Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05101 Биотехнология в АТУ

  • Санитария және тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 3

    Технологиялық құралдар, жабдықтар, ыдысқа және буып-түю материалдарына, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын күтіп-ұстауға қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптар. Тамақпен берілетін аурулар және олардың алдын-алу. Тамақ өнімдерін санитарлық қорғау. Тамақ өнімдерін тасымалдауға, қабылдауға және сақтауға, тамақ өнімдерін аспаздық өңдеуге, тағамды сақтауға, таратуға және қабылдауға қойылатын санитариялық - гигиеналық талаптар. Халықтың әртүрлі топтарының қоғамдық тамақтануын ұйымдастырудың гигиеналық ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағам физиологиясы
    Несиелер: 3

    Адам өміріндегі тамақтанудың рөлі. Ас қорыту жүйесі. Асқорыту жүйесінің құрылысы және қызметі. Организмге энергия қажеттілігі. Ақуыздар, липидтер, көмірсулар витаминдер, минералды заттар және оларды нормалаудың ғылыми негіздері. Азық-түлік өнімдерінің тағамдық құндылығының сипаттамасы. Теңгерімді тамақтану негіздері және оны жүзеге асыру жолдары. Диеталық тамақтану. Емдік-профилактикалық тамақтану. Қоғамдық кәсіпорындарында тамақтану.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Механика: үдемелі және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеалды және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магнит өрісі. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атомдық және ядролық физика.

    Семестр 1
  • Тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 3

    Тамақтану гигиенасы - дұрыс, ұтымды, профилактикалық тамақтану туралы гигиенаның бөлімі. Дені сау және науқас адамды ұтымды және дұрыс тамақтандыру. Тамақтану гигиенасының негізгі принциптері мен ережелері. Тамақ өнімдерінің сапасын және олардың ағзаға әсері. Тамақтану гигиенасының нормативтік базалары, талаптары, тағамды технологиялық өңдеудің гигиеналық және эпидемиологиялық маңызы. Азық-түліктің өнімдерінің қауіпсіздігі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (экономика негіздері және кәсіпкерлік, құқық негіздері мен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі)
    Несиелер: 5

    Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес-модель, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және тіршілік қауіпсіздігі.

    Семестр 1
  • Жасушаның молекулалық негіздері (екінші тілде)
    Несиелер: 3

    Жасушалар мен тіндерді зерттеудің микроскопиялық әдістері. Жасуша. Химиялық құрамы. Компартментация принципі. Биомембраналар. Құрылымы және негізгі функциялары. Липидті Рафт теориясы. Жасушадағы везикулярлы көлік. Везикулалардың түрлері, қалыптасу механизмдері. Рибосомалардың құрылысы және ақуыз синтезі. Эндоплазмалық тор. Гольджи Аппараты. Жасушалық органоидтар. Эндосомалар, эндоцитоз Цитоскелет. Лизосомалар. Плазмалемма және оның туындылары. Митохондрия. Ядро.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Жасушалық биология (екінші тілде)
    Несиелер: 3

    Жасушаның биологиясы жасушаның тіршілік үрдістерін: зат алмасу, даму, өсу, тұқым қуалаушылық, сондай-ақ әртүрлі физиологиялық жағдайларда және патология кезінде өзгерісті анықтау және реттеу үшін жасушаның органеллаларын, өсу және даму процесінде жасушалардың құрылымдық ұйымдастырылуы мен дамуының заңдылықтарын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Химия
    Несиелер: 5

    Атомдардың периодтық жүйесі және құрылысы. Химиялық байланыстардың қалыптасу процесі. Бейорганикалық, кешенді және органикалық қосылыстардың сипаттамасы, жіктелуі және қасиеттері. Бейорганикалық гидроксидтердің қасиеттері, кешенді қосылыстағы донорлық-акцепторлық байланыс. Көмірсутектер және олардың туындылары. Химиялық реакциялардың өту заңдылықтары. Ерітінділер мен процестер: электролиттік диссоциация, гидролиз, ЖВР, электрохимиялық процестер. Талдаудың химиялық әдістері. Талдаудың физика-химиялық әдістері.

    Семестр 2
  • Математика
    Несиелер: 5

    Сызықтық алгебра элементтері. Векторлық алгебра элементтері. Жазықтықтағы және кеңістіктегі аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық есептеуі. Бір айнымалы функцияны интегралдық есептеу. Көп айнымалы функцияның дифференциалдық есептеуі. Еселі интегралдар. Дифференциалдық теңдеулер.

    Семестр 2
  • Жасушаның молекулалық биологиясы (екінші тілде)
    Несиелер: 3

    Жасушаның молекулалық биологиясының даму кезеңдері. ДНҚ және РНҚ құрылымының принциптері. РНҚ түрлері мен функциялары. Генетикалық код. Генетикалық кодтың қасиеттері. ДНК репликациясы. Транскрипция кезеңдері. Транскрипция ингибиторлары. Эукариоттардағы жасушаларының транскрипция ерекшеліктері. Ақуыз биосинтезі. Ақуыздар, олардың құрылысы мен қызметі. Амин қышқылдары, құрылымы, жіктелуі. Пептидтік байланыс. Пептидтер мен полипептидтердің түзілуі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Жасушаның химиялық компоненттері. Ағзадағы ақуыздардың рөлі. Аминқышқылдары. Нуклеин қышқылдары, организмдегі функциялар. Ферменттер. Әсер ету механизмі, ферменттердің жіктелуі. Витаминдер, ағзадағы рөлі. Майда еритін және суда еритін витаминдердің сипаттамасы. Денедегі маңызы. Липидтер. Липидтердің рөлі және жіктелуі. Ас қорыту процесінде майдың өзгеруі. Зат алмасу және энергия. Алмасу түрлері. Көмірсулар алмасу.

    Семестр 1
  • Биостатистика негіздері
    Несиелер: 5

    Нәтижелерді статистикалық өңдеудің мақсаттары мен міндеттері. Статистикалық зерттеу пәні. Нөлдік гипотеза. Үлестіру, бөлу түрлері. Үлестіруді талдау. Орталық регрессия шаралары (орташа шамалар) және таралу (шашырау) өлшемі. Вариациялық қатарлар. Мәліметтер типі (сандық, сапалық айнымалылар). Статистикалық жиынтықтар. Іріктеудің репрезентативтілігі. Өзара байланысты талдау. Корреляция. Регрессия және регрессиялық талдау. Қарапайым және көпше сызықтық регрессия. Логистикалық регрессия.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Экономика негіздері
    Несиелер: 5

    Экономикалық теорияның пәні мен әдісі. Қоғамдық өндіріс және оның құрылымы. Экономикалық институттар: меншік және кәсіпкерлік. Қоғамдық шаруашылық түрлері. Нарық: түрлері, құрылымы, модельдері. Сұраныс және ұсыныс. Бәсекелестік және монополия. Капитал (қорлар). Шеңберлі айналымы және толық айналымы. Өндіріс шығындары. Өндіріс факторларынан түскен кірістер. Мемлекеттік реттеу: мәні, мақсаттары, құралдары. Халықаралық экономикалық қатынастар. Сыртқы экономикалық қызметті реттеу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биоэтика және биоқауіпсіздік
    Несиелер: 5

    Қолданбалы этикалық білім жүйесінде биоэтиканың рөлі мен орны. Тағам өнімдерінің биотехнологиясы (гендік инженерия, генетикалық модификацияланған ағзалар және олардың өнімдері) және биомедициналық технология саласындағы этикалық және нормативті құқықтық мәселелерді шешу. ГМА таралуы мен босатылуына байланысты экологиялық қауіптер.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Дәрілік заттардың биоқауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Курс мынадай мәселелерді зерттейді: кіріспе, дәрілік заттарды жасаудағы биотехнологияның рөлі, өндірістік нысандарда қауіпсіздік ережелерін сақтау маңыздылығы, Биотехнологиядағы биоқауіпсіздік қағидалары үшін заңнамалық және нормативтік-құқықтық база, дәрілік заттарды қауіпсіз қолдануды қамтамасыз ету туралы Заңның талаптарын іске асыру тетіктері. Қазіргі заманғы ғылымдар жүйесіндегі дәрілік заттардың биологиялық қауіпсіздігі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биотехнологиядағы этикалық қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 5

    Биотехнология қауіпсіздігінің этикалық негіздеріне кіріспе. Құқықтық негіздер. Биологиялық қауіпсіздікті реттеу. Биоэтика және биотехнология. Биологиялық биоқауіпсіздік. Биологиялық қауіпсіздік мәселелері. Қауіпсіздіктің негізгі факторлары. Жаңа технологияларды қолданудың этикалық мәселелері. Гендік-инженерлік технологиямен қолайсыз салдардың қаупін бағалаудың негізгі принциптері мен әдістемесі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Микробиология және вирусология
    Несиелер: 5

    Микробиология мен вирусологияның пәні мен міндеттері, оның биотехнологияның дамуындағы орны мен рөлі, микроорганизмдер және олардың жіктелуі, құрылымы, прокариоттар мен эукариоттардың қасиеттері, вирустар, микроорганизмдердің құрылымы, көбеюі және саралануы, микроорганизмдерді оқшаулау және культивациялау, микробқа қарсы факторлар, метаболизм.

    Семестр 1
  • Өсімдіктер физиологиясы (екінші тілде)
    Несиелер: 6

    Өсімдіктер физиологиясына кіріспе. Көмірсулар синтезі. Ақуыз синтезі. Липидтер синтезі. Фотосинтездің негізгі процестері. Фотосинтездің жарық және қараңғы стадиясы. Тыныс алу кезеңдері. Өсімдік арқылы суды тасымалдау механизмдері. Өсімдіктердің минералды қоректенуі. Өсімдіктердің екінші реттік метаболиттерінің синтезі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Патенттану негіздерімен ғылыми-зерттеу жұмысы
    Несиелер: 5

    Ғылыми білім әдіснамасы түсінігі. Ғылыми зерттеу тақырыбын құрастыру. Әмбебап ондық жіктеу. Кітаппен жұмыс істеу ерекшеліктері. Патент және оны алу тәртібі. Өнертабыс, пайдалы модельдер, өнеркәсіптік үлгілер: анықтамалар, патентке қабілеттілік шарттары, құқықтық қорғау. ҒЗЖ енгізу процесі және оның кезеңдері. Ғылыми-зерттеу жұмысының құрылымы. Кестелерді, кестелерді, формулаларды, сілтемелерді ресімдеу. Рефераттар мен баяндамалар дайындау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тамақ биохимиясы
    Несиелер: 5

    Зат алмасу туралы түсінік, организмдердің элементарлық құрамы, судың маңызы, ақуыздар, амин қышқылдары, ақуыз құрылымының теориялары, ақуыздар денатурациясы, ақуыздардың биологиялық ерекшеліктері, ақуыздардың жіктелуі, липидтер, майлар, липоидтар, көмірсулар, моносахаридтер, дисахаридтер, полисахаридтер, минералды тұздар, ферменттер, ферменттердің химиялық табиғаты және қасиеттері, ақуыз, көмірсулар, майлар мен липоидтардың алмасуы, ақуыз, майлар мен көмірсулар алмасуының байланысы

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тағамдық және санитарлық микробиология (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдер және қоршаған орта. Тамақ пен тамақ шикізатының микрофлорасы. Тамақ және санитарлық микробиологияның міндеттері. Санитарлық-микробиологиялық және санитарлық-гигиеналық зерттеулер. Микробиологиялық қауіпсіздікті бақылау әдістері. Санитарлық-көрсеткіш микроорганизмдер. Патогенді және шартты патогенді микроорганизмдер. Кәсіпорындағы санитарлық талаптар мен нормалар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Биотехнологияның негіздері
    Несиелер: 5

    Биотехнология негіздері пәні мен міндеттері. Биологиялық нысан және биотехнологиялық өндіріс кезеңдері. Клетканы дақылдау. Моноклональды антиденелерді өсіру. Бағаналық жасушалардың биотехнологиясы. Жасушалық технологиясы, ұлпалық инженерия. Гендік инженерия. Трансгенез. Рекомбинантты ДНҚ. Биотехнологияның даму болашағы.

    Семестр 2
  • Санитарлық микробиология (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Санитарлық микробиология ғылым ретінде. Санитарлық-көрсеткішті микроорганизмдерді игеру. Сыртқы ортадағы патогенді микроорганизмдер. Қоршаған орта объектілерінің эпидемиологиялық және санитарлық-гигиеналық жағдайын бағалау принциптерін реттеу. Колититр, коли-индекс, перфингенс титрін, термофильді бактериялар концентрациясын, жалпы микроб санын анықтау. Жануарлар мен өсімдік өнімдерінің микробиологиялық сипаттамалары. Қызметкерлерге, жабдықтарға, кәсіпорындарға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар, сақтау шарттары, тасымалдау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Ғылымның негізгі функциялары. Зерттеу компоненттері. Ғылыми зерттеу әдістері. Ғылыми нәтижелер түрлері және ғылыми рационалдылық. Зерттеудегі теориялық ережелер. Эмпирикалық және теориялық түсіндірулер. Нәтижелерді негіздеу әдістері. Ғылыми зерттеулердегі инновация. Шығармашылық ойлауды ұйымдастырудың әдістері. Зерттеу қызметін ұйымдастыру. Академиялық жазу жанрлары. Академиялық адалдықтың негізгі принциптері мен мәдениеті.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Кәсіпорын экономикасы
    Несиелер: 5

    Кәсіпорындағы өндірістік процестерді ұйымдастыру. Кәсіпорынды басқару процесін ұйымдастыру. Кәсіпорын ресурстары және оларды тиімді пайдалану. Өндіріс шығындарының қалыптасуы, өндіріс шығындарының есебі. Кәсіпорынның баға саясаты. Кәсіпорынның қаржылық ресурстары, экономикалық қызметтің тиімділігі. Кәсіпорынның инновациялық қызметі. Өнім сапасы. Кәсіпорынның инвестициялық саясаты. Персоналды ұйымдастыру және ынталандыру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Шикізаттың биологиялық құндылығын зерттеу
    Несиелер: 5

    Тірі организмдердің химиялық құрамы және олардың негізіндегі биохимиялық процестер. Ақуыздардың құрылысы мен қасиеттері. Ақуыздардың ағзадағы рөлі, аминқышқылдары, нуклеин қышқылдары және олардың қызметі. Липидтердің құрылысы мен қасиеттері. Липидтердің рөлі мен жіктелуі, ас қорыту процесінде липидтердің өзгеруі. Көмірсулардың құрылымы мен қасиеттері. Денедегі көмірсулардың маңызы, жіктелуі. Ферменттер, жіктелуі, ферменттердің әсер ету механизмі. Витаминдер, олардың рөлі мен сипаттамасы. Зат және энергия алмасуы. Алмасу түрлері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Латын терминологиясының негіздерімен өсімдіктер морфологиясы және физиологиясы (екінші тілде)
    Несиелер: 6

    Төменгі және жоғарғы сатыдағы өсімдіктердің анатомиялық құрылысы. Латын терминологиясының қолданылуымен, негізгі систематикалық топтардың сипаттамасы. Өсімдіктердің су алмасуы. Фотосинтез. Минералды тамақтану. Тыныс алу. Өсімдіктердің өсу және даму механизмдері. Өсімдік ағзасындағы процестердің байланысы. Өсімдіктердің сыртқы ортамен әрекеттесу. Физиологиялық процестердің экологиясы. Өсімдіктердің қолайсыз экологиялық факторларға төзімділігі. Өсімдіктің емдік қасиеттері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Биоинформатика
    Несиелер: 5

    Биоинформатиканың негізгі ұғымдары, зерттеу нысандары, деректерді алу, ұсыну және талдау үшін әдістері мен алгоритмдері. Биологиялық макромолекулалардың құрылымдары мен біріншілік жүйелілік банкі, биологиялық деректерді талдау үшін биоинформатика бағдарламалары, библиографиялық деректер базасы. Дерекқорды құру. Ақпараттық-материалтану тұрғысынан физикалық өрістердің био объектілермен өзара әрекеттесуі. Заманауи биоинформатика, медицина, химия, физика, және биологияның құбылыстарын кешенді жиынтықсыз әлемнің объективті көрінісін қарастыру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Фармакогнозия (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Фармакогнозияның теориялық негіздері, дәрілік өсімдік шикізатының (ДӨШ) көздері. Дәрілік өсімдіктер биологиялық белсенді заттардың көзі ретінде (ББЗ). Өсімдіктерде биологиялық белсенді заттардың жиналу динамикасы. Өсімдіктердің химиялық құрамы, Өсімдіктерде биологиялық белсенді заттардың жинақталуына қоршаған орта факторларының әсері. Дәрілік өсімдіктердің ресурстарын зерттеу. Өсімдіктердің шикізат базасын анықтау, дәрілік шикізаттарды стандарттау мен сапасын анықтау

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Саланың жалпы биотехнологиясы (екінші тілде)
    Несиелер: 6

    Саланың жалпы биотехнологиясының мақсаты мен міндеттері. биотехнологияның негізгі биологиялық нысандары.. Биотехнологияның принциптері мен әдістері. Биотехнологиялық процестің негізгі кезеңдері, жабдықтары, өнімдері. Тамақ өнімдері мен сусындар өндірісінің биотехнологиясы. Гендік инженерия және гендік модификацияланған тамақ өнімдері. Биотехнология және медицина: антибиотиктер, вакциналар, дәрумендер. Биотехнологияны қоршаған ортаны қорғауда пайдалану. Биотехнологияның дамуының болашағы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеулердің әдістемесі
    Несиелер: 5

    Ғылыми зерттеулер методологиясының негіздері, ғылыми танымның әртүрлі деңгейлері қарастырылған. Ғылыми зерттеу жұмыстарының, ғылыми бағытты таңдаудың, ғылыми-техникалық мәселені қоюдың, теориялық және эксперименталды зерттеулердің сатылары мен ғылыми жұмыстың нәтижелерін рәсімдеу нұсқаулары берілген

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Өсімдіктер мен жануарлар биохимиясы
    Несиелер: 5

    Өсімдіктер мен жануарлар биохимиясына кіріспе. Өсімдік жасушасының биомолекулаларының құрылысы мен қызметі. Көмірсулар синтезі. Ақуыз синтезі. Липидтер синтезі. Фотосинтездің негізгі процестері. Кальвин Циклінің химизмі. Тыныс алу кезеңдері. Гликолиз процестері. Трикарбон қышқылдарының циклы. Зат және энергия алмасу, қан биохимиясы, жануарлардың бұлшықет тіндерінің биохимиясы; сүт және сүт биохимиясы, жұмыртқа биохимиясы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Биологиялық деректер базасы
    Несиелер: 5

    Деректер қорының түрлері. Нуклеотидті тізбектер банктері. Полипептидті тізбектер банктері. Белокты құрылымдар банкі. Деректер базасын туындысы. Іздеу жүйелері. ENCODE жобасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндіріс аппараттары
    Несиелер: 5

    Процестер мен құрылғылардың негізгі түрлері. Мерзімді және үздіксіз жұмыс істейтін құрылғылар жұмысын есептеу. Шикізат пен аппараттарға қойылатын талаптар. Сұрыптауға арналған процестер мен аппараттар. Материалдарды қысыммен өңдеу процестері. Ұсақтағыш аппараттардың негізгі түрлерінің құрылымы мен жұмысы. Тұндыру және тұндыру процестері. Сүзу процестері. Мембраналық технология негіздері. Кептіру процесін есептеу. Кептіргіштердің құрылысы және жұмыс істеу принципі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Жалпы фармакология
    Несиелер: 5

    Дәрілік препараттар өндірісінің биотехнологиясына кіріспе. Дәрілік, профилактикалық және диагностикалық препараттар өндірісінің биотехнологиялық аспектілері. Дәрілік заттардың қасиеттері, әсері және қолданылуы. Дәрілік заттардың әсер ету заңдылықтары. Дәрілік препараттарды дозалау және сақтау ережелері. Дәрілік препараттардың жекелеген ағза мүшелері мен жүйелердің функцияларына әсері. Дәрілік заттарды қолдану мен қарсы көрсетілімдері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • GMP негіздері (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 4

    Курс ең маңызды фармацевтикалық стандарттарды және олардың маңыздылығын зерттеу, фармацевтикалық өндірістегі GMP талаптарына негізгі шолуға арналған. Дәрілік заттарды өндіру және сапасын бақылау, GMP ережелерін сақтау. Курс лицензияланған терапевтік тауарларды тіркеу, өндіру, сақтау және жеткізуге қатысты заңнаманы білуді қамтамасыз етеді; Курс GMP негізгі ұғымдары және негізгі терминдерімен таныстырады.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Фармацевтикалық өндірістердің биотехнологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Құрастыру негіздері және фармацевтикалық өндіріс машиналары мен аппараттарына қойылатын талаптар. Технологиялық машиналар мен биотехнологиялық құрал-жабдықтардың жіктелуі. құрал-жабдықтарды таңдау принциптері және олардың техника-экономикалық сипаттамалары. Микроорганизмдер мен өсімдік жасушалары мен тіндерін өсіруге арналған биореакторлар. Шикізатты дайындау, қоректік орта, биокаталитикалық процестерді дайындау және көп компонентті өнімдерді бөлуге арналған құрал-жабдықтар. Өнімдерді кептіру, салқындату және мұздатуға арналған аппараттар. Өнімді мөлшерлеу, орауға арналған құрал-жабдықтар. Биотехнологиялық құрал-жабдықтарға техникалық қызмет көрсету және жөндеу жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық процестер мен аппараттар
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық процестердің негізгі түрлері және мерзімді және үздіксіз әрекет ететін қолданылатын аппараттар. Шикізатты сұрыптау процестері және Материалдарды қысыммен өңдеу. Тұндыру, Тұндыру, сүзу процестері. Осы процестерде қолданылатын аппараттар мен ферментаторлар. Мембрана сүзгісі мен кептіргіштердің құрылысы және жұмыс принципі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағам биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Тағам өнімдерін алудың теориялық негіздері. Негізгі тағам өндірісі. Тағамдық қоспалардың түрлері. Оларды жіктеу, кодтау, алу әдістері, тамақ өнеркәсібінде қолдану. Биологиялық белсенді заттар, оларды тағам өндірісінде қолдану. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер.

    Семестр 1
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 6

    Микроорганизмдерді өсіру. Микроорганизмдерді культивирлеу әдістері. Микробиологиялық өндірісте қолданылатын шикізат. Микробиологиялық өндірістің технологиялық жабдығы. Микробиологиялық өндірістің технологиялық процесінің кезеңдері. Микробтық биомасса алу. Микробтық биомасса алу. Вакциналар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік қызмет негіздері
    Несиелер: 5

    Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық -экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдерді қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу тетіктері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді азайтудың негізгі тәсілдері; кәсіпкерлік қызмет және корпоративтік мәдениет мәдениетінің негізгі элементтері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Фитобиотехнология (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 4

    Биотехнологиялық процестерді жүзеге асырудың жалпы принциптерін. Жасушалық инженериясын. Өсімдік жасушаларын өсіруді. Сирек кездесетін және жойылып кету қаупі бар өсімдіктердің микроклоналды таралуын. Сирек кездесетін және жойылып кету қаупі төнген өсімдіктер банкін құру, оларды әдеттегі мекендеу орындарына қайта енгізу. Гендік инженерия. Өсімдіктердің генетикалық өзгеруі. Биотехнология әдістерін қолдана отырып дәрілік заттар жасау

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Өсімдіктер биотехнологиясы (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 4

    Өсімдіктердің жаңа формаларын, линиялары мен гибридтерін алу әдістері және технологиялары. Абиотикалық және биотикалық экологиялық факторларға төзімді өсімдіктер алу. Өсімдіктерді сауықтыру, егу және отырғызу материалдарын алу. Өсімдіктердің биоалуантүрлілігін бағалау, сақтау әдістері. Жасуша культивациясы. Өсімдіктердің екінші реттік метаболиттерін алу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биологиялық белсенді заттардың биотехнологиясы (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 6

    Биологиялық белсенді заттардың сипаттамасы және жіктелуі, биологиялық белсенді заттардыңәртүрлі топтарын білу, биологиялық белсенді заттарды синтездеу әдістерін үйрену, биологиялық белсенді заттарды өндірудің биотехнологиялық әдістерін, биологиялық белсенді заттарды қолданудың экологиялық және генетикалық қауіпсіздігін зерттеу. Дәрілік препараттар мен биоқоспалардың биологиялық белсенділігін анықтау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Адам және жануарлар физиологиясы
    Несиелер: 5

    Қоздырғыш жүйелердің физиологиясы. Реттеуіш функциялардың физиологиясы. ОЖЖ қозғалыс функциялары. Сенсорлық жүйелердің физиологиясы. Вегетативтік функциялардың реттелуі. Жүрек-қантамыр жүйесінің физиологиясы. Тыныс алу физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Қан физиологиясы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биотехнология объектілері (екінші тілде)
    Несиелер: 5

    Биотехнологияның негізгі объектілерінің құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуы және жалпы сипаттамасы; шаруашылық маңызы бар нысаналы өнімдердің продуцент-организмдерін бағытталған құру принциптері мен тәсілдері; өнеркәсіптік технологияларда пайдалану үшін биотехнологиялық маңызы бар тірі организмдерді іріктеу принциптері; көп жасушалы организмдердің жасуша дақылдарын құру және қолдау тәсілдері.

    Семестр 1
  • Биологиялық белсенді заттар продуценттерінің жаңа штамдарын құрастыру негіздері (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 6

    Қолданбалы биотехнология негіздері; биотехнологияның маңызды өндірістері; микроорганизмдердің өндірістік-құнды штаммдарын бөліп алу және зерттеу әдістері; жоғары сапалы жаңа өнімдер алу мақсатында рекомбинаттық технология әдістерімен биологиялық белсенді заттардың жаңа штамдарын-продуценттерін әзірлеу және құрастыру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлар биотехнологиясы пәні мен әдістері. Мал шаруашылығындағы биотехнологияның негізгі бағыттары. Эмбриондар трансплантациясы. Экстракорпоралды ұрықтандыру және организмнен тыс эмбриондардың дамуы. Криоконсервация және витрификация әдістері. Эмбриоинженерия. Жануарлар селекциясы. Жануарларды клондау. Химералық жануарлар: алу әдістері, қолдану бағыттары. Трансгенді жануарлар-биореакторлар: алу жолдары және коммерциялық пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағамдық шикізатты сақтау технологиясы
    Несиелер: 5

    Шикізат сапасына қойылатын жалпы талаптар;сапа жүйесі; Сапа саласындағы саясат;сапаны басқару; сақтау кезінде өнімдердің сапасын бақылау әдістері; қойма үй-жайларының түрлері және оларға қойылатын талаптар; табиғи кему, оның түрлері; қойма үй-жайларының жұмысын ұйымдастыру.Сақтауға арналған жабдық; Тоңазытқыш сақтау; тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың қауіпсіздігі; салқындату; мұздату.Қойма шаруашылығының сауда-технологиялық процесін басқару;сақтаудың негізгі принциптері; сақтауды басқару; қоймадағы еңбекті ғылыми ұйымдастыру жүйесі;

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Сүт және ет өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Сүт және сүт өнімдері. Сүттерде жүретін биотехнологиялық процестер. Сүт қышқылды өнімдердің микробиологиясы. Ашытқылар. Ет және ет өнімдері. Түрлі сақтау кезінде ет және ет өнімдерінде өтетін биотехнологиялық процестер. Сүт және ет консервілерінің биотехнологиясы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Фармацевтикалық биотехнология
    Несиелер: 5

    Фармацевтік өндірістердегі дәрілік заттар мен биопрепараттардың биотехнологиясы. Дәрілік препараттарды өндіру әдістері. Заманауи зертханалық және өндірістік құрал жабдықтардың құрылысы мен жұмыс принциптері. Фармацевтік биотехнологияның даму тенденциялары. Дәрілік нысандардың барлық түрлерінің сапасын бақылау. Заманауи дәрі-дәрмектер мен терапевтік жүйелерді құрудағы жаңа бағыттар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Бизнес жоспарлау
    Несиелер: 5

    Кәсіпорын қызметінің мақсаттарын, стратегиясын анықтай білуді, перспективаға арналған іс-қимыл жоспарын жасауды, қойылған мақсаттарға жету үшін инвестиция сомасын анықтауды және жобаға инвестициялық шығындардың тиімділігін бағалауды қарастырады. Теориялық білімді тереңдету және ұғыну практикалық сабақтарда бекітіледі, онда бизнес-жоспарды құру технологиясы және есептеу әдістемесі бойынша қажетті іскерліктер мен дағдылар алынады, оларды бітірушілер өзінің болашақ қызметінде іске асыра алады. Шағын және орта кәсіпкерлікті дамытуда шаруашылық жүргізудің үлгісі мен стилі сияқты маңызды рөл жоспарлауға жатады. Нарықтық қатынастардың қалыптасуына, тауар өндірушілердің бәсекелестігінің қалыптасуына байланысты жоспарлау проблемасы кәсіпорындар үшін үлкен өзектілікке ие болды.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Дәрілік формалар технологиясы
    Несиелер: 5

    Дәрілік субстанциялар мен препараттар нысандарын өндірудің технологиялық негіздері мен әдістері; дәріхана өндірісі; дәрілік препараттардың өнеркәсіптік өндірісі; дәрілік нысандарды жіктеу жүйесі; асептика мен стерилділік; инъекцияға арналған дәрілік формалар; еріткіштер мен экстрагенттер.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық биотехнология
    Несиелер: 5

    Тұқымқуалаушылықтың молекулалық негізі және тұқым қуалайтын ақпаратты жүзеге асыру. Ауылшаруашылық жануарларының көбеюін реттеу әдістері. Жануарларды клондаудың биотехнологиялық аспектілері. Жемшөп препараттарының биотехнологиясының негізгі бағыттары. Ферменттердің биотехнологиясы. Ауыл шаруашылығына арналған дәрілердің биотехнологиясы. Түйін және еркін тірі бактериялар негізінде тыңайтқыштарды өндіру және пайдалану технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін алу биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Өсімдік шаруашылығының тарихы. Өсімдік шаруашылығы географиясы. Өсімдік шаруашылығының әлеуеті мен маңыздылығы. Жоғары белоктық ұнның технологиясы. Түрлі дәнді дақылдарды кептіру технологиясы. Сұйық ашытқыны дайындау және қолдану. Өсімдік майларын өндіру. Аралас жемшөп өндірісі. Қант және кант қызылшасын өндіру. Өсімдік шаруашылығын реттеуші құжаттама.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Иммунобиотехнология
    Несиелер: 5

    Қазіргі заманғы биотехнологияның саласы ретінде иммунобиотехнология туралы жалпы түсінік;иммунобиотехнология: биопрепараттардың талаптары мен бақылау сапасы; адам ауруларын диагностикалау, емдеу және алдын алу үшін өзекті иммунобиотехнологиялық препараттардың түрлері; антигендер мен антиденелердің Иммунобиотехнологиялық препараттары; цитокиндердің Иммунобиотехнологиясы; Адамның қан плазмасынан алынған препараттар мен иммунопрепараттар; Адам ауруларын емдеуге арналған жасушалық биотехнология.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Биоинформатикадағы алгоритмдер
    Несиелер: 5

    Жүйелілік арасындағы айырмашылық, эволюциялық қашықтық, ауыстыру матрицалары, жұпты туралаудың тиімді алгоритмдері. Мәтіндегі ішкі жолдарды іздеу алгоритмдері, суффиксті тармақ және массив, геном бойынша қысқартылған индекстерді құру, BWT. Гендерді болжау алгоритмдері. Биоинформатиканың нақты мәселелерін шешу үшін заманауи талдау әдістерін қолдану. Геномдарды оқу және құрастыру. Биоинформатикадағы графикалық алгоритмдер. Салыстырмалы геномика, геномдық қайта құрылу және ситнет блоктарын табу. Молекулалық эволюция, кластерлік алгоритмдер.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптік биотехнология
    Несиелер: 5

    Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Биотехнологиялық өндірістің үлгілік сызба-нұсқасы. Биотехнологиялық өндірісте қоректік ортаны жасау принциптері. Зең саңырауқұлақтарын өсіру арқылы лимон қышқылын алу. Микроорганизмдерді сандық есептеу әдістері. Өнеркәсіптік биотехнологияның негізгі бағыттары

    Семестр 2
  • Гендік инженерия және селекция
    Несиелер: 5

    Гендік инженерия: тарих, даму және әдістер. Трансгендік микроорганизмдерді, өсімдіктер мен жануарларды алу. Молекулалық клондау техникасын қолдану. Гендердің молекула-тасымалдаушылары, немесе векторлар. Химиялық немесе радиациялық мутагенез тәсілдері. Микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарлар селекциясындағы гендік инженерия жетістіктерін пайдаланудың қазіргі бағыттары мен перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Медициналық және ветеринарлық биотехнология
    Несиелер: 5

    Медициналық және ветеринария биотехнология пәні – жаңа биотехнологияның негізгі бағыты. Студенттерге бұл бағыттың қазіргі кездегі биологияның негізгі зерттеулеріне сүйене отырып, кең көлемде арзан дәрі - дәрмектік қасиеті бар өнімдерге жалпы түсінік беру. Осы өнімдерді синтездеуге бағытталған қазіргі дәрі - дәрмек саласындағы өзгерістерді, олардың түзгіштерін, биологиялық әдістердің кеңінен қолдануын тусіндіру. Сонымен қатар ең маңызды жетістіктерді инсулин, соматропин, интерферон, интерлейкин жасауда қолдану, өнеркәсіпте үлкен жетістіктерге жалпы түсінік, әрі олардың алу биотехнологиясын түсіндіру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Молекулалық биология генетика негіздерімен
    Несиелер: 5

    Молекулалық биология мен генетикаға кіріспе. Молекулалық биологияның даму тарихы, басқа ғылымдармен байланысы. Геномның құрылымы және ұйымдастырылуы. Тұқым қуалаушылықтағы ДНҚ рөлі. ДНҚ құрылымы. ДНК репликациясы. ДНҚ полимераза. Генетикалық код. Эукариоттар геномының құрылымы. Геномның мобильді элементтері. Мобильді элементтерді ашу және жіктеу. РНҚ құрылымы, РНҚ түрлері. Транскрипция. Амин қышқылдары.

    Семестр 2
  • Энзимология негіздері
    Несиелер: 6

    Инженерлік энзимологияны дамыту перспективалары және даму кезеңдері. Рибозимдер - табиғатты ақуыз емес катализаторлар. Рационалды инженерия ферменттерді құру тәсілі ретінде. Ферменттерді құру тәсілі ретінде бағытталған эволюция. Ферменттерді ауыл шаруашылығында және өнеркәсіпте қолдану. Қазіргі заманғы практикалық медицинадағы ферменттер: энзимдік патология, энзимдік диагностика және энзимдік терапия. Ферменттерді оқшаулау және тазарту әдістері. Ферменттік белсенділікті анықтау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Ашытқы культураларын алу биотехнологиясы (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 6

    Функционалды тамақтану үшін өнімдерін өндіруде қолданылатын микроорганизмдер. пробиотик, пребиотик, симбиотик терминін анықтау, пробиотиктерге микроорганизмдерге қойылатын талаптар. Пребиотикалық қосылыстардың негізгі түрлері. Пробиотиктер мен пребиотиктер препараттарының аманауи сипаттамасы, симбиотикалық сүт өнімдері, биоөнімдер үшін ашытқы культураларын таңдауды негіздеу, ассоциаттардың үйлесімдігі және оларды өсірудің оңтайлы шарттарын таңдау, микробтық консорциум алу үшін ассоциаттардың оңтайлы арақатынасын таңдау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Микробтың шығу тегі ферменттері негізіндегі фармацевтикалық биопрепараттар
    Несиелер: 6

    Студенттерде дәстүрлі әдістермен және рекомбинантты ДНҚ технологиялары жолымен шығу тегі микробтық ферменттері негізінде алынған биологиялық препараттарды өнеркәсіпте алу және зерттеу туралы қазіргі заманауи түсініктер қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Функционалдық тамақ өнімдерін құрудың биотехнологиялық негіздері (екінші тілде)
    Несиелер: 6

    Пән келесі бөлімдерді қамтиды: Функционалдық тамақтанудың негізгі санаттары. Функционалдық өнімдерді жасаудың ғылыми негіздері. Функционалдық тамақ өнімдері (функционалдық сусындар, дәнді дақылдар негізіндегі функционалдық өнімдер, функционалдық май өнімдері).

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Энзимологияның қолданбалы аспектілері
    Несиелер: 6

    Қазіргі заманғы практикалық медицинадағы ферменттер: энзимдік патология, энзимдік диагностика және энзимдік терапия. Ферменттерді оқшаулау және тазарту әдістері.Ферментативті белсенділікті анықтау. Жартылай синтетикалық ферменттердің құрылымы, әсер ету механизмі және белсенділігін реттеу. Синтетикалық ферменттердің активтенуі және әсер ету механизмі. Иммобилизацияланған ферменттер. Ферменттерді иммобилизациялау әдістері. Қолданбалы энзимология жетістіктерін практикада қолдану.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Протеомика негіздері
    Несиелер: 6

    Курс протеомиканың құрылымдық-функционалдық негіздері, протеомиканың принциптері мен бағыттары, протеомдық карталау, биологиядағы протеомика, медицинадағы протеомика, протеомика әдістері, метаболомика, протеомдық эксперименттер өңдеудің биоақпараттық технологияларын дамыту, нуклеотидті тізбектер бойынша ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері мен функцияларын модельдеу сияқты сұрақтар мен мәселелерді қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Ферменттік препараттарды алу биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Ферменттер туралы жалпы мәлімет. Ферменттердің жіктелуі. Ферменттердің тамақ шикізатына енуі. Оксидоредуктаза класының ферменттері. Ферменттердің қасиеттері. Ферменттердің белсенділігіне әсер етуші факторлар. Сүт сапасын бағалауда фермент белсенділігінің шамасын қолдану. Ет өнеркәсібінде ферменттерді қолдану. Ферменттік препараттар технологиясы. Өнеркәсіптік ферменттік препараттар. Ферменттердің биосинтезіне әсер етуші факторлар

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Ақуыз заттарының биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Ақуыздардың қасиеттері, өсімдік, жануарлар және микробтық шығу тегі шикізаттарынан ақуыздық заттарды алудың биотехнологиялық әдістері, биотехнологиялық эксперименттер жүргізудегі практикалық дағдылар және ақуыз заттардың биотехнологиясында қолданылатын теория мен әдістер саласындағы қажетті білімді игеру туралы білім қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Дәрілік заттардың сапасын бақылау
    Несиелер: 6

    Дәрілік заттарға және олардың сапа көрсеткіштеріне қойылатын негізгі талаптар. Дәрілік заттардың сапасын бағалаудың әдістері. Дәрілік заттардың сапасына әсер ететін факторлар. Бейорганикалық және органикалық дәрілік заттарды сәйкестендіруде жүргізілетін дәрілік заттардың негізгі құрылымдық фрагменттері. Дәрілік заттарды талдаудың физика-химиялық әдістеріне негізделген принциптер. Дәрілік заттарға химиялық талдау жүргізуге арналған жабдықтар мен реактивтер. Дәрілік заттардың түпнұсқасы мен сапасын реттейтін нормативтік құжаттар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Шикізат пен тағамның қасиеттерін зерттеу әдістері
    Несиелер: 6

    Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік тауарларының биологиялық жіктелуі және сипаттамасы; олардың табиғаты мен сапасын бағалау. Азық-түлік шикізатының анатомиялық-морфологиялық құрылымы; тіндік және химиялық құрамы. Шикізатты өңдеу кезінде және тауарларды сақтау процесінде болатын өзгерістер мен өзгерістер. Биологиялық құндылығын арттыру мақсатында тамақ шикізатын өңдеудегі биотехнологиялық әдістер.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Ашыту өндірістерінің биотехнологиясы (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 6

    Ашыту өндірісі технологиясының ғылыми негіздері. Ашытқылардың және микроорганизмдердің басқа культураларының өсу заңдылықтары. Ашыту өндірісіндегі биохимиялық процестер. Ашыту өндірістерінде қолданылатын шикізаттар сипаттамасы, этил спирті, наубайханалық ашытқылар, сыра, шарап өндіру, ақырғы өнімдерді бөлу және тазарту тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биоэнергетика (екінші тілде)
    Несиелер: 6

    Курс келесі мәселелерді зерттеуге арналған: биоэнергетиканың теориялық негіздері. Техникалық биоэнергетика, энергияның дәстүрлі және дәстүрлі емес көздері. Әлемдік энергия тұтыну құрылымы, энергетиканың экологиялық мәселелері. Күн, жел, геотермалдық көздер энергиясы. Биомасса энергиясы, қайталама энергия ресурстары.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Фармацевтикалық препараттар биотехнологиясының негіздері (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 6

    Пәннің негізгі мақсаты мен міндеттері; биотехнологиялық процесті және оның компоненттерін жоспарлау; дайын фармацевтикалық препараттар өндірісіндегі ғылым ретінде биотехнологияны дамытудың негізгі бағыттары; фармацевтика ғылымы мен практикасының болашаққа арналған негізгі тұжырымдамалар, теориялық білімдер, іскерліктер, дағдыларды заманауи практикалық фармацияға жақындату, осыған байланысты студенттер биотехнологиялық процестерді, зертханалық жабдықтарды пайдалана отырып, практикалық сабақтар және зерттейтін материалдарды мультимедиялық көрсетуге ерекше назар аударылады; Фармацевтикалық препараттардың биоөнеркәсіптік өндірісіндегі нормативтік-техникалық құжаттама.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Өндіріс қалдықтарынан биоэтанол және биогаз алу биотехнологиясы (екінші тілде)
    Несиелер: 6

    Биоэтанолдың энергетикалық ресурстарының мәселелерін шешудегі биотехнологиялық әдістер. Биоэтанолды өндіру және тұтыну перспективалары. Биоэтанол алуда субстрат ретінде жаңартылатын биомасса. Биоэтанолды өндіруге арналған шикізаттар. Крахмалы бар шикізаттан биоэтанол алу технологиясы. Целлюлоза бар шикізаттан биоэтанол алу. Биодизель өндіру технологиясы. Жанармай стандарттары. Балдырлардан биодизель өндіру.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Биотехнологияның ғылыми негіздері мен әдістері
    Несиелер: 6

    Биотехнологияда ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру, ғылыми этиканың кезеңдері мен негіздері, ғылыми зерттеулердің әдіснамасы, ғылыми нәтижелерді ресімдеу, ғылыми баяндамалар, курстық және дипломдық жұмыстар және жеке тапсырмаларды дайындау мен ресімдеу бойынша әдістемелік нұсқаулар

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Экологиядағы биотехнологиялық әдістер (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Қазіргі қоғамдағы қоршаған ортаны қорғаудың биотехнологиялық әдістері. Қазіргі қоғамдағы қоршаған ортаны қорғау үшін биотехнологиялық әдістердің маңыздылығы. Жаһандық экологиялық мәселелер. Экологиялық мониторинг және ластануды талдаудың жаңа жоғары сезімтал әдістерін құрудағы биотехнологияның рөлі. Биоремедиация

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 4

    "Тағам қауіпсіздігі негіздері" пәніне кіріспе. Тағам негізгі компоненттерінің сипаттамасы. Микотоксиндерді анықтау әдістері және тағам өнімдерінің ластануын бақылау. Химиялық ластану қаупі. Улану, жіктелуі және сипаттамасы. Токсикометрия. Заттардың токсикологиялық сипаттамаларын анықтау. Уытты заттардың химиялық құрылымы, физика-химиялық қасиеттері және улардың әсер ету сипаты. Уытты заттардың әсері және олардың ағзаға түсу жолдары мен жылдамдығына байланыстылығы. Тағамдық қоспалар қауіпсіздігі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Биотехнологиядағы заманауи жетістіктер
    Несиелер: 5

    Заманауи биотехнологияның рөлі. Нарықтағы жаңа биотехнологиялық препараттар мен өнімдер. Биотехнологиядағы соңғы жетістіктер. Биотехнологиядағы инновациялар: коммерцияландыру және технологияларды табыстау. Биотехнологияға арналған жаңа ағзаларды жобалаудың жалпы принциптері. Молекулалық клондаудағы басқа да ферменттер және рестриктазалар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Нанотехнология негіздері бар өсімдіктердің жасушалық биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Өсімдіктер биотехнологиясы - ғылым мен өндірістің пәнаралық саласы. In vitro өсімдік тіндерінің морфогенезі және мәдениеті. Өсімдік жасушаларын өсіруге арналған жасанды қоректік орта түрлері. Өсімдік жасушаларының суспензиялық культуралары. Протопласт культурасы. Өсімдік жасушаларының иммобилизациясы. Фитогормондар және олардың әсер ету ерекшеліктері. Гаплоидты биотехнология. Жасуша селекциясы. Өсімдіктердің жасушалық және генетикалық инженериясы. Өсімдіктердің микроклоналды көбеюі. Биосинтетикалық өнеркәсіптегі жасушалық технологиялар. Нанотехнология. Биологияда нанотехнологияны қолдану. Наномедицина. Дәрілік заттарды жеткізу жүйелері. Вирустар негізіндегі нанобөлшектер. Нанотехнологияны қолдану перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Фармакогенетика негіздері (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Курс келесі тақырыптарды зерттеуге арналған: фармакогенетика негіздері. Дәрілік зат алмасуын генетикалық бақылау. Фармакокинетика және фармакодинамика. Рецепторлар мен пострецепторлық түзілімдердің генетикалық айырмашылықтары. Эстроген рецепторларының мутациясы. Клиникалық көріністері. Эмоционалды-стресс реакцияларының фармакогенетикасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Өсімдік шикізатын қайта өңдеудің инновациялық биотехнологиялары
    Несиелер: 4

    Курс мынадай мәселелерді зерттеуге арналған: ашыту өндірістерінің инновациялық биотехнологиялары, ферменттік препараттарды сыра қайнату, шарап жасау және спирт өнеркәптерінде пайдалану; ферменттік препараттарды нан-тоқаш, макарон, кондитерлік өнімдер, шырын мен жеміс-көкөніс өнімдері өндірісінде пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Бионанотехнология
    Несиелер: 5

    Бионанотехнологияға кіріспе. Наноматериалдар. Нанобөлшектерді алу әдістері. Бионысандардағы нанобөлшектердің детекциясы. Ақуыздар мен пептидтер негізіндегі нанобиоматериалдар. Нуклеин қышқылдарына негізделген өздігінен жинақталатын наноқұрылымдар. Вирустар мен микроорганизмдердің көмегімен наноқұрылымдарды синтездеу. Нанотехнология және медицина. Нанобиқауіпсіздік негіздері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Токсикология және биоқауіпсіздік
    Несиелер: 4

    Зиянды заттардың адам ағзасына және жануарларға әсері. Зиянды заттардың уытты әсерінің заңдылықтары. Өнеркәсіптегі зиянды заттар. Қоршаған орта зиянды заттары. Токсикометрия. Санитарлық-гигиеналық нормалау негіздері. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік тауарларының биологиялық жіктелуі және сипаттамасы; олардың табиғаты мен сапасын бағалау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Экологиялық биотехнология (ағылшын тілінде)
    Несиелер: 5

    Энергетика саласындағы биотехнология. Ағынды суларды тазарту. Ағынды суларды тазартудың қарқындылығы. Биотехнологиялық зерттеулердің аймақтық аспектілері. Атмосфераға ластаушы заттардың, судың және топырақтың классификациясы. Табиғи суларды ластанудан қорғау ережесі. Өнеркәсіптік ағынды сулардың құрамы мен қасиеттері. Биотехнологиялық әдістер мен ағынды суларды тазарту қондырғылары. Суды тазартудың электрохимиялық, флотациялық, сорбциялық және мембраналық әдістерінің негіздері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Код ON6

    Экономика және биостатистика білімін кәсіби қызметте және бизнесті ұйымдастыруда қолданады

  • Код ON4

    Әлеуметтік, этикалық және ғылыми пайымдауларды ескере отырып, ғылыми пайымдарды қалыптастыру үшін Академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетінің мәнін түсіну негізінде ақпаратты түсіндіреді

  • Код ON1

    Кәсіби қызметте экономика, кәсіпкерлік, құқық негіздерін, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті, тіршілік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін табиғат пен қоғамның өзара іс-қимыл ерекшеліктерін білуді қолданады

  • Код ON5

    Ғылыми биология және физиология білімін аргументтерді тұжырымдау және қолданбалы биотехнология саласындағы практикалық міндеттерді шешу кезінде қолданады

  • Код ON3

    Кәсіби қызметте қолданбалы биотехнология саласындағы ғылыми зерттеулер әдістері мен жаратылыстану пәндерінің білімін қолданады

  • Код ON9

    Кәсіби қызметте биотехнологияның инновациялық әдістерін қолданады

  • Код ON2

    Микробиологиялық өнеркәсіптің практикалық және кәсіби міндеттерін шешу үшін математика, физика және жаратылыстану ғылымдары заңдары білімін қолданады

  • Код ON7

    Әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, тамақ өнімдерінің және дәрілік заттардың биоқауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етеді

  • Код ON11

    Биотехнологиялық процестерді қамтамасыз етуге бағытталған нормативтік құжаттар мен стандарттарды, ғылыми-өндірістік міндеттерді шешу кезінде ғылыми зерттеу әдістемелерін қолданады

  • Код ON10

    Биотехнологиялық және фармацевтикалық өндірістің білімі мен түсінігін кәсіби деңгейде қолданады, фармацевтика және биотехнология мәселелері бойынша аргументтерді тұжырымдайды және міндеттерді, мәселелерді шешеді

  • Код ON8

    Ғылыми және кәсіби қызметте зерттеулер мен әзірлемелердің нәтижелерін енгізуде теориялық білімді қолданады

6B05101 Өсімдіктер биотехнологиясы және микробиология
Бакалавриат

Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B05101 Биотехнология
Бакалавриат

Қазақстан инженерлік-технологиялық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05101 Биотехнология
Бакалавриат

Алматы технологиялық университеті (АТУ)

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Қазақша
6B05101 Ауылшаруашылық биотехнология
Бакалавриат

С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B05101 Биотехнология
Бакалавриат

Қарағанды техникалық университеті (Қарағанды мемлекеттік техникалық университеті)

БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
Top