Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07206 Тағам қауіпсіздігі (1 жыл) в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Пәндер

  • Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін модельдеу

    Курс тамақ өнімдерінің ассортиментін оңтайлы жоспарлауды модельдеуді зерделеуге бағытталған. Кәсіпорындардың технологиялық жүйесін құрылымдық оңтайландырудың модельдері мен әдістерін зерделеу. Белгілі бір кезеңге қайта өңдеу өндірісінің технологиялық жүйесінің оңтайлы құрылымын таңдау. Өнімнің оңтайлы ассортиментінің міндет моделі. Азық-түлік өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін модельдеудің негізгі түрлері мен ерекшеліктерін зерделеу. Технологиялық процестерді оңтайландыру және жасанды интеллектті қоса алғанда, озық цифрлық технологияларды пайдалану негізінде шикізат ресурстарын ұтымды пайдалану қағидаттары мен тәсілдерін игеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Астықты қайта өңдеу өнімдерінің мамандандырылған сараптамасы

    Курс өсімдік шаруашылығы өнімінің сапасына қойылатын талаптарды, ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтаудың жалпы қағидаттарын зерделеуге, сақтау және өңдеу кезеңінде ауыл шаруашылығы өнімінде болып жатқан негізгі процестерді меңгеруге және жетілдіруге, тасымалдау, өткізу, сақтау және өңдеу кезінде өнімнің сандық және сапалық шығындарын азайту жолдарын зерделеуге бағытталған. Астық сапасының көрсеткіштерін сараптамалық бағалау әдістерін зерделеу. Органолептикалық және физика-химиялық әдістерді пайдалана отырып, астық сапасын бағалауды жүргізу

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерінің сапасын басқару

    Курс сапа жүйесін дамытудың негізгі кезеңдерін зерттеуге бағытталған. Өнім сапасын қалыптастыру кезеңдерін және тамақ өнімдерін басқару тұжырымдамасын зерттеу. TQM функциялары. Сапаны жоспарлау. Сапа саласындағы стандарттау негіздері. Стандарттау жүйесін дамыту тұжырымдамасы. Сапа менеджменті саласындағы халықаралық стандарттар. Кәсіпорындағы сапаны басқарудың принциптері мен әдістері, сапа менеджменті жүйесін құру және оның кәсіпорынды басқарудағы рөлі туралы білім жүйесін зерттеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Менеджмент және басқару психологиясы

    «Менеджмент және басқару психологиясы» курсының мәні кәсіби бағытталған тұлғаның шығармашылық мүмкіндігінің қалыптасуы мен ашылуындағы оның жетекші рөлімен анықталады.«Басқару психологиясы» негізгі пән болып табылады. Ол қоғамдық ғылымдар мен адамтану саласы ғылымдарының арасында маңызды рөл атқарады және мәнді орын алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнімдерін экспорттық бақылау және лицензиялау

    Курс Мемлекеттік тізілім ұғымын зерттеуге бағытталған. Мемлекеттік тізілімнің техникалық саясатты жүргізудегі және стандарттау мен сертификаттауды басқарудағы рөлі. ҚР мемлекеттік органдарының экспорттық бақылау жүйесін және сыртқы экономикалық қызметке қатысушыларды іске асыруы бойынша экспорттық бақылау саласындағы ҚР нормативтік құқықтық актілерін зерделеу. Сапасыз және қауіпті тамақ өнімдерінің сараптамасын зерделеу. Тамақ өнімдерін радиациялық бақылау. Азық-түлік қауіпсіздігі тәуекелдерін бағалау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Азық-түлік өнімдерін және ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің заманауи әдістері

    Курс шикізат пен азық-түлік сапасының көрсеткіштері мен мәселелерін зерттеуге бағытталған. Зерттеу әдістерінің жіктелуі. Өнімдер мен ауыл шаруашылығы шикізатын зерттеудің химиялық, физикалық, физика-химиялық әдістері. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалау кезінде физика-химиялық әдістерді қолданбалы қолдану. Азық-түлік өнімдерінің әртүрлі топтарының ассортименті мен сапалық сипаттамаларын зерттеу. Азық-түлік өнімдерінің сапасын бағалау мен талдаудың заманауи әдістерін зерттеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің технологиялық аспектілері

    Курс азық-түлік технологиясындағы қауіпсіздік негіздерін зерттеуге бағытталған. Азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы ғылыми ақпаратты іздеу және талдау. Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің қауіпсіздігі саласында ғылыми, анықтамалық әдебиеттермен және нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру. Тамақ өнімдерінің ластануының негізгі көздері. Тамақ өнімдерін өндіруге, сақтауға және тасымалдауға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау-қауіпсіздік аспектісі

    Осы пәнді оқу барысында тағам өнімдерінің түпнұсқалығын анықтау және бұрмалануын анықтау бойынша теориялық және практикалық дағдыларға ерекше назар аударылатын болады. Курс бағдарламасында тауарларды бұрмалау, оны жіктеу және сәйкестендірумен байланыс сияқты мәселелер қарастырылады. Сәйкестендіру сараптамасы, тауарлардың түпнұсқалығын сараптау. Бұрмалаудың салдары және оның алдын алу шаралары. Бұрмалауды анықтау әдістері мен құралдарымен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жемістердің, көкөністердің және оларды қайта өңдеу өнімдерінің қауіпсіздігінің негізгі өлшемдері

    Курс жемістердің, көкөністердің және оларды қайта өңдеу өнімдерінің қауіпсіздігін зерттеуге және оның елдің нарықтық экономикасын дамытудағы, кәсіпорындардың сыртқы экономикалық қызметін дамытудағы рөлін зерттеуге бағытталған. Нормативтік-техникалық құжаттаманы практикада қолдану. Жемістердің, көкөністердің биологиялық қауіпсіздігін зерттеу; қоршаған ортадан ксенобиотиктердің бір түрі; азық-түлік шикізатын технологиялық өңдеу және тамақ өнімдерін сақтау кезінде түзілетін улы заттар

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шет тілі (кәсіби)

    Магистратурадағы шетел тілі курсы сабақтастық талаптарына жауап береді және үш сатылы жоғары білім буындарының бірі болып табылады.Магистратурада шетел тілін меңгеру деңгейіне қойылатын талаптардың негізіне білім беру мекемелерінің барлық түрлері үшін тілдерді үйрету деңгейлеріне талаптарды бірыңғайландыратын шетел тілдері бойынша жалпы еуропалық стандарт алынған. Тыңдау және оқу дағдыларын дамытуға, кәсіби әдебиеттерді аударуға ерекше көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тамақ өнеркәсібіндегі ғылыми зерттеу әдістері

    Курс қайта өңдеу өндірістерінің ғылыми және инновациялық негіздерін зерттеуге бағытталған. Ғылыми қызметтің бағыттары мен мақсаттарын зерттеу. Қайта өңдеу өндірістеріндегі заманауи зерттеу әдістері. Өнім өндіру технологиясын жетілдіру. Тамақ өнімдерін өндіру тиімділігінің ғылыми негіздері. Азық-түлік технологиясы саласындағы ғылыми - зерттеу жұмыстарының кезеңдері. Ғылыми қызметтің негізгі түрлерімен және ғылыми зерттеу жобаларын іске асыру ерекшеліктерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында сапаны қамтамасыз ету модельдері

    Курс сапаны қамтамасыз ету моделін зерттеуге бағытталған. Сапаны басқарудың құрылымдық және функционалдық схемаларын зерттеу. Сапа жүйесі элементтерінің құрамы мен мазмұнына қойылатын талаптарды зерттеу. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында өнімнің сапасын қамтамасыз ету схемасы. Тамақ өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде, қауіпті жағдайлар туындауы мүмкін өнімді өндіру, сақтау және өткізу процесінің кез келген нүктесінде бақылауды қамтамасыз ету мәселелерін зерделеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ғылыми материалды шет тілінде баяндайды; кейіннен алынған ақпаратты талдау және бағалау жөнінде мамандық бойынша түпнұсқа әдебиеттерді оқиды, аударады; кәсіби қызметтің іскерлік хат алмасуы шет тілінде жүргізеді
  • Кәсіби қызметте дүниетанымдық, әлеуметтік-лингвистикалық және басқарушылық міндеттерді шешу қабілетін көрсетеді. Басқару психологиясының негізгі аспектілерін қажеттіліктерін және басқарушылық өсудің өзіндік перспективаларын ұғынуын көрсетеді
  • Дағдарыстық жағдайларда коммуникацияларды жүзеге асыру, сапаны бақылау және кешенді басқарудың заманауи тәсілдерін қолдана отырып, мультимәдени командаларды басқарады
  • Заңнамалық және нормативтік құқықтық актілерді, мемлекеттік қадағалау және бақылау бойынша әдістемелік материалдарды білу
  • Тамақ өнеркәсібінде ғылыми зерттеу әдістерін қолданады; шынайылық пен тиімділікті бағалау әдістерімен
  • Өсімдік және жануарлар шикізатынан тамақ өнімдерін өндіру технологиясының сапасын басқару білімін қолдану; өндірістік процестер мен қуаттарды қалыптастыру жөніндегі жұмысты ұйымдастыру
  • Азық-түлік өнімдерін бірдейлендіруді жүргізу; Азық-түлік өнімдерін бұрмалаудың әртүрлі түрлерін тану; тиісті әдістердің көмегімен азық-түлік өнімдерін бұрмалауды анықтау
  • Тамақ өнімдерін өндіру технологиясын әзірлеу және жетілдіру кезінде ғылыми және әдістемелік тәсілдерді қолданады
  • Заманауи жабдықтар мен компьютерлік жүйелерді пайдалана отырып зертханалық зерттеулердің әдіснамалық негіздерін қолданады
  • Жануарлардан және өсімдіктерден алынатын тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процесін ұйымдастыру. Дайын өнімнің сапасына технологиялық бақылауды жүзеге асыру
Top