Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07202 Азық-түлік қауіпсіздігі в Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Ақпаратты іздеуді өз бетінше жүзеге асыра алады, қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде пайымдаулар жасау үшін оны түсіндіре алады, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдей алады.
  • Өзін-өзі жетілдіруге, оның ішінде дене бітімі мен кәсіби жетілуге ұмтылысын көрсетеді, топта жұмыс істейді, шешім қабылдайды, даулы жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді, салауатты өмір салтына бағдарланады.
  • Зерттеу қызметіне ұйымдастырушылық көзқарас негізінде әртүрлі табиғат жүйелерінің мінез-құлқын талдайды.
  • Математиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі және жаратылыстану ғылымында қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; компьютерде құбылыстар мен процестерді модельдеуде теориялық білімді қолдана алады. Нақты құбылыстар мен процестерді талдауда зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді жан-жақты қолдану қабілетін көрсетеді.
  • Алынған білімді материалды, негізгі ұғымдарды, терминдерді және олардың тамақ гигиенасы мен қауіпсіздігі саласындағы анықтамаларын оқу және игеру кезінде пайдаланады.
  • Сүт, сиыр еті, шошқа еті, қой шаруашылығы, құс шаруашылығы және басқа да мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиялары мәселелерін игеру кезінде ауылшаруашылық қайта өңдеу кәсіпорындарының әртүрлі типтерінде дағдыларды меңгереді.
  • Тамақ өндірісінің жалпы және мамандандырылған технологиясы туралы өзекті білімдерін көрсетеді, сондай-ақ оларды жетілдіру бойынша іс-шараларды әзірлейді.
  • Жабайы табиғат заттарының негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы байланысты, заттар мен энергияның организмдерге айналуының негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі жинау, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттері бар жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ол ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субжасушалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық. Анықтау арасындағы байланыс жеке механизмдерін негізінде жатқан тірі объектілердің және биологиялық ерекшеліктеріне, олардың тіршілік.
  • Өнімнің нақты сипаттамасын қалыптастыруға әсер ететін технологиялық процестің әдістері мен кезеңдерін анықтайды, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясын әзірлеуге қатысады.
  • Азық-түлік өнімдеріндегі анықталған улы заттарды талдайды, олардың ағзадағы этимологиясын зерттейді (сіңу, таралу, метаболизм және шығарылу), сонымен қатар денсаулыққа одан әрі жағымсыз әсерін зерттейді.
  • Тамақ шикізаты мен дайын өнімге талдау жүргізеді, жаңа өнім өндірудің технологиялық процестерін дайындау және игеру жөніндегі жұмыстарға қатысады, тамақ өндірісіне арналған пайдалануға берілген аппараттардың сапасын тексереді.
  • Селекция және биотехнология саласындағы жетістіктер негізінде ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттары мен будандарын жасайды, гендердің, геномдардың құрылымын, функцияларын талдайды, тұқымқуалаушылық пен белгілердің өзгергіштігінің берілуінің генетикалық заңдылықтарын анықтайды.
  • Жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеудің қолданыстағы технологияларын және оларды жетілдірудің негізгі бағыттарын пайдаланады, тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық схемаларын оқиды және түсінеді. Әзірленетін жаңа технологиялар мен өнімдердің қауіпсіздігін, Тамақ өнімдері өндірісінің санитариялық-микробиологиялық аспектілерін, сондай-ақ шикізат, жартылай өнімдер мен дайын бұйымдар қауіпсіздігінің микробиологиялық критерийлерін қамтамасыз ету жөніндегі тәуекелдерді бағалайды және шараларды айқындайды.
  • Нормативтік құжаттармен, тауарларды саны мен сапасы бойынша қабылдау стандарттарымен, оларды сақтаудың, тасымалдаудың және сатудың ұтымды тәсілдері мен әдістерімен жұмыс істеу дағдыларын меңгереді. Тамақ өндірісінің инфрақұрылымы және ресурстық қамтамасыз етілуі, кәсіпорынның жұмыс істеуінің экономикалық негіздері туралы түсінікке ие болады; шаруашылық жүргізудің жаңа жағдайларында кәсіпорынға салық салу тәртібін регламенттейтін заңнамалық, әдістемелік, нормативтік құжаттарды сақтайды.
  • Тамақ биотехнологиясындағы биохимиялық процестер мен шикізат, микроорганизмдерді культивациялау түрлері, соңғы өнімдерді бөлу және тазарту тәсілдері, қазіргі заманғы тамақ биотехнологиясындағы гендік инженерия әдістері туралы білімді қолданады.
Top