6B07202 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (тағам саласы бойынша) в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Еңбек нарығындағы әлеуметтік ұтқырлық пен тұрақтылығын қамтамасыз ететін және кәсіби құзыреттілікке ие астық өңдеу, наубайхана, макарон, кондитер, ашыту және шарап жасау өндірістері үшін жоғары білікті, бәсекеге қабілетті кадрларды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Математика I
Сызықтық алгебраның элементтері. Матрицалар, анықтауыштар, матрицаларға амалдар. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесі. Векторлық алгебраның элементтері. Скалярлық, векторлық және векторлардың аралас көбейтіндісі. Жазықтықтағы және кеңістіктегі аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Шектер теориясы. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық есебі. Туынды арқылы функцияны зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Мақсаты: бейорганикалық, органикалық химияның теориялық негіздері, олардың химиялық процестерді басқаратын негізгі түсініктері мен заңдары туралы білімді қалыптастыру. Заттың құрылымы. Химиялық байланыс. Күрделі қосылыстар. Бейорганикалық қосылыстарының кластары. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Тотығу-тотықсыздану реакциялары. Электрохимиялық процестер. Коррозия. Алифатты және хош иісті көмірсутектер. Гидрокси туындылары, карбон қышқылдары және күрделі эфирлер, майлар. Гидрокси қышқылдары. Оптикалық изомерия. Көмірсулар, табиғи заттардың құрамы, өнеркәсіптік қолдану. Аминқышқылдары мен ақуыздар. Гетероциклді қосылыстар. Бес және алты мүшелі гетероциклді қосылыстар туралы түсінік. Алкалоидтар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Әртүрлі кеңістіктік геометриялық фигуралардың жазықтығында бейнелеу ережелерін оқу және жазық сызба бойынша инженерлік-геометриялық есептерді шешу. Бұйым түрлері және сызбаларға қойылатын ЕСКД талаптары. Машина жасау сызбаларының ерекшеліктері, түрлері, қималар, шығарылған және салынған қималар, кескіндеу, белгілеу. Компьютерде графикамен жұмыс істеу принциптері, компьютерде графикалық ақпаратты ұсынудың негізгі модельдері, графикалық пакеттердің жұмыс істеу принциптері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия
Сандық талдау әдістерінің жіктелуі. Химиялық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістері. Тұндыру әдісі, тұндырғыштар, қолдану аясы. Титриметриялық талдау. Қышқыл-негіз, тотығу-тотықсыздану титрлеу, кешендеу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Физика-химиялық талдау әдістері: оптикалық, электрохимиялық, хроматографиялық талдау әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физика
Механика: аударма және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеал және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магнит өрісі. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атом және ядролық физика
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Математика II
Бір айнымалы функцияны интегралдық есептеу. Бірнеше айнымалы функциялар. Жеке туындылар және толық дифференциал. Дифференциалдық теңдеулер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Теориялық және қолданбалы механика
Пәннің мақсаты қатты денелердің өзара әсерлесуінің негізгі ережелері, материалдардың беріктігі және құрылымдық элементтерді есептеудің негізгі әдістері бойынша теориялық және практикалық білімдерді меңгеру және дағдылар мен дағдыларды меңгеру.Теориялық және қолданбалы механика келесі пәндердің модульдерінен тұрады: теориялық механика, Материалдардың кедергісі, машиналар мен механизмдер теориясы, Машина бөлшектері. Пәннің мақсаты механиканың негізгі ұғымдары мен заңдылықтарын зерттеу және құрылымдық элементтердің, машиналар мен аспаптардың бөлшектерінің беріктігі мен қаттылығын есептеу әдістерін қолдану болып табылады. - механиканың негізгі заңдарытуралы түсінігі болады; - тіректер түрлерін тізімдей және олардың реакцияларын таба алады; - конструкция элементтерінің беріктігі мен қаттылығын есептеу әдістерін қолданады; - механизмдердің кинематикалық сызбаларын сипаттайды; - механикалық беріліс түрлерін сипаттайды; - машина жетегінің кинематикалық есебін орындайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микробиология
Прокариоттық микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариоттық микроорганизмдердің морфологиясын, құрылысын, көбеюін; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқымқуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері. Микроорганизмдердің практикалық қолданылуы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физикалық және коллоидтық химия
Заттың құрылысы, молекулааралық әсерлесу түрлері. Химиялық термодинамика заңдары. Химиялық тепе-теңдіктің термодинамикасы. Ерітінділердегі фазалық тепе-теңдік. Гиббс фазалық ережесі. Химиялық кинетика және катализ. Электрохимия. Электролиттер туралы теориялар. Электр өткізгіштік. Дисперсті жүйелердің коллоидтық күйінің ерекшеліктері: молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, алу әдістері және оларды тазарту әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Цифрлық технологияларға кіріспе
Цифрлық түрлендірулерді іске асыру шарттары. Өндіріске цифрлық технологияларды қолдану және енгізу. Бұлтты құралдар мен Қызметтер арқылы ақпаратты іздеу, таңдау және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызмет міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық есептеу құралдарының көмегімен деректерді өңдеу. Мәліметтер базасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Астық өңдеу өндірісіндегі шикізат
Астық шикізатының жалпы сипаттамасы. Негізгі дәнді және бұршақты дақылдардың жіктелуі. Жарма өндірісінің шикізаты. Құрама жем өндірісінің шикізаты. Ұн, жарма және құрама жем өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы және физика-технологиялық қасиеттері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан, макарон және кондитер өнімдерінің теориялық негіздері
Нан, макарон, кондитер өнімдері өндірісінде қолданылатын шикізат туралы жалпы мәліметтер. Шикізатты өндіріске енгізуге Дайындау процестерінің технологиялық маңызы. Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндіріс кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі кезеңдерінің негізгі сипаттамалары, мақсаты мен режимдері. Нан, макарон және кондитер өндірістерінде технологиялық процестерді жүргізудің теориялық негіздері. Нан, макарон және кондитер өндірістеріндегі технологиялық процестерін басқарудың технологиялық есептеулерінің негіздері мен принциптері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан, макарон және кондитер өнімдерінің шикізаттары
Негізгі сипаттамалары: нан-тоқаш, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы, қасиеттері, сапалық көрсеткіштері. Негізгі және қосымша шикізаттың мақсаты, функционалдық қасиеттері. Шикізаттың жаңа түрлері, олардың нан, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда қолдану ерекшеліктері. Өндіріс негіздері, шикізат өндірісінде жүзеге асырылатын технологиялық процестер, өндірістің технологиялық схемалары, қолданылатын жабдықтың жаңа түрлері. Нан, макарон және кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған негізгі және қосымша шикізаттың, жартылай фабрикаттардың сапасын анықтау әдістері. Нанның, макарон және кондитер өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыруға арналған шикізаттың сипаттамасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бухгалтерлік есеп негіздері
Бухгалтерлік істің қалыптасу және қалыптасу тарихы. Бухгалтерлік есептің мәні, мақсаттары және заңнамалық реттелуі. Бухгалтерлік есептің функциялары, міндеттері мен принциптері. Бухгалтерлік баланс. Шоттар және қос жазба. Халықаралық стандарттарға сәйкес есеп саясатын қалыптастыру. Қолданыстағы ұлттық және халықаралық стандарттарға, қағидаттарға, нормативтік-құқықтық құжаттарға сәйкес ұйымдарда бухгалтерлік есеп жүргізу техникасы
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Уыт өсіру технологиясы
Сыра уытының технологиясы. Қазақстан Республикасындағы саланың жай-күйі. Шикізаттың сипаттамасы. Уыт түрлері. Әр түрлі топтағы дәнді дақылдардан алынған уыттың амилолитикалық белсенділігі. Астықты тазарту және сұрыптау. Дәнді сіңдіру. Дәннің өнуі. Уытты кептіру. Өскіндерді бөлу және құрғақ уыттың қартаюы. Уыттың басқа түрлерін алу ерекшеліктері. Сыра қайнату үшін уыттың арнайы түрлерін алу. Алкоголь өндірісі үшін уыт алу. Қара бидай уытын алу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ашыту өндірісіндегі шикізат
Негізгі сипаттамалары: Ашыту өндірісі үшін шикізаттың химиялық құрамы, қасиеттері, сапалық көрсеткіштері. Негізгі және қосымша шикізаттың мақсаты, функционалдық қасиеттері. Шикізаттың жаңа түрлері, олардың ашыту кәсіпорындарында қолдану ерекшеліктері. Өндіріс негіздері, шикізат өндірісінде жүзеге асырылатын технологиялық процестер, өндірістің технологиялық схемалары, қолданылатын жабдықтың жаңа түрлері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан, макарон және кондитер өндірісі технологиясындағы тағамдық қоспалар
Нан, макарон және кондитер өнімдері технологиясындағы тағамдық қоспалар нан, макарон және кондитер өнімдері өндірісінде тағамдық қоспаларды қолдану әдістері мен ұсыныстарын зерттейді. Нан, макарон және кондитер өнімдері технологиясындағы тағамдық қоспалардың рөлі туралы заманауи идеялар. Тағамдық қоспалардың қазіргі заманғы жіктелуі, оларды тамақ технологияларында қолдану қауіпсіздігінің талаптары. Сусындардың сыртқы түрін, консистенциясын, дәмі мен хош иісін, сақталуын қамтамасыз ететін тағамдық қоспалардың негізгі топтары. Тағамдық қоспалардың технологиялық функциялары мен әсер ету механизмдері, оларды енгізу тәсілдері және Тағамдық шикізаттың құрамы, құрылымы және басқа компоненттерімен өзара әрекеттесуі, олардың тамақ жүйелеріндегі мінез-құлқы туралы заманауи идеялар тұрғысынан пайдалану тиімділігі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары
Масса алмасу процестері: абсорбция, адсорбция, экстракция, ректификация және айдау, кристалдану, кептіру, ион алмасу, мембраналық алмасу. Гидравлика және гидравликалық машиналар негіздері. Гидростатика, гидравликалық ұқсастық және сұйықтық ағыны. Реология негіздері. Сұйықтықтардың ағуы. Гидромеханикалық процестер, сипаттамалары және дисперсиялық жүйелерді бағалау әдістері. Термиялық процестер. Жылуалмастырғыштардың түрлері. Белгілі бір мақсатқа арналған құрылғыларды есептеу және таңдау әдістері. SIP жуу жабдықтары. Тамақ өнімдерін өндіруге арналған замануипроцестер мен жабдықтар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биохимия
Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Егін жинау алдындағы дайындық, егін жинау. Шикізат шығындарының алдын алу және азайту әдістері. Шикізаттың тұрақты сапасын қамтамасыз ету жолдары. Шикізатты бастапқы сақтау, қайта өңдеу өндірістерін өндіру үшін шикізатты бастапқы өңдеу. Шикізатты өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарына Тасымалдау, тасымалдау шарттары. Астықтың құрамы мен қасиетінің өзгергіштік және тұрақтылық факторлары. Астықтың қайта өңдеу объектісі ретіндегі сипаттамасы. Астықтың ұн және нан пісіру қасиеттері. Астық сапасына қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономика негіздері және кәсіпкерлік, құқық негіздері мен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі)
Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес-модель, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және тіршілік қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика негіздері
Экономиканың рөлі мен мәні. Қазіргі өндіріс факторлары. Қоғамдағы экономикалық қатынастар. Нарық. Макроэкономика. Өндіріс - экономикалық игіліктердің көзі. Экономикалық көрсеткіштер және олардың мәні.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан, макарон және кондитер өнімдерінің реологиялық негіздері
Пән тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін зерттеуді, оларды жабдықты есептеу мен жобалауда практикалық қолдануды, реологиялық сипаттамаларға негізделген өндіріс процестері мен өнім сапасын бақылаумен танысуды қамтиды. Технологиялық факторлардың тағамдық материалдардың реологиялық қасиеттеріне әсері: температура, ылғалдылық, қысым, ұнтақтау дәрежесі, ұнтақтау ұзақтығы және т. б. Тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін өлшеуге арналған әдіснамасы, әдістері мен аспаптарының жіктелуі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Макарон өндірісінің технологиясы
Макарон өнімдерінің жіктелуі. Негізгі және қосымша шикізат. Шикізаттың сапасына қойылатын талаптар, оларды сақтау және өндіріске дайындау. Макарон өнімдерін өндіру процесінің жекелеген сатыларының кезектілігі мен мақсаты: қамырды илеу, престеу, қалыптау, шикі өнімдерді бөлу, макарон өнімдерін кептіру және салқындату, буып-түю және буып-түю. Бұйымдарды сақтау шарттары мен мерзімдері және олардың сапасына қойылатын талаптар. Бұйымдардың сапасы мен тағамдық құндылығын арттыру тәсілдері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өсімдік негізіндегі астықтану
Жалпы астық шаруашылығы. Астық өндіру және астық массасын қалыптастыру жөніндегі негізгі мәліметтер. Дәнді дақылдардың жүйелілігі және жіктелуі. Жемістер мен тұқымдардың морфологиясы және анатомиясы. Астық пен тұқымның химиялық құрамына жалпы шолу. Астық пен тұқым сапасын анықтаудың физикалық, химиялық, технологиялық әдістері. Жеке астық шаруашылығы. Жалпы мәліметтер, технологиялық сипаттамалар, астық, жарма, бұршақ, майлы дақылдар сапасының көрсеткіштері. Астық стандарттары мен шарттары. Дәнді, бұршақты, майлы және майлы дақылдардың ерекшеліктері мен қолданылуы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Алкогольсіз сусындар өндірісінің технологиясы
ҚР және әлемнің басқа да елдерінде алкогольсіз сусындар өндірісінің қазіргі жағдайы және даму болашағы. Шикізат және полупродукты алкогольсіз сусындарды өндіру үшін. Қант және купаж шәрбатын дайындау. Шәрбатты Тауарлық өнім ретінде дайындау ерекшеліктері. Су дайындау тәсілдері. Сусындарды құю ерекшеліктері. Диеталық және емдік-профилактикалық мақсаттағы сусындарды өндіруге арналған шикізатқа қойылатын талаптар сусындардың ғылыми негізделген рецептураларын әзірлеу принциптері. Минералды сулардың жіктелуі. Минералды суларды өндіру және тасымалдау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қайта өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын жабдықтау
Жабдықтың жіктелуі. Қайта өңдеу өндірістері үшін техниканы дамытудың қазіргі жағдайы мен басым бағыттары. Өңдеу өндірістерінің технологиясының негізгі және қосалқы процестеріне арналған жабдық. Жабдыққа қойылатын негізгі талаптар және пайдаланудың жалпы мәселелері. Өнімнің экологиялық тазалығын қамтамасыз ететін жаңа жұмыс принципінің жоғары тиімді техникасы. Шикізатты, жартылай фабрикаттар мен бұйымдарды термиялық және механикалық өңдеуге арналған жабдық (аппараттар мен жабдықтар). Қайта өңдеу өндірістерінің Көліктік-технологиялық жабдығы. Қайта өңдеу өндірістеріне арналған роботты автоматты желілер
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сусындар индустриясындағы тағамдық қоспалар
Сусындар өнеркәсібіндегі тағамдық қоспалар күшті алкогольдік сусындар (арақ, бренди, ром, виски), шараптар, алкогольсіз сусындар, соның ішінде сидр, хош иістендіргіштер мен сығындылардағы алкогольсіз сусындар, құрамында шырыны бар алкогольсіз сусындар, шырындар, нектарлар өндірісінде, сондай-ақ сыра өндірісінде тағамдық қоспаларды қолдану тәсілдері мен қолдану жөніндегі ұсыныстарды зерттейді. Сусындар индустриясындағы тағамдық қоспалардың рөлі туралы заманауи түсініктер. Тағамдық қоспалардың қазіргі заманғы жіктелуі, оларды тамақ технологияларында қолдану қауіпсіздігінің талаптары. Сусындардың сыртқы түрін, консистенциясын, дәмі мен хош иісін, сақталуын қамтамасыз ететін тағамдық қоспалардың негізгі топтары. Тағамдық қоспалардың технологиялық функциялары мен әсер ету механизмдері, оларды енгізу тәсілдері және Тағамдық шикізаттың құрамы, құрылымы және басқа компоненттерімен өзара әрекеттесуі, олардың тамақ жүйелеріндегі мінез-құлқы туралы заманауи идеялар тұрғысынан пайдалану тиімділігі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Астық өңдеу өндірісінің теориялық негіздері
Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі кезеңдерінің негізгі сипаттамалары, мақсаты мен режимдері. Ұн, жарма, құрама жем өндірісінің технологиялық процестерін оңтайландыру негіздеріне негізделген теориялық ережелер. Астық өңдеу өндірістерінің технологиялық процестерін жүргізудің теориялық негіздері. Технологиялық есептеулер негіздері және астық өңдеу өндірістерінің технологиялық процестерін басқару принциптері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
Азық-түліктің негізгі компоненттері және олардың адам тамақтануындағы рөлі. Астықты ұнға өңдеу технологиясы. Жарма өндіру технологиясы. Құрама жем өндіру технологиясы. Наубайхана технологиясы. Макарон өндірісінің негізгі кезеңдері. Кондитер өндірісінің технологиясы. Сыра қайнату негіздері. Алкоголь технологиясы. Алкогольсіз сусындар технологиясы. Шарап жасау технологиясы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Астықты кептіру және сақтау технологиясы
Астықты кептірудің техникасы мен технологиясын зерттеу кептіргіштердің конструкцияларына, жылуды жеткізу тәсілдеріне, астық қабатының жағдайына, энергия ресурстарының шығындарына негізделеді. Әр түрлі дәнді дақылдарды кептіру режимдері, әр түрлі модификациядағы астық кептіргіштердің сипаттамасы және қолдану принциптері. Астық массасының физикалық қасиеттерінің ерекшеліктері, астық партиясының физикалық-химиялық қасиеттерінің өзгеруі. Нан ресурстары зиянкестерінің сипаттамасы және олардың сақтауға әсері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ашыту өндірісінің теориялық негіздері
Ашыту өнеркәсібі салаларының жіктелуі. Ашыту өндірісінің жекелеген салаларының қысқаша сипаттамасы. Әр түрлі ашыту өндірісінде қолданылатын өсімдік шикізатының түрлері. Шикізаттың сипаттамасы, оның жіктелуі. Микроорганизмдер дақылдарының өсуі мен көбеюінің негізгі заңдылықтары. Ашыту өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер. Микроорганизмдер дақылдарының даму кезеңдері. Өсіру әдістері, мәні, салыстырмалы сипаттамасы. Алкогольді ашыту. Ашыту өндірісінде қолданылатын ашытқының сипаттамасы. Ашытқы жасушасының құрылымы мен химиялық құрамы. Ашытқы жасушасының метаболизмі. Таза ашытқы мәдениеті (сипаттамасы, өсіру). Алкогольді ашыту, тыныс алу механизмі мен химиясы. Алкогольді ашытудың негізгі, қайталама және жанама өнімдері; олардың ашыту өнімдерінің дәмі мен хош иісіне әсері. Алкогольді ашытуды бақылау. Алкоголь, сыра, шарап, наубайхана ашытқысын өндіруде қолданылатын ашытқы нәсілдері және оларға қойылатын талаптар. Микроорганизмдер мен дәнді дақылдардың ферменттері. Ферменттердің сипаттамасы және олардың қасиеттері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеудің негіздері
Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты. Іргелі, қолданбалы және іздеу ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу тақырыбының бағыты мен негіздемесін таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапхана мекемелеріндегі әдебиеттерді жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми жұмыстар, академиялық жазу жанрлары, сипаттамасы (мақала, шолу, монография, диссертация, реферат, реферат). Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты редакциялау және шолу. Ғылыми қызметтің этикалық принциптері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпорындар экономикасы
Азық-түлік кәсіпорындарында ресурстарды тиімді пайдалану, Еңбекті ұйымдастыру және өндірістік процесті жоспарлау принциптері. Кәсіпорын жұмысының негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу әдістемесі, тиімді жұмысты жоспарлау мен ұйымдастырудың заманауи әдістері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен негізгі объектісі, бәсекелестік жағдайындағы бизнес-жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, құрылымдауға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы
Өңдеу және өндіру кезіндегі тамақ өнімдерінің қауіптілік критерийлері (улы, канцерогенді, мутагенді және т.б.). Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық шыққан ксенобиотиктермен ластануы. Табиғи немесе антропогендік шығу тегі бар шетелдік химиялық заттарды анықтаудың стандарттау және әдістемелік негіздері. Қазақстан Республикасының заңдары, Кеден одағының техникалық регламенттері және адамдар мен қоршаған орта үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін реттейтін халықаралық стандарттар. HASPP жүйесі. Бекітілген және синтетикалық өнімдерді өндіруде қауіпсіздікті қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Спирт технологиясы
Спирт технологиясы құрамында крахмал бар (астық өнімдері мен картоп) және құрамында қант бар (меласса) шикізаттың тағамдық этил спиртін өндіруге дайындық талаптары мен тәсілдерін; спиртті алу үшін ашытқыны дайындау сипаттамасы мен тәсілдерін; спиртті алудың, бөлудің және тазартудың негізгі технологиялық операцияларын; технологиялық режимді бақылауды, дайын өнімнің сапасын бақылауды зерделейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Элеватор өндірісінің технологиясы
Қазақстанда элеваторлық өнеркәсіптің пайда болуы және дамуы. Қойманың түбіне және қабырғаларына астық қысымы. Астық партияларын қалыптастыру технологиясы. Астықты қабылдау және жинаудан кейінгі өңдеу технологиясы. Астық қоймалары және механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Элеваторлардың сұлбалары мен конструкциялары. Элеваторлардың жұмысын жедел есептеу. Қазіргі элеваторлардың технологиялық ерекшеліктері. Тұқым өңдейтін цехтар мен зауыттар. Астықты қайта өңдеу өнімдерін сақтауға арналған сату базалары мен қоймалары. Технологиялық процестерді ұйымдастыру және элеваторларды пайдалану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Сандық ортадағы деректерді қорғау және қауіпсіздік
Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен критерийлері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік мәселелерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығы мен қолжетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдерді жіктеу. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сыра қайнату өндірісінің технологиясы
Шикізатты шайнау, арпаны қабылдау, тазалау, сұрыптау және тасымалдау, оны сіңіру әдісі. Басқа дәнді дақылдардың және уыттың арнайы түрлері, уытты кептіру процестері. Wort production: сортты ұнтақтайды, пісіруді, сүзгіні сүзуге, сорпаны қайнатуға, салқындатуға және ашытуға дайындалуға. Ашыту туралы қазіргі заманғы идеялар, ашытудың теориялық негіздері. Сыраны түсіндірудің негізгі жолдары. Дайын пиво және оның қасиеттері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Ұн өндіру технологиясы
Ұн тартатын ұнтақталған ұнды ұнтақтау цехында ұнды ұнтақтау: жоғары технологиялық схемамен бидай ұсақтау, қатты және жұмсақ бидайды макарон ұнына ұнтақтау, бидайдың бірқабатты 85% майдалау және бидайдың сұрыпты ұнтақтау, бидай мен қара бидай тектес тегістеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Нан өндірісінің технологиясы
Нан өндіру технологиялық процесінің негізгі кезеңдері. Нан және нан-тоқаш өнімдерінің ассортименті. Шикізаттың химиялық құрамы, органолептикалық және физико-химиялық қасиеттері және оның пісіру сапасы. Нан өнімдерін өндірудің технологиялық басқару әдістері. Нан өнімдерін өндіру технологиялық процестері. Кішінаубайхананың сипаттамасы. Нан сапасының көрсеткіштері. Өнімдердің сапасы мен тағамдық құндылығын арттыру жолдары. Нан аурулары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Өнімнің рецептурасы, есебі және нормалануы
Кондитерлік, нан-тоқаш және макарон өнімдерін дайындауды реттейтін негізгі технологиялық құжаттардың бірі болып табылатын бұйымдардың рецептурасы, өнімді есепке алу және нормалау бойынша білім алушылардың қажетті білімін алу. Өнім бірлігін өндіруге арналған шикізат пен жартылай фабрикаттардың барлық түрлерінің нормаланған орналасуы
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қаржылық есеп
Қаржылық есепті құру негіздері. Халықаралық қаржылық есептілік стандарттары (ХҚЕС). Ақша қаражаттарын, дебиторлық берешекті, негізгі құралдар мен материалдық емес активтерді, ағымдағы және ұзақ мерзімді қаржылық инвестицияларды, өндірістік қорларды, өндіріс және дайын өнім шығындарын, шығындарды, қысқа мерзімді және ұзақ мерзімді міндеттемелерді, еңбекақы мен әлеуметтік сақтандыру аударымдарын, кірістер мен қаржылық нәтижелерді, болашақ шығындар мен төлемдерді есепке алу
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сыра биохимиясы
Сыра биохимиясы пәні сыра өндіруге арналған шикізаттың негізгі заттарының сипаттамалары, қасиеттері, олардың өнім өндіру процесіндегі биохимиялық өзгерістері, сыра өндірісінің әртүрлі кезеңдерінде болатын физика-химиялық және биохимиялық процестер, сондай-ақ технологиялық режимдердің, оларды өндіру әдістері мен параметрлерінің ағым жылдамдығына әсері саласындағы теориялық білім мен практикалық дағдыларды алуды қарастырады технологиялық процестердің бағыты және дайын өнімнің сапасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағамдық құндылығы жоғары өнімдер технологиясы
Астықты, бұршақ дақылдарын, жеміс-жидек шикізатын қайта өңдеу өнімдерін пайдалану негіздері, сондай-ақ нан, кондитерлік және макарон өнімдерін өндіру кезінде осы шикізат түрлерін пайдалана отырып, тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді өндіру технологиясы. Нан, нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық сызбалары. Нан-тоқаш өнімдерін өндіру кезінде қолданылатын жақсартқыштарды жіктеу. Тағамдық құндылығы жоғары өнімдердің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Астық және оны қайта өңдеу өнімдерінің биохимиясы
Ақуыз заттары. Дәнді дақылдардың, дәнді дақылдардың, бұршақ тұқымдарының және майлы дақылдардың ақуыздары. Ферменттер. Липидтер, бояғыш заттар. Көмірсулар. Витаминдер. Нуклеин қышқылдары. Табиғи-климаттық және агротехникалық факторлардың астықтың құрамы мен сапасына әсері. Минералдар, ылғал, дәннің қышқылдығы. Астықтың тынысы. Дәннің пісуі мен өнуіндегі биохимиялық процестер. Зақымдалған, ақаулы астық және оны пайдалану. Ұн мен Жармада сақтау кезінде, одан Нан, макарон, ұн және кондитерлік өнімдер алу кезінде болатын биохимиялық процестер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шарап жасау технологиясы
Жүзімнің шарап жасау шикізаты ретіндегі ерекшеліктері және оның құрамына әсер ететін факторлар. Жүзім шоғырының химиялық құрамының жалпы сипаттамасы. Шараптардың жіктелуі. Жүзімді өңдеудің типтік технологиялық схемалары. Спирттікашытуды бақылау. Әр түрлі типтегі шараптарды өндіруде жүретін негізгі процестер. Ойналмалы шарап өндірісінің биохимиялық процестері. Коньяк технологиясының ерекшеліктері. Шарап технологиясының ерекшеліктері әр түрлі типтер, ақаулар, аурулар, кемшіліктер, олардың алдын-алу шаралары, емдеу және жою әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Кондитер өндірісінің технологиясы
Карамель, тәттілер, тоффи, пастила-мармелад, драже, галву, шоколад, какао-ұнтақ және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процестері. Өндірістің технологиялық үдерістерін оңтайландырудың әдістері мен критерийлері Жартылай фабрикаттар мен дайын өнім үшін шикізаттың сапасын бағалау әдістемесі. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау мерзімі мен шарттары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ашыту кәсіпорындарында технохимиялық бақылау және сапаны басқару
Өндірістік қызметтің жалпы ережелері мен функциялары-ашыту өндірістерінің технологиялық зертханасы (ӨТЗ). Технологиялық процестерді жүргізуді бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Технологиялық жабдықтардың тиімділігін бағалау. Сыра қайнату өндірісін технохимиялық бақылау. Квас, алкогольсіз сусындар, ауыз су өндірісін технохимиялық бақылау. Шарап өндірісін технохимиялық бақылау. Алкоголь өндірісін технохимиялық бақылау. Ликер-арақ өндірісін технохимиялық бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық өңдеу кәсіпорындарындағы қызметті жоспарлау (екінші тілде)
Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептеулер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Кәсіпорынның дамуын стратегиялық жоспарлау. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарында ғылыми-техникалық дамуды жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарындағы қызметті ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Астық өңдеу кәсіпорындарында жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрама жем өндірісінің технологиясы
Құрама жем туралы жалпы ақпарат. Мал азығын өндіруде пайдаланылатын шикізаттың түрлері мен сипаттамалары. Рецепттер беру, оларды дайындау, азықтың тағамдық құндылығын анықтау. Аралас жемшөп өндірісін ұйымдастыру және қолдау негіздері. Азық-түлік диірменінде шикізатты дайындау желісі. Пеллеттелген жем шығару. Түйіршіктелген жануардың сапасына қойылатын талаптар. Протеин-витаминді қоспаларды өндірудегі негізгі технологиялық операциялар. Урий концентратының өнеркәсіптік өндірісінің негіздері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Нан пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда қызметті жоспарлау (екінші тілде)
Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептеулер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Нан пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда дамуды стратегиялық жоспарлау. Нан пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда ғылыми-техникалық дамуды жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Кәсіпорын қызметін ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Нан пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашыту саласы кәсіпорындарындағы қызметті жоспарлау (екінші тілде)
Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептеулер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Ашыту саласының кәсіпорындарында дамуды стратегиялық жоспарлау. Кәсіпорынның ғылыми-техникалық дамуын жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Ашыту саласының кәсіпорындарындағы қызметті ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Ашыту саласының кәсіпорындарында жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ликер-арақ өнімдерінің технологиясы
Этил спирті, оны қабылдау және сақтау. Физика химиялық қасиеттері. Ректификатталған этил спиртінің сипаттамасы. Суды әк-содалы жұмсарту. Су деминерализациялау. Арақ дайындау. Арақ ассортименті. Сулы-спирттік ерітінділер құрылымы. Сулы спиртті қоспаны есептеу. Сорттарын дайындау әдістері. Сүзу сорттары. Белсендірілген көмір мен сорттарды өңдеу. Ликерқұймалары өндірісінің өсімді шикізаттары. Спирттелген сусындарды дайындау. Принципиальды технологиялық сызбасы. Спирттелген тұндырманы дайындау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Салықтар және салық салу
Салықтардың қаржылық-экономикалық категория ретіндегі мәні. Салықтардың нақты белгілері, олардың сипаттамалары. Салықтардың функциялары, олардың өзара байланысы. Салықтардың объективті қажеттілігі. Салықтар мемлекеттің экономикалық негізі ретінде, олардың ЖІӨ мен ҚҚ-ны бөлу мен қайта бөлудегі рөлі. Салықтар мен алымдардың сипаттамасы. Салық салу элементтері. Салық төлеушілер, салық агенті, салықтар мен алымдарды жинаушы. Салық салу объектісі. Салық базасы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жарма өндірісінің технологиясы
Дәнді шикізаттың сипаттамасы және астықтың ассортименті. Технологиялық шикізаттың блок-схемасы. Өңдеу үшін астық дайындау. Астықты калибрлеу және пиллинг. Пилинг өнімдерін сұрыптау. Тегістеу және жылтырату. Күріш дәнді дақылдарын, қарақұмық өндірісін, тары өндіруді, сұлы өнімдерін өндіруді, полтава және артек ұнтақталған бидай жармаларын өндіру, бұршақты жарма өнімдерін өндіру, жүгері ұнтақтарын өндіру. Дәнді дақылдардың дәнді дақылдарын өндіру. Дәнді дақылдың жеке технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын жобалау
Жобалаудың негізгі ережелері, бөлімшені таңдау, кәсіпорынның бас жоспары, АҚК және элеваторларды жобалау. Диірмен зауыттарын жобалау, Жарма зауыттарын жобалау, құрама жем зауыттарын жобалау. Технологиялық жабдықты есептеу және таңдау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Астық өңдеу өндірістеріндегі сапаны басқару мен технохимиялық бақылау
Астық өңдеу өндірістерінің өндірістік-технологиялық зертханасының (ӨТЗ) жалпы ережелері мен функциялары. Технологиялық процестерді жүргізуді бақылау әдістері мен принциптері. Өнімнің сапасын басқару жүйесінің тиімділігін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Технологиялық жабдықтар жұмысының тиімділігін бағалау. Жекелеген астықты қайта өңдеу өнімдерін өндіру туралы қысқаша мәліметтер, астық және өндірілетін өнім сапасын басқару бойынша оларды бақылау жүйесінің ерекшеліктері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан, макарон және кондитер өндірістеріндегі сапаны басқару мен технохимиялық бақылау
Наубайхана, макарон және кондитерлік өндірістердің өндірістік-технологиялық зертханасының (ӨТЗ) жалпы ережелері мен функциялары. Өндірістегі технологиялық процестерді басқаруды бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Наубайхана кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау. Макарон зауытындағы технохимиялық бақылау. Кондитерлік кәсіпорындардағы технохимиялық бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мобильді роботтарды басқарудың зияткерлік жүйелері
Мобильді роботтарды басқарудың Зияткерлік жүйелерін құру принциптері. визуальды кері байланысы бар зияткерлік мобильді роботтардың ақпараттық-өлшеу жүйесі. Логика технологиясы негізінде интеллектуалды мобильді Роботтар қозғалысын басқару алгоритмдері. Оператор командаларының негізінде роботтың мінез-құлқын жоспарлау алгоритмдері. Басқару жүйелері үшін әзірленген алгоритмдерді эксперименттік зерттеу зияткерлік мобильді Роботтар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік қызмет негіздері
Жаңа кәсіпорынның қызмет саласын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдер қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу тетіктері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді төмендетудің негізгі тәсілдері; кәсіпкерлік қызмет мәдениеті мен корпоративтік мәдениеттің негізгі элементтері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Арнайы бағыттағы ұнды өнімдері технологиясы
Пәннің қажеттілігі: Ұнды өнімдерін алу технологиясының негізгі сатылармен мәнін, ассортиментін, түрлері жөнінде түсінік беру үшін құрастырылды. Силлабус пәннің мазмұнында арнайы бағыттағы өнімдерді дайындау сатылары, олардың ассортименті мен сапасын жақсартудың әдістерімен жолдары және оның тағамдық құндылығы және тағамдық қауіпсіздігі жөнінде айтылады. Пәнді оқып үйренудің мақсаты: студенттерді нан тоқаш өнімдерінің ассортиментімен таныстыру, нан және тоқаш өнімдерін алу технологиясының ерекшеліктерін түсіндіру, сонымен қатар соңғы жылдары жасалынып жатқан өндірісітік тәжірибені есепке ала отырып жаңа тоқаш өнімдерінің технологиясын оқып, соңғы технологиялық жаңалықтармен таныстырып оқыту. Пәнді оқып үйренудің міндеттері: шикізаттар, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімге талдай жүргізу қадамын бақылауға, арнайы бағыттағы өнімдердің өндірісінің технологиялық процесін басқару мен барлық дайындау сатыларын реттеуге, арнайы бағыттағы өндірісі процестері мен негізгі технологиялық амалдары тиімділігін бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ашыту кәсіпорындарын жобалау
Ашыту өндірісінің қазіргі жағдайы және даму перспективалары. Кәсіпорындардың жіктелуі және түрлері. АЖЖ ұғымы, оның ашыту саласындағы орны. АЖЖ міндеттері мен мақсаттары. Өндірістің ең озық технологиялық схемаларын қолдана отырып, негізгі технологиялық жабдықты таңдау және есептеу. Ашыту өндірісіне арналған заманауи автоматтандырылған ағындық желілер. Қойма үй-жайларының аудандарын есептеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Нан, макарон өнімдері және кондитерлік өндірістерді жобалау
Нан, макарон және кондитер өндірісінің қазіргі жағдайы мен дамуы. Кәсіпорындардың жіктелуі және түрлері. АЖЖ тұжырымдамасы, оның орны мен пісіру, макарон және кондитерлік өнеркәсіп. АЖЖ міндеттері мен мақсаттары. Ең озық технологиялық өндіріс схемаларын қолдана отырып, негізгі технологиялық жабдықты таңдау және есептеу. Нан, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған заманауи автоматтандырылған өндірістік желілер. Технологиялық жабдықтарды есептеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Астық өңдеу өндірістерінің ғылыми және жобалық зерттеулері
Отандық дамудың қазіргі тенденциялары және астық өңдеу кәсіпорындарындағы шетелдік ғылым. Зерттеушінің жұмыс уақытын ұйымдастыру. Зерттеу әдісінің негіздемесі. Зерттеушінің жеке еңбегін ұйымдастыру, оның тиімділігін арттыру. Зерттеуші ғалымның этикасы. Ғылыми-зерттеу жұмыстарының статистикалық талдауы. Нәтижелерді жобалау және ұсыну. Астық өңдеу өндірістері саласындағы патенттік іздеу. Ғылыми жұмыстың сапасын бағалау әдістері. Мақаланы өңдеу және шолу. Зияткерлік меншікті қорғауға қатысты Қазақстан Республикасының заңнамасы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бизнес-жоспарлау
Қазақстандағы кәсіпкерлік және бизнес-жоспарлау ерекшеліктері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен басты объектісі, бәсекелестік жағдайында бизнес-жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, бизнес-жоспарлау процесі, құрылымдауға қойылатын талаптар,орындалуын бақылау, оның құралдары. Бизнес-жоспарлау тәжірибесі, мақсаты, кәсіпорын қызметінің стратегиясы, кәсіпорынның перспективаға арналған жоспары, қойылған мақсаттарға қол жеткізу үшін инвестициялар сомасы және жобаға инвестициялық шығындардың тиімділігін бағалау. Бизнес-жоспарды құру технологиясы және есептеу әдістемесі. Шағын және орта кәсіпкерлікті дамыту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі еңбекті қорғау
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында еңбекті қорғауды басқару жүйесі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбек жағдайларының сипаттамасы, жұмыс орны мен адамның тіршілік ету ортасының жайлы жағдайын жасау. Өндірістік жарақат пен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Өндірістегі жазатайым оқиғаларды тергеу және есепке алу туралы ереже.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Наубайхана, макарон және кондитерлік өндірістің ғылыми және жобалық зерттеулері
Нан пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындардағы отандық және шетелдік ғылымның қазіргі даму тенденциялары. Зерттеушінің жұмыс уақытын ұйымдастыру. Зерттеу әдісінің негіздемесі. Зерттеушінің жеке еңбегін ұйымдастыру, оның тиімділігін арттыру. Зерттеуші ғалымның этикасы. Ғылыми-зерттеу жұмыстарының статистикалық талдауы. Нәтижелерді жобалау және ұсыну. Нан, макарон және кондитерлік өнімдер саласындағы патенттік іздеу. Ғылыми жұмыстың сапасын бағалау әдістері. Мақаланы өңдеу және шолу. Зияткерлік меншікті қорғауға қатысты Қазақстан Республикасының заңнамасы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бухгалтерия-1С-8.2
1С Бухгалтерия бағдарламасы пайдалану мүмкіндіктерінің кеңейтілген спектрге бағытталған. 1С Бухгалтерия бағдарламаның ортасында бухгалтерлік есепті жұргізу технологиясы қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қант өндірісінің технологиясы
Пән қант саласының жай-күйі мен даму перспективаларын қарастырады. Өнеркәсіп кәсіпорындары, қанттың химиялық құрамы және негізгі қасиеттері. Қызылша қант зауытының технологиялық схемасы. Қант өндірісі. Қантты тазарту өндірісі. Қызылша қант өндірісінің қалдықтары. Ағынды сулар: білім беру және тазарту. Қант сапасын бақылау, орау және сақтау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Web-технологиялар
Web технологиясына кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Web технологиясының құрылымы мен принциптері. Технология және web желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттар құру. РНР бағдарламалау тілін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құру принциптері. Веб-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Пайдаланушы функцияларын құру ережелері. Қызмет көрсету бағдарламалары. HTML беттерін дайындау құралдары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ашыту өндірісіндегі ғылыми және жобалық зерттеулер
Пән ғылыми және жобалық зерттеулерді ұйымдастыру және оның кезеңдері, ғылыми және жобалық зерттеулердің әдіснамасы және олардың нәтижелерін ресімдеу, ғылыми-жобалық зерттеулерді ақпараттық қамтамасыз ету туралы негізгі мәліметтерді сипаттайды. Корреляциялық және регрессиялық талдау, бір және көп факторлы эксперименттерді жоспарлау және қою негіздері, математикалық модельдерді құрастыру әдістері, тамақ өнімдерінің биотехнологиясындағы технологиялық параметрлерді оңтайландыру келтірілген.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызмет саласында заманауи техниканы, ақпараттық және цифрлық технологияларды пайдаланады
- Қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында (астық өңдеу, нан пісіру, макарон, кондитерлік, ашыту өндірістері және шарап жасау) жоғары сапалы өнім шығару жөніндегі технологиялық процесті ұйымдастырады
- Кәсіби қызметте тіршілік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін экономика, кәсіпкерлік, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздерін, табиғат пен қоғамның өзара іс-қимыл ерекшеліктерін білуді қолданады
- Қайта өңдеу өнеркәсібі саласында бизнесті ұйымдастыруда экономика және кәсіпкерлік білімін қолданады
- Кәсіби қызмет саласында ғылыми зерттеу әдістерін, академиялық жазу жанрларын және ғылыми этика қағидаларын қолданады
- Қайта өңдеу өндірістерінің өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби міндеттерді шешуде математика білімін, физика және механика заңдарын қолданады
- Қайта өңдеу өнеркәсібі өнімдері өндірісінің тиімділігін арттыру және практикалық міндеттерді шешу үшін ғылыми білімді пайдаланады
- Ғылыми қызметтегі кәсіби міндеттерді шешуде және қайта өңдеу өндірісінің өнімдерін әзірлеуде жаратылыстану пәндерінің негізгі заңдарын қолданады
- Қайта өңдеу өнеркәсібінің қазіргі заманғы кәсіпорындары жағдайында еңбек қауіпсіздігін және еңбекті қорғауды қамтамасыз етеді
- Нормативтік құжаттарға сәйкес өндірілетін тамақ және қайта өңдеу өнімдері мен қызметтерінің сапасын бақылау жүйесінің тиімді жұмыс істеуін ұйымдастырады
- Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық жабдықтардың әртүрлі түрлерін тиімді пайдаланады
- Қайта өңдеу өндірістері кәсіпорындарын жобалауға, қайта құруға және жарақтандыруға қатысады