6B07203 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в Торайгыров университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазақстан Республикасының азық-түлік өнеркәсібінде кәсіби қызметтің заманауи теориялық және практикалық міндеттерін шығаруға қабілетті, бәсекеге қабілетті, жоғары білікті мамандарды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Торайгыров университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Азық-түлік өнімдерінің технологиясына кіріспе
Пән физикалық, химиялық, биохимиялық және басқа процестердің теориялық негіздеріне, шикізатты өңдеу әдістеріне негізделген азық-түлік технологиясының кіріспе курсын қамтиды. Оқу міндеттері студенттерді азық-түлік шикізатының жалпы сипаттамасымен, шикізаттың химиялық құрамымен, шикізат пен дайын өнімдерді сақтау шарттарымен, жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеудің теориялық негіздерімен таныстыру, және ЕҚДБ есептеу және стандарттарға сәйкес оқу құжаттарын ресімдеу дағдыларымен қаруландыру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Химия
Пәннің мақсаты-негізгі химиялық ережелерді, заңдар мен мәліметтерді зерделеу, кәсіби қызмет саласында қарапайым зертханалық химиялық зерттеулерді орындау дағдыларын дамыту. Пән атом-молекулалық ілімнің негізгі заңдылықтарын, атом құрылымы мен химиялық байланыс, элементтер мен қосылыстардың қасиеттері және қасиеттердің периодтық жүйеде элементтің табылуына тәуелділігі туралы қазіргі заманғы идеяларды, бейорганикалық заттардың негізгі кластарын және олардың химиялық қасиеттерін, химиялық реакциялардың жылдамдығын және реакция жылдамдығына әсер ететін факторларды, химиялық реакциялардың энергетикалық әсерлерін зерттейді - термодинамика заңдары, ерітінділер теориясы және ерітінділердегі тепе-теңдік, тотығу-тотықсыздану процестері, электролиз процесі, гальваникалық элементтің жұмыс принципі, химиялық ток көздері, металл коррозиясы және металдарды коррозиядан қорғау әдістері. Студенттер зертханалық және практикалық жұмыстарды орындай отырып, кәсіби қызметте химияның негізгі заңдарын, статистикалық, эксперименттік әдістерді қолдану үшін теориялық білімді бекітеді.Бағалау зертханалық және практикалық сабақтардың нәтижелерін қорғау және теориялық сұрақтарға жауаптар мен есептерді шешуді қамтитын қорытынды емтихан түрінде өтеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоба 1
Пәннің мақсаты - геометриялық суреттердің әдістерінің теориялық негіздерін зерттеу және жеке графикалық жұмыстарды орындау болып табылады. «Сызба геометрия және инженерлік графика» бағыты бойынша жоба.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 2
-
Математика 1
Пәннің мақсаты - математикалық сауаттылықты қалыптастыру, болашақ кәсіби қызметте қажетті іргелі заңдарды, классикалық және қазіргі заманғы математика теорияларын игеру. Математика 1 курсының бағдарламасының мазмұны мыналарды қамтиды: жиынтық теориясының элементтері. Күрделі сандар. Олардың үстіндегі әрекеттер; матрицалар және олармен әрекеттер. Матрицалық теңдеулер. Топтар. Сақиналар. Өрістер. Анықтауыштар. Детерминанттардың қасиеттері. Детерминанттарды есептеу. Векторлар. Матрицаның меншікті мәндері мен меншікті векторлары. Векторлардың скалярлық, векторлық және аралас көбейтінділері және олардың қасиеттері. Сызықтық алгебралық теңдеулер жүйесі. Крамер әдісі, матрицалық әдіс, Гаусс әдісі; жазықтықта түзу. Кеңістіктегі түзу. Екінші ретті қисықтар. Екінші ретті беттер; нүктедегі және шексіздіктегі функцияның шегі. Шексіз шағын функциялар және олардың қасиеттері. Нүктедегі функцияның үздіксіздігі. Үзіліс нүктелері және олардың жіктелуі; функцияның туындысы. Функцияның дифференциалы. Күрделі функцияның туындысы. Лопиталь Ережесі. Функцияның монотондылық шарттары. Экстремум функциялары. Иілу нүктелері. Функцияны зерттеу мен графиктің жалпы схемасы; бірнеше айнымалылардың функциялары. Шек және үздіксіздік. Ішінара туындылар. Бағыт бойынша туынды. Градиент. Бірнеше айнымалы функцияның экстремумы. Студенттер практикалық мәселелерді шешеді, соның ішінде бағдарламалық жасақтаманы қолдана отырып, өз көзқарастары мен шешімдерін қорғауды үйренеді. Бағалау практикалық есептердің дербес шешімдерін және теориялық сұрақтарға жауаптар мен есептерді шешуді қамтитын қорытынды емтиханды қорғау түрінде өтеді. Пән бағдарламасының мазмұны серіктес ЖОО бағдарламасымен үйлестірілген.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тағам өнеркәсібіндегі қолданбалы математика және статистика
Пәннің мақсаты-студенттерді математикалық әдістер мен заманауи бағдарламалық есептеу құралдарын қолдана отырып, тамақ өнеркәсібіндегі деректерді өңдеуге және талдауға дайындау. Студенттер мамандандырылған бағдарламалық жасақтаманы қолдана отырып эксперименттік деректерді ұсыну тәсілдерін, экспериментті жоспарлауды, эксперименттік деректердің сипаттамалық сипаттамаларын, корреляциялық және факторлық талдаудың статистикалық гипотезаларын қалыптастыру мен тексеруді, іріктеу параметрлерін статистикалық бағалауды, деректерді өңдеу нәтижелерін талдауды және түсіндіруді үйренеді. Қорытынды аттестаттау жеке жобаны орындау түрінде жүзеге асырылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Биохимия
Пәннің мақсаты-биохимиялық процестердің негізгі заңдылықтары мен метаболизмді реттеу механизмдері туралы тірі организмдердің құрамына кіретін химиялық қосылыстардың құрылымы мен қасиеттерін қолдана отырып, цифрлық технологияларды қолдана отырып, пәнаралық зерттеулер барысында алынған мәліметтерді түсіндіру. Студент практикалық сабақтарда ғылыми - зерттеу және өндірістік профильдегі биохимиялық зертханаларда қолданылатын аспаптар мен жабдықтарға талдау жүргізеді. Қорытынды аттестаттау бір зертханалық жұмысты көрсету түрінде жүргізіледі. "Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК кәсіпорнына көшпелі сабақтар және серіктес кәсіпорындардың жетекші сарапшыларынан мастер-кластар көзделген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Компьютерлік жобалау
Білім алушыларда өңдеу үдерістерін Компьютерлік жобалау жүйелерін практикалық пайдалану дағдыларын қалыптастыру; компьютерлік жүйелер жүйесін әзірлеуге және дамытуға қатысуға дайындау өңдеу процестерін жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Микробиология
Пәннің мақсаты-микробиологияның пәні мен міндеттерін, микроорганизмдердің систематикасы мен номенклатурасын, бактериялардың морфологиясы мен ультрақұрылымын, бактериялардың физиологиясын, микроорганизмдердің генетикасын, бактериофагтарды, тағамдық токсикоинфекцияларды зерттей отырып, қолданыстағы әдістемелерді қолдану және өндіріс режимдерінің сенімділігін қамтамасыз ету. Студент практикалық сабақтарда қоректік ортаны дайындайды және таза дақылдарды оқшаулау әдістерін қарастырады. Қорытынды аттестаттау бір зертханалық жұмысты көрсету түрінде өткізілетін болады. "Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК кәсіпорнына көшпелі сабақтар және серіктес кәсіпорындардың жетекші сарапшыларынан мастер-кластар көзделген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Математика 2
Математикалық әдістер ғылым, техника, экономика және басқару мәселелерін шешуде үлкен роль атқарады. Сондықтан математиканы оқытудың алдына келесі мақсаттар қойылады: - студенттердің математикалық және алгоритмдік ойлауын дамыту; - студенттердің математикалық есептерді зерттеу және оларды шешу әдістерін игеру; - студенттердің қолданбалы кәсіптік есептерді шешуде математикалық білімдерін қолдану дағдыларын қалыптастыру;
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Компьютерлік жобалау
Білім алушыларда өңдеу үдерістерін Компьютерлік жобалау жүйелерін практикалық пайдалану дағдыларын қалыптастыру; компьютерлік жүйелер жүйесін әзірлеуге және дамытуға қатысуға дайындау өңдеу процестерін жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Тағамдық химия
Пәннің мақсаты-студенттерді тамақ шикізатын өңдеу және дайын өнімді өндіру кезінде болатын негізгі химиялық процестерді түсінуге дайындау. Студенттер тамақ шикізаты мен дайын өнімді сақтау және сату кезінде тамақ жүйелерінің қасиеттерін сақтаудың немесе өзгертудің жалпы заңдылықтарын, сондай-ақ адамның тамақтануындағы тағамдық заттардың рөлі мен маңыздылығын зерттейді. Практикалық сабақтарда студенттер негізгі тағамдық компоненттердің құрамы мен қасиеттерін және жануарлар мен өсімдік шикізатын өңдеу сипатына байланысты олардың қасиеттерін сақтау және өзгерту заңдылықтарын қарастырады; азық-түлік қауіпсіздігі негіздері; Тамақ өнімдеріндегі негізгі тағамдық заттардың құрамы мен сапасын бағалау әдістері. Қорытынды аттестаттау біріктірілген емтихан түрінде өткізіледі
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
AutoCAD жобалау
Пәннің мақсаты - AutoCAD жобалаудың графикалық жүйесінде жұмыс істеуге және сызбалар жасауға қажетті білім, дағды мен икемділіктерін дамыту. Бағдарламаның негізгі ұғымдарын қалыптастыру, объектілерді сурет салу және оларды редакциялау дағдыларын пысықтау, қойылған міндетті шешу үшін қажетті ақпаратпен жұмыс істей білуді қалыптастыру, кәсіби қызметте бағдарламаның графикалық мүмкіндіктерін пайдалану дағдыларын қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Тамақ жүйелерінің зертханалық талдау әдістері
Білім алушыларда өндірістік (технологиялық) зертханаларды (ӨТЗ) қабылдау, өңдеу, сондай-ақ өнімді өндіру кезінде міндеттері мен функциялары туралы білімнің кәсіби бағыттылығын қалыптастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пәннің мақсаты құқық түсінігі. Кәсіпкерлік құқық субъектілерінің түрлері. Коммерциялық заңды тұлғаларды құру, қайта ұйымдастыру және тарату. Банкроттық. Кәсіпкерлік қызметтегі мүліктің құқықтық режимі. Кәсіпкерлік шарттар: түрлері, мазмұны және жасасу тәртібі. Кәсіпкерлік қызмет саласындағы жауапкершілік. Экономикалық айналымға мемлекеттің қатысуының құқықтық нысандары. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы білім беру сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес құралы ретінде: түсінігі мен мазмұны. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пәннің мақсаты білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты, сондай-ақ цифрлық технологияларды пайдалану арқылы қаржылық қызметтерді тұтынушылар ретінде олардың құқықтары мен мүдделерін қорғауға байланысты процестерді сыни бағалау және талдау қабілетін қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік іс-әрекетінің негіздері
Пәннің мақсаты – бәсекелестік нарықта кәсіпкерлік қызметті ұйымдастырудың теориялық негіздері мен практикалық дағдыларын үйрету. Пәннің шеңберінде теориялық және практикалық мәселелер қарастырылады: кәсіпкерлік қызметтің концептуалды аппараты; кәсіпкерлікті ресурстық қолдау; маркетингтік қызмет; бизнес-жоспарлау; іскерлік құпия, тәуекелдер және қызметкерлер құрамы; шаруашылық операцияларды ұйымдастыру; кәсіпкерлік мәдениет; кәсіпкерлік қызметтің тиімділігін бағалау. Пән аясында кейс-learning әдістері, гипотезаларды қою әдістері, бизнесті модельдеу әдісі қолданылады. Кәсіпкерлік іс-әрекетінің негіздері
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 4
-
Шикізатты алғашқы өңдеу
Пәннің мақсаты студенттерде мал шаруашылығы өнімдерінің шикізатын бастапқы өңдеу саласындағы өндірістік-технологиялық, жобалау және зерттеу қызметіне қажетті дағдыларды қалыптастыру болып табылады. Пәнді оқу барысында студент одан әрі өндіріс үшін шикізатты қайта өңдеу дағдыларына ие болады. Қорытынды бақылау тапсырманы жобалық шешуді қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 4
-
Жоба 2
«Тамақ зертханаларында зертханалық зерттеулер» бағыты бойынша курстық жұмыс түрінде жоба. Жобаның мақсаты азық-түлік шикізаты мен дайын өнімді зерттеудің заманауи әдістерін зерттеу болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 2
-
Ет сапасын бағалау
Пәннің мақсаты-білім алушыларды өндірістік-технологиялық қызмет үшін қажетті ет және сойылатын ілеспе өнімдерді бағалауға дайындау. Студенттер тамақ сараптамасы саласындағы негізгі ұғымдарды, терминдер мен анықтамаларды; ет шикізаты мен ішкі өнімдердің сапасына қойылатын талаптарды; негізгі ақауларды, олардың пайда болу себептерін және алдын алу шараларын үйренеді. Іс жүзінде ет шикізаты мен сою өнімдерінің сапасын бақылау әдістері игеріледі. Қорытынды аттестаттау білім алушыға тамақ өніміне сараптама жүргізу ұсынылатын жобаны (портфолио, кейс) қорғау түрінде көзделеді. "Абай" ЖШС кәсіпорнына көшпелі сабақтар қарастырылған
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 4
-
Малды сою технологиясы және бастапқы өңдеу
Пәннің мақсаты мал шаруашылығы өнімдерін сою және бастапқы өңдеу технологиясын зерделеу, қалдықсыз өндірісті ескере отырып алынған шикізатты қайта өңдеу болып табылады. Пәнді оқу барысында студенттер сою (дәстүрлі де, американдық та) және жануарларды бастапқы өңдеу технологияларын, сондай-ақ сою орындары мен сойылған жануарларға қойылатын талаптарды меңгереді. Союдан кейінгі ұшалар мен органдарды ветеринариялық-санитариялық тексеру әдістемесі мен техникасы, сондай-ақ жануарларды сою өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама және санитариялық бағалау игерілетін болады. Бұл пәнді білу болашақ маманға мал союды және Малды бастапқы өңдеуді білікті жүргізуге және өндірістегі мәселелерді шешуге мүмкіндік береді
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 3
-
Экология негіздері
Пәннің мақсаты – биосфера туралы ілім туралы түсініктерді қалыптастыру.Экологиялық факторлар. Экологиялық жүйелер. БиоСфера ресурстарының шектеулілігі. Энергетиканың экологиялық мәселелері. Атмосфераның және гидросфераның ластану көздері. Атмосфераны ластанудан қорғау. Қоршаған ортаны қорғаудың нормативтік-құқықтық, ұйымдастырушылық мәселелері. Тұрақты даму бағыттары. Халықаралық қоршаған ортаны қорғау саласындағы ынтымақтастық.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Азық-түлік шикізаты мен өнімдерінің сапасын сараптау
Пәннің мақсаты- студенттерде тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын сараптау негіздері туралы жүйелі түсінік дайындау. Студент тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын сараптау саласындағы негізгі ұғымдарды, терминдер мен анықтамаларды, Шикізат, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды меңгереді; ақаулардың түрлері, олардың пайда болу себептері, алдын алу шаралары, сапаны бақылау әдістері, сынақ зертханаларының мақсаты, олардың материалдық-техникалық базасына және персоналға қойылатын талаптар, шикізат пен дайын өнімді бұрмалау түрлері, анықтау және алдын алу шаралары, салдары. Студент практикалық сабақтарда азық-түлік шикізатының, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің сапасын бақылау мен бағалаудың ұтымды әдістерін жүргізеді, өнімдер мен қызметтерді сәйкестендіруді жүзеге асырады, олардың бұрмалануын анықтайды, технологиялық процестің әртүрлі кезеңдерінде қоғамдық тамақтандыруда өнімдер мен қызметтердің сапасын бақылауды жүргізеді, тікелей және жанама көрсеткіштер (белгілер) бойынша рецептураға сәйкестігін, технологиялық процестің белгіленген режимдерін сақтауды айқындайды өндіріс. Қорытынды аттестаттау Портфолионы қорғау түрінде өткізіледі, онда бақылаудың барлық талаптары бойынша бір тамақ өнімінің сапасына сараптама жасалады. "Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК кәсіпорнына көшпелі сабақтар және серіктес кәсіпорындардың жетекші сарапшыларынан мастер-кластар көзделген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 2
-
Ауылшаруашылық жануарлардың анатомиясы және морфологиясы
Пәннің мақсаты әртүрлі түрдегі ауылшаруашылық жануарларының анатомиясын, гистологиясын, салыстырмалы, жас және функционалдық морфологиясын зерттеу болып табылады. Студенттердің практикалық дағдысы негізгі морфофункционалды бірліктердің сыртқы формасы мен субмикроскопиялық құрылымын анықтай білу арқылы қалыптасады. Жасуша биологиясы, эмбриология негіздері, жалпы гистология, органдар мен олардың жүйелерінің морфологиясы, жануарлар анатомиясының ерекшеліктері туралы мәліметтер дәйекті түрде баяндалады. Материалды игеру студенттерді форма мен функцияның өзара байланысы мен өзара әсерін ашуға итермелейді, бұл мал сою және алғашқы өңдеу кезінде өндірістік жағдайда пайдалану үшін қалыптау процестерін білуге ықпал етеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 3
-
Тіршілік қауіпсіздігі
Пәнді оқытудың мақсаты болашақ мамандарда қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру; Төтенше жағдайлар кезінде болжау және сауатты шешімдер қабылдау; халықты және өндірістік персоналды, шаруашылық объектілерін ықтимал салдарлардан, апаттардан, табиғи апаттардан қорғау және қазіргі заманғы зақымдау құралдарын қолдану; жойылу салдарын жою болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Экономика және бизнес негіздері
Пәннің мақсаты түсінігі - бұл анықтама, түрлері, даму тенденциялары, кәсіпкерліктің рөлі. Нарықтық экономиканың негізгі түсініктері. Бизнестің ұйымдастырушылық негізі. Кәсіптің қаржылық негізі. Бизнесті дамыту стратегиясын әзірлеу. Кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Экологиялық менеджмент
Пәнді меңгеру табиғатты қорғау қызметін басқарудың сапалы жаңа идеологиясының қажетті атрибуты ретінде саналы экологиялық дүниетанымды қалыптастыруды, экологиялық тәуекелдерді бағалау кезінде тиімді басқарушылық шешімдерді енгізуді, ұйымдар қызметінің экологиялық маңызды аспектілерін және экологиялық міндеттерді шешуді анықтауды қамтамасыз етеді. Даму кезеңдерін, функцияларды, инфрақұрылымды және экологиялық менеджмент принциптерін зерделеуді, табиғи ресурстарды, экологиялық залалдарды, шығындарды экономикалық бағалауды және қаржыландыру мен есептілік мәселелерін қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
«Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет» пәнін оқып-үйренудің мақсаты студенттердің қоғамдық және жеке құқықтық санасы мен құқықтық мәдениетін арттыру, сонымен қатар сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл бойынша білім мен азаматтық ұстаным жүйесін қалыптастыру болып табылады. -әлеуметтік құбылыс.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Әртүрлі объектілер мен процестерді ғылыми зерттеудің негізгі әдістерін, ғылыми зерттеулерді жоспарлаудың негізгі кезеңдерін, қарапайым объектілер мен процестердің аналитикалық және статистикалық модельдерін, эксперименттік деректерді статистикалық өңдеудің ерекшеліктерін зерттейтін пән.
Оқу жылы - 2
Семестр - 4
Несиелер - 5
-
Тамақтық өнеркәсіптің құрал-жабдықтары
Пәннің мақсаты – тамак өнімдерінің технология бойынша технологиялық өңдеу процестері мен технологиялық құрал-жабдықтарды меңгеру. Пәннің мәні - тамак өндірісінің технологиялық өңдеу процесстері мен технологиялық құрал-жабдықтары/
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің тауартануы
Мақсаты - өндірісті ұйымдастырудың негіздерін, өнддіріс орындарының түрлерін, техникалық бақылау негіздерін, сервировка заттарын және ресми қабылдаулардағы күту ережелерін зерттеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түліктерді өндеудің физикалық әдістері.
Мақсаты - студенттердің тамақ өнеркәсібінде өңдеудің физикалық әдістерін қолдану мәселелерін зерттеу (жоғары және ультра жоғары жиілікті электр тогы, инфрақызыл сәулелену, электр өрістері, ультрадыбыстық, импульстік әдістер және т.б.).
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Start up жобаларының экономикалық негіздемелері
Пәннің мақсаты-start up жобаларды инвестициялық-экономикалық негіздеу үшін қажетті білім, дағдылар мен құзыреттер жиынтығын қалыптастыру. Пән келесі мәселелерді зерттеуді қамтиды: Start up жобалардың ұғымдық аппараты; Start up жобаны әзірлеу алгоритмі; негізгі капиталға, айналым қаражатына және адам ресурстарына инвестицияларды бағалау; баға белгілеу және қаржылық жоспарлау; техникалық-экономикалық көрсеткіштерді есептеу. Оқытудың белсенді әдістері: кейс-әдістер; гипотезаларды қою; есептеу-талдау әдісі; жобаны start up қорғау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы
Пәнді игерудің мақсаты студенттерді тамақ өнімдерінің химиялық құрамымен, тамақ өнімдерінің негізгі құрамдас заттарының физиологиялық рольімен және технологиялық қасиеттерімен таныстыру, тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің негізгі және қосымша шикізаты, олардың мақсаты, сақтау шарттары, стандарттау негіздері және сапасын бағалау бойынша білім алу болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін өңдеудің заманауи әдістері
Мақсаты - студенттердің тағамдық салаларда физикалық өңдеу әдістерін (жоғары және жоғары жиіліктегі электр тогы, инфрақызыл сәулелену, электр өрісі, ультрадыбыс, импульстік әдістер және т. б.) пайдалану мәселелерін зерттеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тағам өнеркәсібіндегі құрал-жабдықтар
Пәнді оқытудың мақсаты-бітірушінің ақпараттық базасын құрудан тұрады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық түлік өндірісінің жалпы технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттердің тағам өнімдерінің технологиясы туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру. Пәнді оқу нәтижесінде студент тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық сызбаларын құрастыра алады. Қорытынды бағалау - тамақ өнімдерінің бір түрінің технологиясын көрсету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдері технологиясының теориялық негіздері
Мақсаты - бірнеше ұрпақ бойы жойылып кету қаупі төнген дәстүрлі тағамдарға (баяу тамақ),сондай-ақ фаст-фудты жасылдандыруға (fast food) студенттердің назарын аудару. биоәртүрлілікті сақтау мақсатында. Пән аясында студенттер өндіріс аспектілерін зерттейді баяу және жылдам тамақ халықаралық қауымдастықтар мен ұйымдардың білімі мен тәжірибесін пайдалану. Практикалық сабақтарда студенттер дәстүрлі және инновациялық тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін оңтайландыру, оның ішінде өндіріс ресурстарын тиімді пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлейді. Қорытынды аттестаттау қорғаумен кейс дайындауды көздейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің мерчендайзингі
"Азық-түлік өнімдеріндегі мерчендайзинг" пәнінің мақсаты өнімнің оңтайлы ұсынуын қамтамасыз ету, сату көлемін ұлғайту және дүкендегі тұтынушылардың қанағаттану деңгейін арттыру болып табылады. Бұл пән студенттерге тиімді сауда стратегияларын әзірлеу, дүкеннің көрнекі көрінісін жақсарту және нарықтағы азық-түлік бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін қажетті білім мен дағдыларды алуға көмектеседі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Ет және ет өнімдерін салқынмен өңдеу
Пән білім алушыларды ет және ет өнімдерін өндіруде жасанды суықты қолдануға дайындауға бағытталған. Студенттер ет пен ет өнімдерін тоңазытқышта өңдеудің жылу-физикалық және биологиялық негіздерін үйренеді, іс жүзінде ет шикізатын салқындату, мұздату және мұздату әдістерін, сондай-ақ азық-түлік шикізаты мен дайын өнімді тоңазытқышта сақтау, жылыту және еріту әдістерін меңгереді. Қорытынды аттестаттау біріктірілген емтихан түрінде өткізіледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 5
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты-білім алушыларды ет және сүт өнімдерін өндіруге дайындау. Студенттер ет және сүт өнімдерінің жіктелуі мен ассортиментін; шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптарды; ет және сүт өнімдерінің негізгі ақаулары (ақаулары), сондай-ақ олардың пайда болу себептері мен анықтау әдістерін зерттейді. Практикалық сабақтарда студенттер ет және сүт өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық схемаларын қарастырады, шикізат пен дайын өнімнің органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау әдістерін меңгереді; сондай-ақ, өнімдерді бұрмалауды анықтау әдістері. Қорытынды аттестаттау жобаны қорғау түрінде өткізіледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 6
-
Нан және нан өнімдерінің технологиясы
студенттің теориялық білімі мен практикалық дағдыларын игеру, технологиялық процестерді дайындау нан және нан-тоқаш өнімдері, дайын өнімнің сапасын бағалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдер мен шикізаттарды бақылау және бағалау
Пәннің мақсаты-студенттерді шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау мен бағалаудың жалпы, органолептикалық, физика-химиялық, оптикалық, хроматографиялық әдістерімен таныстыру. Шикізаттың негізгі сипаттамаларын эксперименттік зерттеу әдістері, шикізат компоненттерін анықтау, шикізат қасиеттерінің физика-химиялық көрсеткіштерін анықтау үшін стандартты сынақтар жүргізу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Технохимиялық бағалау
Пәннің мақсаты - студенттерді шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау әдістерімен және түсетін шикізат, өндірілетін өнім сапасының технологиялық режим, рецептура, нормативтік-техникалық құжаттамасының талаптарына сәйкестігін тексеруді ұйымдастырумен таныстыру. Білім алушыларда өндірістік (технологиялық) зертханаларды (ӨТЗ) қабылдау, өңдеу, сондай-ақ өнімді өндіру кезінде міндеттері мен функциялары туралы білімнің кәсіби бағыттылығын қалыптастыру
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Шұжық, тұзды тағамдар және жартылай фабрикаттар технологиясы
шұжық және тұздалған өнімдер мен жартылай фабрикаттарды өндіруде білм мен тәжірибені қалыптастыру
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Тамақтану физиологиясы
Ас қорыту физиологиясының негіздері, сондай-ақ негізгі қоректік заттардың физиологиялық рөлі, емдік-профилактикалық және емдік тамақтануды ұйымдастырудың міндеттері мен принциптері, сондай-ақ тамақ өндірісін гигиеналық және санитарлық бақылау әдістері туралы білім беру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Диеталық тамақтану
Тамақ рационында асқазанның химиялық, механикалық және термиялық тітіркендіргіштерін шектейтін, тағайындалатын диеталарды есепке ала отырып, тағамдарды, суық тағамдар мен сусындарды дайындаудың технологиялық процестері. Мақсаты-адам ағзасына теріс әсер етуі мүмкін тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған тәуекел критерийлерін; рационалды тамақтану ғылымының теориялық негіздері; тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары және олардың адам ағзасы үшін маңызын зерттеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Арнайы тағайындалған және қоғамдық тамақтану тағамдарының технологиясы
Пәннің мақсаты – қоғамдық тамақтандыру өнімдерінің химиялық құрамын, тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымын, шикізатын анықтау. Оқыту нәтижесінде студент дайын өнімнің шығымы мен сапасына әсер ету мақсатында биохимиялық және физика-химиялық процестерді басқара алады; негізгі технологиялық параметрлердің әсерін түсіндіре алады биохимиялық және физика-химиялық процестердің бағыты мен тереңдігі. Өнімді әзірлеу үшін қорытынды бағалауды қорғау
Оқу жылы - 3
Семестр - 6
Несиелер - 5
-
Техникалық өнімдерді және ББЗ өндіру
Студенттердің кәсіптік білімдерін қалыптастыру; азық-түлік емес шикізатты технологиялық процестерді дамыту; мал қайталама ресурстарды өңдеу ұтымды пайдалану білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Консервілер технологиясы
студенттердің ет, балық, сүт және жеміс-көкөніс шикізатын өңдеу технологиясы, консервілерді өндіру технологиясы туралы білім алуы. Студент: - жануарлардың және өсімдік шикізатының құрамын, қасиеттерін, оларда өнімнің сақтау мерзімі мен сапасын арттыруға негіз болатын өңдеудің әртүрлі кезеңдерінде болатын физикалық-химиялық процестерді зерттеу; - консервілеу өнеркәсібі үшін әртүрлі материалдарды қолдану тәсілдерін зерттеу; - тоңазытқышта өңдеудің, тұздаудың, кептірудің, темекі шегудің, кептірудің негізгі өнеркәсіптік әдістерімен және консервілерді сақтаудың басқа да заманауи әдістерімен таныстыру; - өнімдерді консервілеудің технологиясы мен технологиялық схемаларын, сондай-ақ режимдерді, техника мен техникалық құралдарды зерделеу
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Сала экономикасы
Қаржылық қызметтің мәні мен проблемалары туралы жалпы түсініктерді әзірлеу әр түрлі құрылымдық бөлімшелердің қызметін меңгеру, категорияларымен және негізгі түсініктерімен курстың қалыптастыру теориялық білім және практикалық дағдылар экономикалық қатынастар жүйесінің қабылдауға мүмкіндік беретін бөлімшелер басқарушылық шешімдер. Мақсаты - студенттердің жаңа экономикалық ойлауын қалыптастыруға ықпал ету, нарық пен бәсекелестік жағдайында кәсіпорын қызметінің экономикалық механизмі туралы толық түсінік беру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісіндегі санитария және гигиена
Тәртіп студенттерді тамақ өндірісінің санитарлық-гигиеналық қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін қамтамасыз етуге дайындауға бағытталған. Студенттер топырақ, су және ауа микрофлорасының сипаттамаларын; сапрофитті және патогенді микроорганизмдердің ерекшеліктерін; негізгі тағамдық инфекциялар мен тамақтан улануды; шикізат пен дайын өнімнің бүлінуін болдырмау әдістерін; микробиологиялық бақылау схемасын; үй-жайларға, жабдықтарға, мүкәммалға, киімге қойылатын санитарлық-технологиялық талаптарды; тамақ өндірісі қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін зерттейді. Практикалық сабақтарда студенттер улы қосылыстардың тамақ өнімдеріне ену жолдарын бағалайды, өндірістік микроклиматтың, шаңдану мен Газдану деңгейінің, Шу мен дірілдің, жұмыс орындарының жарықтануының негізгі параметрлерін өлшейді және бағалайды. Қорытынды аттестаттау кейстерді қорғау түрінде жүргізіледі, оның нәтижесінде білім алушының тамақ өндірісіндегі микробиологиялық ластанудың ықтимал көздері және олардың даму шарттары туралы білімі, сондай-ақ дайын өнімге түрлі қолайсыз әсерлердің алдын алу және жою жөніндегі іс-шараларды әзірлеу дағдылары бағаланады
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Шетел және ұлттық тағамдар технологиясы.
Студенттердің ұлттық және шетелдік асүй технологиясының ерекшеліктері, әлем асүйлерінің дәстүрлері, ұлттық және шетелдік асүй тағамдарын ресімдеу және ұсыну қағидалары туралы білім алуы
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Қоғамдық және арнайы тамақтану өнеркәсібіндегі кәсіпорындарды жобалау
Пәннің мақсаты - жеке тапсырмаға сәйкес курстық жобаны орындау және курстық жобаны комиссия алдында қорғау. Оқыту аясында студенттер ассортимент, жабдық, персонал және өндіріс алаңдары бойынша есептеулер жүргізеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Сусын дайындау технологиясы
сусындардың жіктемесі мен түр - түрін және оларды дайындау технологиялық процесстерді оқиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдері және балмұздақ технологиясы
тұтассүтті өнімдер және балмұздақ өңдеу технологиясы технология бойынша өнеркәсіптік–технологиялық және зерттеу саласында студенттің қажетті білімі болуы тиіс.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Экономика және өндірісті басқару
"Экономика және өндірісті басқару" пәні экономикалық принциптер шеңберінде өндірістік процестерді тиімді ұйымдастырушылық басқарудың негізгі аспектілерін зерттейді. Бұл пәннің мақсаты студенттерге ресурстарды тиімді басқару, өндірістік операцияларды жоспарлау және бақылау және өндіріс саласында стратегиялық шешімдер қабылдау үшін қажетті білім мен дағдыларды қамтамасыз ету болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Кондитерлік бұйымдардың технологиясы
студенттерді негізгі проблемалар мен перспективалармен таныстыру саланы ғылыми-техникалық дамыту, бұйымдардың сапасын жақсарту жолдары, теориялық және эксперименттік әдістер кондитерлік өнімдердің химиясы, оларды өндіру технологиясы саласындағы зерттеулер саланы ғылыми-техникалық дамыту, бұйымдардың сапасын жақсарту жолдары; теориялық және эксперименттік әдістермен танысу кондитерлік өнімдердің химиясы, олардың технологиясы саласындағы зерттеулер өндіріс
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Тағамдық өнеркәсіп кәсіпорындарын жобалау
Пән тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының типі мен құрамын зерделеуді, жобаның техникалық-экономикалық негіздемесін орындауды, тамақ өндірісіндегі материалдық есеп айырысуды (ет-сүт, нан және т.б.), курстық және дипломдық жобалауға қойылатын талаптарға сәйкес алаңдарды есептеу және жабдықтардың орналасуы көздейді. Пәннің мақсаты - жеке тапсырмаға сәйкес курстық жобаны орындау және курстық жобаны комиссия алдында қорғау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 7
Несиелер - 5
-
Жоба 3
Дипломдық жұмыс тақырыбы бойынша ғылыми-зерттеу жұмысы. Зерттеу міндетін қою. Әдеби шолу және алдындағы жүмыстарға талдау. Зерттеулер методологиясы. Зерттеу бөлімі. Зерттеу нәтижелерін талқылау. Зерттеу нәтижелері бойынша ұсыныстарды әзірлеу және қорытынды. Зерттеу нәтижелері бойынша есепті дайындау және қорғау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 4
-
Тағам қаупсіздігі
«Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі» пәні 6В07203 - Тамақ технологиясы мамандығының арнайы курстар жүйесінде қосымша тағам болып табылады, тамақ өнімдерінің ықтимал қауіптерін зерттеу. Мақсат - тағамның ықтимал қауіптерін зерттеу; нормативтік-техникалық құжаттаманың, рецептілер мен процестердің талаптарына сәйкес келетін шикізат пен өнімнің сапасын тексеруді ұйымдастыру. Нысаналы міндеттер: - тағамның ықтимал қауіптерін зерттеу; - шикізат пен тағам өнімдерінің сапасын бақылаудың әр түрлі әдістерін оқып үйрену.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Тамақ кәсіпорнындағы НАССР жүйесі
Пәнді игерудің мақсаты білім алушыларда теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару және жетілдіру сапаны басқару әдістемесі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Табиғи мәйекті сырлар өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты – нақты өндірістік жағдайларда әртүрлі қуаттылықтағы кәсіпорындарда сыр технологиясы саласында теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды дамыту. Теориялық материалға табиғи ірімшіктерді өндіру технологиясының ерекшеліктері кіреді. Тәжірибелік жұмыс зертханалық жағдайда өнімдерді әзірлеуді және олардың сапасын бағалауды қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және қызмет көрсету
Әр түрлі және сыныптар қоғамдық тамақтандыру өндірістік қызметін ұйымдастыру негізгі принциптерін зерттеу, бастауыш, орта және қызмет көрсету сияқты қызметтердің кең спектрін ұсыну.
Оқу жылы - 4
Семестр - 8
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Бақылау, интерпретация, талдау, қорытынды шығару қабілеті, баға беру қабілеті, сыни ойлау дағдылары, креативтілік, өзін-өзі дамытуға қабілетті.
- Әртүрлі әлеуметтік жағдайларда дұрыс бағдаралады, командада жұмыс істейді, өз көзқарасын дұрыс қорғайды, жаңа шешімдер ұсынады
- Азаматтық пен патриотизм идеялары, қоғамдық сананы жаңғырту-Рухани Жаңғыру, университеттік, аймақтық, республикалық деңгейдегі іс-шараларға қатысу және ұйымдастыру кезінде Қазақстанды Үшінші жаңғырту негізінде көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді.
- Мемлекеттік, орыс және шет тілінде (А2, B1, B2 деңгейі), оның ішінде кәсіби салада коммуникацияның негізгі дағдыларын меңгеруді көрсетеді.
- Қазақстан Республикасының қолданыстағы нормативтік-құқықтық құжаттарын, оның ішінде жануар және өсімдік тектес шикізатын қайта өңдеу және ет, сүт және нан-тоқаш өнімдерін жасау саласындағы құжаттарды ескере отырып, тамақ өнімдерін өндіру бағыты бойынша бизнес-жоспарлар мен стартап-жобаларды әзірлейді.
- Стандартты кәсіби міндеттерді шешу және жұмысты ұйымдастыру үшін ақпараттық-коммуникациялық технологияларды меңгерген.
- Математикалық ойлау мен қолданбалы бағдарламаларды қолдана отырып, тамақ өнімдерін өндіруде өндірістік міндеттерді шешеді, дұрыс тамақтану мен ағзаның физиологиялық қажеттіліктерін ескере отырып, мәзірдің жеке есебін жүргізеді.
- Жаңа тамақ өнімдерін әзірлеу, оларды модельдеу, сондай-ақ дәстүрлі және жаңа технологиялық процестерді жүргізу үшін тамақ өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындарда алынған базалық білімдері мен дағдыларын қолданады.
- Қызметкерлерді басқарады және еңбекті қорғау және өнеркәсіптік қауіпсіздік талаптарының сақталуын қамтамасыз етеді.
- Технологиялық процестердің теориялық және эксперименттік зерттеуін жүзеге асырады, оның ішінде технологиялық процестер мен алынатын тамақ өнімдерінің параметрлерін өлшеудің заманауи әдістерін меңгере отырып, тамақ шикізаты мен дайын өнімге талдау жүргізеді.
- Ет, сүт, нан-тоқаш өнімдерін өндіруде тиімді технологиялық процесті жүргізуді ұйымдастырады және инновациялық, рационализаторлық қызметке қатысады, өндіріс талаптарына байланысты қажетті технологиялық жабдықты таңдайды және құрастырады.
- Тағам индустриясы мен тамақтану индустриясы кәсіпорындарын жобалауды жүргізеді, жабдықты есептеу мен таңдауды ұйымдастырады, мәзірді есептейді және тұрақты және мобильді типтегі тамақ кәсіпорындарында клиенттерге қызмет көрсету кезінде тиімді технологиялық процесс пен қызметті ұйымдастырады.
Ұқсас БББ
6B07203 Тағам қауіпсіздігі
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
6B07203 Тамақ өндірістерінің технологиясы және инжинирингі
Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті (ХИТУ)
6B07203 Астықты сақтау және қайта өңдеу технологиясы
Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
6B07203 Қайта өңдеу және тамақ өндірістерінің технологиясы
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті