Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07202 Азық-түлік қауіпсіздігі в Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі мен қорғалу стандарттарын сақтай отырып, азық-түлік қауіпсіздігі мен сапасының тиімді технологияларын енгізу бойынша жаңа формациядағы маманды даярлау, оның ішінде өнім сапасын мониторингілеу және тексеру бойынша қызмет, өнім ассортиментін кеңейту үшін ұйымдарға ғылыми және нормативтік қолдау көрсету болып табылады
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Кәсіби қызметке кіріспе
Волонтерлік қызметті ұйымдастыру технологиялары
Математика (есептеу)
Көшбасшылық және инновацияларды басқару
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Экология және тұрақты даму
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Биологияға кіріспе
Тіршілік қауіпсіздігі негіздері
-
2 Оқу жылы
Статистика мен биостатистикаға кіріспе
Бейорганикалық химияның теориялық негіздері
Биология
Тамақ өнеркәсібіне кіріспе
Органикалық химияның теориялық негіздері
Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері
Жасушалық биология
-
3 Оқу жылы
Дұрыс тамақтану негіздері
Биохимия
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Аналитикалық және коллоидтық химия
Биофизика
Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар
Тамақтану гигиенасы
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы
Тағам өндірісіндегі процесстер мен аппараттар
Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру
Жануарлардан алынатын тамақ өнімдерінің технологиясы
Азық-түлік талдау
Микробиология
Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
Тамақ токсикологиясы
Ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің биотехнологиясы
Өсімдік тектес тамақ өнімдерінің технологиясы
-
4 Оқу жылы
Тағамдық биотехнология
Азық – түлік өнрімдерін сертификаттау
Тамақ микробиологиясы
Азық – түлік өнімдерінің сараптамасы.
Кеден ісі саласындағы салықтар мен төлемдер
Медициналық-биологиялық талаптар және тамақ өнімдері сапасының санитариялық нормалары
Тамақ шикізаты мен дайын өнімнің микробиологиялық қауіпсіздігі
Шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау
Экономика және өндірісті басқару
Оқыту нәтижелері
- Ақпаратты іздеуді өз бетінше жүзеге асыра алады, қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде пайымдаулар жасау үшін оны түсіндіре алады, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдей алады.
- Өзін-өзі жетілдіруге, оның ішінде дене бітімі мен кәсіби жетілуге ұмтылысын көрсетеді, топта жұмыс істейді, шешім қабылдайды, даулы жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді, салауатты өмір салтына бағдарланады.
- Зерттеу қызметіне ұйымдастырушылық көзқарас негізінде әртүрлі табиғат жүйелерінің мінез-құлқын талдайды.
- Математиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі және жаратылыстану ғылымында қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; компьютерде құбылыстар мен процестерді модельдеуде теориялық білімді қолдана алады. Нақты құбылыстар мен процестерді талдауда зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді жан-жақты қолдану қабілетін көрсетеді.
- Алынған білімді материалды, негізгі ұғымдарды, терминдерді және олардың тамақ гигиенасы мен қауіпсіздігі саласындағы анықтамаларын оқу және игеру кезінде пайдаланады.
- Сүт, сиыр еті, шошқа еті, қой шаруашылығы, құс шаруашылығы және басқа да мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиялары мәселелерін игеру кезінде ауылшаруашылық қайта өңдеу кәсіпорындарының әртүрлі типтерінде дағдыларды меңгереді.
- Тамақ өндірісінің жалпы және мамандандырылған технологиясы туралы өзекті білімдерін көрсетеді, сондай-ақ оларды жетілдіру бойынша іс-шараларды әзірлейді.
- Жабайы табиғат заттарының негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы байланысты, заттар мен энергияның организмдерге айналуының негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі жинау, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттері бар жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ол ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субжасушалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық. Анықтау арасындағы байланыс жеке механизмдерін негізінде жатқан тірі объектілердің және биологиялық ерекшеліктеріне, олардың тіршілік.
- Өнімнің нақты сипаттамасын қалыптастыруға әсер ететін технологиялық процестің әдістері мен кезеңдерін анықтайды, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясын әзірлеуге қатысады.
- Азық-түлік өнімдеріндегі анықталған улы заттарды талдайды, олардың ағзадағы этимологиясын зерттейді (сіңу, таралу, метаболизм және шығарылу), сонымен қатар денсаулыққа одан әрі жағымсыз әсерін зерттейді.
- Тамақ шикізаты мен дайын өнімге талдау жүргізеді, жаңа өнім өндірудің технологиялық процестерін дайындау және игеру жөніндегі жұмыстарға қатысады, тамақ өндірісіне арналған пайдалануға берілген аппараттардың сапасын тексереді.
- Селекция және биотехнология саласындағы жетістіктер негізінде ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттары мен будандарын жасайды, гендердің, геномдардың құрылымын, функцияларын талдайды, тұқымқуалаушылық пен белгілердің өзгергіштігінің берілуінің генетикалық заңдылықтарын анықтайды.
- Жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеудің қолданыстағы технологияларын және оларды жетілдірудің негізгі бағыттарын пайдаланады, тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық схемаларын оқиды және түсінеді. Әзірленетін жаңа технологиялар мен өнімдердің қауіпсіздігін, Тамақ өнімдері өндірісінің санитариялық-микробиологиялық аспектілерін, сондай-ақ шикізат, жартылай өнімдер мен дайын бұйымдар қауіпсіздігінің микробиологиялық критерийлерін қамтамасыз ету жөніндегі тәуекелдерді бағалайды және шараларды айқындайды.
- Нормативтік құжаттармен, тауарларды саны мен сапасы бойынша қабылдау стандарттарымен, оларды сақтаудың, тасымалдаудың және сатудың ұтымды тәсілдері мен әдістерімен жұмыс істеу дағдыларын меңгереді. Тамақ өндірісінің инфрақұрылымы және ресурстық қамтамасыз етілуі, кәсіпорынның жұмыс істеуінің экономикалық негіздері туралы түсінікке ие болады; шаруашылық жүргізудің жаңа жағдайларында кәсіпорынға салық салу тәртібін регламенттейтін заңнамалық, әдістемелік, нормативтік құжаттарды сақтайды.
- Тамақ биотехнологиясындағы биохимиялық процестер мен шикізат, микроорганизмдерді культивациялау түрлері, соңғы өнімдерді бөлу және тазарту тәсілдері, қазіргі заманғы тамақ биотехнологиясындағы гендік инженерия әдістері туралы білімді қолданады.