Жаңа білім беру бағдарламасы

6B05111 Биотехнология в Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Материалды зерттеу және игеру кезінде алған білімдерін пайдалана алады, таңдалған мамандық туралы нақты түсінікке ие болады, биотехнологияның әртүрлі салаларында қолдану мақсатында ғылыми зерттеулер мен практикалық жұмыстарға арналған объектілер ретінде микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды таңдауды негіздей алады.
  • Химиялық қосылыстардың құрылымы мен олардың қасиеттерінің, химиялық процестердің жалпы заңдылықтарының өзара байланысын орнатуға; химиялық реакциялардың кинетикалық және термодинамикалық сипаттамаларын есептеуге, олардың бағыты мен мүмкіндігін болжауға; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістерін қолдануға; химиялық эксперименттер жүргізуге және олардың нәтижелерін өңдеуге қабілетті.
  • Тірі табиғаттағы заттардың негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы байланысты, организмдердегі заттар мен энергияның өзгеруінің негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі құрастыру, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттеріне ие жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субклеткалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық.
  • Автоматты жобалау жүйелерін пайдалана отырып, биотехнологиялық процестерді жобалайды, өндірілетін өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде кәсіпорынды жоспарлау мен басқарудың бірыңғай ақпараттық кеңістігін қолдайды.
  • Ферменттерді, вирустарды, микроорганизмдерді, жануарлар мен өсімдіктердің жасушалық дақылдарын, олардың биосинтезі мен биотехнология саласындағы биотрансформация өнімдерін алу және қолдану үшін ғылыми зерттеу әдістерін және қолданыстағы ақпараттық технологияларды қолданады.
  • Білім алушы тірі организмдердің жасушалары, тіндері мен мүшелерінің құрылымдық ерекшеліктерін, организмдердің даму заңдылықтарын; құрылымның, тіршілік әрекетінің жалпы заңдылықтарын, микроорганизмдердің физиологиясын, өсіру әдістерін біледі. Ашыту процесінде қоректік орталар мен культуралық сұйықтықтардың құрамын зерттей алады; мақсатты өсіру өнімдерінің құрамын анықтай алады; биологиялық жабдықты қолдана алады, үлкейту техникасымен жұмыс істейді, уақытша препараттар дайындайды және эксперименттер жүргізеді; өндіріске микробиологиялық бақылау жүргізеді.
  • Орындалған және жоспарланған жұмыстар бойынша техникалық, талдамалық, ғылыми және есепті құжаттаманы жасауға және ресімдеуге, бастапқы деректерді, зертханалық талдаулар мен эксперименттердің нәтижелерін заманауи ресурстар мен компьютерлік технологиялардың көмегімен өңдеуге, қолданбалы биотехнологияның әртүрлі салаларында теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізуге қатысады.
  • Дайын биотехнологиялық өнімді өндірудің стандартты режимін қамтамасыз ету мақсатында технологиялық процестердің ұйымдастырылуын бақылауды жүзеге асырады және инновациялық процестер мен өнімдерді құру үшін инженерлік талдау міндеттерін шешеді.
  • Ақпаратты өз бетінше іздеуге, оны қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдар негізінде пайымдаулар жасау үшін түсіндіруге, Әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдеуге қабілетті.
  • Өзін-өзі жетілдіруге деген ұмтылысты көрсетеді, оның ішінде физикалық, кәсіби, командада жұмыс істейді, шешім қабылдайды, жанжалды жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерін көрсетеді, салауатты өмір салтына назар аударады.
  • Математика мен физиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі, жаратылыстанудағы қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; теориялық білімді компьютердегі құбылыстар мен процестерді модельдеуге қолданады. Зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді нақты құбылыстар мен процестерді талдауда кешенді қолдану қабілетін көрсетеді.
Top