8D09102 Ветеринариялық санитария в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ғылым, білім беру, басқару саласында инновациялық қызметке қабілетті жоғары білікті ғылыми және ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D138 Ветеринария
-
Білім беру саласы 8D09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 8D091 Ветеринария
Пәндер
-
ХАССП негіздерімен ветеринарлық-санитарлық сараптама
Пән мал шаруашылығы саласының кәсіпорындарында ХАССП енгізу негіздерін, принциптерін және қадамдарын зерттейді. Өндірістегі қауіпті бақылау нүктелерін талдау және бағалау. Өндірістік бақылау бағдарламасын және өндірісте ХАССП жоспарын әзірлеу. ХАССП талаптарына сәйкес технологиялық процестің кезеңдерінде қауіптіліктерді талдау және сыни бақылау нүктелерін бағалауды ескере отырып, ветеринариялық-санитариялық сараптаманы талдау. Мониторинг жүйесін әзірлеу және сыни бақылау нүктелерінің кезеңдерінде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Пән қазіргі жағдайда ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмыстарының әдістерін зерттеудің теориялық және практикалық дағдыларын қарастырады. Ақпараттық іздеу, ақпарат түрлері мен көздерін жүргізу. Соңғы зерттеулерде заманауи зертханалық және технологиялық жабдықтарды пайдалану. Алынған нәтижелерді талдау және статистикалық өңдеуді жүргізу. ҒЗЖ нәтижелерін енгізу. Өнертабыстарға, пайдалы, өнеркәсіптік үлгілерге және инновациялық жобаларға патент алу үшін патенттік құжаттамамен жұмыс істей білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Пән академиялық жазудың тұжырымдамалары мен модельдерін зерттейді. Мәтіннен академиялық жазу жанрлары. Мәтінмен жұмыс жасауда академиялық жазудың әртүрлі модельдері мен технологияларын қолдану. Ғылыми мәтінді өңдеу және өңдеу әдістері, оны өңдеудің түрлері мен тәсілдері. Ғылыми мәтінге қойылатын халықаралық нормалар мен талаптарды талдап, пайдалану. Докторант библиографиялық дереккөздер мен мәліметтер қорын іздеуді сипаттай алуы керек. Ғылыми жұмыстарға аннотация және рецензия дайындау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал мен құс шаруашылығында санитарлық-эпидемиологиялық мониторинг
Пән мал шаруашылығы мен құс шаруашылығындағы экологиялық және санитарлық проблемаларды зерттейді. Мал шаруашылығы кешенінің экологиялық паспорты. Фермалар мен кешендер аумағында экологиялық қауіпсіздіктің сақталуына жүйелі мониторинг жүргізу. Қоршаған ортаның ағынды сулармен ластануының әсері және қалдықтарды жою әдістері Экологиялық жағдайда мониторинг жүргізу. Ластаушы заттардың шоғырлануы бойынша ақпараттық материалдарды талдайды және табиғатты қорғау заңнамасының бұзылушылықтарды жою жөніндегі іс-шараларын әзірлейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігінің заманауи мәселелері
Пәнді игеру кезінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі мәселелері қаралады. Қазақстан Республикасында да, шетелде де ең көп таралған контаминанттар мен бұрмалау түрлерін зерттейді. Шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігін анықтау, сараптау, бағалаудың заманауи әдістері мен құралдарын меңгереді. Докторант Кеден одағының, ЕАЭО, ДСҰ-ның негізгі заңдарын, сапалы өнім шығаруды регламенттейтін ИСО стандарттарын басшылыққа алуы тиіс. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне мониторинг жүргізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлардан алынатын жемшөптің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы және қауіпсіздігі
Пәнді оқу кезінде азықтық және жемдік қоспалардың қазіргі классификациясы зерттеледі. Заманауи агроөнеркәсіптік кәсіпорындарда азықтың, құрама жемнің және оларды өндіруге арналған шикізаттың тағамдық құндылығы, химиялық құрамы мен қауіпсіздік көрсеткіштеріне бақылау жүргізу. Докторанттар отандық жағдайларда халықаралық стандарттар мен ветеринариялық-санитариялық ережелер талаптарына сәйкес азық сапасы мен қауіпсіздігіне сараптама жүргізу дағдыларын меңгереді. Өндіріс технологиясы, сақтау және азықтандыруға дайындау әдістері мен талаптары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-экологиялық қауіпсіздік көрсеткіші
Пән мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне ветеринариялық-экологиялық бағалау жүргізудің мақсаттары мен принциптерін зерттейді. Азықтардағы, қоршаған ортадағы (топырақ, су, ауа) және жануарлардан алынатын өнімдердегі ластаушы заттардың стандарттары. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге арналған экология және ветеринария саласындағы заңнамалық және нормативтік құқықтық актілер. Мал шаруашылығы өнімдеріне экологиялық қауіптердің әсерін бағалау, болжау және алдын алу, оның ішінде мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне әсерін өлшеу әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік және тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі
Пән биологиялық қоспалардың топтарға жіктелуін зерттейді. Қауіпті (қауіпті) факторлар: улы элементтердің, микотоксиндердің, пестицидтердің артық мөлшері, мөлшерлеу, өнімдердің механикалық және биологиялық ластануы. Шикізат пен дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасына зертханалық зерттеулерді бағалау. Биологиялық белсенді қоспаларды кодтар бойынша сәйкестендіруді анықтау әдістері мен нәтижелері. Хаттама нәтижелерін ресімдеу ережелері мен нысандары. "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес өндіру, буып-түю және таңбалау кезіндегі талаптар".
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік тектес өнімдердің нитратын ветеринариялық-санитариялық бақылау
Пән өсімдік өнімдеріндегі нитрат пен нитриттің рұқсат етілген деңгейін зерттейді. Өсімдік өнімдеріндегі нитраттар мен нитриттердің нормасынан асып кетудің қауіптілігі адам үшін, жемде – ірі қара, ұсақ мал, құс үшін. Өсімдік тектес өнімдердегі нитраттар мен нитриттердің құрамын анықтауға арналған әдістер мен жабдықтар. Өсімдік тектес өнімдердегі нитраттардың және нитриттердің мөлшерінен асып кету себептері, көрсеткіштерді болдырмау және төмендету шаралары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылыми мәтіндерді жазу әдістемесін меңгеру: эссе, курстық жұмыстар, дипломдар, докторлық диссертациялар, мақалалар, монографиялар.
- ХАССП қағидаттары негізінде ветеринариялық-санитариялық бақылау объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптаманың ғылыми әзірлемелерін қолдану.
- Мал шаруашылығы және құс шаруашылығы объектілеріне санитариялық-экологиялық мониторинг жүргізу.
- Жануарлар мен өсімдік тектес өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау әдістерін қолдану.
- Білім беру үдерісіне педагогикалық технологиялардың инновациялық тәсілдерін енгізу.
- Тамақ өнімдерінің құрамындағы негізгі бөгде заттарды, генетикалық түрлендірілген және басқа ластаушы заттарды анықтаудың заманауи әдістерін қолдану.
- Өндіріс және сақтау кезеңдерінде жануарлар мен өсімдік тектес шикізаттың, материалдардың және дайын өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасын бақылау.
- Ветеринария бойынша ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жүргізу.
- Ғылыми-педагогикалық және өндірістік қызметте заманауи әдістерді қолдану.
- Мал шаруашылығы өнімдерінің жарамдылығын бағалау туралы шешім қабылдау үшін жасанды интеллектке негізделген сараптамалық цифрлық жүйелерді пайдалану.