6B08201 Мал шаруашылығы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мал шаруашылығының барлық салаларында мониторинг жүргізуге, теориялық білім мен практикалық дағдыларды қолдануға қабілетті жоғары білікті және бәсекеге қабілетті кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Кәсіби құзыреттілік деңгейін арттыру, жазбаша және ауызша ақпарат алмасуды жүзеге асыру үшін кәсіби шет тілін меңгеру, сөйлеу қызметін одан әрі дамыту үшін болашақ мамандардың кәсіби шет тілінде сөйлеуін қалыптастырады. Әлеуметтік-тұрмыстық және академиялық салалардағы қарым-қатынас стилі мен сипатына байланысты кәсіби қарым-қатынас жағдайларына сәйкес сөйлеу тәртібі ережелері.
-
Жоғары математика 1*
Пән математиканың барлық қажетті бөлімдерін қарастырады: логика элементтерін, жиындар теориясын, математикалық талдауды, сандар теориясын, бір айнымалы функциялардың дифференциалдық және интегралдық есептеулерін, комплекс сандар мен көпмүшелерді. Логика заңдарын, дифференциалдау ережелерін, комплекс сандар мен көпмүшелерге есептерді қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары математика 2*
Пән математиканың барлық қажет тарауларын қарастырады: комбинаторика элементтері, кездейсоқ оқиғалар, кездейсоқ шамалар, бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есептеулері, сандық қатарлар, экспоненталық қатарлар. Білім алушылар комбинаторика ережелерін, дифференциалдау ережелері мен интегралдау әдістерін, оқиғаның пайда болу ықтималдығы мен кездейсоқ шамалардың сандық сипаттамаларын, сандық қатардың жинақталуы мен қосындысын игереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физика негіздері
Материалдық денелердің қозғалысын және олардың арасындағы өзара әрекеттесуді зерттейтін физика бөлімін біледі; сұйық және газ механикасының элементтерін, қатты және серпімді денелер механикасын, механикалық тербелістер мен толқындарды түсінеді; механикалық жүйелерді сипаттаудың динамикалық және кинематикалық әдістерін, механикадағы сақталу заңдарын, гидродинамиканың негізгі заңдарын, статистикалық физика заңдарын қолданады; идеалды газдарды, нақты газ физикасын, атмосфералық ауаны талдайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Организмдердің жалпы биологиясы 1
Пән өсімдік ағзаларының тіршілік әрекетінің жалпы заңдылықтарын, минералдар мен суды сіңіру процестерін, өсу және даму, гүлдену және жеміс беру процестерін, тамырмен (минералды) және ауамен (фотосинтез) қоректенуін, тыныс алуын, әртүрлі заттардың биосинтезін және жинақталуын, олардың жиынтығы өсімдіктің ұрпақта көбею қабілетін қамтамасыз етеді, сонымен қатар тіршілік процестерінің сыртқы жағдайларға тәуелділігін анықтайды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Генетика, онтогенез, филогенез
Пән генетикалық ақпарат мәселелерін, генетикалық ақпараттың молекулалық табиғаты мен көрінісін, дамуын, генетикалық аспектілері бар даму детерминизмін қарастырады. Жасуша деңгейінің маңыздылығын және оның тұқым қуалаудағы орталық рөлін, ұрықтанудан ересек өмірге дейінгі ағзаның өсуі мен дамуын, генетикалық ақпараттағы өзгерістерді, әртүрлі мутациялардың молекулалық табиғатынан тірі организмдердің эволюциясына дейін.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Термодинамика және электромагнетизм негіздері
Термодинамикалық жүйелердің негізгі түсініктерін, зерттеу әдістерін және параметрлерін біледі; тепе-теңдік және тепе-теңдік емес, қайтымды және қайтымсыз, политропты үрдістерді, энтропияны, термодинамиканың екінші заңын, тасымалдау құбылысын, электростатиканың негізгі міндетін, электромагнетизмді түсінеді; Гаусс теоремасын, конденсаторлар, электрлік және магниттік өрістерді, Ом заңдарын қолданады; геометриялық және толқындық оптика, кванттық оптика, атомдық және ядролық физика элементтерін талдайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Молекулалық және жасушалық биология 1
Бұл пән молекулалық, жасушалық өзін-өзі ұйымдастыру, тірі жүйелердің көбеюі, дамуы, су молекулаларының, көмірсулардың, липидтердің, аминқышқылдарының, белоктардың, нуклеин қышқылдарының қасиеттері мен құрылысының негіздері оқытылады. Молекулалық биологияның орталық догмасы, оны құрайтын процестер – репликация, транскрипция, трансляция, жасуша теориясы, жасушалық цикл қарастырылады. Мембрананың қасиеттері, тасымалдануы, мембрана потенциалы, мембраналық рецепторлар, зат алмасу алғашқы мәліметтері зерттелуде.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Бағдарламалық жүйелерді жобалау
Бағдарламалық жасақтаманың негізгі тұжырымдамалары. Бағдарламалық жасақтаманың мақсаттары мен кезеңдері. Бағдарламалық жасақтамадағы модельдеуді қолдану. UML тілінің мақсаты. Бағдарламалық жасақтама сәулеті. Сәулет дизайны. Дизайн сабақтары. Нақтылауды талдау сабақтары. Сабақтардың өзара әрекеттесуін жобалау. Бағдарламалық жасақтаманы құрастырудағы компоненттерді пайдалану. Арнайы класстарда және интерфейстерде дизайнда жобалау. Бағдарламалық компоненттерді жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Python тілі және деректерді талдау
Курс Python деректер құрылымын терең зерттеуге арналған, классикалық бағдарламалау парадигмаларын енгізеді және сызықтық алгебра мен оның алгоритмдеріне жақындау үшін Numpy кітапханасын қарастырады; студенттер бұл ойықтарды нақты мәселелерді шешу үшін қолданады. SQL сұрауларына кіріспе және Web дерекқорына қосымшалар жылды аяқтайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Пән химияның негізгі заңдылықтарын, химиялық процестердің жүру заңдылықтарын, ерітінділерді, ерітінділерде жүретін реакцияларды, тотығу-тотықсыздану процестерін, комплексті қосылыстардың қасиеттерін, биогендік элементтерді; қаныққан, қанықпаған және ароматты көмірсутектер, галогенді көмірсутектер, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар – спирттер, эфирлер, альдегидтер және кетондар, карбон қышқылдары, полифункционалды қышқылдар, көмірсулар; құрамында азот бар органикалық қосылыстар – аминдер мен аминқышқылдарын зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жануарлар морфологиясы
Пән ауыл шаруашылығы мал ағзасының және оның мүшелерінің анатомиялық құрылысын, ауыл шаруашылығы малының әртүрлі түрлерінің дене құрылымының ерекшеліктерін, мал ағзасының жасушаларының, ұлпаларының құрылымдық қалыптасу негіздерін оқытады,студенттер цитология, жалпы және жеке эмбриология мен гистология, жүйке жүйесі, қан айналымы және лимфаның қалыптасу жүйесі, иммундық жүйе, тыныс алу, ас қорыту, лактация, зат алмасу, энергия, көбею үрдісі негіздерін игереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Организмдердің жалпы биологиясы 2
Курс жүйелі ұйымдастыру принциптерімен танысуға бағытталған. сыртқы ортамен өзара әрекеттесуді қамтамасыз ететін дене функцияларын саралау, интеграциялау. Жануарлар мүшелерінің негізгі жүйелерінің құрылымы мен жұмыс істеу ерекшеліктерін зерттеу; жануарлардағы физиологиялық процестердің ерекшеліктерін зерттеу; организмнің гомеостазын қамтамасыз етудің реттеуші механизмдері туралы идеяларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Аналитикалық және физколлоидтық химия
Курс студенттерде аналитикалық және физколлоидтық химияның теоретиялық негіздердін, оның басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын және тәжірибелік маңызын ашып түсіндіреді. Аналитикалық және физколлоидты химия саласындағы жаңа жетістіктермен, химиялық заттарды анықтаудың, бөлудің және анықтаудың заманауи әдістерімен таныстырады. Пән студенттердің қоршаған ортаның объектілерінде жеке химиялық элементтердің құрамын анықтауда және бақылауда қолданылатын экспресс және басқа да анализ әдістері туралы толық көзқарасты қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және құқық негіздері
Экономикалық теория пәні мен зерттеу әдістерін, қоғамдық өндіріс негіздері мен қоғамдық шаруашылық нысандарын, нарықтық жүйенің жұмыс істеу механизмін, өндірісті, компанияның шығындары мен кірістерін, ұлттық экономиканы білуге ықпал етеді. Мемлекет және құқық теориясының негіздері, конституциялық, әкімшілік, азаматтық, еңбек, отбасылық, қылмыстық құқық негіздері туралы білімді меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Курс сыбайлас жемқорлықпен күрес бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды осы негізде дамыту. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер: заңнамада бағдарлауды; нақты жағдайларда құқықтық актілерді талдау және қолдану, моральдық-құқықтық нормаларды сақтау; сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет мәселелері бойынша өз көзқарасын білдіру және негіздеуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар физиологиясы
Жануарлардың құрылымдық және функционалдық ұйымдастырылуы, гомеостаз, функциялардың жүйкелік және гуморальдық реттелу принциптері, орталық жүйке, жүрек-қан тамыр, ас қорыту және тыныс алу жүйелерінің физиологиясы бойынша теориялық білімді қалыптастырады. Жануарлар ағзасында болатын физиологиялық процестерді, ішкі секреция бездерінің рөлі мен физиологиясын, энергетикалық және метаболикалық процестердің биологиялық маңыздылығын, ағзаның қалдықтарын бөлу процестерін зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Пән студенттерді ғылыми-зерттеу жұмысының негізгі принциптеріне оқытуға бағытталған, өнер саласындағы ғылыми-зерттеу қызметінің дағдыларын қалыптастырады. Курс материалдары студенттерге арт-менеджерлер мен продюсерлердің кәсіби дамуына қажетті эмпирикалық зерттеулер жүргізуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инновациялық кәсіпкерлік
Студенттердің инновациялық дамудың іргелі тұжырымдамалары, нарықтағы инновациялық кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін жаңа технологиялар саласындағы кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың заманауи тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру. Инновациялық кәсіпкерліктің, бизнесті жоспарлаудың, венчурлық қаржыландырудың экономикалық мәнін түсіну және венчурлық капиталы бар фирмалардың түрлерін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Молекулалық және жасушалық биология 2
Бұл пәннің шеңберінде молекулалық және жасушалық өзіндік ұйымдасу негіздері, автотрофияның, фотосинтездің, фототыныс алудың, хемосинтездің молекулалық негіздері зерттеледі. Дене жасушаларының әртүрлілігі, жасушалардың дифференциациясы және детерминациясы зерттеледі. Эукариоттар мен прокариоттардың цитоскелеті, эукариоттар мен прокариоттардың цитоскелетінің белоктары қарастырылады. Сондай-ақ жануарлар мен өсімдік ұлпалары, жасушадан тыс матрица және оның компоненттері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жануарлар гомеостазы
Пән гомеостаз ұғымының анықтамасын, гомеостаздың түрлерін, генетикалық гомеостазды, құрылымдық гомеостазды, дененің ішкі ортасының гомеостазын, иммунологиялық гомеостазды оқытады. Білім алушылар гомеостазды реттеу механизмдерін: нейрогуморальды және эндокриндік, гомеостазды гормондық реттеуді, гомеостазды реттеуге қатысатын органдарды меңгереді. Курс гомеостатикалық реакциялардың жалпы принципін, гомеостаздың түрлік ерекшелігін, гомеостаздың жас ерекшеліктерін, гомеостаздың бұзылуымен бірге жүретін патологиялық процестерді игеруге бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Білім алушылардың тіршілік әрекетінің қауіпсіз және зиянсыз жағдайларын жасау бойынша, қауіпті жағдайлардың туындау себептері мен жағдайларының алдын алу бойынша, төтенше жағдайлардың ықтимал салдарларынан халықты және өндірістік қызметкерлерді, халық шаруашылығы объектілерін қорғау бойынша білімдерін, практикалық дағдыларын қалыптастыру. Заңнаманың орындалуын қадағалау және бақылау және еңбекті қорғау талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау 1
Пән ауылшаруашылық малының жеке дамуы кезіндегі белгілердің негізгі тұқым қуалаушылық заңдылықтарын және тұқым қуалаушылық қағидаларын, экстерьері, интерьері және конституциясын оқытады; ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекция теориясының қалыптасу, дамуының негізгі кезеңдері, қазіргі биологиялық ғылымның жетістіктері, мал шаруашылығының даму үрдістері туралы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биологиядағы математикалық әдістер
Бұл курс деректерді талдаудың статистикалық және графикалық әдістеріне арналған. Курс ықтималдық теориясының негізгі ұғымдары, статистикалық мәліметтер, деректерді талдаудың сипаттамалық және графикалық әдістері, статистикалық бағалау, статистикалық гипотезаларды тексеру, регрессиялық талдау, корреляциялық талдау, дисперсиялық талдау, сандық және сапалық айнымалылар арасындағы параметрлік емес талдау әдістері сияқты бөлімдерді қамтиды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Молекулярлық биофизика
Аталмыш курс ерітіндідегі биологиялық макромолекулаларды, су құрылымы, гидрофобты әрекеттесулерді, ерітіндідегі макромолекулалардың әрекеттесуін оқытуға бағытталған. Пән белоктардың, нуклеин қышқылдарының биофизикасын, құрамын, Чаргаф ережелерін, ДНҚның қос спиралын, өздігінен көбею және аналық жасушаларға ақпарат беру механизмін, ақуыз синтезін, биологиялық кодын, Жақоба-Мано ақуыз синтезін реттеу схемасын, ферменттерді, жасушалық процестерді реттеуді меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ветеринария негіздері
Курс патология негіздерін, диагностиканы, алдын алуды, емдеуді және әртүрлі этологиядағы ауруларының жою шараларын, фармакология негіздерін, хирургияны, жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық ауруларының негіздерін, сүт безінің ауруларын, акушерлік және гинекологияны, инфекциялық ауруларды, эпизоотология және паразитология негіздерін ашады; білім алушылар жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық аурулардың клиникалық диагностикасының әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Агрономия және ботаника негіздерімен мал азығын өндіру
Пән жоғары және тұрақты мал азығын алу ғылымы ретінде азық өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, негізгі табиғи мал азығын алқаптарының сипаттамасын қарастырады; азықты дайындау және сақтау технологиясын зерттейді; табиғи шабындықтар мен жайылымдарды жақсартуды талдайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Зоогигиена және мал шаруашылығы нысандарын жобалау негіздері
Пән ауа ортасының, топырақ, су және мал суару гигиенасын біледі; азыққа қойылатын зоогигиеналық талаптарды, ауыл шаруашылығы малын тасымалдау, күтіп-бағу, азықтандыру және күту гигиенасын оқытады; білім алушылар азықпен азықтандыруға дайындау, сақтау және тасымалдау кезіндегі малды союға және өнімдерді алғашқы өңдеуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарын меңгереді; мал қораларын санациялауды бағалайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биофизика
Тірі материяның әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық үрдістерді (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағза), тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін біледі; жасушаны және ағзаның тіршілікке қажетті жүйелерді биофизикалық зерттеудің негізгі әдістерін қолданады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мамандыққа кіріспе
Студенттерді олардың мамандықтарымен таныстыру, қажетті білім мен дағдыларды меңгеруге ынталандыру. Пәнді оқу студенттердің таңдаған мамандығы туралы толық түсінігін қалыптастыру қажеттілігімен байланысты, кәсіби мамандану бағытын таңдауда бағдарлануға көмектеседі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық малын азықтандыру 1
Пән ауыл шаруашылығы малын азықтандыруды, азықтың химиялық құрамы мен қорытылуын, анықтау әдістерін, азықтың қоректік заттарының сіңірілуін және қорытылуын оқытады; білім алушылар азықтың қоректілігінің кешенді бағалауын, азықтың және азықтық заттарының жіктелуі бойынша білім алады; жасыл және ірі азықтарды, шырынды және құнарлы азықтарды меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру
Пән ферма және кешендер туралы жалпы мәліметтерді, мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарды сумен жабдықтаудың, жем дайындау және таратудың, сауудың, қойларды қырқу және жуындырудың, өндірістік үрдістерді механикаландыруын оқытады; білім алушылар фермаішілік көлікті, мал тектес шикізатты қайта өңдеу машиналары мен жабдықтарды, мал шаруашылығы фермалары мен кешендеріндегі машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсетуді меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ветеринарлық істі ұйымдастыру
Ветеринариялық қызметтің ұйымдық құрылымын, республика және облыс деңгейінде оған басшылық етуді, аудандарда, ауылдық округтерде ұйымдастыруды оқып меңгереді. Жұқпалы және жұқпалы емес этиологиядағы жануарлар ауруларының алдын алу және жою кезінде шаруашылық жүргізуші субъектілерде ветеринариялық іс-шараларды ұйымдастыру машығын қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жоғары молекулалы қосылыстар химиясы
Пән жоғары молекулалы қосылыстар химиясының негізгі түсініктері мен анықтамаларын, полимерлер номенклатурасын, құрылымы және физика-механикалық қасиеттерін қарастырады. Білім алушылар жоғары молекулалық заттарды алу әдістерін, тізбекті реакциялар және макромолекулалардың пайда болуының сатылы процестерін, полимерлердің химиялық реакцияларын, макромолекулаларды сәйкестендіру әдістерін, тірі табиғаттағы полимерлердің рөлі және техникадағы маңызын игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Курс ауыл шаруашылығы малын өсірудің заманауи әдістерін; ҚР, ТМД және басқа да шет елдердің фермерлік, шаруа, акционерлік шаруашылықтарында мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің және ұйымдастырудың экономикалық алғышарттарын; мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологияларын оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Зерттеудің физикалық-химиялық әдістері
Пән талдаудың физика-химиялық әдістерін оқытуға бағытталған, әдістердің жалпы сипаттамасын қарастырады, хромотографиялық әдістердің жіктелуін, ион алмасу және тұнбалық, газдық және сұйықтық хромотографияны біледі; тепе-тең және тепе-тең емес электрохимиялық жүйелерді, талдаудың физика-химиялық әдістерінің сезімталдығы және селективтілігін түсінеді; электрогравиметриялық, кондуктометриялық, потенциометриялық, полярографиялық, кулонометриялық әдістерді, сандық талдаудағы хроматографияны, электрохимиялық талдау әдістерін қолданады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Математикалық модельдеу әдістері
Курс математикалық әдістерді одан әрі зерттеу үшін математиканың қажетті бөлімдерін қамтиды. Пән студенттерге әртүрлі процестерді зерттеу үшін математикалық әдістерді қолдануға мүмкіндік береді. Курс келесі бөлімдерден тұрады: дәрежелі қатарлардың негізі; сандық қатарлар арқылы генеративті функцияларды және дискретті айнымалыларды есептеу, интервалдарда интегралдау; сызықтық алгебрада сандық алгоритмдер, эндоморфизмді және шаршы матрицаларды диагонализациялау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Фермердің машина-тракторлық паркі
Курс барысында машина-трактор агрегаттарын өндірістік пайдаланудың теориялық негіздері, мал шаруашылығындағы технологияларды техникалық қамтамасыз ету, ауыл шаруашылығындағы көлік игеріледі. Білім алушылар машиналарды техникалық пайдалануды, машина-трактор паркін пайдалануды жобалау және талдауды, өндірістік-технологиялық сервисті меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Акушерлік және көбею биотехнологиясы
Жануарлардың акушерлік және көбею негіздерін, бедеулік пен қысырлық туралы ілімді, ұрықтандыруды, юуаздылық және оның диагностикасын, төлдеу мен төлдеуден кейінгі кезеңді, сперматозоидтардың физиологиясы мен биохимиясын зерттейді; гинекологиялық және андрологиялық зерттеулер жүргізудің теориялық және практикалық дағдыларын, сондай-ақ жануарлардың бедеулігінің алдын алу жөніндегі іс-шаралар кешенін ұйымдастыруды қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Статистикалық талдау және деректерді визуализациялау
Pandas деректерді талдау кітапханасын және статистикалық есептеулерге арналған R бағдарламалау тілін, геокеңістіктік деректерді өңдеуге арналған пакетті және сандық талдау үшін Scilab қолданбасын пайдаланып дерекқорларды зерттейді; ауыл шаруашылығы және биоресурстар саласындағы нақты мәселелерді шешу үшін осы құралдарды қолдануды көрсетеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Балық шаруашылығы
Пән балық шаруашылығында өсірілетін балықтардың биологиялық ерекшеліктерін оқытады. Балықтардың экологиялық топтарын. Балықтардың өсуі және дамуын. Балықтардың тіршілігіне әсер ететін факторларды. Балық шаруашылығының түрлері және формаларын. Балықтарды өсіру технологиясын. Тоғандарды тыңайту. Балықтарды азықтандыруды ұйымдастыруды оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік қызмет
Кәсіпкерлік қызметті зерттеу түсінігі, мәні, негізгі түрлері мен ұйымдастыру формалары, реттеу және еңбекақыны игереді. Ұйымның шығындары мен қаржылық нәтижелерін, ұйымның экономикалық тиімділігін және кәсіпкерлік жобаларды, ұйымның маркетингі мен менеджментін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сүт және ет өнімдерінің тауартануы және сараптау
Пән сүт және ет өнімдерін тауартанудың негізгі түсінігін, азық-түлік тауарларының жіктелуі және сапасын оқытады, студенттер сүт және ет өнімдерін анықтау және сақтау әдістерін, өнімнің түрлері және сүт және ет өнімдеріне сараптама жүргізудің негізгі түрлерін игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Омарташылық
Курс бал араның биологиялық ерекшеліктерін және олардың құрылысын, бал ара ұясының құрамы және құрылымын, бал араларын азықтандыруды, өсіруді, ара тұқымдарын, аурулары мен зиянкестерін; ауыл шаруашылығы өсімдіктерін тозаңдандыруды, шаруашылықтарда араларды өсіруді, ара шаруашылығын ұйымдастыруды меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы
Білім алушылар курсты игеру барысында мал тектес шикізатының тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (жүн, былғары, үлпек, қой-тондық, аңшылық және қосымша шикізат түрлері) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізатты алу үшін ресурстарды және оның сапасын арттыру жолдарын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық малын өсіру және селекциялау 2
Пән ауыл шаруашылығы жануарларын бағалаудың, сұрыптаудың, жұптаудың негізгі принциптері мен өсіру әдістері селекция тиімділігін болжау бойынша нақты табынның өзекті міндеттерін шешу үшін оқытады; селекцияның генетикалық параметрлерін; тұқым құрудың теориялық негіздері және мал шаруашылығын қарқындату жағдайында селекциялық-асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жануарлар биотехнологиясы
Жануарлар биотехнологиясының негіздерін, жасушалық және генетикалық инженерия тәсілдерін, соматикалық және жыныс жасушаларын клондау және генетикалық түрлендіру принциптерін, мал шаруашылығы ғылымы мен тәжірибесінде биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы түсінік зерттейді; жануарларды ұрықтандыру, эмбриондарды трансплантациялау, криоконсервациялау, ооциттерді өсіру және ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Деректерді талдау және интерпретациялау
Пән деректерді талдау және түсіндіру теориясының дамуы туралы қысқаша мәліметтерді береді. Білім алушылар деректерді талдау және нәтижелерді одан әрі түсіндіру әдістерін меңгереді, статистикалық модельдер негізінде мәліметтерді жіктеуді, деректерді талдау және интерпретациялау мәселелеріндегі DATA MINING жүйелерін, мәліметтерді өңдеу мәселелерін шешуге арналған заманауи қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз ету пакеттерін, жалпы мақсаттағы статистикалық пакеттерге қойылатын талаптарды, статистикалық пакеттердің түрлерін оқып, игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық малын азықтандыру 2
Пән алған білімдерін кеңейтетін тереңірек және мамандандырылған азықтандыру аспектілерін қамтиды; малдардың ас қорытуы, зат алмасуды зерттеу, сүтті және етті ірі қара, құс, жылқы және қой шаруашылығы және мамандандырылған өндірістердегі малдарды азықтандыру ерекшеліктерін зерттеу максималды өнімділікке қол жеткізу үшін оңтайлы рациондар мен азықтандыру режимдері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өндірістік менеджмент
Өндірістік менеджмент пен персоналды басқарудың негізгі принциптері; кәсіпорындағы өндірістік менеджмент; нарықтық экономика жағдайында өндірісті басқаруды жетілдірудің негізгі үрдістері; өндірісті басқару процестері мен әдістерін рационализациялау; өндірістік қорларды басқару. өндірістің дамуына техникалық-экономикалық талдау. өндірістік қорларды басқару.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Жасанды интеллектке (ЖИ) кіріспе. Әр түрлі салаларда ЖИ қолдану. ЖИ негіздері. Іздеу алгоритмдері және проблемаларды шешу әдістері. Білімді ұсыну. Машиналық оқыту. Нейрондық желілер және терең оқыту. Табиғи тілді өңдеу. Компьютерлік көру және кескінді өңдеу. Робототехника және интеллектуалды агенттер. Жасанды интеллекттің этикалық және әлеуметтік салдары. Когнитивті архитектуралар және адамның ойлау үлгілері
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Қаржылық сауаттылықтың түсінігі, мақсаттары мен міндеттері. Ақша, есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы: кірістер, шығыстар, бюджет. Жеке тұлғаларға салық салу және салық салу. Сақтандыру. Қаржы нарықтары және инвестициялау негіздері. Жеке кәсіпкерлік және стартап. Жеке қаржылық қауіпсіздік.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
НАССР қағидаттары негізінде мал шаруашылығының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесі
Курс мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың нысандары мен әдістерін, өнімнің қауіпсіздік жүйесінің даму тарихын, ғалымдардың сапаны басқару жүйесінің дамуына қосқан үлесін, НАССР принциптерін, негізгі терминдер мен анықтамаларды, мал шаруашылығы өнімдерінің өмірлік циклін оқытуды көздейді, білім алушылар өнім сапасын дамытудағы технологиялық тәсілін, процестерді құжаттау және мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздік жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптарды меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеу
Пән нормативтік құжаттарды және әртүрлі өнімді зерттеу әдістерін; өнімнің стандарттарын және мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеудің тенденцияларын және құжаттауды; техникалық реттеу ережелерінің тәртібі мен жүзеге асырылуын; техникалық реттеудің дәрежесін меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы
Пән қойлардың биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерін, конституциясын, қоңдылығын, негізгі тұқымдардың жіктелуі мен сипаттамасын, ет және сүт өнімділігін, үлбір, тондық және елтірілік өнімдері сұрақтары бойынша білім мен түсінік береді; студенттер қойды азықтандыру қағидаларын, қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмысын, қойларды өсіру және күтіп-бағу технологиясын, зоотехникалық және асыл тұқымдық есепті, қойларды таңбалау және бағалауды меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы цифрлық технологиялар
Пән мал шаруашылығындағы цифрлық технологияларды, нақты уақыт режиміндегі өндірістік үрдістерді, малдың мұқтаждығына қарай азықтандыру, өнімді өндіру, күтіп-бағу жүйелерін, үздіксіз жинауды, талдауды және ақпаратты пайдалануды, өндірістің барлық тізбегіндегі өнімнің шығу тегі мен сапасының қадағалануын оқытады, бұл аурулардың таралуына және мал шаруашылығы өнімдерінің заңсыз саудасына жол бермейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал тектес шикізатты алғашқы өңдеу технологиясы
Курс мал шикізатын алғашқы өңдеу технологиясын; малды союдың, ұшаны бөлшектеудің, шикізатты алғашқы өңдеудің технологиялық үрдісін, малды қайта өңдеуге, қозғалыссыздандыруға және қансыздандыру жолына жылжыту және көтеруге, қан алуды, тері сыпыруды, ет және ет өнімдерін суық өңдеуді оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жануарлар шикізатын қайта өңдеу технологиясы
Білім алушылар курсты игеру барысында мал тектес шикізатының тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (жүн, былғары, үлпек, қой-тондық, аңшылық және қосымша шикізат түрлері) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізатты алу үшін ресурстарды және оның сапасын арттыру жолдарын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Малды сою технологиясы 1
Курс малды союға дайындауды, малды союға дейінгі ұстау әдістерін, сою әдістерін оқуды қарастырады. Ұшаларды алғашқы өңдеу процесінің технологиясы: мал ұшасын өңдеуге жеткізу, қозғалыссыздандыру және малды қансыздандыру жолына жеткізу, қан алу, терісін алу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жылқы шаруашылығы, жылқы еті мен қымызын өндіру технологиясы
Білім алушылар пәнді оқу барысында жылқы шаруашылығының халықтық-шаруашылық маңызын, жылқылардың эволюциясы мен қолға үйретілуін, биологиялық ерекшеліктерін, конституция түрлерін, экстерьерін, интерьерін, түрлі бағыттағы жылқы шаруашылығын жүргізу технологияларының ерекшеліктерін, көбеюін, жылқылардың сүт және ет өнімділігін игереді; жылқы тұқымдарының жіктелуін, селекциялық-асылдандыру жұмысын, спорттық жылқы шаруашылығын; жылқыларды күтіп-бағу, азықтандыру және өсіру технологиясын, қымыз және жылқы етін өндіру технологиясын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйесі
"Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйе" курсы МША жүйесі туралы жалпы мәліметтер ретінде зерделеуді қарастырады. Зоотехникалық оқиғаларды ақпараттық-талдау жүйесіне (МШАЖ) тіркеу. Асыл тұқымды есептілік нысандары. Автоматтандырылған жұмыс орны. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы бойынша міндеттерді шешу; мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарлары үшін рациондарды есептеу
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
Пән ірі қара мал шаруашылығының халықтық-шаруашылық маңызы, ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері, сүт, ет өнімділігі, малды бағалаудың селекциялық-генетикалық параметрлері, ІҚМ тұқымдары, табынды өсіру және көбейту бойынша білім береді; білім алушылар ІҚМ күтіп-бағу және азықтандырудың инновациялық технологияларын, сүт және сиыр етін өндіру технологиясын, ірі қара мал шаруашылығындағы селекциялық-асылдандыру жұмысын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және ет өнімдерін өңдеу және сақтау технологиясы 1
Пән сүт өнеркәсібінің жағдайы мен даму болашағын, әр түрлі ауыл шаруашылығы малының сүт өнімінің құрамы мен қасиеттерін, дайындалатын сүтке қойылатын талаптарды, сүтті өндіруге, тасымалдауға және тапсыруға қойылатын талаптарды; сүт және сүт өнімдерін стандарттауды; сүтті алғашқы өңдеуді, сүт қайта өңдеудің ресурс - және энергия үнемдеуші технологияларын, технологиялық жабдықтарды санитарлық өңдеу сұрақтарын оқытады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ешкі шаруашылығы, сүт, ет, жүн және мамықты өндіру технологиясы
Пән ешкінің биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерін, конституциясын және қоңдылығын, негізгі тұқымдарының жіктелуі мен сипаттамасын, ешкі шаруашылығы өнімдерін, табынды көбейтуді, төлдерді өсіруді, ешкілерді азықтандыруды; ешкі шаруашылығы өнімдерін өндірудің экономикалық тиімділігін; ешкі шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын оқытуды қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Кұс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
Пән құс шаруашылығының қазіргі жағдайы және жұмыртқа мен құс етінің өндірісін арттыру перспективаларын, тауық, үйрек, қаз, күрке тауық, мысыр тауығының шығу тегі мен тұқымдарын, линияларын, кросстарын, тауық, үйрек, күрке тауық, қаздарды азықтандыру ерекшеліктерін, асылдандыру жұмысын: құстарды бонитирлеу, бағалау және іріктеуді; гибридтеуді, бройлер, үйрек, күрке тауық, қаз жұмыртқа және ет өндіру технологиясын, құстарды сою және қайта өңдеу технологиясын, қауырсын-мамық шикізатын қайта өңдеу технологиясын оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Студенттер түйелердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктерін, түрлерін, тұқымдарын, түйелерді өсіру мен көбеюді, азықтандыру мен күтіп-бағуды игереді, түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, түйелердің асыл тұқымдық құндылығын және оның түйе шаруашылығы өнімдерін өндірудегі рөлін, түйе шаруашылығындағы шұбат, ет және жүн өндіру технологиясын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сүт және ет өнімдерін өңдеу және сақтау технологиясы 2
Пән ет өнеркәсібінің қазіргі жағдайын, даму болашағын, әртүрлі ауылшаруашылығы малының ет, ет өнімінің құрамын, қасиеттерін, дайын ет, ет өнімдеріне қойылатын талаптарды, сойылатын малды дайындауға, тасымалдауға, тапсыруға қойылатын талаптарды; мал шаруашылығы өнімдерін стандарттауды; ет өңдеуді, сойыс малын алғашқы өңдеуді, етті өңдеудің ресурс-энергия үнемдеуші технологияларын, технологиялық жабдықтарды санитарлық өңдеу сұрақтарын оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы
Пән шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын, шошқа тұқымдарын, олардың шаруашылық – биологиялық ерекшеліктерін, шошқа шаруашылығындағы негізгі техникалық процестерді оқытады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Түйе шаруашылығы, жүн, ет және шұбат өндіру технологиясы
Курс түйелердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктері бойынша білім береді, түйелердің түрлерін, тұқымдарын, өсіруді және көбейтуді, азықтандыруды және күтіп-бағуды, өнімділігін, негізгі ауруларын және оларды алдын алуды; түйелердің асыл тұқымдық құндылығын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Спорттық жылқы шаруашылығы
Пән спорттық жылқы тұқымдарын, жылқыларды шығу тегі, экстерьері, мінез-құлқы бойынша іріктеуді, табиғи және жасанды аллюрлерді, спорттық аттарды күтіп-бағуды, азықтандыруды оқытады; студенттер спорттық аттарды зооветеринарлық бақылауды, жалпы жаттықтыруды, және дайындауды, жарыстарға арнайы дайындауды игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Малды сою технологиясы 2
Курста ұшаларды жарты ұшаға және төрттен бір ұшаға бөлу технологиясын, ет және ет шикізатына ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуді, ет өнімдерін салқындату технологиясын, етті мұздатуды, ет және ет өнімдерін сақтау және тасымалдау әдістерін оқыту қарастырылған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ат туризмі
Пән Қазақстан мен ТМД-дағы спорттық жылқы шаруашылығының қазіргі жағдайын, спорттық жылқы шаруашылығының пайда болу тарихын оқытады. Пән ат туризмнің пайда болу тарихын, Қазақстандағы ат туризмінің маңызы мен қазіргі жағдайын, жылқы туризмі үшін жылқыларды таңдау және оларды пайдалануды, туристерді атпен жүруге үйрету және дайындауды, жылқы туризмі үшін жылқы күтімін, туризм жұмысының принциптері және ат туризмі нұсқаушысының қызметін меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жануарларды ұрықтандыру мәселелерінің теориялық және практикалық білімді қолдану; буаздылық белгілерін анықтау бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; әртүрлі этологиядағы жануарлар ауруларын диагностикалау, алдын алу, емдеу және жою шаралары дағдыларына ие болу; ветеринария негіздерінің принциптерінің маңызын ұғыну.
- Мал азығын өндірудің теориялық және практикалық негіздеріндегі теориялық және практикалық білімді қолдану; жануарларды азықтандыру нормалары мен рациондарын құрастыру үшін негізгі табиғи мал азығын дақылдардың сипаттамасы бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; азықтандыру нормаларын әзірлеуге және арнайы компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарларына арналған рациондарды есептеу дағдыларына ие болу.
- Экономикалық құбылыстар мен процестерді талдау әдістерін, математикалық статистиканың қазіргі заманғы әдістерін, статистикалық деректердің ақпаратын жинау мен түсіндіруді жүзеге асыру, мал шаруашылығы ұйымдарын басқару жүйесіндегі өндірістік менеджмент негіздерін білу; зерттеулер мен кәсіби қызметте қолдану үшін жасанды интеллект әдістері мен технологияларын пайдалану үшін қолдану; заманауи қаржы құралдарын, цифрлық және қаржылық технологияларды, сондай-ақ мобильді қосымшалар пайдалану дағдыларын қалыптастыру.
- Мал шаруашылығы саласындағы экономикалық және құқықтық білімнің негіздерін көрсету. Кәсіби және ғылыми қызмет саласында ғылыми зерттеу әдістеріндегі білімін қолдану, академиялық адалдық пен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің принциптері мен мәдениетінің маңыздылығын түсіну. Инновациялық кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру үшін ақпарат жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру. Еңбекті қорғау бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану, қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау
- Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері бойынша фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділікті білу және түсіну; тұқым қуалаушылық хромосомалық теориясы жөнінде білімі мен түсініктерін көрсету; а/ш жануарлары мен құстарының өнімділігін арттырудағы гетерозистің рөлінің принциптерінің маңызын ұғыну; селекцияның генетикалық параметрлерін, мал шаруашылығы салаларында селекциялық-асылдандыру жұмыстарын білу және түсіну.
- Органикалық және бейорганикалық заттардың құрылысы мен қасиеттері жөніндегі білімі мен түсініктерін көрсету; химиялық және физикалық процестердің өту заңдылықтарының принциптерінің, жануарлар организміндегі заттар мен энергия алмасуының маңызын ұғыну; органикалық емес және органикалық химияның жалпы теориялық және эксперименталды принциптері мен әдістері бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану.
- Бал ара ұясының биологиясы бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану; агроөнеркәсіптік кешен жүйесіндегі ара шаруашылығы саласының рөлі мен маңызын білу және түсіну; омарташылық өнімдерін алу үшін жағдайды талдау және технологиялық тәсілдерді қолдану бойынша білімі мен түсініктерін көрсету.
- Малдан алынатын шикізатты бастапқы өңдеуге арналған машиналар мен жабдықтардың жұмыс принциптерінің маңызын ұғыну; сиырларды сауу және сүт пен етті алғашқы өңдеу сияқты өндірістік процестерді кешенді механикаландыру бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; қиды жою, сақтау және зарарсыздандыру тәсілдерін санитарлық-гигиеналық бағалауды жүзеге асыру.
- Мал шаруашылығының қосымша салаларының маңызын ұғыну; бағыттар бойынша саланың дамуын, жағдайы мен даму перспективасы бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; мал шаруашылығының қосымша салаларының технологиялық, өнімділік көрсеткіштерін бағалау бойынша ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру.
- Ауыл шаруашылық малы мен құстар ағзасының жекелеген жүйелерінің анатомо-морфологиялық құрылымы, мал шаруашылығы саласында ғылыми селекциялық жетістіктерді, мал тұқымдары бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану; физиологиялық үрдістерінің ерекшеліктері мен заңдылықтарының принциптері маңызын ұғыну; жануарлардың әртүрлі түрлері үшін физиологиялық, биологиялық, биохимиялық, морфологиялық ғылыми зерттеу әдістерін білу және оларды оқытылатын салада қолдану, кең кәсіби және қоғамдық өзара іс - қимылы бар жаңа және (немесе) перспективалы ғылыми бағыттар бойынша негізгі ғылыми (ғылыми-техникалық) мамандану шеңберінен шығатын зерттеулер және (немесе) әзірлемелер жүргізуді ұйымдастыру дағдыларына ие болу.
- Жылқы шаруашылығын дамытудың тарихын, қазіргі жағдайын, перспективаларын және міндеттерін білу; жылқы шаруашылығы саласының тұқымдық құрылымын, асылтұқымды, өнімділік көрсеткіштерін игеру барысында оқыту дағдыларын қолдану; дүние жүзінде және ҚР спорттық жылқы шаруашылығының дамуы бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; түрлі ат спорты жарыстарына арналған жылқылар тренингінің бойынша теориялық және практикалық білімді қолдану.
- Ірі қара мен ұсақ малдың әртүрлі түрлерінің биологиялық ерекшеліктерінің фактілерін білу және түсіну; малдың шығу тегін, тұқымын, олардың өнімді және технологиялық қасиеттерін сипаттау; малдың өнімділік сапасын бағалау, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру туралы білімі мен түсініктерін көрсету, мал азықтандыру, күтіп-бағу, көбейту және есепке алуын ұйымдастыру, ірі қара және ұсақ малмен селекциялық-асылдандыру жұмыстарында заманауи технологияларды пайдалану, ғылыми (ғылыми - техникалық, инновациялық) жобаны іске асыру шеңберінде зерттеу міндеттерін шеше білу, ғылыми (ғылыми-техникалық, инновациялық) жобаларды іске асыру шеңберінде зерттеулер және (немесе) әзірлемелер жүргізуді ұйымдастыру дағдыларына ие болу.
- Тауық, үйрек, қаз, күркетауық және мысыр тауықтары тұқымдарының, кросстарының шығу тегі бойынша білімі мен түсініктерін көрсету; ауыл шаруашылығы құсының әртүрлі түрлерінің ет өндірісіндегі рөлінде білу және түсіну; әр түрлі құс түрлерін селекциялау және өсіру оқытылатын салада одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын қолдану; технологиялық процестерді, бақылау мен талдауды ұйымдастыру және жоспарлау, кейіннен басқару міндеттерін шешу, ауыл шаруашылығы құсының өсімін молайту және құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологияларын білу.
- Кез келген ақпараттың мазмұны бойынша фактілерді, теорияларды білу және түсіну; өз ойын жазбаша және ауызша түрде білдіру (тыңдау, сөйлеу, оқу және жазу) бойынша оқыту дағдыларына ие болу; мал шаруашылығы салаларында өндірістік қызметті жүргізу үшін арнайы мақсаттар үшін шет тілдерін және кәсіби терминологияны меңгеру бойынша білімі мен түсініктерін көрсету.
Ұқсас БББ
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру
Торайгыров университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті