6B09103 Ветеринарлық тағам қауіпсіздігі және технологиясы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ветеринарлық-тағам қауіпсіздігі және тағам өнімдерін өндіру саласында теориялық білімді, практикалық және басқарушылық дағдыларды меңгерген бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау
-
Академиялық дәреже Специалитет
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 5 года
-
Кредиттер көлемі 305
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
Пәндер
-
Жануарлар және құстар анатомиясы I
Пән сомалық мүшелер жүйелері тобын: жануарлар мен құстардың дене қуыстарының көкірек, құрсақ және жамбас қуысының қабырғаларын құрайтын мүшелер жүйелері, атап айтқанда тірек-қимыл аппаратын (бір-бірімен тығыз байланыста қызмет атқаратын қаңқаны, сүйектер жүйесінің байланысын, бұлшықеттер жүйесі) және тері жабынының мүшелерін оқытады. Бұл жүйелер жануарлардың түрлерін, тұқымын, жынысын және жасын ескере отырып, құрылысы мен даму заңдылықтары туралы түсінікті қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика және статистика
Аталған пәнде де жоғары математиканың негізгі тараулары, яғни, сызықтық алгебра мен аналитикалық геометрия, математикалық талдау және дифференциалдық теңдеулер бағытына негізделген. Бірақ, «Математика» пәнінен ерекшелігі ықтималдылықтар теориясы мен математикалық статистика негіздері қосымша қарастырылады. Ондағы негізгі ұғымдар сипатталып, статистикалық деректерді өңдеу үшін математикалық әдістер сипатталады. Себебі, болашақ маманның заманауи құзыреттіліктерінің бірі - өз саласына қажет ететін ақпараттық ортадағы статистикалық мәліметтермен жұмыс жасау, оларды пайдалану үшін математикалық тұрғыда саралау мен талдау жүргізе алу қажеттілік етеді. Осы тұрғыда «Математика және статистика» пәнінің маңызды екенін байқауға болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
Бұл пәнде жоғары математиканың негізгі ұғымдары, ондағы мәселелер мен шешу жолдары қарастырылады. Жоғары математиканың негізгі маңызды тараулары сызықтық алгебра мен аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер бағытына негізделген.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасушалық биология
Пән жасушалардың құрылымын, функциясын зерттеу бойынша кіріспе курс болып табылады. Жасушалардың молекулалық және биохимиялық негіздеріне, ультраструктураға және әртүрлі жасушалық органеллалардың функцияларына, цитоскелетке және жасушалық ұйымға, сондай-ақ жасушалық саралау процестеріне ерекше көңіл бөлінеді. Жасушаішілік және жасушадан тыс коммуникация процестерінің негізгі принциптері тұтас организмдер контекстінде жасушалық функцияны реттеу туралы зерттелетін болады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар және құстар анатомиясы II
Пән жануарлар мен құстар организмінің мүшелері мен мүшелер жүйелерінің, атап айтқанда азық қорыту, тыныс алу, зәр бөлу, көбею мүшелері, ішкі секреция бездері, тамырлар жүйесі мен қантүзу және иммундық қорғаныс мүшелері, жүйке жүйесінің мүшелері мен сезім мүшелерінің анатомиялық құрылысы және олардың организмдегі орналасу орындары мен үй жануарларының түрлеріне байланысты құрылыс ерекшеліктерін оқытады. Аталған тарауларда мүшелердің құрылысы организмдегі атқаратын қызметтері бір-бірімен тығыз байланыста екендігі туралы ұғымды қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін өндірудің теориялық негіздері
Тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттарды өндіру әдістері бойынша базалық білім береді, өңдеу, тарату, тұтыну сатып алу және тамақ өнімдерін өндіру тізбегінде тұтыну қолдану мәселелерін, тағамдық заттардың санына, құрамына және биологиялық қол жетімділігіне әсер ететін өңдеу шарттарын қамтиды және негізгі тағамдық компоненттерді өлшеу үшін жалпы аналитикалық әдістерді қолданады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Неорганикалық химия
Органикалық қосылыстардан басқа химиялық элементтер мен олардың қосылыстарының құрылысын, реакциялық қабілетін және қасиеттерін зерттейді. Зерттеу объектілері органикалық емес, органикалық және био лигандтармен үйлестіру қосылыстарын және олардың негізіндегі материалдарды қоса алғанда, химиялық элементтер мен олардың қосылыстары болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық микробиология
Пән тағамдық микроорганизмдер, микрофлоралар, микроорганизмдердің жіктелуі туралы жалпы түсінік береді. Сақтау, салқындату, мұздату, пастерлеу, стерильдеу және консерванттарды пайдалану кезінде микроағзалардың қасиеттерін, кейбір инфекциялық аурулардың қоздырғыштарын зерттейді. Прокариоттар мен примитивті эукариоттардың генетикалық, физиологиялық, морфологиялық және экологиялық аспектілері, биоқауіпсіздікті қамтамасыздандыру мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жалпы және органикалық химия
Курста жалпы химияның негізгі түсініктері мен заңдары зерттеледі. Атом құрылысы аясында периодтық заң мен периодтық элементтер жүйесін түсіндіреді; химиялық байланыстар мен молекулалардың құрылысын талдайды; химиялық кинетика, ерітінділер, электролиттер, тұздардың гидролизі туралы түсініктің мәнін анықтайды және тұжырымдайды. Органикалық химияның теориялық негіздерін баяндайды. Студенттерге биологиялық белсенді заттардың химиялық құрамы бойынша білім береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар физиологиясы
Организмде жүретін физиологиялық үдерістердің тіршілікті қамтамасыз етудегі биологиялық маңызын ұғындыру; жеке мүшелер қызметі арасындағы әсерлестік пен ықпалдастык заңдылықтарын ұғындыру; организмнің сыртқы ортамен қарым қатынасын қамтамасыз ететін механизмдерді анықтап, олардың маңыздылығын түсіндіру; мал өнімділігін арттырудың физиологиялык негіздерін ұғындыру; студенттерде басқа сабақтас пәндерді меңгеруге қажет білім мен білік қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биохимия
Ұсынылатын пән классикалық биохимияның негізгі ережелерін қарастырады, биомолекулалардың, биоэнергетиканың құрылымы мен қасиеттерін, ауылшаруашылық тағам өнімдерінің органикалық қосылыстарының молекулалық негіздерін зерттейді. Маңызды ағзалар мен тіндердің биохимиялық ерекшеліктерін қарастырады. Студенттер бірқатар патологиялық жағдайлар мен аурулар кезінде бұзылулардың молекулалық негіздері туралы түсінік алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зертханалық іс
Пән зертханалық ыдыс-аяқтың, техника мен жабдықтың түрін және оларды зертханалық зерттеулерге дайындауды, есептеулерді дұрыс жүргізуді және дезинфекциялық ерітінділерді дайындауды, зертханалық жануарлармен жұмыс істеу ережелерін, химиялық реагенттерді, орталарды және т.б. студенттердің зертханалық дағдыларын қалыптастыруға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биофизика
Биологиялық объектілердің физикалық қасиеттері, оларда өтетін физикалық және физикалық-химиялық процестер туралы түсінік қалыптастырады. Зерттеудің негізгі физикалық әдістерін, объектілердің физикалық және биофизикалық қасиеттерін диагностикалауға арналған физикалық аспаптарды меңгеруге дағдыланады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зертханалық жұмыс техникасы
Зертхананың әртүрлі бөлімдерінің құрылымын, тәртібін және жұмыс ережелерін зерттейді. Зерттеу жүргізу үшін пайдаланылатын заманауи зертханалық жабдықтармен, аппараттармен, зертханалық ыдыстармен және химиялық реагенттермен жұмыс істеу кезінде талаптарды айқындайды. Диагноз қоюға бағытталғандарды белгілейді. Зертханалық зерттеулерді орындау кезіндегі қауіпсіздік талаптарын талдайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам физикасы
Курстың мақсаты-тағам өнімдерінің физикалық қасиеттері мен олардың микроқұрылымдарының өзара байланысы туралы түсінік беру. Курста шикізаттың құрылымы мен қасиеттерінің қарым-қатынасы және қарапайым тағамдық өнімдерде; жүйелердің нақты түрлері: полимерлік ерітінділер, белокты ерітінділер, Гельдер, тұздықтар және олардың реологиялық мінез-құлқының әртүрлі типтері ретінде қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыруға үйрету, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен мүдделерін қорғаудың тиімді тәсілдері, қаржылық өнімдер мен қызметтерді пайдалану тәртібін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экология
Табиғатты қорғау іс-шараларының теориялық негізі болып табылатын тірі организмдердің жеке тұлғаларының, популяциялары мен қауымдастықтарының экологиялық заңдылықтары туралы жаратылыстану-ғылыми жүйелік білімді қалыптастыру, адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның экологиялық мәдениетінің денсаулығын сақтау бойынша экологиялық білімді тек кәсіби бағытта ғана емес, сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және тұрақты даму жолындағы қозғалысқа ықпал етуге және табиғатты қорғау мәселелерін шешу үшін теориялық білімді қолдануға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Ветеринариядағы ғылыми зерттеу әдістері, жұқпалы емес, жұқпалы және паразитарлық аурулар туралы және диагностика, емдеу, алдын-алудың практикалық дағдыларын, тәжірибе жинақтау және жануарлармен жұмыс кезінде жаңа әдістемеліктерді қолдана отырып, эксперименттік зерттеулер жүргізудің негізгі білімін қалыптастырады. Зерттеу нәтижелерін ресімдеу, мақалалар жазу және конференцияға баяндамалар дайындау кезінде ғылыми-әдістемелік тәсілдер қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика
Пән студенттерді меншік және экономикалық жүйелер, қоғамдық шаруашылық формалары, нарықтық жүйенің қызмет ету механизмдері сияқты ұғымдармен таныстырады. Фирманың шығындары мен кірістерін есептеуге және бөлуге, сондай-ақ нарықтық экономиканың экономикалық өсуі мен тұрақсыздығын талдауға мүмкіндік беретін дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық микробиология және иммунология
Пән микроорганизмдердің морфологиясы мен физиологиясын, олардың әртүрлі физика-химиялық және биологиялық факторларға төзімділігін, сыртқы ортада генетикасын және таралуын, инфекциялық процестің пайда болуы мен ағымына қатысуын; макроорганизмның инфекциялық ауруларға төзімділігінің қалыптасу заңдылықтарын (иммунитет); инфекциялық аурулардың қоздырғыш – микробтарының жеке түрлерінің биологиялық қасиеттерін және зертханалық диагностика әдістерін қамтиды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Пәннің мақсаты Қазақстан Республикасындағы құқықтық мемлекеттілікті жетілдірудің қажетті шарты ретіндегі қазақстандық патриотизмді тәрбиелеу, студенттердің әлемдік танымын қалыптастыру, қоғамдық, құқықтық мәдениет және жеке құқық танымын жоғарылату. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнамалар аясындағы құқықтық сауаттылықты арттыруға және студенттердің сыбайлас жемқорлыққа қарсы көзқарастарын, мінез – құлықтарының стандартын, сыбайлас жемқорлықтың кез – келген көріністеріне қырын қарауды қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеуге арналған машиналар мен аппараттар
Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу және қайта өңдеу үшін алаңдар мен жабдықтарға қойылатын талаптарды зерттейді. Жануарларды тасымалдауға дайындау тәртібін көрсетеді. Ет пен субөнімдерді өңдеуге арналған машиналар мен сүтті және сүт өнімдерін тасымалдауға, қабылдауға және сақтауға, өңдеуге арналған жабдықтарды көрсетеді. Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің технологиялық процестерінің тиімділік көрсеткіштерін есептеуді үйретеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Табиғи, техногендік, экологиялық және даулы сипаттағы төтенше жағдайлар қаупі төнген және туындаған жағдайда шаруашылық жүргізу объектілерінде адамдардың өмірін сақтауға және объект жұмысының тұрақтылығын қамтамасыз етуге бағытталған басшылық пен қызметкерлердің іс- әрекеттерін анықтайды. Төтенше жағдайлардың алдын алу, болдырмау және жою мүмкіндіктерін зерделейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Студенттердің теориялық, ғылыми және практикалық білім арқылы жаңа тауар жасау мен қызмет көрсету бойынша кәсіпкерлік қызметке дайындығын қалыптастыру. Студентке бизнес-жоспар дайындау мен кәсіпкерлік қызметті ұйымдастырудың бизнес идеясын әзірлеудә үйрету.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам инженериясы
Бұл курста ауыл шаруашылығы шикізатынан ингредиенттерді алу үдерістерінің сипаттамасы беріледі, сондай-ақ осы ингредиенттерді құрылымдалған тамақ өнімдеріне біріктіру үшін қолданылатын әдістер талқыланады. Курс булану, бүрку кептіру, қуыру және мембраналық процестер сияқты операцияларды қамтиды. Біріктірілген жылу және масса алмасу сияқты өңдеудің маңызды принциптері, сондай-ақ өнімнің құрылымы мен сапасы үшін салдары талқыланады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
Азық-түлік өнімдерінің негізгі құраушылары және олардың адамның тамақтануындағы рөлі. Астық дақылдарын ұнға айналдыру технологиясы. Дәнді дақылдар өндірісінің технологиясы. Құрама жемнің технологиясы. Макарон өнімдерін өндірудің негізгі кезеңдері. Өндірістің принциптік технологиялық сызбасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа жүйесінің процестері
Курс тағам өнімдерін өндірудің күрделі тізбектерінде тиімді операциялық сапа жүйесі негізінде жатқан қағидаттар туралы түсінік береді. Курстың негізгі теориялық тақырыптары кіреді: тағамдық қасиеттер мен сапалық белгілер арасындағы байланыс; тағамдық өндірістік тізбектегі тамақ өнімдерінің қадағалануы; операцияларды басқарудың негізгі принциптері; негізгі технологиялық құралдардың принциптері, сапаны бақылау әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны өндірістік-техникалық бақылау
Бұл курста технологиялық процестің дұрыс барысын және жоғары сапалы өнім шығаруды қамтамасыз ететін негізгі іс-шаралар қарастырылады. Студенттер нақты өндірістік жағдайларда сапаны бақылау құралдарын қолдануды, технологиялық процесс параметрлерінің, жабдықтардың санитарлық жағдайының және үй-жайдың белгіленген талаптарға сәйкестігін бақылауды үйренеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам биотехнологиясы
Пән тағамдық биотехнологияның қазіргі жағдайы мен даму перспективаларын, микроорганизмдерді және олардың ферменттерін өсірудің технологиялық әдіс-тәсілдерін және ерекшеліктерін, тағам өнімдерін өндірудің технологиялық процесін қамтамасыз етеді. Студенттер өсімдік және жануар тектес тағамдық шикізаттар химиясы мен тағамдық микробиология пререквизиттерін пайдалана отырып, тағам саласындағы биотехнологияда әртүрлі әдістермен жұмыс істеу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық вирусология
Пәнге келесі бөлімдер кіреді: вирустың табиғаты мен шығу тегі, құрылымы мен химиялық құрамы, физико-химиялық факторларға төзімділігі, сондай-ақ вирустың және жасушаның өзара әрекеттестігі, вирустың генетикасы, әсіресе, вирусқа қарсы иммунитетті қалыптастыру, диагностиканың және алдын алудың жалпы принциптері қарастырылады. Вирустарды анықтап-тану кезінде диагностиканың заманауи әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық гигиена және санитария
Қоршаған орта жағдайының жануарлардың күйі мен өнімділігіне әсерін зерттейді. Жануарлардың денсаулығын сақтауға және олардың өнімділігін арттыруға бағытталған гигиеналық нормативтер мен талаптарды әзірлейді, яғни жануарлар ауруларының алдын алудың жалпы (спецификалық емес) шараларын айқындайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ашыту биотехнологиясы
Пән негізгі ашыту өндірісінің толық сұлбаларын қарастырады. Аашыту процестері негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдары талданады. Ашыту өндірістері негізінде алынған өнімдердің әртүрлілігі туралы деректер келтіріледі. Микробиологиялық және биохимиялық бақылау әдістері оқытылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы және азықтандыру
Ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі мен эволюциясын, онтогенез заңдылықтарын және жеке даму ерекшеліктерін, жануарлардың биологиялық, өнімдік және асыл тұқымдық қасиеттерін ескере отырып, өсіру әдістерін зерттейді. Ауыл шаруашылығы малдарын іріктеу және іріктеу, тұқымдарды жасау және жетілдіру дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау
Курстың міндеті дәрілердің әсерінен тірі организмдердегі физиологиялық және биохимиялық өзгерістердің заңдылықтарын, сонымен қатар улы заттар мен улардың токсикодинамикасы мен токсикокинетикасын толық меңгеру болып табылады. Дәрілік түрлерді дайындау; жануарлар организмінде дәрілік заттардың рұқсат етілген шоғырлануын анықтау, олардың адам мен жануарлар үшін қауіптіліктің әлеуетті деңгейі қалыптасады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы
Курс тұтынушылардың талаптарына назар аудара отырып, сүт өнімдерін және ингредиенттерді өндіру үшін сүт компоненттерін қолдану туралы білім береді. Курстың маңызды бөліктері-фермадағы сүт өндірісі, сүт зауытында сүт өңдеу, сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процестері, Рецептураны есептеу және құру, сүт өндірісінің тізбегінің әр түрлі кезеңдерінде технолоигиялық құжаттамаларды әзірлеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Патологиялық физиология
Жекелеген ағзалар мен ағза жүйелері функцияларының бұзылу механизмдерін, барлық ауруларға тән жалпы патологиялық және компенсаторлық-бейімделу процестерін; реактивтілік және оның патологиядағы маңызы жалпы патологиялық жасушаларды, ағза мүшелері мен жүйелерін зерттейді: ісіктер, ісінулер және су тартпа, қабыну, терморегуляция патологиясы, зат алмасу, қан айналымының жергілікті бұзылуын қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағамдағы қауіп-қатерлер
Курс барысында тағам өнімдеріндегі әртүрлі қауіптерге; токсиндер мен ластаушы заттарға, инфекцияларға, бөгде денелер мен аллергендерге шолу жасалады. Топтарда студенттер НАССР жүйесінің бір бөлігі болып табылатын қауіптілікті талдаудың сыни бақылау нүктелері негізінде қауіптілікті талдауды қамтитын кейс-стадияларды орындайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің қауіпсіздік тәуекелдерін бағалау
Тағам өнімдеріндегі қауіпсіздік тәуекелдерін бағалау жүйелі бағалау, талдау, сәйкестендіру және өнімнің қауіпсіздігіне әсер ететін қауіпті факторларды басқару негізінде тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару саласында студенттердің теориялық білімі мен практикалық дағдыларын меңгеруіне бағытталған құзыреттілікті қалыптастыратын пән болып табылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық радиобиология
Ядролық физика элементтерін, иондаушы сәулелердің биологиялық әсерін, радиацияны өлшеу бірліктерін зерттейді. Дозиметрия, радиометрия және спектрометрия саласында белгілі бір білім береді. Жануарлардың радиациялық зақымдануының иммундық статусын түзету, ветеринариялық медицинада иондаушы сәулелерді дезактивациялау және пайдалану дағдыларын қалыптастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлардың патологиялық анатомиясы
Курс жануар ағзасының ауыр жағдайында ағзалар мен тіндердегі құрылымдық өзгерістерді зерттейді. Студенттер әртүрлі аурулар кезіндегі морфологиялық өзгерістер туралы түсінік алады, патологоанатомиялық көріністер бойынша ауруларды диагностикалау дағдыларын қалыптастырады. Әртүрлі аурулар кезіндегі морфологиялық өзгерістердің динамикасын зерттей отырып, осы өзгерістерді функционалдық көріністермен салыстыра отырып, аурудың даму механизмін, оның патогенезін ашуға мүмкіндік береді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарларды клиникалық балау
Ауруларды анықтау және жануарларды емдеу үшін биофизика, биохимия жетістіктерін қолдана отырып, клиникалық, зертханалық, арнайы зерттеулердің заманауи әдістерін игеру. Алынған деректерді жіктеп және негіздеп, әсер етуші факторларға байланысты жануар ағзасының анатомиялық-физиологиялық ерекшеліктерін бағалау. Клиникалық зерттеу схемасын; клиникалық зерттеу жүргізу кезінде жануарларды бекіту және жақындау тәсілдерін; жануарлармен жұмыс істеу кезінде қауіпсіздік техника қағидаларын және жеке гигиена шараларын; клиникалық және биохимиялық талдау үшін зерттелетін материалды алу қағидаларын үйрету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ кәсіпорындарындағы ветеринариялық-санитариялық бақылау
Пән тағам кәсіпорындарының гигиеналық талаптарын қарастырады. Курсты меңгеру барысында тағам өнімдерін: астық және жарма, нан және кондитер өнімдері, ет, сүт, балық және жұмыртқа өнімдері өндірісін санитарлық-гигиеналық бақылау сұрақтары қарастырылады. Өндіріс орындарында ветеринарлық-санитарлық шараларды жүзеге асыру кезінде тағам желілері мен жабдықтарын санитарлық өңдеудің қазіргі заманғы әдістері мен тәсілдерін қолдануды үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Оперативтік хирургия
Оперативтік хирургия пәні мал дәрігерлерін дайындаудағы басты мәселелерді қарастырады, атап айтқанда жануарларға хирургиялық операцияларды жасау әдістерін үйретеді. Бұл пән операцияны жүргізудің негізгі принциптерін, оның жеке мүшелерде, ұлпаларда жасалу техникасын, аурудың түрін және малдың жағдайын ескере отырып зерттейді. Сондай-ақ оташының қолын және операциялық алаңды дайындау, құралдарды, дәкілерді залалсыздандыру, инъекцияларды, инфузияларды, негізі пішу, қуыстарды тесу, жансыздандыру тәрізді оталарға үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Паразитология және инвазиялық аурулар
Паразиттердің морфо-биологиялық ерекшеліктерін, паразиттік-шаруашылық өзара қарым-қатынасын, жануарларды, құстар мен балықтарды тірі кезіндегі және өлгеннен кейінгі диагностикалау және паразитологиялық тексеру әдістерін зерттейді, әртүрлі меншік түрлері бар инвазиялық аурулар бойынша қолайсыз шаруашылықтарда емдеу-алдын алу іс-шараларын әзірлеу бойынша дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және балық өнімдерінің технологиясы
Түрлі ет, балық және балық емес өнімдерді дайындау технологиясы мен ерекшеліктерін зерттейді. Курста ет, балық және балық емес су организмдері тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат ретінде қарастырылады, олардың физикалық-химиялық және биохимиялық қасиеттері, әр түрлі өңдеу тәсілдері кезіндегі жүріс-тұрысы. Студенттер прогрессивті технологиялық процестермен, жабдықтар түрлерімен және технологиялық жабдықтарымен танысады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Әр түлік малды сою технологиясы
Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарын союдың әртүрлі технологияларын және оларды ет өңдеу кәсіпорындары жағдайында қолдануды зерттейді. Ұшалар мен мүшелерді қансыздандыру әдістері мен дәрежесін талдайды, сойар алдында тексеру және сойылғаннан кейінгі ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуді ұйымдастырады. Құжаттарды ресімдеуді қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Эпизоотология және эпизоотияға қарсы іс-шаралар
Курс инфекциялар мен жұқпалы аурулар, иммунитет және иммундық жүйелер туралы білім береді. Студенттер ағзаның иммунологиялық реактивтілігін зерттейді және эпизоотиялық процестіталдайды. Эпизоотиялық процестің қарқындылығын, оның статистикалық көрсеткіштерін анықтайды. Эпизоотиялық ошаққа және аурудың табиғи ошағына сипаттама береді. Эпизоотияға қарсы іс-шараларды регламенттейді. Сауықтыру іс-шараларының тізімін және эпизоотиялық ошақты жою тәсілдерін нақтылайды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет-сүт өнімдерінің гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
Ет-сүт өнімдерін өндіру, сақтау және тасымалдау кезінде санитарлық-гигиеналық іс-шараларды ұйымдастыруды үйретеді. Курсты меңгеру барысында ет және ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін өндірудің санитарлық-гигиеналық бақылау сұрақтары қарастырылады. Ұшалар мен мүшелерді қансыздандыру әдістері мен дәрежесін талдайды, сойар алдында тексеру және сойылғаннан кейінгі ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуді ұйымдастырады, құжаттарды ресімдеуді зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлардың ішкі жұқпайтын аурулары
Ауру белгілерін анықтау және диагноз қою мақсатында жануарларды клиникалық-зертханалық зерттеудің заманауи әдістерін, ауру процесін тану әдіснамасын және заманауи ветеринариялық терапияның принциптері мен әдістерін зерттейді. Ішкі жұқпалы емес аурулар кезінде емдеу-алдын алу іс-шараларын, диагностикалау, әзірлеу және жүргізудің практикалық дағдыларын қалыптастырады
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық акушерлік және гинекология
Ветеринариялық акушерлік пәнінің мақсаты жануарлардың акушерлік патологияларын диагностикалау, емдеу және алдын алу бойынша іс-шаралар кешенін ұйымдастыруға және енгізуге қабілетті жоғары білікті маман даярлау болып табылады. Пәннің міндеті студенттерге жыныстық циклды, құнарлылық кезеңін анықтауға, босану операцияларын жүргізуге, жүктілік, босану және босанғаннан кейінгі кезеңдердегі патологияларды, жаңа туған төлдер мен сүт бездерінің ауруларын емдеу және алдын алу бойынша теориялық білімдермен қатар білікті практикалық көмек көрсетуге үйрету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық қоғамдық денсаулық сақтау және тағам гигиенасы
Жануарлардан алынатын тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі әсіресе өзекті, өйткені тағамдық аурулардың басым көпшілігі үй құсы, жұмыртқа, Ет, сүт және сүт өнімдері, сондай-ақ балық сияқты негізгі тауарлардан болады. Бұл пән тамақ өнімдерін өндірудің осы түріне кешенді көзқарасты, гигиена мен қауіпсіздікті қамтиды және жануарлардың әл-ауқатын, адам денсаулығын, қоршаған ортаны қорғауды және әлеуметтік-экономикалық жағдайларды қамтамасыз ету жолдарын зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнеркәсібіндегі санитария және гигиена
Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарында жүргізілетін гигиеналық-санитариялық шаралар. Тағамдық улану және оның алдын алу. Дезинфекция. Дезинсекция. Дератизация. Сүт және сүт өнімдерін өндіру гигиенасы және санитариясы. Ет және ет өнімдерін өндіру гигиенасы және санитариясы. Тағам өнеркәсібі кәсіпорындарында пайдаланылған суларды тазарту, зарарсыздандыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құс және балық шаруашылығы өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігі
Балық шаруашылығы мен құс шаруашылығы өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз етуге бағытталған, ветеринариялық ережелер мен Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамаларын, ХЭБ (жануарлардың Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы) және жақын және алыс шетелдермен үйлестірілген заңнамалық құжаттар бойынша, инновациялық технологияларды қолдана отырып санитарлық-гигиеналық зерттеулер әдістерін зерделейді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық қалдықтардың ветеринариялық санитариясы
Биологиялық қалдықтардың ветсанитариясы-адамдар мен жануарларға ортақ жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу туралы, құлаған жануарлардың мәйіттері және кәдеге жарату зауытында кәдеге жаратуға жататын жануарлардан алынатын басқа да биологиялық қалдықтар, сондай-ақ жоғары санитарлық сападағы жануарлардан алынатын өнімдер, шикізат және жемшөп алу туралы ғылым, био қалдықтардың ветсанитариясын зерттеудің негізгі объектісі жануарлардың иелері болып табылады. шаруашылық жүргізу тәсілінен, сондай-ақ өндірумен, тасымалдаумен айналысатын барлық меншік нысанындағы ұйымдар, кәсіпорындар, жануарлар мен өсімдіктерден алынатын өнімдер мен шикізаттарды дайындау және өңдеу.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық істі ұйымдастыру
Қазақстан Республикасындағы ветеринарлық іс негіздерін оқытады. Шет елдердегі мемлекеттік және халықаралық ветеринариялық ұйымдармен танысады. Шекарада және көлікте ветеринариялық-санитариялық қадағалауды қоса алғанда, мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық қадағалауды жүзеге асыру бойынша дағдыларды қалыптастырады
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аграрлық экономика
Объективті экономикалық заңдылықтардың әрекетін және олардың ауыл шаруашылығындағы көріну формаларын, өндірістік қатынастарды материалдық өндірістің басқа салаларымен байланыстыра отырып, жаратылыстану, техникалық және басқа да сабақтас ғылымдардағы зерттеулердің нәтижелеріне сүйене отырып зерттейді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ара өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігі
Пән ара шаруашылығы өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін анықтау әдістерін, ондағы әр түрлі аурулар мен ағзаға зиянды заттарды, зиянды жәндіктердің токсиканттарын, әртүрлі ксенобиотиктердің болуын, сондай-ақ ондағы минералдық заттарды, дәрумендерді, нәруыз, көмірсуларын сақтау үдерісі тұрғысынан үйретеді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық өнімдері мен шикізатын радиациялық сараптау
Дозиметрлерді, радиометрлерді және спектрометриялық кешендерді пайдалана отырып, тамақ өнімдері мен шикізаттарына радиациялық сараптама жүргізу тәртібін үйретеді. Ауыл шаруашылығы тізбектері бойынша радионуклидтердің көші – қонын анықтайды: топырақ – өсімдіктер – жануарлар-мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық шаруашылығы және Ара шаруашылығы өнімдері. Ластанған аумақтардағы радионуклидтердің миграциясын талдайды, дезактивациялау тәсілдерін регламенттейді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау
Бұл курста студенттер тағам өнімдерін санитарлық-микробиологиялық, ветеринарлық-санитарлық зерттеу әдістерін үйренеді. Оқу барысында тағамдық токсикоинфекциялар және микробтан шыққан токсикоздар, стафилокок, стрептококтан шыққан токсикоздар ботулизмі, инфекция көзі болып табылатын тағам өнімдеріндегі патогенді микробтар, ет, сүт, балық өнімдері, май өндіру, ірімшік өндіру және жұмыртқа өндірісінің микробиологиялық аспектілерін қарастырады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам қауіпсіздігі мен ветеринариялық санитария саласындағы халықаралық және ұлттық заңнама
Ауыл шаруашылығы өндірісінің өнімдері мен процестерінің қауіпсіздігін, сәйкестікті растау жүйесін, ұлттық және халықаралық деңгейде нормативтік-құқықтық қамтамасыздануын, стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттарды жүйелендіруді, өнімнің сапасын анықтау әдістерін, сынақ зертханаларын сертификаттау жөніндегі органдардың талаптарын зерттейді. Халықаралық талаптар мен ережелерге сәйкес тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін регламенттейтін нормативтік құжаттарды, GLP және GMP стандарттарының талаптарын зерделейді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар өнімдерінің қауіпсіздігі, сапасы және санитарлық бағалау
Өндіру, өңдеу, сақтау және шикізатты дайындау объектілеріне қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды, ет және ет өнімдері, сүт және сүт өнімдері, балық және балық өнімдері, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдері, сондай-ақ балара шаруашылығының өнімдеріне; эндокриндік шикізатқа, қанға, ішек өнімдеріне, субөнімдерге және тағамдық майларға ветеринариялық-санитариялық сараптама және бағалау жүргізуді үйретеді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал өнімдерін өндіру, сақтау, тасымалдау кезіндегі гигиена және санитария
Пән тағам өнімдерін өндіру кезіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды, қолданыстағы нұсқаулықтарға сәйкес өсімдік және жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өндірудің, сақтаудың, тасымалдаудың санитарлық жағдайларын, шекаралық бақылау пункттерінде бақылау жүйесін ұйымдастыруды (PIF), Дүниежүзілік сауда ұйымының (ДСҰ) экспорттық өнімге қатысты санитарлық шараларды қолдану жөніндегі келісімінің негізгі шарттарын (SPS) қарастырады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің соттық ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
Материалды іріктеу, зерттеу жүргізу және құқық қорғау органдарына жәрдемдесу шеңберінде сот сараптамасы актісін дайындау және мемлекетке және жеке тұлғаға залал келтіретін жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты сатуға және пайдалануға байланысты азаматтық және қылмыстық істерді қарау кезінде сот төрелігіне қатысу бойынша ветеринариялық-санитариялық сарапшының іс-әрекетін ұйымдастыру тәртібін зерделейді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ішкі сауда объектілерінде ветеринариялық санитариялық сараптауды ұйымдастыру
Пән тағам өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын ұйымдастыруды, ішкі сауда объектілерінде экспресс-әдістердің көмегімен ветеринариялық-санитариялық бағалауды үйретеді, сатылатын өнімнің, өсімдік және жануар тектес шикізаттар мен жартылай фабрикаттардың сапасы мен қауіпсіздігін анықтау әдістерін зерделейді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық заңнама
Пән ҚР аумағын шектес мемлекеттерден жұқпалы аурулардың әкелінуінен қорғау, мониторинг жүргізу, шаруашылық жүргізуші субъектілердің және жеке кәсіпкерлік құрылымдардың малдарды өсіру, сапалы, бәсекеге қабілетті азық-түлік өнімдері мен шикізаттарды өндіру және шығару бойынша ветеринарлық-санитарлық ережелерді сақтауына бақылау мен қадағалауды қамтамасыз ету бойынша білімді қамтамасыз етеді. Мемлекеттік ветеринариялық қызметтің жұмысын ұйымдастыру бойынша қажетті білім кешенін береді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Тағамдық, биологиялық, радиациялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін фармакология, токсикология, эпизоотология, паразитология және радиобиология саласындағы білімді қолданады.
- Тағам технологиясындағы және инжинирингтегі математикалық тұжырымдама негізінде тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық және техникалық ерекшеліктеріне мысалдар келтіру және әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпарат жинау және түсіндіру, мал өнімдеріне паразиттердің келтіретін нұқсанын беру.
- Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету үшін техникалық реттеу мен ветеринариялық-санитариялық сараптаманы қолдануды ұсынады.
- Ветеринарлық санитария және тағамдық технологиялар саласында оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешу үшін теориялық және практикалық білімді қолданады.
- Жануарлар мен құстарды тұқымы, класы, азықтандыру деңгейі, ұстау технологиясы бойынша ажыратады, және гигиеналық және ветеринариялық-санитариялық нормаларды ескере отырып жануарлардың саулығын қамтамасыз етеді.
- Микробиологиялық және вирусологиялық зерттеулерді ескере отырып дені сау жануарлардың анатомиялық құрылысы мен физиологиясын патологиялық процестер мен патоморфологиялық өзгерістермен салыстырады.
- Жалпы білім беретін пәндер бойынша іргелі жаратылыстану ғылымдарын кәсіби қызметте және өмір бойы оқытуда пайдалануға бағытталған құзыреттілікті анықтайды.
- Азық-түлік және ветеринарлық қауіпсіздік саласындағы құқықтық нормаларға, еңбекті қорғау нормаларына, экологиялық, экономикалық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет пен кәсіпкерліктің базалық негіздеріне сілтеме жасау, Академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетінің маңызын түсіну, сондай-ақ Академиялық хат жанрларын таңдау.
- Технологиялық құжаттаманы жасай отырып, ветеринариялық қызмет көрсету және сапаны бақылау жөніндегі ұйымдастыру-өндірістік іс-шараларын жоспарлайды.
- Жалпы, органикалық және тағам химиясы, тағам биотехнологиясы, микробиологиясы, тағам және биофизика теориясы негізінде шикізат пен дайын өнімдерді зертханалық талдау, оларға инвазиялық аурулардың әсерінің нәтижелерін түсіндіреді.
- Тамақ және қайта өңдеу кәсіпорындарында азық-түлік өнімдерін өндіру мен ораудың инновациялық технологияларын әзірлеу үшін шикізаттың қасиеттерін зерттеу бойынша ғылыми зерттеулердің әдістерін біледі және эксперименттер жүргізеді.
- Тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтайтын бейіндік модульдерді оқуға қажетті ағзаның тіршілік әрекетінің реттеушілік процестерін түсіндіреді.