Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B11102 Мейрамхана ісі және мейманхана бизнесі в Қазақстан-Американдық еркін университеті

Пәндер

  • Зерттеудің жалпы ғылыми әдістері

    Білім алушыларда ғылыми-зерттеу қызметінің дағдыларын қалыптастырады, білім алушыларды ғылыми білімге, олардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындығы мен қабілетіне баулиды. Білім алушылардың зерттелетін пәндер мен ғылым салаларының теориялық білімдерін тереңдетуге және бекітуге ықпал етеді, сондай-ақ білім алушылардың ғылыми зерттеулер жүргізудегі, алынған нәтижелерді талдаудағы және қызметтің қандай да бір түрін жетілдіру жөнінде ұсынымдар әзірлеудегі практикалық іскерліктерін дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономикадағы математика

    Білім алушыларда қолданбалы сипаттағы экономикалық есептерді математикалық аппаратпен шешу бойынша базалық білім мен дағдыларды қалыптастырады оңтайлы негізгі өндірістік шешімдерді қабылдау үшін қажетті көлем. Келесі негізгі міндеттерді шешуге бағытталған: экономикадағы негізгі математикалық әдістерді зерттеу және математикалық құралдарды қолдану саласында дағдыларды қалыптастыру практикалық экономикалық мәселелерді шешу; оңтайлы өндірістік шешімдер қабылдау кезінде математикалық аппараттарды қолдану бойынша білімді кеңейту және дағдыларды күшейту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пән сыбайлас жемқорлықтың пайда болу тұжырымдамасын, мәні мен себептерін қалыптастырады; сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік шаралары, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл саласындағы қолданыстағы заңнама туралы білім қалыптастырылады; құқық ұғымын, көздерін, субъектілерін, әдістерін зерделеуге арналған. Қазақстан Республикасының құқығындағы жауапкершілік институтына сипаттама беріледі. ҚР Ұлттық құқығының конституциялық құқық, Әкімшілік құқық, қылмыстық құқық, Азаматтық құқық, Отбасы құқығы, еңбек құқығы, Халықаралық құқық сияқты салалары зерделенуде.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экология, тұрақты даму және тіршілік қауіпсіздігі

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің экология саласындағы кешенді білімдері мен дағдыларын, тұрақты даму қағидаттарын қалыптастыру және тұрақты даму мақсаттары аясында білім беру ұйымдарында тіршілік қауіпсіздігін қамтамасыз ету болып табылады. Пән адам мен қоршаған ортаның өзара іс-қимылы, табиғатты тұрақты пайдалану, сондай-ақ заманауи экологиялық проблемалар мен олардың алдын алу әдістері мәселелерін қамтиды. Өскелең ұрпақта экологиялық тәрбие мен экологиялық мәдениетті қалыптастыру мәселелеріне, білім беру мекемелері мен төтенше жағдайларда балалардың денсаулығы мен қауіпсіздігін қорғау шараларына, сондай-ақ санитарлық-гигиеналық жағдайларды қамтамасыз етуге және ресурстарды ұтымды пайдалануға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық индустриясының негіздері

    «Қонақжайлық индустриясының негіздері» пәнін оқып үйрену болашақ мамандардың тұрмыстық қызмет көрсету саласындағы негізгі теориялық білімдерін және практикалық дағдыларын, сондай-ақ әлеуметтік-мәдени қызметтер мен туризмнің тиісті қызметтерін дамытуға мүмкіндік береді. Қонақжайлылық индустриясының және олардың салаларының өзара байланысындағы қызмет көрсетудің сипаттамалары ашылады. Қонақ үйдің қызмет көрсету саласының күрделілігі мен көпфункционалдылығын көрсететін дәстүрлі және ең жаңа әдістер мен басқару технологиялары қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық негіздері

    Пән экономика, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық принциптері мен тұжырымдамаларын жан-жақты түсінуді қалыптастырады. Ол нарықтардың, бизнестің және экономиканың жұмыс істеуіне, сондай-ақ жеке қаржыны басқаруға негізделген негізгі теорияларды, құралдар мен құрылымдарды қамтиды. Пәннің мақсаты-білім алушыларға экономика мен кәсіпкерліктің іргелі принциптерін, бюджетті құру, жинақтау стратегиясы, инвестициялар, несиелеу және сақтандыру сияқты жеке қаржыны басқару мәселелерін түсінуге көмектесу. Бұл оларға бизнесте, қаржыда, экономикада және басқа да байланысты салаларда мансапты жалғастыруға берік негіз береді, олар кірістер мен шығыстарды есептеу, қаржылық қауіпсіздік жастығын қалыптастыру, салық жүйесі мен қаржылық тәуекелдерден қорғану негіздерін түсіну бойынша практикалық дағдыларды алады және сыни ойлау дағдыларын, проблемаларды шешу дағдыларын және аналитикалық қабілеттерді дамытуға көмектеседі, бұл кез-келген салада табысқа жету үшін қажет.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пән жасанды интеллект (АИ) және оны әртүрлі салаларда қолдану саласындағы базалық білім мен дағдыларды қалыптастырады және бекітеді. Оқу барысында студенттер жасанды интеллекттің негізгі тұжырымдамалары мен әдістерімен, соның ішінде машиналық оқытумен, нейрондық желілермен, табиғи тілді өңдеумен танысады. Студенттер жасанды интеллектпен жұмыс істеу үшін әртүрлі құралдар мен бағдарламалық жасақтаманы қолдана алады, қарапайым модельдер жасай алады, сонымен қатар жасанды интеллект технологияларын жүзеге асыратын заманауи онлайн платформаларды сынап көруге мүмкіндік алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Екінші шетел тілі (түрік) A1-А2

    Пәннің мақсаты A1-А2 деңгейінде сөйлеу әрекетінің барлық түрлерін (сөйлеу, жазу, тыңдау, оқу) ескере отырып, түрік тілінде коммуникативтік, лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, прагматикалық құзыреттіліктің базалық негіздерін қалыптастыру және A1-А2 деңгейінде тұжырымның негізгі композициялық-сөйлеу нысандарын (сипаттау, баяндау, монолог, диалог, пайымдау) дамыту болып табылады.А2. Пән морфология және синтаксис деңгейінде орфография, фонетика, лексика және грамматика негіздерін зерделеуді, негізгі сөйлеу нормаларын меңгеруді, күнделікті тақырыптарда әңгіме жүргізу дағдыларын, бастапқы деңгейге бейімделген мәтіндермен жұмыс істеу дағдыларын көздейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Экономикалық статистика және эконометрика

    Пәні экономикалық статистика және эконометрика ықтималдықтар теориясы мен математикалық статистика әдістерін қолдана отырып, нақты статистикалық мәліметтер негізінде әртүрлі экономикалық көрсеткіштер арасындағы байланыстарды талдауға мүмкіндік беретін экономикалық деректерді талдау үшін статистикалық және математикалық әдістерді қолданады. Курстың мақсаты-білім алушыларға экономикалық деректерді талдау, экономикалық саясатты бағалау және экономикалық нәтижелерге қатысты негізделген болжамдар жасау дағдыларын беру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микро- макроэкономика

    Қазіргі микроэкономикалық теория шешім қабылдау процестерін зерттеуге бағытталған. Экономикалық жүйенің біртұтас тұтастық ретінде жұмыс істеу заңдылықтарын зерттейтін экономикалық теорияның бөлімін қарастырады. Макроэкономикалық теория-бұл ел экономикасының жағдайын сипаттайтын жиынтық және орташа көрсеткіштерді анықтауға қатысты экономикалық ғылымның бөлімі. Макроэкономика зерттейтін негізгі проблемалар: экономикалық өсу және оның қарқыны; экономикалық цикл және оның себептері; жұмыспен қамту деңгейі және жұмыссыздық мәселесі және т. б.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби бағдарланған шет тілі

    Пәннің мақсаты ағылшын тілінде кәсіби және іскерлік және мәдениетаралық қарым-қатынас дағдыларын игеру болып табылады. Пән тақырыптық тұтастық, құрылымдық дизайн және ақпараттылық критерийлеріне сәйкес келетін кәсіби тақырып шеңберіндегі оқу мәтіндерін түсіну дағдыларын, оның мазмұнын дәл және толық түсініп, семантикалық ақпаратты бөліп көрсетуді, Кәсіби бағытталған мазмұнның мәтіндерін түсінуді, кәсіби тақырыптарға әңгімелесуге дайын емес қатысуды қарастырады: кәсіби мүдделер аясында белгілі тақырыптар бойынша ақпарат алмасу, дизайн барабар тілдік құралдарды пайдалана отырып, монологтық пікір білдіру және диалог жүргізу, кәсіби бағыттағы түпнұсқа мәтіндермен жұмыс.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Екінші шетел тілі (қытай тілі) A1-А2

    Пәннің мақсаты A1-А2 деңгейінде сөйлеу қызметінің барлық түрлерін (сөйлеу, жазу, тыңдау, оқу) ескере отырып, қытай тілінде коммуникативтік, лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, прагматикалық құзыреттіліктің базалық негіздерін қалыптастыру және A1-А2 деңгейінде тұжырымның негізгі композициялық-сөйлеу нысандарын (сипаттау, баяндау, монолог, диалог, пайымдау) дамыту болып табыладыА2. Пән морфология және синтаксис деңгейінде орфография, фонетика, лексика және грамматика негіздерін зерделеуді, негізгі сөйлеу нормаларын меңгеруді, күнделікті тақырыптарда әңгіме жүргізу дағдыларын, бастапқы деңгейге бейімделген мәтіндермен жұмыс істеу дағдыларын көздейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі

    Пәнді оқытудың мақсаты болашақ кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін кәсіби тілдік білімді қалыптастыру болып табылады. Пән кәсіптік бағдар тұрғысынан барабар іс-әрекетке қажетті коммуникативтік құзыреттіліктерді қалыптастыру үшін білім алушыларды Кәсіби-бағытталған тілдік оқытуды жүзеге асырады. Пәнді оқу шеңберінде білім алушылар ғылыми және кәсіби байланыстарды іске асыру үшін қажетті ауызша және жазбаша қарым-қатынас дағдыларын, академиялық жазу дағдыларын алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Мейрамхана ісінің және қонақ үй бизнесінің менеджменті

    Пән қонақүйлер мен мейрамханаларды басқарудың принциптері мен әдістеріне негізделген, басқару тәжірибесіне нарықтық аспектілерді енгізуге мүмкіндік беретін білім береді; бөлімшелердің жұмысын талдауға үйретеді және әр түрлі меншік түріндегі қонақүйлер мен мейрамханаларды басқару жүйелерінің қызметтерін қарастырады. Зерттеудегі маңызды рөл басқарушылық шешімдерде, келіссөздерде, персоналды тиімді басқаруда көрсетілген.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ғылыми зерттеулер әдістемесі

    Білім алушыларда ғылыми-зерттеу қызметінің дағдыларын қалыптастырады, білім алушыларды ғылыми білімге, олардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындығы мен қабілетін қалыптастырады. Білім алушылардың оқылатын пәндер мен ғылым салаларының бар теориялық білімдерін тереңдетуге және бекітуге ықпал етеді, сондай-ақ білім алушылардың ғылыми зерттеулер жүргізудегі, алынған нәтижелерді талдаудағы және қызметтің қандай да бір түрін жетілдіру бойынша ұсыныстар әзірлеудегі практикалық іскерліктерін дамытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Мейрамханалық және қонақ үйлік маркетинг

    "Мейрамханалық және қонақ үйлік маркетинг" пәні маркетинг құралдарын, маркетингтік жоспарлау және туризм мен қонақ үй - мейрамхана сервис кәсіпорындарын басқаруды есепке ала отырып, кәсіпорын қызметінің негізгі процестерін зерттеуге бағытталған. «Мейрамханалық және қонақ үйлік маркетинг» пәні туристік және қонақ үй-мейрамхана маркетингі туризм және қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындары қызметінің ерекшеліктерін ескереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мейрамханалық және қонақ үй бизнесіндегі бухгалтерлік есеп

    «Мейрамхана және қонақ үй бизнесі саласындағы бухгалтерлік есеп және аудит» пәні студенттердің негізгі есептік категорияларын меңгеруге бағытталған, олар экономикалық және басқаруды дамытудың қазіргі деңгейін барабар түрде көрсете отырып, олардың теориялық білімдерін дамытуға мүмкіндік береді, бұл оларға мейрамханадағы ұйымдардың бухгалтерлік жүйесін ұйымдастыру мен жұмыс істеуінің негізгі принциптерін меңгеруге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Екінші шетел тілі (қытай тілі) А2-B1

    Пәнді оқытудың мақсаты сөйлеу қызметінің барлық түрлерін (сөйлеу, жазу, тыңдау, оқу) ескере отырып, қытай тілін меңгерудегі коммуникативтік, лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, прагматикалық құзыреттіліктің базалық негіздерін бекіту және жетілдіру, мемлекеттік тілде сөйлеудің негізгі композициялық-сөйлеу нысандарын (сипаттау, баяндау, монолог, диалог, пайымдау) меңгеру дағдыларын бекіту және жетілдіру болып табылады А2-B1 деңгейінде. Пән тілді меңгерудің орташа деңгейіне сәйкес келетін лексикалық және грамматикалық құрылымдарды зерделеуді, сөйлеу нормаларын меңгеруді, күнделікті және академиялық тақырыптарда әңгіме жүргізу дағдыларын, түпнұсқалық мәтіндерден негізгі және қосалқы ақпарат алу дағдыларын жетілдіруді көздейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Екінші шетел тілі (түрік) A2-B1

    Пәнді оқытудың мақсаты сөйлеу қызметінің барлық түрлерін (сөйлеу, жазу, тыңдалым, оқылым) ескере отырып, түрік тілін меңгерудегі коммуникативтік, лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, прагматикалық құзыреттіліктің базалық негіздерін бекіту және жетілдіру, мемлекеттік тілде сөйлеудің негізгі композициялық-сөйлеу нысандарын (сипаттау, баяндау, монолог, диалог, пайымдау) меңгеру дағдыларын бекіту және жетілдіру болып табылады А2-B1 деңгейінде. Пән тілді меңгерудің орташа деңгейіне сәйкес келетін лексикалық және грамматикалық құрылымдарды зерделеуді, сөйлеу нормаларын меңгеруді, күнделікті және академиялық тақырыптарда әңгіме жүргізу дағдыларын, түпнұсқалық мәтіндерден негізгі және қосалқы ақпарат алу дағдыларын жетілдіруді көздейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Қонақжайлық кәсіпорындарының экономикасы

    «Қонақжайлылық кәсіпорындарының экономикасы» пәні бойынша негізгі экономикалық ұғымдар, тұжырымдамалар, функциялар, өндірісті ұйымдастыру және қызмет көрсету әдістері, шаруашылық қызметті жоспарлау және талдау мәселелері беріледі. Осы сала кәсіпорындарының тиімді дамуына әсер ететін факторлар, туындайтын проблемалар мен оларды шешу жолдары талданады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қызмет көрсету технологиясы және сервис

    «Қызмет көрсету технологиясы және сервис» пәні студенттерге ғылыми және теориялық аспектілерді зерттеуге мүмкіндік береді. Қызмет көрсету технологиясы және сервис, сонымен қатар қызмет көрсету секторында өндірістік процестерді құру мен жұмыс істеудің практикалық мәселелері қарастырылады. Бұл пәнді оқытудың негізгі мақсаты - студенттерге өндіріс технологиясы мен өндірістік процестер туралы теориялық және практикалық білім беру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана-қонақ үй бизнесіндегі PR

    «PR мейрамханалық-қонақ үй бизнесі» пәні PR-ның кәсіпорын қызметінің тиімділігіне әсерін қарастырады, мейрамхана және қонақ үй бизнесі мысалында. Ақпараттандыру негізгі мақсаттардың бірі ретінде мұқият зерделенеді, оларға қол жеткізу үшін PR-кампаниялар әзірленеді. PR өзара түсіністікті орнату, оң қарым-қатынас және клиенттің мейрамхана-қонақ үй бизнесі кәсіпорнының ұзақ уақытқа ұсынысына деген сенім арқылы қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Брондау және резервтеудің электрондық жүйелері

    "Электрондық брондау және брондау жүйелері" пәні студенттер үшін мейрамхана дела және қонақ үй бизнесі саласында қолданылатын заманауи ақпараттық технологиялар және олардың даму перспективалары туралы білім жүйесін қалыптастыратын курс болып табылады. Осы пән аясында студенттер қызмет көрсету саласындағы мәселелерді шешудің негізінде жатқан аналитикалық экономикалық - математикалық модельдерді әзірлеудің теориялық негіздері мен принциптерін ғана емес, сонымен қатар заманауи бағдарламалық өнімдермен (Amadeus) жұмыс істеу дағдыларын да үйренеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қонақ үй бизнес

    Пәнді оқудың мақсаты қонақ үй бизнесі саласындағы базалық білімдерді, жетекші халықаралық қонақ үй корпорацияларының қонақ үй қызметтерін көрсету ережелерін, халықаралық қонақ үй бизнесіндегі менеджмент жүйелерін, қонақ үйді басқарудың ақпараттық технологияларын меңгеру болып табылады. Пән қонақ үй бизнесін ұйымдастырудың ғылыми-теориялық аспектілері және қонақ үй кәсіпорындарын құру мен қызмет етудің практикалық мәселелері, орналастыру объектілерін классификациялау негіздері және олардың әртүрлі түрлерінің қызмет ету ерекшеліктері туралы білімдерді меңгеруді; қонақ үй кәсіпорындарының жұмыс ережелері; қонақ үйлерді басқару құрылымдары; заманауи қонақүйдің негізгі қызметтері және олардың сипаттамалары, функциялары; қонақ үйде қонақтарды қабылдау және оларға қызмет көрсету технологиялары; қонақтарға тағамдық қызмет көрсету технологиялары; қонақ үйде қосымша қызметтерді көрсету ережелері; әлемдегі және Қазақстандағы қонақ үй бизнесін дамытудың заманауи тенденциялары; қонақ үйлердегі технологиялық процестерді талдау және салыстыру мүмкіндігі; технологиялық қызмет көрсету процестерін әзірлеу; алған білімдерін практикалық іс-әрекетте қолдану; қонақ үй ісін ұйымдастыру бойынша нормативтік құжаттарды пайдалана білу; туристік өнімді тұтынушылармен тиімді қарым-қатынас жасау мүмкіндігі қабілетін қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Екінші шетел тілі (түрік) B1-B2

    Пәнді оқытудың мақсаты сөйлеу қызметінің барлық түрлерін (сөйлеу, жазу, тыңдау, оқу) ескере отырып, түрік тілін меңгерудегі коммуникативтік, лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, прагматикалық құзыреттілікті жетілдіру, B1-B2 деңгейінде негізгі композициялық-сөйлеу формаларын (сипаттау, баяндау, монолог, диалог, пайымдау) меңгеру дағдыларын бекіту және жетілдіру болып табылады. Пән кәсіптік тақырыптарда әңгіме жүргізу үшін жеткілікті сөздік қорын қалыптастыруды, тілді меңгерудің орташа ілгері деңгейіне сәйкес келетін лексикалық және грамматикалық құрылымдарды зерделеуді, сөйлеу нормаларын меңгеруді, күнделікті, академиялық және кәсіптік тақырыптарда әңгіме жүргізу дағдыларын, түпнұсқалық мәтіндермен жұмыс істеу дағдыларын жетілдіруді көздейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Мерчандайзинг

    Пәнді оқу курсы мерчандайзингтің негізгі сұрақтары бойынша теориялық материалдан тұрады. Пән білім алушыларда сауда кәсіпорнының мерчандайзингінің ерекшелігі туралы білімді қалыптастыруға және сауда кәсіпорнының мерчандайзинг жүйесін басқарудың практикалық дағдыларын қалыптастыруға арналған. Пәнді игерудің мақсаты мерчандайзинг құралдарының көмегімен сауда процесін жоспарлау мен ұйымдастырудың теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын меңгеру болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мейрамханалар мен қонақ үйлерде персоналды басқару

    Пәнді оқу кезінде студент қонақ үй қызметтері мен бөлімдерімен, сондай-ақ олардың қызмет ету ерекшеліктерімен танысады; қонақ үй-мейрамхана кешені үшін персоналды іріктеу әдістерін қарастырады. Пәнде қонақжайлылық индустриясындағы қызмет көрсетуші персоналға қойылатын талаптар, сондай-ақ әкімшілерге арналған ережелер егжей-тегжейлі оқытылады. Қонақ үйлерде Еңбек ресурстарын басқаруға талдау жүргізіледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана және қонақ үй сервисінің мәдениеті

    Студенттерді қонақ үй және мейрамхана бизнесі саласындағы сервистің психологиялық, этикалық, эстетикалық, ұйымдастырушылық мәдениетінің негіздерімен, сондай-ақ қонақ үй және мейрамхана кешенінің жарнамалық қызметінің ерекшеліктерімен және қонақ үй және мейрамхана кәсіпорындарының корпоративтік мәдениетінің ерекшеліктерімен таныстырады, қонақ үй-мейрамхана сервисінің этикалық мәдениеті және қызметкерлердің кәсіби этикасы, қонақ үйлер мен мейрамханалардың интерьерін безендіру эстетикасы, сондай-ақ мейрамханаларда өнімдерді ресімдеу эстетикасы туралы білім береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Екінші шетел тілі (қытай тілі) B1-B2

    Пәнді оқытудың мақсаты B1-B2 деңгейінде сөйлеудің барлық түрлерін (сөйлеу, жазу, тыңдау, оқу) ескере отырып, қытай тілін меңгерудегі коммуникативтік, лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, прагматикалық құзыреттілікті жетілдіру, сөйлеудің негізгі композициялық-сөйлеу формаларын (сипаттау, баяндау, монолог, диалог, пайымдау) меңгеру дағдыларын бекіту және жетілдіру болып табылады. Пән кәсіптік тақырыптарда әңгіме жүргізу үшін жеткілікті сөздік қорын қалыптастыруды, тілді меңгерудің орташа ілгері деңгейіне сәйкес келетін лексикалық және грамматикалық құрылымдарды зерделеуді, сөйлеу нормаларын меңгеруді, күнделікті, академиялық және кәсіптік тақырыптарда әңгіме жүргізу дағдыларын, түпнұсқалық мәтіндермен жұмыс істеу дағдыларын жетілдіруді көздейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Шипажайтану

    Пәнді оқудың мақсаты табиғи емдік ресурстарды пайдалану негізінде сауықтыру, ауруларды емдеу және алдын алуды ұйымдастыру саласындағы іс-шаралар кешені ретінде курортология және сауықтыру қызметі бойынша білім жүйесін қалыптастыру болып табылады. Пән рекреациялық-қалпына келтіру мекемелері жағдайында курорттық сауықтыру мен рекреацияны ұйымдастырудың принциптері, жаңа әдістері туралы, санаториялық-курорттық саланың жағдайы мен даму болашағы туралы білімдерді меңгеруді қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпорын қызметін жоспарлау

    Өндірісті ұйымдастыру мен жоспарлаудың теориялық негіздерін; жоспарлаудың мәні мен жоспарлардың түрлерін; өндіріс процесін, өндірістің ұйымдастырушылық түрлерін; еңбек процесі мен жұмыс орындарының мәнін, құрамын; өндіріс инфрақұрылымының түрлері мен ұйымдастырылуын; өндірісті жоспарлау алгоритмінің мәнін, принциптері мен әдістерін қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана және қонақ үй шаруашылығы

    «Мейрамхана және қонақ үй шаруашылығы» курсы мейрамханалар мен қонақ үйлердің шаруашылық қызметін жоспарлау және талдау, негізгі экономикалық ұғымдар, тұжырымдамалар, қызметтерді ұсыну, қызметтерді ұйымдастыру және ұйымдастыру әдістерін анықтайды. Осы саладағы кəсіпорындардың тиімді дамуына ықпал ететін факторлар, пайда болған мәселелер жəне оларды шешу жолдары талданады. Сонымен қатар, ашылған қызмет мейрамханалар мен қонақ үйлердің жұмыс істеу аспектілері, сондай-ақ қазіргі заманғы мейрамхана мен қонақ үй сервисінің технологиясын қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сервис кәсіпорындарының қызметін бизнес-жоспарлау

    «Сервис кәсіпорындарының қызметін бизнес-жоспарлау» пәнін оқу барысында студенттер сервисті ұйымдастыру қызметіндегі бизнес-жоспарлау рөлімен, ұйымның сыртқы ортасының сипаттамасымен, бизнес-жоспарлау түрлерімен танысады. Бизнес-жоспар және оның құрылымы егжей-тегжейлі қарастырылады, сонымен бірге кәсіпорынның имитациялық қаржылық моделі қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Санитария және гигиена

    Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария мен гигиенаның тұжырымдамалық негіздерін қарастырады, жалпы және өнеркәсіптік санитария мен әр түрлі өндіріс гигиенасының негіздерін қарастырады, тамақтану, туризм және қонақ үй мейрамхана кешендерін жобалау, ұйымдастыру және пайдалану бойынша санитарлық нормалар мен талаптар саласындағы негізгі білім мен іскерліктер кешенін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • МІ мен ҚБ есеп және есептілік

    Мейрамхана және қонақ үй бизнесі кәсіпорындарында шаруашылық операциялар мен қаржылық есеп берудің теориялық және практикалық мәселелерін қарастырады, сондай-ақ қаржылық көрсеткіштерді және жеткізушілермен және сатып алушылармен есеп айырысудың дұрыстығын және бюджетке төлемдердің уақтылы түсуін бақылау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана және қонақ үй кешендерін жобалау негіздері

    Пән студенттерге қонақжайлылық кәсіпорындарын - рекреациялық кешендерді, қонақүйлерді, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалау, салу, реконструкциялау және пайдалану саласындағы негізгі білім кешенін қалыптастырады. Бұл үдерісте туристік және қонақүйлік және мейрамханалық кешендерді жобалау мен құрудағы заманауи тенденциялар, нормалар мен ережелер зерттеледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Логистика

    Жабдықтау, негізгі өндіріс, көлік және өткізу операциялары саласында ұйымдық-экономикалық қызметті жүзеге асыратын күрделі динамикалық өндірістік-коммерциялық кешендерді зерттейді. Өнімді сатып алу, өндіру және өткізу кезеңдерінде тауар қозғалысы саласындағы ұйымдастырушылық-экономикалық қатынастарды зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ұлттық асханалар мен сусындар

    Тағамдарды өңдеу технологиясының ерекшелігіне, жылу өңдеудің әртүрлі тәсілдеріне және өнімдердің әр түрлі үйлесімділігіне байланысты әр түрлі халықтардың асханасын қарастырады, сонымен қатар студенттерге сусындардың әр түрлілігі, олардың таралу географиясы, әлемнің жеке аймақтарында әртүрлі сусындарды қолдану мәдениетінің даму тарихы туралы жүйелі түсінік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Практикалық маркетинг

    Кәсіпорындағы маркетингтік қызметтің практикалық тәсілдерін, маркетингтің заңдылықтарын, принциптері мен функцияларын зерттейді. Жобалармен жұмыс жасауда қолданылатын практикалық әдістемелердің көп санымен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана ісінің техника негіздері

    «Мейрамхана ісінің техника негіздері» пәні болашақ мамандарға олардың практикалық жұмысына қажетті тамақ кәсіпорындары, мейрамхана өнімдері, мейрамхана құрылымы туралы білім береді. Тамақтану кәсіпорындарының жіктелуімен және мейрамханалардың құрылымымен, сондай-ақ олардың материалдық-техникалық базасымен құрылымдық жағынан таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Бизнес-коммуникациялар

    Пән іскерлік бизнес-хаттама, этикалық нормалар, этикет талаптары шеңберінде іскер және ресми тұлғалармен және шетелдік (және қоғамдық) серіктестермен іскерлік қарым-қатынастың этикалық негіздерін, нысандары мен салаларын игеруге бағытталған, тарихи практика негізінде қалыптасқан және нормативтік құжаттар мен халықаралық конвенцияларда ішінара бекітілген. Пәнді оқытудың мақсаты-іскерлік коммуникацияның теориялық негіздерін зерттеу, коммуникативті категориялық аппаратты, жалпы заңдылықтарды, түрлердің, деңгейлердің, коммуникация формаларының ұқсастықтары мен айырмашылықтарын игеру, қазіргі заманғы маманның табысты жұмысының қажетті шарты; дұрыс қарым-қатынас пен өзара әрекеттесу дағдыларын игеру; іскерлік коммуникацияның практикалық қолдану мүмкіндіктерін, оның өмірлік ортамен және сөйлеу мінез-құлқымен байланысын түсіну.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық индустриясы сферасындағы бизнесті жүргізудің қазіргі технологиялары

    Сервис саласында кәсіпкерлік қызметті ұйымдастырудың құқықтық, экономикалық және техникалық аспектілерімен таныстырады, кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және сервистік қызметті лицензиялау жүйесін; бизнес-жоспарлау және бизнес - жобалау технологиясын; жаңа ақпараттық және коммуникациялық технологиялар негізінде қонақ үй өнімдерін зерделейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Мейрамхана ісіндегі дағдарысқа қарсы басқару

    Пән қоғамдық тамақтану кәсіпорындарын дағдарысқа қарсы басқару шараларын қолдануға мәжбүрлейтін негізгі себептерді жүйелейді. Зерттеу барысында ұйымдағы дағдарыстық жағдайдан шығудың негізгі шаралары ұсынылады. Әр түрлі мейрамханалардағы дағдарыстық жағдайларды жеңу тәжірибесі оқуға ұсынылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Сервистің этикасы мен эстетикасы

    Пән қызметтің негізгі этикалық және эстетикалық ұғымдары мен категорияларын, қызмет этикасы мен эстетикасының қалыптасу кезеңдерін зерттейді, қызмет этикасы мен эстетикасын қалыптастыру мәселелерін қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарының даму стратегиясы

    Қонақжайлылық индустриясының базалық терминологияларын, әлемдегі қонақжайлылық индустриясының тарихы мен даму перспективаларын, қонақжайлылық индустриясының құрылымы мен нормативтік құжаттарын зерделейді, қонақжайлылық индустриясының басқару тәсілдері мен даму стратегиясымен таныстырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Бос уақыт және көңіл көтеру индустриясы

    «Бос уақыт және көңіл көтеру индустриясы» пәні әртүрлі елдерде демалыс және ойын-сауық саласының даму тәжірибесін егжей-тегжейлі сипаттайды. Көңіл көтеру процестері табиғи және жасанды түрде құрылған ортада жүзеге асырылады. емалыс және ойын-сауық индустриясы бос уақытты өткізуге, яғни демалыс пен көңіл көтеру процестерін анықтайтын құбылыстар жиынтығын жасауға жағдай жасайды. Көңіл көтеру, адам немесе адамдар тобы өздерінің рухани қажеттіліктерін қанағаттандырады, олардың жеке қасиеттерін бағалайды, түрлі әлеуметтік жүйелер ауқымында олардың рөлін талдайды. Демалыс және ойын-сауық индустриясы - оның заңдарын қалыптастыратын және оның типтік сипаттамаларын бағалайтын күрделі әлеуметтік-экономикалық жүйе.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржы

    Қаржы саласындағы мәселелерді, тұтастай алғанда мемлекеттің қаржы жүйесін ұйымдастыру және жұмыс істеу негіздерін, оның жекелеген салалары мен буындарын қарастырады. Қаржының мәні мен функцияларын, олардың өсімін молайту процесіндегі рөлін, қаржыны басқару құралдарын, қаржылық бақылаудың нысандары мен әдістерін, қаржыны ұйымдастыру қағидаларын, әртүрлі деңгейдегі бюджеттерді орындау көрсеткіштерін талдауды зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сервистік қызмет

    Пәнді оқудың мақсаты қызмет көрсету қызметін талдауға мүмкіндік беретін теориялық білімдері мен практикалық дағдылары бар болашақ мамандарды, қызмет көрсетудің даму тарихын, қызмет түрлерінің түрлерін, қызметтерді жіктеу принциптері мен сипаттамаларын, қызмет көрсетуді ұйымдастыру теорияларын, қызмет көрсету технологияларын қалыптастыру, қызмет көрсету саласындағы қызметті, сапаны, қауіпсіздікті, мәдениетті, ағымдағы жағдайды және қызмет көрсету секторын жетілдірудегі перспективалық инновацияларды жүзеге асыру болып табылады. Пән сервистік қызметтің пайда болуы мен дамуының әлеуметтік алғышарттары, қызмет көрсету ұйымдарының қызметіндегі адам қажеттіліктері мен оларды қанағаттандыру принциптері, еңбек ұжымындағы қарым-қатынас этикасы, тұтынушылармен қарым-қатынас, т.б. сондай-ақ қызмет көрсету сапасының критерийлері мен құрамдас бөліктері, кәсіби жағдайларды оларға қатысушы тұлғалар тұрғысынан талдауға үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бағалар және баға қалыптасуы

    Пән баға құру механизмі, баға саясаты мен кәсіпорынның баға стратегиясын анықтау мәселелерінде қажетті білім алуға көмектеседі. Студент үшін жалпы экономикалық тәсілдер баяндалды,қолданбалы аспектілерді талдау ұсынылған, баға белгілеудің ұлттық практикасы жинақталған, прогрессивті әлемдік тәжірибе ескерілген, әлемнің жетекші фирмаларының табысты баға саясаты ашылған. Тауар желілеріне баға белгілеу, пакеттік баға белгілеу, уақыт факторын ескере отырып баға белгілеу, электрондық сауда жағдайында баға белгілеу мәселелері және баға белгілеу мен бизнесті бағалаудың өзара байланысының мүлде жаңа мәселесі қаралды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сервис аясында бизнесті жүргізудің заманауи технологиялары

    Қызметтерді өндіру технологиясының теориялық негіздерімен және олардың ұсынылатын қызметтердің сапасын бағалауда біліктері мен дағдыларын меңгеруімен таныстырады, қызмет көрсетудің түрлі салаларында қызмет көрсету ерекшелігін, сондай-ақ қызметтерді өндіру технологиясының тәсілдері мен ерекше тәсілдерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сервистік қызметтің инновациялық технологиялары

    «Сервистік қызметтің инновациялық технологиялары» пәні сервистік сала кәсіпорындарының инновациялық қызметінің теориясы мен практикасын зерттейді. Курс инновациялық қызметке мамандарды даярлауды жеке қарастырады, негізді және ең аз тәуекелді шешімдер қабылдауға инновациялар енгізу бойынша сервис және туризм саласындағы ұйымдар мен кәсіпорындардың жұмыс тәжірибесін қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Қонақжайлылық индустриясында стандарттау және сертификаттау

    «Қонақжайлылық индустриясында стандарттау және сертификаттау» пәні қонақжайлылық саласындағы стандарттау, сертификаттау және лицензиялаудың мәнін зерттеуге бағытталған. Студенттер стандарттау және сертификаттау жүйесін басқару негіздерін Қазақстан Республикасының мемлекеттік деңгейде меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Курстық және дипломдық жұмыстарды, практикалық есептерді, мақалалар мен зерттеулерді дайындау мен жазуда, мәдени демалыспен байланысты операцияларды жүзеге асыруда және мейрамхана және қонақ үй бизнесін ұйымдастыруда академиялық адалдық принциптері мен мәдениетінің маңыздылығын түсіну.
  • Оқытылатын тілдің нормаларына сәйкес сөйлеудің дұрыс грамматикалық формалары мен синтаксистік құрылысын қолдану дағдыларына сүйене отырып, сөйлеу тәсілін таңдау, сөйлеу мінез-құлқын жоспарлау, күнделікті және кәсіби қарым-қатынас жағдайларын (қазақ, орыс және шет тілдерінде) мамандарға да, оқытылатын саладағы маман еместерге де ақпараттарды, идеяларды, проблемаларды және шешімдерді хабарлау.
  • Кәсіби коммуникацияны, экологиялық, дене шынықтыру, этикалық, құқықтық, ақпараттық, экономикалық мәдениет пен ойлау мәдениетін қалыптастыру үшін, сондай-ақ қонақжайлылық саласында нәтижелер алу үшін кәсіби қызметте одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті білім мен дағдыларды пайдалану.
  • Жалпыадамзаттық және әлеуметтік-тұлғалық, рухани және мәдени құндылықтарды қалыптастыру, Қазақстан Республикасы халықтарының патриотизмі мен достығы рухында тәрбиелеу, түрлі мәдениеттерге, салт-дәстүрлерге құрмет көрсету үшін мейрамхана дела мен қонақ үй бизнесінің теориялық негіздерін білу және түсіну.
  • Оқылатын тілдің нормаларына сәйкес дұрыс грамматикалық формаларды қолдану және тұжырымның синтаксистік құрылысы дағдыларына сүйене отырып, күнделікті және кәсіби қарым-қатынас жағдайларын (қазақ, орыс және шет тілдерінде) бағалау, жалпылау және білдіру тәсілін таңдауды жүзеге асыру, сөйлеу мінез-құлқын жоспарлау, ақпаратты, идеяларды, проблемалар мен шешімдерді хабарлау.
  • Мейрамхана және қонақ үй бизнесінде сапа менеджменті жүйесін жақсарту арқылы мамандарға да, мамандарға да ақпаратты, идеяларды, мәселелер мен шешімдерді тұжырымдау; туризм және сервис саласында клиенттерге қызмет көрсетудің жаңа инновациялық әдістемелері мен рәсімдерін жетілдіру және енгізу.
  • Логистикалық процестерді басқаруға жүйелі тәсілді қолдану, кәсіпорынның қонақ үй және мейрамхана қызметін сапалы бизнес-жоспарлау, кәсіпорындағы және мемлекеттік деңгейдегі қаржылық процестерге жетекшілік ету және басқару мәселелерін шешу, мемлекеттік кәсіпорындар үшін статистикалық есептілікті қалыптастыру кезінде шаруашылық жүргізуші субъектінің қызметіне экономикалық және қаржылық талдау жүргізу, сондай-ақ әлемдік және ұлттық деңгейде еңбек нарығында процестерді ұйымдастыру үшін ақпаратты анықтау және іріктеу.
  • Қонақ үй шаруашылығы мен қоғамдық тамақтандырудың инвестициялық және инновациялық жобаларын, сондай-ақ ұйымды дамытудың стратегиялық бағдарламаларын әзірлеу, іске асыру және енгізу кезінде жалпы экономикалық принциптерді қолдануды ескере отырып, ғылыми зерттеулер мен академиялық жазу әдістерін көрсету және оларды зерттелетін салада, оның ішінде мемлекеттік және шет тілдерінде қолдану.
  • Экономикалық ғылымдар саласындағы ұйымдастыруды басқару және менеджмент саласында шешімдер қабылдау, статистикалық деректерді жинау және талдау, жобалық басқару, өндірістік салада, денсаулық сақтау саласында экономикалық процестерді ұйымдастыру, сондай-ақ стратегиялық, инновациялық және экологиялық менеджмент саласында маңызды шешімдер қабылдауға байланысты басқару кезінде фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктерді түсіну және ұғыну.
  • Әлеуметтік, этикалық және ғылыми пайымдауларды ескере отырып, заманауи техника мен технологияларды қолдану негізінде мейрамхана және қонақ үй бизнесі мекемелерін жоспарлау және жобалау туралы; ҚР-да және шетелде қонақ үй бизнесі мен мейрамхана жүйесін дамытудың өзекті мәселелері туралы пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпаратты жинау және түсіндіру.
  • Халықаралық және отандық туристік және қонақ үй нарығының конъюнктурасы мен динамикасында, туристік және қонақ үй қызметін ұйымдастыру негіздері саласында бағдарлау.
Top