Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B05111 Биотехнология в Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Халықаралық стандарттарға сәйкес ашытылған тамақ өнімдері мен сусындарды, биологиялық белсенді препараттарды, жәндіктерге төзімді дақылдарды әзірлеуге байланысты өнеркәсіп салаларында, сондай-ақ іргелі биотехнологиялық зерттеулер саласында мамандарды кәсіби даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Органикалық химия 2
Ағылшын тілі екінші тіл ретінде 1
Деректермен жұмыс
Статистика
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Жоғары математика
Жалпы химия
Экология негіздерімен биология
Тамақ биотехнологиясы
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Кәсіпкерлік қызметтің ерекшеліктері
Ағылшын тілі
Зертханалық микробтық генетика
Климаттың өзгеруі
Тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Органикалық молекулалардың функционалды туындыларының химиясы
Микробтық генетика
Өсімдіктер мен жануарлардың генетикасы
Зертханалық биотехнология
Ақпараттық-коммуникациялық технологиялар
Молекулалық микробиологияның негізгі түсініктері
Жалпы биология
Зерттеу қызметін ұйымдастыру және жоспарлау
Ғылыми-зерттеу қызметінің негіздері
Ғылыми зерттеу әдістері
Эволюциялық және экологиялық биология
Қолданбалы биотехнологияда жобалау
Экология және тұрақты даму
Өсімдік биотехнологиясы
Агробиотехнология
Ақпараттық дәуірдің статистикалық негіздері
Қоршаған орта химиясы және экологиялық қауіпсіздік
Органикалық химия 1
-
2 Оқу жылы
Жасуша биологиясы гистология және эмбриология негіздерімен
Органикалық химияның теориялық негіздері
Ағылшын тілі екінші тіл ретінде 2
Физика 1
Микробиология
-
3 Оқу жылы
Биохимия
Физика 2
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
Тамақ өнімдері мен сусындарды ашыту
-
4 Оқу жылы
Өнеркәсіптік биотехнология
Оқыту нәтижелері
- Материалды зерттеу және игеру кезінде алған білімдерін пайдалана алады, таңдалған мамандық туралы нақты түсінікке ие болады, биотехнологияның әртүрлі салаларында қолдану мақсатында ғылыми зерттеулер мен практикалық жұмыстарға арналған объектілер ретінде микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды таңдауды негіздей алады.
- Химиялық қосылыстардың құрылымы мен олардың қасиеттерінің, химиялық процестердің жалпы заңдылықтарының өзара байланысын орнатуға; химиялық реакциялардың кинетикалық және термодинамикалық сипаттамаларын есептеуге, олардың бағыты мен мүмкіндігін болжауға; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістерін қолдануға; химиялық эксперименттер жүргізуге және олардың нәтижелерін өңдеуге қабілетті.
- Тірі табиғаттағы заттардың негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы байланысты, организмдердегі заттар мен энергияның өзгеруінің негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі құрастыру, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттеріне ие жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субклеткалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық.
- Автоматты жобалау жүйелерін пайдалана отырып, биотехнологиялық процестерді жобалайды, өндірілетін өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде кәсіпорынды жоспарлау мен басқарудың бірыңғай ақпараттық кеңістігін қолдайды.
- Ферменттерді, вирустарды, микроорганизмдерді, жануарлар мен өсімдіктердің жасушалық дақылдарын, олардың биосинтезі мен биотехнология саласындағы биотрансформация өнімдерін алу және қолдану үшін ғылыми зерттеу әдістерін және қолданыстағы ақпараттық технологияларды қолданады.
- Білім алушы тірі организмдердің жасушалары, тіндері мен мүшелерінің құрылымдық ерекшеліктерін, организмдердің даму заңдылықтарын; құрылымның, тіршілік әрекетінің жалпы заңдылықтарын, микроорганизмдердің физиологиясын, өсіру әдістерін біледі. Ашыту процесінде қоректік орталар мен культуралық сұйықтықтардың құрамын зерттей алады; мақсатты өсіру өнімдерінің құрамын анықтай алады; биологиялық жабдықты қолдана алады, үлкейту техникасымен жұмыс істейді, уақытша препараттар дайындайды және эксперименттер жүргізеді; өндіріске микробиологиялық бақылау жүргізеді.
- Орындалған және жоспарланған жұмыстар бойынша техникалық, талдамалық, ғылыми және есепті құжаттаманы жасауға және ресімдеуге, бастапқы деректерді, зертханалық талдаулар мен эксперименттердің нәтижелерін заманауи ресурстар мен компьютерлік технологиялардың көмегімен өңдеуге, қолданбалы биотехнологияның әртүрлі салаларында теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізуге қатысады.
- Дайын биотехнологиялық өнімді өндірудің стандартты режимін қамтамасыз ету мақсатында технологиялық процестердің ұйымдастырылуын бақылауды жүзеге асырады және инновациялық процестер мен өнімдерді құру үшін инженерлік талдау міндеттерін шешеді.
- Ақпаратты өз бетінше іздеуге, оны қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдар негізінде пайымдаулар жасау үшін түсіндіруге, Әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдеуге қабілетті.
- Өзін-өзі жетілдіруге деген ұмтылысты көрсетеді, оның ішінде физикалық, кәсіби, командада жұмыс істейді, шешім қабылдайды, жанжалды жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерін көрсетеді, салауатты өмір салтына назар аударады.
- Математика мен физиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі, жаратылыстанудағы қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; теориялық білімді компьютердегі құбылыстар мен процестерді модельдеуге қолданады. Зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді нақты құбылыстар мен процестерді талдауда кешенді қолдану қабілетін көрсетеді.