Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05107 Микробиология в әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті

Пәндер

  • Өсімдіктер мен жануарлар биоалуантүрлілігі

    Пәннің мақсаты: студенттердің өсімдіктер мен жануарлардың биоалуантүрлілігі, олардың негізгі қасиеттері мен жұмыс істеу заңдылықтары тұтас жүйелік білімдерін қалыптастыру. Келесі аспектілер қарастырылады:, төменгі және жоғары өсімдіктердің, омыртқасыздар мен омыртқасыздардың систематика, номенклатурасы, биологиялық әртүрлілігі; адам қызметінің түрлі салаларында өсімдіктер мен жануарлардың практикалық және теориялық маңызы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың құқықтық негіздері

    Пәннің мақсаты: Мемлекеттік билік органдарының, саяси және қоғамдық ұйымдардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл саласындағы қызметін талдау қабілетін қалыптастыру. Қазіргі қоғамдағы сыбайлас жемқорлық мәселелері туралы объективті білім беру. Жасанды интеллектінің (ЖИ) сыбайлас жемқорлық тәуекелдерін анықтау, алдын алу және талдау үдерістеріндегі рөлін көрсету. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнаманың негізгі ережелерін түсіндіру. Қазіргі заманғы цифрлық технологиялар мен ЖИ-дің талдамалық құралдарын ескере отырып, сыбайлас жемқорлықты еңсеру дағдыларын үйрету.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеудің әдістері

    Мақсаты: әдіснамалық және ғылыми мәдениетті қалыптастыру; ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мен жүргізуде білім, білік және дағдылар жүйесін қалыптастыру. Зерттеудің жалпы ғылыми әдістері, оның ішінде ғылыми білімнің объективті мазмұнын табу үшін ғылыми ақпаратты іздеу, өңдеу, жүйелеу, талдау, синтездеу, жалпылау және дәлелдеу әдістері зерделенеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тұрақты даму

    Пән студенттерде экологиялық дүниетанымды қалыптастыруға, табиғат пен қоғам арасындағы өзара байланысты ғылыми тұрғыда түсіндіруге және тұрақты дамудың мақсаттары мен принциптері жөнінде кешенді білім беруге бағытталған. Пән аясында жаһандық және өңірлік экологиялық мәселелер, қоршаған ортаны қорғау, табиғи ресурстарды тиімді пайдалану жолдары қарастырылады. Студенттер тұрақты даму саласында ғылыми негізделген, жауапты шешімдер қабылдау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Инклюзияға кіріспе

    Пәннің мақсаты: инклюзивті білім беру негіздерінің ғылыми-теориялық білімдер жүйесін меңгеру, ерекше білім беру қажеттіліктері бар тұлғалармен өзара әрекеттесуді ұйымдастырудың құндылық бағдарларын қалыптастыру, инклюзивті ортада кәсіби қызмет саласындағы құзыреттерді меңгерту

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Абай ілімі

    Мақсаты – болашақ мамандардың бойында өзін-өзі тану қабілетін қалыптастыру, Абай ілімін қазіргі Қазақстанның руханилығы мен зиялылығының негізі ретінде пайдалану, ел бірлігін және қоғамның азаматтық ынтымағын нығайту мақсатында өзінің кәсіби білімін, түсінігі мен қабілеттерін гуманизм және білім беру призмасы арқылы қолдана білу. Оқытылатын болады: Абай ілімі туралы түсінік; оқыту қайнары; Абай ілімінің құрамдас бөліктері; Абай ілімінің категориялары; Абай бағалау құралдары; Абай ілімінің мәні мен мағынасы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік

    Пән студенттердің экономикалық ойлауын қалыптастыруға және кәсіпкерлік құзыреттерін дамытуға бағытталған. Курстың аясында нарықтық экономиканың негізгі заңдылықтары мен кәсіпкерлік қызметті ұйымдастырудың негіздері қарастырылады. Студенттер экономиканың жұмыс істеу механизмін, бизнестің әлеуметтік-экономикалық дамудағы рөлін, кәсіпкерлікті құру және жүргізу кезеңдерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Әл-Фараби және қазіргі заман

    Пәннің мақсаты – студенттердің әлемдік және ұлттық мәдениеттің даму контекстіндегі ұлы түркі ойшылы Әбу Насыр әл-Фарабидің ғылыми және философиялық мұрасы туралы түсініктерді қалыптастыру. Әл-Фараби мұрасының ерекшеліктері және оның түркі философиясының қалыптасуына тигізген әсері; шығыс философиясының Еуропалық Ренессансқа әсер ету сипаты; ұлттық және әлемдік философия тарихының дәстүрлі және қазіргі заманғы мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • STEM

    Қазіргі және озық технологиялық есептерді шешу үшін математикалық және физикалық теориялардың негізгі ұғымдарын, заңдарын, формулаларын, теоремаларын және әдістерін меңгеру және білім алу. Сызықтық және векторлық алгебра. Аналитикалық геометрия. Бір айнымалы функциялардың интегралдық есебі. Көп айнымалы функциялар.Классикалық механиканың физикалық заңдары. Бүкіләлемдік тартылыс заңы, энергияның, импульстің және электр зарядтарының сақталуы, термодинамика.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Адам тіршілігі қауіпсіздігінің негіздері

    Пән адамның өмір сүру ортасында туындайтын қауіпті және зиянды факторлардан қауіпсіздікті қамтамасыз етудің теориялық және практикалық негіздерін, төтенше жағдайларда төнетін қауіп-қатерлерден қорғану ережелерін білуге студенттерді даярлау, зардап шеккендерге алғашқы көмек көрсету бойынша практикалық дағдыларды меңгеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаржы сауаттылығының негіздері

    Пәннің мақсаты: қаржылық ақпаратты түсіну мен олардың жеке қаржы мәселелеріне қатысты сауатты және негізделген шешімдер қабылдау үшін студенттерде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыру, сонымен қатар сыни тұрғыдан бағалау қабілетін арттыру, қаржылық құралдарды, оның ішінде цифрлық технологияларды пайдалану арқылы қаржылық қызметтерді тұтынушылар ретінде олардың құқықтары мен мүдделерін қорғауға байланысты процестерді талдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Төменгі молекулалық биологиялық заттар

    Пәннің мақсаты: студенттерде жасуша биотехнологиясы мен физиологиясы саласында арнайы білімдерін қолдану қабілеттіліктерді қалыптастыру. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер төмендегі мәселелерді қарастырады: органикалық қосылыстарды жіктеудің принциптері және номенклатурасы; органикалық қосылыстардың құрылысы; қосылыстардың әрбір класының биологиялық маңызы, қосылыстың химиялық құрылымы мен оның биологиялық белсенділігі арасындағы өзара байланыстылык

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Тірі организмдердің биохимиялық процестерінің құрамы, қасиеттері, құрылысы және қызметі, биополимерлердің биологиялық әсерінің ерекшеліктері, белоктардың, нуклеин қышқылдарының, көмірсулардың функционалдық топтары, липидтер, ферменттер, гормондар, витаминдер, аминқышқылдары, зат алмасудың реттелуі, зат алмасу және зертханалық жағдайда биохимиялық талдау әдістері туралы жүйеленген білімді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдер алуантүрлілігі

    Пәннің мақсаты: студенттердің микробиология мен вирусологияның қазіргі заманғы бағыттарында жүру қабілетін қалыптастыру,прокариотикалық ағзалардың ерекшеліктерін, олардың жабайы табиғат жүйелеріндегі орнын талдау;микроорганизмдердің өсуі мен өсіру сипаттамаларын зерттеу үшін микробиологиялық зерттеулердің стандартты әдістерін қолдану

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Адам және жануарлар физиологиясы

    Пәннің мақсаты: физиологияның теориялық және методологиялық негіздерін, адам және жануарлар организмнің тіршілік әрекетінің физиологиялық процестерінің біртұтастығы мен қоршаған ортамен өзара байланысын жүйелеу және көрсете білу;адам және жануарлар физиологиясы бойынша білімдерін практикалық және ғылыми-зерттеу қызметінде, физиологиялық зерттеулер дағдысын қолдана және талдай білуді үйрету.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Бейорганикалық және органикалық химия

    Пәннің мақсаты: қарапайым заттар мен табиғаты бейорганикалық және органикалық қосылыстардың химиялық қасиеттерін түсіндіру үшін химия заңдылықтарын қолдану қабілетін қалыптастыру; оларға химиялық зертханалық экспериментті жүргізуді үйрету. Келесі аспектілер қарастырылады: атомның және заттың құрылымының кванттық механикалық принциптері; химиялық байланыс; энергетикалық химиялық процестер; химиялық термодинамиканың элементтері, химиялық реакциялардың кинетикасы; гидролиздеу, тотығу-төмендету, олардың сипаттамалары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Пәннің мақсаты: тірі организмдердің тұқымқуалаушылық және өзгергіштік заңдары туралы тұтас жүйелік түсінікті және осы білімдерді тәжірибеде қолдану қабілетін қалыптастыру. Келесі аспектілер қарастырылады: классикалық генетиканың негізгі заңдылықтары, тұқым қуалау механизмдері; аллельдік және алельдік емес гендердің өзара әрекеттесуі; жыныс генетикасы, жыныспен тіркескен тұқым қуалау; кроссинговер; өзгергіштіктің түрлері; популяциядағы генетикалық процестері; адам генетикасының негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Медициналық микробиология және эпидемиология

    Пәннің мақсаты - студенттердің медициналық микробиология мен эпидемиологияда навигация қабілеттерін қалыптастыру. Курсты оқып үйрену кезінде медицинада қолданылатын табиғи қосылыстар, олардың құрылымы, қасиеттері, қызметтері, жаңа дәрі-дәрмектерді құру принциптері, инфекциялық аурулардың алдын алу үшін тиімді вакциналар жасау әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 6
  • Молекулалық биология

    Пәннің мақсаты: студенттердің тұқымқуалаушылықтың молекулалық тасымалдаушылары, белоктардың, нуклеин қышқылдарының құрылымы мен қызметі туралы білімдерін қалыптастыру. Оқыту нәтижелері: тірі организмдегі органикалық қосылыстардың негізгі кластарының құрылымы мен функциясы туралы білімді көрсету; про- және эукариоттар гендерінің геномын ұйымдастыру қағидаттарын негіздеу; ДНҚ, РНҚ және белоктардың физико-химиялық қасиеттерін талдау; нуклеин қышқылдарын талдаудың негізгі тәсілдерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 5
  • Прокариоттар

    Пәннің мақсаты-микробтық әлемнің алуан түрлілігін, оның планета өміріндегі, адамның практикалық іс-әрекетіндегі ғаламдық рөлін бағалау және талдау қабілетін қалыптастыру. Пән микроорганизмдердің бір-бірімен және басқа организмдермен байланысын, прокариот жасушасының құрылымдық ұйымдастырылуын және олардың жеке компоненттерінің функцияларын, микроорганизмдерге физикалық және химиялық факторлардың әсерін, әртүрлі экотоптарда прокариоттардың таралу ерекшеліктерін зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 4
    Несиелер - 6
  • Микробтардың қоректенуі және зат алмасуы

    Пәннің мақсаты – нақты микроорганизмдердегі зат алмасу процестерінің қызмет ету заңдылықтарын түсіну қабілетін дамыту. Пәнді оқу кезінде студенттер келесі аспектілерді зерттейді: әртүрлі микроорганизмдердің өсу және өсу ерекшеліктері, зат алмасу, микроорганизмдердің әртүрлі зат алмасу процестеріндегі рөлі, микроорганизмдердің көміртегі және азот айналымындағы, өнеркәсіп және ауыл шаруашылығы өндірісінің әртүрлі салаларындағы рөлін анықтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Инфекцияға қарсы инновациялық препараттар

    Пәннің мақсаты-студенттердің ашудың негізгі кезеңдерін және инфекцияға қарсы жаңа препараттарды іздеудің перспективалық бағыттарын талдай білу қабілетін қалыптастыру. Курсты зерделеу кезінде инфекциялық процестегі микроорганизмдердің рөлі, микро - және макроорганизмнің өзара әрекеттесу нысандары, макроорганизмнің табиғи қорғаныс жүйесін ынталандыратын иммунобиологиялық препараттар, қайталама метаболиттердің өндіруші микробтарын бөлу әдістері, қайталама метаболиттердің антибиотиктік белсенділігін айқындау қаралатын болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Топырақ микробиология

    Пәннің мақсаты: қоршаған ортаны бақылау үшін топырақтың қалыптасуы мен жұмыс істеуінде микроорганизмдердің рөлі туралы іргелі білімді қолдану қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер төмендегі мәселелерді қарастырады: топырақ - микроорганизмдердің мекендеу ортасы, топырақ микроорганизмдерінің ерекшеліктері, гумустың қалыптасуы, топырақ профилі бойынша микроорганизмдердің таралуы; өсімдіктермен микробтық өзара әрекеттесу; топырақ микробиотасын анықтау және талдау әдістері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдер метаболизмі

    Пәннің мақсаты-микроорганизмдердің кең таралған топтарының метаболикалық процестерінің физиологиясы мен биохимиялық механизмдерін түсіну және бағалау қабілетін қалыптастыру. Пән микроорганизмдерді тамақтандыру тәсілдерін, қоректік заттардың жасушаға түсуін, тамақтану қажеттіліктері мен тамақтану түрлерін, өсу мен көбеюдің негізгі ұғымдарын, абиотикалық және биотикалық факторлардың микроб жасушасына әсерін зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Иммобилизденген биологиялық нысаналар

    Пәннің мақсаты-студенттердің биотехнологияда иммобилизацияланған биообъектілерді қолдану мүмкіндіктері мен перспективаларын бағалау қабілетін қалыптастыру.Пән жасушалар мен ферменттерді иммобилизациялаудың теориялық негіздері, Инженерлік энзимологияның негізгі қағидаттары мен теориялық ережелері, иммобилизацияланған биообъектілер қатысатын биотехнологиялық процестердің ерекшеліктері, биообъектілерді иммобилизациялау әдістерінің әртүрлілігі, сорбенттер мен тасымалдаушылардың түрлері мен жіктелуі туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдерді бөліп алу және дақылдау

    Пәннің мақсаты: микроорганизмдерді бөліп алу және өсірудің заманауи әдістерін білу.Пәннің мазмұны келесі мәселелер шеңберін қамтиды: сынамалар алу және оларды микробиологиялық талдауға дайындау әдістері, микробиологиялық зертханада жұмыс істеу ережелері, егу әдістерін меңгеру және микроорганизмдердің жинақталған және таза дақылын алу, әртүрлі типтегі әдістерді меңгеру микроскопия, микроорганизмдердің генетикалық және микробиологиялық сәйкестендіру дағдыларын алу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Антибиотики

    Пәннің мақсаты: студенттерде антибиотиктерді өнеркәсіптік алу тәсілдері және оларды ауыл шаруашылығында, медицинада, тамақ өнеркәсібінде қолдану мүмкіндіктері туралы білімді қалыптастыру.Курсты оқу барысында студенттердің қабілеттерін қалыптастыру: антибиотиктердің биологиялық әсерінің негізгі механизмдерін талдау; антибиотикке төзімділік механизмдерін талқылау; ерітінділер мен тіндердегі антибиотиктердің концентрациясын анықтау әдістерін меңгеру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Вирусология және бактериофагия

    Пәннің мақсаты: Микробиология мен биотехнологияның әртүрлі салаларында вирусологиялық әдістерді қолдану қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу кезінде студенттер келесі аспектілерді зерттейді: бактериялар, жануарлар мен өсімдіктер вирустарының негізгі топтары. Вирустық бөлшектер мен вирустық геномдардың түрлерін құрылымдық ұйымдастырудың әртүрлілігі, вирустардың қабылдаушы жасушамен әрекеттесу стратегиясы, олардың нуклеин қышқылының репликация механизмдері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдердің жеке топтарының биологиясы

    Пәннің мақсаты – хемолитотрофты прокариоттардың морфологиялық және физиологиялық-биохимиялық әртүрлілігін және метаболикалық ерекшеліктерін, олардың табиғаттағы рөлін және практикалық қолдану мүмкіндіктерін түсіну қабілетін дамыту. Пәнді оқу барысында студенттер әртүрлі физиологиялық топтарға жататын бактериялар мен архейлердің морфологиясын, цитологиясын, молекулалық ұйымын және физиологиялық және биохимиялық қасиеттерін зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 5
    Несиелер - 5
  • Микромицеттердің биологиясы

    Пәннің мақсаты микромицеттер экожүйесі және оның адам ағзасына, ауылшаруашылық жануарлары мен құстарға әсері туралы тұтас түсінік қалыптастыру. Пәнді оқу кезінде студенттер келесі аспектілерді оқиды: саңырауқұлақтардың жіктелуін, морфологиясын және биологиясын, олардың дамуы мен таралу ерекшеліктерін, адам мен жануарлар организміндегі микромицеттер әсерінен болатын процестердің жүруінің патофизиологиялық негіздерін.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Адам микробиомасы

    Пәннің мақсаты: адам ағзасының микробиомасының рөлін түсіну және бағалау, сондай-ақ оны түзету әдістерін қалыптастыру, заманауи эндоэкология мәселесін ұсыну; пробиотиктер мен пробиотикалық өнімдер үшін биотехнологияның қазіргі жағдайы мен болашағын бағалау; пробиотиктерді өндіру технологиясын және олардың өміршеңдігін арттыру жолдарын жаңғырту

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Пробиотиктер

    Курстың мақсаты-студенттерде пробиотиктер, пребиотиктер және синбиотиктер туралы түсінік қалыптастыру, метаболиттік, лактулоза бар және аралас пробиотикалық препараттар, олардың емдік әсерінің механизмдері қарастырылады. Антибиотик тәрізді субстанцияларды синтездейтін пробиотикалық бактериялар - бактерицидтік әсерінің кең спектрі бар микроциналар негізінде пайда болатын жаңа бактериялық препараттарды жасау мәселесі талқылануда. Курсты оқу барысында студенттер пробиотикалық препараттарды алу технологиясымен танысады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Экологиялық микробиология

    Пәннің мақсаты: микроорганизмдердің экофизиологиялық маңызы, олардың табиғаттағы заттар айналымындағы рөлі туралы теориялық білімді қалыптастыру және қоршаған ортаны қалпына келтіру мен қорғауда микроорганизмдерді қолданудың практикалық дағдылары. Пәннің мазмұны микроорганизмдердің қоршаған ортаға таралуына, биосфераның басқа қатысушыларының қалдықтарын қайта өңдеудегі рөліне, қоршаған ортаның антропогендік ластануын өңдеуге және топырақтың құнарлылығын қалпына келтіруге және су объектілерін тазартуға байланысты бірқатар мәселелерді қамтиды. өндіріс қалдықтарынан.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Фототрофты микроорганизмдер

    Пәннің мақсаты: студенттердің фототрафты микроорганизмдердің биотехнологиялық маңызы мен болашағын түсінуін қалыптастыру. Курсты оқу барысында студент төмендегідей білімдерді меңгереді: фототрафты микроорганизмдерді жіктеу, олардың табиғатта және адам өміріндегі рөлін талдау; фототрофты микроорганизмдердің негізгі түрлерін, олардың физиологиялық және биохимиялық ерекшеліктерін салыстыру; биологиялық белсенді қоспаларды алу үшін фототрафты микроорганизмдердің перспективалы дақылдарын салыстыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіптік микробиология

    Пәннің мақсаты: индустриалды микробиологияның әр түрлі салаларында биотехнологиялық әдістерді қолдануға студенттердің қабілеттілігін қалыптастыру. Курсты оқу барысында студент төмендегідей білімдерді меңгереді: өнеркәсіптік микробиологиялық үрдістердің типтік сызбаларын жасау; биотехнологиялық өндірістің аппараттық құрылымын сипаттау; микробиологиялық өндірістің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жолдарын және әдістерін талдау; микробиологиялық өндірістің тиімділігін бағалау

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 6
  • Су микробиологиясы

    Пәннің мақсаты: экологиялық мониторинг үшін су микроорганизмдерінің рөлін түсіну және бағалау қабілеттерін қалыптастыру. Пәнді оқу кезінде студенттер келесі аспектілерді зерттейді: микроорганизмдердің су экожүйелерінің жұмысындағы рөлі; су про- және эукариот микробиоталарының филогенетикалық байланысы және таксономиясы; прокариоттардың бір-бірімен және су өсімдіктері мен жануарларымен ассоциациясының мысалдары; су объектілерінде заттар мен энергияның берілуіндегі бактериялардың рөлі; су ортасының өнімділігі және өзін-өзі тазарту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Биоқауіпсіздік және биоқорғау

    Пәннің мақсаты - студенттердің Қазақстан аумағында және басқа елдерде биологиялық қауіпсіздікті сақтау ережелерін реттейтін негізгі құжаттарды бағалау және оларды сыни бағалай білу қабілетін қалыптастыру. Пән микроорганизмдердің патогенділігінің негізгі топтары және олармен жұмыс істеу ережелері туралы түсінік береді; микроорганизмдердің антибиотикке төзімді формаларын қалыптастыру механизмдері және олардың табиғи ортада жинақталу жолдары туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 6
    Несиелер - 5
  • Микроорганизмдердің генетикасы

    Пәннің мақсаты – микроорганизмдердің тұқым қуалаушылық және тұқым қуалайтын өзгергіштігінің молекулалық негіздері туралы түсінік қалыптастыру. Курста микроорганизмдердің генетикалық аппаратының ұйымдастырылуы, тұқым қуалайтын өзгергіштіктің негізгі механизмдері – мутагенез және генетикалық рекомбинация туралы түсінік, бактериялардағы ДНҚ алмасу механизмдері, гендердің көлденең тасымалдануының рөлі, миграциялық элементтердің құрылымы мен рөлі зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Агромикробиология

    Пәннің мақсаты: студенттерді микроорганизмдер әлемінің алуантүрлілігін – биосфераның бір бөлігі ретінде және олардың тұрақты даму рөлін заманауи бағытта қалыптастыра отырып дайындау. Курсты оқу барысында студент төмендегідей білімдерді меңгереді:өсімдіктерді қорғау және қоректену, топырақтың құнарлылығын арттыруда микроорганизмдердің рөлін түсіндіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Энзимология

    Пәннің мақсаты: студенттерде ферментативті катализ саласында замануи білімдерін жүйелеу қабілеттіліктерін қалыптастыру. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер төмендегі мәселелерді қарастырады: ферменттер биологиялық катализатор ретінде және олардың практикалық қолдану салалары; ферменттерді бөліп алу және олардың белсенділігін бағалау әдістері; ферментативті катализдің молекулалық және кинетикалық аспектілері және олардың негіндегі биотехнологиялық үдерістер.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Тағамдық микробиология

    Пәннің мақсаты: студенттердің тағамдық микробиологияның қазіргі заманғы бағыттарында жүру қабілетін қалыптастыру. Курсты оқу барысында студент төмендегідей білімдерді меңгереді: тамақ өнеркәсібінде пайдаланылатын микроорганизмдердің түрлерін жіктеу; ашытқы, нан, сүт өңдеу, ет өңдеу өнеркәсібі, алкогольді өндіру, сыра қайнату, шарап жасау саласында қолданылатын биотехнологияны сипаттау; микроорганизмдердің әртүрлі топтарының физиологиясы, биотехнологиялық салаларда тамақ өнімдерін өндіру кезінде пайда болған биохимиялық процестердің морфология, физиологиясы ерекшеліктерін бағалау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Микробты биоремедиация

    Пәннің мақсаты: биоремедиация технологиясын жасау үшін ксенобиотикалық деструкторлық микроорганизмдер туралы теориялық білімді қолдану мүмкіндігін қалыптастыру. Курсты оқу барысында студент төмендегідей білімдерді меңгереді: ксенобиотикалық биодеградация механизмдерін жіктеу; ксенобиотиктерді жою үшін микроорганизмдердің мүмкіндіктерін бағалау; табиғи экожүйелерді эвтрофикациялау процестерін бағалау; ластанған аумақта белсенді микроорганизмдерді-деструкторларды енгізу әдістерін пайдалану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Ашыту өндірістерінің микробиологиясы

    Пәннің мақсаты-микроорганизмдердің табиғатта таралуын зерттеу, сонымен қатар оларды тамақ өнімдері мен құнды биологиялық белсенді заттарды алу үшін пайдалану. Курс аясында микроорганизмдердің морфологиясы мен физиологиясы, олар тудыратын маңызды биохимиялық процестер, сондай-ақ қоршаған орта факторларының микробтық консорциумдарға әсер ету ерекшеліктері; ашыту өндірістерінде микроорганизмдердің әртүрлі топтарын пайдалану және Сала кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық бақылау әдістері зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдері микробиологиясы

    Пәннің мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің технологиясы бойынша микроорганизмдердің рөлі туралы студенттердің білімін қалыптастыру. Курсты оқу барысында студент төмендегідей білімдерді меңгереді: сүт және сүт өнімдерінің сапасына әсер ететін микроорганизмдердің негізгі топтарын жіктеу; сүт және сүт өнімдерінің микрофлорасын анықтау; сүт қышқылының бактерияларын және лактозаны сақтауға арналған ашытқыларды өсіру үшін қоректік ортаны таңдау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Биогеотехнология

    Пәннің мақсаты: пайдалы қазбаларды қалыптастыру және жою кезінде микроорганизмдердің рөлі туралы студенттердің теориялық білімдерін қалыптастыру; биогеотехнологиялық маңызды процестер мен оларды басқару әдістері, сондай-ақ өнеркәсіптің проблемаларын шешудегі биогеотехнологиялардың рөлі, табиғатты басқару, биологиялық ресурстарды қалпына келтіру және қорғау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Ұлттық сүтқышқылды өнімдердің микробиологиясы

    Пәннің мақсаты: студенттерде ұлттық сүтқышқылды өнімдердің биотехнологиясы жайлы түсінікті қалыптастыру. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер төмендегі мәселелерді қарастырады: сүт және оның құрамдас компоненттерінің микробиологиялық негіздері;дайын сүт өнімдерінің сапасын бақылауға қойылатын талаптар;аналитикалық сүт зертханасында жұмыс істеу дағдылары, сынамаларды анализге дайындауды жүргізу, өлшеуіш құралдарда жұмыс істеудің әдістемелерін мегеру, тәжірибелерді сериялы жүргізу, алынған мәліметтерді өңдеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 5
  • Санитарлық микробиология

    Санитарлық микробиология пәнін меңгерудің мақсаты - санитарлық-индикативті және эпидемиялық маңызы бар микроорганизмдерді зерттеу болып табылады су, топырақ, ауа және тамақ. Пәннің міндеттері: санитарлық-индикативті микроорганизмдерді және олардың адам денсаулығына әсерін зерттеу, қоршаған орта мен тамақ өнімдерінің эпидемиялық қауіпсіздігі; қоршаған орта объектілерін санитарлық-микробиологиялық талдау әдістерін зерттеу қоршаған орта, жануарлар мен өсімдік тектес шикізаттар және тамақ.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 7
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Про- және эукариотты микробтардың, олардың жасушалық ұйымдарының, микробтық жасушалардағы биофизикалық және биохимиялық үдерістердің, жүйенің вирустың құрылымы мен қасиеттерінің, олардың гендік сипаттамаларының жүйелілігін және номенклатурасын салыстырмалы талдау жүргізу
  • Лабораториялық және өндірістік жағдайларда микробиоидтардың жұмыс істеуінің морфологиялық, физиологиялық және биохимиялық ерекшеліктерін білу
  • Экологиялық объектілерді бақылаудың принциптері мен әдістерін, әртүрлі жағдайларда прокариоттардың болу мүмкіндігін және олардың жаһандық экологиялық рөлін талдау
  • Микробтардың, микроскопиялық препараттардың, қоректік заттардың, зертханалық микробиологиялық құралдардың дақылдармен жұмыс істеу дағдысын меңгеру
  • Медициналық иммунобиологиялық және антибактериалды препараттардың микробқа қарсы белсенділігін анықтаудың жеткілікті әдістерін салыстыру
  • Өз қызметінің әлеуметтік маңыздылығын түсіну үшін философиялық білімнің негіздерін, тарихи дамудың негізгі кезеңдері мен заңдылықтарын түсіндіру
  • Адамдар мен жануарлардың бактериологиялық және санитарлық-микробиологиялық зерттеу әдістерін, химиотерапияның теориялық негіздерін, иммунологиясын және вакцинаның алдын-алуын меңгеру
  • Патогенді, шартты және санитарлық-индикативтік микроорганизмдерді, тағамдық токсикалық инфекциялардың қоздырғыштарын олардың биологиялық қасиеттері мен адам денсаулығына әсері, қоршаған ортаның және тамақ өнімдерінің эпидемиологиялық қауіпсіздігі бойынша ажырату
  • Биологиялық процестерді модельдеу және биологиялық сұйықтықтарды, құрамында вирусы бар материалдарды және таза микробтық дақылдарды микробиологиялық, молекулалық биологиялық және иммунологиялық зерттеулер кезінде алынған нәтижелерді интерпретациялау
  • Қауіпті талдау, бағалау және бақылау нүктесі (HACCP) жүйесінің талаптарын қанағаттандыру үшін табиғатта және тамақ өнімдерін өндіру кезінде микробтардың бір-бірімен әрекеттесуі туралы білімдерін көрсету
  • Микроорганизмдердің табиғатта таралу принциптерін, олардың заттардың өзгеруіндегі рөлін, қоршаған орта факторларының прокариот жасушаларына әсерін, топырақ, су, ауа микрофлорасының ерекшеліктерін талдау
  • Жаратылыстану ғылымдарының негізгі заңдылықтарын кәсіби қызметте пайдалану, математикалық талдау және модельдеу әдістерін, теориялық және эксперименттік зерттеулерді қолдану
Top