарат пен кәсіпкерлік тәжірибесін жинау және түсіндіруді жүзеге асыра алады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биологияға кіріспе
    Несиелер: 6

    Пән жалпыадамзаттық мәдениетке енген тірі табиғат туралы қазіргі заманғы идеялардың, биология ғылымындағы көрнекті жаңалықтардың даму тарихын; қазіргі ғылыми көзқарастардың, идеялардың, теориялардың, тұжырымдамалардың, гипотезалардың (өмірдің, адамның мәні мен шығу тегі туралы) күрделі және қарама-қайшы даму жолдарын; әлемнің қазіргі жаратылыстану-ғылыми бейнесін қалыптастырудағы биологиялық ғылымның рөлін; биологиялық ғылымның қазіргі заманғы биологиялық жүйелер (жасуша, организм, популяция, түр, экожүйе).

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тіршілік қауіпсіздігі негіздері
    Несиелер: 5

    Пән тәртіп қорғау құралдары мен жүйелерін зерделейді, табиғи, техногендік және әлеуметтік сипаттағы ТЖ жағдайларында сауатты мінез-құлық қағидаларын оқыту, авариялардың, апаттардың, зілзалалардың ықтимал зардаптарынан, сондай-ақ осы зардаптарды жою барысында халық пен шаруашылық жүргізу объектілерінің өндірістік персоналы мен мүлкі үшін төтенше жағдайлар кезінде залалды барынша азайтатын болжау және шешімдер қабылдау үшін қажетті практикалық дағдыларды зерттейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Статистика мен биостатистикаға кіріспе
    Несиелер: 8

    Пән статистикалық байқау теориясын, статистикалық деректердің жиынтығын және топтастырылуын, статистикалық кестелерді, абсолютті және салыстырмалы шамаларды, орташа шамаларды, белгілердің өзгеруін, вариация көрсеткіштерін, таңдамалы бақылауды, динамика қатарларын, ұлттық байлық статистикасын, Экономикалық қызмет нәтижелерінің көрсеткіштерін, халықтың өмір сүру деңгейінің статистикасын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Бейорганикалық химияның теориялық негіздері
    Несиелер: 8

    Пән негізгі ұғымдар мен заңдылықтарды, бейорганикалық қосылыстардың жіктелуі мен номенклатурасын, атомның құрылымын, периодтық заң мен элементтердің периодтық жүйесін, Д.И. Менделеевтің химиялық байланысын, химиялық реакциялардың кинетикасы мен термодинамикасын, химиялық өзара әрекеттесудің мәнін зерттейтін пән, пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы оқытылған пәндердің кәсіби қызметінде химияның негізгі теорияларын, постулаттары мен заңдарын қолдануға қабілетті

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биология
    Несиелер: 8

    Пән өмірдің пайда болуын, әртүрлілігін және эволюциясын зерттейді. Курс аясында микро - және макроэволюция процестері, жануарлардың мінез-құлқы, сондай-ақ биотикалық өзара әрекеттесуге және биогеографияға баса назар аудара отырып, популяциялар мен қауымдастықтардың экологиясы зерттеледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібіне кіріспе
    Несиелер: 5

    Пән технологиялық процестердің теориялық негіздері, тамақ өндірісінің жіктелуі, тамақ өнімдерінің құндылығы, жеке тамақ заттарының организм өміріндегі және тамақ технологияларындағы рөлі, тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат туралы білімді қалыптастыруды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Органикалық химияның теориялық негіздері
    Несиелер: 8

    Пән органикалық химияның теориялық негіздерін зерттейді, олар органикалық қосылыстардың құрылымдық теориясы және реактивтілік теориясы, яғни.молекуладағы атомдардың қосылуы, молекуладағы атомдардың өзара әсері және реакциялардың барысы туралы ілім.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән негізгі тамақ өндірісінің жалпы технологияларын зерттейді: ет және балық өнімдері, сүт және сүт өнімдері; өсімдік майлары мен майлар және т.б., қоғамдық тамақтану өнімдері мен арнайы өнімдердің жалпы технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жасушалық биология
    Несиелер: 8

    Пән барлық тіршілік иелерінің құрылымдық бірлігі ретінде жасушаның морфо-функционалдық ерекшеліктерін талдаудың ғылыми әдістерінің теориялық және практикалық негіздерін меңгеруді зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Дұрыс тамақтану негіздері
    Несиелер: 6

    Тәртіп студенттердің санасында халықтың барлық топтарын дұрыс тамақпен қамтамасыз ету қажеттілігін бекітуді зерттейді. Студенттердің теориялық білімдерін меңгеруі, халықтың созылмалы жұқпалы емес ауруларының алдын алу үшін дұрыс тамақтану туралы ғылым саласында іскерліктер мен дағдыларды меңгеруі. Білім алушыларда салауатты тамақтану принциптерін практикалық қызметке енгізу бойынша білім, білік және дағдылардың тұтас жүйесін құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 6

    Пән өсімдіктерді құрайтын және өмірдің негізін құрайтын қосылыстардың негізгі кластарының физиологиялық процестеріндегі химиялық құрамы, құрылымы мен қызметі туралы білімді қалыптастыруды зерттейді – метаболизм.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологияларын іске асыруды, ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау әдістерін, тәсілдері мен режимдерін негіздеуді зерделейді. Ұйымдастырушылық-басқарушылық қызмет: Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастыру, шаруашылық жүргізудің әртүрлі жағдайларында басқарушылық шешімдер қабылдау; Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтауды, қайта өңдеуді ұйымдастыру және оңтайлы технологиялық шешімдер қабылдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Аналитикалық және коллоидтық химия
    Несиелер: 6

    Пән химиялық термодинамиканың негізгі ұғымдарын зерттейді. Термодинамиканың бірінші заңы. Термодинамиканың екінші заңы. Термодинамиканың үшінші заңы. Химиялық реакция жылдамдығы. Катализ. Химиялық тепе-теңдік. Химиялық тепе-теңдіктің ығысуына әсер ететін факторлар. Ерітінділердің жалпы сипаттамасы. Электролит емес ерітінділер. Электролит өсімдіктері. Күшті және әлсіз электролиттер. Изотоникалық коэффициент. Ерігіштік өнімі. Су әлсіз электролит сияқты. Электрохимия негіздері. Электродтық потенциалға арналған Нернст формуласы. Стандартты электродтық потенциалдар. Гальваникалық элемент және оның ЭМӨ. Гальваникалық элемент үшін Нернст теңдеуі. Металдардың коррозиясы. Электродтардағы процестер. Фарадей Заңдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биофизика
    Несиелер: 6

    Пән табиғи ресурстарды ұтымды пайдаланудың ғылыми негіздерін, әдістерін, техникалық, математикалық құралдарын және аграрлық тәсілдерін, агроэкожүйелердің, егіншіліктің, мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығының тиімділігі мен тұрақтылығын арттыруды,реттелетін жағдайларда өндіріс процесінің негізгі заңдылықтарын зерттеуді зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар
    Несиелер: 6

    Пән биологиялық белсенді қоспалар туралы қажетті теориялық білімді қалыптастыруды, олардың жіктелуін, құрамын, тамақ технологиялары мен тамақтанудағы рөлін, токсикология және биомедициналық талаптар тұрғысынан бағалауды зерттейді. Диеталық қоспалардың қауіпсіздігін, Тамақ өнімдеріндегі биологиялық белсенді қоспалардың құрамын зертханалық бақылау қажеттілігін зерттеу. Биологиялық белсенді қоспалардың жіктелуін зерттеу, Тамақ өнеркәсібінде қоспаларды қолдануға тән химиялық, физикалық және биологиялық процестер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 6

    Пән тамақтану ғылымының қазіргі жағдайы мен даму перспективаларын талдауды зерттейді. Гигиенамен және тағамның негізгі компоненттерімен танысу және олардың адам ағзасының өмірлік белсенділігіне әсерін анықтау. Микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне байланысты тамақ өнімдерінің уыттылығын; қоршаған ортаның ксенобиотиктерін; табиғи шыққан токсиндерді; тамақ өнімдерін сақтау және өңдеу кезінде пайда болатын канцерогендер мен мутагендерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән білім алушыларда өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу, сақтау және қайта өңдеу кезінде өнім шығынын азайту, сақтау және қайта өңдеу тиімділігін арттыру, шығарылатын өнім ассортиментін кеңейту бойынша қалыптастырылатын құзыреттіліктерге сәйкес білім, практикалық іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыруды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағам өндірісіндегі процесстер мен аппараттар
    Несиелер: 6

    Пән тамақ өндірісінің негізгі процестерінің жіктелуін, негізгі кинетикалық теңдеулерді, материалдық және жылу баланстарын, кезеңдік және үздіксіз процестерді, аппараттардың есептеулерін, аппараттардың техникалық-экономикалық сипаттамаларын, тамақ өндірісі процестерінің жіктелуін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру
    Несиелер: 5

    Пән студенттерде азық-түлік өнімдерінің сәйкестендіру белгілерін анықтау дағдыларын қалыптастыруды зерттейдібұрмалауын.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлардан алынатын тамақ өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән тамақ өнеркәсібі технологияларына тән жалпы заңдылықтар, процестер мен құбылыстар туралы білімді қалыптастыруды зерттейді. Техникалық және нормативтік әдебиеттермен, регламенттермен және нормалармен жұмыс істеу дағдыларын алу технологиясын оқыту. Алынған білімді практикалық іс-әрекетте қолдану тәсілдерін үйрету. Жануарлардан алынатын шикізатты дайын тамақ өніміне өңдеу кезінде болатын процестердің мәнін ашу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Азық-түлік талдау
    Несиелер: 5

    Пән шикізат пен тамақ өнімдерін талдаудың заманауи әдістерін зерттейді, соның негізінде объектілерді зерттеудің аналитикалық әдісін таңдау жасалады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Микробиология
    Несиелер: 6

    Пән жасушалық ұйым, микроорганизмдердің генетикасы мен метаболизмі туралы білім алуды, микробтық дақылдармен жұмыс істеу дағдыларын игеруді, микробиологияның басқа биологиялық пәндермен байланысын анықтауды, микробиология саласындағы жаңалықтардың дүниетанымдық және әлеуметтік-этикалық маңыздылығын көрсетуді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері саласындағы білімді, іскерлікті және дағдыларды меңгеру арқылы білім алушылардың кәсіби құзыреттілігін қалыптастыруды, студенттердің теориялық білім мен практикалық дағдыларды меңгеруін, тамақ өнімдерін өндіру саласында басымдықтарды белгілеуді және айқындауды, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеуді зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ токсикологиясы
    Несиелер: 6

    Пән тамақ токсикологиясының теориялық негіздерін, уыттылық ұғымын және оны бағалау тәсілдерін; экотоксикологиялық мониторингтің міндеттерін, канцерогендердің негізгі кластарын және олардың жіктелуін, табиғи және синтетикалық шыққан ксенобиотиктерді, уытты әсердің түрлерін, деңгейлерін және әсер ету механизмін, улы заттардың селективтілігін және оның салыстырмалылығын, екі компонентті жүйеде улы заттардың әсер ету формаларын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Пән ауылшаруашылық өсімдіктері мен жануарларының жаңа сорттарын молекулалық іріктеудің заманауи постгеномдық әдістері туралы білімді қалыптастыруды зерттейді. Заманауи өнеркәсіптік биотехнологиялық процестермен танысу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік тектес тамақ өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән өсімдік өнімдерін өндіру технологиясында қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестерді зерттейді. Өсімдік тектес өнімдерді алу саласындағы тағамдық биотехнологияның қазіргі заманғы жетістіктерін және оның дамуының негізгі бағыттарын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағамдық биотехнология
    Несиелер: 6

    Пән студенттерді тамақ өндірісінің негізін құрайтын микроорганизмдердің әртүрлі топтарының жасушаларында болатын биологиялық процестердің ерекшеліктерімен таныстыруды зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық – түлік өнрімдерін сертификаттау
    Несиелер: 6

    Пән сертификаттау саласындағы негізгі терминдер мен анықтамаларды; сертификаттау жүйесін, сертификаттау схемаларын, сәйкестік сертификатын, сәйкестік туралы мәлімдемені, міндетті сертификаттауды, ерікті сертификаттауды, сертификаттаудың құқықтық негіздерін, қызметтерді сертификаттау схемаларын; сапа және өндіріс жүйелерін сертификаттауды, ҚР және басқа мемлекеттерде пайдаланылатын сәйкестік белгілерін, штрих-кодтауды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән тамақ өндірісінің жалпы және өнеркәсіптік микробиологиясы мен микробиологиясының негіздерін, тамақ өнімдерін өңдеу мен сақтаудың әртүрлі процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыруды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық – түлік өнімдерінің сараптамасы.
    Несиелер: 6

    Пән студенттердің қазіргі заманғы азық-түлік нарығының жай-күйі, олардың сапасы мен тағамдық құндылығы, өндіріс пен сақтау ерекшеліктері туралы білімдерін қалыптастыруды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кеден ісі саласындағы салықтар мен төлемдер
    Несиелер: 6

    Пән экономикалық мазмұнын, салық салу функциялары мен қағидаттарын ашу негізінде салық салу жүйесін, сондай-ақ салық міндеттемелерін есептеу және оларды декларациялау бойынша практикалық дағдыларды меңгеруді зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Медициналық-биологиялық талаптар және тамақ өнімдері сапасының санитариялық нормалары
    Несиелер: 6

    Пән білім алушыларда адам ағзасына токсикогендік, канцерогендік, мутагендік немесе өзге де қолайсыз әсер етуі мүмкін тамақ өнімдерін пайдаланудан туындаған тәуекел критерийлерін зерделеу мәселелерінде білім, білік және дағдыларды қалыптастыруды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ шикізаты мен дайын өнімнің микробиологиялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән шикізат пен тауарлардың жекелеген топтарының микробиологиясын негізгі микробиологиялық сапа көрсеткіштері, патогендік және шартты патогендік микроорганизмдердің тауарлардың толық өмірлік циклі процесінде тауарлардың қауіпсіздігі мен сапасын қалыптастыруға әсері бойынша зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау
    Несиелер: 6

    Пән студенттерді шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау әдістерімен және келіп түсетін шикізат, өндірілетін өнім сапасының нормативтік-техникалық құжаттаманың белгіленген талаптарына, Рецептураларға және өндірістің технологиялық режимдеріне сәйкестігін тексеруді ұйымдастырумен таныстыруды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экономика және өндірісті басқару
    Несиелер: 6

    Пән азық-түлік өнімдерін өндіруді ұйымдастыру саласындағы теориялық білім мен практикалық дағдыларды, нарық жағдайында тамақ кәсіпорнын басқару нысандары мен әдістерін, негізгі және айналым капиталының құрамы мен құрылымын, тамақ кәсіпорнын қаржылық қамтамасыз ету көздерін меңгеруді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON1

    Ақпаратты іздеуді өз бетінше жүзеге асыра алады, қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде пайымдаулар жасау үшін оны түсіндіре алады, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдей алады.

  • Код ON2

    Өзін-өзі жетілдіруге, оның ішінде дене бітімі мен кәсіби жетілуге ұмтылысын көрсетеді, топта жұмыс істейді, шешім қабылдайды, даулы жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді, салауатты өмір салтына бағдарланады.

  • Код ON3

    Зерттеу қызметіне ұйымдастырушылық көзқарас негізінде әртүрлі табиғат жүйелерінің мінез-құлқын талдайды.

  • Код ON4

    Математиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі және жаратылыстану ғылымында қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; компьютерде құбылыстар мен процестерді модельдеуде теориялық білімді қолдана алады. Нақты құбылыстар мен процестерді талдауда зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді жан-жақты қолдану қабілетін көрсетеді.

  • Код ON5

    Алынған білімді материалды, негізгі ұғымдарды, терминдерді және олардың тамақ гигиенасы мен қауіпсіздігі саласындағы анықтамаларын оқу және игеру кезінде пайдаланады.

  • Код ON6

    Сүт, сиыр еті, шошқа еті, қой шаруашылығы, құс шаруашылығы және басқа да мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиялары мәселелерін игеру кезінде ауылшаруашылық қайта өңдеу кәсіпорындарының әртүрлі типтерінде дағдыларды меңгереді.

  • Код ON7

    Тамақ өндірісінің жалпы және мамандандырылған технологиясы туралы өзекті білімдерін көрсетеді, сондай-ақ оларды жетілдіру бойынша іс-шараларды әзірлейді.

  • Код ON8

    Жабайы табиғат заттарының негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы байланысты, заттар мен энергияның организмдерге айналуының негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі жинау, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттері бар жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ол ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субжасушалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық. Анықтау арасындағы байланыс жеке механизмдерін негізінде жатқан тірі объектілердің және биологиялық ерекшеліктеріне, олардың тіршілік.

  • Код ON9

    Өнімнің нақты сипаттамасын қалыптастыруға әсер ететін технологиялық процестің әдістері мен кезеңдерін анықтайды, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясын әзірлеуге қатысады.

  • Код ON10

    Азық-түлік өнімдеріндегі анықталған улы заттарды талдайды, олардың ағзадағы этимологиясын зерттейді (сіңу, таралу, метаболизм және шығарылу), сонымен қатар денсаулыққа одан әрі жағымсыз әсерін зерттейді.

  • Код ON11

    Тамақ шикізаты мен дайын өнімге талдау жүргізеді, жаңа өнім өндірудің технологиялық процестерін дайындау және игеру жөніндегі жұмыстарға қатысады, тамақ өндірісіне арналған пайдалануға берілген аппараттардың сапасын тексереді.

  • Код ON12

    Селекция және биотехнология саласындағы жетістіктер негізінде ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттары мен будандарын жасайды, гендердің, геномдардың құрылымын, функцияларын талдайды, тұқымқуалаушылық пен белгілердің өзгергіштігінің берілуінің генетикалық заңдылықтарын анықтайды.

  • Код ON13

    Жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеудің қолданыстағы технологияларын және оларды жетілдірудің негізгі бағыттарын пайдаланады, тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық схемаларын оқиды және түсінеді. Әзірленетін жаңа технологиялар мен өнімдердің қауіпсіздігін, Тамақ өнімдері өндірісінің санитариялық-микробиологиялық аспектілерін, сондай-ақ шикізат, жартылай өнімдер мен дайын бұйымдар қауіпсіздігінің микробиологиялық критерийлерін қамтамасыз ету жөніндегі тәуекелдерді бағалайды және шараларды айқындайды.

  • Код ON14

    Нормативтік құжаттармен, тауарларды саны мен сапасы бойынша қабылдау стандарттарымен, оларды сақтаудың, тасымалдаудың және сатудың ұтымды тәсілдері мен әдістерімен жұмыс істеу дағдыларын меңгереді. Тамақ өндірісінің инфрақұрылымы және ресурстық қамтамасыз етілуі, кәсіпорынның жұмыс істеуінің экономикалық негіздері туралы түсінікке ие болады; шаруашылық жүргізудің жаңа жағдайларында кәсіпорынға салық салу тәртібін регламенттейтін заңнамалық, әдістемелік, нормативтік құжаттарды сақтайды.

  • Код ON15

    Тамақ биотехнологиясындағы биохимиялық процестер мен шикізат, микроорганизмдерді культивациялау түрлері, соңғы өнімдерді бөлу және тазарту тәсілдері, қазіргі заманғы тамақ биотехнологиясындағы гендік инженерия әдістері туралы білімді қолданады.

Top