Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05101 Биотехнология в ХИТУ

Пәндер

  • Мамандыққа кіріспе

    "Мамандыққа кіріспе" пәні бірінші курс студенттерін өзінің болашақ мамандығымен және олар жұмыс істейтін қызмет саласымен таныстырады. Оның мақсаты студенттерге мамандық туралы жалпы түсінік беру, студенттерді әртүрлі технологиялардың мүмкін ұғымдарымен, әдістерімен және принциптерімен таныстыру, сондай-ақ осы салада қолданылатын негізгі процестер мен технологияларға шолу жасау болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика I

    Пәннің мақсаты-студенттердің математикалық аппарат туралы білімдерін қалыптастыру, қолданбалы практикалық есептерді модельдеуге, талдауға және шешуге көмектеседі. Пән студенттерде заманауи математика туралы түсінік пен математиканың негізгі заңдылықтарын қолдану дағдыларын қалыптастырады. Оқыту нәтижесінде білім алушы математикалық логика негіздерін, әлеуметтік Жалпы ғылыми салада математикалық логика заңдарын қолдану саласын кеңейту қабілетін игереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология негіздері

    Пәннің мақсаты-студентке өсімдіктер мен жануарлар биотехнологиясы саласындағы ғылыми және практикалық аспектілерді жасушалық және гендік инженерияның заманауи әдістерін қолдану арқылы оқыту. Оқыту нәтижесінде студент өндіріс тиімділігін бағалау әдістерін қолдануға, берілген өнімнің биотехнологиялық өндірісінің ұтымды схемасын таңдауға, белгілі бір биотехнологиялық процесті жүргізу үшін аппаратураларды, микроорганизмдердің шарттары мен түрлерін таңдауға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физика

    Пәннің мақсаты - физикалық құбылыстарды, құбылыстың сыртқы белгілерін және оның өту жағдайларын, шамалары мен заңдылықтарын зерттеу. Оқыту нәтижесінде студент алған теориялық және практикалық дағдыларын негізгі заңдар мен теориялар, физика принциптері, физикалық зерттеу әдістері, сондай-ақ физикалық эксперименттер жүргізу, өлшеу құралдарымен жұмыс істеу, нәтижелерді есептеу және өңдеу бойынша қолдана алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Математика II

    Пәннің мақсаты-студентте жоғары математика бөлімдерінің заңдары мен теорияларының негізгі ұғымдарын қалыптастыру, сонымен қатар нақты процестердің нақты практикалық мәселелерін шешу үшін зерттелген әдістер мен әдістерді қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Пәннің мақсаты-студенттерге организмнің химиялық құрамы, құрылымы, жасуша қасиеттері және тірі организмдегі зат алмасу мен энергия туралы терең білім алуға үйрету. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент ғылыми-зерттеу және өндірістік бейіндегі биохимиялық зертханаларда пайдаланылатын аспаптар мен жабдықтарда жұмыс істеу дағдылары мен тәсілдерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Бейорганикалық, органикалық және аналитикалық химия

    Пәннің мақсаты білім алушыда алынған білімді технологиялық процесте қолдану мақсатында бейорганикалық, органикалық және Аналитикалық химияның қазіргі негіздері туралы білімді қалыптастыру, сондай-ақ химиялық қосылыстардың сапалық және сандық талдау негіздерін дағдыландыру болып табылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Инженерлік және компьютерлік графика

    Пәннің мақсаты білім алушыда өзінің кәсіби қызметінде электрониканың, өлшеу және есептеу техникасының, ақпараттық технологиялардың қазіргі заманғы даму үрдістерін ескере отырып, қолданбалы бағдарламалардың көмегімен растрлық және векторлық бейнелерді жасау және редакциялау дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Стандарттар талаптарына жауап беретін сызбаларды, схемаларды, мәтіндік техникалық құжаттарды зерделеу. Техникалық сызбаларды құрудың теориялық негізі, нақты инженерлік бұйымдардың графикалық модельдері. Оқыту нәтижесінде студент Сызба геометрия, инженерлік графика элементтерін қолдана отырып, инженерлік жобаларды орындай алады, графикалық, сызба материалдарын орындау мен редакциялаудың заманауи бағдарламалық құралдарын қолдана алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби бағытталған шет тілі

    Пәннің мақсаты студенттердің коммуникативтік және кәсіби құзыреттерін қалыптастыру болып табылады. Коммуникативтік құзыреттілік құрамында интегративті негізде лингвистикалық (тілдік), дискурсивті (сөйлеу) құзыреттер қалыптасады. Курс сөйлеу әрекетінің барлық түрлеріндегі коммуникативтік дағдыларға қойылатын талаптарда нақтыланады: сөйлеу, тыңдау, оқу және студенттің кәсіби қызметімен байланысты жазу. Практикалық курс бағдарламада болашақ маманның кәсіби қызмет аясында ауызша және жазбаша сөйлеуді түсінуге мүмкіндік беретін білім мен дағдыларды игеру қажеттіліктерін қанағаттандыруға арналған пән ретінде қарастырылады. Серіктестің, осы деңгейдегі мәтін авторларының коммуникативті ниеттерін, шет тілінің даму заңдылықтарын түсінудің тұжырымдамалық негіздерін жүйелеуді зерттеу, стилистикалық бірегейлікті зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік

    Пәнді оқытудың мақсаты кәсіпкерлікті жүргізудің теориялық және практикалық негіздерін зерделеу негізінде белгілі бір бизнес-орта нарығындағы көшбасшылық қасиеттерді ескере отырып, білім алушыларда кәсіпкерлік қызметтің рөлі туралы білім жүйесін қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы кәсіпкерлік қызметті жүргізу теориясы мен практикасын, кәсіпкерлік қызметті және оның объектілерін мемлекеттік реттеу негіздерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Физика II

    Пәннің мақсаты студенттердің механика, электр және магнетизм, тербелістер мен толқындар, кванттық және ядролық физика, статистикалық физика және термодинамика туралы білімдерін қалыптастыру болып табылады. Термодинамика, электр және магнетизм, Электростатика, тұрақты ток, магнит өрісі негіздерін, заттың магниттік қасиеттерін, Максвелл теориясының негіздерін, оптикалық аспаптарды және оларды технологиялық өндірістерде, Атом және ядролық физикада қолдануды зерттеу. Пәнді оқу кезінде қазіргі физиканың ең әмбебап әдістеріне, заңдары мен модельдеріне баса назар аударылады, қоршаған әлемді танудың ұтымды әдісінің ерекшелігі көрсетіледі, студенттер арасында негізгі және пәндік құзіреттіліктерді қалыптастыруға, сонымен қатар жалпы физикалық дүниетаным мен физикалық ойлауды дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Антикоррупциялық мәдениет негіздері

    Пәннің мақсаты студенттік ортада Мемлекеттік сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат ұғымын және осы терминнің ерекшеліктерін анықтайтын негізгі ұғымдарды анықтау болып табылады. ҚР құқықтық жүйесі, құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі туралы алған білімдерінің нәтижесінде студенттерге бұзушылықтарды анықтауға мүмкіндік береді, ал сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті білу жүйесі сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтарды болдырмау үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілікке әкеледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Микробиология және вирусология

    Пәннің мақсаты микробиологияның қазіргі заманғы мәселелерін қарастыру: микроорганизмдердің бір-бірімен және басқа организмдермен (вирустар, өсімдіктер, жануарлар, адамдар) байланысы, микроорганизмдердің негізгі топтарының құрылымдық және энергетикалық метаболизмінің ерекшеліктері, олардың тағамдық қажеттіліктері, прокариот жасушасының құрылымдық ұйымдастырылуы, вирустар және олардың жеке компоненттерінің функциялары, физикалық және химиялық факторлардың микроорганизмдерге әсері, таралу ерекшеліктері әр түрлі экотоптардағы прокариоттар, вирустардың прокариоттық және эукариоттық жасушалармен өзара әрекеттесуі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологияның заманауи әдістері

    Пәннің мақсаты студенттерді биотехнологиялық процестерден алынған биологиялық объектілер мен өнімдерді талдауда қолданылатын заманауи физика-химиялық және молекулалық зерттеу әдістерімен таныстыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты-экология туралы ғылыми пән ретінде идеяны және оның табиғат пен қоғамның тұрақты дамуын қолдаудағы рөлін қалыптастыру. Оқыту нәтижесінде білім алушы тіршілік қауіпсіздігі, қоршаған ортаны қорғау, экожүйелер мен қоғамның орнықты даму стратегиялары, өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау саласындағы әдістер мен бағдарламаларды әзірлеуді және іске асыруды үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағамдық химия

    Пәннің мақсаты студенттердің тамақ шикізатының, тамақ өнімдерінің химиялық құрамы, Шикізатты дайын өнімге өңдеу кезінде жүретін химиялық процестердің жалпы заңдылықтары туралы теориялық білімдерін қалыптастыру болып табылады. Оқу нәтижесінде студент пайдалы тамақ өнімдерін жасауға қатысуға, тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерін өңдеу мен сақтаудың әртүрлі түрлері кезінде негізгі тамақ заттарының (нутриенттердің) физикалық-химиялық және биохимиялық өзгерістерін талдауға, тағамдық қоспалар және олардың нысаналы мақсаттағы тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі мәндері бойынша ұсынымдар беруге қабілетті болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шығармашылық жоба

    Курстың мақсаты – мотивацияны дамыту және білім алушының ғылыми-зерттеу, жобалық қызметіне дайындық. Курс барысында студенттер ғылыми таным әдіснамасын, ғылыми зерттеу әдістерін, презентация өнерін, ғылыми топта жұмыс істеудің негізгі тәсілдерін меңгереді. Білім алушы мен ғылыми жетекшінің бірлескен жұмысына, оқу процесінде студенттердің өзіндік жұмысына ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өзінің шығармашылық жобаларын әзірлеуге және практикада іске асыруға, кешенді тапсырманы орындау кезінде командада жұмыс істеуге қабілетті болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Пәннің мақсаты студенттерге кәсіби саладағы мәселелерді ғылыми зерттеу әдістері бойынша теориялық және қолданбалы білім беру болып табылады. Нәтижесінде студент концептуалды-терминологиялық аппаратты, ғылымның теориялық және эмпирикалық негіздерін, әдіснама негіздерін, қазіргі ғылымның негізгі функцияларын, ғылыми зерттеулердің кезеңдерін меңгереді, бұл заман талабына сай ғылыми жұмыс бойынша есептерді сәйкес орындауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Стандарттау және техникалық өлшеу

    Пәннің мақсаты стандарттаудың, метрологияның дамуын, олардың өнім сапасын арттырудағы рөлін, сапаны бақылауды зерттейді, сондай-ақ студенттердің технологиялық процесс пен өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі стандарттаудың және техникалық өлшеудің рөлін түсінуін қалыптастыру болып табылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жалпы химиялық биотехнология

    Химиялық үрдістер туралы білімдер кешенін және олардың пайда болу заңдылықтарын, химиялық реакторларды және олардың математикалық үлгілер негізінде есептеу әдістерін, химиялық-технологиялық, биотехнологиялық жүйелерді және оның жекелеген элементтерін және кіші жүйелерін синтездеу мен талдаудың негізгі принциптерін сатып алу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Энзимобиотехнология

    Пәннің мақсаты ферменттердің құрылымы, қызметі, оларды сапалық және сандық анықтау әдістері, ферментативті реакциялардың кинетикасы туралы білімді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы

    Пәннің мақсаты студенттерді биотехнологияда қолданылатын микробиологиялық процестердің принциптерімен және ерекшеліктерімен таныстыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде студент өндірушілер үшін шикізат пен микроорганизмдерге қойылатын талаптарды сақтайды, микроорганизмдерді культивациялау әдістерін, микробиологиялық синтез және трансформация негізінде нақты өнеркәсіптік өндірістермен мақсатты өнімдерді оқшаулау және тазарту әдістерін қолданады, микроорганизмдерді культивациялау әдістерін қолдана отырып эксперименттер жүргізеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздігі

    Пәнді игерудің мақсаты биологиялық, технологиялық және инженерлік міндеттерді қамтитын биотехнологиялық өндірістердің биологиялық қауіпсіздігі принциптері туралы студенттердің теориялық білімдерін қалыптастыру болып табылады. Пән био объектілердің гигиеналық сипаттамаларын, инфекциялық процесс туралы ұғымдарды, штамдардың патогенділігін анықтау әдістерін қарастырады. Оқыту нәтижесінде студент қағидатты технологиялық схемаларды әзірлеуге қатысуға, биотехнологиялық өндірістердің инженерлік-технологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз етуге, адамның қауіпсіздігін және қоршаған ортаны қорғауды қамтамасыз ету үшін қолданыстағыларды іске асыру кезінде жаңа биотехнологиялық процестерді әзірлеуге қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Медициналық биотехнология

    Пәннің мақсаты студенттердің бойында заманауи медициналық биотехнология, оның негізінде жатқан биомедициналық ғылымның іргелі ұғымдары саласындағы кәсіби білім мен дағдылар (біліктер) кешенін қалыптастыру және игеру, сондай-ақ неғұрлым перспективті қолданбалы медициналық биотехнология мен нанобиотехнологияны зерделеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндіріс технологиясының негіздері

    Адам тамағы үшін пайдаланылатын тамақ өнімдері туралы жалпы ақпарат. Өндіріс технологиясын зерделеу, жоғары сапалы өнім алу стандарттар мен нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес келеді. Тамақтанудың және әлеуметтік денсаулықтың әлеуметтік-экономикалық мәселелері. Тамақтанудың негізгі теориялары. Диеталық тағамдарды өндіру: ет, құс еті, балық, астық, көкөніс, жарма, бұршақ және макарон, сүзбе, жұмыртқа, тұздықтар, сорпа, суық тағамдар мен тағамдар, тәтті тағамдар, сусындар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект

    Пәннің мақсаты жасанды интеллекттің негізгі принциптері мен әдістерін игеру, оларды әртүрлі салалар бойынша практикалық міндеттерде қолдану дағдыларын дамыту, сондай-ақ ақпараттық-коммуникациялық технологиялардағы білімді жетілдіру болып табылады. Курс аяқталғаннан кейін студенттер деректерді талдай және түсіндіре алады, Машиналық оқыту алгоритмдері негізінде шешім қабылдай алады, сонымен қатар процестерді оңтайландыру және кәсіби қызметінде тиімділікті арттыру үшін жасанды интеллект модельдерін қолдана алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Дәрілік өсімдіктердің биотехнологиясы

    Пәннің мақсаты молекулалық-биохимиялық және фармакологиялық механизмдердің әрекетін, сондай-ақ әлемдік фитомедицинаға қажеттіліктерді білу негізінде фармакологиялық құнды метаболиттердің жаңартылатын көзі ретінде жоғары өсімдік жасушаларының культураларының заманауи технологияларымен және ерекшеліктерімен танысу болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология негіздері

    Пәннің мақсаты-студентке өсімдіктер мен жануарлар биотехнологиясы саласындағы ғылыми және практикалық аспектілерді жасушалық және гендік инженерияның заманауи әдістерін қолдану арқылы оқыту. Оқыту нәтижесінде студент өндіріс тиімділігін бағалау әдістерін қолдануға, берілген өнімнің биотехнологиялық өндірісінің ұтымды схемасын таңдауға, белгілі бір биотехнологиялық процесті жүргізу үшін аппаратураларды, микроорганизмдердің шарттары мен түрлерін таңдауға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндірістік микробиология

    Пәннің мақсаты студенттердің микробиологиялық дақылдарды өсіру тетіктері туралы түсініктерін қалыптастыру, ферменттердің, биореакторлардың әртүрлі түрлерін, сондай-ақ жасушаның даму принциптеріне сәйкес өсірудің белгілі бір түрлерін жүзеге асыру үшін аппараттарды практикалық қолдану саласындағы білімдерін дамыту болып табылады. Оқу нәтижесінде студент Өнімді тазарту әдістерін, сондай-ақ өнеркәсіптік микробиологияда дайын өнімді бақылау және стандарттау принциптерін қолдана алады, ашытқы, жемшөп ақуызы, липидтер және т. б. алу үшін микробиологиялық процестерді жүргізуге қатысады, сонымен қатар антибиотиктердің, дәрумендердің, ферменттердің, амин қышқылдарының және т. б. микробиологиялық синтезін орындай алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктер физиологиясы

    Пәннің мақсаты - студенттерге Өсімдіктер физиологиясы саласындағы теориялық білімді игеруге үйрету, оларды практикада немесе осы іс-әрекетке еліктейтін жағдайларда қолдану дағдыларын игеру. Пәнді оқу нәтижесінде студент дағдыларды игеріп, студенттерде өсімдіктердің физиологиялық процестері туралы білім жүйесін қалыптастырады, өсімдіктер физиологиясын зерттеу процесінде зерттеу дағдыларын дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәннің мақсаты сүт өнімдерін өндірудің биотехнологиялық процестерін және саланың өндірістік міндеттерін шешу үшін қажетті көлемде зерттеу жұмыстарын игеру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдіктер биотехнологиясы

    Пәнді игерудің мақсаты ауыл шаруашылығындағы биотехнологияның қазіргі даму кезеңіндегі негізгі жетістіктерімен, генетикалық, жасушалық инженерия саласындағы дамудың негізгі бағыттарымен, сондай-ақ осы әдістерді қолданудың қолданбалы аспектілерімен танысу болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент негізгі әдістер мен преймдерді, амин қышқылдарын, ферменттерді, өсімдік шаруашылығына арналған препараттарды игеру, био тыңайтқыштар, биопрепараттар, әртүрлі факторларға төзімді өсімдіктердің жаңа сорттарын жасау, ауыл шаруашылығы қалдықтарын қайта өңдеу кезінде биотехнология әдістерінің жетістіктерін игеру дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің биотехнологиясы

    Пәннің мақсаты ет өндіру мен өңдеуде биотехнологиянық процесстерді пайдаланудың қажетті теориялық білімін қалыптастыру

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ шикізатын өңдеудің қазіргі заманғы әдістері

    Пәннің мақсаты-студентті тамақ өнімдерін зерттеудің заманауи әдістерімен зерттеу. Оқыту нәтижесінде студент өнімді зерттеудің жаңа әдістерін қолдана алады, сапаны, сондай-ақ дайын өнімнің қауіпсіздігін жан-жақты бағалайды, дайын өнімді зерттеудің инновациялық әдістерін жүргізеді, Нәтижелерді математикалық өңдеуді жүзеге асырады, тамақ өнімдеріне ғылыми зерттеулер жүргізеді, жаңа зерттеу әдістерін әзірлейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологияның молекулярлық зерттеу әдістері

    Пәннің мақсаты өсімдік ағзаларының, жануарлар мен микроорганизмдердің биотехнологиясында қолданылатын қазіргі заманғы молекулалық әдістерді зерттеу болып табылады. Оқыту нәтижесінде студент биотехнологиялық өндірісті дамыту үшін Инженерлік энзимология, гендік инженерия саласындағы жетістіктерді пайдалануға, тамақ өнеркәсібінде өсімдік және Жануарлар шикізатынан жаңа өнім түрлерін алу үшін жасушалық Биотехнология жетістіктерін қолдануға, Медициналық биотехнология үшін ерекше моноклоналды антиденелер алуға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сала бойынша бизнес-жоспарлау

    Курс қолданбалы бағдарламалық құралдарды, оның ішінде бизнес-жоспарлардың құрылымдары мен функцияларын пайдалана отырып, салалар бойынша биз-нес-жоспарлаудың мәнін; инве-сторлардың бизнес-жоспарларды әзірлеуге қойылатын талапта-рын; бизнес-жоспарлау әдістеме-лерін зерделеуге бағытталған. Курсты игеру нәтижесінде білім алушылар бизнес-жоспар және басқа да Фирмаішілік жоспарлар әзірлей алады, негізгілерін оқи, талдай және түсіндіре алады кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштері

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Белоктардың биотехнологиялық өндірісі

    Пәннің мақсаты студенттерге биотехнологиялық әдістермен антибиотиктер, ферменттер, дәрумендер және т.б. сияқты дәрілік заттардың топтарын алу бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру болып табылады, оқыту нәтижесінде студент өндірістің биотехнологиялық тәсілдерін, биосинтезді жүзеге асыруға, дәрілік заттарды бөлу мен тазартуға, сондай-ақ олардың сапасын бақылауға қатыса алады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық биотехнология

    Қолданыстағы және озық технологиялық процестерді пайдалану және жетілдіру, азық-түлік ресурстарын барынша пайдалану негізінде шикізатты кешенді және ұтымды өңдеудің жаңа тәсілдерін әзірлеу бойынша тағам өнеркәсібінің тәжірибелік міндеттерін дербес шешу үшін заманауи түсініктерді, білім мен дағдыларды қалыптастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гендік инженерия

    Пәннің мақсаты бактериалды және эукариотты жасушаларда генетикалық материалды құрудың, клондаудың және білдірудің теориялық негіздерін терең зерттеу, сонымен қатар жаңа генетикалық бағдарламасы бар ағзаларды құру болып табылады. Оқу нәтижесінде студент гендік инженерияның практикалық маңыздылығын түсіндіре алады, тірі жасушаларды өсірудің негізгі бағыттарын сипаттайды, антигендер мен антиденелерді түсіндіреді, рекомбинантты ДНҚ молекуласының дизайнын таңдай алады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Молекулалық биология және генетика

    Пәннің мақсаты студенттерде жасушада және жалпы табиғатта молекулалық деңгейде тұқым қуалайтын ақпаратты сақтаудың, берудің және іске асырудың негізгі заңдылықтары туралы түсінік қалыптастыру, геном мен протеомның жұмыс істеуінің негізі ретінде биологиялық "молекулалық машиналардың" құрылымы мен жұмыс істеу принциптері туралы білім беру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Табиғи орта мен биологиялық тазарту құрылыстарының экожүйелері

    Пәннің мақсаты студенттердің ботаника, зоология, генетика, микробиология, экология бойынша теориялық білімдерін, компьютерлік статистикалық бағдарламалармен материалды биометриялық өңдеу дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Оқу нәтижесінде студент қоршаған ортаны техногендік ластанудан тазартудың және қалдықтарды қайта өңдеудің биологиялық әдістерін қолдана алады, табиғи экожүйелердің жұмыс істеуінің негізгі заңдылықтары, қоршаған ортадағы антропогендік ластанудың көші-қон жолдары, органикалық ксенобиотиктердің, табиғи полимерлердің биотрансформация жолдары туралы идеяларды жүйелі түрде шеше алады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экологиялық биотехнология

    Пәннің мақсаты суды, топырақты, ауаны және басқа да объектілерді экологиялық ластанудан тазартудың биотехнологиялық әдістерін зерттеу болып табылады. Пән әртүрлі салалардағы ластанудың шекті рұқсат етілген нормаларын және оларды бақылау нысандарын, өсімдік жасушаларының, тіндерінің және протопласттарының негізгі принциптері туралы жалпы мәліметтерді, органдарды, тіндерді, жасушаларды өсірудің әдістемелік негіздерін қарастырады. Оқу нәтижесінде студенттер Су экологиялық жүйелерін талдауға, ластанған су экожүйелерін биологиялық тазартуды дамытуға, ластаушы заттардың биологиялық өзгеруіндегі ұқсастық пен айырмашылықты, органикалық қалдықтарды микробиологиялық өңдеуді анықтауға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бионанотехнология

    Пәннің мақсаты студенттерге биотехнология өнімдерін әзірлеу және пайдалану саласындағы өндірістік-технологиялық, жобалау және зерттеу қызметі үшін қажетті білім алу болып табылады. Оқыту нәтижесінде студент жаңа өнімдерді әзірлеу және жасау үшін биологиялық наносамосборка және ұйымдастыру принциптерін түсіндіруге, бионосистемаларды зерттеу әдістерін жеке түсінуге және оларды мәселені шешу үшін қолдануға, бионосистемаларды зерттеу үшін әртүрлі физикалық әдістерді қолдануға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіптік қауіпсіздік

    Пәнді оқытудың мақсаты білім алушылардың өнеркәсіптік өндірістерді қамтамасыз етуде, еңбек жағдайларын жақсарту және қауіпсіз жұмысты ұйымдастыру бойынша инженерлік шешімдер қабылдауда теориялық және практикалық білім алу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өндірістерді қамтамасыз етуде теориялық және практикалық білім алады, еңбек жағдайларын жақсарту бойынша инженерлік шешімдер алады, ҚР заңнамасы негізінде технологиялық және механикалық жабдықтармен қауіпсіз жұмысты ұйымдастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жобаны басқару

    Курс студенттердің әртүрлі қызмет салаларындағы жобалар-ды басқару әдіснамасы туралы білімдерін қалыптастыруға және жобаларды орындау саласына жаңа ақпараттық технологияларды енгізу үшін жағдай жасауға бағытталған. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушылар жобаларды басқару саласындағы халықаралық стандарттарға сәйкес өмірлік циклдің әртүрлі кезеңдерінде жобаларды басқару әдістерін, басқару мәселелерін шешудің практикалық тәсілдерін меңгереді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • биотехнологиялық кәсіпорындарда Еңбекті қорғау, экология және өнеркәсіптік қауіпсіздік ережелері мен нормаларын сақтау.
  • өнімді тазарту әдістерін, сондай-ақ өнеркәсіптік микробиологияда дайын өнімді бақылау және стандарттау қағидаттарын, биотехнологиялық өндірісті дамыту үшін инженерлік энзимология, гендік инженерия саласындағы жетістіктерді, биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау кезіндегі әдістерді қолдану.
  • инвестициялық жобалауда, бизнесті жоспарлауда, жобаларды басқаруда қолданылатын ұтымды шешімдерді ұсыну.
  • биологиялық объектілер мен тағамдық биотехнологияның көмегімен тамақ өнімдерін алу әдістерін қолдану.
  • жоғары генеративті және биосинтетикалық қабілеті бар жасушаларды алуда пайдаланылатын биотехнологиялық және биомедициналық өндірістерді, гендік инженерияны, нанобиотехнологияны, молекулалық модельдеуді, биосинтезді, дәрілік заттарды бөлу мен тазартуды жүзеге асыруға қатысу.
  • ашыту процестерінің негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдарын, нәтижелерді математикалық өңдеу арқылы өнімдерді зерттеудің жаңа әдістемелерін қолдана отырып, қайталама шикізат негізінде өнімнің жаңа түрлерінің рецептураларын талдау.
  • кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін әлеуметтік-гуманитарлық және жаратылыстану ғылымдары саласындағы негізгі білімді көрсету.
  • қоршаған ортаны тазартудың биологиялық әдістерін пайдалана отырып және су экологиялық жүйелерін талдай отырып, биотехнологиялық өндірістердің қауіпсіздігін, адам мен қоршаған ортаның әртүрлі биологиялық қосылыстардың зиянды әсерінен қорғалуын, ластаушы заттардың биологиялық түрленуіндегі ұқсастықтар мен айырмашылықтарды қамтамасыз ету.
  • кәсіпорынның кәсіпкерлік қызметін, бизнес-жоспарларын, инвестициялық жобаларын жоспарлау.
  • жануарлар биотехнологиясының жалпы биологиялық негіздерін, өсімдіктердің морфологиясын, экологиясын және жаңа түрлерін, жоғары сапалы биологиялық құнды азық-түлік өнімдерін алу әдістерін, аймақтың биоресурстарын сақтай отырып және кәсіпорынның тиімділігін арттыра отырып түсіндіру.
  • Биологиялық деректерді түсіндіру үшін жасанды интеллект құралдарымен жұмыс жасау.
Top