6B07208 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (сала бойынша) в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы саласында толыққанды сапалы кәсіби білім, кәсіби құзыреттілік алу үшін жағдайларды қамтамасыз ету.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 244
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Пән химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, өзара өзгеру заңдылықтарын, жалпы химиялық қасиеттерін, бейорганикалық қосылыстардың құрылымын қарастырады. Сондай-ақ органикалық қосылыстардың жіктелуін, олардың физика-химиялық қасиеттерін, органикалық қосылыстар кластары арасында жүретін реакцияларды зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Эксперимент өткізу тәсілдері
Студенттердiң білімі мен тәжірибиесін нығайту негізінде өндіріс орындарында білікті жұмыс істей білуіне және әртүрлі өндірістерде сапалы әрі зиянсыз азық-түлік тауарларын шығаруға мүмкіндік алады. Тағамдық өнімдерде эксперимент жүргізу арқылы зертханамен танысу, ол жерде қолданылатын құрал жабдықтармен танысу, тағамдық өнімдердің бұрмалануынан адам организіміне келтіретін зиянын зерттеп жіберілмеу деңгейін оқып білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Математика
Математика курсы математикалық білімнің негізі болып табылады және мынадай бөлімдерді қамтиды: сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер, ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика. Математиканың теориялық негіздерін және практикалық есептерді шешуде практикалық дағдыларын игеру негізгі және бейіндік пәндерді кейіннен зерделеу және математикалық әдістерді қолдану үшін қажетті болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Инженерлік-графикалық жұмыстардың автоматтандырудың әмбебап ортасын меңгеруге, ЕСКД талаптарын қанағаттандыратын құжаттарды ресімдеу сапасына қатысты жобалық құжаттаманы алу үшін компьютерлік графиканы студенттердің меңгеруі; қатты денені модельдеу мүмкіндіктерін; AutoCAD жүйесінде сызбаларды құру әдістемесін; конструкторлық құжаттарды рәсімдеу және орындау ережелерін оқып үйрету; сызбаларды құру және оларды сақтау, бар сызбаларды өзгерте білу, сызбаларды плоттерден немесе принтерден шығара білуді меңгеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Осы пән бойынша студенттер ғылыми зерттеулердің негізгі тәсілдерін, соның ішінде зерттеу тақырыбын таңдауды, гипотезаны әзірлеуді, деректерді жинау әдістерін таңдауды және нәтижелерді талдауды үйренеді. Олар сондай-ақ деректерді талдауға және зерттеу нәтижелерінен қорытынды жасауға көмектесетін статистика мен эксперименттік зерттеулердің негіздерін зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика
Курс физиканың негізгі заңдылықтарын және олардың кәсіби қызметінде туындайтын мәселелерді шешуде қолдану мүмкіндіктерін зерттеуге негізделген. Типтік есептерді шешу кезінде әртүрлі тәсілдерді қолдану, физикалық эксперимент жүргізу және өлшеу мәліметтерін математикалық өңдеу әдістемесін білуге негізделген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Курс бағдарламасы мемлекет пен құқықтың пайда болуының негізгі теорияларын, ерекшеліктерін, мәнін, әдістерін анықтауды қарастырады. Қазақстан Республикасының конституциялық, әкімшілік, еңбек, азаматтық құқық, қылмыстық, отбасылық, жер, қаржы, салық, банк, сақтандыру құқығы сияқты құқық принциптерін, салаларын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында студенттердің құқықтық сауаттылығын арттыру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетаным, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын, сыбайлас жемқорлықтың кез келген көрінісіне төзбеушілік қарым-қатынасты қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Пән студенттерде кәсіпкерлік қызмет негіздерін түсінуді қалыптастыруға, табысты бизнес үшін негізгі дағдылар мен құзыреттерді дамытуға бағытталған. Курстың мақсаты студенттерді кәсіпкерліктің негізгі аспектілерімен таныстыру, соның ішінде бизнес-идеяны қалыптастыру және оның нәтижесінде бизнес-жоспар құру. Курс барысында студенттер бизнес-жоспарларды әзірлеу және талдау, кәсіпкерлік жобаны басқарудың стратегиялық және тактикалық тәсілдерін қолдану, бизнес мәселелерін тиімді шешу дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Курс қауіпсіздіктің кәсіби мәдениетін қалыптастырады және алған білімдерінің жиынтығын кәсіби қызметте қолдану, кәсіби қызмет саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін біліктілік пен дағдылар қабілеттілігі түсініледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология
Табиғатты қорғау іс-шараларының теориялық негізі болып табылатын тірі организмдердің жеке тұлғаларының, популяциялары мен қауымдастықтарының экологиялық заңдылықтары туралы жаратылыстану-ғылыми жүйелік білімді қалыптастыру, адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның экологиялық мәдениетінің денсаулығын сақтау бойынша экологиялық білімді тек кәсіби бағытта ғана емес, сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және тұрақты даму жолындағы қозғалысқа ықпал етуге және табиғатты қорғау мәселелерін шешу үшін теориялық білімді қолдануға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия
Курсты оқу шығармашылық қызметте ғылыми және әдістемелік тәсілді қалыптастыру үшін химиялық білім беру цикліндегі базалық пән бойынша іргелі дайындықты, сондай-ақ қазіргі заманғы технологиялар саласындағы білім кешенін алу мақсатында химиялық және биохимиялық процестердің жалпы заңдылықтарын зерттеуді қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Теориялық және қолданбалы механика
Теориялық және қолданбалы механика пәні тағам өндірісіндегі механизмдер мен машиналарды жетілдіру үшін материалдық нүктенің, қатты дененің және механикалық жүйенің тепе-теңдігі, материалдық нүктенің, қатты дененің және қозғалыстағы механикалық жүйенің кинематикалық және динамикалық сипаттамаларының қасиеттері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыруға үйрету, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен мүдделерін қорғаудың тиімді тәсілдері, қаржылық өнімдер мен қызметтерді пайдалану тәртібін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика
«Экономика» пәні жеке адамдардың, жекелеген кәсіпорындардың және мемлекеттің экономикалық қызметі жүзеге асырылатын қоғамның экономикалық өмірі туралы негізгі білімді меңгеруге бағытталған. Пән студенттердің экономикалық ой-өрісін дамытуға және шектеулі табиғи ресурстар жағдайында ұтымды шешім қабылдауға ықпал етеді. Пән экономиканың жұмыс істеуі туралы алған білімдерін мамандық таңдауда және одан әрі білім алуда бағдарлау үшін пайдалануға дайындығын қалыптастыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микробиология
Білім алушыларға жалпы микробиология, морфология, физиология, микроорганизмдер генетикасы негіздерін оқытуға көмектеседі. Микроб клеткасына әртүрлі факторлардың әсері, микроорганизмдердің N, C, P, S, Fe қосылыстарының және басқа элементтердің айналуына қатысуын, сапрофитті және патогенді микроорганизмдердің әртүрлі топтарын және қоздырғыштарды, ауыл шаруашылығы дақылдарының ауруларына қарсы микробты препараттарды зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам массаларының реология негіздері
Тағам өнімдерін бақылау саласында, тағам өнімдерін химиялық бақылау және оның маңызын түсіндірудегі аналитикалық химияның негізгі бағытын, тамақ массаларының құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтау үшін технологиялық процестерді модельдеу, өлшеу және аспаптық техниканы модельдеу үшін реологиялық модельдерді құру әдістерін практикалық қолдану дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физикалық және коллоидтық химия
Физикалық химия курсты оқу барысында тірі организмде (өсімдік және биологиялық) теориялық потенциалдық мумкіндіктерді анықтайды, ғылыми зерттеу жұмыстарда өте қажетті. Барлық бейорганикалық және органикалық процестерде Гиббс энергиясы, энтальпия мен энтропиясы есептелінеді. Коллоидты химия оқу барысында тірі организмдегі сұйықтылардың бәрі коллоидты болып келеді, олардың физикалық және химиялық қасиеттері бейорганикалық қосылыстарға ұқсамайды. Сондықтан оларды білу азық-түлік өнімдерінің технологиясы ммандықтағы студенттерге түсіндіру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарының негізгі ұғымдары мен жіктелуін зерттейді. Гидромеханикалық, жылу, масса алмасу және механикалық процестерді жүргізудің теориялық және практикалық аспектілері, сондай-ақ осы процестерді тамақ өнеркәсібінде практикалық қолдану қарастырылып, аппараттардың негізгі конструкциялары көрсетілген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақтанудың ғылыми негіздері
Тамақтану ғылымы мен тағам индустриясының дамуына әртүрлі факторлардың әсерін ескере отырып, шикізаттың химиялық құрамының ерекшелігін, демографияны, тамақтану мәдениетін, тамақтану туралы ғылыми білімді қалыптастырады. Қазіргі заманғы көзқарастарға сәйкес тамақтану туралы ғылымның тарихы мен дамуы бойынша білімді тереңдету, тамақтану тұжырымдамасын қалыптастыру мәселелерін қарауға диалектикалық көзқарас дағдыларын үйрету, пәнаралық байланыстарды және тағам сапасы мен технологиясы туралы тұтас бағытты ашуды үйретеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін тану
Бұл пәнде тамақ және астық өнімдерінің сапасын бағалау әдістері, нан-тоқаш, крекер, қой өнімдері мен жаңа өңделген көкөністердің ассортименті, тағамдық майлар мен майлардың, алкогольдік, алкогольсіз және алкогольсіз сусындардың химиялық құрамы қарастырылады. Хош иісті тағамдардың, сүт пен сүт өнімдерінің, ет пен ет өнімдерінің, балық пен жұмыртқа өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар да зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам биотехнологиясы
Пән тағам өнімдерін өндіруде қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестердің азық-түлік тауарларының тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы рөлі, тағам биотехнологиясының қазіргі жетістіктері және оны дамытудың негізгі бағыттары туралы білімді; биотехнологиялық процестер туралы білімді тағам өнеркәсібі саласындағы практикалық мәселелерді шешу және салдарын бағалау үшін қабілеттерді қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Бұл пән астық массасының сипаттамасын, астық массаларын жинаудан кейінгі өңдеуді, астық массаларын сақтау режимдерін, астық массаларын сақтау тәсілдерін, астықты өңдеу негіздерін зерттейді. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер дәнді, бұршақты, майлы дақылдар мен тамыр дақылдарының химиялық құрамы мен анатомиялық морфологиялық ерекшеліктері туралы білім алады. Сондай-ақ студент өсімдік шаруашылығы өнімдерін қабылдауды, орналастыруды, қайта өңдеуді және сақтауды ұйымдастырудың технологиялық қағидаттарын меңгеретін болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағамдық микробиология
Курс тағам өнімдерінің технологиялық процестерінің микробиологиясын, өндірістің санитарлық-микробиологиялық аспекттерін; тазалықты көрсеткіш микроорганизмдерді бөліп алу және олардың идентификациясының дәстүрлі және жаңа әдістері бойынша білім мен дағдыларды қалыптастырады; тағамдық өнімдердің микробтармен ластану себептерін анықтауды және олардың алдын алуын, күресу шараларын ұйымдастыруды үйренеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәнді кептіру және сақтау технологиясы
Пән кептіру кезіндегі астықтың физика-химиялық және биохимиялық өзгерістерін, астықты ұйымдастыруды, теориясын, технологиясын, кептіру техникасын, астық кептіргіштердің негізгі есептеулерін және астық кептіру техникасының перспективалық дамуын қарастырады. Кептіру процесінің технологиясы, астық кептіргіштердің түрлері және әртүрлі дәнді дақылдардың кептіру режимдері, астық массасының физикалық қасиеттерінің ерекшеліктері, астық ресурстарының зиянкестерінің сипаттамасы және олардың астықты сақтауға, тазартуға, астықты сақтауға әсері зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағам өнімдерін сақтау
Курс білім мен дағдыларды қалыптастырады азық-түлік сақтау негіздерін үйрену. Пән сақтау кезінде азық-түлік өнімдерінің сапасы мен массасына әсер ететін факторларды (газ құрамы, температура, ауаның ылғалдылығы, микроорганизмдер, тамақ өнімдерінің зиянкестері, биохимиялық процестер), сондай-ақ азық-түлік өнімдерін (Ет және ет өнімдері; жұмыртқа және жұмыртқа өнімдері; сүт және сүт өнімдері; балық және балық өнімдері) сақтауды ұйымдастыруды қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі
Пән қайта өңдеу өнеркәсібі шикізаты мен өнімдерінің сапасын және оларды бақылауды, химиялық және биологиялық шығу тегі ксенобиотиктермен шикізат пен тамақ өнімдерінің ластануын, қайта өңдеу өнеркәсібі шикізаты мен өнімдерінің ластануының негізгі тәсілдерін, шикізаттағы, ауыз судағы және Тамақ өнімдеріндегі улы және экзотикалық заттардың жіктелуін, микроорганизмдермен және олардың метаболиттерімен ластануын, шикізат пен қайта өңдеу өнеркәсібі өнімдерінің радиоактивті ластануын зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірісінің теориялық негіздері
Пәнді оқу теориялық ережелер мен инженерлік нұсқалар мен технологиялық операциялар мен процестерді есептеуге негізделген астық, ұн, жарма, құрама жем, Нан, макарон және кондитерлік өнімдер, қант және қант бар заттар мен ашыту өндірістерінің негізгі принциптері мен әдістері бойынша білім алуға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Нан пісіру өндірісінің технологиясы
Пән нан-тоқаш өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың негізгі сипаттамалары мен қасиеттерін, технологиялық процестің барлық кезеңдеріндегі процестер мен операцияларды зерттейді. Нан дайындаудың заманауи технологияларын ұсынады. Бидай, қара бидай және ұн қоспасынан жасалған нан-тоқаш өнімдерінің негізгі түрлерін, нан-тоқаш өнімдерінің шығымдылығын есептеу тәртібін және оның маңыздылығын анықтайтын факторларды зерттеуді, нан-тоқаш қасиеттері төмендеген және технологиялық процесс бұзылған кезде ұннан жасалған нан сапасын жақсарту жолдарын, нан өндірісінің технологиялық процесінің негізгі кезеңдерін, нан мен нан өнімдерінің ассортиментін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аграрлық экономика
Курста экономиканың аграрлық секторын қалыптастыру мен дамытудың объективті алғышарттары, сондай-ақ, макро, мезо және микро деңгейдегі агробизнестің экономикалық тетіктері, бәсекеге қабілетті ауыл шаруашылығы өнімін өндіру процесінде аграрлық сектордың түрлі ресурстарын пайдалану және ұйымдастыру зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Нан пісіру, кондитерлік және макарон өндірісінің технологиялық жабдықтары
Пән нан, макарон және кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған құрылымдық материалдар, тасымалдау құрылғылары, жалпы және мамандандырылған жабдықтар туралы мәліметтерді зерттейді. Студенттердің наубайхана, кондитерлік және макарон өндірісінің технологиялық жабдықтарын жобалау, есептеу, баптау және пайдалану кезінде қажет болатын теориялық ережелерді игеруіне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өңдеу өндірістерінің технологиясы
Пән ҚР азық-түлік қауіпсіздігі талаптарының негізгі бағыттары бойынша шикізаттың химиялық құрамы мен технологиялық қасиеттері туралы қажетті білімді зерделейді. Пәнді игеру нәтижесінде студент ұн тарту технологиясы, Жарма, құрама жем және нан пісіру, макарон өндірісі технологиялары саласында теориялық және практикалық дағдыларды игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Агробизнесті ұйымдастыру
Бизнестің жекелеген түрлерін зерделеу, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімдерін жоспарлау мен өндіруді, нарықтық тауар алмасуды, қаржыландыруды басқаруды ұйымдастыруды, коммерциялық келісімдер жасасу тәсілдерін, іскерлік келіссөздер жүргізуді, жалпы кәсіпкерлік қызметтің экономикалық тиімділігін қарауды зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Азық-түлік технологиясындағы өсімдік шикізаты
Пән әртүрлі шикізат түрлерінің сипаттамасын, жіктелуін, наубайхана, кондитерлік және макарон өндірісінің негізгі және қосалқы шикізатын қарастырады. Сондай-ақ білім алушылар нан, нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамын, органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштерін, технологиялық қасиеттерін, нан өндіруге арналған шикізатты алу технологиясын, шикізаттың белгілі бір түрлерін қолдану жөніндегі ғылыми, өндірістік және практикалық міндеттерді зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұн өндірісінің технологиясы
Пән студенттерді әртүрлі қуаттылықтағы және меншік нысанындағы астық өңдеу кәсіпорындарында Астықты ұнға, ұсақталған астыққа және құрама жемге өңдеудің техникалық процестері туралы білім кешенін қалыптастыруға, сондай-ақ ұн, ұсақталған астық және құрама жем өндірудің техникалық процестерінің тиімділігін арттыруға бағытталған өндірістік-техникалық қызметке дайындайды. Пәнді игеру нәтижесінде студент ұн тарту зауытының ұнтақтау бөлімінде Астықты ұнтақтау туралы білімді, дамыған технологиялық схемасы бар бидайды наубайханада ұнтақтауды меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық өңдеу кәсіпорындарын жобалау
Пәнді зерделеудің мақсаты кәсіптік құзыреттіліктерді дамыту болып табылады, оған сәйкес білім алушы астық өңдеу кәсіпорындарын жобалау үшін нормативтік-техникалық және жобалау құжаттамасын әзірлеуге, өндірістің тиімділігін бағалауды және жаңа өндірістер салудың, технологиялық желілер мен учаскелерді реконструкциялау мен жаңғыртудың техникалық-экономикалық негіздемесін жүргізуге, тамақ өндірістерін жобалау үшін есептеулерді еркін меңгеруге мүмкіндік беретін білім жиынтығына ие болуы тиіс, технологиялық желілер, цехтар және кәсіпорындардың жекелеген учаскелері, жаңадан салынып жатқан жобаларды құру және жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарды қайта құру кезінде автоматтандырылған жобалау және бағдарламалық қамтамасыз ету, ақпараттық технологиялар жүйелерін пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрама-жем технологиясы
Пән құрама жем өнімдерін өндіруге арналған шикізат сапасын бағалауды, құрама жем, премикс, құрама жем жармасы және карбамид концентратын өндіру технологиясын зерттейді. Пәнді игеру нәтижесінде студент оларға құрама жем өндіру, сақтау және сапасын бақылау бойынша мамандарды практикалық даярлауды, өндірістің технологиялық процестерін оқытуды және әртүрлі түрдегі құрама жем сапасын бағалауды жүзеге асыруға мүмкіндік беретін теориялық және практикалық дағдыларды игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Макарон өндірісінің технологиясы
Пән Қазақстанда макарон саласын дамытудың өзектілігін және макарон өнімдерінің жіктелуін, білім беру процесінің негіздерін және илеу түрлерін, макарон қамырын престеуді зерттейді. Пән макарон өнімдерін өндірудің техникалық процестерін басқарады, шикізат пен дайын өнімнің сапасын зерттеу әдістерін жүзеге асырады, сонымен қатар студенттердің техникалық процестерді оңтайландыру дағдыларын қалыптастырады. Бұл курсты оқу кезінде студенттер макарон өнімдерін өндіру процесіне қатысып, дайын өнімнің сапасын бақылауы керек.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашыту өндірісінің технологиясы
Пән студенттердің алкоголь мен ликер өнімдерінің технологиясы туралы білімдерін осы өнімдерді дайындаудың жекелеген кезеңдерін жүзеге асырудың экономикалық орындылығы мен техникалық мүмкіндігін ескере отырып алуға бағытталған. Пәнді оқытудың міндеттері: шикізаттың, жартылай өнімдердің және дайын өнімнің негізгі химиялық, физика-химиялық, биохимиялық, технологиялық қасиеттерін зерттеу. Олардың сапасына қойылатын талаптар; алкоголь мен ликер сусындарын алудың жекелеген технологиялық процестерінің мәнін, оларды оңтайландыру жолдарын зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кондитер өндірісінің технологиясы
Пән білім алушыларды кондитерлік өнімдер өндірісімен және олардың ассортиментімен таныстыруға, өндіріс технологиясымен танысуға бағытталған. Пәнді игеру нәтижесінде студент Карамель, кәмпит, ирис, пастило-мармелад, драже, халва, шоколад, какао ұнтағы, ұн кондитерлік өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін білетін болады. Сондай-ақ өндірістің технологиялық процестерінің әдістері мен критерийлерін және дайын өнімнің сапасын оңтайландыру бойынша білім алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапа менеджменті жүйесі
Халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесінің негізгі теорияларын, тұжырымдамасын және негізгі проблемаларын зерделеу, студенттердің тамақ өнімдерін өндіру қауіпсіздігін қамтамасыз ететін кәсіпорында сапа жүйесін енгізудің рөлі мен маңызы туралы білімдерін қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жарма өндірісінің технологиясы
Бұл пән өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын нормалаудың жекелеген мәселелерін, астық массаларында болып жатқан процестер туралы мәліметтерді қарастырады. Өсімдік шаруашылығы өнімдері мен шырынды өсімдік объектілерін сақтаудың, өңдеудің және сатылымға дейінгі дайындаудың теориялық негіздерін зерттейді. Сондай-ақ, пән Жарма үлпектерін өндіруді және жарма және тамақ концентраты өнеркәсібінің шикізат сапасына қойылатын талаптарды зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан пісіру, кондитерлік және макарон кәсіпорындарын жобалау
Пәнді зерделеудің мақсаты кәсіптік құзыреттіліктерді дамыту болып табылады, оған сәйкес білім алушы нан пісіру, кондитерлік және макарон кәсіпорындарын жобалау үшін нормативтік-техникалық және жобалық құжаттаманы әзірлеуге, өндірістің тиімділігін бағалауға және жаңа өндірістер салудың, технологиялық желілер мен учаскелерді қайта құру мен жаңғыртудың техникалық-экономикалық негіздемесін жүргізуге мүмкіндік беретін білім жиынтығына ие болуы тиіс, технологиялық желілер мен учаскелер үшін есептеулерді еркін меңгеруі тиіс. тамақ өндірістерін, технологиялық желілерді жобалау, цехтар мен кәсіпорындардың жекелеген учаскелерін пайдалану, жаңадан салынып жатқан және жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарды реконструкциялау жобаларын құру кезінде автоматтандырылған жобалау және бағдарламалық қамтамасыз ету жүйелерін, ақпараттық технологияларды пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Нан пісіру, кондитерлік және макарон өндірістерінің шикізаттары мен дайын өнімдерінің сапасын бақылау
Пәнді оқу – бұл өнім сапасы саласындағы негізгі терминдер мен ұғымдарды алу және игеру, сапа көрсеткіштерін жіктеу. Сондай-ақ, өнім сапасын бағалау әдістері, органолептикалық талдау әдістері, шикізат пен дайын өнімнің сапасын анықтаудың физика-химиялық әдістері зерттеледі. Пәнді игеру нәтижесінде студент әр түрлі әдістермен құрғақ заттар мен ылғалдылықты анықтау, ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, дәрумендердің, күлдің құрамын анықтау саласында теориялық және практикалық дағдыларға ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Функционалды тамақ өнімдерінің технологиясы
Функционалдық мақсаттағы өнімдерді өндіру саласында теориялық білім алу, өндірістік-технологиялық және ғылыми-зерттеу қызметіне қажетті дағдылар мен жұмыс дағдыларын қалыптастыру. Функционалдық және десерттік мақсаттағы тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін ашу, студентті технологиялық процестермен, функционалдық мақсаттағы өнімдерді өндірудің технологиялық схемаларын құру принциптерімен, қалдықсыз технологияларды құру мәселелерімен, шикізат пен өнімнің сапасына қойылатын талаптармен таныстыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан пісіру, кондитерлік және макарон кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау және есепке алу
Пәннің негізгі мақсаты нан өнімдері жүйесі кәсіпорындарының технохимиялық бақылауының рөлі мен орны болып табылады. Нан өнімдері саласын дамытудың қазіргі кезеңдеріндегі технохимиялық бақылау мәселелеріндегі ғылыми зерттеулердің негізгі мәселелері мен бағыттары. Пән бойынша оқыту өнімнің осы түрін өндіру бойынша технологиялық операцияларды сипаттау және жоғары деңгейде тиімді технологиялық желіні құру үшін қажет.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Қоғамдық тамақтану технологиясы
Бұл пән білім алушылардың қоғамдық тамақтану технологиясы және арнайы мақсаттағы өнімдер бойынша ғылыми ойлауын қалыптастыруды қарастырады. Пән бойынша оқыту білім алушыларды қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында алған білімдеріне, сондай-ақ әртүрлі тамақ өнімдерінің өндірістік-техникалық шығармашылығы мен технологияларына дайындау үшін қажет.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ойлау мәдениеті мен ой-өрісі кең тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін әлеуметтік-гуманитарлық, жаратылыстану және экономика ғылымдары саласында базалық білімін көрсету.
- Қазіргі заманғы техникамен жұмыс істеу дағдысына ие, кәсіби қызмет саласында ақпараттық технологияларды қолдану. Академиялық адалдық мәдениеті мен принциптерін қатан сақтау.
- Тұлғааралық және мәдениетаралық өзара іс-қимыл міндеттерін шешу үшін коммуникацияларға қабілетті болу.
- Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясында оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешу үшін теориялық және практикалық білімді қолдану.
- Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясында фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділікті білу және түсіну.
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық процесті ұйымдастыру және басқарушылық шешімдер қабылдау.
- Өндірілетін өнімдер мен қызметтердің сапасын нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігін бақылауды жүзеге асыру.
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі өнімдері ақауының пайда болу себептеріне талдау жүргізу және олардың алдын алу бойынша іс-шараларды әзірлеу.
- Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес технологиялық жабдықтың әртүрлі түрлерін пайдалануды жүзеге асыру, қызмет көрсетілетін технологиялық жабдықтың жұмыс режимін реттеу және жолға қою .
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін жетілдіру жөніндегі іс-шараларды әзірлеу.
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау және қайта құру саласындағы қызмет сапасын бағалау.
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі өнімдерін өндіру тиімділігін арттыру үшін ғылыми зерттеу әдістерін білу, сондай-ақ жабдықтың техникалық сипаттамаларын, конструктивтік ерекшеліктері мен жұмыс режимдерін, оны пайдалану ережелерін білу.