6B07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Заманауи экономика мен еңбек нарығының талаптарына жауап беретін кәсіби және әлеуметтік құзыреттерге ие тамақ өнеркәсібінің ет, сүт, консерві салаларының кәсіпорындары үшін жоғары білікті кадрлар даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Математика I
Мақсаты: сабақтас пәндерді оқу, үздіксіз білім алу, практикалық қызметте қолдану, үшін терең математикалық білімді қалыптастыру. Сызықтық алгебраның элементтері . Матрицалар, анықтауыштар, матрицаларға амалдар. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесі. Векторлық алгебраның элементтері. Векторлардың скаляр, векторлық және аралас көбейтіндісі. Жазықтықтағы және кеңістіктегі аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Шектеулер теориясы. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық есебі. Функцияны оның туындысын пайдаланып зерттеу.
Несиелер - 5
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Мақсаты: бейорганикалық және органикалық химияның теориялық негіздері, олардың негізгі түсініктері мен химиялық процестерді реттейтін заңдылықтар туралы білімдерді қалыптастыру. Заттың құрылымы. Химиялық байланыс. Күрделі байланыстар. Олардың бейорганикалық қосылыстарының кластары. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Тотығу-тотықсыздану реакциялары. Электрохимиялық процестер. Коррозия. Алифаттық және ароматты көмірсутектер. Гидрокситуындылар, карбон қышқылдары мен күрделі эфирлер, майлар. Гидроксиқышқылдар. Оптикалық изомерия. Көмірсулар, табиғи заттардың құрамы, өнеркәсіптік қолданылуы. Амин қышқылдары мен белоктар. Гетероциклді қосылыстар. Бес және алты мүшелі гетероциклді қосылыстар туралы түсінік. Алкалоидтар.
Несиелер - 5
-
Мамандыққа кіріспе
Мақсаты: студенттерде тамақ технологиясы туралы тұтас түсінік қалыптастыру, таңдаған мамандыққа деген қызығушылықты дамыту және бекіту. Азық-түлік технологияларының даму тарихы, өнеркәсіптік негізге көшу. Тамақ өнімдерінің жіктелуі және сипаттамасы. Инженерлік-технологиялық қызмет түрлері, азық-түлік кәсіпорындарының техникалық жабдықтаудың қазіргі деңгейі. Өндіріс процесін оңтайлы ұйымдастыру. Тамақтану университетінде оқу процесін ұйымдастыру. Бітіруші біліктілік жұмыстарына қойылатын жалпы талаптар.
Несиелер - 3
-
Математика II
Мақсаты: интеграл, қатарлар туралы іргелі ұғымдарды меңгеру және оларды теориялық және практикалық есептерді шешуде қолдану үшін интегралды есептеудің қазіргі әдістері туралы жүйелі білімдерін қалыптастыру. Бір айнымалы функцияның интегралдық есебі. Интегралдық есептеудің негізгі түсініктері мен әдістері. Бірнеше айнымалы функциялардың дифференциалдық есебі. Жартылай туынды және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықтық дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Сандық қатар.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Мақсаты: графикалық және мәтіндік жобалау құжаттамасын стандарттар талаптарына сәйкес ұсыну дағдыларын дамыту, кеңістіктік формаларды талдау дағдыларын қалыптастыру, заманауи компьютерлік жобалау жүйелерімен жұмыс істеуге үйрету. Әртүрлі кеңістіктік геометриялық фигураларды жазықтықта бейнелеу ережелерін оқып үйрену және жазық сызба арқылы инженерлік геометриялық есептерді шешу. Бұйым түрлері және сызбаларға қойылатын ESKD талаптары. Машина жасау сызбаларының ерекшеліктері, көріністері, қималары, шығарылған және үстіңгі қабаттары, кескіні, белгіленуі. Компьютерде графикамен жұмыс істеу принциптері, графикалық ақпаратты компьютерде ұсынудың негізгі үлгілері, графикалық пакеттердің жұмыс істеу принциптері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия
Мақсаты: талдаудың сандық әдістерінің теориялық негіздері туралы білімдерін қалыптастыру және аналитикалық құралдармен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру . Талдаудың сандық әдістерінің классификациясы. Химиялық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістері. Жауын-шашын әдісі, жауын-шашын мөлшері, қолдану аймағы. Титриметриялық талдау. Қышқылдық-негіздік, тотығу-тотықсыздану титрлеу, комплекс түзу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Талдаудың физика-химиялық әдістері: талдаудың оптикалық, электрохимиялық, хроматографиялық әдістері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микробиология
Мақсаты: микробиологиялық зерттеулерге арналған теориялық және практикалық білімдерін қалыптастыру және әртүрлі ортада тіршілік ететін тірі ағзалардың микрофлорасын талдау әдістерін меңгеру. Прокариоттық микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариоттық микроорганизмдердің морфологиясын, құрылысын, көбеюін; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқымқуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері. Микроорганизмдердің практикалық қолданылуы.
Несиелер - 5
-
Физика
Мақсаты: жалпы теориялық және арнайы инженерлік пәндерді табысты оқу үшін физикалық процестерді теориялық және эксперименттік зерттеу дағдыларын меңгеру. Механика: ілгерілемелі және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеал және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. DC Магниттік өріс. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және олардың технологиялық өндірісте қолданылуы. Толқындық оптика. Атомдық және ядролық физика.
Несиелер - 5
-
Физикалық және коллоидтық химия
Мақсаты: физика-химиялық процестердің жүру заңдылықтары және дисперсті жүйелердің қасиеттері туралы білімдерді қалыптастыру, есептер шығару дағдыларын дамыту. Заттың құрылысы, молекулааралық әсерлесу түрлері. Химиялық термодинамика заңдары. Химиялық тепе-теңдіктің термодинамикасы. Ерітінділердегі фазалық тепе-теңдік. Гиббс фазалық ережесі. Химиялық кинетика және катализ. Электрохимия. Электролиттер туралы теориялар. Электрөткізгіштік. Дисперсті жүйелердің коллоидтық күйінің ерекшеліктері: молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, алу әдістері және оларды тазарту әдістері.
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы мен гистологиясы
Мақсаты: жануарлар денесінің мүшелері мен жүйелерінің құрылысы мен дамуының жалпы биологиялық заңдылықтары туралы теориялық білімді құрылыс пен қызмет бірлігі тұрғысынан қалыптастыру . Жалпы гистология. Жануарлар ұлпалары туралы түсініктер. Эпителий ұлпалары Дәнекер тіндер. Қан. Лимфа. Тірек-трофикалық дәнекер тіндері. Ерекше қасиеттері бар дәнекер тіндері. Дәнекер тіндерді қолдау. Бұлшық ет тіні. Жүйке ұлпасы. Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы. Ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі . Ауыл шаруашылығы жануарларының тірек-қимыл аппаратының құрылысы. Ауыл шаруашылығы жануарларының ас қорыту жүйесінің құрылысы. Ауыл шаруашылығы жануарларының аурулары және иммундық жүйесі.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Шикізатты жинаудан кейінгі технологиялар
Мақсаты: Өсімдік шаруашылығы өнімдерін жинаудан кейінгі өңдеудің қолданыстағы технологияларын меңгеру. Шикізатты жинағаннан кейінгі тізбектің құрамдас бөліктері, олардың өзара байланысы және басқару. Шикізатты жинаудың, тасымалдаудың, сақтаудың, өңдеудің, буып-түюдің, өткізудің және пайдаланудың тиімді әдістері және т.б. Шикізатты бастапқы сақтау, шикізатты өндірісте алғашқы өңдеу. Шикізатты өңдеу кәсіпорындарына тасымалдау, тасымалдау шарттары. Шикізат шығынын азайту, азық-түлік мөлшерін көбейту, шикізат бағасын төмендету жолдары.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Теориялық және қолданбалы механика
Мақсаты: қатты денелердің өзара әрекеттесуінің негізгі принциптері, материалдардың беріктігі туралы білім мен құрылымдық элементтерді есептеудің негізгі әдістерін қолдану дағдыларын меңгеру. Материалдық денелер арасындағы механикалық әсерлесудің жалпы заңдылықтары, сондай-ақ денелердің бір-біріне қатысты қозғалысының жалпы заңдылықтары. Жеке механизмдердің жұмыс істеу принциптері және олардың машинадағы өзара әрекеті; машина бөлшектерінің өнімділігінің негізгі критерийлері және оларды бұзу түрлері; машина бөлшектері мен тораптарын есептеу мен теориясының негіздері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет биохимиясы
Мақсаты: еттің құрамы, құрылымы және еттегі негізгі биохимиялық өзгерістердің механизмдері туралы білім жүйесін қалыптастыру. Еттің химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. Негізгі тағамдық заттардың жіктелуі: ақуыздар, майлар, көмірсулар, витаминдер, минералды заттар. Еттің құрамы мен құрылымы. Еттің құрамындағы тағамдық заттардың құрылымы, негізгі биохимиялық өзгерістердің механизмдері. Жануарлар ұлпаларындағы зат алмасу, зат алмасу мен жасушалық гомеостаздың реттелу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалаушылық ақпараттың берілу механизмдері.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Экономикалық, құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономика негіздері, кәсіпкерлік, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экология және өмір қауіпсіздігі)
Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері бойынша базалық білімді қалыптастыру, қоғам мен экожүйенің тұрақты дамуы және қауіпсіз тіршілік етуді қамтамасыз ету. табиғат пен қоғамның өзара әсерлесу ерекшелігі туралы ақпарат беру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес-моделі, жоспарлау және өткізу стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияларды қабылдау. Қаржылық сауаттылық негіздері. Қазақстан Республикасының құқық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылық үшін моральдық және құқықтық жауапкершілік. Біздің заманымыздың экологиялық мәселелері. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті жасылдандыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және тіршілік қауіпсіздігі.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ кәсіпорындарындағы санитария және гигиена
Мақсаты: санитарлы-гигиеналық талаптар туралы білімдерін және тамақ кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық тазалықты қамтамасыз ету бойынша практикалық дағдыларды дамыту. Қазақстан Республикасының тамақ өндірісінің санитариясы мен гигиенасы саласындағы нормативтік құқықтық базасы. Тамақ кәсіпорындарын ұстауға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Суды санитарлық-гигиеналық бағалау. Тамақтану кәсіпорны жұмысшыларының жеке бас гигиенасы, жабдықтар мен жұмысшылардың қолдарына санитарлық бақылау, тамақ өнімдерін сақтау және тасымалдау кезіндегі санитарлық талаптар. Жуғыш және дезинфекциялық құралдарды қолдану тиімділігін зертханалық бақылау. Өндірістік цехтар мен үй-жайларды тазалауға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Заманауи жабдықтарға, конвейерлерге және инвентарларға қойылатын гигиеналық талаптар. Қалдықтарды басқару, кәдеге жарату және қайта өңдеудің негізгі принциптері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт биохимиясы
Мақсаты: сүттің құрамы, құрылымы және сүттегі негізгі биохимиялық өзгерістердің механизмдері туралы білім жүйесін қалыптастыру. Сүттің химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. Негізгі тағамдық заттардың жіктелуі: ақуыздар, майлар, көмірсулар, витаминдер, минералды заттар. Сүттің құрамы мен құрылымы. Сүттің құрамындағы тағамдық заттардың құрылымы, негізгі биохимиялық өзгерістердің механизмдері. Жануарлар ұлпаларындағы зат алмасу, зат алмасудың реттелу механизмдері және жасушалық гомеостаз; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалаушылық ақпараттың берілу механизмдері.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тағамдық микробиология
Мақсаты: тағам сапасының микробиологиялық критерийлері туралы білімдерін және өнімдерді микробтардың бұзылуынан қорғаудың практикалық дағдыларын дамыту. Тамақ өнімдері өндірісінің өндірістік (техникалық) микробиологиясы мен микробиологиясының негіздері; тағамдық өндірісте микроорганизмдердің өнеркәсіптік жоғары белсенді штаммдарын алу тәсілдері мен қолдану аймақтары; тамақ өндірісінің санитарлық-микробиологиялық аспектілері; шикізаттың, аралық өнімдердің және дайын өнімнің микробиологиялық қауіпсіздік критерийлері; микроорганизмдерді анықтаудың жаңа әдістері мен схемалары мен әдістерін; технологиялық жабдықты залалсыздандырудың заманауи әдістерін; өнімдерді микробтардың бүлінуінен қорғау әдістері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері
Мақсаты: тамақ өнімдері өндірісінің технологиялық процестерінің негізіндегі заңдылықтар туралы теориялық білімді қалыптастыру . Негізгі ұғымдар мен заңдар. Ұқсастық теориясының негіздері. Гетерогенді жүйелерді бөлу. Тамақ өндірісінде шикізатты өңдеудің механикалық, гидромеханикалық, жылуфизикалық әдістері. Тамақ өнімдері өндірісінде шикізатты өңдеудің химиялық, биохимиялық, микробиологиялық процестері. Тамақ өнімдері өндірісінде шикізатты өңдеудің электрофизикалық әдістері. Тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат (өсімдік текті шикізат, жануарлардан алынатын шикізат).
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы және шикізат өндірісінің негіздері
Мақсаты: ауылшаруашылық малдарын күтіп-бағу негіздері, шикізат шығынын азайту жолдары туралы теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Қазіргі кезеңдегі мал шаруашылығының мамандануы. Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру және күтіп-бағу негіздері. Шикізат сапасына функционалдық және қоршаған орта факторларының, сонымен қатар түрдің, жастың және тұқымның әсері. Жануарлардан алынатын шикізатты қабылдау, алғашқы өңдеу және тасымалдау. Шикізат шығынын болдырмау және азайту әдістері. Шикізаттың тұрақты сапасын қамтамасыз ету жолдары.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Консервілеудің биохимиялық негіздері
Мақсаты: өсімдік және жануртекті консервіленген өнімдердің биохимиясы және негізгі биохимиялық өзгерістер механизмдері бойынша білімдерін дамыту. Өсімдік және жануар текті шикізаттың химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. Негізгі тағамдық заттардың жіктелуі: ақуыздар, майлар, көмірсулар, витаминдер, минералды заттар. Өсімдік және жануар текті шикізат жасушасының құрамы мен құрылысы. Өсімдік және жануар шикізатына кіретін тағамдық заттардың құрылымы, негізгі биохимиялық өзгерістердің механизмдері. Ұлпалардағы зат алмасу, зат алмасудың реттелу механизмдері және жасушалық гомеостаз; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалаушылық ақпараттың берілу механизмдері.
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеу әдістері мен ұйымдастыру
Мақсаты: ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру бойынша білімді дамыту және ғылыми жұмыстарды жазу үшін ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеудің негізгі әдістерін меңгеру. Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі қызметтері. Ғылым саласындағы менеджмент. Ғылым саласындағы мемлекеттік саясат. Іргелі, қолданбалы және ізденіс ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеудің әдіснамалық негіздері. Бағытты таңдау және ғылыми зерттеу тақырыбын негіздеу. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапхана мекемелеріндегі әдебиеттерді жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми еңбектер, академиялық жазу жанрлары, сипаттамалары (мақала, рецензия, монография, диссертация, реферат, реферат). Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты өңдеу және рецензиялау. Ғылыми қызметтің этикалық принциптері.
Несиелер - 5
-
Тағамдық шикізатты өңдеудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері
Мақсаты: Өсімдік және жануар текті шикізатта өңдеу кезінде жүретін физикалық, химиялық және биохимиялық процестер, сонымен қатар олардың дайын өнімнің сапасы мен қасиеттеріне әсері туралы терең білімдерін қалыптастыру.. Өсімдік шикізатының физика-химиялық және биохимиялық қасиеттері, олардың әртүрлі факторларға байланысты өзгеруі. Жануартекті шикізаттың физика-химиялық және биохимиялық қасиеттері, олардың әртүрлі факторларға байланысты өзгеруі. Технологиялық өңдеу кезінде тағам компоненттерінің өзгеруі: ақуыздар (денатурация, коагуляция және т.б.), қанттар (гидролиз, карамелизация, меланоидтардың түзілуі), крахмал (адсорбция, ісіну, желатинизация, ретроградация, деструкция, модификация), липидтер (автототығу, балқу), эмульгирлеу, гидролиз, адсорбция, гидролиз, тотығу, пиролиз).
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы СМЖ
Мақсаты: қазіргі заманғы менеджмент тұжырымдамасы ретінде сапа менеджменті жүйелері туралы білімді дамыту, сонымен қатар сапа менеджменті жүйесін әзірлеу және енгізу дағдыларын меңгеру. Сапа жүйесінің дамуының негізгі кезеңдері. Сапаны жақсарту жөніндегі іс-шараларды ынталандыру. Азық-түлік қауіпсіздігі жүйелері (HACCP, GMP, ISO 22000 және т.б.). Тамақ өнеркәсібіндегі сапа менеджментінің интеграцияланған жүйелері. Жалпы талаптар. Өндіріс процесінің кезеңдері бойынша қауіпті және қауіпті факторларды талдау. Сыни бақылау нүктелерін анықтау, түзету әрекеттері. Құжаттамаға қойылатын талаптар. Міндетті алдын ала іс-шаралардың өндірістік бағдарламаларын әзірлеу.
Несиелер - 3
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 1
Мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Сүт өнеркәсібінің даму перспективалары. Пастерленген және стерилденген сүт пен кілегей өндіру технологиясы. Қышқылсүт сусындары мен қаймақ технологиясы. Сүзбе мен балмұздақтың технологиясы. Ұлттық сүт өнімдерінің технологиясы. Екіншілік сүт шикізатынан жасалған өнімдердің технологиясы. Сүт және сүт өнімдерінің сапасына нормативтік құжаттардың талаптары.
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы
Мақсаты: жануар және өсімдік шикізатынан жекелеген тамақ өнімдерін өндірудің жалпы технологиялық схемаларын құрастыру дағдыларын қалыптастыру . Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларына арналған арнайы технология негіздері. Жануар және өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық схемалары (ет және балық өнімдері, сүт және сүт өнімдері, өсімдік майлары және май өнімдері, ұн, жарма, макарон өнімдері, тамақ өнімдері, кондитерлік өнімдер, нан және тоқаш өнімдері, қант, крахмал және крахмал өнімдері, жемістер мен көкөністер консервілері, тағамдық концентраттар).
Несиелер - 7
-
Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары
Мақсаты: тамақ өнімдерінің технологиялық процестерінің негіздері туралы теориялық білімді қалыптастыру. Салмақалмасу процестері: абсорбция, адсорбция, экстракция, ректификация және айдау, кристалдану, кептіру, ион алмасу, мембраналық алмасу. Гидравлика және гидравликалық машиналар негіздері. Гидростатика, гидравликалық ұқсастық және сұйықтық ағыны. Реология негіздері. Сұйықтықтардың ағуы. Гидромеханикалық процестер, сипаттамалары және дисперсиялық жүйелерді бағалау әдістері. Жылулық процестер. Жылу алмастырғыштардың түрлері. Белгілі бір мақсатқа арналған құрылғыларды есептеу және таңдау әдістері.
Несиелер - 5
-
Ет шикізатын өңдеудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері
Мақсаты : ет шикізатын өңдеу кезінде жүретін физикалық, химиялық және биохимиялық процестер, сонымен қатар олардың ет өнімдерінің сапасы мен қасиеттеріне әсері туралы терең білімдерін қалыптастыру. Өнеркәсіптік ет туралы түсінік, бұлшықет құрамы . Жануар текті шикізаттың сою, жетілу, өңдеу және сақтау процесінде болатын физика-химиялық және биохимиялық өзгерістері. Еттегі автолитикалық өзгерістер. Ферменттердің және микроорганизмдердің әсерінен ет қасиеттерінің өзгеруі. Тоңазыту кезінде еттің қасиеттерінің өзгеруі. Тұздау кезінде, термиялық өңдеу кезінде және ыстау кезінде ет қасиеттерінің өзгеруі. Ет және ет өнімдерінің қасиеттеріне кептірудің әсер .
Несиелер - 5
-
Ет және ет өнімдерінің технологиясы 1
Мақсаты: ет және ет өнімдерінің технологиясы бойынша терең білімі мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Ет өнеркәсібінің қазіргі жағдайы. Кәсіпорында мал, құс, қояндарды қабылдау және күтіп ұстау, тасымалдау. Мал, құс және қоянды өңдеу. Ұшаларды сою және кесу. Эндокринді-ферменттік шикізатты өңдеу. Тағамдық субөнімдерді, терілерді, ішектерді өңдеу. Май технологиясы. Мал, құс және қоянның өңделген өнімдерінің, эндокринді-ферменттік шикізаттың, тағамдық субөнімдердің, терілер мен ішектердің сапасына нормативтік құжаттардың талаптары.
Несиелер - 5
-
Консервіленген өнімдер технологиясы 1
Мақсаты: өсімдік және жануар текті шикізаттан жасалған консервілердің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім алудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Өсімдік шикізатынан жасалған консервілердің технологиясы: көкөніс консервілері, көкөніс шырындары, езбелері және пасталар, көкөніс түскі ас консервілері, жеміс-жидек консервілері, балалар және диеталық жеміс-көкөніс консервілері, консервіленген жартылай фабрикаттар.
Несиелер - 5
-
Сүт шикізатын өңдеудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері
Мақсаты: сүт шикізатын өңдеу кезінде жүретін физика-химиялық және биохимиялық процестер, сонымен қатар олардың сүт өнімдерінің сапасы мен қасиеттеріне әсері туралы терең білімдерін қалыптастыру.. Сүт түзілуінің теориялық негіздері, сүттің физика-химиялық және биохимиялық қасиеттері, олардың әртүрлі факторларға байланысты өзгеруі, сүт бөліктерінің күйінің ерекшеліктері, олардың өзара байланысы, сүттегі күйі, өңдеу, өңдеу және сақтау кезіндегі физика-химиялық және биохимиялық өзгерістер. Төмен және жоғары температурада өңдеу, ашыту, коагуляция, коагуляция, пісіп-жетілу және шикізатты өңдеу мен сақтаудың және өткізудің басқа да процестері кезінде болатын биохимиялық және физика-химиялық өзгерістер
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі стандарттау және техникалық реттеу
Мақсаты: тамақ өнімдерінің өндірісі саласындағы стандарттар мен техникалық реттеу туралы білімдерін дамыту . Тамақ өнеркәсібіндегі стандарттаудың негізгі түсініктері мен принциптері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі стандарттар мен техникалық реттеудің рөлі. Тамақ өнеркәсібіндегі ұлттық және халықаралық стандарттар. Тамақ өнімдерінің өндірісі мен айналымын реттейтін ережелер мен заңдар. Қазақстан Республикасының заңдары, Кеден одағының техникалық регламенттері және шикізат пен тамақ өнімдерінің адам және қоршаған орта үшін қауіпсіздігін реттейтін халықаралық стандарттар.
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы
Мақсаты: Тағамдық өнімдерді сақтау технологиясы бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру Азық-түлік шикізатын және тағамдық өнімдерді сақтау мәселелері. Азық-түлік шикізатын және тағамдық өнімдерді сақтау принциптері, әдістері мен әдістері. Өсімдік және жануарлар шикізатының сақталуы, иммундық жүйе және тағамдық шикізаттың автолиз кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен тағамдық өнімдерді қысқа және ұзақ мерзімді сақтау. Ұзақ мерзімді сақтаудың технологиялық процесінің кезеңдері. Сақтау мерзімі, сапаны бақылау, жеткізілім ашықтығы және қоршаған ортаға әсер ету тұрғысынан азық-түлік логистикасын оңтайландыру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау
Мақсаты: ет өнімдерінің сапасын басқару бойынша және технологиялық процесс параметрлерін, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, шикізаттың сапасын кірістік бақылауды жүзеге асыру және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Технохимиялық бақылау зертханасын, жабдықтарды ұйымдастыру. Етті, құс етін, тағамдық мал майларын өңдейтін кәсіпорындардағы технохимиялық бақылау. Мал мен құсты союды, өңдеуді бақылау. Суықпен өңдеу мен сақтауды бақылау, өндіру мен өткізуді бақылау. Шұжық өнімдері, ысталған және жартылай фабрикаттар, ет консервілері, жұмыртқа өнімдері өндірісі мен сапасын бақылау
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары
Мақсаты: консервілеу өнеркәсібінде технологиялық жабдықтарды қауіпсіз пайдалану үшін қажетті білім және дағдыларды қалыптастыру. Тағамдық шикізатты сұрыптау, жуу, тазалау және ұсаақтауға арналған машиналар мен қондырғылар. Консервілеу шикізатын термиялық өңдеуге арналған машиналар мен қондырғылар (булағыш, қуыру пештері, қайнату аппараттары). Пасталар мен шырындарды концентрлеуге арналған қондырғылар. Кептіру қондырғылары. Мұздату қондырғылары. Араластырғыштар. Толтырғыштар және құю машиналары. Стерилизаторлар және автоклавтар. Консервілерді тауарлық өңдеуге және буып-түюге арналған жабдықтар. Консервілеу өндірісіне арналған роботты автоматты желілер.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау
Мақсаты: консерві және тағамдық концентраттардың сапасын басқару бойынша және технологиялық процесс параметрлерін, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, шикізаттың сапасын кірістік бақылауды жүзеге асыру және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру Консерві және тағамдық концентраттар өндірісі өнімдерінің сапасын зерттеу әдістері. Дәмдік және биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері (органикалық тағамдық қышқылдар, этил спирті, ас тұзы, витаминдер). Ілеспе және бөгде заттарды анықтау әдістері (нитриттер, нитраттар, пестицидтер, антиоксиданттар, радиоактивті заттар, минералды және металл қоспалары, күл).
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін суықпен өңдеу
Мақсаты: жасанды суықтың көмегімен тағамдық өнімдерді сақтау мәселеелрі бойынша теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру . Суыту технологиясы, үздіксіз суыту тізбегі, тағамдық өнімдерді суыту технологиясының негізгі процестері (салқындату, тоңазыту, мұздату, сақтау, жылыту, жібіту). Тамақ өнімдерін суықпен өңдеу принциптерінің жіктелуі: тамақ өнімдерін суықпен өңдеу және сақтау кезіндегі процестер мен өзгерістер . Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларындағы технологиялық процестердің спецификалық ерекшеліктері. Тамақ өнеркәсібінде табиғи және жасанды суықты қолдану
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және ет өнімдерінің технологиясы 2
Мақсаты: ет және ет өнімдерінің технологиясы бойынша терең білімі мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Ет және ет өнімдерін тоңазытып өңдеу және тоңазытып сақтау. Шұжық, Тұздалған өнімдер, жартылай фабрикаттар, дайын тағамдар, деликатес ет өнімдері және ет консервілерін өндіру технологиясы. Шұжықтардың, тұздалған өнімдердің, жартылай фабрикаттардың, дайын тамақ өнімдерінің, ет және консервіленген еттердің сапасына қойылатын нормативтік құжаттарға қойылатын талаптар.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігі
Мақсаты: шикізат, материалдар және тамақ өнімдерін өндіру және сақтау кезеңдеріндегі қауіпсіздігі және сапасын қамтамасыз ету бойынша білімі мен дағдыларды қалыптастыру. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы мемлекеттік заңдардың және Кеден одағының техникалық регламенттерінің негізгі ережелері, саланың нормативтік құжаттары. Тамақ өнімдерін өңдеу және өндіру кезіндегі тәуекел критерийлері (улы, канцерогендік, мутагендік және т.б.). Тамақ өнімдерін өндірумен, сақтаумен және өткізумен байланысты қауіптердің пайда болуы мен алдын алудың негізгі жолдары. Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық текті ксенобиотиктермен ластануы. Табиғи немесе антропогендік бөтен химиялық заттарды анықтаудың стандарттау және әдіснамалық негіздері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары
Мақсаты: ет өнеркәсібінде технологиялық жабдықтарды қауіпсіз пайдалану үшін қажетті білім және дағдыларды қалыптастыру. Ет өнеркәсібі жабдықтарының жіктелуі, тағайындалуы, конструкциясы, жұмыс істеу принципі, пайдалану ережесі. Терілерді, ішек-қарындарды және субөнімдерді алғашқы өңдеуге, малды союға, терісін сыпыруға арналған жабдықтар . Ұшаларды бөлуге, ұсақтауға, араластыруға, мөлшерлеуге, буып-түюге арналған жабдықтар . Тұздауға және ыстауға арналған жабдықтар. Термиялық өңдеуге арналған жабдық. Етті өңдеуге арналған роботты автоматты желілер.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 2
Мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Сары май өндірісінің технологиялық аспектілері. Әлемдік және отандық май өндірісінің даму кезеңдері. Майдың түрлері мен жіктелуі. Май технологиясы. Сүт консервілерінің технологиясы. Балалар сүт өнімдерін, консервілер мен концентраттарды өндірудің технологиялық сұлбалары. Емдік-профилактикалық және емдік сүт өнімдері. Сары майдың, консервіленген сүттің, балалар сүт өнімдерінің, консервілер мен концентраттардың сапасына қатысты нормативтік құжаттардың талаптары.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары
Мақсаты: сүт өнеркәсібінде технологиялық жабдықтарды қауіпсіз пайдалану үшін қажетті білім және дағдыларды қалыптастыру. Сүт өнеркәсібінің жабдықтарының жіктелуі, мақсаты, құрылғысы, жұмыс істеу принципі, техникалық сипаттамасы, пайдалану ережесі. Жабдықтың өнімділігі мен қуатын есептеу. Құбырлар, сорғылар және пневматикалық тасымалдау жүйелері. Гомогенизаторлар, сепараторлар және центрифугалар. Термиялық вакуумдық өңдеуге, пастерлеуге және стерилдеуге арналған қондырғылар. Фризерлер мен мұздатқыш аппараттар. Май өндіруші және май түзушілер. Ірімшіктер, қоюландырылған сүт өнімдерін өндіруге, сүзбе өндіруге, сүтті кептіруге, сүт өнімдерін құю және буып-түюге арналған жабдықтар. Технологиялық жабдықтарды жууға арналған машиналар. Роботты автоматты сүт өңдеу желілері.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау
Мақсаты: сүт өнімдерінің сапасын басқару бойынша және технологиялық процесс параметрлерін, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, шикізаттың сапасын кірістік бақылауды жүзеге асыру және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Дайындалған сүттің сапасын бақылау. Пастерленген және стерилденген сүт, сұйық қышқылсүт өнімдері, кілегей және қаймақ, сүзбе және сүзбе өнімдері, балмұздақ, сары май, ірімшіктер, казеин, сүт консервілері, сүт қантының өндірісін бақылау. Ыдыстарды және жабдықтарды жуу және дезинфекциялау режимдерін, сапасын бақылау.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Консервіленген өнімдер технологиясы 2
Мақсаты: өсімдік және жануар текті шикізаттан жасалған консервілердің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім алудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Жануарлардан алынатын шикізаттан консервіленген өнімдер технологиясы: Ет, балық, сүт консервілері. Ет, балық, сүт консервілері өндірісіндегі биологиялық белсенді қоспалар. Емдік-профилактикалық бағытындағы консервілерді дайындау. Еттің, балықтың, консервіленген сүттің және медициналық-профилактикалық бағыттағы консервілердің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру
Мақсаты: Кәсіпкерлік қызмет туралы білімдерін қалыптастыру, өз ісін құру дағдыларын дамыту, бизнесті жүргізу ережелері мен әдістерін меңгерту. Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы қоршаған ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдерді қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу механизмдері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді төмендетудің негізгі жолдары; іскерлік мәдениет пен корпоративтік мәдениеттің негізгі элементтері.
Несиелер - 5
-
Жануар текті өнімдерді ветеринариялы-санитарлық сараптау
Мақсаты: жануар текті өнімдерді ветеринарлы-санитарлық сараптау принциптері, әдістері мен тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру. Жануар ұшалары мен органдарының өлгеннен кейінгі ветеринарлы-санитарлық сараптау әдістемесі және оны ұйымдастыру. Ветеринарлы-санитарлық сараптама және зарарсыздандыруға жататын ет және ет өнімдерін өңдеу тәртібі. Малды сойғаннан алынған өнімдерді паразиттік және жұқпалы емес ауруларға ветеринарлы-санитарлық сараптау. Малды сойғаннан алынған өнімдерді жұқпалы ауруларға ветеринарлы-санитарлық сараптау. Сүт және сүт өнімдерін ветеринарлы-санитарлық сараптау.
Несиелер - 3
-
Жасыл экономика
Мақсаты: қазіргі әлемдегі жасыл экономиканы түсіну, Қазақстан Республикасында жасыл экономиканың құрылуы мен қызмет етуінің құқықтық негіздері туралы жан-жақты білімді қалыптастыру. Ұлттық экономиканың жасыл дамуын басқару саласындағы заманауи идеялар. Жасыл экономика теориясының негізгі принциптері. Жасыл экономиканы дамытудың артықшылықтары мен міндеттері. Жасыл экономика табиғи ресурстарды табиғи капитал ретінде қарастыратын экономикалық теориядағы жаңа бағыт ретінде. Экономиканың табиғатпен әрекеттесу және пайдалану принциптері . Табиғи ресурстардың шектілігі, жинақталуы және тұтынуы туралы түсініктер.
Несиелер - 5
-
Алкогольсіз сусындар технологиясы
Мақсаты: алкогольсіз сусындар технологиясы бойынша теориялық білімдерін, алкогольсіз сусындар өндірісінің практикалық дағдыларын қалыптастыру. Алкогольсіз сусындардың жіктелуі, олардың түрлері. Алкогольсіз сусындар өндірісінде қолданылатын өсімдік текті шикізат пен материалдарды, тағамдық, биологиялық және энергетикалық құндылығын, олардың технологиялық қасиеттерін анықтау. Алкогольсіз сусындар өндірісінде қолданылатын шикізатты, материалдарды және жартылай фабрикаттарды өңдеу процестері, әдістері мен тәсілдері. Алкогольсіз сусындардың жекелеген түрлерін өндірудің технологиялық схемалары мен өндіру режимдері.
Несиелер - 3
-
Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Мақсаты: Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Кәсіпорын құрылысының техника-экономикалық негіздемесі. Бас жоспарларға, кәсіпорындардың негізгі құрылыс құрылымдарына және оның элементтеріне қойылатын мақсаттар мен талаптар. Автоматты жобалау жүйесі туралы жалпы мағлұматтар (CAПР). Процестерді технологиялық жобалау әдістемесі. Май өңдеу зауыттары, шұжық және консерві цехтарының, тоңазытқыштар мен құс комбинаттарының технологиялық процестерін жобалау. Жобаның технологиялық бөлігін есептеу. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістік объектілерінің схемасы.
Несиелер - 6
-
Балық өнімдерінің технологиясы
Мақсаты: әртүрлі ассортименттегі жоғары сапалы тамақ өнімдерін өндіру үшін балықты технологиялық өңдеу режимдері мен параметрлері, бастапқы өңдеу әдістері, технологиялық қасиеттерінің ерекшеліктері туралы білімдерді қалыптастыру. Балық және теңіз сүтқоректілері денесінің өлшемді-салмақтық құрылысы және химиялық құрамы. Балықтардағы өлгеннен кейінгі өзгерістер. Салқындатылған, мұздатылған, тұздалған балық өнімдері мен пресервілерінің технологиясы. Кептірілген, қақталған, ысталған, аспаздық балық өнімдері мен балық консервілерінің технологиясы. Балықтан алынатын азықтық және техникалық өнімдердің технологиясы.Балықтан жасалған медициналық және техникалық бұйымдардың технологиясы. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Қолдану нұсқаулары.
Несиелер - 5
-
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарындағы есеп және есеп беру
Мақсаты: сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімдердің және тауарлы-материалдық құндылықтардың қозғалысының есебін жүргізу дағдыларын меңгеру Сүт өнеркәсібіндегі өндіріс есебінің ерекшеліктері. Сүт өнімдерін өндіруге кеткен шығындарды есепке алу әдістері. Сүт өнімдері өндірісіндегі есеп беру. Сүт өнімдерінің есебі және сапасын бақылау. Сүт өнімдерінің өзіндік құны және оның есебі. Сүт өнеркәсібіндегі тауарлардың қалдықтары мен қозғалысы. Сүт өнімдері өндірісіндегі шикізаттар мен материалдар есебінің ерекшеліктері. Сүт өнеркәсібіндегі өндірістік есептілікті талдау. Сүт өнімдерін өндірудегі энергия шығындарын есепке алу ерекшеліктері. Сүт өнеркәсібіндегі сақтау мерзімі әртүрлі өнімдерді есепке алу. Сүт өнеркәсібіндегі өндірістік қорлардың есебі. Сүтті өңдеу және сүт өнімдерінің әртүрлі түрлерін өндіру есебі. Сүт өнеркәсібіндегі тауарлы-материалдық қорларды және өндірістік қорларды бағалау әдістері. Сүт және сүт өнімдерінің өндірісі туралы есеп беру.
Несиелер - 3
-
Ет өнеркәсібі кәсіпорындарындағы есеп және есеп беру
Мақсаты: ет өнеркәсібі кәсіпорындарында шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімдердің және тауарлы-материалдық құндылықтардың қозғалысының есебін жүргізу дағдыларын меңгеру . Ет өнеркәсібіндегі өндіріс есебінің негіздері. Ет өнеркәсібіндегі бухгалтерлік есептің нормативтік құқықтық негіздері. Ет өнімдерін өндіруге кеткен шығындар есебінің ерекшеліктері. Ет комбинаттарындағы шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімдерді есепке алу. Ет өнеркәсібіндегі қорларды және дайын өнімді бағалау әдістері . Өндірістегі қалдықтар мен ақауларды есепке алу және бақылау әдістері. Ет өнімдерін орау және таңбалау процесін ұйымдастыру және есепке алу . Ет өнеркәсібіндегі өзіндік құн және оны есептеу әдістері. Ет өнеркәсібіндегі еңбек шығындары мен еңбекақыны есепке алу ерекшеліктері. Ет өнеркәсібіндегі өндірістік көрсеткіштерді талдау. Ет саласының өндірістік есебіндегі есеп берудің негізгі формалары мен әдістері . Ет өнеркәсібіндегі салықтық есеп және есеп беру . Ет комбинаттарындағы негізгі құралдар мен тауарлы-материалдық қорлардың есебі
Несиелер - 3
-
Тағамдық концентраттар технологиясы
Мақсаты: тағамдық шикізатты кептіру әдістері мен тәсілдері туралы теориялық білімдерін, өсімдік және жануар текті шикізаттан кептірілген өнімдер мен тағамдық концентраттарды алудың практикалық дағдыларын қалыптастыру . Тағамдық концентраттар өндірісінің жағдайы және даму перспективасы. Тағамдық концентраттарды өндіру технологиясы және технологиялық схемалары. Тағамдық концентраттарды өндіру кезінде болатын негізгі тағамдық заттардың өзгеруі. Тағамдық концентраттардың жіктелуі, тағамдық құндылығы, сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері, сақтау мерзімі (сақтау), сақтау шарттары.
Несиелер - 5
-
Қаптау технологиясы
Мақсаты: тамақ өнімдерін орау, орау материалдарының негізгі қасиеттерінің сипаттамасы және қаптамаға қойылатын талаптар туралы білімдерін қалыптастыру. Қаптама функциялары. Қорғау, ақпараттандыру, тасымалдау және сақтау, өткізу, пайдалану. Тамақ өнімдерін орауға қойылатын арнайы талаптар. Қаптама материалдары (қағаз, картон, пластмасса, металл, шыны, т.б.), ыдыстар мен қаптамалар (қорап, металл банка, бөтелке, қапшық/қап және т.б.). Қаптау және логистикалық процестер. Ыдыс пен қаптамаға қойылатын гигиеналық талаптар. Қаптама және қоршаған орта. Ресурстарды тұрақты пайдалану, қайта өңдеу және екінші рет қайта пайдалану. Қаптаманы сынау тәжірибесі (P, LP). Тамақ өнімдері үшін биоыдырайтын материалдар мен қаптамалардың әртүрлі түрлері.
Несиелер - 3
-
Тұрақты өндіріс
Мақсаты: экологиялық мәселелер туралы білімді, тұрақты өндірістік процестердің шешімдерін таңдау критерийлерін пайдалану дағдыларын қалыптастыру. Типтік экологиялық мәселелер және оларды шешу жолдары. Кәсіпорын ресурстары мен қалдықтарды басқарудың жалпы принциптері, өмірлік циклді бағалау. Тұрақты өндіріс өндірістік мәдениеттің даму кезеңі ретінде, қазіргі кездегі міндеттер. Тұрақты өндірістік процестер үшін иерархиялық ұйымдастыру және шешімдерді таңдау критерийлері. Ресурстық инженерия, экологиялық және интеграцияланған экологиялық технологияларды пайдалану. Экологиялық стратегия және өндірісті дамыту саясаты.
Несиелер - 5
-
Тамақ саласы кәсіпорындарының экономикасы.
Мақсаты: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары жұмысының тиімділігін арттыру бойынша ұйымдастыру-экономикалық шараларды әзірлеу дағдыларын қалыптастыру . Тамақ өнімдерін өндіру кәсіпорындарында ресурстарды тиімді пайдалану, еңбекті ұйымдастыру және өндірістік процесті жоспарлау принциптері. Кәсіпорынның негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу әдістері, тиімді жұмысты жоспарлау мен ұйымдастырудың заманауи әдістері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен негізгі объектісі, бәсекелестік ортада бизнесті жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, құрылымдауға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары.
Несиелер - 5
-
Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Мақсаты: консерві өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастыру Консервілеу өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау немесе қайта құру, жобалау стадиялары мен кезеңдері. Жобалау үшін берілетін тапсырмалар. Технологиялық есептеулер. Консерві өндірісінің негізгі технологиялық жабдықтарын таңдау және есептеу, консервілеу өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістік бөлме, қоймаларының аудандарын есептеу мен схемасын жобалау. Кәсіпорынның бас жоспары, кәсіпорындардың негізгі құрылыс құрылымдары және оның элементтері.
Несиелер - 6
-
Сүт консервілері және балалар тағамы өнімдерінің технологиясы
Мақсаты: балалар өнімдері, консервілері және сүт негізіндегі концентраттардың технологиясы туралы терең білімдерін және жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Сүт және сүт өнімдерінің балаларды тамақтандырудағы рөлі, сиыр сүтін әйел сүтіне бейімдеу жолдары мен тәсілдері. Балалар сүт өнімдерінің, сүт консервілерінің және концентраттардың әртүрлі белгілеріне сәйкес жіктелуі. Тағамдық шикізаттың және сүт консервілеріне және балалар өнімдеріне, оның ішінде сүт негізіндегі өнімдерге арналған компоненттердің құрамы мен қасиеттері. Сүт консервілері мен балалар тағамы өнімдерін өндіру. Сүт өнімдерінің, консервілердің және концентраттардың технологиялық схемалары; нормативтік құжаттарға сәйкес сүт консервілерінің және балалар өнімдерінің, оның ішінде сүт негізіндегі өнімдердің сапасы.
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі еңбекті қорғау
Мақсаты: өндірісте зиянсыз, қауіпсіз, салауатты және жоғары өнімділікті еңбек жағдайларын жасау үшін құқықтық, ұйымдастырушылық, санитарлы- гигиеналық және техникалық шаралар саласындағы білімдерін қалыптастыру. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбек қауіпсіздігін басқару жүйесі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбек жағдайларының сипаттамасы, жұмыс орны мен адам ортасының қолайлы жағдайын жасау. Өндірістік жарақаттар мен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Жабдықтың жұмысы және қауіпсіздік шаралары. Өндірістік жазатайым оқиғаларды тергеу және есепке алу туралы ереже.
Несиелер - 3
-
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Мақсаты: сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастыру Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын салудың (қайта құрудың) техника-экономикалық негіздемесі. Технологиялық есептеулер. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі технологиялық жабдықтарының есебі, аудандарының есебі және негізгі өндірістік бөлмелердің схемасы. Негізгі өндірістік ғимараттың сызбасы үшін тасымалдау жолдарын таңдау . Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының бас жоспарлары. Кәсіпорындардың негізгі құрылыс құрылымдары және оның элементтері.
Несиелер - 6
-
Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру
Мақсаты: консервілеу кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және өндірістік процестерді басқару бойынша практикалық дағдыларды дамыту. Консерві өндірісін ұйымдастыру, өндірісті басқару. Консервілеу өнеркәсібіндегі кәсіпорындардың құрылымы, кәсіпорынның өндірістік құрылымы . Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдау. Консервілеу өнеркәсібінің кәсіпорындары үшін нормативтік, технологиялық құжаттама және анықтамалық материал. Ресурстарды, жабдықтарды тиімді пайдалануға және қауіпсіз өнім өндіруге бағытталған қызметкерлердің іс-әрекеттерін үйлестіру. Консервілеу өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыруды жетілдіру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жаңа сүт өнімдерін әзірлеу
Мақсаты: пайдалы заттармен байытылған жаңа сүт өнімдерін әзірлеу дағдыларын дамыту . Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары сүт өнімдерін жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Функционалды өнімдер технологиясы, органикалық тағам өнімдерін өндіру. Ақпараттық технологияларды есептеу және қолдану арқылы жаңа сүт өнімдерінің тұжырымын оңтайландыру. Денсаулық пен ұзақ өмір сүру тұрғысынан жинақталған әсерді қамтамасыз ететін пайдалы заттармен байытылған өнімдерді әзірлеу. Сүт өнімдерінің құрамын оңтайландыру және дәмдік сапасын жоғалтпай зиянды ингредиенттерді пайдалы заттармен алмастыру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жаңа ет және балық өнімдерін әзірлеу
Мақсаты: пайдалы заттармен байытылған жаңа ет және балық өнімдерін әзірлеу дағдыларын дамыту. Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары ет және балық өнімдерін жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Функционалды өнімдер технологиясы, органикалық тағам өнімдерін өндіру. Есептеу және ақпараттық технологияларды қолдану арқылы жаңа ет және балық өнімдерінің тұжырымын оңтайландыру. Денсаулық пен ұзақ өмір сүру тұрғысынан жинақталған әсерді қамтамасыз ететін пайдалы заттармен байытылған өнімдерді әзірлеу. Ет өнімдерінің құрамын оңтайландыру және дәмдік сапасын жоғалтпай зиянды ингредиенттерді пайдалы заттармен алмастыру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру
Мақсаты: сүт кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және өндірістік процестерді басқару бойынша практикалық дағдыларды дамыту . Сүт кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру, өндірісті басқару. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының құрылымы, кәсіпорынның өндірістік құрылымы . Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдау. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындары үшін нормативтік, технологиялық құжаттама және анықтамалық материал. Ресурстарды, жабдықтарды тиімді пайдалануға және қауіпсіз өнім өндіруге бағытталған қызметкерлердің іс-әрекеттерін үйлестіру. Сүт кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыруды жетілдіру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру
Мақсаты: ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және өндірістік процестерді басқару бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру, өндірісті басқару. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының құрылымы, кәсіпорынның өндірістік құрылымы . Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдау. Ет өнеркәсібі кәсіпорындары үшін нормативтік, технологиялық құжаттама және анықтамалық материал. Ресурстарды, жабдықтарды тиімді пайдалануға және қауіпсіз өнім өндіруге бағытталған қызметкерлердің іс-әрекеттерін үйлестіру. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыруды жетілдіру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жаңа консерві өнімдерін әзірлеу
Мақсаты: пайдалы заттармен байытылған жаңа консервілерді жасау дағдыларын дамыту . Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары консервілерді жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Функционалды өнімдер технологиясы, органикалық тағам өнімдерін өндіру. Жаңа консервілердің рецептурасын есептеу және ақпараттық технологияларды қолдану арқылы оңтайландыру. Денсаулық пен ұзақ өмір сүру тұрғысынан жинақталған әсерді қамтамасыз ететін пайдалы заттармен байытылған өнімдерді әзірлеу. Консервіленген өнімдердің құрамын оңтайландыру және дәмдік сапасын жоғалтпай зиянды ингредиенттерді пайдалы заттармен алмастыру.
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді автоматтандыру
Мақсаты: автоматтандырылған технологиялық жабдықтың дұрыс жұмыс істеуін бақылаудың практикалық дағдыларын меңгеру . Автоматтандыру объектілері ретінде тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестері; автоматты реттеудің негізгі заңдары. Электрлік, электронды, пневматикалық, гидравликалық және құрама құрылғылардың негізгі түрлері. Тамақ өндірісіндегі жетектермен, интерфейстермен, микропроцессорлармен және компьютерлік құрылғылармен технологиялық процесс параметрлерін өлшеуге, бақылауға және реттеуге арналған датчиктер. Тамақ өнімдерін өндіру процестерін автоматтандыру жүйелерін басқаруға арналған заманауи техникалық құралдар мен жабдықтар. Автоматтандырылған технологиялық жабдықты пайдалану.
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Типтік өнеркәсіптік қондырғылардың электр жетектері
Мақсаты: қыздыру және шамадан тыс жүктеме жағдайларына сүйене отырып жұмыстың энергетикалық көрсеткіштерін және қозғалтқышты таңдау дағдыларын бағалау бойынша Қарапайым есептеулерді орындау дағдыларын қалыптастыру Электр жетегінің құрылымы, қазіргі жоғары өнімді және дәл машиналарды жасаудағы электржетегінің рөлі, күрделі технологиялық қондырғылар, электр жетегіне қойылатын жалпы талаптар. Электр жетек жүйелері. Жалпы өнеркәсіптік пайдалануға арналған толық электр жетегі. Электр машиналары (түрлері, мақсаты, конструкциясы, пайдалану шарттары). Жалпы өндірістік механизмдерді электр жетекті басқару: оператор командалары бойынша басқару, циклдік автоматика, позициялық автоматика.
Семестр - 1
Несиелер - 4
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызмет саласында экономика негіздері, құқық және тіршілік қауіпсіздігі білімін пайдаланады
- Ғылыми қызметте және тамақ өнімдері өндірісінде кәсіби міндеттерді шешуде жаратылыстану пәндерінің негізгі заңдарын қолданады
- Ғылыми қызметте және тамақ өнімдерін өндіруде кәсіби міндеттерді шешуде жаратылыстану пәндерінің негізгі заңдарын қолданады
- Кәсіби қызмет саласында ғылыми әдістері, академиялық жазу жанрлары туралы білімді және ғылыми этика принциптерін қолданады
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын казіргі заманғы жағдайында еңбек қауіпсіздігін және еңбекті қорғауды қамтамасыз етеді
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында (ет, сүт, консерві) жоғары сапалы өнім шығару үшін технологиялық процесті ұйымдастырады
- Нормативтік құжаттарға сәйкес өндірілетін тамақ өнімдерінің сапасын бақылау жүйесінің тиімді жұмыс істеуін ұйымдастырады
- Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық жабдықтардың әртүрлі түрлерін тиімді пайдаланады
- Тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалауға, қайта құруға және жарақтандыруға қатысады
- Азық-түлік өндірісінің тиімділігін арттыру және практикалық мәселелерді шешу үшін ғылыми білімді пайдаланады
- Тамақ өнеркәсібі саласындағы бизнесті ұйымдастыруда экономика және кәсіпкерлік білімдерін қолданады
- Ет өңдеу, сүт және консерві салаларының кәсіпорындарында өнім өндіруді басқарады