Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07202 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (тағам саласы бойынша) в АТУ

Пәндер

  • Тамақ өндірісін цифрландыру және автоматтандыру

    Цифрландыру және автоматтандыру ұғымы. Тамақ өнеркәсібіндегі цифрландыру мен автоматтандырудың рөлі. Цифрлық трансформация жағдайындағы тамақ өндірісін дамыту үрдістері мен перспективалары. Тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестерді автоматтандыру принциптері. Автоматтандырудың негізгі элементтері: сенсорлар, контроллерлер, жетектер және жетектер. Азық-түлік өндірісінің әртүрлі кезеңдеріне арналған автоматтандырылған желілер мен жабдықтар.Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың ақылды жүйелері. Азық-түлік өндірісіне арналған энергияны үнемдейтін шешімдер. Тамақ өнеркәсібіндегі цифрландыру тәуекелдері. Азық-түлік өндірісін сәтті автоматтандыру мен цифрландырудың мысалдары. Өндірістің әртүрлі кезеңдерінде цифрлық технологияларды енгізуді талдау. Тамақ өнеркәсібін цифрландырудың экономикалық тиімділігі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өндірісінің жалпы технологиясы

    Азық-түліктің негізгі компоненттері және олардың адам тамақтануындағы рөлі. Астықты ұнға өңдеу технологиясы. Жарма өндіру технологиясы. Құрама жем өндіру технологиясы. Наубайхана технологиясы. Макарон өндірісінің негізгі кезеңдері.  Кондитер өндірісінің технологиясы. Сыра қайнату негіздері. Алкоголь технологиясы. Алкогольсіз сусындар технологиясы. Шарап жасау технологиясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Қайта өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын жабдықтау

    Жабдықтың жіктелуі. Қайта өңдеу өндірістері үшін техниканы дамытудың қазіргі жағдайы мен басым бағыттары. Өңдеу өндірістерінің технологиясының негізгі және қосалқы процестеріне арналған жабдық. Жабдыққа қойылатын негізгі талаптар және пайдаланудың жалпы мәселелері. Өнімнің экологиялық тазалығын қамтамасыз ететін жаңа жұмыс принципінің жоғары тиімді техникасы. Шикізатты, жартылай фабрикаттар мен бұйымдарды термиялық және механикалық өңдеуге арналған жабдық (аппараттар мен жабдықтар). Қайта өңдеу өндірістерінің Көліктік-технологиялық жабдығы.Қайта өңдеу өндірістеріне арналған роботты автоматты желілер 

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік негізіндегі астықтану

    Жалпы астық шаруашылығы. Астық өндіру және астық массасын қалыптастыру жөніндегі негізгі мәліметтер. Дәнді дақылдардың жүйелілігі және жіктелуі. Жемістер мен тұқымдардың морфологиясы және анатомиясы. Астық пен тұқымның химиялық құрамына жалпы шолу. Астық пен тұқым сапасын анықтаудың физикалық, химиялық, технологиялық әдістері. Жеке астық шаруашылығы. Жалпы мәліметтер, технологиялық сипаттамалар, астық, жарма, бұршақ, майлы дақылдар сапасының көрсеткіштері. Астық стандарттары мен шарттары. Дәнді, бұршақты, майлы және майлы дақылдардың ерекшеліктері мен қолданылуы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Нан, макарон және кондитер өнімдерінің реологиялық негіздері

    Пән тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін зерттеуді, оларды жабдықты есептеу мен жобалауда практикалық қолдануды, реологиялық сипаттамаларға негізделген өндіріс процестері мен өнім сапасын бақылаумен танысуды қамтиды. Технологиялық факторлардың тағамдық материалдардың реологиялық қасиеттеріне әсері: температура, ылғалдылық, қысым, ұнтақтау дәрежесі, ұнтақтау ұзақтығы және т. б.Тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін өлшеуге арналған әдіснамасы, әдістері мен аспаптарының жіктелуі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Астықты кептіру және сақтау технологиясы

    Астықты кептіру техникасы мен технологиясын зерттеу кептіргіштердің конструкцияларына, жылу беру әдістеріне, астық қабатының жай-күйіне, энергия ресурстарының шығындарына негізделген. Әр түрлі дәнді дақылдарды кептіру режимдері, әр түрлі модификациядағы астық кептіргіштің сипаттамасы мен қолдану принциптері. Астық массасының физикалық қасиеттерінің ерекшеліктері, астық партиясының физика-химиялық қасиеттерінің өзгеруі. Нан ресурстарының зиянкестерінің сипаттамасы және олардың сақтауға әсері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инженерлік және компьютерлік графика

    Әртүрлі кеңістіктік геометриялық фигуралардың жазықтығында бейнелеу ережелерін оқу және жазық сызба бойынша инженерлік-геометриялық есептерді шешу. Бұйым түрлері және сызбаларға қойылатын ЕСКД талаптары. Машина жасау сызбаларының ерекшеліктері, түрлері, қималар, шығарылған және салынған қималар, кескіндеу, белгілеу. Компьютерде графикамен жұмыс істеу принциптері, компьютерде графикалық ақпаратты ұсынудың негізгі модельдері, графикалық пакеттердің жұмыс істеу принциптері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бейорганикалық және органикалық химия

    Заттың құрылымы. Химиялық байланыс. Күрделі қосылыстар. Олардың Бейорганикалық қосылыстарының кластары. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Тотығу-тотықсыздану реакциялары. Электрохимиялық процестер. Коррозия. Алифатты және хош иісті көмірсутектер. Гидрокси туындылары, карбон қышқылдары және күрделі эфирлер, майлар. Гидрокси қышқылдары. Оптикалық изомерия. Көмірсулар, табиғи заттардың құрамы, өнеркәсіптік қолдану. Аминқышқылдары мен ақуыздар. Гетероциклді қосылыстар. Бес және алты мүшелі гетероциклді қосылыстар туралы түсінік. Алкалоидтар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мамандыққа кіріспе

    Тамақ технологияларының даму тарихы, өнеркәсіптік негізге көшу. Жіктелуі және сипаттамасы азық-түлік өндірісі. Қайта өңдеу кәсіпорындарын жарақтандырудың инженерлік-технологиялық қазіргі заманғы техникалық деңгейі. Оңтайлы өндірістік процесті ұйымдастыру. Жоғары оқу орнындағы оқу процесі ұйымдастыру. Бітіру біліктілік жұмыстарына қойылатын жалпы талаптар

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Нан, макарон және кондитер өндірістерінің теориялық негіздері

    Нан, макарон, кондитерлік өнімдерді өндіру кезінде пайдаланылатын шикізат туралы жалпы мәліметтер. Шикізатты өндіріске қосуға дайындау процестерінің технологиялық маңызы. Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндіріс кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі кезеңдерінің негізгі сипаттамалары, тағайындалуы және режимдері. Нан, макарон, кондитер өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін оңтайландыру негіздері негізделген теориялық ережелер. Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндірістердің технологиялық процестерін жүргізудің теориялық негіздері. Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндірістердің технологиялық процестерін басқару принциптері мен технологиялық есептеу негіздері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ашыту өндірісінің теориялық негіздері

    Ашыту өнеркәсібі салаларының жіктелуі. Ашыту өндірісінің жекелеген салаларының қысқаша сипаттамасы. Әр түрлі ашыту өндірісінде қолданылатын өсімдік шикізатының түрлері. Шикізаттың сипаттамасы, оның жіктелуі. Микроорганизмдер дақылдарының өсуі мен көбеюінің негізгі заңдылықтары. Ашыту өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер. Микроорганизмдер дақылдарының даму кезеңдері. Өсіру әдістері, мәні, салыстырмалы сипаттамасы. Алкогольді ашыту. Ашыту өндірісінде қолданылатын ашытқының сипаттамасы. Ашытқы жасушасының құрылымы мен химиялық құрамы. Ашытқы жасушасының метаболизмі. Таза ашытқы мәдениеті (сипаттамасы, өсіру). Алкогольді ашыту, тыныс алу механизмі мен химиясы. Алкогольді ашытудың негізгі, қайталама және жанама өнімдері; олардың ашыту өнімдерінің дәмі мен хош иісіне әсері. Алкогольді ашытуды бақылау. Алкоголь, сыра, шарап, наубайхана ашытқысын өндіруде қолданылатын ашытқы нәсілдері және оларға қойылатын талаптар. Микроорганизмдер мен дәнді дақылдардың ферменттері. Ферменттердің сипаттамасы және олардың қасиеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Макарон өндірісінің технологиясы

    Макарон өнімдерінің жіктелуі. Негізгі және қосымша шикізат. Шикізат сапасына қойылатын талаптар, оларды сақтау және өндіріске дайындау. Макарон өнімдерін өндіру процесінің жекелеген кезеңдерінің реттілігі мен мақсаты: қамыр илеу, престеу, қалыптау, шикі өнімдерді кесу, макарон өнімдерін кептіру және салқындату, буып-түю және орау. Бұйымдарды сақтау шарттары мен мерзімдері және олардың сапасына қойылатын талаптар. Өнімдердің сапасы мен тағамдық құндылығын арттыру жолдары

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Алкогольсіз сусындар өндірісінің технологиясы

    ҚР және әлемнің басқа елдеріндегі алкогольсіз сусындар өндірісінің қазіргі жағдайы мен даму перспективалары. Алкогольсіз сусындар өндіруге арналған шикізат және жартылай өнімдер. Қант пен аралас сироптарды дайындау. Сиропты Тауарлық өнім ретінде дайындау ерекшеліктері. Суды дайындау әдістері. Сусындарды құю ерекшеліктері. Диеталық және емдік-профилактикалық мақсаттағы сусындарды өндіру үшін шикізатқа қойылатын талаптар сусындардың ғылыми негізделген рецептураларын әзірлеу принциптері. Минералды сулардың жіктелуі. Минералды суларды өндіру және тасымалдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сусындар өндірісіндегі тағамдық қоспалар

    Сусындар өнеркәсібіндегі тағамдық қоспалар күшті алкогольдік сусындар (арақ, бренди, ром, виски), шараптар, алкогольсіз сусындар, соның ішінде сидр, хош иістендіргіштер мен сығындылардағы алкогольсіз сусындар, құрамында шырыны бар алкогольсіз сусындар, шырындар, нектарлар өндірісінде, сондай-ақ сыра өндірісінде тағамдық қоспаларды қолдану тәсілдері мен қолдану жөніндегі ұсыныстарды зерттейді. Сусындар индустриясындағы тағамдық қоспалардың рөлі туралы заманауи түсініктер. Тағамдық қоспалардың қазіргі заманғы жіктелуі, оларды тамақ технологияларында қолдану қауіпсіздігінің талаптары. Сусындардың сыртқы түрін, консистенциясын, дәмі мен хош иісін, сақталуын қамтамасыз ететін тағамдық қоспалардың негізгі топтары. Тағамдық қоспалардың технологиялық функциялары мен әсер ету механизмдері, оларды енгізу тәсілдері және Тағамдық шикізаттың құрамы, құрылымы және басқа компоненттерімен өзара әрекеттесуі, олардың тамақ жүйелеріндегі мінез-құлқы туралы заманауи идеялар тұрғысынан пайдалану тиімділігі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ғылыми зерттеулердің негіздері

    Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты.Іргелі, қолданбалы және іздеу ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу тақырыбының бағыты мен негіздемесін таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы.  Кітапхана мекемелеріндегі әдебиеттерді жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми жұмыстар, академиялық жазу жанрлары, сипаттамасы (мақала, шолу, монография, диссертация, реферат, реферат). Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты редакциялау және шолу. Ғылыми қызметтің этикалық принциптері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Астық өңдеу өндірісінің теориялық негіздері

    Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі кезеңдерінің негізгі сипаттамалары, мақсаты мен режимдері. Ұн, жарма, құрама жем өндірісінің технологиялық процестерін оңтайландыру негіздеріне негізделген теориялық ережелер. Астық өңдеу өндірістерінің технологиялық процестерін жүргізудің теориялық негіздері. Технологиялық есептеулер негіздері және астық өңдеу өндірістерінің технологиялық процестерін басқару принциптері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика

    Сызықтық алгебра элементтері. Матрицалар, детерминанттар, матрицалар бойынша операциялар. Кері матрица. Сызықтық теңдеулер жүйесі. Векторлық Алгебра элементтері. Векторлардың скалярлық, векторлық және аралас көбейтіндісі. Жазықтықтағы және кеңістіктегі Аналитикалық геометрия. Математикалық талдауға кіріспе. Шектер теориясы. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық есебі. Туынды арқылы функцияны зерттеу. Бір айнымалы функцияның интегралды есебі. Интегралды есептеудің негізгі түсініктері мен әдістері. Бірнеше айнымалылар функциясының дифференциалдық есебі. Ішінара туындылар және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықтық дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі түсініктері мен әдістері. Сандық қатарлар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Мақсат: Студенттерді жасанды интеллектінің (ЖИ) негізгі концепциялары мен принциптерімен таныстыру, сондай-ақ қазіргі заманғы ЖИ жүйелерінің негізінде жатқан әдістер мен құралдар туралы бастапқы білім беру. Курс ЖИ-дің теориялық және практикалық аспектілерін, сондай-ақ оның әртүрлі салаларда қолданылуын түсінуді дамытуға бағытталған. Дисциплина жасанды интеллектінің негізгі теориялық принциптері мен әдістерін, соның ішінде машиналық оқыту мен нейрондық желілерді қамтиды. Студенттер ЖИ дамуының тарихымен, оның негізгі тәсілдерімен және қазіргі заманғы бағыттарымен, сондай-ақ ЖИ-дің әртүрлі салалардағы нақты қолдану мысалдарымен танысады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Аналитикалық химия

    Сандық талдау әдістерінің жіктелуі. Химиялық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістері. Тұндыру әдісі, тұндырғыштар, қолдану аясы. Титриметриялық талдау. Қышқыл-негіз, тотығу-тотықсыздану титрлеу, кешендеу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Физика-химиялық талдау әдістері: оптикалық, электрохимиялық, хроматографиялық талдау әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Мақсаты: экология және тіршілік қауіпсіздігі бойынша базалық білім алу, сондай-ақ экожүйелер мен қоғамның тұрақты даму стратегиясын іске асыру үшін құзыреттерді қалыптастыру. Пән жалпы және жаһандық экологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде экожүйелердің құрамын, қасиеттері мен функцияларын, биосфераны және табиғаттағы заттардың айналымын қамтиды. Экологияның негізгі түрлері (аутэкология, демэкология, синэкология, жаһандық экология), сондай-ақ биотикалық, абиотикалық және антропогендік факторлардың қоршаған ортаға әсері қарастырылады. Қазіргі заманның өзекті экологиялық мәселелеріне, тұрақты даму стратегиясының басымдықтарына, табиғи ортаның қорғау тетіктеріне және экожүйелерге антропогендік әсерді бағалауға ерекше назар аударылды. Пән сонымен қатар экожүйелердің тұрақтылық жағдайын және өндірістегі экологиялық қауіпсіздік талаптарының орындалуын зерттейді. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар, табиғи апаттар және халық пен қоршаған ортаны қорғау тәсілдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Физика

    Механика: трансляциялық және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы.  Гидродинамика. Молекулалық физика: идеалды және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магнит өрісі.  Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атом және ядролық физика.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Физикалық және коллоидты химия

    Заттың құрылымы, молекулааралық өзара әрекеттесу түрлері. Химиялық термодинамика заңдары. Химиялық тепе-теңдіктің термодинамикасы. Ерітінділердегі фазалық тепе-теңдік. Гиббс фазалық ережесі. Химиялық кинетика және катализ. Электрохимия. Электролит теориялары. Электр өткізгіштік. Дисперсті жүйелердің коллоидтық күйінің ерекшеліктері: молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, оларды алу әдістері мен тазарту әдістері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Микробиология

    Прокариоттық микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариоттық микроорганизмдердің морфологиясын, құрылысын, көбеюін; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқымқуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері. Микроорганизмдердің практикалық қолданылуы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нан, макарон және кондитер өнімдерінің шикізаттары

    Негізгі сипаттамалары: нан-тоқаш, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы, қасиеттері, сапалық көрсеткіштері. Негізгі және қосымша шикізаттың мақсаты, функционалдық қасиеттері. Шикізаттың жаңа түрлері, олардың нан, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда қолдану ерекшеліктері. Өндіріс негіздері, шикізат өндірісінде жүзеге асырылатын технологиялық процестер, өндірістің технологиялық схемалары, қолданылатын жабдықтың жаңа түрлері. Нан, макарон және кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған негізгі және қосымша шикізаттың, жартылай фабрикаттардың сапасын анықтау әдістері. Нанның, макарон және кондитер өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыруға арналған шикізаттың сипаттамасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Бухгалтерлік есеп негіздері

    Бухгалтерлік істің қалыптасу және қалыптасу тарихы.  Бухгалтерлік есептің мәні, мақсаттары және заңнамалық реттелуі. Бухгалтерлік есептің функциялары, міндеттері мен принциптері. Бухгалтерлік баланс. Шоттар және қос жазба. Халықаралық стандарттарға сәйкес есеп саясатын қалыптастыру. Қолданыстағы ұлттық және халықаралық стандарттарға, қағидаттарға, нормативтік-құқықтық құжаттарға сәйкес ұйымдарда бухгалтерлік есеп жүргізу техникасы

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау

    Егін жинау алдындағы дайындық, егін жинау. Шикізат шығындарының алдын алу және азайту әдістері. Шикізаттың тұрақты сапасын қамтамасыз ету жолдары. Шикізатты бастапқы сақтау, қайта өңдеу өндірістерін өндіру үшін шикізатты бастапқы өңдеу. Шикізатты өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарына Тасымалдау, тасымалдау шарттары. Астықтың құрамы мен қасиетінің өзгергіштік және тұрақтылық факторлары. Астықтың қайта өңдеу объектісі ретіндегі сипаттамасы. Астықтың ұн және нан пісіру қасиеттері. Астық сапасына қойылатын талаптар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ашыту өндірісіндегі шикізат

    Негізгі сипаттамалары: Ашыту өндірісі үшін шикізаттың химиялық құрамы, қасиеттері, сапалық көрсеткіштері. Негізгі және қосымша шикізаттың мақсаты, функционалдық қасиеттері. Шикізаттың жаңа түрлері, олардың ашыту кәсіпорындарында қолдану ерекшеліктері. Өндіріс негіздері, шикізат өндірісінде жүзеге асырылатын технологиялық процестер, өндірістің технологиялық схемалары, қолданылатын жабдықтың жаңа түрлері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Биохимия

    Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (белоктар, липидтер, көмірсулар, дәрумендер мен ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылымы, негізгі биохимиялық өзгерістердің механизмдері. Адам, жануарлар мен өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуды және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның трансформация процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Астық өңдеу өндірісіндегі шикізат

    Астық шикізатының жалпы сипаттамасы. Негізгі дәнді және бұршақты дақылдардың жіктелуі. Жарма өндірісінің шикізаты. Құрама жем өндірісінің шикізаты. Ұн, жарма және құрама жем өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы және физика-технологиялық қасиеттері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Цифрлық технологияларға кіріспе

    Цифрлық түрлендірулерді іске асыру шарттары. Өндіріске цифрлық технологияларды қолдану және енгізу. Бұлтты құралдар мен Қызметтер арқылы ақпаратты іздеу, таңдау және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызмет міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық есептеу құралдарының көмегімен деректерді өңдеу. Мәліметтер базасы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары

    Масса алмасу процестері: сіңіру, адсорбция, экстракция, ректификация және дистилляция, кристалдану, кептіру, ион алмасу, мембрана алмасу.  Гидравлика және гидравликалық машиналар негіздері. Гидростатика, гидравликалық ұқсастық және сұйықтықтардың ағымы. Реология негіздері. Сұйықтықтардың ағуы. Дисперсиялық жүйелердің Гидромеханикалық процестері, сипаттамасы және бағалау әдістері. Жылу процестері.  Жылу алмастырғыштардың түрлері. Белгілі бір мақсатқа арналған құрылғыларды есептеу және таңдау әдістері. СИП жабдықтарын жуу. Тамақ өнімдерін өндіруге арналған соңғы процестер мен жабдықтар

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)

    Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Жеке қаржыны басқару. Қаржы саласындағы құралдар. Бюджетті жоспарлау, жинақтау жүйесі. Жеке салық салу жүйесі. Қаржылық ақпаратты талдау. Қаржылық өнімдер. Инвестициялық стратегиялар

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Уыт өсіру технологиясы

    Сыра уытының технологиясы. Қазақстан Республикасындағы саланың жай-күйі. Шикізаттың сипаттамасы. Уыт түрлері. Әр түрлі топтағы дәнді дақылдардан алынған уыттың амилолитикалық белсенділігі. Астықты тазарту және сұрыптау. Дәнді сіңдіру. Дәннің өнуі. Уытты кептіру. Өскіндерді бөлу және құрғақ уыттың қартаюы. Уыттың басқа түрлерін алу ерекшеліктері. Сыра қайнату үшін уыттың арнайы түрлерін алу. Алкоголь өндірісі үшін уыт алу. Қара бидай уытын алу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика негіздері

    Экономиканың рөлі мен мәні. Қазіргі өндіріс факторлары. Қоғамдағы экономикалық қатынастар. Нарық. Макроэкономика. Өндіріс - экономикалық игіліктердің көзі. Экономикалық көрсеткіштер және олардың мәні.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндіріс технологиясындағы тағамдық қоспалар

    Нан пісіру, макарон және кондитерлік өнімдер технологиясындағы тағамдық қоспалар нан пісіру, макарон және кондитерлік өнімдер өндірісінде тағамдық қоспаларды қолдану әдістері мен ұсыныстарын зерттейді. Нан пісіру, макарон және кондитерлік өнімдер технологиясындағы тағамдық қоспалардың рөлі туралы заманауи идеялар. Тағамдық қоспалардың қазіргі заманғы жіктелуі, оларды тамақ технологияларында қолдану қауіпсіздігінің талаптары. Сусындардың сыртқы түрін, консистенциясын, дәмі мен хош иісін, сақталуын қамтамасыз ететін тағамдық қоспалардың негізгі топтары. Тағамдық қоспалардың технологиялық функциялары мен әсер ету механизмдері, оларды енгізу тәсілдері және Тағамдық шикізаттың құрамы, құрылымы және басқа компоненттерімен өзара әрекеттесуі, олардың тамақ жүйелеріндегі мінез-құлқы туралы заманауи идеялар тұрғысынан пайдалану тиімділігі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Теориялық және қолданбалы механика

    Материалдық денелер арасындағы механикалық өзара әрекеттесудің жалпы заңдары, сондай-ақ денелердің бір-біріне қатысты қозғалысының жалпы заңдары. Жеке механизмдердің жұмыс істеу принциптері және олардың машинадағы өзара әрекеттесуі; машина бөлшектерінің жұмыс қабілеттілігінің негізгі критерийлері және олардың бұзылу түрлері; Машина бөлшектері мен тораптарының теориясы мен есептеу негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Кондитер өндірісінің технологиясы I

    Пән қантты және ұнды кондитер өнімдерін өндірудің заманауи технологияларының теориялық материалы мен сипаттамасын зерттейді. Карамель, кәмпит, ирис, пастило мармелад, драже, халва, шоколад, какао ұнтағы, печенье, крекер, галета, пряник, вафли, торттар, торттар өндірісінің технологиялық процестері, сондай-ақ ұннан жасалған кондитерлік өнімдерге әрлеу материалдарын дайындау. Кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясының теориялық негіздері сипатталған. Негізгі және қосымша шикізаттың физикалық-химиялық қасиеттері, оларды өндіріске дайындау, кондитерлік өнімдерді өндіруде қолданылатын жартылай фабрикаттарды дайындау тәсілдері туралы мәліметтер келтірілген. Өндірістің технологиялық процестерін оңтайландыру әдістері мен критерийлері Шикізат жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің сапасын бағалау әдістері. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау шарттары мен мерзімдері. Технологиялық жабдықтың жұмыс принциптері мен жаңа технологиялық схемалардың сипаттамасы берілген.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сыра қайнату технологиясы

    Сыра қайнату технологиясы негізгі және қосалқы шикізаттың технологиялық қасиеттерін зерттейді сыра өндіріс; арпа уытын, қопсытылған сусланы, ашыту және пісу процестерін, сүзуді, тұрақтандыруды және сыраны құюдың заманауи технологиялары. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын химиялық-технологиялық бақылау әдістері. Сыра ашытқысының құрылымы, таза ашытқы дақылдарын алу, ашыту кезінде сыра ашытқысына қойылатын талаптар. Дайын сыраның физика-химиялық және органолептикалық сипаттамалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Тағамдық құндылығы жоғары функционалды өнімдер технологиясы

    Астықты, бұршақ дақылдарын, жеміс-жидек шикізатын қайта өңдеу өнімдерін пайдалану негіздері, сондай-ақ нан, кондитерлік және макарон өнімдерін өндіру кезінде шикізаттың осы түрлерін пайдалана отырып, тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді өндіру технологиясы.Минералды және витаминдік құндылығы жоғары нан, нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық схемалары. Нан-тоқаш өнімдерін өндіруде қолданылатын жақсартқыштардың жіктелуі. Тағамдық құндылығы жоғары өнімдердің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Кәсіпорындар экономикасы

    Азық-түлік кәсіпорындарында ресурстарды тиімді пайдалану, Еңбекті ұйымдастыру және өндірістік процесті жоспарлау принциптері. Кәсіпорын жұмысының негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу әдістемесі, тиімді жұмысты жоспарлау мен ұйымдастырудың заманауи әдістері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен негізгі объектісі, бәсекелестік жағдайындағы бизнес-жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, құрылымдауға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Нан өндірісінің технологиясы

    Нан өндірісінің технологиялық процесінің негізгі кезеңдері. Нан және нан өнімдерінің ассортименті. Шикізаттың химиялық құрамы, органолептикалық және физика-химиялық қасиеттері және оның пісіру қасиеттері. Нан-тоқаш өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін басқару әдістері. Нан өнімдерін өндірудің жекелеген технологиялық кезеңдерінде жүретін химиялық, микробиологиялық, коллоидтық, биохимиялық, жылу-физикалық процестердің мәні. Наубайхана өнімдерін алудың технологиялық процестері. Өнімдердің сапасы мен тағамдық құндылығын арттыру жолдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Астық және оны қайта өңдеу өнімдерінің биохимиясы

    Ақуыз заттары. Дәнді дақылдардың, дәнді дақылдардың, бұршақ тұқымдарының және майлы дақылдардың ақуыздары. Ферменттер. Липидтер, бояғыш заттар. Көмірсулар. Витаминдер. Нуклеин қышқылдары. Табиғи-климаттық және агротехникалық факторлардың астықтың құрамы мен сапасына әсері. Минералдар, ылғал, дәннің қышқылдығы. Астықтың тынысы. Дәннің пісуі мен өнуіндегі биохимиялық процестер. Зақымдалған, ақаулы астық және оны пайдалану. Ұн мен Жармада сақтау кезінде, одан Нан, макарон, ұн және кондитерлік өнімдер алу кезінде болатын биохимиялық процестер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Спирт технологиясы

    Мақсаты: этил ректификацияланған спирт өндіру технологиясы туралы терең білімді қалыптастыру. Спирт технологиясы құрамында крахмал бар (астық өнімдері мен картоп) және құрамында қант бар (меласса) шикізаттың тағамдық этил спиртін өндіруге дайындық талаптары мен тәсілдерін; алкогольді алу үшін ашытқыны дайындау сипаттамасы мен тәсілдерін; спиртті алудың, бөлудің және тазартудың негізгі технологиялық операцияларын; технологиялық режимді бақылауды, дайын өнімнің сапасын бақылауды зерделейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Сандық ортадағы деректерді қорғау және қауіпсіздік

    Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен критерийлері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік мәселелерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығы мен қолжетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдерді жіктеу. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ұн тарту технологиясы

    Ұн тарту зауытының ұнтақтау бөлімінде Астықты ұнтақтау: дамыған технологиялық схемасы бар бидайды наубайханалық ұнтақтау, қысқартылған технологиялық схемасы бар наубайханалық ұнтақтау, қатты және жұмсақ бидайды макарон ұнына ұнтақтау, бидайды бір сортты 85% ұнтақтау және қара бидайды сортты ұнтақтау, бидай мен қара бидайды тұсқағазбен ұнтақтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Сыра биохимиясы

    Сыра биохимиясы пәні сыра өндіруге арналған шикізаттың негізгі заттарының сипаттамалары, қасиеттері, олардың өнім өндіру процесіндегі биохимиялық өзгерістері, сыра өндірісінің әртүрлі кезеңдерінде болатын физика-химиялық және биохимиялық процестер, сондай-ақ технологиялық режимдердің, оларды өндіру әдістері мен параметрлерінің ағым жылдамдығына әсері саласындағы теориялық білім мен практикалық дағдыларды алуды қарастырады технологиялық процестердің бағыты және дайын өнімнің сапасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаржылық есеп

    Қаржылық есепті құру негіздері. Халықаралық қаржылық есептілік стандарттары (ХҚЕС). Ақша қаражаттарын, дебиторлық берешекті, негізгі құралдар мен материалдық емес активтерді, ағымдағы және ұзақ мерзімді қаржылық инвестицияларды, өндірістік қорларды, өндіріс және дайын өнім шығындарын, шығындарды, қысқа мерзімді және ұзақ мерзімді міндеттемелерді, еңбекақы мен әлеуметтік сақтандыру аударымдарын, кірістер мен қаржылық нәтижелерді, болашақ шығындар мен төлемдерді есепке алу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шикізаттары негізіндегі азық-түлік қауіпсіздігі

    Өңдеу және өндіру кезіндегі тамақ өнімдерінің тәуекел критерийлері (улы, канцерогенді, мутагенді және т.б.). Химиялық және биологиялық шыққан ксенобиотиктермен шикізат пен тамақ өнімдерінің ластануы. Табиғи немесе антропогендік шығу тегі бөгде химиялық заттарды анықтаудың нормалау және әдіснамалық негіздері. Қазақстан Республикасының заңдары, Кеден одағының техникалық регламенттері және адам мен қоршаған орта үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін регламенттейтін халықаралық стандарттар. ХАССП жүйесі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Элеватор өндірісінің технологиясы

    Қазақстанда элеватор өнеркәсібінің пайда болуы және дамуы. Астықтың түбіне және сақтау қабырғаларына қысымы. Астық партияларын қалыптастыру технологиясы. Астықты қабылдау және жинаудан кейінгі өңдеу технологиясы. Астық қоймалары және механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Элеваторлардың схемалары мен конструкциялары. Элеваторлардың жұмысын жедел есептеу. Қазіргі элеваторлардың технологиялық ерекшеліктері. Тұқым өңдеу цехтары мен зауыттары. Астық өңдеу өнімдерін сақтауға арналған сату базалары мен қоймалары. Технологиялық процестерді ұйымдастыру және элеваторларды пайдалану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Арнайы бағыттағы ұнды өнімдері технологиясы

    Пәннің қажеттілігі: Ұнды өнімдерін алу технологиясының негізгі сатылармен мәнін, ассортиментін, түрлері жөнінде түсінік беру үшін құрастырылды. Силлабус пәннің мазмұнында арнайы бағыттағы өнімдерді дайындау сатылары, олардың ассортименті мен сапасын жақсартудың әдістерімен жолдары және оның тағамдық құндылығы және тағамдық қауіпсіздігі жөнінде айтылады. Пәнді оқып үйренудің мақсаты: студенттерді нан тоқаш өнімдерінің ассортиментімен таныстыру, нан және тоқаш өнімдерін алу технологиясының ерекшеліктерін түсіндіру, сонымен қатар соңғы жылдары жасалынып жатқан өндірісітік тәжірибені есепке ала отырып жаңа тоқаш өнімдерінің технологиясын оқып, соңғы технологиялық жаңалықтармен таныстырып оқыту. Пәнді оқып үйренудің міндеттері: шикізаттар, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімге талдай жүргізу қадамын бақылауға, арнайы бағыттағы өнімдердің өндірісінің технологиялық процесін басқару мен барлық дайындау сатыларын реттеуге, арнайы бағыттағы өндірісі процестері мен негізгі технологиялық амалдары тиімділігін бағалау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Нан, макарон және кондитер кәсіпорындарда техникалық-химиялық бақылау және сапаны басқару

    Наубайхана, макарон және кондитерлік өндірістердің өндірістік-технологиялық зертханасының (ӨТЗ) жалпы ережелері мен функциялары. Өндірістегі технологиялық процестерді басқаруды бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Наубайхана кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау. Макарон зауытындағы технохимиялық бақылау. Кондитерлік кәсіпорындардағы технохимиялық бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құрама жем өндірісінің технологиясы

    Құрама жем туралы жалпы ақпарат. Мал азығын өндіруде пайдаланылатын шикізаттың түрлері мен сипаттамалары. Рецепттер беру, оларды дайындау, азықтың тағамдық құндылығын анықтау. Аралас жемшөп өндірісін ұйымдастыру және қолдау негіздері. Азық-түлік диірменінде шикізатты дайындау желісі. Пеллеттелген жем шығару. Түйіршіктелген жануардың сапасына қойылатын талаптар. Протеин-витаминді қоспаларды өндірудегі негізгі технологиялық операциялар. Урий концентратының өнеркәсіптік өндірісінің негіздері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарын жобалау

    Жобалаудың негізгі ережелері, бөлімшені таңдау, кәсіпорынның бас жоспары, АҚК және элеваторларды жобалау. Диірмен зауыттарын жобалау, Жарма зауыттарын жобалау, құрама жем зауыттарын жобалау. Технологиялық жабдықты есептеу және таңдау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Кәсіпкерлік қызмет негіздері

    Жаңа кәсіпорынның қызмет саласын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдер қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу тетіктері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді төмендетудің негізгі тәсілдері; кәсіпкерлік қызмет мәдениеті мен корпоративтік мәдениеттің негізгі элементтері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Деректерді өндіру

    Жасанды интеллект негіздерімен танысу. Басқа басқару жүйелерінің арасында интеллектуалды талдау орнын анықтау және заманауи технологияларға шолу. Деректерді талдаудың қолданбалы интеллектуалды жүйелерінің нақты мысалдарымен танысу. Деректерді өндіру әдістерін және интеллектуалды жүйелерді құрудың бағдарламалық құралдарын зерттеу. Зерттелетін интеллектуалды әдістер тұрғысынан қолданбалы есептер шығару. Ақылды бағдарламалық жасақтаманы қолдана отырып, қолданбалы есептерді шешу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарындағы сапаны технохимиялық бақылау және басқару

    Астық өңдеу өндірістерінің өндірістік-технологиялық зертханасының (ӨТЛ) жалпы ережелері мен функциялары. Технологиялық процестерді жүргізуді бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Кәсіпорындардағы нормативтік құжаттама және сапа менеджменті жүйесі. Астық өңдеу кәсіпорындарында технохимиялық бақылауды ұйымдастыру және функциялары. Ұн тарту зауыттарындағы технохимиялық бақылау. Крупозаводтардағы технохимиялық бақылау. Құрама жем зауыттарындағы технохимиялық бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ашыту кәсіпорындарын жобалау

    Ашыту өндірісінің қазіргі жағдайы және даму перспективалары. Кәсіпорындардың жіктелуі және түрлері. АЖЖ ұғымы, оның ашыту саласындағы орны. АЖЖ міндеттері мен мақсаттары. Өндірістің ең озық технологиялық схемаларын қолдана отырып, негізгі технологиялық жабдықты таңдау және есептеу. Ашыту өндірісіне арналған заманауи автоматтандырылған ағындық желілер. Қойма үй-жайларының аудандарын есептеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Ашыту саласы кәсіпорындарында бизнесті жоспарлау

    Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептеулер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Ашыту саласының кәсіпорындарында дамуды стратегиялық жоспарлау. Кәсіпорынның ғылыми-техникалық дамуын жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Ашыту саласының кәсіпорындарындағы қызметті ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Ашыту саласының кәсіпорындарында жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нан, макарон өнімдері және кондитерлік өндірістерді жобалау

    Нан, макарон және кондитер өндірісінің қазіргі жағдайы мен дамуы. Кәсіпорындардың жіктелуі және түрлері. АЖЖ тұжырымдамасы, оның орны мен пісіру, макарон және кондитерлік өнеркәсіп. АЖЖ міндеттері мен мақсаттары. Ең озық технологиялық өндіріс схемаларын қолдана отырып, негізгі технологиялық жабдықты таңдау және есептеу. Нан, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған заманауи автоматтандырылған өндірістік желілер. Технологиялық жабдықтарды есептеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Жарма өндірісінің технологиясы

    Күріш жармасын өндіру, қарақұмық жармасын өндіру, тары өндірісі, сұлы жармасын өндіру, Полтава және Артек ұнтақталған бидай жармасын өндіру, бұршақ жармасын өндіру, жүгері жармасын өндіру. Жарма үлпектерін өндіру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Нан, макарон және кондитер кәсіпорындарда бизнесті жоспарлау

    Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептеулер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Нан, макарон және кондитер кәсіпорындарда дамуды стратегиялық жоспарлау. Нан пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда ғылыми-техникалық дамуды жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Кәсіпорын қызметін ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Нан, макарон және кондитер кәсіпорындарда жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кондитер өндірісінің технологиясы II

    Пән қантты және ұнды кондитер өнімдерін өндірудің заманауи технологияларының теориялық материалы мен сипаттамасын зерттейді. Карамель, кәмпит, ирис, пастило мармелад, драже, халва, шоколад, какао ұнтағы, печенье, крекер, галета, пряник, вафли, торттар, торттар өндірісінің технологиялық процестері, сондай-ақ ұннан жасалған кондитерлік өнімдерге әрлеу материалдарын дайындау. Кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясының теориялық негіздері сипатталған. Негізгі және қосымша шикізаттың физикалық-химиялық қасиеттері, оларды өндіріске дайындау, кондитерлік өнімдерді өндіруде қолданылатын жартылай фабрикаттарды дайындау тәсілдері туралы мәліметтер келтірілген. Өндірістің технологиялық процестерін оңтайландыру әдістері мен критерийлері Шикізат жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің сапасын бағалау әдістері. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау шарттары мен мерзімдері. Технологиялық жабдықтың жұмыс принциптері мен жаңа технологиялық схемалардың сипаттамасы берілген.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ликер-арақ өнімдерінің технологиясы

    Этил спирті, оны қабылдау және сақтау. Физика химиялық қасиеттері. Ректификатталған этил спиртінің сипаттамасы. Суды әк-содалы жұмсарту. Су деминерализациялау. Арақ дайындау. Арақ ассортименті. Сулы-спирттік ерітінділер құрылымы. Сулы спиртті қоспаны есептеу. Сорттарын дайындау әдістері. Сүзу сорттары. Белсендірілген көмір мен сорттарды өңдеу. Ликерқұймалары өндірісінің өсімді шикізаттары. Спирттелген сусындарды дайындау. Принципиальды технологиялық сызбасы. Спирттелген тұндырманы дайындау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Салықтар және салық салу

    Салықтардың қаржылық-экономикалық категория ретіндегі мәні. Салықтардың нақты белгілері, олардың сипаттамалары. Салықтардың функциялары, олардың өзара байланысы. Салықтардың объективті қажеттілігі. Салықтар мемлекеттің экономикалық негізі ретінде, олардың ЖІӨ мен ҚҚ-ны бөлу мен қайта бөлудегі рөлі. Салықтар мен алымдардың сипаттамасы. Салық салу элементтері. Салық төлеушілер, салық агенті, салықтар мен алымдарды жинаушы. Салық салу объектісі. Салық базасы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шарап жасау технологиясы

    Жүзімнің шарап жасау шикізаты ретіндегі ерекшеліктері және оның құрамына әсер ететін факторлар. Жүзім шоғырының химиялық құрамының жалпы сипаттамасы. Шараптардың жіктелуі. Жүзімді өңдеудің типтік технологиялық схемалары. Спирттікашытуды бақылау. Әр түрлі типтегі шараптарды өндіруде жүретін негізгі процестер. Ойналмалы шарап өндірісінің биохимиялық процестері. Коньяк технологиясының ерекшеліктері. Шарап технологиясының ерекшеліктері әр түрлі типтер, ақаулар, аурулар, кемшіліктер, олардың алдын-алу шаралары, емдеу және жою әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ашыту кәсіпорындарында технохимиялық бақылау және сапаны басқару

    Мақсаты: технологиялық процесті ұтымды және сапалы жүргізуге бағытталған Ашыту өндірісі мен шарап жасау кәсіпорындарында техникалық-химиялық бақылау мен сапаны басқарудың негіздері мен әдістерін зерттеу. Өндірістік қызметтің жалпы ережелері мен функциялары-ашыту өндірістерінің технологиялық зертханасы (ӨТЗ). Технологиялық процестерді жүргізуді бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Технологиялық жабдықтардың тиімділігін бағалау. Сыра қайнату өндірісін технохимиялық бақылау. Квас, алкогольсіз сусындар, ауыз су өндірісін технохимиялық бақылау. Шарап өндірісін технохимиялық бақылау. Алкоголь өндірісін технохимиялық бақылау. Ликер-арақ өндірісін технохимиялық бақылау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Астық өңдеу кәсіпорындарында бизнесті жоспарлау

    Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептеулер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Кәсіпорынның дамуын стратегиялық жоспарлау. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарында ғылыми-техникалық дамуды жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарындағы қызметті ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Астық өңдеу кәсіпорындарында жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шикізат пен тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    Пәнді зерделеудің мақсаты шикізат пен өнімнің сапасын бақылау үшін қажетті шикізат пен тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау, өнімді әзірлеуді, өндіруді, сынауды, пайдалану мен кәдеге жаратуды нормативтік қамтамасыз ету, өнім мен процестерді стандарттау және сертификаттау жөніндегі жұмыстарды жоспарлау және орындау, нормативтік және сәйкестендіру сараптамаларын жүргізу саласында білімді қолдану дағдыларын қалыптастыру болып табылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Бизнес және жоспарлау

    Қазақстандағы кәсіпкерлік және бизнес-жоспарлау ерекшеліктері.  Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен негізгі объектісі, бәсекелестік жағдайындағы бизнес-жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, бизнесті жоспарлау процесі, құрылымға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары. Бизнес-жоспарлау практикасы, мақсаттары, кәсіпорын қызметінің стратегиясы, кәсіпорынның болашаққа арналған жоспары, қойылған мақсаттарға жету үшін инвестициялар сомасы және жобаға инвестициялық шығындардың тиімділігін бағалау. Бизнес-жоспарды құрастыру технологиясы және есептеу әдістемесі. Шағын және орта кәсіпкерлікті дамыту.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісін техникалық реттеу жүйесі

    Тамақ өндірісін техникалық реттеудің негізгі аспектілерін кешенді зерттеу. Қайта өңдеу өндірістерінің процестерін реттейтін негізгі нормативтік құжаттар, стандарттар мен ережелер. Өнім сапасын бақылау әдістері мен технологияларын зерттеу, сондай-ақ қауіпсіздік пен стандарттарға әсер ететін факторларды талдау. Өнімдер мен тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының тұрақты дамуы мен бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін сапа және қауіпсіздік стандарттарын талдау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • WEB-технологиялар

    Web технологиясына кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Web технологиясының құрылымы мен принциптері. Технология және web желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттар құру. РНР бағдарламалау тілін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құру принциптері. Веб-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Пайдаланушы функцияларын құру ережелері. Қызмет көрсету бағдарламалары. HTML беттерін дайындау құралдары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • 1 Б: Бухгалтерлік Есеп – 8.2

    Кәсіпорынды басқарудың әртүрлі міндеттерін тиімді шешуге арналған жаңа буын қолданбалы өнімдер жүйесі. Бухгалтерлік есептің теориялық негіздері мен практикалық аспектілері. Шаруашылық операцияларды 1С-Бухгалтерия. 8.2 нұсқасы. Бағдарламада бастапқы құжаттарды жүргізу, бухгалтерлік, салықтық, статистикалық есептілікті жасау. Бағдарламалық қамтамасыз ету негізінде бухгалтерлік есеп дағдыларын игеру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ кәсіпорындағы еңбекті қорғау

    Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында еңбекті қорғауды басқару жүйесі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбек жағдайларының сипаттамасы, жұмыс орны мен адамның тіршілік ету ортасының жайлы жағдайын жасау. Өндірістік жарақат пен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Жабдықтарды пайдалану және қауіпсіздік техникасы. Өндірістегі жазатайым оқиғаларды тергеу және есепке алу туралы ереже.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қант өндіру технологиясы

    Пән қант саласының жай-күйі мен даму перспективаларын қарастырады. Өнеркәсіп кәсіпорындары, қанттың химиялық құрамы және негізгі қасиеттері. Қызылша қант зауытының технологиялық схемасы. Қант өндірісі. Қантты тазарту өндірісі. Қызылша қант өндірісінің қалдықтары. Ағынды сулар: түзелу және тазарту. Қант сапасын бақылау, орау және сақтау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Кәсіби қызмет саласында заманауи техниканы, ақпараттық және цифрлық технологияларды пайдаланады
  • Қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында (астық өңдеу, нан пісіру, макарон, кондитерлік, ашыту өндірістері және шарап жасау) жоғары сапалы өнім шығару жөніндегі технологиялық процесті ұйымдастырады
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері бойынша білімін кәсіби қызметте қолданады
  • Қайта өңдеу өнеркәсібі саласында бизнесті ұйымдастыруда экономика және кәсіпкерлік білімін қолданады
  • Кәсіби қызмет саласында ғылыми зерттеу әдістерін, академиялық жазу жанрларын және ғылыми этика қағидаларын қолданады
  • Қайта өңдеу өндірістерінің өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби міндеттерді шешуде математика білімін, физика және механика заңдарын қолданады
  • Қайта өңдеу өнеркәсібі өнімдері өндірісінің тиімділігін арттыру және практикалық міндеттерді шешу үшін ғылыми білімді пайдаланады
  • Ғылыми қызметтегі кәсіби міндеттерді шешуде және қайта өңдеу өндірісінің өнімдерін әзірлеуде жаратылыстану пәндерінің негізгі заңдарын қолданады
  • Қайта өңдеу өнеркәсібінің қазіргі заманғы кәсіпорындары жағдайында еңбек қауіпсіздігін және еңбекті қорғауды қамтамасыз етеді
  • Нормативтік құжаттарға сәйкес өндірілетін тамақ және қайта өңдеу өнімдері мен қызметтерінің сапасын бақылау жүйесінің тиімді жұмыс істеуін ұйымдастырады
  • Қауіпсіздік техникасының талаптарына сәйкес қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық жабдықтардың әртүрлі түрлерін тиімді пайдаланады
  • Қайта өңдеу өндірістері кәсіпорындарын жобалауға, қайта құруға және жарақтандыруға қатысады
Top