Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру в Торайгыров университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты БББ негізгі мақсаты агроөнеркәсіптік кешеннің инновациялық дамуы жағдайында жұмыс істеу үшін басым кәсіби құндылықтар мен құзыреттілікке ие бакалаврды дайындау болып табылады. Мал шаруашылығының әр түрлі салаларында өндірістік міндеттерді тиімді орындайтын және қолданбалы зерттеулерде ғылыми тәсілдерді пайдаланатын, мал шаруашылығы өнімдерін және жануарлардан алынатын шикізатты өндіру технологияларының жетекші бағыттары бойынша, өз бетінше және ұжымдық әрекеттестікте жұмыс істей алатын, кәсіби мансабы мен ұтқырлыққа қабілетті болуы керек
  • Академиялық дәреже Бакалавриат
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 4 года
  • Кредиттер көлемі 240
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
  • ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
  • Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы

Пәндер

  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясына кіріспе

    Мамандыққа кіріспе - пәнін оқу студенттерді болашақ мамандығымен таныстыру және оларды қажетті білім мен дағдыларды игеруге ынталандыру, сондай-ақ студенттерді жоғары оқу орны білімі мен бітіруші кафедраның ерекшеліктерімен таныстыру үшін қажет. Пәнді оқу студенттердің таңдаған мамандығы туралы тұтас көзқарасын қалыптастыру, әрі қарай жұмысқа орналасу үшін тиісті біліктілік алу қажеттілігімен байланысты.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ауылшаруашылық жануарлар морфологиясы

    Жануарлар морфологиясын зерттеу кең биологиялық кругозорынын дамуына ықпал етеді. Оқу барысында студент цитология, эмбриология, жалпы және жеке гистология туралы теориялық білімді игеріп, микроскоппен жұмыс істей білуі және гистологиялық препараттарды оқи білуі, жануарлар ағзасы құрылымының жалпы заңдылықтарын жетік білуі керек. Бұдан басқа, тіршілік ету ортасының, қорғаудың және басқа да факторлардың организмдер құрылымының түрлік ерекшеліктеріне әсері туралы ұғымның болуы; функционалдық, топографиялық және салыстырмалы морфология бойынша білім мен дағды алу қажет.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылықтағы еңбек қорғау

    Пәннің мақсаты-студенттерге өндірістің ведомстволық бағынысты учаскесінде қауіпсіз және жайлы еңбек жағдайларын қамтамасыз ету үшін қажетті білім алуға көмектесу, еңбекті қорғаудың құқықтық мәселелерін: қолданыстағы заңнаманы, заңнаманың сақталуын қадағалау мен бақылауды, лауазымды адамдар мен басқа да қызметкерлердің еңбекті қорғау ережелерін бұзғаны үшін жауапкершілігін көрсету. Жұмысшылардың денсаулығын сақтау және нығайту Денсаулық сақтау жүйесімен ғана емес, сонымен қатар Өндірістегі еңбекті қорғаумен де қамтамасыз етіледі. Еңбекті қорғау жұмысшылардың өндірістік жарақаттануы мен кәсіптік ауруларының алдын алады, еңбек өнімділігінің өсуіне әсер етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жануарлар этологиясы

    Этология-биология ғылымдарының маңызды бөлімдерінің бірі. Ол жануарлардың мінез-құлық актілерінің барлық бағыттарын, қоршаған ортаның әртүрлі жағдайларында және дененің әртүрлі жағдайларында олардың өзара байланысы мен өзгеруін зерттейді. Этология мінез-құлық актілерінің түрлерін және жеке дамуын, олардың үнемі өзгеріп тұратын сыртқы жағдайларға өзгеруін және бейімделуін, мінез-құлық актілерінің физиологиялық механизмдерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Бағалы аңдарды өсіру негіздері

    Пәннің мақсаты: терісі бағалы аңдарды өсіру кезінде селекция әдістерін, оларды ұстау және азықтандыру әдістерін әзірлеу, бағалы терісі бағалы аңдардың негізгі түрлерімен танысу, бағалы терісі бағалы аңдарды өндіру технологиясы, терісі бағалы аңдардың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін және терісі бағалы аңдарды өндірудің технологиялық процестерін игеру. Сыртқы-Конституциялық ерекшеліктерді бағалау, аң терісі жануарларының өнімді және репродуктивті қасиеттерін есепке алу және бағалау және тұқымдары мен түрлерін жіктеу мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ветеринарлық микробиология және вирусология

    Микроорганизмдердің таксономиясы, морфологиясы және физиологиясы принциптерін зерттеу; микроорганизмдердің табиғатта таралуын, олардың заттардың өзгеруіндегі рөлін, қоршаған орта факторларының прокариоттық жасушаларға әсерін зерттеу; микроорганизмдердің тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігін, олардың биологиясы мен экологиясын зерттеу; жануарлар үшін патогенді бактериялар мен вирустарды индикациялау және сәйкестендіру әдістерін, инфекциялық ауруларды диагностикалау кезінде пайдаланылатын бактериологиялық, серологиялық және аллергиялық зерттеулерді зерделеу; биотехнологиялық процестердегі микроорганизмдердің рөлін зерделеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ауылшаруашылық құстарының тұқымдары мен кросстары

    Құстардың тұқымдары мен кресттерін жіктеу принциптері. Құстардың негізгі тұқымдарының, тұқымдық топтарының және кросстарының сипаттамасы. Генофонд с. - х. құстар, оны сақтау және байыту әдістері. Кресттер, олардың мағынасы, пайдалану принциптері және олармен асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру. Пәнді оқытудың негізгі міндеті ауыл шаруашылығы құстары селекциясының негізгі белгілерін, жұмыртқа, ет өнімділігін және әр түрлі ауыл шаруашылығы құстарының, тұқымдардың, кросстардың құнарлылығын, Құстарды іріктеу және іріктеу әдістерін, селекцияның қазіргі әдістері мен селекциялық бағдарламалардың компоненттерін, ауыл шаруашылығы құстарының жаңа желілерін, тұқымдары мен кросстарын шығару әдістерін зерделеу болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тұқым аудандастыру және тұқым сынау

    Тұқымдарды аудандастыру-белгілі бір кезең ішінде бірдей табиғи және экономикалық жағдайда өсіру кезінде тұқымдарды биологиялық, зоотехникалық және экономикалық салыстырмалы бағалау. Пәннің мақсаты-Қазақстанның мал шаруашылығы салаларының қазіргі жағдайы мен даму перспективаларын зерттеу. Тұқымдық ресурстарды пайдалану. Ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымдарын жетілдіру жолдары мен сапасын объективті бағалаудағы тұқымды сынаудың рөлі. Курсты оқу нәтижесінде студент ауылшаруашылық жануарларының асыл тұқымды ісі мен генетикалық ресурстарын дамытудың жай-күйі мен перспективалары туралы білуі керек.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Биохимия (биологиялық химия) - тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың химиялық табиғатын, олардың түрленуін және осы өзгерістердің мүшелер мен ұлпаларының қызметімен байланысын зерттейтін биологиялық ғылым. Пәнді игерудің мақсаты тірі организмдерді құрайтын химиялық қосылыстардың құрылымы мен қасиеттері, биохимиялық процестердің негізгі заңдылықтары және метаболизмді реттеу механизмдері туралы білім алу болып табылады. Биохимиялық зертханаларда ғылыми-зерттеу, сондай-ақ өндірістік бейінде пайдаланылатын аспаптар мен жабдықтарда жұмыс істеу әдістері мен дағдыларын меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 4
  • Азық өндіру

    Жемшөп өндірісі-далалық жерлерде, егістік және табиғи шабындықтар мен жайылымдарда жемшөп дақылдарын өсірумен айналысатын ауыл шаруашылығы саласы. Жемшөп өндірісі пән ретінде егістікте жемшөп дақылдарының жоғары және тұрақты түсімін алудың, сондай-ақ табиғи және егілген шабындықтар мен жайылымдарды құрудың, оларды дұрыс пайдаланудың теориялық негіздері мен практикалық тәсілдерін әзірлейді. Мақсаты-жемшөп алаңын құру, жемшөп және жемшөп дақылдарын өсіру, жемшөп дайындау негіздерін теориялық негіздеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Физиология негіздерімен ауылшаруашылық жануарларыңың анатомиясы

    Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы-жануарлар денесінің құрылымы туралы ғылым. Оның тақырыбы тарихи және жеке жоспарда дене құрылымдарының даму заңдылықтарын зерттеу болып табылады. Дененің құрылымын, оның морфофункционалды ерекшеліктерін білу жеке органдардағы, тіндердегі және тұтастай алғанда организмдегі өмірлік белсенділік пен патология процестерін түсінуге мүмкіндік береді. Анатомия туралы қажетті білім алу үшін теория практикамен күшейтіледі, оның барысында демонстрациялық материал мен қаңқа сүйектерін, әртүрлі ауылшаруашылық жануарларындағы олардың құрылымдық ерекшеліктерін барынша пайдалану қажет.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 4
  • Ауылшаруашылық құстарын азықтандыру

    Құс етін тамақтандыру-ғылыми әдістер мен әдістерге негізделген саланың тиімділігін қамтамасыз ететін маңызды өндірістік процестердің бірі. Өсімдік тағамдары мен ашытқыларда натрий аз, сондықтан олар құстың бұл элементке деген қажеттілігін қанағаттандырмайды, сондықтан өсімдік тағамдарынан тұратын құрама жемге әдетте ас тұзы қосылады. Диеталардағы натрийдің болмауы жас жануарлардың өсуін баяулатады, ал оның суда және жемде артық болуы ағзадағы сұйықтықты сақтайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық құстарының аурулары

    Пәннің мақсаты студенттерді құс фабрикаларындағы эпизоотиялық жағдайды тану мәселелеріне үйрету, онда соңғы жылдары бұрын жойылған аурулар ғана емес, сонымен қатар гидро-перикардит, Гамборо ауруы, лейкемия, геморрагиялық синдром және т.б. сияқты жаңа, әлі де жеткілікті зерттелмеген. Пәннің мақсаты студенттердің әртүрлі этиологиядағы ауылшаруашылық құстарының патологиялары үшін диагностикалық, емдік және алдын-алу шараларын жүргізу дағдыларын қалыптастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Жануарлардың алиментарлық аурулары

    "Жануарлардың алиментарлық аурулары" пәні бойынша негізгі мақсат студенттерге жалпы алдын алу және терапия, терапиялық техника, этиология, патогенез, симптоматика, диагностика, емдеу және инфекциялық емес сипаттағы нақты аурулардың алдын алу бойынша теориялық және практикалық білім беру болып табылады. Пән студенттердің ішкі жұқпалы емес аурулар туралы білім базасын қалыптастыруға бағытталған, бұл зооветеринарлық мамандарды даярлауда негізгі болып табылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Микробиология

    Пән студенттерді микробтар мен вирустар әлемі, оларды зерттеу және жұқпалы аурулармен күресу әдістері туралы заманауи көзқарастырымен таныстыруға арналған. Микробиология бактериялардың, вирустардың, саңырауқұлақтардың және протозоидтардың морфологиясын, физиологиясын, биохимиясын, генетикасын, олардың заттардың айналымындағы рөлін және табиғатта таралуын зерттейді. Курстың міндеті-студенттерде микробиологияның негізгі әдістері туралы түсінік қалыптастыру, бактериялардың таксономиясы, прокариоттар мен бактериялар мен жануарлар вирустарының негізгі қасиеттері туралы түсінік беру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Генетика-ағзалардың тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігінің заңдылықтары мен материалдық негіздерін, сонымен қатар тірі эволюция механизмдерін зерттейтін ғылым. Пәннің мақсаты-жануарлардың тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігі туралы, сонымен қатар мұрагерлік заңдылықтары, осы білімді қолданудың ғылыми және қолданбалы аспектілері туралы негізгі білімді зерттеу. Пәнді оқу барысында бакалаврлар әр түрлі әдістерді қолдану арқылы алынған генетика саласындағы негізгі ғылыми тұжырымдарды жүйелі түрде игереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы

    Ветеринариялық-санитариялық сараптама-жануарлардан алынатын азық-түлік (ет, сүт, балық, жұмыртқа) және шикізат (тері, жүн және т.б.) өнімдерін санитариялық-гигиеналық зерттеу әдістерін зерттейтін, сондай-ақ осы өнімдерге ғылыми негізделген ветеринариялық-санитариялық бағалау белгілейтін ғылым. Пәнді оқытудың мақсаты-студенттердің теориялық және практикалық білімдерін қалыптастыру, жануарлардан алынатын өнімдерді ветеринариялық-санитариялық сараптау саласында іскерліктер мен дағдыларды игеру. Тәртіп мал шаруашылығы өнімдеріне ветеринарлық-санитарлық баға беруге және зерттеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Экологиялық менеджмент

    Пәнді меңгеру табиғатты қорғау қызметін басқарудың сапалы жаңа идеологиясының қажетті атрибуты ретінде саналы экологиялық дүниетанымды қалыптастыруды, экологиялық тәуекелдерді бағалау кезінде тиімді басқарушылық шешімдерді енгізуді, ұйымдар қызметінің экологиялық маңызды аспектілерін және экологиялық міндеттерді шешуді анықтауды қамтамасыз етеді. Даму кезеңдерін, функцияларды, инфрақұрылымды және экологиялық менеджмент принциптерін зерделеуді, табиғи ресурстарды, экологиялық залалдарды, шығындарды экономикалық бағалауды және қаржыландыру мен есептілік мәселелерін қамтиды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 3
  • Кәсіпкерлік іс-әрекетінің негіздері

    Пәннің мақсаты – бәсекелестік нарықта кәсіпкерлік қызметті ұйымдастырудың теориялық негіздері мен практикалық дағдыларын үйрету. Пәннің шеңберінде теориялық және практикалық мәселелер қарастырылады: кәсіпкерлік қызметтің концептуалды аппараты; кәсіпкерлікті ресурстық қолдау; маркетингтік қызмет; бизнес-жоспарлау; іскерлік құпия, тәуекелдер және қызметкерлер құрамы; шаруашылық операцияларды ұйымдастыру; кәсіпкерлік мәдениет; кәсіпкерлік қызметтің тиімділігін бағалау. Пән аясында кейс-learning әдістері, гипотезаларды қою әдістері, бизнесті модельдеу әдісі қолданылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 4
  • Экология негіздері

    Пән экологиялық сананы, табиғи ресурстарға ұқыпты қарауды қалыптастыруға бағытталған

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пән студенттердің өзін-өзі тануын және қабылданған шешімдер үшін жауапкершілікті, құқықтық нормалар шеңберіндегі іс-әрекеттерге бейімділігін қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Мал дәрігерлігі негіздері

    Малдәргерлік білім зооинженер мамандарына өте қажет, себебі індетке қарсы шараларды жүргізу, малдәргерлік ісіндегі жалпы жоспарлауды ұйымдастыру, мал шаруашылығында, малдәргерлік-санитарлықжағынан сапасы жоғары мал және мал өнімдерін алуда, мал басын көбейту, аман сақтап қалуда оның тигізетін ықпалы өте зор.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 3
  • Экономика және бизнес негіздері

    Пән білім алушыларда кәсіпкерлік негіздерін қалыптастыруға бағытталған

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Әртүрлі объектілер мен процестерді ғылыми зерттеудің негізгі әдістерін, ғылыми зерттеулерді жоспарлаудың негізгі кезеңдерін, қарапайым объектілер мен процестердің аналитикалық және статистикалық модельдерін, эксперименттік деректерді статистикалық өңдеудің ерекшеліктерін зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Пәннің мақсаты – студенттерді ақша ағындарын болжау, қаржы нарығын талдау және экономикалық және қаржылық есептердің әдістері мен құралдарын қолдану негізінде жеке қаржылық жоспар құруға дайындау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    «Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет» пәнін оқып-үйренудің мақсаты студенттердің қоғамдық және жеке құқықтық санасы мен құқықтық мәдениетін арттыру, сонымен қатар сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл бойынша білім мен азаматтық ұстаным жүйесін қалыптастыру болып табылады. -әлеуметтік құбылыс.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 3
  • Зоотехникалық тәжірибелердің әдістері

    Бұл пәннің мақсаты-студенттерге зоотехникалық тәжірибе жүргізу әдістемесін, зерттеу тақырыбына сәйкес экспериментті дұрыс ұйымдастыруды үйрету. Осыған байланысты студенттер пәнді оқу кезінде келесі міндеттерді шешеді: зерттеу жұмысының гипотезасын дұрыс құру, студенттерді эксперименттің нақты әдістеріне үйрету, студенттерді әдебиетпен жұмыс істеуге үйрету, тапсырмаларды дұрыс қою және зоотехникалық зерттеулерді кезең-кезеңімен жоспарлау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 3
  • Тіршілік қауіпсіздігі

    Пәнді оқытудың мақсаты болашақ мамандарда қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру; Төтенше жағдайлар кезінде болжау және сауатты шешімдер қабылдау; халықты және өндірістік персоналды, шаруашылық объектілерін ықтимал салдарлардан, апаттардан, табиғи апаттардан қорғау және қазіргі заманғы зақымдау құралдарын қолдану; жойылу салдарын жою болып табылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Мал шикізатын тауартану және сараптамасы

    Пәннің мазмұны жануарлардан алынатын тауарлардың негізгі түрлерін, олардың ассортиментін және тұтынушылық қасиеттерін зерттеуге байланысты бірқатар мәселелерді қамтиды. Студенттер жануарлар шикізаты негізінде алынған тауарлардың сапасына, оларды сақтау жағдайларына әсер ететін факторларды зерттейді. Жануарлардан алынатын тауарлардың сапасын сараптау әдістерімен танысады. Пәннің мақсаты – болашақ мамандарға жануарлар шикізатының әртүрлі түрлерін дайындау, жүн, былғары, үлбір және қой терісі шикізаттарының жіктелуі, құрылымы, олардың тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтары, сондай-ақ өңдеу кәсіпорындарына жеткізгенге дейін Жануарлар шикізатын өңдеу технологиясы мен сақтау шарттары туралы білім мен негізгі ұғымдарды беру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Тағамдық жұмыртқаны өндіру тенологиясы

    Тағамдық жұмыртқаларды өндіру технологиясы инкубациялық жұмыртқаларды алу, оларды инкубациялау, жөндейтін төлді өсіру, тауықтардың тауарлық табынын жинақтау және пайдалану жөніндегі іс-шаралар кешенін (ұйымдастырушылық, зоотехникалық, ветеринариялық, инженерлік) қамтиды. Пәннің мақсаты-өнеркәсіптік жағдайда жұмыртқа өндірісі туралы білім беру. Өнеркәсіптік негізде а/ш құстарының тағамдық жұмыртқаларын өндірудің технологиялық процестерінің негізгі қағидаттары; әр түрлі құстарды дұрыс азықтандыруды, ұстауды ұйымдастыру негіздері, саланы жоспарлау және оның өндірісін басқару.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Жалпы және жеке зоогигиена

    Асыл тұқымды және өнімділігі жоғары малды күтіп-бағу ережелерін, төлді өсіру, малды шаруашылықта пайдаланудың экономикалық тиімділігін ескеере отырып үйрету

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Мал шикізат өнімдерін дайындау

    Жеңіл өнеркәсіп қазіргі жағдайда әр түрлі жасанды және синтетикалық талшықтарды көптеп шығарады, алайда табиғи жүн жоғары сапалы мата, трикотаж және басқа жа товарлар жасап шығаруда аса құнды және көп жағдайда таптырмайтын шикізат болып қала береді

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Биотехнология-бұл микроорганизмдерді, жасушалар мен ұлпаларының дақылдарын, сондай-ақ жасушалардың құрамдас бөліктерін технологиялық пайдалану мақсатында биохимиялық, микробиологиялық және инженерлік ғылымдардың бірлестігі. Оқытудың мақсаты биотехнологияның жалпы мәселелері бойынша теориялық білім алу және эмбриондарды трансплантациялау бойынша практикалық дағдылар. Пән, технологиялық мәселелерді шешу үшін тірі организмдерді, олардың жүйелерін немесе тіршілік ету өнімдерін пайдалану мүмкіндіктерін, сондай-ақ гендік инженерия әдісімен қажетті қасиеттері бар тірі организмдерді құру мүмкіндіктерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Start up жобаларының экономикалық негіздемелері

    Пәннің мақсаты-start up жобаларды инвестициялық-экономикалық негіздеу үшін қажетті білім, дағдылар мен құзыреттер жиынтығын қалыптастыру. Пән келесі мәселелерді зерттеуді қамтиды: Start up жобалардың ұғымдық аппараты; Start up жобаны әзірлеу алгоритмі; негізгі капиталға, айналым қаражатына және адам ресурстарына инвестицияларды бағалау; баға белгілеу және қаржылық жоспарлау; техникалық-экономикалық көрсеткіштерді есептеу. Оқытудың белсенді әдістері: кейс-әдістер; гипотезаларды қою; есептеу-талдау әдісі; жобаны start up қорғау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру

    Ауылшаруашылық жануарларын тамақтандыру-бұл денсаулық пен репродуктивті функцияны сақтай отырып, максималды, генетикалық анықталған өнімділікті қамтамасыз ету үшін қоректік және биологиялық белсенді заттардың қажеттілігін және оларды жануарлардың рационын зерттейтін зоотехникалық ғылым. Пәнді игерудің мақсаты жануарлардың физиологиялық жай-күйіне және ұстау жағдайларына байланысты олардың тамақтану элементтеріне сандық қажеттілігін зерделеу; тұқымды, жасын, мақсатын және физиологиялық жай-күйін ескере отырып, жануарлардың әртүрлі түрлерін азықтандыру нормаларын жетілдіру; жануарларды азықтандырудың ғылыми негізделген жүйелерін және азықтандыруға жем дайындау технологияларын әзірлеу.организмде.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Малшаруашылығындағы ақпараттық талдау жүйесі

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің мал шаруашылығындағы ақпараттық технологиялардың маңызы туралы және қазіргі заманғы зоотехникалық практикада қолданылатын негізгі бағдарламалық өнімдер туралы білім алуы, кейіннен мал шаруашылығында азықтандыру, іріктеу және технологиялық процесті жүргізу мәселелерін шешуді қамтамасыз ететін бірқатар бағдарламаларды дамыту болып табылады. АТЖ бағдарламасының негізгі міндеті пайдаланушыны ірі қара малдың әрбір дарағы туылған сәттен бастап шығып кеткенге дейін ол туралы ақпаратпен қамтамасыз ету, сондай-ақ барлық оқиғаларға мониторинг жүргізу болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Жоғары өнімді жануарларды азықтандыру

    Жануарлардың физиологиялық жағдайы мен ұстау жағдайларына байланысты қоректену элементтеріне сандық қажеттілігін зерттеу; тұқымдарын, жасын, мақсатын және физиологиялық жағдайын есепке ала отырып, әр түрлі мал түрлерін азықтандыру нормаларын жетілдіру; малдарды азықтандырудың ғылыми негізделген жүйелерін және азықтарды азықтандыруға дайындау технологияларын әзірлеу болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу негіздері

    Сүт және ет өнеркәсібі кәсіпорындарында мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу негіздері Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде қолданылатын технологиялық операциялардың арнайы білімдері кешенінде негізгі пән болып табылады. Пәннің мақсаттары мен міндеттері студенттерге шикізатты қабылдау, сақтау және сапасын бақылауды жүзеге асыруға, өндірістің технологиялық процестерін жүргізуге және әр түрлі мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалауға мүмкіндік беретін теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мал шаруашылығы өнімдерін сақтау технологиясын зерттеу-мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясын игеру.мал шаруашылығы өнімдері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Зоогигиена және мал объектілерін жобалау негіздері

    Зоогигиена-бұл генетикалық потенциалға байланысты максималды өнімділік бере алатын, олар үшін оңтайлы жағдай жасау, толық және жақсы тамақтану, ұтымды күтім және пайдалану арқылы жануарлардың денсаулығын сақтау туралы ғылым. "Зоогигиена мал шаруашылығы объектілерін жобалау негіздерімен" пәнінің мақсаты болашақ маманға қоршаған орта факторлары кешенінің ағзаның табиғи төзімділігіне және ауыл шаруашылығы жануарларының өнімді сапасына әсерін зерттеуге үйрету және олардың денсаулығы мен өнімділігі мен жыныстық белсенділігін сақтау (арттыру) бойынша шаралар әзірлеу болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Эмбриоинженерия

    студенттердің биотехнологияның жалпы мәселелері бойынша теориялық білім алуы және мал шаруашылығында эмбриондарды трансплантациялау және эмбриоинженерлік зерттеулер бойынша практикалық дағдылар

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 3
  • Қазақстандағы мал шаруашылығы

    Осы пәнді зерделеу Қазақстандағы мал шаруашылығы саласының жай-күйі мен перспективасы туралы түсінік береді. Тұқымдық аудандастыру мәселелерін, яғни жануарлардың жекелеген тұқымдарының аймақтың табиғи-климаттық жағдайларына бейімділігін, жануарлардың өнімділігін, сондай-ақ фермерлерге белгілі бір өсіру аймағында экономикалық тұрғыдан тиімдірек ауыл шаруашылығы жануарларының неғұрлым өнімді және перспективалы тұқымдарын таңдауға мүмкіндік беретін басқа да факторларды зерттейді.мал шаруашылығы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 4
  • Жылқы шаруашылығы, қымыз және етін өндіру технологиясы

    Пән студенттердің теориялық білім алуын және практикалық жұмыс үшін қажетті практикалық дағдылар мен дағдыларды қалыптастыруды қарастырады. Студенттерге әртүрлі бағыттағы жылқылармен жұмыс жасау бойынша практикалық білім мен дағдыларды игеруге мүмкіндік беретін барлық сұрақтар қойылады. шаруашылық пайдалану. Пәнді оқытудың негізгі міндеттері-жылқылардың шығу тегі мен эволюциясы және оларды үйде өсіру; жылқыларды азықтандыру, ұстау, күту және өсіру ерекшеліктері; табын жылқыларының биологиялық ерекшеліктері, өсу және даму ерекшеліктері; ат спортының дамуы мен түрлері; жылқы шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы: сүт, жылқы еті.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығындағы зоотехникалық есеп

    Бұл пән ауыл шаруашылығы құстарының өнімділігін зоотехникалық есепке алуды ұйымдастыруды зерттейді. Мақсатқа сүйене отырып, оқу пәнін оқу процесінде келесі міндеттер шешіледі: асыл тұқымды құрамы, жыныстық және жас топтары бойынша мал басын есепке алу, ауылшаруашылық құстарының сақталуын есепке алу, өнімділікті есепке алу, өнімді алу және тұтынуды есепке алу. Зоотехникалық есепке алу бастапқы және қорытынды болып бөлінетін құжаттаманы жүргізуге негізделген (құжаттардағы жазбалар уақтылы жүргізілуі тиіс).өнімділік және жыныстық белсенділік.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 4
  • Спорттық жылқы шаруашылығы

    Жылқы шаруашылығының бұл бағыты ат спорты, ат туризмі, ат спорты ойындары мен жарыстарына арналған жылқыларды өсіру және дайындау болып табылады. Барлық 4 бағыт халық шаруашылығы үшін үлкен маңызға ие.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы инновациялық технологиялар

    Пәнді оқытудың мақсаты-студенттердің мал шаруашылығында қолданылатын инновациялық технологиялар туралы білімдерін және оларды практикалық жұмыс жағдайында қолдана білуін қалыптастыру. Инновациялық технологияларды қолдану мал шаруашылығының осы саласын заманауи және тиімді етеді. Қазіргі жағдайда ауыл шаруашылығын дамытудың маңызды стратегиялық басымдықтары ғылым мен техниканың жетістіктерін игеру негізінде өндірісті үздіксіз жаңартуға мүмкіндік беретін ғылыми-техникалық прогресс пен инновациялық процестер болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 4
  • Мал өсіру және селекция

    Ауылшаруашылық жануарларын өсіру туралы ғылым үй жануарларының санын сапалы жақсарту және сандық өсіру, өсіру тәжірибесі мен тәжірибесін дамыту, сондай-ақ қолданыстағы тұқымдарды зерттеу және жаңа тұқымдарды өсіру мәселелерімен айналысады. "Ауылшаруашылық жануарларын өсіру" курсы студенттер зоология, анатомия, физиология, биотехнология, генетиканы игергеннен кейін зерттеледі, бұл ауылшаруашылық жануарларын өсіру теориясы мен практикасын игерудің теориялық негізін құрайды. Ауылшаруашылық жануарларын азықтандыру және зоогигиена курстарымен бірге өсіру болашақта жеке зоотехния курсын зерттеуге негіз болады..

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Сүт ісі

    Сүттің құрамы мен қасиеті қаралады, сүтті сақтау және өңдеу кезіндегі физика - химиялық өзгерістер. Сірне, май және ашыған сүт өнімдері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 3
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Пәнді зерделеу мақсаты мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастыру және технологиясы дағдыларын меңгеру; жануарлардың, құстардың зоотехникалық және асыл тұқымдық есебін, ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымдық және өнімділік сапасын арттыру бойынша асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру және жүргізу; жемшөп дайындауды ұйымдастыру және өндіру, селекциялық және асыл тұқымдық жоспарларды әзірлеу және жасау, мал шаруашылығы өнімінің сапасын бақылауды, маркетингті және өткізуді ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 4
  • Ауылшаруашылық құстарының еттін өндіру технологиясы

    Құс шаруашылығы-құс еті мен тағамдық жұмыртқа өндіруге маманданған ауыл шаруашылығы саласы. Пәннің мақсаты саланың инновациялары, заманауи ғылым және озық тәжірибе саласындағы жетістіктерді пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы құсының әртүрлі түрлерін ұтымды өсіруді, күтіп-бағуды және толыққанды азықтандыруды, құс шаруашылығы өнімдерін өндіруді қамтамасыз ету үшін білім алушыларда білім мен дағдыларды қалыптастыру болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 3
  • Ауылшаруашылық жануарларының көбею биотехниясы

    Пәннің негізгі мақсаты-студенттердің ветеринариялық акушерлік, гинекология және ауыл шаруашылығы жануарларын көбейту биотехникасы бойынша білімі мен іскерлігін қалыптастыру, ауыл шаруашылығы жануарларының еркектері мен аналықтарының жыныс органдарының анатомиялық ерекшеліктері мен қызметі, шәует алу және бағалау әдістері, ұрықтану және эмбриондарды транспланттау физиологиясы мен биотехникасы, жүктілік, босану және босанғаннан кейінгі кезеңнің физиологиясы мен патологиясы, жаңа туған нәрестелер мен сүт безі аурулары, жедел акушерия, андрологиялық және акушерлік-гинекологиялық диспансерлеу негіздері зерделенеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Аң шаруашылығы

    Бұл пәннің мақсаты аңдарды өсіру тәсілдеріне, азықтандыруға, бағалы терілі аңдарды бағып күтуді, аңдардың тұқымдары мен түрлерін танып білуді, аң шаруашылығында бағалы терілерді өңдеу технологиясына студенттерді оқыту болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 4
  • Көбею биотехнологиясының негіздері

    Биотехнология негіздері – бұл мал шаруашылығында жаңа және тез дамып келе жатқан бағыт.генетикалық жақсарту жылдамдығы қазіргі кезде теориялық және тәжірибелік маңызы зор, жануарлар өнімділігін арттыруға арналған асылдандыру істері бағдарламаларында ғана жетуі мүмкін.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы

    Қой шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы-бұл қой фермалары қызметкерлерінің, жеке шаруа қожалықтарының жұмыс күні ішінде қойларды күту, оларды күтіп-бағу және азықтандыру бойынша еңбегін ұйымдастыру жөніндегі шаралар кешені. Қой еті мен қой терісін өндіру технологиясы-бұл табынның көбеюін және көптеген қозыларды алуды ұйымдастыру. Пәннің негізгі міндеттері студенттердің біздің еліміздегі және шетелдегі қой шаруашылығының жай-күйін, қойдың биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін, оны ең аз шығындармен экологиялық таза өнім алу үшін ұтымды пайдалануды терең зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Құс өнімдерін өндіру

    Еңбек нарығы талаптарына сай, заманауи біліммен тəжірибеге ие, малшаруашылығы мен құсшаруашылығы саласындағы жоғары дəрежелі мамандарды дайындау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Ешкіні сүт, ет, түбіт бойынша сұрыптау

    Өндірісті шикізатпен қамтамасыз ететін мал шаруашылығының дамушы саласы. Ешкі шаруашылығының негізгі өнімдері – жүн, түбіт, ешкі еті, тері және сүт.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы

    Зерттеудің негізгі міндеттері саланың, тұқымның және тұқымдық аудандастырудың негізгі бағыттарымен танысу, ірі қара малдың сыртқы және конституциялық ерекшеліктері мен түрлері, өнімділіктің негізгі белгілері мен көрсеткіштері, өсіру және селекциялық-асыл тұқымдық әдістер, мал шаруашылығында жас малды өсіру технологиясы, Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің отандық және шетелдік технологияларының озық тәжірибесі. Мал шаруашылығының жай-күйі және сүт пен сиыр етін өндіру технологиясы, ірі қара мал тұқымдарының шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері және оларды генетикалық жақсарту әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Ешкі шаруашылығы, сүт, ет, түбіт, жүн өндіру технологиясы

    Ешкі шаруашылығы-ешкі өсірумен айналысатын мал шаруашылығы саласы. Ешкі шаруашылығы бүкіл әлемде табысты дамып келеді. Ешкі өндірісінің өнімі-бұл көптеген дәрумендер, ет, тері және жүн бар сүт. Пәннің мақсаты-студенттердің біздің елімізде және шетелде ешкі өсіру жағдайын, ешкілердің биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін жан-жақты зерттеу, оны ең аз шығындармен экологиялық таза өнім алу үшін ұтымды пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру және жоспарлау

    Мал шаруашылығындағы асыл тұқымды жұмыс деп мал басын көбейту мен сапасын жақсартуға, қолда бар тұқымдарды жетілдіруге және жаңа тұқымдарды өсіруге, асыл тұқымды және тауарлық табындарды құруға бағытталған ауылшаруашылық жануарларын өсіру жөніндегі ұйымдастырушылық-экономикалық шаралар кешенін түсіну керек. "Мал шаруашылығындағы асылдандыруды ұйымдастыру және жоспарлау" пәні студенттердің селекцияның биологиялық және генетикалық негіздері туралы білімдерін тереңдетуге бағытталған, бұл белгілі бір дәрежеде оның жалпы ықтимал нәтижесін болжауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы

    Құс өнімдерін өндіру технологиясы. Құстың шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері. Құс шаруашылығы-халықты жұмыртқа мен құс етімен жоғары құнды диеталық тағаммен қамтамасыз етуге арналған мал шаруашылығының ең ерте және жоғары тиімді салаларының бірі. Құс жоғары жұмыртқа өнімділігімен сипатталады. Пәннің негізгі міндеттері студенттердің біздің еліміздегі және шетелдегі құс шаруашылығының жай-күйін, құстардың биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін, оны ең аз шығындармен экологиялық таза өнім алу үшін ұтымды пайдалануды зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Асылдандыру ісі

    Асылдандыру-бұл зоотехникалық іс-шаралардың біртұтас жүйесі, оның ішінде бағалау, іріктеу, іріктеу, жас жануарларды мақсатты өсіру және өсіру әдістері, ұтымды тамақтандыру және техникалық қызмет көрсету. "Асылдандыру ісі" пәнін оқытудың негізгі мақсаты білім алушылардың мал шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстарының әдістері, өнімділіктің қалыптасу заңдылықтары, бағалау белгілері мен тәртібі, іріктеу нысандары, іріктеу және өсіру әдістері, малдың қалаулы типін анықтау, қолда бар мал тұқымдарын жетілдіру және сиыр етін өндірудің қазіргі заманғы өнеркәсіптік технологиясына жауап беретін жаңаларын жасау жолдары туралы білімдерін меңгеруі болып табылады.құс өнімдерін өндіру технологиясы, мазмұны.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығындағы асылдандыру жұмысы

    Құстың жаңа мамандандырылған желілерін шығару, неғұрлым өнімді кросстар жасау; құстың қолданыстағы желілерін, кросстарын, тұқымдары мен тұқымдық топтарын жетілдіру; гибридті құс өндірісін ұйымдастыру; құс селекциясының қолданыстағы әдістерін жетілдіру және жаңаларын әзірлеу. Құс шаруашылығында асыл тұқымды өсіру, будандастыру қолданылады. Пәнді игерудің мақсаты: студенттерге құс өсіру, өсіру, азықтандыру және ұстау, құс өнімдерін өндіру технологиясы негізінде құстардың барлық түрлерінің биологиялық, өнімді және экономикалық ерекшеліктерін игеруде қажетті білім, білік, дағды беру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығындағы мал шаруашылығы объектілерін жобалау (Жоба 1)

    Бұл пәннің мақсаты мал шаруашылығы нысандарын әзірлеу және жобалау, жануарлардың азыққа қажеттілігін анықтау және жем базасын есептеу. Мал шаруашылығы процестерін зерттеу әдістері. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын анықтауда зертханалық зерттеулерді ұйымдастыру. Зерттеу тақырыбы бойынша эксперименттік зерттеулер жүргізу дағдыларын меңгеру (жеке тапсырмаға сәйкес). Тәжірибе нәтижелерін өңдеу. Зерттеу нәтижелері бойынша есепті дайындау және қорғау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 2
  • Қой шаруашылығындағы жүн және ет өндіру технологиясы

    Студенттерге қойлардың экстерьерлік-конституционалдық және интерьелік ерекшеліктері, олардың өнімділігі (жүн, ет, қаракөлелітірісі, тондық және мехтық тері, сүт және құйрық майы), әртүрлі өнім бағытындағы қой тұқымдары, асылдандыру жұмыстары, қой отарларын толықтырудың зоотехникалық негіздерімен жүн және еті, қаракөл елтірілерін өндіру технологиясы жайлы толық құнды білім беру болып табылады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6
  • Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы

    Шошқа шаруашылығы мал шаруашылығының ең тиімді салаларының бірі болып табылады, өйткені шошқалардың ерекшеліктері қысқа мерзімде шошқа етін өндіруді нарық құрылымына байланысты ұйымдастыруға, жоюға, көбейтуге немесе азайтуға мүмкіндік береді. Мақсаты-студенттердің шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша теория мен практика саласындағы нақты білімдерін зерделеу. Студент шошқа етін өндіру технологиясын, шошқалармен өсіру негіздерін, жануарларды ұтымды тамақтандыруды, генетикалық анықталған өнімділік деңгейіне қол жеткізуді, денсаулықты және өндірістің жоғары экономикалық тиімділігін білуі керек.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 4
  • IT технологи негіздерімен биометрия

    Биометрия- табиғат құбылыстарына қосымшадағы математикалық статистика. Вариациялық статистика әдістерін қолдана отырып, ол олардың өзгергіштігі мен тұқым қуалаушылығын зерттейді. Биометрияны зерттеу объектісі-белгілердің өзгеру және көріну заңдылықтарын зерттейтін жануарлар. Өзгергіштік пен тұқым қуалаушылық заңдылықтары көптеген үлгілерде алынған жаппай материалға орнатылады. Бұл пән табындағы генетикалық жағдайды сипаттау, жануарлардың өнімділігін болжау мақсатында биометриялық көрсеткіштер мен IT технологияларды қолдануды зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 5
  • Органикалық мал шаруашылығы

    Органикалық мал шаруашылығы Ауыл шаруашылығын жүргізу әдістерінің бірі болып табылады, ол фермадағы табиғи және табиғи істерге барынша жақын. Бұл пән экологиялық таза, табиғи, өсу гормондарын, антибиотиктерді және органикалық мал шаруашылығы өнімдерінің консерванттарын қолданбай өндірілетін өндірісті қарастырады. Пәнді оқу нәтижесінде студент білуі керек: қоғамның органикалық өнім өндіруге қатынасы. Органикалық өнім өндірудің озық әдістерін қолдана білу және органикалық өнім өндірудің технологиялық тәсілдерін меңгеру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 5
  • Шағын фермаларда және қосалқы шаруашылықтарда ауыл шаруашылығы құстарын өсіру технологиясы

    Қарқынды ұстау жүйесі құс фабрикаларында және мамандандырылған шаруашылықтарда, асыл тұқымды шаруашылықтарда және аналық табын цехтарында (репродукторларда), сондай-ақ құс фабрикаларында қолданылады. Пәннің мақсаты-бастапқы желілерді өсіруден бастап гибридті жас төлді алуға дейін А. ш. құстарының әр түрлерін өсіру және селекциялау негіздері туралы теориялық және практикалық білім беру; селекциядағы генетикалық-математикалық әдістерді, жұмыртқа және ет құс шаруашылығындағы селекция технологиясын зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 5
  • Жұмыртқаны инкубациялау технологиясы

    Тағамдық жұмыртқаларды өндіру технологиясы инкубациялық жұмыртқаларды алу, оларды инкубациялау, жөндейтін төлді өсіру, тауықтардың тауарлық табынын жинақтау және пайдалану жөніндегі іс-шаралар кешенін (ұйымдастырушылық, зоотехникалық, ветеринариялық, инженерлік) қамтиды. Пәннің мақсаты-өнеркәсіптік жағдайда жұмыртқа өндірісі туралы білім беру. Өнеркәсіптік негізде а/ш құстарының тағамдық жұмыртқаларын өндірудің технологиялық процестерінің негізгі қағидаттары; әр түрлі құстарды дұрыс азықтандыруды, ұстауды ұйымдастыру негіздері, саланы жоспарлау және оның өндірісін басқару.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 5
  • Кинология негіздері

    Кинология-бұл иттердің анатомиясы мен физиологиясын, иттердің пайда болуы мен эволюциясын, оларды өсіру мен өсіруді, адамның пайдасына пайдалануды зерттейтін ит ғылымы. Кинология-зоотехния, зоогигиена, ветеринария, генетика, зоопсихология, этология және басқа да биологиялық ғылымдармен тығыз байланысты қазіргі заманғы ит өсірудің негізі. "Кинология негіздері" пәнін меңгерудің мақсаты студенттерде ТНИ классификациясы бойынша тұқымдар тобын анықтау, иттерді сыртқы, жұмыс және асыл тұқымдық қасиеттері бойынша бағалау, тәрбиелеу және оқыту дағдыларын қалыптастыру болып табылады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 5
  • Ара шаруашылығы

    Ара шаруашылығы-бұл бал, балауыз және басқа да өнімдер шығару және энтомофильді дақылдарды олардың өнімділігін арттыру және тұқымдар мен жемістердің сапасын жақсарту үшін тозаңдандыру үшін ара өсірумен айналысатын ауыл шаруашылығының маңызды саласы. Пәннің мақсаты студенттерге біздің елімізде және шетелде ара шаруашылығының жай-күйін, аралардың көбею ерекшеліктерін, аралардың биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін, оны ең аз шығындармен экологиялық таза өнім алу үшін ұтымды пайдалану туралы терең білім беру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 5
  • Шошқа етін өнеркәсіптік өндіру

    Студенттердің шошқа шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша теория және практика саласындағы нақты білімдерді зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 8
    Несиелер - 4

Оқыту нәтижелері

  • Мемлекеттік, орыс және шет тілінде (А2, B1, B2 деңгейі), оның ішінде кәсіби салада коммуникацияның негізгі дағдыларын меңгеруді көрсету
  • Стандартты кәсіби міндеттерді шешу және жұмысты ұйымдастыру үшін ақпараттық-коммуникациялық технологияларды меңгеру
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалаудың заманауи әдістерін пайдалана отырып, мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің озық технологияларын қолдану, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы бойынша білім алу үшін ғылым мен озық практиканың жетістіктерін қолдану, ғылыми (ғылыми-техникалық, инновациялық) жобаларды іске асыру шеңберінде зерттеулер және (немесе) әзірлемелер жүргізуді ұйымдастыру.
  • Қазақстан Республикасының қолданыстағы нормативтік-құқықтық актілерін, соның ішінде экология және табиғатты пайдалану саласындағы нормативтік-құқықтық актілерді ескере отырып, стартап-жобаларды әзірлей білу және оларды экономиканың әр түрлі салаларында жүзеге асыра білу
  • Бақылау, интерпретация, талдау, қорытынды шығару қабілеті, баға беру қабілеті, сыни ойлау дағдылары, креативтілік, өзін-өзі дамытуға қабілетті
  • Әр түрлі әлеуметтік жағдайларда барабар бағдарлай білу, командада жұмыс істей білу, өз көзқарасын дұрыс қорғай білу, жаңа шешімдер ұсына білу
  • Азаматтық пен патриотизм идеялары, қоғамдық сананы жаңғырту-Рухани Жаңғыру, университеттік, аймақтық, республикалық деңгейдегі іс-шараларды ұйымдастыру және қатысу кезінде Қазақстанды Үшінші жаңғырту негізінде көшбасшылық қасиеттерге ие болу
  • Жоғары өнімді ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының қалыптасуының биологиялық негіздері мен заңдылықтарын, оларды толыққанды азықтандыру тәсілдерін, жануарлардың қазіргі гендік қорын және оны тиімді пайдалануды білу, мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының перспективалық технологияларын қолдану, мал шаруашылығында биология ғылымдарының жетістіктерін пайдалану.
  • Тиімді мал шаруашылығын ұйымдастыру мәселелері бойынша қазіргі заманғы білімді пайдалану, алған білімін ғылым мен озық тәжірибе жетістіктеріне негізделген инновациялық технологияларға түрлендіру. Табынды өсіру, төл өсіру, жануарларды пайдалану технологияларын меңгеру.
  • Құс шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық әдістерін қолдану, құстарды ұтымды ұстау мен азықтандыруды қамтамасыз ету, зоотехникалық және асыл тұқымды есепке алуды жүргізу, өндірісті басқару, селекция әдістерін білу, құс шаруашылығы өнімдерін өндірудің тиімді технологияларын қолдануға, құс шаруашылығы өнімдерін өндіру кезінде басқару міндеттерін кейіннен шеше отырып, технологиялық процесті, бақылау мен талдауды ұйымдастыруға және жоспарлауға қабілетті.
  • АТЖ, IT - технологияларды қолдану арқылы басқарудың барлық деңгейлерінде селекциялық іс-шараларды әзірлеу және селекцияның тиімділігін болжау кезінде білімді пайдалану, ғылыми зерттеулерді жоспарлау, деректерді жинау және оларды талдау әдістерін таңдау, алынған нәтижелерді нақты жағдайға қатысты түсіндіру және оларды практикалық қызметте пайдалану.
Top