Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в АТУ

Пәндер

  • Мамандыққа кіріспе

    Мақсаты: студенттерде тамақ технологиясы туралы тұтас түсінік қалыптастыру, таңдаған мамандыққа деген қызығушылықты дамыту және бекіту. Азық-түлік технологияларының даму тарихы, өнеркәсіптік негізге көшу. Тамақ өнімдерінің жіктелуі және сипаттамасы. Инженерлік-технологиялық қызмет түрлері, азық-түлік кәсіпорындарының техникалық жабдықтаудың қазіргі деңгейі. Өндіріс процесін оңтайлы ұйымдастыру. Тамақтану университетінде оқу процесін ұйымдастыру. Бітіруші біліктілік жұмыстарына қойылатын жалпы талаптар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Бейорганикалық және органикалық химия

    Заттың құрылымы. Химиялық байланыс. Күрделі қосылыстар. Олардың Бейорганикалық қосылыстарының кластары. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Тотығу-тотықсыздану реакциялары. Электрохимиялық процестер. Коррозия. Алифатты және хош иісті көмірсутектер. Гидрокси туындылары, карбон қышқылдары және күрделі эфирлер, майлар. Гидрокси қышқылдары. Оптикалық изомерия. Көмірсулар, табиғи заттардың құрамы, өнеркәсіптік қолдану. Аминқышқылдары мен ақуыздар. Гетероциклді қосылыстар. Бес және алты мүшелі гетероциклді қосылыстар туралы түсінік. Алкалоидтар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика

    Мақсаты: практикалық қызметте қолдану үшін, сабақтас пәндерді оқу үшін, білім беруді жалғастыру үшін тереңдетілген математикалық білімді қалыптастыру. Сызықтық алгебра элементтері. Матрицалар, детерминанттар, матрицалар бойынша операциялар. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесі. Векторлық Алгебра элементтері. Векторлардың скалярлық, векторлық және аралас көбейтіндісі. Жазықтықтағы және кеңістіктегі Аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Шектер теориясы. Функцияның дифференциалды есебі. Туынды арқылы функцияны зерттеу. Функцияның интегралды есебі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Аналитикалық химия

    Мақсаты: сандық талдау әдістерінің теориялық негіздері туралы білімді қалыптастыру және аналитикалық құралдармен жұмыс істеу дағдыларын игеру. Сандық талдау әдістерінің жіктелуі. Химиялық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістері. Тұндыру әдісі, тұндырғыштар, қолдану саласы. Титриметриялық талдау. Қышқыл-негіз, тотығу-тотықсыздану титрлеу, кешендеу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Физика-химиялық талдау әдістері: оптикалық, электрохимиялық, хроматографиялық талдау әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Мақсаты: Мақсат: Студенттерді жасанды интеллектінің (ЖИ) негізгі концепциялары мен принциптерімен таныстыру, сондай-ақ қазіргі заманғы ЖИ жүйелерінің негізінде жатқан әдістер мен құралдар туралы бастапқы білім беру. Курс ЖИ-дің теориялық және практикалық аспектілерін, сондай-ақ оның әртүрлі салаларда қолданылуын түсінуді дамытуға бағытталған. Дисциплина жасанды интеллектінің негізгі теориялық принциптері мен әдістерін, соның ішінде машиналық оқыту мен нейрондық желілерді қамтиды. Студенттер ЖИ дамуының тарихымен, оның негізгі тәсілдерімен және қазіргі заманғы бағыттарымен, сондай-ақ ЖИ-дің әртүрлі салалардағы нақты қолдану мысалдарымен танысады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Инженерлік және компьютерлік графика

    Мақсаты: стандарттардың талаптарына сәйкес графикалық және мәтіндік конструкторлық құжаттаманы ұсыну дағдыларын, кеңістіктік формаларды талдау қабілеттерін қалыптастыру, заманауи компьютерлік дизайн жүйелерімен жұмыс істеуге үйрету. Әр түрлі кеңістіктік геометриялық фигуралардың жазықтығындағы бейнелеу ережелерін зерттеу және жазықтық сызбасы бойынша инженерлік-геометриялық есептерді шешу. Бұйымдардың түрлері және сызбаларға КҚБЖ талаптары. Машина жасау сызбаларының ерекшеліктері, түрлері, қималары, сызылған және қабаттасқан қималары, бейнесі, белгіленуі. Компьютердегі графикамен жұмыс істеу принциптері, компьютердегі графикалық ақпаратты ұсынудың негізгі модельдері, графикалық пакеттердің жұмыс істеу принциптері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Микробиология

    Мақсаты: микробиологиялық зерттеулерге арналған теориялық және практикалық білімдерін қалыптастыру және әртүрлі ортада тіршілік ететін тірі ағзалардың микрофлорасын талдау әдістерін меңгеру. Прокариоттық микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариоттық микроорганизмдердің морфологиясын, құрылысын, көбеюін; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқымқуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері. Микроорганизмдердің практикалық қолданылуы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физика

    Мақсаты: жалпы теориялық және арнайы инженерлік пәндерді табысты оқу үшін физикалық процестерді теориялық және эксперименттік зерттеу дағдыларын меңгеру. Механика: ілгерілемелі және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеал және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. DC Магниттік өріс. Электроммииагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және олардың технологиялық өндірісте қолданылуы. Толқындық оптика. Атомдық және ядролық физика.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физикалық және коллоидтық химия

    Мақсаты: физика-химиялық процестердің заңдылықтары мен дисперсті жүйелердің қасиеттері, есептерді шешу дағдылары туралы білімді қалыптастыру. Заттың құрылымы, молекулааралық өзара әрекеттесу түрлері. Химиялық термодинамика заңдары. Химиялық тепе-теңдіктің термодинамикасы. Ерітінділердегі фазалық тепе-теңдік. Гиббс фазалық ережесі. Химиялық кинетика және катализ. Электрохимия. Электролит теориялары. Электр өткізгіштік. Дисперсті жүйелердің коллоидтық күйінің ерекшеліктері: молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, оларды алу әдістері мен тазарту әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шикізатты жинаудан кейінгі технологиялар

    Мақсаты: Өсімдік шаруашылығы өнімдерін жинаудан кейінгі өңдеудің қолданыстағы технологияларын меңгеру. Шикізатты жинағаннан кейінгі тізбектің құрамдас бөліктері, олардың өзара байланысы және басқару. Шикізатты жинаудың, тасымалдаудың, сақтаудың, өңдеудің, буып-түюдің, өткізудің және пайдаланудың тиімді әдістері және т.б. Шикізатты бастапқы сақтау, шикізатты өндірісте алғашқы өңдеу. Шикізатты өңдеу кәсіпорындарына тасымалдау, тасымалдау шарттары. Шикізат шығынын азайту, азық-түлік мөлшерін көбейту, шикізат бағасын төмендету жолдары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Мақсаты: экология және тіршілік қауіпсіздігі бойынша базалық білім алу, сондай-ақ экожүйелер мен қоғамның тұрақты даму стратегиясын іске асыру үшін құзыреттерді қалыптастыру. Пән жалпы және жаһандық экологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде экожүйелердің құрамын, қасиеттері мен функцияларын, биосфераны және табиғаттағы заттардың айналымын қамтиды. Экологияның негізгі түрлері (аутэкология, демэкология, синэкология, жаһандық экология), сондай-ақ биотикалық, абиотикалық және антропогендік факторлардың қоршаған ортаға әсері қарастырылады. Қазіргі заманның өзекті экологиялық мәселелеріне, тұрақты даму стратегиясының басымдықтарына, табиғи ортаның қорғау тетіктеріне және экожүйелерге антропогендік әсерді бағалауға ерекше назар аударылды. Пән сонымен қатар экожүйелердің тұрақтылық жағдайын және өндірістегі экологиялық қауіпсіздік талаптарының орындалуын зерттейді. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар, табиғи апаттар және халық пен қоршаған ортаны қорғау тәсілдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері

    Негізгі ұғымдар мен заңдар. Ұқсастық теориясының негіздері. Гетерогенді жүйелерді бөлу. Тамақ өндірісінде шикізатты өңдеудің механикалық, гидромеханикалық, жылуфизикалық әдістері. Тамақ өнімдері өндірісінде шикізатты өңдеудің химиялық, биохимиялық, микробиологиялық процестері. Тамақ өнімдері өндірісінде шикізатты өңдеудің электрофизикалық әдістері. Тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат (өсімдік текті шикізат, жануарлардан алынатын шикізат).

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы мен гистологиясы

    Мақсаты: жануарлар денесінің мүшелері мен жүйелерінің құрылысы мен дамуының жалпы биологиялық заңдылықтары туралы теориялық білімді құрылыс пен қызмет бірлігі тұрғысынан қалыптастыру . Жалпы гистология. Жануарлар ұлпалары туралы түсініктер. Эпителий ұлпалары Дәнекер тіндер. Қан. Лимфа. Тірек-трофикалық дәнекер тіндері. Ерекше қасиеттері бар дәнекер тіндері. Дәнекер тіндерді қолдау. Бұлшық ет тіні. Жүйке ұлпасы. Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы. Ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі . Ауыл шаруашылығы жануарларының тірек-қимыл аппаратының құрылысы. Ауыл шаруашылығы жануарларының ас қорыту жүйесінің құрылысы. Ауыл шаруашылығы жануарларының аурулары және иммундық жүйесі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)

    Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Жеке қаржыны басқару. Қаржы саласындағы құралдар. Бюджетті жоспарлау, жинақтау жүйесі. Жеке салық салу жүйесі. Қаржылық ақпаратты талдау. Қаржылық өнімдер. Инвестициялық стратегиялар

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Теориялық және қолданбалы механика

    Мақсаты: қатты заттардың өзара әрекеттесуінің негізгі ережелері, материалдардың беріктігі және құрылымдық элементтерді есептеудің негізгі әдістерін қолдану дағдылары туралы білім алу. Материалдық денелер арасындағы механикалық өзара әрекеттесудің жалпы заңдары, сондай-ақ денелердің бір-біріне қатысты қозғалысының жалпы заңдары. Жеке механизмдердің жұмыс істеу принциптері және олардың машинадағы өзара әрекеттесуі; машина бөлшектерінің жұмыс қабілеттілігінің негізгі критерийлері және олардың бұзылу түрлері; Машина бөлшектері мен тораптарының теориясы мен есептеу негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы және шикізат өндірісінің негіздері

    Мақсаты: ауылшаруашылық малдарын күтіп-бағу негіздері, шикізат шығынын азайту жолдары туралы теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Қазіргі кезеңдегі мал шаруашылығының мамандануы. Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру және күтіп-бағу негіздері. Шикізат сапасына функционалдық және қоршаған орта факторларының, сонымен қатар түрдің, жастың және тұқымның әсері. Жануарлардан алынатын шикізатты қабылдау, алғашқы өңдеу және тасымалдау. Шикізат шығынын болдырмау және азайту әдістері. Шикізаттың тұрақты сапасын қамтамасыз ету жолдары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерінің биохимиясы

    Мақсаты: тамақ өнімдерінің биологиялық құрылымдары, негізгі биохимиялық қайта құру механизмдері және тағамдық заттардың, дәрумендердің, ферменттердің, гормондардың сандық және сапалық көрсеткіштерін анықтау дағдылары туралы білім жүйесін қалыптастыру. Ақуыздар, құрылымы, биологиялық қасиеттері; нуклеопротеидтер, нуклеопротеидтер және олардың таралуы. Ферменттер, дәрумендер, көмірсулар, липидтер, гормондар, олардың жіктелуі, құрылымы; биологиялық тотығу; ағзадағы ақуыздар, көмірсулар мен майлар алмасуының байланысы. Негізгі биохимиялық түрлендірулердің механизмдері. Адам тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуды және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның трансформация процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағамдық микробиология

    Мақсаты: тағам сапасының микробиологиялық критерийлері туралы білімдерін және өнімдерді микробтардың бұзылуынан қорғаудың практикалық дағдыларын дамыту. Тамақ өнімдері өндірісінің өндірістік (техникалық) микробиологиясы мен микробиологиясының негіздері; тағамдық өндірісте микроорганизмдердің өнеркәсіптік жоғары белсенді штаммдарын алу тәсілдері мен қолдану аймақтары; тамақ өндірісінің санитарлық-микробиологиялық аспектілері; шикізаттың, аралық өнімдердің және дайын өнімнің микробиологиялық қауіпсіздік критерийлері; микроорганизмдерді анықтаудың жаңа әдістері мен схемалары мен әдістерін; технологиялық жабдықты залалсыздандырудың заманауи әдістерін; өнімдерді микробтардың бүлінуінен қорғау әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Консервіленген өнімдер технологиясы 1

    Мақсаты: өсімдік және жануар текті шикізаттан жасалған консервілердің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім алудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Өсімдік шикізатынан жасалған консервілердің технологиясы: көкөніс консервілері, көкөніс шырындары, езбелері және пасталар, көкөніс түскі ас консервілері, жеміс-жидек консервілері, балалар және диеталық жеміс-көкөніс консервілері, консервіленген жартылай фабрикаттар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Тамақ өндірісінің процесстері мен аппараттары

    Мақсаты: тамақ технологиясы процестерінің негіздері туралы теориялық білімді қалыптастыру. Масса алмасу процестері: сіңіру, адсорбция, экстракция, ректификация және дистилляция, кристалдану, кептіру, ион алмасу, мембрана алмасу. Гидравлика және гидравликалық машиналар негіздері. Гидростатика, гидравликалық ұқсастық және сұйықтықтардың ағымы. Реология негіздері. Сұйықтықтардың ағуы. Дисперсиялық жүйелердің Гидромеханикалық процестері, сипаттамасы және бағалау әдістері. Жылу процестері. Жылу алмастырғыштардың түрлері. Белгілі бір мақсатқа арналған құрылғыларды есептеу және таңдау әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің технологиясы 1

    Мақсаты: ет және ет өнімдерінің технологиясы бойынша терең білімі мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Ет өнеркәсібінің қазіргі жағдайы. Кәсіпорында мал, құс, қояндарды қабылдау және күтіп ұстау, тасымалдау. Мал, құс және қоянды өңдеу. Ұшаларды сою және кесу. Эндокринді-ферменттік шикізатты өңдеу. Тағамдық субөнімдерді, терілерді, ішектерді өңдеу. Май технологиясы. Мал, құс және қоянның өңделген өнімдерінің, эндокринді-ферменттік шикізаттың, тағамдық субөнімдердің, терілер мен ішектердің сапасына нормативтік құжаттардың талаптары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Тамақ кәсіпорындарындағы санитария және гигиена

    Мақсаты: санитарлы-гигиеналық талаптар туралы білімдерін және тамақ кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық тазалықты қамтамасыз ету бойынша практикалық дағдыларды дамыту. Қазақстан Республикасының тамақ өндірісінің санитариясы мен гигиенасы саласындағы нормативтік құқықтық базасы. Тамақ кәсіпорындарын ұстауға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Суды санитарлық-гигиеналық бағалау. Тамақтану кәсіпорны жұмысшыларының жеке бас гигиенасы, жабдықтар мен жұмысшылардың қолдарына санитарлық бақылау, тамақ өнімдерін сақтау және тасымалдау кезіндегі санитарлық талаптар. Жуғыш және дезинфекциялық құралдарды қолдану тиімділігін зертханалық бақылау. Өндірістік цехтар мен үй-жайларды тазалауға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Заманауи жабдықтарға, конвейерлерге және инвентарларға қойылатын гигиеналық талаптар. Қалдықтарды басқару, кәдеге жарату және қайта өңдеудің негізгі принциптері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерінің жалпы технологиясы

    Мақсаты: тамақ шикізатының құрамы мен қасиеттерін, жекелеген тамақ өнімдерін өндіру технологияларын, оларды өндірудің технологиялық схемаларын жасау дағдыларын қалыптастыру. Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларының арнайы технологиясының негіздері. Жануарлар мен Өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық схемалары: ет және балық өнімдері, сүт және сүт өнімдері, өсімдік майлары мен май өнімдері, Ұн, жарма, макарон өнімдері, Тамақ өнімдері, кондитерлік өнімдер, нан және нан-тоқаш өнімдері, қант, крахмал және крахмал өнімдері, жеміс-көкөніс консервілері, тамақ концентраттары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Мақсаты: Ғылыми зерттеулер жүргізу, ғылыми ақпаратты іздеу, жинау және талдау әдістерін қолдану дағдыларын игеру, сондай-ақ ғылыми жұмыстар жазуға дайындық Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты. Фундаменталды, қолданбалы және ізденістік ғылымдар. Теориялық және эмпирикалық зерттеу деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу бағытын таңдау және тақырыптың негіздемесі. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнім жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапханалардағы әдебиетті жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми еңбектер, академиялық жазба жанрлары және олардың сипаттамасы (мақала, рецензия, монография, диссертация, реферат, аннотация). Ғылыми еңбектің тілі мен стилі. Ғылыми еңбектерді редакциялау және рецензиялау. Ғылыми қызметтің этикалық қағидаттары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тағамдық шикізатты өңдеудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері

    Мақсаты: Өсімдік және жануар текті шикізатта өңдеу кезінде жүретін физикалық, химиялық және биохимиялық процестер, сонымен қатар олардың дайын өнімнің сапасы мен қасиеттеріне әсері туралы терең білімдерін қалыптастыру Өсімдік және жануар текті шикізатының физика-химиялық және биохимиялық қасиеттері, олардың әртүрлі факторларға байланысты өзгеруі. Технологиялық өңдеу кезінде тағам компоненттерінің өзгеруі: ақуыздар (денатурация, коагуляция және т.б.), қанттар (гидролиз, карамелизация, меланоидтардың түзілуі), крахмал (адсорбция, ісіну, желатинизация, ретроградация, деструкция, модификация), липидтер (автототығу, балқу), эмульгирлеу, гидролиз, адсорбция, гидролиз, тотығу, пиролиз).

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт шикізатын өңдеудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері

    Мақсаты: сүт шикізатын өңдеу кезінде жүретін физика-химиялық және биохимиялық процестер, сонымен қатар олардың сүт өнімдерінің сапасы мен қасиеттеріне әсері туралы терең білімдерін қалыптастыру. Сүт түзілуінің теориялық негіздері, сүттің физика-химиялық және биохимиялық қасиеттері, олардың әртүрлі факторларға байланысты өзгеруі, сүт бөліктерінің күйінің ерекшеліктері, олардың өзара байланысы, сүттегі күйі, өңдеу, өңдеу және сақтау кезіндегі физика-химиялық және биохимиялық өзгерістер. Төмен және жоғары температурада өңдеу, ашыту, коагуляция, коагуляция, пісіп-жетілу және шикізатты өңдеу мен сақтаудың және өткізудің басқа да процестері кезінде болатын биохимиялық және физика-химиялық өзгерістер

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет шикізатын өңдеудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері

    Мақсаты : ет шикізатын өңдеу кезінде жүретін физикалық, химиялық және биохимиялық процестер, сонымен қатар олардың ет өнімдерінің сапасы мен қасиеттеріне әсері туралы терең білімдерін қалыптастыру. Өнеркәсіптік ет туралы түсінік, бұлшықет құрамы . Жануар текті шикізаттың сою, жетілу, өңдеу және сақтау процесінде болатын физика-химиялық және биохимиялық өзгерістері. Еттегі автолитикалық өзгерістер. Ферменттердің және микроорганизмдердің әсерінен ет қасиеттерінің өзгеруі. Тоңазыту кезінде еттің қасиеттерінің өзгеруі. Тұздау кезінде, термиялық өңдеу кезінде және ыстау кезінде ет қасиеттерінің өзгеруі. Ет және ет өнімдерінің қасиеттеріне кептірудің әсер .

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 1

    Мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Сүт өнеркәсібінің даму перспективалары. Пастерленген және стерилденген сүт пен кілегей өндіру технологиясы. Қышқылсүт сусындары мен қаймақ технологиясы. Сүзбе мен балмұздақтың технологиясы. Ұлттық сүт өнімдерінің технологиясы. Екіншілік сүт шикізатынан жасалған өнімдердің технологиясы. Сүт және сүт өнімдерінің сапасына нормативтік құжаттардың талаптары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары

    Мақсаты: сүт өнеркәсібінде технологиялық жабдықтарды қауіпсіз пайдалану үшін қажетті білім және дағдыларды қалыптастыру. Сүт өнеркәсібінің жабдықтарының жіктелуі, мақсаты, құрылғысы, жұмыс істеу принципі, техникалық сипаттамасы, пайдалану ережесі. Жабдықтың өнімділігі мен қуатын есептеу. Құбырлар, сорғылар және пневматикалық тасымалдау жүйелері. Гомогенизаторлар, сепараторлар және центрифугалар. Термиялық вакуумдық өңдеуге, пастерлеуге және стерилдеуге арналған қондырғылар. Фризерлер мен мұздатқыш аппараттар. Май өндіруші және май түзушілер. Ірімшіктер, қоюландырылған сүт өнімдерін өндіруге, сүзбе өндіруге, сүтті кептіруге, сүт өнімдерін құю және буып-түюге арналған жабдықтар. Технологиялық жабдықтарды жууға арналған машиналар. Роботты автоматты сүт өңдеу желілері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары

    Мақсаты: ет өнеркәсібінде технологиялық жабдықтарды қауіпсіз пайдалану үшін қажетті білім және дағдыларды қалыптастыру. Ет өнеркәсібі жабдықтарының жіктелуі, тағайындалуы, конструкциясы, жұмыс істеу принципі, пайдалану ережесі. Терілерді, ішек-қарындарды және субөнімдерді алғашқы өңдеуге, малды союға, терісін сыпыруға арналған жабдықтар . Ұшаларды бөлуге, ұсақтауға, араластыруға, мөлшерлеуге, буып-түюге арналған жабдықтар . Тұздауға және ыстауға арналған жабдықтар. Термиялық өңдеуге арналған жабдық. Етті өңдеуге арналған роботты автоматты желілер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Консервіленген өнімдер технологиясы 2

    Мақсаты: өсімдік және жануар текті шикізаттан жасалған консервілердің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім алудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Жануарлардан алынатын шикізаттан консервіленген өнімдер технологиясы: Ет, балық, сүт консервілері. Ет, балық, сүт консервілері өндірісіндегі биологиялық белсенді қоспалар. Емдік-профилактикалық бағытындағы консервілерді дайындау. Еттің, балықтың, консервіленген сүттің және медициналық-профилактикалық бағыттағы консервілердің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы

    Мақсаты: шикізат, материалдар және тамақ өнімдерін өндіру және сақтау кезеңдеріндегі қауіпсіздігі және сапасын қамтамасыз ету бойынша білімі мен дағдыларды қалыптастыру. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы мемлекеттік заңдардың және Кеден одағының техникалық регламенттерінің негізгі ережелері, саланың нормативтік құжаттары. НАССР жүйесі. Тамақ өнімдерін өңдеу және өндіру кезіндегі тәуекел критерийлері (улы, канцерогендік, мутагендік және т.б.).Тамақ өнімдерін өндірумен, сақтаумен және өткізумен байланысты қауіптердің пайда болуы мен алдын алудың негізгі жолдары. Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық текті ксенобиотиктермен ластануы. Табиғи немесе антропогендік бөтен химиялық заттарды анықтаудың стандарттау және әдіснамалық негіздері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау

    Мақсаты: консерві және тағамдық концентраттардың сапасын басқару бойынша және технологиялық процесс параметрлерін, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, шикізаттың сапасын кірістік бақылауды жүзеге асыру және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру Консерві және тағамдық концентраттар өндірісі өнімдерінің сапасын зерттеу әдістері. Дәмдік және биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері (органикалық тағамдық қышқылдар, этил спирті, ас тұзы, витаминдер). Ілеспе және бөгде заттарды анықтау әдістері (нитриттер, нитраттар, пестицидтер, антиоксиданттар, радиоактивті заттар, минералды және металл қоспалары, күл).

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің технологиясы 2

    Мақсаты: ет және ет өнімдерінің технологиясы бойынша терең білімі мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Ет және ет өнімдерін тоңазытып өңдеу және тоңазытып сақтау. Шұжық, Тұздалған өнімдер, жартылай фабрикаттар, дайын тағамдар, деликатес ет өнімдері және ет консервілерін өндіру технологиясы. Шұжықтардың, тұздалған өнімдердің, жартылай фабрикаттардың, дайын тамақ өнімдерінің, ет және консервіленген еттердің сапасына қойылатын нормативтік құжаттарға қойылатын талаптар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтары

    Мақсаты: консервілеу өнеркәсібінде технологиялық жабдықтарды қауіпсіз пайдалану үшін қажетті білім және дағдыларды қалыптастыру. Тағамдық шикізатты сұрыптау, жуу, тазалау және ұсаақтауға арналған машиналар мен қондырғылар. Консервілеу шикізатын термиялық өңдеуге арналған машиналар мен қондырғылар (булағыш, қуыру пештері, қайнату аппараттары). Пасталар мен шырындарды концентрлеуге арналған қондырғылар. Кептіру қондырғылары. Мұздату қондырғылары. Араластырғыштар. Толтырғыштар және құю машиналары. Стерилизаторлар және автоклавтар. Консервілерді тауарлық өңдеуге және буып-түюге арналған жабдықтар. Консервілеу өндірісіне арналған роботты автоматты желілер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау

    Мақсаты: сүт өнімдерінің сапасын басқару бойынша және технологиялық процесс параметрлерін, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, шикізаттың сапасын кірістік бақылауды жүзеге асыру және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Дайындалған сүттің сапасын бақылау. Пастерленген және стерилденген сүт, сұйық қышқылсүт өнімдері, кілегей және қаймақ, сүзбе және сүзбе өнімдері, балмұздақ, сары май, ірімшіктер, казеин, сүт консервілері, сүт қантының өндірісін бақылау. Ыдыстарды және жабдықтарды жуу және дезинфекциялау режимдерін, сапасын бақылау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау

    Мақсаты: ет өнімдерінің сапасын басқару бойынша және технологиялық процесс параметрлерін, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, шикізаттың сапасын кірістік бақылауды жүзеге асыру және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Технохимиялық бақылау зертханасын, жабдықтарды ұйымдастыру. Етті, құс етін, тағамдық мал майларын өңдейтін кәсіпорындардағы технохимиялық бақылау. Мал мен құсты союды, өңдеуді бақылау. Суықпен өңдеу мен сақтауды бақылау, өндіру мен өткізуді бақылау. Шұжық өнімдері, ысталған және жартылай фабрикаттар, ет консервілері, жұмыртқа өнімдері өндірісі мен сапасын бақылау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы

    Мақсаты: Тағамдық өнімдерді сақтау технологиясы бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру Азық-түлік шикізатын және тағамдық өнімдерді сақтау мәселелері. Азық-түлік шикізатын және тағамдық өнімдерді сақтау принциптері, әдістері мен әдістері. Өсімдік және жануарлар шикізатының сақталуы, иммундық жүйе және тағамдық шикізаттың автолиз кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен тағамдық өнімдерді қысқа және ұзақ мерзімді сақтау. Ұзақ мерзімді сақтаудың технологиялық процесінің кезеңдері. Сақтау мерзімі, сапаны бақылау, жеткізілім ашықтығы және қоршаған ортаға әсер ету тұрғысынан азық-түлік логистикасын оңтайландыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 2

    Мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің технологиясы бойынша терең білім мен жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Сары май өндірісінің технологиялық аспектілері. Әлемдік және отандық май өндірісінің даму кезеңдері. Майдың түрлері мен жіктелуі. Май технологиясы. Сүт консервілерінің технологиясы. Балалар сүт өнімдерін, консервілер мен концентраттарды өндірудің технологиялық сұлбалары. Емдік-профилактикалық және емдік сүт өнімдері. Сары майдың, консервіленген сүттің, балалар сүт өнімдерінің, консервілер мен концентраттардың сапасына қатысты нормативтік құжаттардың талаптары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін суықпен өңдеу

    Мақсаты: жасанды суықтың көмегімен тағамдық өнімдерді сақтау мәселеелрі бойынша теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру . Суыту технологиясы, үздіксіз суыту тізбегі, тағамдық өнімдерді суыту технологиясының негізгі процестері (салқындату, тоңазыту, мұздату, сақтау, жылыту, жібіту). Тамақ өнімдерін суықпен өңдеу принциптерінің жіктелуі: тамақ өнімдерін суықпен өңдеу және сақтау кезіндегі процестер мен өзгерістер . Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларындағы технологиялық процестердің спецификалық ерекшеліктері. Тамақ өнеркәсібінде табиғи және жасанды суықты қолдану

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаптау технологиясы

    Мақсаты: тамақ өнімдерін орау, орау материалдарының негізгі қасиеттерінің сипаттамасы және қаптамаға қойылатын талаптар туралы білімдерін қалыптастыру. Қаптама функциялары. Қорғау, ақпараттандыру, тасымалдау және сақтау, өткізу, пайдалану. Тамақ өнімдерін орауға қойылатын арнайы талаптар. Қаптама материалдары (қағаз, картон, пластмасса, металл, шыны, т.б.), ыдыстар мен қаптамалар (қорап, металл банка, бөтелке, қапшық/қап және т.б.). Қаптау және логистикалық процестер. Ыдыс пен қаптамаға қойылатын гигиеналық талаптар. Қаптама және қоршаған орта. Ресурстарды тұрақты пайдалану, қайта өңдеу және екінші рет қайта пайдалану. Қаптаманы сынау тәжірибесі (P, LP). Тамақ өнімдері үшін биоыдырайтын материалдар мен қаптамалардың әртүрлі түрлері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру

    Мақсаты: Кәсіпкерлік қызмет туралы білімдерін қалыптастыру, өз ісін құру дағдыларын дамыту, бизнесті жүргізу ережелері мен әдістерін меңгерту. Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы қоршаған ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдерді қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу механизмдері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді төмендетудің негізгі жолдары; іскерлік мәдениет пен корпоративтік мәдениеттің негізгі элементтері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасыл экономика

    Мақсаты: қазіргі әлемдегі жасыл экономиканы түсіну, Қазақстан Республикасында жасыл экономиканың құрылуы мен қызмет етуінің құқықтық негіздері туралы жан-жақты білімді қалыптастыру. Ұлттық экономиканың жасыл дамуын басқару саласындағы заманауи идеялар. Жасыл экономика теориясының негізгі принциптері. Жасыл экономиканы дамытудың артықшылықтары мен міндеттері. Жасыл экономика табиғи ресурстарды табиғи капитал ретінде қарастыратын экономикалық теориядағы жаңа бағыт ретінде. Экономиканың табиғатпен әрекеттесу және пайдалану принциптері . Табиғи ресурстардың шектілігі, жинақталуы және тұтынуы туралы түсініктер.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тұрақты өндіріс

    Мақсаты: экологиялық мәселелер туралы білімді, тұрақты өндірістік процестердің шешімдерін таңдау критерийлерін пайдалану дағдыларын қалыптастыру. Типтік экологиялық мәселелер және оларды шешу жолдары. Кәсіпорын ресурстары мен қалдықтарды басқарудың жалпы принциптері, өмірлік циклді бағалау. Тұрақты өндіріс өндірістік мәдениеттің даму кезеңі ретінде, қазіргі кездегі міндеттер. Тұрақты өндірістік процестер үшін иерархиялық ұйымдастыру және шешімдерді таңдау критерийлері. Ресурстық инженерия, экологиялық және интеграцияланған экологиялық технологияларды пайдалану. Экологиялық стратегия және өндірісті дамыту саясаты.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарындағы есеп және есеп беру

    Мақсаты: сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімдердің және тауарлы-материалдық құндылықтардың қозғалысының есебін жүргізу дағдыларын меңгеру Сүт өнеркәсібіндегі өндіріс есебінің ерекшеліктері. Сүт өнімдерін өндіруге кеткен шығындарды есепке алу әдістері. Сүт өнімдері өндірісіндегі есеп беру. Сүт өнімдерінің есебі және сапасын бақылау. Сүт өнімдерінің өзіндік құны және оның есебі. Сүт өнеркәсібіндегі тауарлардың қалдықтары мен қозғалысы. Сүт өнімдері өндірісіндегі шикізаттар мен материалдар есебінің ерекшеліктері. Сүт өнеркәсібіндегі өндірістік есептілікті талдау. Сүт өнімдерін өндірудегі энергия шығындарын есепке алу ерекшеліктері. Сүт өнеркәсібіндегі сақтау мерзімі әртүрлі өнімдерді есепке алу. Сүт өнеркәсібіндегі өндірістік қорлардың есебі. Сүтті өңдеу және сүт өнімдерінің әртүрлі түрлерін өндіру есебі. Сүт өнеркәсібіндегі тауарлы-материалдық қорларды және өндірістік қорларды бағалау әдістері. Сүт және сүт өнімдерінің өндірісі туралы есеп беру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнеркәсібіндегі еңбекті қорғау

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында еңбекті қорғауды ұйымдастыру, қауіпті және зиянды өндірістік факторларды анықтау, еңбек қауіпсіздігінің қажетті деңгейіне жету үшін қажетті дағдыларды әзірлеу және бақылау бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында еңбекті қорғауды басқару жүйесі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбек жағдайларының сипаттамасы, жұмыс орны мен адамның тіршілік ету ортасының жайлы жағдайын жасау. Өндірістік жарақат пен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Жабдықтарды пайдалану және қауіпсіздік техникасы. Өндірістегі жазатайым оқиғаларды тергеу және есепке алу туралы ереже.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ саласы кәсіпорындарының экономикасы.

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары жұмысының тиімділігін арттыру бойынша ұйымдастыру-экономикалық шараларды әзірлеу дағдыларын қалыптастыру . Тамақ өнімдерін өндіру кәсіпорындарында ресурстарды тиімді пайдалану, еңбекті ұйымдастыру және өндірістік процесті жоспарлау принциптері. Кәсіпорынның негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу әдістері, тиімді жұмысты жоспарлау мен ұйымдастырудың заманауи әдістері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен негізгі объектісі, бәсекелестік ортада бизнесті жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, құрылымдауға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Алкогольсіз сусындар технологиясы

    Мақсаты: алкогольсіз сусындар технологиясы бойынша теориялық білімдерін, алкогольсіз сусындар өндірісінің практикалық дағдыларын қалыптастыру. Алкогольсіз сусындардың жіктелуі, олардың түрлері. Алкогольсіз сусындар өндірісінде қолданылатын өсімдік текті шикізат пен материалдарды, тағамдық, биологиялық және энергетикалық құндылығын, олардың технологиялық қасиеттерін анықтау. Алкогольсіз сусындар өндірісінде қолданылатын шикізатты, материалдарды және жартылай фабрикаттарды өңдеу процестері, әдістері мен тәсілдері. Алкогольсіз сусындардың жекелеген түрлерін өндірудің технологиялық схемалары мен өндіру режимдері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Балық өнімдерінің технологиясы

    Мақсаты: әртүрлі ассортименттегі жоғары сапалы тамақ өнімдерін өндіру үшін балықты технологиялық өңдеу режимдері мен параметрлері, бастапқы өңдеу әдістері, технологиялық қасиеттерінің ерекшеліктері туралы білімдерді қалыптастыру. Балық және теңіз сүтқоректілері денесінің өлшемді-салмақтық құрылысы және химиялық құрамы. Балықтардағы өлгеннен кейінгі өзгерістер. Салқындатылған, мұздатылған, тұздалған балық өнімдері мен пресервілерінің технологиясы. Кептірілген, қақталған, ысталған, аспаздық балық өнімдері мен балық консервілерінің технологиясы. Балықтан алынатын азықтық және техникалық өнімдердің технологиясы.Балықтан жасалған медициналық және техникалық бұйымдардың технологиясы. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Қолдану нұсқаулары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Тағамдық концентраттар технологиясы

    Мақсаты: тағамдық шикізатты кептіру әдістері мен тәсілдері туралы теориялық білімдерін, өсімдік және жануар текті шикізаттан кептірілген өнімдер мен тағамдық концентраттарды алудың практикалық дағдыларын қалыптастыру . Тағамдық концентраттар өндірісінің жағдайы және даму перспективасы. Тағамдық концентраттарды өндіру технологиясы және технологиялық схемалары. Тағамдық концентраттарды өндіру кезінде болатын негізгі тағамдық заттардың өзгеруі. Тағамдық концентраттардың жіктелуі, тағамдық құндылығы, сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері, сақтау мерзімі (сақтау), сақтау шарттары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Сүт консервілері және балалар тағамы өнімдерінің технологиясы

    Мақсаты: балалар өнімдері, консервілері және сүт негізіндегі концентраттардың технологиясы туралы терең білімдерін және жоғары сапалы өнім шығарудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Сүт және сүт өнімдерінің балаларды тамақтандырудағы рөлі, сиыр сүтін әйел сүтіне бейімдеу жолдары мен тәсілдері. Балалар сүт өнімдерінің, сүт консервілерінің және концентраттардың әртүрлі белгілеріне сәйкес жіктелуі. Тағамдық шикізаттың және сүт консервілеріне және балалар өнімдеріне, оның ішінде сүт негізіндегі өнімдерге арналған компоненттердің құрамы мен қасиеттері. Сүт консервілері мен балалар тағамы өнімдерін өндіру. Сүт өнімдерінің, консервілердің және концентраттардың технологиялық схемалары; нормативтік құжаттарға сәйкес сүт консервілерінің және балалар өнімдерінің, оның ішінде сүт негізіндегі өнімдердің сапасы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау

    Мақсаты: сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастыру Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын салудың (қайта құрудың) техника-экономикалық негіздемесі. Технологиялық есептеулер. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі технологиялық жабдықтарының есебі, аудандарының есебі және негізгі өндірістік бөлмелердің схемасы. Негізгі өндірістік ғимараттың сызбасы үшін тасымалдау жолдарын таңдау . Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының бас жоспарлары. Кәсіпорындардың негізгі құрылыс құрылымдары және оның элементтері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жануар текті өнімдерді ветеринариялы-санитарлық сараптау

    Мақсаты: жануар текті өнімдерді ветеринарлы-санитарлық сараптау принциптері, әдістері мен тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру. Жануар ұшалары мен органдарының өлгеннен кейінгі ветеринарлы-санитарлық сараптау әдістемесі және оны ұйымдастыру. Ветеринарлы-санитарлық сараптама және зарарсыздандыруға жататын ет және ет өнімдерін өңдеу тәртібі. Малды сойғаннан алынған өнімдерді паразиттік және жұқпалы емес ауруларға ветеринарлы-санитарлық сараптау. Малды сойғаннан алынған өнімдерді жұқпалы ауруларға ветеринарлы-санитарлық сараптау. Сүт және сүт өнімдерін ветеринарлы-санитарлық сараптау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарындағы есеп және есеп беру

    Мақсаты: ет өнеркәсібі кәсіпорындарында шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімдердің және тауарлы-материалдық құндылықтардың қозғалысының есебін жүргізу дағдыларын меңгеру . Ет өнеркәсібіндегі өндіріс есебінің негіздері. Ет өнеркәсібіндегі бухгалтерлік есептің нормативтік құқықтық негіздері. Ет өнімдерін өндіруге кеткен шығындар есебінің ерекшеліктері. Ет комбинаттарындағы шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімдерді есепке алу. Ет өнеркәсібіндегі қорларды және дайын өнімді бағалау әдістері . Өндірістегі қалдықтар мен ақауларды есепке алу және бақылау әдістері. Ет өнімдерін орау және таңбалау процесін ұйымдастыру және есепке алу . Ет өнеркәсібіндегі өзіндік құн және оны есептеу әдістері. Ет өнеркәсібіндегі еңбек шығындары мен еңбекақыны есепке алу ерекшеліктері. Ет өнеркәсібіндегі өндірістік көрсеткіштерді талдау. Ет саласының өндірістік есебіндегі есеп берудің негізгі формалары мен әдістері . Ет өнеркәсібіндегі салықтық есеп және есеп беру . Ет комбинаттарындағы негізгі құралдар мен тауарлы-материалдық қорлардың есебі

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау

    Мақсаты: консерві өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастыру Консервілеу өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау немесе қайта құру, жобалау стадиялары мен кезеңдері. Жобалау үшін берілетін тапсырмалар. Технологиялық есептеулер. Консерві өндірісінің негізгі технологиялық жабдықтарын таңдау және есептеу, консервілеу өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістік бөлме, қоймаларының аудандарын есептеу мен схемасын жобалау. Кәсіпорынның бас жоспары, кәсіпорындардың негізгі құрылыс құрылымдары және оның элементтері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау

    Мақсаты: Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың практикалық дағдыларын қалыптастыру. Кәсіпорын құрылысының техника-экономикалық негіздемесі. Бас жоспарларға, кәсіпорындардың негізгі құрылыс құрылымдарына және оның элементтеріне қойылатын мақсаттар мен талаптар. Автоматты жобалау жүйесі туралы жалпы мағлұматтар (CAПР). Процестерді технологиялық жобалау әдістемесі. Май өңдеу зауыттары, шұжық және консерві цехтарының, тоңазытқыштар мен құс комбинаттарының технологиялық процестерін жобалау. Жобаның технологиялық бөлігін есептеу. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістік объектілерінің схемасы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жаңа ет және балық өнімдерін жасау

    Мақсаты: пайдалы заттармен байытылған жаңа ет және балық өнімдерін әзірлеу дағдыларын дамыту. Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары ет және балық өнімдерін жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Функционалды өнімдер технологиясы, органикалық тағам өнімдерін өндіру. Есептеу және ақпараттық технологияларды қолдану арқылы жаңа ет және балық өнімдерінің тұжырымын оңтайландыру. Денсаулық пен ұзақ өмір сүру тұрғысынан жинақталған әсерді қамтамасыз ететін пайдалы заттармен байытылған өнімдерді әзірлеу. Ет өнімдерінің құрамын оңтайландыру және дәмдік сапасын жоғалтпай зиянды ингредиенттерді пайдалы заттармен алмастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісін цифрландыру және автоматтандыру

    Мақсаты: автоматтандырылған технологиялық жабдықты пайдалану бойынша практикалық дағдыларды игеру. Тамақ өндірісінің технологиялық процестері цифрландыру және автоматтандыру объектілері ретінде. Автоматты реттеудің негізгі заңдары. Электр, электронды, пневматикалық, гидравликалық және аралас құрылғылардың негізгі түрлері. Тамақ өндірісіндегі жетектермен, интерфейстермен, микропроцессорлармен және компьютерлік құрылғылармен Технологиялық процестердің параметрлерін өлшеу, бақылау және реттеу датчиктері. Тамақ өндірісі процестерін автоматтандыру жүйелерін басқарудағы заманауи техникалық құралдар мен жабдықтар. Автоматтандырылған технологиялық жабдықты пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарында өнім өндірісі

    Мақсаты: консервілеу кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және өндірістік процестерді басқару бойынша практикалық дағдыларды дамыту. Консерві өндірісін ұйымдастыру, өндірісті басқару.Консервілеу өнеркәсібіндегі кәсіпорындардың құрылымы, кәсіпорынның өндірістік құрылымы . Консерві өнеркәсібі кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдау. Консервілеу өнеркәсібінің кәсіпорындары үшін нормативтік, технологиялық құжаттама және анықтамалық материал. Ресурстарды, жабдықтарды тиімді пайдалануға және қауіпсіз өнім өндіруге бағытталған қызметкерлердің іс-әрекеттерін үйлестіру. Консервілеу өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыруды жетілдіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жаңа консерві өнімдерін жасау

    Мақсаты: пайдалы заттармен байытылған жаңа консервілерді жасау дағдыларын дамыту . Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары консервілерді жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Функционалды өнімдер технологиясы, органикалық тағам өнімдерін өндіру. Жаңа консервілердің рецептурасын есептеу және ақпараттық технологияларды қолдану арқылы оңтайландыру. Денсаулық пен ұзақ өмір сүру тұрғысынан жинақталған әсерді қамтамасыз ететін пайдалы заттармен байытылған өнімдерді әзірлеу. Консервіленген өнімдердің құрамын оңтайландыру және дәмдік сапасын жоғалтпай зиянды ингредиенттерді пайдалы заттармен алмастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өнім өндірісі

    Мақсаты: ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және өндірістік процестерді басқару бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру, өндірісті басқару. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының құрылымы, кәсіпорынның өндірістік құрылымы . Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдау. Ет өнеркәсібі кәсіпорындары үшін нормативтік, технологиялық құжаттама және анықтамалық материал. Ресурстарды, жабдықтарды тиімді пайдалануға және қауіпсіз өнім өндіруге бағытталған қызметкерлердің іс-әрекеттерін үйлестіру. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыруды жетілдіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • 1С: Предприятие

    Мақсаты: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын есепке алу мен басқарудың ақпараттық жүйелерімен жұмыс істеу үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру. Есеп пен басқарудың ақпараттық жүйесі туралы түсінік. Есеп пен басқарудағы ақпараттық процестер және оларды автоматтандыру қажеттілігі. Есепке алу мен басқарудың ақпараттық жүйелерін енгізудің тиімділігі. Конфигурациялармен танысу. Пайдаланушыларды қолдау және 1С жүйесін қолдау: кәсіпорын. Бағдарлама параметрлері және анықтамалықтарды толтыру. 1С конфигурациясының мүмкіндіктері: кәсіпорын. 1С бағдарламасындағы жұмыс: кәсіпорын.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында өнім өндірісі

    Мақсаты: сүт кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру және өндірістік процестерді басқару бойынша практикалық дағдыларды дамыту . Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру, өндірісті басқару. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының құрылымы, кәсіпорынның өндірістік құрылымы. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдау. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындары үшін нормативтік, технологиялық құжаттама және анықтамалық материал. Ресурстарды, жабдықтарды тиімді пайдалануға және қауіпсіз өнім өндіруге бағытталған қызметкерлердің іс-әрекеттерін үйлестіру. Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыруды жетілдіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жаңа сүт өнімдерін жасау

    Мақсаты: пайдалы заттармен байытылған жаңа сүт өнімдерін әзірлеу дағдыларын дамыту . Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары сүт өнімдерін жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Функционалды өнімдер технологиясы, органикалық тағам өнімдерін өндіру. Ақпараттық технологияларды есептеу және қолдану арқылы жаңа сүт өнімдерінің тұжырымын оңтайландыру. Денсаулық пен ұзақ өмір сүру тұрғысынан жинақталған әсерді қамтамасыз ететін пайдалы заттармен байытылған өнімдерді әзірлеу. Сүт өнімдерінің құрамын оңтайландыру және дәмдік сапасын жоғалтпай зиянды ингредиенттерді пайдалы заттармен алмастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Кәсіби қызмет саласында заманауи техниканы, ақпараттық технологияларды және жасанды интеллектті қолданады
  • Кәсіби және жеке қызметте экономика, құқық және қаржылық сауаттылық негіздері туралы білімді пайдаланады
  • Математика, физика және механика заңдары негізінде тамақ өнімдерін өндіру саласындағы инженерлік-техникалық міндеттерді шешеді
  • Химия және микробиология заңдары негізінде тамақ өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби міндеттерді шешеді
  • Азық түлік өндірісінің теориялық негіздерін, ғылыми этика мен академиялық адалдық принциптерін түсіндіреді
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында тіршілік қауіпсіздігін, еңбекті қорғауды және тұрақты дамуды қамтамасыз етеді.
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында (ет, сүт, консерві) жоғары сапалы өнім шығару үшін технологиялық процесті ұйымдастырады
  • Нормативтік құжаттарға сәйкес өндірілетін тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жүйесінің тиімді жұмыс істеуін ұйымдастырады
  • Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық жабдықтардың әртүрлі түрлерін тиімді пайдаланады
  • Тамақ өндірісі кәсіпорындарын (ет өңдеу, сүт және консерві салалары) жобалайды
  • Ғылыми білімдер негізінде тамақ өнімдері өндірісінің тиімділігін арттыруға қабілетті
  • Экономика және кәсіпкерлік білімдері негізінде тамақ өнеркәсібі саласындағы бизнесті ұйымдастыруа алады
  • Ет өңдеу, сүт және консерві салаларының кәсіпорындарында өнім өндіруді басқарады
Top