Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в АТУ

Пәндер

  • Ауыл шаруашылық жануарларын азықтандыру І

    Мақсаты: физиология білімі негізінде ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру рационын құрастыру дағдыларын игеру. Химиялық құрамы мен қорытылатын қоректік заттар бойынша жемшөптің тағамдық құндылығын бағалау. Жануарлардың көмірсулар, май, ақуыздық азықтануы. Жануарлардың минералды және витаминдік тамақтануы. Жануарлардың тамақтануының толықтығын бақылау әдістері. Жануарларды нормаланған азықтандыру жүйесі жануарларды толық азықтандыруды ұйымдастыруға арналған шаралар кешені ретінде. Лактация, қураған сиырлар мен балапандарды тамақтандыру ерекшеліктері. Сиырларды тамақтандырудың толықтығын бақылау. Метаболизмді қалыпқа келтіруге, иммунитетті күшейтуге арналған жемшөп қоспалары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Мал шаруашылығындағы еңбекті қорғау

    Мақсаты: өндірісте зиянсыз, қауіпсіз, салауатты және өнімділігі жоғары еңбек жағдайларын жасау үшін құқықтық, ұйымдастырушылық, санитарлық-гигиеналық және техникалық іс-шаралар саласындағы білімді қалыптастыру. Мал шаруашылығы объектілеріндегі еңбекті қорғауды басқару жүйесі. Мал шаруашылығы объектілеріндегі еңбек жағдайларының сипаттамасы, жұмыс орны мен адамның тіршілік ету ортасының жайлы жағдайын жасау. Өндірістік жарақат пен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Жабдықтарды пайдалану және қауіпсіздік техникасы. Өндірістегі жазатайым оқиғаларды тергеу және есепке алу туралы ереже.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Мақсаты: Ғылыми зерттеулер жүргізу, ғылыми ақпаратты іздеу, жинау және талдау әдістерін қолдану дағдыларын игеру, сондай-ақ ғылыми жұмыстар жазуға дайындық Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты. Фундаменталды, қолданбалы және ізденістік ғылымдар. Теориялық және эмпирикалық зерттеу деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу бағытын таңдау және тақырыптың негіздемесі. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнім жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапханалардағы әдебиетті жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми еңбектер, академиялық жазба жанрлары және олардың сипаттамасы (мақала, рецензия, монография, диссертация, реферат, аннотация). Ғылыми еңбектің тілі мен стилі. Ғылыми еңбектерді редакциялау және рецензиялау. Ғылыми қызметтің этикалық қағидаттары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Математика

    Мақсаты: практикалық қызметте қолдану үшін, сабақтас пәндерді оқу үшін, білім беруді жалғастыру үшін тереңдетілген математикалық білімді қалыптастыру. Сызықтық алгебра элементтері. Матрицалар, детерминанттар, матрицалар бойынша операциялар. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесі. Векторлық Алгебра элементтері. Векторлардың скалярлық, векторлық және аралас көбейтіндісі. Жазықтықтағы және кеңістіктегі Аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Шектер теориясы. Функцияның дифференциалды есебі. Туынды арқылы функцияны зерттеу. Функцияның интегралды есебі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биометрия

    Мақсаты: Биометрия, нақты материалды өңдеу және талдау білімі негізінде ауылшаруашылық жануарлар түрлерінің генетикасының жалпы және жеке мәселелерін шешу дағдыларын қалыптастыру. Сандық және сапалық белгілері. Жалпы және таңдамалы популяция. Вариация сериясы және оның негізгі сипаттамалары. Белгінің орташа мәндерінің шамалары-орташа арифметикалық, геометриялық, квадраттық, гармоникалық, режим, медиана. Белгілердің өзгергіштік көрсеткіштері. Өзгермелі белгілердің таралуының негізгі түрлері. Биномдық үлестіру. Кездейсоқ шамалардың таралу заңы. Статистикалық қателердің түрлері. Таңдамалы көрсеткіштердің сенімділігі мен сәйкестік критерийлері. Регрессиялық талдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру және селекциясы І

    Мақсаты: ауыл шаруашылығы жануарларының эволюциясының негізгі заңдылықтарын, оларды селекцияда қолдануды, сондай-ақ жануарлардың өнімділік қасиеттерін анықтау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру. Жануарлардың конституциясы, сырты және интерьері. Жануарлардың конституциясы туралы түсінік. Конституциялық типтерді Дюрст, Кулешов, Богданов, Павлов, Иванов бойынша жіктеудің негізгі қағидаттары және олардың анатомиялық-физиологиялық сипаттамасы. Жануарлардың конституциясын ішкі бағалау. Өнімділіктің интерьерлік көрсеткіштермен өзара байланысы. Жануарларды генотип және фенотип бойынша бағалау. Іріктеудің негізгі қағидаттары. Іріктеу нәтижелерінің тиімділігін арттыру үшін генетика жетістіктерін пайдалану. Негізгі гипотезалар, гетерозис және инбредтік депрессия.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Мақсаты: жануарлар биотехнологиясы саласында теориялық білімді қалыптастыру. Жануарлар биотехнологиясының пәні мен әдістері. Мал шаруашылығындағы биотехнологияның негізгі бағыттары эмбриондарды трансплантациялау. Экстракорпоральды ұрықтандыру және организмнен тыс эмбриондардың дамуы. Криоконсервация және витрификация әдістері. Эмбриоинженерия. Жануарларды өсіру. Жануарларды клондау. Химерикалық Жануарлар: алу әдістері, пайдалану бағыттары. Трансгенді Жануарлар биореакторлары: алу және коммерциялық пайдалану әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Мақсаты: студенттерді жасанды интеллектінің (ЖИ) негізгі концепциялары мен принциптерімен таныстыру, сондай-ақ қазіргі заманғы ЖИ жүйелерінің негізінде жатқан әдістер мен құралдар туралы бастапқы білім беру. Курс ЖИ-дің теориялық және практикалық аспектілерін, сондай-ақ оның әртүрлі салаларда қолданылуын түсінуді дамытуға бағытталған. Дисциплина жасанды интеллектінің негізгі теориялық принциптері мен әдістерін, соның ішінде машиналық оқыту мен нейрондық желілерді қамтиды. Студенттер ЖИ дамуының тарихымен, оның негізгі тәсілдерімен және қазіргі заманғы бағыттарымен, сондай-ақ ЖИ-дің әртүрлі салалардағы нақты қолдану мысалдарымен танысады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Физика

    Мақсаты: жалпы теориялық және арнайы пәндерді табысты зерделеу үшін физикалық процестерді теориялық және эксперименттік зерттеу дағдыларын меңгеру. Механика: Үдемелі және айналмалы қозғалыстың кинематикасы және динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: Идеалды және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магниттік өріс. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқынды оптика. Атом және ядролық физика.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоология

    Мақсаты: хордалы жануарлардың сыртқы және ішкі құрылысы, қаңқасы, систематикасы, экологиясы және шығу тегі туралы білімдерін дамыту; шеміршекті, сүйекті балықтар, қосмекенділер, бауырымен жорғалаушылар, құстар, сүтқоректілер класының кіші түр құрайтын биологиялық ерекшеліктерін зерттеу. Омыртқалылар (Vertebrata), немесе бас сүйекті (Craniata) жануарлар. Бір жасушалы (Monocytozoa) немесе Қарапайымдылар (Protozoa). Жалпы сипаттамасы және жүйелілігі. Типі Инфузория (Infuzoria) немесе Кірпікті (Ciliophora). Типі Ішек-қарынды (Coelenterata). Типі Жазық құрттар (Plathelmintes). Түрі Жұмыр құрттар (Nemathelmintes). Буынаяқтылар түрі (Arthropoda). Моллюсканың түрі (Mollusca). Хордалық (Chordata) түрі. Сызықсыз кіші түрі (Acrania). Омыртқалылар (Vertebrata) немесе Бас сүйек (Craniata) кіші түрі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)

    Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Жеке қаржыны басқару. Қаржы саласындағы құралдар. Бюджетті жоспарлау, жинақтау жүйесі. Жеке салық салу жүйесі. Қаржылық ақпаратты талдау. Қаржылық өнімдер. Инвестициялық стратегиялар

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Мақсаты: тірі ағзаларда болатын химиялық процестерді зерттеу, сонымен қатар химиялық молекулалардың биологиялық жүйелермен әрекеттесуін түсіну. Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ауылшаруашылығы жануарларының морфологиясы

    Мақсаты: жасушалар мен ұлпалар, жануарлар мүшелерінің құрылымы туралы білімді қалыптастыру. Органдар мен жүйелердің: тірек-қимыл аппаратының, тері жамылғысының, ас қорыту, тыныс алу, несеп-жыныс, жүрек-қан тамыры және жүйке жүйелерінің, ішкі секреция бездерінің, сезім органдарының эмбриологиясының, гистологиясының морфологиялық негіздері бойынша мәліметтер. Азықтандыру мен ұстауға байланысты ағзалардың анатомиялық және гистологиялық құрылымы мен олардың жүйелерінің өзгерістерін ғылыми негіздеу, өнеркәсіптік мал шаруашылығындағы технологиялық тәсілдер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Мақсаты: генетика негіздері, белгілердің тұқымқуалаушылық заңдары және оларды селекция мен мал өсіруде қолдану туралы білімді қалыптастыру. Тұқым қуалаушылықтың цитологиялық негіздері. Белгілердің мұрагерлік заңдылықтары және тұқым қуалаушылық принциптері. Полигибридті будандастыру кезіндегі тұқымқуалаушылық. Гендердің өзара әрекеттесуіндегі тұқымқуалаушылық.Жынысқа байланысты белгілердің тұқым қуалауы. Ілінісу және кроссинг. Микроорганизмдердің генетикасы. Мутациялар мен рекомбинациялардың молекулалық механизмдері. Жеке даму генетикасы. Популяция генетикасы. Эволюцияның генетикалық механизмдері. Селекцияның генетикалық ерекшеліктері. Генетикалық инженерия.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зоотехнияға кіріспе

    Мақсаты: білім алушыларда мамандық туралы біртұтас түсінік қалыптастыру, таңдаған мамандыққа қызығушылықты дамыту және бекіту, болашақ мамандықтың ерекшелігін ескере отырып, оқыту дағдыларын қалыптастыру. Мал шаруашылығының ауыл шаруашылығы саласы ретіндегі маңызы. Нарықтық экономика жағдайында жануарларды одан әрі асыл тұқымдық жақсартудың рөлі. Еліміздегі селекция мен генетиканың жетістіктері. Мал шаруашылығын дамыту перспективалары және оның тиімділігін арттыру. Зоотехникадағы биологиялық әдістер туралы түсінік, олардың өзара байланысы. Жануарларды азықтандыруды механикаландыру. Бұл ретте пайдаланылатын техниканың әртүрлі түрлері, олардың қысқаша сипаттамасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринария негіздері

    Мақсаты: жануар ағзасындағы патологиялық үдерістерді, инфекциялық, инвазиялық және жұқпалы емес аурулардың пайда болу себептері мен жағдайларын анықтау бойынша практикалық дағдылар мен білім қалыптастыру. Ветеринария жануарлардың сау және ауру организмінің тіршілік әрекетінің заңдылықтарын, аурулардың себептері мен мәнін, жануарлар ауруларын анықтау, емдеу және алдын алу әдістерін ашатын ғылыми білім кешені ретінде; мал шаруашылығында технологиялық процестерді ұйымдастырудың санитарлық-гигиеналық талаптары, нормалары мен ережелері мәселелері бойынша білімді меңгеру; адам мен жануарларға ортақ аурулардың алдын алу ;қоршаған ортаны ластанудан және ластанудан (бактериялық, химиялық және басқа) қорғау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы жеке гигиена

    Мақсаты: жануарлардың денсаулығын сақтау және нығайту әдістері туралы білімді қалыптастыру. Ірі қара мал гигиенасы және сүт өндіру. Шошқа, қой, жылқы, құс, қоян, аң терісі, балық, ара гигиенасы. Жануарларды ұстау жүйелері мен әдістері және оларды шаруашылықтарда гигиеналық бағалау. Бөлмелерге қойылатын гигиеналық талаптар. Үй-жайлардың түрлері, сыйымдылығы, құрамы және оларды фермада орналастыру. Ішкі орналасу және жабдық. Мал шаруашылығы кәсіпорындарындағы ветеринариялық-санитариялық объектілер. Санитарлық-гигиеналық бағалау және сүт сапасын арттыру шаралары. Су сапасына қойылатын гигиеналық талаптар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық және азық қоспаларын сараптау

    Мақсаты: жануарларға арналған азық пен азық қоспаларын сараптамалық бағалаудың білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Азық, олардың құрамы мен жіктелуі. Азық және азық қоспалары туралы түсінік. Азықтың құрамы мен тағамдық құндылығына әсер ететін факторлар. Азықтың жіктелуі. Азық және азық қоспаларының сипаттамасы. Малазықтық ащытқы. Минералды тыңайтқыштар. Витаминдік препараттар. Ақуыз емес азотты қоспалар. Синтетикалық аминқышқылдары. Ферменттік препараттар. Азықтық антибиотиктер. Аралас жем. Жануарлардан өндірілген жемшөптер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Цифрлық технологияларға кіріспе

    Мақсаты: кәсіпорындарда цифрлық технологияларды пайдалану білімі мен дағдыларын, сондай-ақ цифрлық технологиялар саласындағы кәсіби құзыреттерді қалыптастыру. Цифрлық өзгерістерді іске асыру шарттары. Өндіріске цифрлық технологияларды қолдану және енгізу. Бұлтты құралдар мен сервистердің көмегімен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызмет міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдерді және әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Деректерді цифрлық есептеу техникасы құралдарының көмегімен өңдеу. Дерекқор.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    Мақсаты: мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау, заңнамалық және нормативтік база туралы түсінік қалыптастыру. Мал шаруашылығы өнімдері мен сақтауды стандарттау және сертификаттау. Мал шаруашылығы өнімдерін және сынау әдістерін стандарттау: сүт, ет, жұмыртқа, балық және балық өнімдері, ара шаруашылығы өнімдері, жүн, былғары шикізаты. Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиялық процестерін стандарттау және сертификаттау. Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сәйкестігін бағалау. Ауыл шаруашылығындағы өнім сапасын басқару.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Мақсаты: экология және тіршілік қауіпсіздігі бойынша базалық білім алу, сондай-ақ экожүйелер мен қоғамның тұрақты даму стратегиясын іске асыру үшін құзыреттерді қалыптастыру. Пән жалпы және жаһандық экологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде экожүйелердің құрамын, қасиеттері мен функцияларын, биосфераны және табиғаттағы заттардың айналымын қамтиды. Экологияның негізгі түрлері (аутэкология, демэкология, синэкология, жаһандық экология), сондай-ақ биотикалық, абиотикалық және антропогендік факторлардың қоршаған ортаға әсері қарастырылады. Қазіргі заманның өзекті экологиялық мәселелеріне, тұрақты даму стратегиясының басымдықтарына, табиғи ортаның қорғау тетіктеріне және экожүйелерге антропогендік әсерді бағалауға ерекше назар аударылды. Пән сонымен қатар экожүйелердің тұрақтылық жағдайын және өндірістегі экологиялық қауіпсіздік талаптарының орындалуын зерттейді. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар, табиғи апаттар және халық пен қоршаған ортаны қорғау тәсілдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Азық өндірісі

    Мақсаты: шабындық және далалық жем-шөп өндірісі бойынша ақпаратты дербес іздеу және талдау, жем-шөп өндірісінде ғылыми зерттеулердің қазіргі заманғы әдістерін қолдану білімі мен дағдыларын қалыптастыру. Азықтың негізгі түрлері және оларды бағалау әдістері. Мамандандырылған азықтық ауыспалы егістер. Аса маңызды жемшөп дақылдары. Дәнді-жемдік және дәнді-бұршақты дақылдар. Тамыр жемістері мен бақша дақылдары. Азыққа және тұқымға өсірудің жалпы сипаттамасы мен технологиясы. Сүрлем дақылдары. Сүрлемге өсіру агротехникасының ерекшеліктері. Жаңа жемшөп өсімдіктері. Биологиялық ерекшеліктері, азықтық құндылығы және өсіру технологиясы. Аз таралған (дәстүрлі емес) азықтық өсімдіктер. Азықтық шөптер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ауыл шаруашылығы жануарларының физиологиясы

    Мақсаты: сүтқоректілер мен құстардың ағзасындағы физиологиялық процестер мен қызметтер туралы білім қалыптастыру. Қозғыш тіндердің физиологиясы. Орталық жүйке жүйесінің физиологиясы. Ішкі секреция. Қан айналымы мен лимфа айналымының физиологиясы. Қан жүйесінің физиологиясы. Иммундық жүйенің физиологиясы. Тыныс алу физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Зат алмасу және энергия физиологиясы. Зәр шығару. Бүйрек пен тері физиологиясы. Көбею. Лактация. Жоғары жүйке қызметі. Анализаторлар физиологиясы. Этология негіздері. Физиологиялық бейімделу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Ауыл шаруашылық жануарларын азықтандыру ІІ

    Мақсаты:рационның теңгерімсіздік белгілерін анықтау негізінде азықтық және биологиялық активті қоспалар арқылы рационды оңтайландыру дағдыларын игеру. ІҚМ бордақылау рациондары. Ірі қара малды сүрлемде бордақылау, қоректік заттарға қажеттілік. Ірі қара малды пішендемеде бордақылау. Ірі қара малды барда бордақылау, қоректік заттарға қажеттілік, бордақылау технологиясы. Қозы қойларын азықтандыру. Емізетін қойларды азықтандыру. Қойларды бордақылау және далаға шығару. Қойларды толыққанды азықтандырудың биологиялық ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығының азық-түлік емес өнімдерін қайта өңдеу технологиясы

    Мақсаты: мал шаруашылығының азық-түлік емес өнімдерін өңдеудің технологиялық процестерін басқару бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Азық-түлік емес қалдықтар мен тәркілеу және оларды ұтымды пайдалану. Азықтық ұн өндірісі. Былғары және аң терісі шикізатының технологиясы. Былғары және аң терісі шикізатының экономикалық маңызы. Түсірілім әдістері, рәсім, жалқау, консервілеу және ескерту әдістері. Техникалық шикізат. Мамық, қауырсын, мүйіз, тұяқ, сүйек, шаш, қылшық және олардың экономикалық маңызы. Қан. Тағамдық құндылығы. Қанды азық-түлік, жем-шөп және емдік мақсатта жинау, консервілеу және өңдеу. Эндокриндік шикізат. Эндокриндік шикізатты жинау және бастапқы өңдеу, консервілеу және пайдалану

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануаларын өсіру және селекциясы ІІ

    Мақсаты: жануарларды бағалау, іріктеу, жұп таңдау, өсіру және селекция әдістерін меңгеру негізінде жануарларды шағылыстыру бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру. Ішкісызықтық жұптау. Тұқымішілік селекцияда топтық генотиптерді құру әдістері. Сызықпен жұмыс істеудің негізгі кезеңдері, сызықтармен жұмыс істеу кезінде таңдау және таңдау ерекшеліктері, инбридингті қолдану. Сызықтарды бұтақтар мен ұрпақтарға саралау. Сызықтар кросстары. Будандастыру, оның мақсаттары мен міндеттері. Будандастырудың өнеркәсіптік түрлері, олардың мақсаттары мен міндеттері. Сызықтық, тұқымдық-сызықтық және сызықтық будандастыру. Үйлесімділікке арналған сызықтарды таңдау. М. Ф. Иванов бойынша тұқым қалыптастыру процесінің әдістемесі. Қашықтан будандастыру. Будандастыру кезінде бедеулікті жеңу жолдары. Гендік инженерия мен биотехнологияның дамуына байланысты қашықтан будандастырудың болашағы. Органикалық мал шаруашылығында өсіру әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы экономикасы

    Мақсаты: нарық жағдайында АӨК экономикасы мен басқару білімін және кәсіпорынның әлеуетін, оның инвестициялық тартымдылығын бағалау дағдыларын қалыптастыру Агроөнеркәсіптік кешен. АӨК нарығы. Шаруашылық жүргізудің рыноктық тетігі. Аграрлық өндірістің Жер ресурстары. Аграрлық өндірістің негізгі және айналым капиталы. Ауыл шаруашылығындағы Интенсификация және ҒТБ. Ауыл шаруашылығының жалпы және тауарлық өнімі, оны сату нысандары. АӨК-дегі орналастыру, мамандандыру, кооперация, шоғырлану, интеграция. Өндіріс шығындары және өнімнің өзіндік құны. Аграрлық өндірістің экономикалық тиімділігі. Мал шаруашылығы салаларының экономикасы..

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоогигиена

    Мақсаты: зоогигиеналық және ветеринариялық-санитариялық нормативтік талаптардың білімін және жануарларды ұстау жағдайларын оңтайландырудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Фермаларды ветеринариялық қорғау және жануарларды күту гигиенасы. Ауа ортасының гигиенасы және оның жануарлар организміне әсері. Топырақтың, судың және жемшөптің гигиеналық мәні; жануарларды суару және азықтандыру. Фермаларды ветеринариялық қорғау және жануарларды күту гигиенасы. Мал шаруашылығы объектілерін жобалау мен пайдаланудың зоогигиеналық негіздері. Ірі қара мал мен шошқаларды ұстау гигиенасы. Жылқылар мен ұсақ малдарды ұстау гигиенасы. Құстарды ұстау гигиенасы. Мал шаруашылығының қосымша салаларындағы гигиена.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Деректерді зияткерлік талдау

    Мақсаты: кәсіпорындарда цифрлық технологияларды қолдану дағдылары мен цифрлық технологиялар саласындағы кәсіби құзыреттіліктерді қалыптастыру. Негізгі гипотезалар. Сыныптау, кластерлеу және ішінара оқыту міндеттері. Белгілердің ақпараттық жүйесін таңдау және генерациялау міндеті. Болжау және бос орындарды толтыру міндеті. Құрама түрдегі тапсырмалар. Бәсекелестік ұқсастық функциясы және оған негізделген алгоритмдер. Уақыт қатарларын талдау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануар текті шикізаттардың тауартануы және сараптау

    Мақсаты: нормативтік құжаттарға сәйкес жануарлар шикізатын сараптау дағдыларын игеру. Жануарлар шикізатының әртүрлі түрлерін: тері, аң терісі және қой терісі-аң терісі шикізатын; ет, сүт, жұмыртқа, ішек шикізатын, жануарлар майларын; балық шаруашылығы және ара шаруашылығы өнімдерін жіктеу және дайындау. Жеке және биологиялық өзгергіштікке, жыл мезгіліне, жануарларды ұстау, азықтандыру шарттарына, сондай-ақ өңдеуші кәсіпорындарға жеткізілгенге дейін бастапқы технологияға және жануарлар шикізатын сақтау шарттарына байланысты жануарлар шикізатының тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтары. Жануарлар шикізатының сапасын арттыру жолдары. Нормативтік құжаттарға сәйкес жануарлар шикізатын сараптау. Жануарлар шикізатын сәйкестендіру және бұрмалау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жылқы шаруашылығы

    Мақсаты: жылқы тұқымдарын анықтау дағдыларын қалыптастыру және оларды өсіру мен ұстауды білу негізінде өнімділік бағытын қалыптастыру. ҚР-да және шетелде жылқы шаруашылығының жағдайы. Жылқылардың пайдалану бағытына байланысты сыртқы, конституциялық және биологиялық ерекшеліктері. Жылқы тұқымдары және оларды жіктеу принциптері. Жылқыларды азықтандыру және ұстау. Жылқыларды тұқымдық аудандастыру. Жылқыларды көбейту және өсіру технологиясы. Жылқылардың жұмыс істеу қасиеттері және оларды ауылшаруашылық өндірісінде пайдалану. Биелердің сүт өнімділігі, сүт және қымыз өндіру технологиясы. Жылқы етін өндіру технологиясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Техникалық мал шикізатын өндіру

    Мақсаты: техникалық мал шикізатын өңдеу бойынша білім алу және дағдыларды қалыптастыру. Союдың техникалық өнімдерін қайта өңдеу. Құрамында коллаген бар шикізатты өңдеудің перспективалық технологиялары. Құстың іш құрылысын алудың төмен құнды шикізатын өңдеу технологиялары.Ішек өндірісінің қайталама ресурстарын ұтымды пайдалану. Ақуыз-көмірсутекті сүт шикізатынан өндірілетін азық және азық өнімдері мен ұтымды пайдалану жолдары. Жануарлардан алынатын техникалық шикізатты тасымалдаудың ветеринариялық-санитариялық қағидалары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ірі қара шаруашылығы

    Мақсаты: экологиялық талаптарды ескере отырып, ең аз шығындармен ең көп өнім алуға мүмкіндік беретін ірі қара малды ұтымды пайдалану дағдыларын игеру. Қазақстан Республикасында және шетелдерде ірі қара шаруашылығының жағдайы. Саланың негізгі бағыттары, тұқымдары және тұқымдық аудандастыру, ірі қараның сыртқы және конституциялық ерекшеліктері мен типтері, өнімділіктің негізгі белгілері мен көрсеткіштері. Ірі қараның өнімділігі, сүт және ет өнімділігі. Тұқымдары. Мал басын көбейту. Сүт өндіру технологиясы. Ет өндіру технологиясы. Малдың бонитировкасын жүргізу, табынды толықтыру үшін сауын сиырларды іріктеу. Асылдандыру жұмысы. ЕО елдеріндегі органикалық мал шаруашылығының стандарттары мен ережелері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Былғары шикізатын қайта өңдеу технологиясы

    Мақсаты: былғары шикізатының сапасын бағалау, әртүрлі жануарлардың терісін өңдеу және қайта өңдеу технологиялары бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Терінің химиялық құрамы, физика-химиялық қасиеттері. Терінің сапасы мен өндірістік мақсатын анықтайтын негізгі сипаттамалары мен қасиеттері. Былғары өндірісінде пайдаланылатын жануарлар терісінің сипаттамасы (ірі қара, жылқы, шошқа, қой және ешкі терісі). Терінің сапасына әсер ететін факторлар. Теріні өңдеуге дайындық операциялары. Теріні консервілеу әдістері. Терінің сапасы мен өндірістік мақсатын анықтайтын негізгі сипаттамалары мен қасиеттері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығы

    Мақсаты: ауылшаруашылық құстарын өсіру дағдыларын олардың биологиялық, өнімді және экономикалық ерекшеліктерін білу негізінде қалыптастыру. Әртүрлі ауыл шаруашылығы құстарының шығу тегі, дене бітімі, сырт пішіні және интерьері. Өнеркәсіптік өндірісте пайдаланылатын құстардың қазіргі заманғы тұқымдары мен кросстары, селекцияның генетикалық негіздері, селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты ұйымдастыру және жүргізу техникасы, ауыл шаруашылығы құстарын нормаланған азықтандыру ерекшеліктері. Құс шаруашылығы өнімдерін өндіру, сою және қайта өңдеу тәсілдері мен технологиялары. Құс шаруашылығының органикалық өнімдерін алу тәсілдері. Ауыл шаруашылығы құстарын қолдан ұрықтандыруды пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шошқа шаруашылығы

    Мақсаты: шошқалардың тұқымдарын анықтау дағдыларын және оларды өсіру мен ұстау туралы білімдер негізінде өнімділік бағытын қалыптастыру. ҚР-да және шетелде шошқа шаруашылығының жағдайы.Шошқа етін өндіру технологиясы, табынның көбеюі, жас жануарларды өсіру және бордақылау. Бағу, лагерь, өнеркәсіптік технологиялар және техникалық күтіп бағу жүйелері. Торайларды өсіру. Шошқаларды бордақылау. Шошқалардың биологиялық ерекшеліктері, сыртқы және конституциялық бағалау. Шошқа тұқымдары. Шошқа еті, ет-май, май өнімділігі, олардың жіктелуі. Шошқаларды азықтандыруды және ұстауды ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аң терісі мен жүнін қайта өңдеу технологиясы

    Мақсаты: мамық-жүн шикізатын өндіру және дайындау, оны өңдеу, сапасын бағалау және сараптау саласында білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Үлпілдек шикізат пен үлбір шикізатының жіктелуі мен ассортименті. Аң терісінің құрылымы мен тауарлық қасиеттері. Бастапқы өңдеу технологиясы, жүн шикізатының ақауларын сипаттау және бағалау. Үлпілдек шикізатты стандарттау, сараптау, қабылдау, буып-түю, таңбалау және тасымалдау. Тері шикізатының морфометриялық көрсеткіштері. Жүн шикізатының әртүрлі түрлерін дайындау және бастапқы өңдеу ерекшеліктері. Тері шикізатының ақауларының жіктелуі. Тері өндірісінің негізгі технологиялық процестерінің сипаттамасы және олардың жартылай фабрикаттың құрылымы мен қасиеттерін қалыптастыруға әсері. Стандарттау және техникалық реттеу, мамық-үлбір жартылай фабрикатының және дайын бұйымдардың сапасын қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жүнтану

    Мақсаты: жүн өндіру технологиясы бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Қойдың жүн өнімділігінің биологиялық негіздері. Жүн талшықтарының түрлері. Қой жүнінің топтары. Руно және оның элементтері. Жүн талшықтарының химиялық, физика-механикалық және технологиялық қасиеттері. Май және оның мағынасы. Жүннің ақаулары және олардың алдын алу. Жүн өнімділігінің қалыптасуы және оны анықтайтын факторлар. Жүн өндірісін, сатуды және өңдеуді басқару принциптері. Жүн және кептіру өндірісінің технологиясына енгізу. Жүн алу тәсілдері: қырқу, тарау, иіру. Жүнді химиялық өңдеу: қансыздандыру, жуу, ағарту. Кептіру өндірісінің технологиясы: өңдеу, кептіру, престеу. Жүнді шикізат және сапа бойынша жіктеу. Жүн және кептіру өндірісінің қазіргі заманғы әдістері мен технологиялары. Жүн мен кептіру сапасын бақылау. Тоқыма өнеркәсібінде жүн мен кептіргішті қолдану. Жүн және кептіру өндірісінің экологиялық аспектілері. Жүн мен електен жасалған тоқыма саласын дамыту перспективалары

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қауырсын – түбіт шикізатын өндіру технологиясы

    Мақсаты: қауырсын шикізатын өңдеу және сақтау технологиясы саласында дағдыларды игеру. Құс өңдеу өнеркәсібі қауырсын шикізатын қайта өңдеу технологиясы құс шаруашылығы қалдықтарын кәдеге жаратудың қалдықсыз технологиясы. Құс шаруашылығы өнімдерінің қалдықтарынан құрғақ ақуыз жемдерін өндіру технологиясы. Қоқысты қайта өңдеу технологиясы. Түйіршікті шикізатты өңдеуге арналған жабдық.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы

    Мақсаты: қой тұқымын анықтау дағдыларын және өнімділік бағытын қалыптастыру. ҚР-да және шетелде қой шаруашылығының жағдайы. Қойдың биологиялық ерекшеліктері. Қойлардың сыртқы пішіні ,конституциясы және қоңдылығы. Қой тұқымдарының зоологиялық және өндірістік жіктелуі.Қой тұқымдарының сипаттамасы. Қойлардың негізгі тұқымдарының жіктелуі және сипаттамасы. Табынның көбеюі және қозыларды өсіру технологиясы. Қойларды азықтандыру. Қой рационын нормалау, теңгерімдеу және бағалау. Қой шаруашылығындағы асыл тұқымды жұмыс. Қойларды зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алу, таңбалау және бағалау. Қошқарларды ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау. Қойдың ет өнімділігін бағалау. Қойдың сүт өнімділігін бағалау және есепке алу. Қой қырқу және жүннің жіктелуі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығының қосымша салалары (ара шаруашылығы, балық шаруашылығы, қоян шаруашылығы)

    Мақсаты: ара, балық және қоян өсіру бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Бал араларының биологиясы. Ара тұқымдары және тұқымдық аудандастыру. Ауыл шаруашылығы өсімдіктерін аралармен тозаңдандыру. Бал араларының негізгі аурулары мен зиянкестері. Балдың биохимиялық және емдік қасиеттері. Гүл тозаңы мен перганың химиялық құрамы мен сипаттамасы. Балық морфологиясы және анатомиясы. Балықтардың өсуі мен дамуы. Балықтардың экологиялық топтары. Балықтардың тіршілік әрекетіне әсер ететін факторлар. Балық өсіру технологиясы. Балықтарды азықтандыруды ұйымдастыру. Жылытқыш құрылыстар мен саяжайларда тұқы өндірісі. Қарқынды өсіру әдістері кезіндегі балық селекциясы

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ешкі шаруашылығы

    Мақсаты: ешкі тұқымдарын анықтау дағдыларын және өнімділік бағытын қалыптастыру. ҚР-да және шетелде ешкі шаруашылығының жағдайы.Ешкі биологиясы. Ешкілердің дене бітімі мен өнімділігі. Ешкілердің шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері. Ешкінің жүні мен түбіті. Ешкілер және оларды бағалау. Ешкілердің сүт және ет өнімділігі. Ешкі тұқымдарының жіктелуі, түбіт тұқымдарының сипаттамасы. Ешкінің жүн, сүт және аралас тұқымдары. Ешкілерді азықтандыру, ұстау және ешкілерді өсіру. Түрлі үлгідегі шаруашылықтарда ешкі шаруашылығы өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық параметрлері

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Органикалық мал шаруашылығы

    Мақсаты: мал шаруашылығының жоғары сапалы органикалық өнімдерін өндіру туралы білімді қалыптастыру. Органикалық мал шаруашылығының артықшылықтары. Жануарларды түрлік ерекшеліктеріне сәйкес ұстау. Органикалық мал шаруашылығында азықтандыру. Органикалық мал шаруашылығында өсіру және селекция. Органикалық мал шаруашылығындағы жануарлардың денсаулығы. Ауыл шаруашылығы жануарларын ұстаудың табиғи-климаттық және экологиялық жағдайлары. Өңірлер бойынша органикалық мал шаруашылығын дамытудың алғышарттары мен перспективалары. ҚР әртүрлі өңірлерінде өсірілетін жануарлардың сипаттамасы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаракөл шаруашылығы және елтірісі

    Мақсаты: қаракөл шаруашылығы туралы білімді қалыптастыру және қаракөл елтірісінің сапасын бағалау дағдыларын игеру. ҚР-да және шетелде Қаракөл шаруашылығының жағдайы.Қаракөл шаруашылығы, қаракөл қозыларының елтірі түрлері, елтірінің бояуы мен түсі, елтірінің қасиеттері, елтіріні бонитирлеу және сұрыптау, оларды бағалау әдістері. Қаракөл елтірісінің көздері. Қаракөл електерінің әр түрлерінің тауарлық қасиеттері. Қаракөл електерінің сапасын бағалаудың қазіргі заманғы әдістерін пайдалана отырып, зерттеу жұмыстарын жүргізу кезінде инновациялық технологияларды қолдану. Қаракөл електерінің жіктелуі және ассортименті. Қаракөл електерін сұрыптау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоотехникалық зерттеулер әдістемесі

    Мақсаты: мал шаруашылығындағы эксперименттер жүргізу әдістемесі мен техникасы бойынша білім алу. Зерттеу міндеттерін шешуге арналған ақпарат іздеу. Ғылыми таным әдістемесі. Мал шаруашылығында ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және әдістері. Зоотехнияда тәжірибелерді қою әдістемелік тәсілдері мен әдістері. Ғылыми және ғылыми-шаруашылық тәжірибелер: ұқсас топтар қағидасына негізделген әдістер; топтық кезеңдер қағидасына негізделген әдістер; өнімділіктің тұқым қуалаушылық-конституциялық факторларын бағалау бойынша тәжірибелердің ерекшеліктері. Ғылыми зерттеулер жүргізу кезінде құжаттаманы жүргізу. Ауыл шаруашылығы жануарларының әртүрлі түрлерінде тәжірибелерді ұйымдастыру және жүргізу ерекшеліктері. Эксперименттік деректерді өңдеу және оларды талқылау. Ғылыми зерттеулер нәтижелерін қорытындылау және ресімдеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Мал шаруашылығын механикаландыру және автоматтандыру

    Мақсаты: мал шаруашылығындағы негізгі өндірістік үрдістерді кешенді механикаландыру туралы білімді қалыптастыру. Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін механикаландыру. Технологиялық процестерді автоматтандырудың жергілікті жүйелерінің функциялары. Басқару объектілері ретіндегі технологиялық процестер. Жүйелердің статикалық және динамикалық сипаттамалары. Технологиялық параметрлерді автоматты реттеудің үлгі схемалары. Технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерінің функциялары мен құрылымы. Технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерінде ақпаратты өңдеу міндеттері мен алгоритмдері. Технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерінде басқару функцияларын іске асыру. Технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелерін бағдарламалық қамтамасыз ету. Мал шаруашылығындағы жұмыстарды автоматтандыру, цифрландыру және роботтандыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Түйе шаруашылығы

    Мақсаты: түйелердің шығу тегі мен биологиялық ерекшеліктері, оларды азықтандыру және күтіп-бағу технологиялары туралы білім қалыптастыру. Түйелердің сыртқы, ішкі және биологиялық ерекшеліктері. Түйелердің түрлері, тұқымдары және түр аралық будандары. Мал шаруашылығы және құрғақ жемшөп өндірісі саласында жүйелі зерттеулер жүргізу.Күтіп бағу және азықтандыру ерекшеліктері. Түйе өсіру және көбеюі технологиясы. Шаруа қожалықтарында түйе өнімдерін өндіру технологиялары. Түйе шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстары. Түйенің сүт өнімділігі, шұбат өндіру технологиясы. Түйе етін өндіру технологиясы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Фермерлік шаруашылықты ұйымдастыру (ағылшын тілінде)

    Мақсаты: фермерлік шаруашылықты ұйымдастыру үшін қажетті білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Фермер қожалығының ішкі шаруашылық ұйымының теориялық және әдістемелік мәселелері. Фермерлік шаруашылықты ұйымдастырудың құқықтық және экономикалық негіздері. Фермерлік шаруашылықтарды ішкі шаруашылық ұйымдастыру әдістемесі. Кәсіпорындардың ішкі құрылымының нақты факторлары. Қазіргі заманғы шаруашылықішілік жерге орналастыру. Фермерлік шаруашылықтарда мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары. Ауылшаруашылық кәсіпорындарына қойылатын талаптар. Өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу негіздері. Фермерлік шаруашылықтарды жүргізудің шетелдік тәжірибесі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Кәсіби қызметінде заманауи техниканы, ақпараттық, цифрлық технологиялар мен жасанды интеллектіні қолданады.
  • Кәсіби және жеке қызметте экономика, құқық және қаржылық сауаттылық негіздері туралы білімді пайдаланады.
  • Мал шаруашылығындағы кәсіби міндеттерді шешуде жаратылыстану-ғылыми пәндер бойынша білімін қолданады
  • Ғылыми зерттеу әдістері, академиялық жазу жанрлары және кәсіби саладағы ғылыми этика принциптері туралы білімді қолдануға қабілетті
  • Мал шаруашылығындағы практикалық мәселелерді шешуде аналитикалық және зерттеу дағдыларын қолданады
  • Ауылшаруашылық жануарлары мен құстардың өнімділігін арттыру үшін оларды толық азықтандыруды қамтамасыз етеді
  • Зоогигиеналық және санитарлық талаптарға сәйкес заманауи жабдықтарды пайдалана отырып мал шаруашылығы объектілерін жобалайды
  • Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының морфологиясы мен физиологиясын білу негізінде шаруашылықта зооветеринарлық іс шараларды жүргізу
  • Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстардың өнімділік қасиеттерін білу негізінде асыл тұқымды мал шаруашылығының жұмысын ұйымдастырады
  • Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалау және бақылаудың заманауи әдістерін қолданады.
  • Ауыл шаруашылығы, қуаңшылыққа бейім жануарлар мен құстарды өсіру саласындағы ғылыми зерттеулер негізінде мал шаруашылығының жоғары сапалы өнімін өндіруге қабілетті.
  • Экономика, тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі саласындағы білімдерге сүйене отырып, мал шаруашылығы нысандарындағы өндірісті басқарады.
Top