Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07201 Тамақ өнімдерінің технологиясы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

  • Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және олардың сапа нормалары

    «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау және олардың сапа нормалары» пәні шикізат пен тамақ өнімдерінің ластаушы заттары туралы білімді, қауіпсіздік стандарттарын, тамақ өнімдерінде ластаушы заттардың жиналуын болдырмау дағдыларын береді. Тағамдық қоспалар туралы негізгі білім: жіктеу, реттеу, бақылау. Тағамдарды таңбалау. Ол табиғи тағамның ағзаға кері әсерін тигізетін компоненттерін және олардың тағамды өңдеудің аспаздық техникасы мен технологиялық процестеріне әсерін зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің биотехнологиялық негіздері

    Микробтық синтез өнімдерін өндірудің жалпы биотехнологиялық схемасы. Ферменттік препараттарды алу және оларды тамақ өнеркәсібінде қолдану. Органикалық қышқылдарды, спирттерді, тәттілерді, амин қышқылдарын, витаминдерді алумен астық шикізатын терең өңдеу. Мал шаруашылығы өнімдерін терең өңдеу. Сүт қышқылды бактерияларды ірімшік, ашыған сүт өнімдерін алуға, консервациялауға қолдану. Ет және балық өнімдерін терең өңдеу. Микробтық протеин

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы және философиясы

    Зерттеуге әдістемелік және диалектикалық көзқарас дағдыларын қалыптастырады, философиялық білімді жинақтайды, тарихи даму мәселелері мен құрылымын зерттейді, ғылыми танымның заңдылықтары мен тенденцияларын талдайды, ғылыми - зерттеу жұмысының нәтижелілігін жүйелейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шет тілі (кәсіби)

    Білім алушылар арасында халықаралық ғылыми қызметке интеграциялануға мүмкіндік беретін кәсіби құзыреттілік пен ғылыми жазу мәдениетінің маңызды құрамдас бөлігі ретінде шет тілді коммуникативтік құзыреттілігін қалыптастырады, мамандық бойынша ғылыми-тұжырымдамалық аппаратты еркін басқаруға, ғылыми-ақпараттық базаны кеңейтуге, кең ғылыми білімді меңгеруге, кәсіби және ғылыми қызметтің перспективалық бағыттарын анықтай білуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Психологиялық заңдар мен басқару заңдылықтары мен еңбек сапасын зерттеу арқылы адамдардың ұйымдасқан іс-әрекетін басқару дағдыларын қалыптастырады, ғылыми негізделген шешімдер қабылдау, басқа адамдардың іс-әрекеттерін құрылымдау, ұйымды басқару қабілеттерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    Ғылыми-педагогикалық бағыт бойынша білім алып жатқан магистранттарға жоғары мектеп педагогикасының жалпы проблемаларын, әдіснамалық және теориялық негіздерін, оқыту мен тәрбиелеуді талдау дағдыларын, жоспарлау мен ұйымдастырудың қазіргі заманғы технологиялардың элементтерін түсінуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Нутрициология

    ҚР халқының салауатты тамақтануы саласындағы мемлекеттік саясат. Дәлелді тамақтану және дұрыс тамақтану негіздері, балалар, геродиетикалық, профилактикалық және емдік тамақтану принциптері. Диетаның сапалық және сандық талдауы, энергия мен қоректік заттардың физиологиялық қажеттіліктері, диета мен тамақтану режимі туралы Әлеуметтік сауалнама. Диета мен тамақтану режимін түзету жоспары, түзету жоспарын жүзеге асыру, дұрыс тамақтанудың және тиісті физикалық белсенділіктің негізгі принциптері. Тамақтан уланудың алдын алу. Халықтың әртүрлі топтарының диеталарын оңтайландыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық өнімдерін өңдеу және сақтау кәсіпорындарындағы бизнесті жоспарлау

    Кәсіпкерлікті дамыту стратегиясын таңдау және оның бизнес-жоспарлардағы көрінісі. Бизнес-жоспарларды әзірлеуге қойылатын негізгі талаптар. Бизнес-жоспардың негізгі үлгілері. «Өндірістік жоспар» бизнес-жоспарының бөлімін әзірлеу Бизнес-жоспар әзірлеуге дайындық. Маркетинг жоспарын әзірлеу әдістері. Өнімдерді (қызметтерді) өндіруді және сатуды анықтау. Ресурстарды пайдалануды бағалау. Қызметкерлерді жоспарлау. Болжамдық теңгерім

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің заманауи құрал-жабдықтары

    Технологиялық жабдықтар курсы өндірісті ұйымдастырудың заманауи нысандарын зерттеуді қарастырады. Тамақ өндірісінің инженерлік есептерін және оларды шешудің машина-аппаратуралық нұсқаларын оқып-білу. Дайын өнім шикізатын дайындауға арналған жабдықтар мен негізгі өндірістік операциялар. Жылу және масса алмасу үшін технологиялық жабдықтарды игеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік сапасын бақылаудың микробиологиялық әдістері

    Микроорганизмдердің, технологиялық режимдердің, шикізатты өңдеу және сақтау жағдайларының тамақ өнімдерінің сапасына әсері. Тамақ өнеркәсібіндегі микробиология мен биотехнологияның заманауи жетістіктері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде биотехнологиялық процестерді жетілдіретін микроорганизмдер мен ферменттік препараттарды зерттеу. Микробиологиялық зерттеулер жүргізу үшін мамандандырылған теориялық және практикалық білім. Тағам өнімдерін микробиологиялық талдаудың заманауи әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері қауіпсіздігі: инспекция, санитария және НАССР

    Азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасы. Қазақстан Республикасының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы заңы. HACCP жүйесінің негізгі түсініктері, принциптері және сипаттамалары. Әлемдік тәжірибедегі НАССР сапа жүйесі. Ауылшаруашылық кәсіпорындарында азық-түлік қауіпсіздігі жүйесі. Ет және сүт өңдеу зауыттары үшін НАССР әзірлеу және енгізу. HACCP-тің іске асырылуындағы тәуекелді талдау

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері өндірісінің процестерін модельдеу

    Математикалық моделдеудің негізгі түсініктері. Астықты елеу және майдалау үдерістерін математикалық моделдеу және теориялық негіздері. Етті тұздау үдерістерін математикалық моделдеу және теориялық негіздері. Стерилдеу үдерісіндегі қоректік заттарды сақтауды оптимизациялау және математикалық моделдеу. Шикізатты сақтау үдерістерін математикалық моделдеу және теориялық негіздері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері

    «Азық-түлік өнімдерінің өндірісінің ғылыми негіздері» курсын зерттеу тақырыбы - тиімді жұмыс істеуі және мамандығы үшін қажетті өсімдік және жануарлардан алынатын шикізаттан азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясының теориялық және практикалық негізі, оны өңдеу үшін шикізатқа қойылатын талаптарды зерделеу, технологиялық процестерді ұйымдастыру және жүргізу дағдыларын игеру, азық-түлік өндірісіндегі процестер мен кездесетін проблемаларды шешу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шикізаттарын терең өңдеудің және биоотын өндірісінің перспективті технологиялары

    Шикізаттың негізгі топтары. Өсімдіктерді терең өңдеу және биоотын өндірісі үшін қосалқы ресурстар. Өндірістік қалдықтарды энергияны пайдалану. Сұйық және газ тәрізді биоотын өндірісі. Метан және сутегі ашыту. Биогаз-метанды және био-сутегін өндіру технологиясы. Биоэтанол және биодизель өндірісінің технологиясы. Биоэнергетикалық қондырғылардың технологиялық схемалары

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Жемістер мен көкөністерді өңдеу жетістіктері

    Жемістер мен көкөністерді өңдеудегі соңғы жетістіктерді, соның ішінде жаңа өңдеу технологияларын, сақтау, орау және тасымалдау әдістерін зерттеу. Көкөністер мен жемістердің сапа көрсеткіштерін, оларды бақылау әдістерін, жоғары сапалы өңделген өнімдерді өндіруді зерттеу. Көкөністер мен жемістердің тағамдық құндылығын және олардың диетадағы рөлін зерттеу. Соңғы ғылыми және технологиялық жетістіктер, соның ішінде жаңа сорттардың дамуы, геномодификация және басқа да инновациялық технологиялар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Ет және сүт өнімдерін өндірудің қалдықсыз технологиялары

    Пәнді оқу кезінде магистранттар сүт және ет өнімдерінің қайталама ресурстарынан сапалы және қауіпсіз өнімдерін алуда қайта өңдеудің қалдықсыз және ресурс үнемдеуші технологиясының қазіргі заманғы қағидаларын зерделеу. Олардың қазіргі кезеңдегі өндірістердің прогрестерін айқындап, жаңа теориялық және практикалық ғылыми шешімдер алу жолдарын оқып үйрену.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Астық және май саласындағы ғылым мен технология жетістіктері

    Астық пен май өндірісін өңдеудің жетістіктері мен даму перспективаларын зерттеудің нәтижелерін оқып талдау. Астық пен май өндірудің заманауи технологияларымен, оларды өңдеу, сақтау және тасымалдау әдістерімен танысу. Астық пен май сапасының көрсеткіштерін анықтау; тағамдық құндылығы және олардың адам денсаулығы мен тамақтануы үшін маңызы. Генетикалық модификация саласындағы ғылыми зерттеулер мен технологиялық жетістіктерді, астық пен майдың жаңа сорттарын, оларды өңдеу технологияларын зерттеу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шикізатты терең өңдеу өнімдері және биоотын өндірісінің техникалық жүйелері

    Биоотын өндірісінің шикізаты мен өнімдерін терең өңдеуге арналған жабдықтарды жіктеу. Биоотын өндірісінің шикізаты мен өнімдерін механикалық бөлуге және араластыруға арналған жабдық; биоотын өндірісінің шикізаты мен өнімдерін сүзуге және флотациялауға арналған жабдық. Биоотын өндірісінің шикізаты мен өнімдерін концентрациялауға және тазартуға арналған жабдық. Биоотын өндірісі кезінде шикізатты ферментациялауға арналған жабдық

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары

    Дәнді, дәнді-бұршақты және майлы дақылдарды өңдеудің, сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологиясын, сақтау кезінде дәнде болатын физиологиялық-биохимиялық және микробиологиялық өзгерістерді құру мәселелерін зерделеу. Бұл пәнде астық өңдеу кәсіпорындарында дезинсекциялық, гидротермиялық, ультрадыбыстық, лазерлік, десикациялық, термо-сәулелік, электромагниттік, озондық және иондық технологиялардың өзекті мәселелерін шешуге ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің жаңа түрлерінің рецептураларын жасау принциптері

    Теңдестірілген тамақтану теориясының негізгі принципін қолдана отырып, сапалық және сандық көрсеткіштердің кешені бар күрделі көп компонентті өнімдердің рецептуралық құрамын жасауға мүмкіндік беретін ғылыми зерттеулердің жаңа бағыттарын зерттеу. Шикізат және азық-түлік нарықтарындағы бәсекелестіктің күшеюі қолданыстағы рецептуралық композицияларды түзету және жаңа рецептураларды әзірлеу арқылы шығарылатын өнім ассортиментін үнемі кеңейту қажеттілігіне әкеледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Ет және сүт өнімдері өндірісінің заманауи технологиялары

    Компьютерлік құралдарды пайдалана отырып ет, сүт және балық өнімдерін өңдеу, сақтау және өндіру технологиясы мәселелері бойынша отандық және шетелдік ғылыми және техникалық әдебиеттерді талдау. Өсімдік және мал шикізатының, сонымен қатар өсімдік және мал шикізатынан алынған жартылай фабрикаттар мен өнімдердің қасиеттерін зерттеу процесінде ақпараттық технологияларды меңгеру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау әдістері

    Шикізат пен қайта өңдеу өнімдерінің сапасын бағалаудың қазіргі заманғы әдістерін, талдау аспаптарының жұмыс істеу принциптерін, тамақ өнімдерін қайта өңдеуге арналған мемлекетаралық регламенттерін оқып үйрену. Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасын бағалау дағдылары, сертификаттау, өнімнің сандық-сапалық сақталуына қойылатын талаптар және сақтау орындарындағы табиғи кему мен ысырапты азайту жолдары, мал шаруашылығы өнімдерін сақтау тәсілдері мен режимдерін оқып үйрену.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шикізатты терең өңдеу және биоотын өнімдерін талдау әдістері

    Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық сұрақтары. Терминдер мен анықтамалар. Зертханалық бақылауды ұйымдастыру. Өнімдердегі қосылыстардың жіктелуі. Шикізат пен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу әдістерінің жіктелуі. Сынамаларды талдау және дайындаудың жалпы принциптері. Өнімнің сапасын бағалаудың органолептикалық әдістері. Реологиялық қасиеттерді зерттеудің аспаптық әдістері. Шикізат пен өнімдердің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің физика-химиялық әдістері

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру жетістіктері

    Жануарлардан алынатын өнімдерді өндірудегі соңғы жетістіктерге шолу, мал шаруашылығын азықтандыру және басқару әдістері, жануарлардың денсаулығы мен тамақтану аспектілері. Сапа критерийін, жануарлардан алынатын өнімдерді бақылау әдістерін және жоғары сапалы өнімдерді өндіруді зерттеу. Ет, сүт, жұмыртқа және басқа да жануарлардан алынатын өнімдерді өндіру мен өңдеудегі соңғы ғылыми және технологиялық жетістіктерді зерттеу. Жануарлардан алынатын өнімдер өндірісінің қазіргі жағдайы және болашақтағы дамуы

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Тамақ және қайта өңдеу саласының өндірістік жүйелерінде шикізатты терең өңдеу технологиясы мен қалдықсыз технологиялардың теориялық және практикалық негіздерін меңгеру
  • Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени айырмашылықтарды толерантты қабылдай отырып, өзінің кәсіби қызметі саласында ұжымды басқару дағдыларына ие болу
  • Тәжірибелік зерттеулердің әдіснамасы мен әдістерін өндірістік және ғылыми қызметте қолдану
  • Ғылым жетістіктері негізінде қайта өңдеу саласы мен тамақ өнімдерін өндіру үшін инновациялық технологияларды жоспарлау және әзірлеу
  • Заманауи технологиялар негізінде ақпараттық жүйелерді жобалаудың жаңа әдістері мен құралдарын жасау, ақпараттық технологияларды енгізу мақсатында тамақ өнімдері мен өңдеу саласындағы теориялық және эксперименттік модельдерді жасау және зерттеу бойынша дағдыларды игеру
  • Білім беру қызметінің міндеттерін іске асыруда жоғары мектеп педагогикасының, кәсіптік білім берудің теориялық және әдіснамалық негіздерін жетік меңгеру
  • Тұлғааралық және мәдениетаралық өзара іс-қимыл міндеттерін шешу үшін қабілетіне ие болу
  • Шет тілдерінің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби коммуникациялық дағдыларын меңгеру
Top