7M07208 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (сала бойынша) в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты тағам және қайта өңдеу өндірістері саласының мемлекеттік, өңірлік және халықаралық мекемелері үшін еңбек нарығында бәсекеге қабілетті маман дайындау, сондай-ақ жоғары оқу орындарына, колледждер үшін ғылыми-педагогикалық кадрлар дайындау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Тамақтанудың гигиеналық негіздері, тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі
«Тамақтанудың гигиеналық негіздері, тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: тиімді тамақтанудың ғылыми және тәжірибелік аспектілері; тағам қауіпсіздігі және оны бағалаудың негізгі критерийлері; микроб пайда болудың қауіптілігі; тағамдық заттардың жетіспеушілігі немесе артықшылығының қауіптілігі; сыртқы ортадан өзге туынды заттардың қауіптілігі; тағамдық өнімдердің генномодифицирленген көздері; тағамдық өнімдердің табиғи компоненттерінің қауіптілігі; тағамдық қоспалар; технологиялық қосымша заттар; биологиялық белсенді қоспалар; тағамдық өнімдерді идентификациялау және бұрмалау; әлеуметтік токсиканттар; тағамдық өнімдер мен тағамның қауіпсіздік концепциясы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Диеталық және балалар тағамы технологиясының негізі
«Диеталық және балалар тағамы технологиясының негізі» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: балалар және диеталық тамақ өнімдерін негізгі технологиясы салауатты тамақтану саласындағы мемлекеттік саясаттың тұжырымдамасы; балалар және диеталық өнімдерді құру негізгі бағыттары: экологиялық пайдалану таза шикізат, арнайы шикізат пайдалану, биологиялық белсенді қоспаларды (БАД) пайдалану; балалар мен диеталық өнімдерді беру үшін шикізат арнайы түрлерін пайдалану, қасиеттері (кебек, ұсақталған астық, жарма, баспалау, минералды және дәруменді қоспалар, премикстер және басқалар); диеталық кондитерлік өнімдер және емдеу-профилактикалық тамақтануға олардың рөлі; балаларға арналған кондитерлік өнімдердің жаңа түрлерін құру үшін басым бағыттары және диеталық азық-түлік.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Курс педагогикалық ғылымды және оның адам туралы ғылым жүйесіндегі орнын, білім берудің қазіргі парадигмасы, Қазақстандағы жоғары білім беру жүйесі, маман тұлғасын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент қарастырады. Педагогикалық ғылымның әдіснамасы, оқытудың әдістері мен түрлері туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Заманауи тағам қоспалары, пайдалану ерекшеліктері
«Заманауи тағам қоспалары, пайдалану ерекшеліктері» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: функционалды тағамдық ингредиенттер; витаминдермен және минералдық заттармен байытылған өнімдер; тағамдық өнімдерді микронутриенттермен байытудың негізгі принциптері; поливитаминді және витаминді-минералды премикстер; технологиялық өндіру үрдістерінің байытылған өнімдердің сапасына әсері және олардағы витаминдердің сақталуы; йодпен байытылған өнімдер; микробиологиялық қауіпсіздік; тағамдық талшықтардың қолданылуы; екіншілік өсімдік өнімдерімен байыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сапасын бағалау әдістері
«Қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сапасын бағалау әдістері» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің жіктелуі мен түрлерін зерттеу; тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығын зерттеу және олардың адам тағамындағы маңызы; әр түрлі топтағы қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің ассортименті мен сапалық қасиеттерін зерттеу; қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сақталуы, тасымалдануы және сатылуы; қайта өңдеу өндірістері өнімдерін бағалау мен сапасын талдаудың заманауи әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың бойында ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өндірістерінің гигиеналық дизайны
«Тағам өндірісінің гигиеналық дизайны» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: тағам өндірісіне қойылатын cанитарлық-гигиеналық талаптар; гигиеналық өндіріс кезіндегі қауіп-қатер мен қауіптер; тағамдық жабдықтардың гигиеналық дизайндық критерийлері; жабдықтарға, нығыздағыштарға және қосымша материалдарға қойылатын гигиеналық талаптар; тағам жабдықтары дизайнының гигиеналығын анықтайтын (тестілейтін) әдістер; тағам өндірісінің баспаналары мен бөлмелері аумағының гигиеналық дизайны.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердегі экспериментті жоспарлау
"Ғылыми зерттеулердегі экспериментті жоспарлау" пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: мәселені қоя білу; априорлы информация жинау; шешу тәсілін таңдау және жұзеге асыру стратегиясы; таңдалған шешім тәсілін тексеру; таңдалған шешім тәсілін жүзеге асыру; нәтижелерді талдау және интерпретациялау; тәжірибе теориясының тәжірибелік әдістері; тәжірибелік жұмысты жоспарлаудың мәселелері мен келешегі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясындағы ғылыми зерттеулер әдіснамасы
«Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясындағы ғылыми зерттеулер әдіснамасы» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: білімнің методологиялық негіздері; ғылыми зерттеудің әдістері; ғылым дамуының жалпы заңдылықтары; ғылыми білімнің жалпы заңдылықтары; дәлелдеменің логикалық негіздері; зерттеулердің ұйымдастырушылық және әдістемелік негіздері; ғылыми ақпаратты ауызша жеткізу; ғылыми зерттеулерді ақпараттық қамтамасыз ету; зерттеу нәтижелерін рәсімдеу әдістемесі және техникасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару
"Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару" курсы магистранттарды агроөнеркәсіптік кешен саласында нарықтық жағдайда оқытуға арналған. Ол жобаны басқару әдістерінің даму тарихын, жоба тұжырымдамасын әзірлеу, оны құрылымдау және бағалау бойынша шешім қабылдаудың әдістемелік тәсілдерін, сондай-ақ жобаның өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдеріндегі жоба менеджерінің рөлі мен қызметін игеруді қамтиды. Магистранттар агроөнеркәсіптік кешен саласында өз бизнесін табысты жүргізу үшін қажетті дағдыларды игере отырып, жобаларды басқарудың ұйымдастырушылық нысандарын және оларды әзірлеу мен оңтайландыру әдістерін зерделейді. Курс сонымен қатар білім алушылардың экономикалық ойлауы мен кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастыруға, оларға нарықта өз орнын табуға, өз ісін ашуға, өз кәсіпорнын ұйымдастыруға және тиімді басқаруға көмектесуге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан, макарон және кондитерлік өнімдер өндірісінде дәстүрлі емес шикізатты пайдалану
«Нан, макарон және кондитерлік өнімдер өндірісінде дәстүрлі емес шикізатты пайдалану» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: нан, макарон және кондитер өнімдерінің технологиясындағы мал және өсімдік тектес шикізаттарының жаңа түрлері; мал және өсімдік тектес шикізаттарынан алынған кешенді қоспалар; жіктелінуі, функционалды тағайындау, дәстүрлі және дәстүрлі емес шикізат түрлері; «тағамдық қоспа» ұғымы; нан, макарон және кондитер өнімдерін өндіруде қолданатын тағамдық қоспалар; дайын өнімге және жартылай фабрикаттар сапасына, өндіріс үрдісінің технологиясына әсер ететін жекелеген қоспалар түрлері; қоспаларды өндіріске дайындау және сақтау; қоспалармен өнімдердің рецептурасын оңтайландыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу және сақтаудың инновациялық технологиясы
«Өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу және сақтаудың инновациялық технологиялары» курсы бойынша бағдарламасы магистранттардың білімдерін келесі сұрақтар бойынша тереңдетуді өзінің мақсаты санайды: қайта өңдеу өндірістерінің инновациялық тағамдық өнімдер алу технологиясы; қайта өңдеу өндірістерінің техника мен технологиясының, олардың жұмыс істеу ерекшеліктерін ескере отырып, басым бағыттарын құрастыру және реттестіру; қайта өңдеу өндірістерінің техника мен технологиясы дамуының аса келешегі бар бағыттарын болжау, бағалау және таңдау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Бизнес шешімдерді модельдеу
Пән шешім қабылдау процестерін зерттейді, бастапқы мәселені формализациялаудан бастап, компьютерде математикалық модель құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқару шешімін қалыптастыруға дейін. Басқарушылық шешімдерді таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көлік және қаржылық модельдерін қарастырады. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Конфликтология
Пән конфликтологияның негізгі категорияларын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологиясын қарастырады. Тұлғаның қақтығыстағы мінез-құлық теориясын, тиімді қарым-қатынас технологиясын және қақтығыстағы ұтымды мінез-құлықты зерттейді. Жанжалды шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы, дауды реттеу технологиясы ретінде Медиация туралы түсінік қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Арнайы мақсаттағы нан-тоқаш өнімдерін әзірлеу
«Арнайы мақсаттағы нан-тоқаш өнімдерін әзірлеу» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: арнайы мақсаттағы нан өнімдерінің өндірісінде пайдаланылатын шикізат сипаттамасы; дәстүрлі емес шикізат (астық, жеміс-көкөніс ұнтақтар, дәрумендер, минералдар және олардың кешендері, тәттілендіргіштер, өсімдік шикізаттың әр түрлері және т.б.); шикізат сапасының көрсеткіштері мен оның қауіпсіздік талаптарына сәйкестігі; арнайы мақсаттағы нан өнімдерінің жіктелуі; нан-тоқаш өнімдерін функциясы; емдік азықтандыру үшін нан-тоқаш өнімдерінің технологиясы; профилактикалық тамақтануға арналған нан өнімдерінің технологиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағамдық заттарды майдалау технологиясы
«Тағамдық заттарды майдалау технологиясы» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: тағамдық заттарды майдалау технологиясы; ұнтақтағыш-майдалағыш машиналар конструкциясының заманауи тәсілдері мен майдалау әдістері; тағамдық заттарды майдалау механикасының мәселелері; ұнтақтағыш-майдалағыш машиналар мен аппараттарды модельдеудің заманауи тәжірибелік базасы; сусымалы заттар майдалаудың заманауи үрдістерінің математикалық моделі; тағамдық заттарды майдалаудың теориясы мен практикасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Наубайхана, макарон және кондитер өндірісі жартылай фабрикаттарының және шикізаттың реологиясы
«Наубайхана, макарон және кондитер өндірісі жартылай фабрикаттарының және шикізаттың реологиясы» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: қамырдың реологиясы туралы түсінік, құрылымдық жүйелердің сипаттамалары; қамырды дайындау кезінде пайда болатын реологиялық үдерістер; нан, макарон және кондитерлік өндірісіндегі жартылай фабрикаттарды дайындау кезінде қамырдың реологиялық қасиеттерінің өзгеруі; әртүрлі параметрлердің реологиялық қасиеттеріне, құрылыстың қалыптасуына әсері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Көп дәнді өнімдерді өндіру технологиясы
«Көп дәнді өнімдерді өндіру технологиясы» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: ҚР жарма өндірісінің қазіргі жағдайы мен даму тенденциясы, жарма өндірісін техникалық қамтамасыз ету және дайындығы жоғары жылдам дайындалатын тағамдар шығаратын өндірістің белгілі техникалық және технологиялық шешімдері, қазақстандық көп дәнді астық шикізатынан жасалған тағам өндірідің қазіргі заманғы тәсілдері мен ассортиментін кеңейтудің негізгі мәселелері, көп дәнді өсімдіктерден жасалған дайындығы жоғары жылдам дайындалатын тағамдар шығарудағы қайта өңдеу мәселелері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Толық түрде ұнтақталған ұн өндіру технологиясы
«Толық түрде ұнтақталған ұн өндіру технологиясы» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: ҚР ұн тарту өндірісінің қазіргі жағдайы мен даму тенденциясы, ұн тарту өндірісін техникалық қамтамасыз ету және толық түрде ұнтақталған ұн өндіру өндірісінің белгілі техникалық және технологиялық шешімдері, қазақстандық көп дәнді астық шикізатынан жасалған толық түрде ұнтақталған ұн өндірудің қазіргі заманғы тәсілдері мен оның ассортиментін кеңейтудің негізгі мәселелері, толық түрде ұнтақталған ұн өндіру мәселелері, дәнді дақылдарды терең қайта өңдеудің тиімділігін арттырудың инновациялық технологиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Наубайхана өндірісінің биотехнологиялық негіздері
«Наубайхана өндірісінің биотехнологиялық негіздері» пәнінің бағдарламасы магистранттарға келесі мәселелерден тереңдетілген білім беруді өзінің мақсаты ретінде қарайды: нан биотехнологиясы, нан өндірісіндегі әртүрлі компоненттердің рөлі; судың органикалық заттармен байланысу механизмі; нан өндіруде биотехнологиялық процестердің рөлі; нан өнімдерін өндірудің негізгі биохимиялық және микробиологиялық процестері; наубайханалық жартылай фабрикаттарын ашыту түрлері; наубайханалық ашытқыларының биотехнологиялық қасиеттері; жартылай бидай фабрикаттарының ашыту кезіндегі биотехнологиялық процестер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану және әлеуметтік-экономикалық ғылым саласында жаңа білімдер, дағдылар алу және оларды кәсіби қызметте қолдану.
- Шет елдердің бір тілінде жазбаша және ауызша кәсіптік қарым-қатынас жасай білуге қабілетін көрсету.
- Білім беру қызметінің міндеттерін орындауда жоғары білім беру педагогикасының, кәсіптік білімнің теориялық және әдістемелік негіздері туралы білімді қолдану.
- Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени айырмашылықтарды толерантты қабылдай отырып, өзінің кәсіптік қызмет көрсету аймағындағы ұжымға жетекшілік етуге дайындығын көрсету.
- Ақпаратты, үрдістерді, қызмет көрсетуді талдау және бағалау, өндірістік үрдістерді басқару кезіндегі мәселелерді идентификациалау.
- Кешенді зерттемелер жүргізуге, соның ішінде пәнаралық, ғылыми тұжырымдаманың бүкіл жүйесі негізінде қауқарлы болу.
- Зерттеу кезінде қол жеткізілген жаңалықтарды және тәжірибелік қызмет көрсету білімін қолдануға қауқарлы болу және ұжым мүшелерінің ойларын ескере отырып өз позициясын сақтай білу.
- Өзінің қызмет көрсету нәтижесін болжау, технологиялық үрдістер барысын қадағалау және олардың нәтижесін талдау.
- Ғылыми жетістіктер негізінде тағам және қайта өңдеу өндірісінің өнімдерін өндірудің инновациалық технологиясын жасауға қауқарлы болу.
- Зерттемелер жүргізу үшін теориялық және тәжірибелік білім қолдануға қауқарлы болу, осы зерттеулерді ғылыми және тәжірибелік мәселелерді шешу үшін пайдалану.
- Ғылыми қызмет көрсетуде және сапалы өнім жасау үшін әдістемелеу және эксперименталды зерттеулер әдістері білімін қолдану.